Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 207 din 10 decembrie 2007  pentru aprobarea Instructiunilor tehnice privind abandonarea/ridicarea abandonarii sondelor de petrol si programul de asigurare a sondelor propuse spre abandonare si abandonate    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 207 din 10 decembrie 2007 pentru aprobarea Instructiunilor tehnice privind abandonarea/ridicarea abandonarii sondelor de petrol si programul de asigurare a sondelor propuse spre abandonare si abandonate

EMITENT: AGENTIA NATIONALA PENTRU RESURSE MINERALE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 862 din 17 decembrie 2007

Având în vedere prevederile <>art. 54 lit. j) din Legea petrolului nr. 238/2004 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
în temeiul <>art. 4 alin. (3) din Hotãrârea Guvernului nr. 756/2003 privind organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale,

preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale emite urmãtorul ordin:

ART. 1
Se aprobã Instrucţiunile tehnice privind abandonarea/ridicarea abandonãrii sondelor de petrol şi programul de asigurare a sondelor propuse spre abandonare şi abandonate, prevãzute în anexa care face parte integrantã din prezentul ordin.
ART. 2
Prezentul ordin intrã în vigoare în termen de 10 zile de la data publicãrii în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale,
Bogdan Gãbudeanu

Bucureşti, 10 decembrie 2007.
Nr. 207.

ANEXĂ
INSTRUCŢIUNI TEHNICE
privind abandonarea/ridicarea abandonãrii sondelor
de petrol şi programul de asigurare a sondelor propuse
spre abandonare şi abandonate

1. Scop
1.1. Abandonarea sondelor de explorare şi exploatare petrolierã se impune în situaţia în care: sonda a epuizat rezerva din toate stratele cunoscute ca fiind productive şi a inventariat toate colectoarele posibile a fi saturate; din motive tehnice, când sonda nu mai poate fi repusã în producţie sau când lucrãrile de foraj nu mai pot fi tehnic continuate; din motive economice, când sondele au coborât sub limita economicã stabilitã pe zãcãmânt; titularul renunţã la concesiune.
1.2. Ridicarea abandonãrii sondelor de petrol poate fi cerutã de cãtre titularii de acorduri de concesiune petrolierã, pe baza unor documentaţii tehnice care sã ateste modificãrile structurale, morfologice evidenţiate ca urmare a obţinerii unor noi informaţii geologice, utilizãrii de noi tehnologii de interpretare a datelor.
2. Domeniu de aplicare
2.1. Abandonarea sondelor, respectiv ridicarea abandonãrii sondelor de petrol, se solicitã şi se realizeazã de cãtre titularii acordurilor petroliere pe perimetrele concesionate.
2.2. Abandonarea sondelor, respectiv ridicarea abandonãrii sondelor de exploatare petrolierã, la propunerea compartimentului de inspecţie teritorialã pe raza cãruia se aflã arondat zãcãmântul comercial, se avizeazã de cãtre Direcţia generalã cu responsabilitate din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale, denumitã în continuare A.N.R.M. Abandonarea sondelor, respectiv ridicarea abandonãrii sondelor de cercetare, se face la propunerea compartimentului de inspecţie teritorialã, denumit în continuare C.I.T., şi se avizeazã de cãtre Direcţia generalã cu responsabilitate din cadrul A.N.R.M.
3. Descrierea instrucţiunilor
3.1. Prin abandonarea sondelor de petrol se urmãresc punerea în siguranţã a sondei şi a zãcãmântului, precum şi refacerea suprafeţelor de teren afectate în timpul exploatãrii/explorãrii, conform normelor de protecţia mediului în vigoare, şi redarea acestora proprietarilor.
3.2. Abandonarea unei sonde se solicitã în urmãtoarele cazuri:
- au fost epuizate toate stratele cunoscute ca fiind productive şi au fost inventariate toate colectoarele posibile a fi saturate, la data la care se abandoneazã;
- accidente tehnice care duc la imposibilitatea reluãrii procesului de producţie;
- sonde de exploatare/explorare nedevenite mijloace fixe: sonde abandonate din foraj, sonde abandonate din probe de producţie;
- pentru sondele care, în urma unei erupţii sau a unor calamitãţi naturale, nu mai pot fi puse/repuse în producţie pentru cã nu mai conferã siguranţã în exploatare.
3.3. Abandonarea sondelor de exploatare/explorare se solicitã de cãtre titularii de acorduri petroliere, prin scrisoareacomandã prevãzutã în anexa nr. 1 şi în baza unui proiect tehnic de abandonare, aprobat şi însuşit de cãtre conducerea titularului de acord petrolier şi aprobat de cãtre A.N.R.M.
3.4. Proiectul tehnic de abandonare (va fi înaintat la A.N.R.M. şi pe suport magnetic) va cuprinde:
- denumirea sondei, caracterul iniţial, localizare, coordonatele sondei, aviz de sãpare, istoricul forajului (acolo unde aceste date existã);
- adâncimea, obiectivul şi perioada în care a fost sãpatã, de cãtre cine;
- limite geologice (proiectate, realizate), construcţia sondei (proiectatã, realizatã), tabloul de tubaj (proiectat, realizat), deviaţia (proiectat, realizat);
- probele de producţie efectuate şi rezultatele obţinute, istoricul exploatãrii;
- cumulativul extras pe obiective - brut/net;
- cauzele şi motivaţia care au condus la oprirea din producţie şi abandonarea sondei;
- menţionarea studiului tehnico-economic prin care sonda a fost propusã pentru abandonare (dupã caz);
- rezerva geologicã rãmasã, conform ultimei încheieri emise de A.N.R.M. (dupã caz);
- sondele prin care se poate recupera rezerva geologicã rãmasã şi situaţia lor actualã (de unde exploateazã, starea tehnicã etc.) (dupã caz);
- se vor preciza data şi modul în care sonda a fost asiguratã tehnic (conservatã) pânã la abandonarea definitivã;
- programul lucrãrilor de abandonare (asigurarea sondei şi refacerea mediului afectat de operaţiunile petroliere). Programul lucrãrilor de refacere a mediului va fi trecut şi în conţinutul avizului;
- anexe-grafice (fragmente de hãrţi structurale, secţiuni geologice, diagrafia geofizicã echipatã cu datele geologicotehnice şi probele de producţie, plan de situaţie 1:500 sau 1:1000, comanda geologico-tehnicã, carotajul acustic de cimentare etc.).
3.5. A.N.R.M., la propunerea compartimentului de inspecţie teritorialã pentru resurse minerale în a cãrui competenţã teritorialã este situat zãcãmântul comercial respectiv, prin Direcţia generalã cu responsabilitate, va analiza proiectul tehnic şi va emite comunicarea de platã prevãzutã în anexa nr. 2 în termen de 30 de zile de la data depunerii documentaţiei. Eliberarea avizului se va face dupã ce titularul acordului petrolier va prezenta dovada achitãrii tarifului legal.
3.6. În situaţia în care C.I.T. sau Direcţia generalã de specialitate din cadrul A.N.R.M. va solicita completãri la proiectul tehnic de abandonare, termenul de 30 de zile pentru emiterea comunicãrii de platã curge de la data depunerii completãrilor.
4. Durata şi avizarea
4.1. În urma analizãrii proiectului tehnic de abandonare şi în conformitate cu legislaţia în vigoare, A.N.R.M., la propunerea C.I.T. în a cãrui competenţã teritorialã este situat zãcãmântul comercial, prin Direcţia cu responsabilitate din cadrul A.N.R.M., elibereazã avizul de abandonare; eliberarea acestuia se va face în douã etape.
4.2. În aviz se menţioneazã dacã sonda se abandoneazã cu conservarea sau fãrã conservarea coloanelor.
4.3. În prima etapã, pe baza proiectului tehnic, A.N.R.M., la propunerea C.I.T. în a cãrui competenţã teritorialã este situat zãcãmântul, prin Direcţia generalã cu responsabilitate din cadrul A.N.R.M., va elibera acordul de executare a lucrãrilor de abandonare prevãzut în anexa nr. 3.
4.4. Numai dupã obţinerea acordului se va trece la executarea lucrãrilor de abandonare conform programului prezentat în proiectul tehnic analizat (în situaţii deosebite, se poate prezenta la C.I.T. sau la Direcţia cu responsabilitate din cadrul A.N.R.M. solicitarea, bine argumentatã, de a începe lucrãrile de abandonare înainte de obţinerea acordului scris; C.I.T. sau Direcţia generalã cu responsabilitate din cadrul A.N.R.M. va da acordul de principiu pentru începerea lucrãrilor de abandonare, urmând ca în 48 de ore de la data solicitãrii sã elaboreze acordul de executare a lucrãrilor de abandonare), cu respectarea urmãtoarelor obligaţii de cãtre titularul acordului de concesiune petrolierã:
- definitivarea lucrãrilor de abandonare nu va depãşi 18 luni de la obţinerea avizului:
- asigurarea tehnicã a sondei se va face conform programului prevãzut la cap. 5;
- eliberarea suprafeţei aferente de lucrãrile petroliere şi de orice sarcinã;
- refacerea terenului afectat, conform legislaţiei în vigoare.
4.5. În etapa a doua, dupã efectuarea lucrãrilor de abandonare, titularul acordului de concesiune petrolierã, pe baza unui raport de abandonare care va cuprinde date despre lucrãrile de abandonare efectuate la sondã şi despre lucrãrile executate privind refacerea mediului, confirmat de un expert independent autorizat de A.N.R.M., va solicita la propunerea C.I.T. în a cãrui competenţã teritorialã este situat zãcãmântul, obţinerea avizului de abandonare a sondei prevãzut în anexa nr. 4.
4.6. Direcţia cu responsabilitate din cadrul A.N.R.M. va elibera avizul de abandonare a sondei, cu respectarea urmãtoarelor obligaţii de cãtre titularul acordului de concesiune petrolierã:
a) predarea pe bazã de proces-verbal de predare-primire a suprafeţei de teren din zona de influenţã a sondei, proprietarului terenului, vizat de C.I.T. unde este arondat zãcãmântul comercial sau perimetrul;
b) sonda va fi scoasã din evidenţa contabilã numai dupã întocmirea procesului-verbal de predare-primire a terenului pe care este amplasatã, vizat de C.I.T. unde este arondat zãcãmântul comercial sau perimetrul.
4.7. Nerealizarea lucrãrilor de abandonare, conforme cu documentaţia, în termen de 18 luni de la data emiterii avizului de executare a lucrãrilor de abandonare atrage sancţionarea în conformitate cu prevederile legale, anularea avizului şi reluarea procedurilor de abandonare. Eventualele modificãri ale prevederilor avizului eliberat se vor face numai cu aprobarea A.N.R.M., la propunerea C.I.T. în a cãrui competenţã teritorialã este situat zãcãmântul comercial, prin Direcţia generalã cu responsabilitate din cadrul A.N.R.M.
5. Programul de asigurare a sondelor propuse spre abandonare
5.1. În vederea punerii în siguranţã a sondelor propuse spre abandonare, trebuie executat un program de lucrãri de asigurare. Operaţiunile de punere în siguranţã a sondelor ce urmeazã a fi abandonate trebuie executate de cãtre titularul de acord petrolier.
5.2. Pentru sondele ce se vor abandona din foraj, se va executa urmãtorul program de lucrãri:
- se va efectua un dop de ciment de cca 50 m deasupra formaţiunii pentru care a fost sãpatã sonda, se vor executa dopuri de ciment din 200 în 200 m, pe porţiunea de gaurã liberã, pe o lungime de cca 50 m (pe cât posibil în dreptul stratelor poros impermeabile), cu umplerea gãurii de sondã cu noroi de densitatea celui folosit în timpul forajului (dacã este cazul) şi se va executa un dop de ciment de cca 50-100 m în teren sub şiul ultimei coloane tubate şi de cca 50 m în coloanã; - coloanele defecte se vor cimenta pe toatã lungimea afectatã, începând cu 50 m sub şi terminând cu 50 m deasupra zonei afectate (dacã acest lucru este posibil);
- se vor efectua dopuri de ciment de cca 50 m deasupra şi sub capetele de lyner (unde este cazul);
- la sondele în care existã material tubular rãmas accidental la puţ, se va executa un dop de ciment suspendat pe o lungime de 50 m deasupra capului de operare;
- la gura sondei se va tãia coloana la cca 2,50 m sub nivelul solului, se va executa un dop de ciment de cca 50 m, se va suda o blindã ştanţatã cu numãrul sondei, peste care se va pune sol vegetal.
5.3. Pentru sondele care se abandoneazã din probe de producţie, se va executa urmãtorul program de lucrãri:
- se va efectua un dop de ciment în coloanã cu oglinda la 50 m deasupra perforaturilor;
- se va umple gaura de sondã cu noroi de greutatea specificã cu care a fost sãpatã sonda;
- se vor efectua dopuri de ciment de cca 50 m deasupra şi sub capetele de lyner (unde este cazul);
- coloanele defecte se vor cimenta pe toatã lungimea afectatã, începând cu 50 m sub şi terminând cu 50 m deasupra zonei afectate (dacã acest lucru este posibil);
- la sondele în care existã material tubular rãmas accidental la puţ, se va executa un dop de ciment suspendat pe o lungime de 50 m, deasupra capului de operare;
- în sondele care probeazã strate în gaurã liberã, se vor executa dopuri de ciment de cca 50 m deasupra şiului ultimei coloane tubate şi 100 m în teren;
- se va efectua un dop de ciment de 50 m la gura sondei şi se va blinda şi ştanţa pe capul de coloanã numãrul sondei;
- în cazul sondelor a cãror stare tehnicã nu mai permite reintrarea în coloanã pentru reluarea probelor de producţie, cu avizul A.N.R.M., se va tãia coloana la cca 2,50 m sub nivelul solului, se va executa un dop de ciment de cca 50 m, se va suda o blindã ştanţatã cu numãrul sondei, peste care se va pune sol vegetal.
5.4. Pentru sondele abandonate din producţie, se va executa urmãtorul program de lucrãri:
5.4.1. Înainte de obţinerea avizului de abandonare de la Direcţia generalã de specialitate din cadrul A.N.R.M., se va executa urmãtorul program de conservare a sondei:
- se va umple puţul cu un fluid de greutate specificã corespunzãtoare presiunii actuale din stratele traversate sau deschise de sondã;
- cu ţevile de extracţie în sondã se asigurã gura sondei cu cap de pompare sau cap de erupţie, astfel încât sã se poatã efectua o operaţie de omorâre prin circulaţie, în situaţii deosebite;
- pânã la efectuarea operaţiilor de abandonare propriu-zise, titularul de acord petrolier va controla lunar situaţia sondei, cu înregistrarea în rapoartele de producţie a observaţiilor.
5.4.2. Dupã obţinerea acordului de abandonare de la Direcţia generalã cu responsabilitate din cadrul A.N.R.M., se va executa urmãtorul program de lucrãri:
- se va executa un dop de ciment de 50 m deasupra perforaturilor;
- se va umple puţul cu fluid de foraj de greutatea specificã cu care a fost sãpatã sonda;
- coloanele defecte se vor cimenta pe toatã lungimea afectatã, începând cu 50 m sub şi 50 m deasupra zonei afectate (dacã acest lucru este posibil);
- se vor efectua dopuri de ciment de cca 50 m deasupra şi sub capetele de lyner;
- la sondele la care coloana de exploatare nu este cimentatã pe toatã lungimea, se poate obţine avizul pentru detubarea acesteia, iar dacã acest lucru nu este posibil, se va perfora coloana de exploatare şi se va executa o cimentare sub presiune, astfel încât sã se obţinã un inel de ciment pe o lungime de cel puţin 100 m;
- se va efectua un dop de ciment de cca 50 m la gura sondei, se va blinda şi marca numãrul sondei;
- în cazul sondelor a cãror stare tehnicã nu mai permite reintrarea în coloanã pentru reluarea lucrãrilor de producţie, cu avizul A.N.R.M., se va tãia coloana la cca 2,50 m sub nivelul solului, se va executa un dop de ciment de cca 50 m, se va suda o blindã ştanţatã cu numãrul sondei, peste care se va pune sol vegetal.
Realizarea abandonãrii în conformitate cu proiectul tehnic va fi supervizatã de un expert independent, autorizat de cãtre A.N.R.M., care, în raportul de abandonare, va confirma exactitatea operaţiunilor efectuate. Liste cu experţii autorizaţi de cãtre A.N.R.M. se vor afişa la toate compartimentele de inspecţie teritorialã pentru resurse minerale din ţarã, precum şi pe site-ul A.N.R.M.
6. Ridicarea abandonãrii
6.1. Ridicarea abandonãrii la sondele de petrol se solicitã de cãtre titularii de acorduri petroliere, pe perimetre concesionate, prin scrisoare-comandã, conform anexei nr. 1, pe baza unei documentaţii de ridicare a abandonãrii şi reluare a operaţiunilor petroliere în sonda respectivã, aprobatã şi însuşitã de cãtre conducerea titularului de acord petrolier.
6.2. Documentaţia (va fi înaintatã la A.N.R.M. şi pe suport magnetic) de ridicare a abandonãrii va cuprinde:
- denumirea sondei, caracterul iniţial, localizare, aviz de sãpare, istoricul forajului (acolo unde aceste date existã);
- adâncimea, obiectivul şi perioada în care a fost sãpatã, de cãtre cine;
- limite geologice (proiectate, realizate), construcţia sondei (proiectatã, realizatã), tabloul de tubaj (proiectat, realizat), deviaţia sondei (proiectat, realizat);
- probele de producţie efectuate şi rezultatele obţinute, istoricul exploatãrii;
- cumulativul extras;
- cauzele şi motivaţia care au condus la oprirea producţiei şi abandonarea sondei;
- lucrãrile de abandonare efectuate la sondã;
- motivele care au determinat solicitarea de reactivare a sondei;
- programul lucrãrilor de reactivare a sondei şi de reluare a probelor de producţie;
- anexe-grafice (hãrţi structurale, secţiuni geologice, diagrafia geofizicã echipatã cu datele geologico-tehnice şi probele de producţie etc.).
6.3. A.N.R.M., la propunerea compartimentului de inspecţie teritorialã pentru resurse minerale în a cãrui competenţã teritorialã este situat zãcãmântul comercial, respectiv prin Direcţia generalã cu responsabilitate din cadrul A.N.R.M., va analiza documentaţia de ridicare a abandonãrii şi va emite comunicarea de platã prevãzutã în anexa nr. 2 în termen de 30 de zile de la data depunerii documentaţiei. Dacã Direcţia generalã cu responsabilitate din cadrul A.N.R.M. va solicita completãri la documentaţia de ridicare a abandonãrii, termenul de 30 de zile pentru emiterea comunicãrii de platã va curge de la data depunerii completãrilor.
Eliberarea avizului se va face dupã ce titularul acordului petrolier va prezenta dovada achitãrii tarifului legal.
6.4. În urma analizãrii documentaţiei de ridicare a abandonãrii şi în conformitate cu legislaţia în vigoare, A.N.R.M., la propunerea compartimentului de inspecţie teritorialã pentru resurse minerale în a cãrui competenţã teritorialã este situat zãcãmântul comercial, prin Direcţia generalã cu responsabilitate din cadrul A.N.R.M., avizeazã ridicarea abandonãrii sondei respective şi executarea probelor de producţie la obiectivele prevãzute în documentaţia de ridicare a abandonãrii, în vederea verificãrii conţinutului în hidrocarburi, conform anexei nr. 5.
6.5. Trecerea sondei în exploatare experimentalã ori definitivã sau abandonarea ei se va face conform normelor metodologice în vigoare, cu aprobarea A.N.R.M.
6.6. Nerealizarea lucrãrilor conforme cu documentaţia în termen de 6 luni de la data emiterii avizului de ridicare a abandonãrii atrage sancţionarea în conformitate cu prevederile legale, anularea avizului şi reluarea procedurilor de ridicare a abandonãrii.
6.7. Titularul acordului petrolier va trece imediat la executarea lucrãrilor prevãzute în programul lucrãrilor de reactivare a sondei, orice modificare a prevederilor avizului eliberat fãcându-se numai cu aprobarea A.N.R.M, la propunerea compartimentului de inspecţie teritorialã pentru resurse minerale în a cãrui competenţã teritorialã este situat zãcãmântul comercial, prin Direcţia generalã cu responsabilitate din cadrul A.N.R.M.


ANEXA 1
la instrucţiunile tehnice


Persoana juridicã ........................................
Reprezentatã prin ........................................
Adresa ...................................................
Cod unic de înregistrare .................................
Nr. de înregistrare la registrul comerţului ..............
Telefon, fax .....................................

Cãtre
AGENŢIA NAŢIONALĂ PENTRU RESURSE MINERALE
În baza prevederilor <>Legii petrolului nr. 238/2004 , cu modificãrile şi
completãrile ulterioare, vã transmitem anexat proiectul/documentaţia tehnicã
privind ................ sondei ...................., amplasatã în perimetrul
de exploatare petrolierã ...................., judeţul .................., în
vederea emiterii avizului.
În termen de 10 zile de la data primirii comunicãrii de platã vom achita
tariful perceput, prin ordin de platã sau în numerar.

Prezenta ţine loc de comandã fermã.

Reprezentantul autorizat al agentului economic,

Director general, Director economic,
...................... ......................

ÎNCADRAREA DOCUMENTAŢIEI
Proiectul/Documentaţia a fost evaluat/evaluatã în cadrul Compartimentului
de Inspecţie Teritorialã .........................., se încadreazã la poziţia
............ din anexa nr. 1 la Instrucţiunile tehnice privind fundamentarea,
aprobarea şi încasarea tarifelor şi taxelor prevãzute la art. 52 alin. (1) şi
(2) din <>Legea petrolului nr. 238/2004 , aprobate prin Ordinul preşedintelui
Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale nr. 133/2006, şi se tarifeazã cu
suma de ................ lei.

Data Compartimentul de Inspecţie Teritorialã
............. .............................................


Directorul Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale,
..............................................................




ANEXA 2
la instrucţiunile tehnice


ROMÂNIA ROMÂNIA AGENŢIA NAŢIONALĂ PENTRU RESURSE MINERALE
[sigla] DIRECŢIA GENERALĂ INSPECŢIE ŞI SUPRAVEGHERE TERITORIALĂ
A ACTIVITĂŢILOR MINIERE ŞI A OPERAŢIUNILOR PETROLIERE
COMPARTIMENTUL DE INSPECŢIE TERITORIALĂ
........................................................
Adresa .................................................
Telefon/fax ............................................

Nr. ......./................

COMUNICARE DE PLATĂ
Denumirea agentului economic ..............................................
Adresa sediului ....................., cod unic de înregistrare, cod fiscal
Potrivit <>art. 52 din Legea petrolului nr. 238/2004 , cu modificãrile şi
completãrile ulterioare, şi anexei nr. 1 la Instrucţiunile tehnice privind
fundamentarea, aprobarea şi încasarea tarifelor şi taxelor prevãzute la
<>art. 52 alin. (1) şi (2) din Legea petrolului nr. 238/2004 , aprobate prin
<>Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale nr. 133/2006 ,
vã comunicãm cã pentru întocmirea şi eliberarea avizului privind sondei .....,
solicitat de cãtre dumneavoastrã prin Scrisoarea-comandã nr. ........, urmeazã
sã achitaţi tariful în sumã de lei în contul Agenţiei Naţionale pentru Resurse
Minerale ............., deschis la .................. .
Tariful poate fi achitat şi în numerar la casieria Agenţiei Naţionale pentru
Resurse Minerale.
La primirea de cãtre Agenţia Naţionalã pentru Resurse Minerale a extrasului
de cont în care este înregistratã plata sau, dupã caz, la achitarea la
casierie a tarifului, se va emite factura.
În vederea eliberãrii avizului, veţi prezenta la sediul Compartimentului de
Inspecţie Fiscalã o copie a acestei facturi. Avizele solicitate nu se elibe-
reazã fãrã dovada achitãrii tarifului.
Menţionãm cã aveţi obligaţia, conform angajamentului asumat prin
Scrisoarea-comandã nr. ........., sã achitaţi tariful sus-menţionat în termen
de 10 zile de la data primirii prezentei comunicãri.

Compartimentul de Inspecţie Teritorialã/Direcţia
generalã cu responsabilitate din cadrul Agenţiei Naţionale
pentru Resurse Minerale
...........................



ANEXA 3
la instrucţiunile tehnice


ROMÂNIA AGENŢIA NAŢIONALĂ PENTRU RESURSE MINERALE
[sigla] DIRECŢIA GENERALĂ INSPECŢIE ŞI SUPRAVEGHERE TERITORIALĂ
A ACTIVITĂŢILOR MINIERE ŞI A OPERAŢIUNILOR PETROLIERE
COMPARTIMENTUL DE INSPECŢIE TERITORIALĂ
........................................................
Adresa .................................................

ACORD Nr. ........./.................

Obiect: acord de executare a lucrãrilor de abandonare a sondei ...........,
judeţul ...................
I. Titularul acordului de concesiune (numele şi adresa), prin
Adresa nr. ......., înregistratã la Compartimentul de Inspecţie Teritorialã
................ cu nr. ......................, solicitã avizarea executãrii
lucrãrilor de abandonare a sondei ................,
judeţul .............................. .
II. Din examinarea proiectului tehnic au rezultat urmãtoarele:
1. date despre sondã:
- perioada în care a fost sãpatã sonda, de cãtre cine;
- construcţia sondei;
- limite geologice;
2. date despre exploatare:
- perioada în care a produs;
- obiectivele productive;
3. cauzele şi motivaţia care au condus la oprirea producţiei şi abandonarea
sondei;
4. programul lucrãrilor de refacere a mediului.
III. Avizul.
În urma analizãrii proiectului tehnic de abandonare şi în conformitate cu
legislaţia în vigoare Agenţia Naţionalã pentru Resurse Minerale, la
propunerea Compartimentului de Inspecţie Tertorialã ........................,
avizeazã executarea lucrãrilor de abandonare a sondei .................... cu
respectarea urmãtoarelor mãsuri:
- definitivarea lucrãrilor de abandonare nu va depãşi 18 luni de la obţine-
rea acordului:
- asigurarea tehnicã a sondei şi inscripţionarea ei;
- eliberarea suprafeţei aferente, de lucrãrile petroliere, de orice sarcinã;
- refacerea terenului afectat, aducându-l la parametrii productivi şi eco-
logici naturali sau la un nou ecosistem funcţional, asigurând mijloacele
financiare pentru acestea şi monitorizând zona.
Nerealizarea lucrãrilor de abandonare conforme cu proiectul tehnic avizat,
în termen de 18 luni de la data emiterii acordului de executare a lucrãrilor
de abandonare, atrage sancţionarea în conformitate cu prevederile legale,
anularea acordului şi reluarea procedurilor de ridicare a abandonãrii.
Eventualele modificãri ale prevederilor avizului eliberat se vor face numai
cu aprobarea Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale, la propunerea
Compartimentului de Inspecţie Teritorialã, prin Direcţia generalã cu respon-
sabilitate din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale.

Compartimentul de Inspecţie Teritorialã/Direcţia
generalã cu responsabilitate din cadrul Agenţiei Naţionale
pentru Resurse Minerale
...........................




ANEXA 4
la instrucţiunile tehnice


ROMÂNIA AGENŢIA NAŢIONALĂ PENTRU RESURSE MINERALE
[sigla] DIRECŢIA GENERALĂ INSPECŢIE ŞI SUPRAVEGHERE TERITORIALĂ
A ACTIVITĂŢILOR MINIERE ŞI A OPERAŢIUNILOR PETROLIERE
COMPARTIMENTUL DE INSPECŢIE TERITORIALĂ
......................................................
Adresa ...............................................

AVIZ Nr. .........../.................

Obiect: abandonarea sondei ........., judeţul ................

I. Titularul acordului de concesiune (numele şi adresa), prin
Adresa nr. ........., înregistratã la Compartimentul de Inspecţie Teritorialã
................... cu nr. ..............., solicitã avizarea abandonãrii
sondei ............, judeţul ......................
II. Din examinarea raportului de abandonare au rezultat urmãtoarele:
1. date despre lucrãrile de abandonare efectuate la sondã;
2. date despre lucrãrile de refacere a mediului executate la sondã.
III. Avizul.
În urma analizãrii memoriului tehnic de abandonare şi în conformitate cu
legislaţia în vigoare Agenţia Naţionalã pentru Resurse Minerale, la propu-
nerea Compartimentului de Inspecţie Teritorialã ............................,
avizeazã abandonarea sondei ............. cu respectarea urmãtoarelor mãsuri:
- predarea suprafeţei de teren din zona de influenţã a sondei, pe bazã de
proces-verbal, proprietarului terenului, vizat de Compartimentul de Inspecţie
Teritorialã ...................................
- sonda va fi scoasã din evidenţa contabilã dupã întocmirea
procesului-verbal de predare-primire a terenului pe care este amplasatã sonda,
vizat de reprezentantul Compartimentului de Inspecţie Teritorialã ............
Eventualele modificãri ale prevederilor avizului eliberat se vor face numai
cu aprobarea Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale, la propunerea Compar-
timentului de Inspecţie Teritorialã, prin Direcţia generalã cu responsabili-
tate din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale.

Compartimentul de Inspecţie Teritorialã/Direcţia
generalã cu responsabilitate din cadrul Agenţiei Naţionale
pentru Resurse Minerale
...........................




ANEXA 5
la instrucţiunile tehnice


ROMÂNIA AGENŢIA NAŢIONALĂ PENTRU RESURSE MINERALE
[sigla] DIRECŢIA GENERALĂ INSPECŢIE ŞI SUPRAVEGHERE TERITORIALĂ
A ACTIVITĂŢILOR MINIERE ŞI A OPERAŢIUNILOR PETROLIERE
COMPARTIMENTUL DE INSPECŢIE TERITORIALĂ
......................................................
Adresa ...............................................

AVIZ Nr. ............/..............

Obiect: ridicarea abandonãrii sondei ..............., judeţul .............
I. Titularul acordului de concesiune (numele şi adresa), prin Adresa
nr. ......., înregistratã la Compartimentul de Inspecţie Teritorialã ........
cu nr. ..........., solicitã avizarea ridicãrii abandonãrii sondei .........,
judeţul ........
II. Din examinarea documentaţiei tehnice de ridicare a abandonãrii au
rezultat urmãtoarele:
1. date despre sondã:
- perioada în care a fost sãpatã sonda, adâncimea realizatã, obiectivul;
- construcţia sondei;
- limite geologice;
- perioada în care a produs;
- obiectivele productive;
- lucrãrile de abandonare executate la sondã;
2. datele care justificã ridicarea abandonãrii sondei.
III. Avizul.
În urma analizãrii proiectului tehnic de ridicare a abandonãrii şi în
conformitate cu legislaţia în vigoare, Agenţia Naţionalã pentru Resurse
Minerale, la propunerea Compartimentului de Inspecţie Teritorialã ..........,
avizeazã ridicarea abandonãrii sondei ...................... şi de refacere a
probelor de producţie la obiectivele prevãzute în proiectul tehnic de
ridicare a abandonãrii, în vederea verificãrii conţinutului în hidrocarburi.
Trecerea sondei în exploatare experimentalã ori definitivã sau abandonarea
ei se va face conform normelor metodologice în vigoare, cu aprobarea Agenţiei
Naţionale pentru Resurse Minerale.
Eventualele modificãri ale prevederilor avizului eliberat se vor face numai
cu aprobarea Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale, la propunerea
Compartimentului de Inspecţie Teritorialã, prin Direcţia generalã cu respon-
sabilitate din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale.


Compartimentul de Inspecţie Teritorialã/Direcţia
generalã cu responsabilitate din cadrul Agenţiei Naţionale
pentru Resurse Minerale
.................................



----
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016