Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 204 din 2 februarie 2007  pentru aprobarea Metodologiei privind eliberarea scutirilor medicale de la orele de educatie fizica si sport pentru elevi si studenti si a Baremului medical cuprinzand afectiunile pentru care se acorda scutirile medicale de la orele de educatie fizica si sport    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 204 din 2 februarie 2007 pentru aprobarea Metodologiei privind eliberarea scutirilor medicale de la orele de educatie fizica si sport pentru elevi si studenti si a Baremului medical cuprinzand afectiunile pentru care se acorda scutirile medicale de la orele de educatie fizica si sport

EMITENT: MINISTERUL SANATATII PUBLICE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 275 din 25 aprilie 2007

Având în vedere prevederile <>Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sãnãtãţii, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi ale <>Legii învãţãmântului nr. 84/1995 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
vazand Referatul comun de aprobare nr. E.N. 1.120/2007 al Secretariatului general al Ministerului Sãnãtãţii Publice şi nr. 10.925/2007 al Secretariatului general al Ministerului Educaţiei şi Cercetãrii,
în temeiul prevederilor <>Hotãrârii Guvernului nr. 862/2006 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sãnãtãţii Publice şi ale <>Hotãrârii Guvernului nr. 223/2005 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Educaţiei şi Cercetãrii, cu modificãrile ulterioare,

ministrul sãnãtãţii publice şi ministrul educaţiei şi cercetãrii emit urmãtorul ordin:

ART. 1
Se aproba Metodologia privind eliberarea scutirilor medicale de la orele de educaţie fizica şi sport pentru elevi şi studenţi, precum şi Baremul medical cuprinzând afectiunile pentru care se acorda scutirile medicale de la orele de educaţie fizica şi sport, cuprinse în anexele nr. I şi II care fac parte integrantã din prezentul ordin.
ART. 2
Metodologia privind eliberarea scutirilor medicale de la orele de educaţie fizica şi sport pentru elevi şi studenţi şi baremul medical cuprinzând afectiunile pentru care se acorda aceste scutiri sunt obligatorii pentru toate unitãţile de învãţãmânt şcolar şi universitar publice sau particulare.
ART. 3
Începând cu data prezentului ordin, ordinul ministrului sãnãtãţii pentru aprobarea Metodologiei de eliberare a scutirilor medicale de educaţie fizica la elevi şi studenţi şi Baremul cuprinzând afectiunile pentru care se acorda aceste scutiri se abroga.
ART. 4
Direcţiile de specialitate din cadrul Ministerului Sãnãtãţii Publice şi al Ministerului Educaţiei şi Cercetãrii, autoritãţile de sãnãtate publica judeţene şi a municipiului Bucureşti, inspectoratele şcolare judeţene şi al municipiului Bucureşti, precum şi rectoratele institutelor de învãţãmânt superior vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
ART. 5
Prezentul ordin se publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Ministrul sãnãtãţii publice,
Gheorghe Eugen Nicolaescu

Ministrul educaţiei şi cercetãrii,
Mihail Hardau

ANEXA I

METODOLOGIE
privind eliberarea scutirilor medicale de la orele de educaţie fizica şi sport pentru elevi şi studenţi

1. Scutirile medicale de la orele de educaţie fizica şi sport se elibereazã de cãtre medicul unitãţii de învãţãmânt (în cazul elevilor) sau al instituţiei de învãţãmânt (în cazul studenţilor), iar în lipsa acestuia, de cãtre medicul de familie al elevului sau studentului, pe baza urmãtoarelor documente medicale:
a) pentru elevii şi studenţii cãrora li se recomanda scutiri medicale de la orele de educaţie fizica şi sport pentru prima data: biletele de ieşire din spital sau certificatele medicale întocmite de cãtre medicii din cabinetele de specialitate din ambulatorii sau centre de diagnostic şi tratament ori de cãtre spitalele unde elevii sau studenţii în cauza au fost internati sau sunt în evidenta;
b) pentru elevii şi studenţii care au fost scutiţi şi în anul şcolar respectiv universitar anterior: documentele medicale existente deja la cabinetele medicale şcolare sau studenţeşti ori, în lipsa cabinetelor medicale şcolare sau studenţeşti, documentele medicale existente la medicul de familie al elevului sau studentului în cauza.
2. Scutirile medicale eliberate în condiţiile prevãzute la pct. 1 se consemneazã pe adeverinta medicalã, al carei formular tipizat este aprobat prin ordin al ministrului sãnãtãţii publice.
3. În funcţie de forma clinica şi de deficientele functionale consecutive bolilor prezentate de elev sau student, tipurile de scutiri medicale de la orele de educaţie fizica şi sport pot fi anuale (totale sau parţiale), semestriale (totale sau parţiale) ori temporare (totale sau parţiale).
4. Scutirile anuale sau semestriale de la orele de educaţie fizica şi sport se recomanda pe durata unui an sau semestru şcolar ori universitar, pentru urmãtoarele categorii de elevi sau studenţi:
a) inapti total pentru orele de educaţie fizica şi sport, fãrã nota la aceasta disciplina, care, la recomandarea medicului, pot efectua în cadrul orelor de educaţie fizica şi sport unele elemente uşoare de dezvoltare fizica, ce vor fi consemnate pe versoul adeverintei medicale;
b) inapti total pentru lectiile de educaţie fizica şi sport, fãrã nota la aceasta disciplina, dar cu recomandare de exercitii de recuperare medicalã în cabinete medicale sau în unitãţi sanitare de specialitate, care vor prezenta profesorilor de educaţie fizica şi sport, la sfârşitul fiecãrei luni, o dovada privind efectuarea programului de recuperare medicalã în luna respectiva, eliberata de cabinetele medicale sau de unitãţile sanitare de specialitate.
Pentru elevii sau studenţii care învaţã în localitãţi fãrã posibilitãţi de recuperare medicalã, medicii specialişti care îi dispensarizeaza vor recomanda programe diferenţiate de exercitii care se vor efectua în cadrul orelor de educaţie fizica şi sport, sub supravegherea profesorilor de educaţie fizica şi sport;
c) inapti parţial numai pentru unele dintre activitãţile incluse în lectiile de educaţie fizica şi sport, cu nota la aceasta disciplina de învãţãmânt.
Tipurile de exercitii fizice contraindicate medical vor fi stabilite de cãtre medicul specialist care dispensarizeaza elevii sau studenţii şi vor fi consemnate pe versoul adeverintei medicale, la rubrica "Concluziile examenului medical de bilanţ", de cãtre medicul unitãţii de învãţãmânt la care elevii sau studenţii sunt înscrişi în programul de învãţãmânt sau, în lipsa acestuia, de cãtre medicul de familie al acestora.
Stabilirea tipurilor de exercitii fizice contraindicate medical elevilor şi studenţilor cu scutire parţialã de la orele de educaţie fizica şi sport se face în condiţiile anexei la prezenta metodologie.
5. Scutirile temporare de la orele de educaţie fizica şi sport se recomanda pe durate variabile, sub un semestru şcolar sau universitar, pentru urmãtoarele categorii de elevi sau studenţi:
a) inapti total pentru orele de educaţie fizica şi sport, fãrã nota la aceasta disciplina în perioada pentru care s-a eliberat scutirea;
b) inapti parţial numai pentru unele dintre activitãţile incluse în lectiile de educaţie fizica şi sport, cu nota la aceasta disciplina de învãţãmânt.
Tipurile de exercitii contraindicate medical se stabilesc în conformitate cu reglementãrile prevãzute în cazul scutirilor parţiale anuale sau semestriale.
6. În adeverinta medicalã eliberata pentru scutirea medicalã a elevilor sau studenţilor de la orele de educaţie fizica şi sport se consemneazã urmãtoarele date dupã cum urmeazã:
a) tipul de scutire medicalã recomandat: anuala (totalã sau parţialã), semestriala (totalã sau parţialã) ori temporarã (totalã sau parţialã) se consemneazã la rubrica "Se recomanda..."; în caz de scutire temporarã, se menţioneazã şi durata acesteia;
b) la rubrica "având ocupaţia de..." se consemneazã "elev" sau "student", dupã caz, precum şi unitatea sau instituţia de învãţãmânt unde elevul sau studentul este înscris;
c) la rubrica "Se elibereazã prezenta spre a-i servi la..." se consemneazã sintagma "scutirea de la orele de educaţie fizica şi sport".
7. Elevii sau studenţii inapti total de la orele de educaţie fizica şi sport au obligaţia de a fi prezenţi la aceste ore, fiind folosiţi de profesorii de educaţie fizica şi sport la o serie de activitãţi, în conformitate cu reglementãrile în vigoare ale Ministerului Educaţiei şi Cercetãrii.
8. Scutirile medicale de la orele de educaţie fizica şi sport nu pot fi eliberate retroactiv, ele fiind valabile din ziua acordãrii lor, cu excepţia documentelor medicale de motivare pentru perioadele când un elev sau student este absent de la toate obiectele de învãţãmânt din cauza de boala, situaţie în care perioada de scutire poate fi luatã în considerare retroactiv.
9. În conformitate cu reglementãrile Ministerului Educaţiei şi Cercetãrii, adeverintele medicale pentru scutire de la orele de educaţie fizica şi sport se pãstreazã, pe tot parcursul anului de învãţãmânt, de cãtre profesorii de educaţie fizica şi sport.
10. Anexa face parte integrantã din prezenta metodologie.

ANEXA
-----
la metodologie
--------------

CONŢINUTUL
învãţãrii şi natura solicitãrilor la efort fizic în lectiile de educaţie fizica şi sport

1. CLASELE I-IV
A. Efort fizic mic
1. Elemente de organizare: formaţii de adunare, de deplasare şi de lucru, alinieri, poziţii în formatie, intoarceri, porniri şi opriri din mers. Durata: 1-2 minute
2. Deprinderi motrice de baza: variante de mers. Durata: 1-2 minute
3. Deprinderi sportive elementare specifice atletismului: aruncarea mingii de oina de pe loc. Durata: 12-15 minute
4. Deprinderi utilitar-aplicative: echilibru - menţinere de poziţii, deplasãri pe suprafeţe inguste şi inaltate. Durata: 8-10 minute
B. Efort fizic mediu
1. Elemente ale dezvoltãrii fizice: poziţii de baza, miscari naturale specifice fiecãrui segment corporal, complexe de dezvoltare fizica, educarea actului respirator. Durata: 6-7 minute
2. Deprinderi motrice de baza:
a) variante de alergare: obişnuitã, cu genunchii sus, cu calcaiele la sezut, cu ocolire de obstacole, cu schimbãri de direcţie. Durata: 1-2 minute;
b) variante de sarituri: cu desprindere de pe ambele picioare, pe loc, cu deplasare, saritura la coarda, cu trecere peste obstacole joase. Durata: 10 minute;
c) variante de aruncare: obiecte lansate (cu una şi/sau cu doua mâini) la tinta, la distanta şi/sau la partener; obiecte azvarlite la tinta şi/sau la distanta. Durata: 10 minute;
d) variante de prindere: cu doua mâini la piept, de pe l oc şi din deplasare, autoaruncari şi prinderi. Durata: 12-15 minute
3. Deprinderi utilitar-aplicative:
a) catarare: pe scara fixa, pe banca inclinata. Durata: 8-10 minute;
b) tarare: pe palme şi genunchi, pe antebrate, tarare joasa. Durata 8-10 minute;
c) tracţiune: a propriului corp prin tracţiune şi impingere cu ajutorul bratelor şi picioarelor, impingeri şi tractiuni pe perechi sau în grup. Durata: 8-10 minute;
d) escaladare: cu pasire sau incalecare peste obstacole, cu apucare şi rulare pe sezut, cu apucare şi pasire peste obstacol. Durata: 8-10 minute;
e) transport: de obiecte uşoare apucate cu una sau ambele mâini, individual, pe perechi şi în grup. Durata: 8-10 minute.
4. Deprinderi sportive elementare:
a) specifice atletismului:
- saritura în lungime cu elan. Durata: 12-15 minute;
- alergare de rezistenta. Durata: 1,5-3 minute;
b) specifice gimnasticii:
- acrobatice cu elemente statice: cumpene, semisfoara, sfoara, pod de jos, stand pe omoplati şi elemente dinamice: rulare pe spate, rostogoliri. Durata: 15-20 minute;
- ritmice sportive: variatii de pasi specifici, balansari de brate, saritura dreapta, manevrari de obiecte portative, pasi de dans clasic şi modern: Durata: 15-25 minute;
- aerobice: structuri de pasi pe fond muzical, pasi aerobici de baza şi de legatura. Durata: 15-25 minute;
c) specifice jocurilor sportive: minibaschet, minifotbal, minihandbal, badminton, tenis de masa şi de camp - procedee tehnice de baza şi jocuri bilaterale. Durata: 25 minute;
d) specifice sporturilor de sezon: inot, patinaj, sanie, schi. Durata: 40 minute.
5. Calitãţi motrice de baza:
a) viteza: de reactie, de execuţie a acţiunilor motrice singulare şi repetate, de deplasare pe distanta de 15-20 m. Acestea se realizeazã prin intermediul temelor de la deprinderile motrice de baza şi al celor de la deprinderile sportive elementare;
b) indemanare: coordonarea segmentelor fata de corp sau a acţiunilor motrice individuale şi în relatie cu un partener, coordonarea în manevrarea de obiecte. Acestea se realizeazã prin intermediul temelor de la deprinderile motrice de baza: alergare, aruncare, prindere şi al celor de la deprinderile motrice sportive elementare: jocuri sportive şi gimnastica;
c) forta: dinamica, segmentara cu invingerea greutatii propriului corp sau segment, forta dinamica generalã, forta exploziva în acţiuni singulare. Acestea se realizeazã prin intermediul temelor de la deprinderile motrice de baza (aruncari), al celor de la deprinderile utilitar-aplicative (catarare, escaladare, transport greutãţi, tractiuni-impingeri) şi al celor de la deprinderile sportive elementare (saritura în lungime, gimnastica, minijocuri);
d) rezistenta: generalã la eforturi sau musculara localã. Acestea se realizeazã prin intermediul temelor de la deprinderile motrice de baza (alergare) şi al celor de la deprinderile sportive elementare aparţinând gimnasticii aerobice şi minijocurilor;
e) mobilitate şi stabilitate articulara: mobilitatea coloanei vertebrale şi coxofemurale, stabilitatea articulatiei umarului, cotului şi gleznei. Acestea se realizeazã prin intermediul temelor aparţinând gimnasticii din cadrul deprinderilor sportive elementare.
C. Efort fizic mare
Deprinderi sportive elementare specifice altetismului - alergare de viteza. Durata: 12-15 minute
II. CLASELE V-VIII
A. Efort fizic mic
1. Elemente de organizare: formaţii de adunare, de deplasare şi de lucru, alinieri, poziţii în formatie, intoarceri, porniri şi opriri din mers. Durata: 1-2 minute
2. Deprinderi motrice de baza: variante de mers. Durata: 1-2 minute
3. Deprinderi sportive elementare specifice atletismului: aruncarea mingii de oina de pe loc. Durata: 12-15 minute
4. Deprinderi utilitar-aplicative: echilibru - menţinere de poziţii, deplasãri pe suprafeţe inguste şi inaltate. Durata: 8-10 minute
B. Efort fizic mediu
1. Elemente ale dezvoltãrii fizice: poziţii de baza, miscari naturale specifice fiecãrui segment corporal, complexe de dezvoltare fizica, educarea actului respirator. Durata: 6-7 minute
2. Deprinderi motrice de baza:
a) variante de alergare: obişnuitã, cu genunchii sus, cu calcaiele la sezut, cu ocolire de obstacole, cu schimbãri de direcţie. Durata: 1-2 minute;
b) variante de sarituri: cu desprindere de pe ambele picioare, pe loc şi cu deplasare, sarituri la coarda şi sarituri peste obstacole joase. Durata: 10 minute;
c) variante de aruncare: obiecte lansate (cu una şi/sau cu doua mâini) la distanta sau la partener; obiecte aruncate (de pe loc) la tinta şi/sau la distanta. Durata: 10 minute;
d) variante de prindere: cu doua mâini la piept, de pe loc şi din deplasare, autoaruncari, prinderi. Durata: 12-15 minute.
3. Deprinderi utilitar-aplicative:
a) catarare: pe scara fixa, pe banca inclinata. Durata: 8-10 minute;
b) tarare: pe palme şi genunchi, pe antebrate, tarare joasa. Durata: 8-10 minute;
c) tracţiune: a propriului corp prin tracţiune şi impingere cu ajutorul bratelor şi picioarelor, impingeri şi tractiuni pe perechi sau în grup. Durata: 8-10 minute;
d) escaladare: cu pasire sau incalecare peste obstacole, cu apucare şi rulare pe sezut, cu apucare şi pasire peste obstacol. Durata: 8-10 minute;
e) transport: de obiecte uşoare apucate cu una sau ambele mâini, individual, pe perechi şi în grup. Durata: 8-10 minute.
4. Deprinderi sportive:
a) atletism;
- sarituri: elemente de tehnica, sarituri cu trecere peste obstacole, în lungime cu elan, saritura în înãlţime. Durata: 8-15 minute;
- aruncari: elemente de tehnica, aruncarea mingii de oina la distanta. Durata: 8-15 minute;
b) gimnastica acrobatica cu elemente statice: cumpene, semisfoara, sfoara, pod de jos, stand pe omoplati şi elemente dinamice: rulare pe spate, rostogoliri. Durata: 15-20 minute;
c) gimnastica ritmica la fete: elemente de echilibru, întoarcere cu pasi succesivi şi arcuiti, dans clasic, modern şi sportiv, piruiete pe un picior, saritura pas. Durata: 25-30 minute;
d) sarituri la aparate: peste capra, pe lada asezata transversal, cu rostogolire înainte pe lada. Durata: 15 minute;
e) jocuri sportive: baschet, fotbal, handbal, volei, badminton, tenis de masa, rugby, oina. Durata: 25-30 minute;
f) discipline sportive individuale alternative: inot, schi, patinaj, sanie. Durata: 25-30 minute.
5. Calitãţi motrice de baza: rezistenta cardiorespiratorie, la eforturi aerobe şi mixte, musculare locale. Durata: 5-7 minute.
C. Efort fizic mediu-mare
1. Deprinderi sportive:
- atletism:
- alergare de viteza: 50 m. Durata: 8-15 minute;
- alergare de rezistenta: 600 m la fete şi 800 m la bãieţi. Durata: 4-6 minute;
- elemente din şcoala alergarii: joc de glezna, alergare cu genunchii sus, pendularea gambelor înapoi. Durata: 8-15 minute.
2. Calitãţi motrice de baza: forta dinamica segmentara, generalã, combinata cu alte calitãţi. Durata: 10 minute
D. Efort fizic mare
- Calitãţi motrice de baza: viteza şi indemanare - intreceri sub forma de stafete, pe distanţe de 20-30 m. Durata: 5-7 minute
III. ÎNVĂŢĂMÂNT LICEAL ŞI ŞCOLI DE ARTE ŞI MESERII
A. Efort fizic mic-mediu
1. Optimizarea dezvoltãrii fizice şi a capacitãţii motrice proprii: programe de influentare analitica a organismului, complexe de dezvoltare fizica, cu exercitii libere cu obiecte portative pe fond muzical. Durata: 8-10 minute
2. Jocuri sportive: volei. Durata: 30 minute
B. Efort fizic mediu
1. Organizarea şi practicarea competitionala şi/sau necompetitionala a disciplinelor sportive:
a) probe de sarituri: lungime, înãlţime, triplusalt. Durata: 15 minute;
b) probe de aruncari: greutate. Durata: 15 minute.
2. Gimnastica acrobatica: statica, dinamica, exercitii liber alese la sol. Durata: 15 minute
C. Efort fizic mediu-maxim
1. Organizarea şi practicarea competitionala sau necompetitionala a disciplinelor sportive: atletism - probe de alergare: viteza, rezistenta, peste obstacole, de stafeta. Durata: 15 minute
2. Jocuri sportive: baschet, fotbal, handbal. Durata: 30 minute
3. Discipline sportive alternative:
a) de sezon: schi alpin, schi fond, sanie, patinaj, inot. Durata: 45 minute;
b) jocuri sportive: oina, badminton, rugby. Durata: 45 minute.
D. Efort fizic mare
- Optimizarea dezvoltãrii fizice şi a capacitãţii motrice proprii:
a) programe adaptate de culturism, fitness, sport aerobic, streatching. Durata: 8-10 minute;
b) structuri motrice cuprinzând dezvoltarea specifica şi combinata a calitãţilor motrice pentru viteza şi indemanare, forta, rezistenta. Durata: 8-10 minute.
IV. ÎNVĂŢĂMÂNTUL SUPERIOR
Discipline sportive:
A. La bãieţi: probe atletice şi discipline sportive din domeniul atleticii grele: judoka, karate, culturism. Cu efort fizic mediu-mare
B: La fete: discipline sportive gen gimnastica aerobica sau de întreţine, handbal, volei, inot. Cu efort fizic mediu-mare
Activitatea se desfãşoarã pe grupe stabile, similar cu lectiile de antrenament sportiv de nivel incepatori-avansati.
Pentru studenţi se organizeazã, în regim optional, sisteme competitionale interne pe durate variabile.
Pentru studenţii cu aptitudini deosebite se asigura participarea la sisteme competitionale naţionale.
În funcţie de disponibilitãţile personale, sub aspectul capacitãţii de efort şi al interesului manifestat de studenţi, aceştia pot opta în funcţie de oferta de discipline sportive prezentatã de catedra de educaţie fizica a universitatii sau a facultãţii respective.
Pentru a fi acceptaţi în grupele de pregãtire sportiva solicitate, studenţii trebuie sa prezinte anual un aviz medical.

ANEXA II

BAREM MEDICAL
cuprinzând afectiunile pentru care se acorda scutirile medicale de la orele de educaţie fizica şi sport


────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Tipul de scutire
Afectiunea sau grupa de afecţiuni (totalã sau parţialã)
şi perioada scutirii
(anuala, semestriala
sau temporarã)
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
I. Boli infectioase şi parazitare
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Tuberculoza primara sau secundarã Totalã-anuala
stabilizata
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
2. Primoinfectie TBC nemanifestata Parţialã - anuala sau fãrã scutire,
clinic, oculta la aprecierea medicului
de specialitate pneumologie
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
3. Scarlatina necomplicata Totalã - o luna de la debut
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
4. Status post meningita sau Totalã - 12 luni de la debut, apoi
encefalita, indiferent parţialã-anuala ori fãrã scutire,
de etiologie în funcţie de eventualele sechele
clinice şi paraclinice, la aprecie-
rea medicului specialist
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
5. Status post hepatita virala acuta Totalã - 12 luni de la debut
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
6. SIDA Totalã - anuala
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
7. Alte stãri status post boli Totalã - 12 luni de la debut,
infectioase severe apoi parţialã - anuala ori fãrã
scutire, în funcţie de eventualele
sechele clinice şi paraclinice, la
aprecierea medicului de speciali-
tate pneumologie
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
8. Status post chist hidatic pulmonar, Totalã - 12 luni de la debut, apoi
hepatic sau cu alta localizare, parţialã - anuala ori fãrã scutire,
operat în funcţie de eventualele sechele,
la aprecierea medicului specialist
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
II. Tumori
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Maligne solide şi hematologice Totalã - anuala
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
2. Benigne extinse Totalã - anuala sau parţialã-anuala,
în funcţie de intensitatea fenomene-
lor clinice, extindere şi localizare,
la aprecierea medicului specialist
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
III. Boli ale sângelui şi organelor
hematopoietice, cu excepţia
celor maligne
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Anemii cronice manifeste prin Totalã - pana la redresare, apoi
carenta de fier parţialã - anuala sau fãrã scutire,
la aprecierea medicului specialist
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
2. Anemii hemolitice ereditare, Totalã - anuala
cu excepţia talasemiilor
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
3. Anemii megaloblastice pernicioase Totalã - anuala
tip Addison - Biermer sau altele
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
4. Talasemie majorã Cooley Totalã - anuala
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
5. Talasemie minora Totalã sau parţialã - anuala ori fãrã
scutire în funcţie de stadiul clinic,
cu sau fãrã splenomegalie, la
aprecierea medicului specialist
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
6. Anemii hemolitice dobândite Totalã sau parţialã - anuala, în
funcţie de forma clinica, la
aprecierea medicului specialist
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
7. Anemii aplastice Totalã - anuala
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
8. Anemii sideroblastice Totalã - anuala
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
9. Afibrinogenemii şi alte sindroame Totalã - anuala
de defibrinare
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
10. Hemofilie tip A Totalã - anuala
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
11. Hemofilie tip B Christmas Totalã - anuala
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
12. Boala von Willebrand Totalã - anuala
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
13. Hemofilie tip C Rosenthal Totalã - anuala
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
14. Alte tulburãri manifeste Totalã - anuala
de coagulare
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
15. Trombocitopenii de diverse Totalã - anuala sau parţialã-anuala,
etiologii, fãrã în funcţie de forma clinica, la
interesarea splinei aprecierea medicului specialist
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
16. Trombocitopenii de diverse Totalã - anuala
etiologii, cu interesarea
splinei
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
17. Alte boli hemoragice cronice Totalã - anuala
cu manifestãri clinice
pronunţate
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
18. Agranulocitoze Totalã - anuala
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
19. Status post splenectomie traumatica Totalã - un an de la operaţie, apoi
parţialã încã un an, dupã care fãrã
scutire, la aprecierea medicului
specialist
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
20. Hipersplenism Totalã - anuala
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
21. Policitemie poliglobulie Totalã - anuala
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
22. Histiocitoza X Hand - Schuller Totalã - anuala
- Christian
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
23. Sindroame imunodeficitare, Totalã ori parţialã, în funcţie
cu excepţia SIDA de forma clinica - anuala, la
aprecierea medicului specialist
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
24. Sarcoidoze Totalã - anuala
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
25. Crioglobulinemie Totalã - anuala
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
IV. Bolile aparatului circulator
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Reumatism articular acut, Totalã - anuala în primul an
fãrã sechele cardiace dupã ultimul puseu, apoi parţialã -
anuala în urmãtorii 4 ani, dupã care
fãrã scutire, la aprecierea medicu-
lui specialist
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
2. Stenoza mitrala reumatismala Totalã - anuala
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
3. Insuficienta mitrala reumatismala Totalã - anuala
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
4. Dubla leziune mitrala reumatismala Totalã - anuala
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
5. Prolaps de valva mitrala cu Totalã - anuala
regurgitare semnificativã
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
6. Prolaps de valva mitrala cu crize Totalã - anuala
de tahicardie în antecedente
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
7. Mic prolaps de valva mitrala fãrã Parţialã - anuala sau temporarã ori
antecedente de tulburãri de ritm fãrã scutire, la aprecierea
secundare, diagnosticat medicului specialist
obligatoriu ecografic
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
8. Stenoza aortica reumatismala Totalã - anuala
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
9. Insuficienta aortica reumatismala Totalã - anuala
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
10. Dubla leziune aortica reumatismala Totalã - anuala
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
11. Stenoza sau insuficienta Totalã - anuala
tricuspidiana reumatismala
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
12. Endocardita cronica, lenta Totalã - anuala
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
13. Hipertensiune arteriala esenţialã Totalã - anuala
stadiul I - II
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
14. Hipertensiune arteriala oscilanta, Parţialã - anuala, la recomandarea
juvenila, de limita medicului specialist
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
15. Pericardite cronice Totalã - anuala
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
16. Cardiomiopatie cu dilatatie Totalã - anuala
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
17. Cardiomiopatie hipertrofica Totalã - anuala
obstructiva
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
18. Cardiomiopatie hipertrofica Totalã - anuala
neobstructiva
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
19. Alte cardiomiopatii patente Totalã - anuala
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
20. Bloc atrioventricular gradul I Parţialã - anuala, la recomandarea
medicului specialist
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
21. Bloc atrioventricular gradul II Totalã - anuala
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
22. Bloc atrioventricular gradul III Totalã - anuala
complet
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
23. Bloc de ramura dreapta incomplet Fãrã scutire
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
24. Bloc de ramura stanga Totalã - anuala
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
25. Sindrom de preexcitatie Wolf - Totalã sau parţial-anuala, la
Parkinson - White fãrã antecedente indicaţia medicului de specialitate
de tulburãri de ritm paroxistice cardiologie
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
26. Sindrom de preexcitatie Wolf - Totalã - anuala
Parkinson - White cu antecedente
de tulburãri de ritm paroxistice
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
27. Sindrom de preexcitatie tip B Parţialã - anuala
Lown -Ganong -Levine
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
28. Tahicardie recidivanta Totalã - anuala
supraventriculara
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
29. Tahicardie recidivanta ventriculara Totalã - anuala
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
30. Bradicardie sinusala Parţialã - anuala
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
31. Tahicardie sinusala persistenta Totalã - anuala
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
32. Aritmie extrasistolica Totalã - anuala
supraventriculara sistematizatã
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
33. Aritmie extrasistolica ventriculara Totalã - anuala
sistematizatã
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
34. Anevrism aortic Totalã - anuala
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
35. Alte anevrisme vasculare Totalã - anuala
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
36. Sindrom Raynaud Totalã sau parţialã - temporarã,
numai în anotimpul rece, la indicaţia
medicului de specialitate cardiologie
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
37. Trombangeita obliteranta Burger Totalã - anuala
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
38. Acrosindrom Parţialã - temporarã, în sezonul rece
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
39. Alte arterite Totalã - anuala
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
40. Teleangectazie hemoragica ereditara Totalã - anuala
Rendu-Osler-Weber
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
41. Flebite şi tromboflebite cronice Totalã - anuala
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
42. Alte tulburãri de circulaţie Parţialã - anuala
periferica
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
43. Ulcer varicos Totalã - anuala
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
44. Limfadenite cronice Totalã sau parţialã - anuala, la
indicaţia medicului de specialitate
cardiologie
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
45. Limfedem Totalã - anuala
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
46. Suflu sistolic inocent sau Parţialã - anuala, la indicaţia
funcţional cu modificãri EKG medicului de specialitate cardiologie
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
47. Suflu sistolic inocent sau Fãrã scutire
funcţional fãrã modificãri
EKG
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
48. Hipotensiune ortostatica manifesta Totalã - anuala
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
49. Stenoza subvalvulara aortica larga Parţialã - anuala
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
50. Stenoza larga pulmonara Parţialã - anuala
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
51. Preponderenta de ventricul stang Totalã sau parţialã - anuala ori
temporarã, la indicaţia medicului de
specialitate cardiologie
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
52. Persistenta de canal arterial Totalã - 12 luni de la operaţie,
operata, cu cord normal dupã care parţialã - anuala, la
aprecierea medicului specialist
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
53. Persistenta de canal arterial Totalã - anuala
operata, cu cord rezidual mãrit
de volum
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
54. Defect septal interventricular Totalã - anuala
cu sunt mic
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
55. Defect septal interventricular cu Totalã - anuala
rasunet hemodinamic
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
56. Defect septal interatrial fãrã Totalã - anuala
rasunet hemodinamic
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
57. Defect septal interatrial cu Totalã - anuala
rasunet hemodinamic
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
58. Canal atrioventricular comun Totalã - anuala
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
59. Tetralogie şi pentalogie Fallot Totalã - anuala
operata, cu cord normal
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
60. Tetralogie şi pentalogie Fallot Totalã - anuala
operata, cu cord rezidual mãrit
de volum
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
61. Tetralogie şi pentalogie Fallot Totalã - anuala
neoperata
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
62. Malformatii ale valvei pulmonare, Totalã - anuala
cu sau fãrã rasunet hemodinamic
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
63. Stenoza congenitala a valvei aortice, Totalã - anuala
cu sau fãrã rasunet hemodinamic
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
64. Insuficienta congenitala a valvei Totalã - anuala
aortice
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
65. Dextrocardie Fãrã scutire
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
66. Coarctatie de aorta neoperata Totalã - anuala
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
67. Coarctatie de aorta operata Totalã - anuala, apoi treptat
parţialã - anuala, la aprecierea
medicului specialist
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
68. Alte malformatii cardiace cu Totalã - anuala
rasunet hemodinamic
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
69. Alte malformatii ale vaselor mari Totalã - anuala
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
70. Alte boli cardiovasculare dobândite, Totalã - anuala
cu simptomatologie manifesta
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
V. Bolile aparatului respirator
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Rinita cronica, fãrã sindrom Fãrã scutire
obstructiv respirator
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
2. Sinuzita cronica Totalã sau parţialã - anuala sau
temporarã, la recomandarea
medicului specialist
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
3. Status post pneumopatii acute Totalã - temporarã, între 3-6 luni
de la remisiune, la aprecierea
medicului specialist
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
4. Status post pleurezii netuberculoase Totalã - temporarã, între 3-6 luni de
la remisiune, la aprecierea medicului
specialist
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
5. Status post bronhopneumonii Totalã - temporarã, între 3-6 luni de
la remisiune, la aprecierea
specialistului
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
6. Bronsectazie Totalã - anuala
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
7. Supuratii cronice pulmonare Totalã - anuala
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
8. Bronsita astmatiforma cu ultima Totalã - anuala
criza cu cel mult 12 luni înainte
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
9. Bronsita astmatiforma cu ultima Parţialã - temporarã în sezonul
criza cu peste 12 luni în urma cald şi totalã - temporarã
în sezonul rece, la aprecierea
medicului specialist
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
10. Astmul bronsic cu ultima criza Totalã - anuala
în urma cu cel mult 12 luni
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
11. Astmul bronsic cu ultima criza Totalã - anuala sau parţialã -
cu peste 12 luni în urma temporarã în sezonul cald şi totalã -
temporarã în sezonul rece, în funcţie
de indicaţia medicului specialist
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
12. Status post pneumotorax spontan Totalã - un an de la debut
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
13. Pahipleurite Totalã - anuala
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
14. Alte boli respiratorii cronice Totalã - anuala
cu manifestãri clinice patente
tip mucoviscidoza şi altele
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
VI. Bolile aparatului digestiv
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Ulcer gastroduodenal cronic Totalã - anuala
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
2. Ulcer gastroduodenal în faza de Parţialã - anuala
acalmie prelungitã
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
3. Gastroduodenita cronica Parţialã - anuala
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
4. Ileita terminala Crohn Totalã - anuala
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
5. Rectocolita ulcerohemoragica Totalã - anuala
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
6. Enterita cronica Totalã - anuala
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
7. Degenerescenta hepato-lenticulara Totalã - anuala
Wilson
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
8. Hepatita cronica persistenta sau Totalã - anuala
activa, evolutiva, agresiva
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
9. Ciroza hepatica Totalã - anuala
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
10. Litiaza biliara cu crize dureroase Totalã - anuala
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
11. Colecistita cronica Totalã - anuala
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
12. Dischinezie biliara hipertona Totalã - anuala sau temporarã, la
indicaţia medicului specialist
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
13. Pancreatita cronica cu sindrom Totalã - anuala
diareic cronic
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
14. Sindroame diareice cronice de Totalã - anuala sau parţialã -
alta natura specialist anuala, la indicaţia medicului
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
15. Malformatii ale aparatului digestiv Totalã - anuala
şi ale anexelor, cu manifestãri
clinice patente
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
16. Alte boli digestive cronice cu Totalã - anuala
manifestãri clinice persistente
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
VII. Bolile aparatului genitourinar
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Glomerulonefrita difuza acuta Totalã - 12 luni de la debut
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
2. Glomerulonefrita cronica Totalã - anuala
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
3. Hematurii recidivante şi persistente Totalã - anuala
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
4. Sindrom nefrotic Totalã - anuala
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
5. Nefrita interstitiala Totalã - anuala
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
6. Pielonefrita cronica Totalã - anuala
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
7. Hidronefroze Totalã - anuala
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
8. Insuficienta renala cronica Totalã - anuala
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
9. Litiaza renala şi ureterala cu Totalã - anuala
crize dureroase
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
10. Litiaza renala şi ureterala, Parţialã - anuala
dar fãrã crize dureroase
de cel puţin un an
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
11. Infectie urinara cronica Totalã - anuala
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
12. Ptoza renala Totalã - anuala
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
13. Alte nefropatii cu tulburãri Totalã - anuala
functionale manifeste
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
14. Malformatii congenitale ale Fãrã scutire
aparatului renourinar, fãrã
tulburãri functionale
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
15. Malformatii congenitale ale Totalã - anuala
aparatului renourinar, cu
tulburãri functionale manifeste
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
16. Chist ovarian neoperat Fãrã scutire, la aprecierea
ginecologului
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
17. Chist ovarian operat Scutire totalã temporarã dupã
operaţie, 1-2 luni, apoi parţialã -
temporarã sau fãrã scutire, la
aprecierea medicului de specialitate
obstetrica ginecologie
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
18. Ectopie testiculara Fãrã scutire
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
19. Varicocel şi hidrocel neoperate Parţialã - anuala
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
20. Varicocel şi hidrocel operate Parţialã - temporarã, apoi fãrã
scutire, la aprecierea medicului de
specialitate urologie
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
21. Alte afecţiuni genitale masculine Totalã - anuala sau parţialã -
sau feminine cronice, inclusiv anuala, la aprecierea medicului
congenitale, cu tulburãri specialist
functionale manifeste
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
VIII. Bolile endocrine şi de metabolism
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Mixedem Parţialã - anuala
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
2. Hipotiroidie juvenila Fãrã scutire
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
3. Gusa pubertara şi postpubertara Fãrã scutire
eutiroidiana
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
4. Gusa multinodulara netoxica Parţialã, în condiţiile fenomenelor
compresive - anuala sau fãrã scutire,
la indicaţia medicului de speciali-
tate endocrinologie
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
5. Tiroidite cronice Totalã sau parţialã - anuala, în
funcţie de forma clinica, la
aprecierea medicului de specialitate
endocrinologie
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
6. Hipoparatiroidism cu manifestãri Totalã - anuala
clinice patente
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
7. Status post tiroidectomie Totalã - 12 luni de la operaţie, apoi
totalã sau parţialã - anuala, la
aprecierea medicului de specialitate
endocrinologie
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
8. Nanism hipofizar netumoral Totalã - anuala sau parţialã -
anuala, la indicaţia medicului
de specialitate endrocrinologie
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
9. Nanism hipofizar tumoral Totalã - anuala
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
10. Nanism condrodisplazic Totalã - anuala
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
11. Alte forme de nanism, cu înãlţime Totalã - anuala sau parţialã
mai mica decât media, fãrã 3 - anuala, la aprecierea
deviatii standard fata de valoarea medicului de specialitate
normalã a vârstei şi sexului endocrinologie

────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
12. Obezitate simpla, familialã, Fãrã scutire sau parţialã - anuala,
prin aport, hiperfagica, la aprecierea medicului de
fãrã complicatii specialitate endocrinologie
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
13. Obezitate centrala lezionala Totalã - anuala
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
14. Sindrom adipozogenital Parţialã - anuala
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
15. Sindrom adrenogenital congenital Totalã - anuala
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
16. Pubertate precoce Totalã - anuala
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
17. Pubertate intarziata cu infantilism Parţialã - anuala
sexual, peste varsta de 15 ani
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
18. Mastoza chistica Parţialã - anuala, cu sau fãrã
scutire, la aprecierea endocrinolo-
gului
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
19. Dismenoree cronica Totalã - temporarã în perioada
ciclului şi, în rest, parţialã -
anuala sau fãrã scutire, la
aprecierea medicului de specialitate
endocrinologie
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
20. Tetanie - spasmofilie latenta Parţialã - anuala sau fãrã scutire,
fãrã stãri prelipotimice la aprecierea medicului de
specialitate endocrinologie
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
21. Tetanie - spasmofilie manifesta, Totalã - temporarã sau parţialã -
cu stãri prelipotimice anuala, la aprecierea medicului de
sau lipotimice periodice specialitate endocrinologie
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
22. Hiperparatiroidie tip Recklinghausen Totalã - anuala
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
23. Acromegalie şi gigantism Totalã - anuala
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
24. Diabet insipid tumoral Totalã - anuala
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
25. Alte forme de diabet insipid Totalã - anuala
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
26. Sindrom Cushing Totalã - anuala
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
27. Insuficienta suprarenala cronica Totalã - anuala
tip Addison
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
28. Menometroragii juvenile Totalã - temporarã în timpul
ciclului, parţialã - temporarã în
caz de tratament hormonal; în rest,
fãrã scutire
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
29. Diabet zaharat juvenil tip I Totalã - anuala sau parţialã
insulinodependent echilibrat, - anuala, la indicaţia medicului
compensat specialist
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
30. Diabet zaharat juvenil tip I Totalã - anuala
insulinodependent labil,
dezechilibrat, cu decompensari
repetate
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
31. Diabet zaharat juvenil tip I Totalã - anuala
insulinodependent complicat
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
32. Diabet zaharat juvenil tip Mody, Parţialã - anuala
noninsulinodependent
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
33. Ginecomastie masculina pubertara Fãrã scutire sau parţialã -
temporarã, la aprecierea medicului
de specialitate endocrinologie
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
34. Mucopolizaharidoza - sindrom Hurler Totalã - anuala
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
35. Tireotoxicoza Basedow Totalã - anuala
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
36. Sindrom Turner necomplicat Totalã - anuala sau parţialã -
anuala, la aprecierea medicului de
specialitate endocrinologie
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
37. Sindrom Turner masculin - sindrom Totalã sau parţialã - anuala, la
Noonan aprecierea medicului de specialitate
endocrinologie
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
38. Sindrom Klinefelter Parţialã - anuala
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
39. Alte anomalii cromozomiale cu Parţialã - anuala
simptomatologie moderata sau
manifesta
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
40. Alte boli endocrine cu tulburãri Totalã - anuala
functionale manifeste
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
IX. Bolile sistemului nervos
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Sindroame ataxice şi cerebeloase Totalã - anuala
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
2. Paraplegii, triplegii, diplegii, Totalã - anuala
monoplegii de diverse etiologii
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
3. Parapareza, tripareza, dipareza, Totalã - anuala, eventual cu
monopareza de diverse etiologii indicaţie de cultura fizica
medicalã recuperatorie, la aprecierea
medicului specialist
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
4. Amiotrofii spinale Totalã - anuala
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
5. Sindroame parkinsoniene Totalã - anuala
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
6. Neuromiopatii Totalã - anuala
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
7. Torticolis spasmodic Totalã - anuala
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
8. Sindroame extrapiramidale Totalã - anuala
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
9. Epilepsie cu EEG alterata, cu sau Totalã - anuala
fãrã crize, sub tratament specific
continuu
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
10. Antecedente de crize epileptice, Parţialã, cu precizarea amãnunţitã de
cu peste 3 ani de la ultima criza, cãtre neurolog a tipului
cu EEG normalizata şi fãrã de exercitii fizice interzise-anuala
tratament specific în prezent
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
11. Migrena Totalã ori parţialã - anuala sau
temporarã, la aprecierea medicului de
specialitate neurologie
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
12. Cerebrastenii dupã traumatism Totalã - 12 luni de traumatism,
craniocerebral, cu modificãri EEG apoi totalã sau parţialã -anuala, la
reziduale difuze aprecierea medicului de specialitate
neurologie
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
13. Cerebrastenii dupã traumatism Parţialã - temporarã, apoi fãrã
craniocerebral, cu EEG normalã scutire, la indicaţia medicului
de specialitate neurologie
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
14. Sindroame menieriforme neurologice Totalã - anuala
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
15. Sindroame cerebrovasculare Totalã - anuala
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
16. Nevrite şi polinevrite Totalã - temporarã, apoi parţialã -
anuala, la aprecierea medicului de
specialitate neurologie
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
17. Radiculonevrite brahiale sau Totalã - temporarã, apoi parţialã -
lombosacrate anuala, la aprecierea medicului de
specialitate neurologie
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
18. Neuropatii ereditare şi Totalã - anuala
idiopatice tip boala
Charcot-Marie - Tooth sau altele
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
19. Miastenie Totalã - anuala
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
20. Distrofii musculare tip Duchenne Totalã - anuala
sau altele
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
21. Hidrocefalie operata, cu valva Totalã - anuala
Holtzer
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
22. Hidrocefalie stabilizata Totalã - anuala
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
23. Mielopatii Totalã - anuala
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
24. Neurofibromatoze: Recklinghausen, Totalã - anuala
Bourneville, scleroza tuberoasa
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
25. Afecţiuni neurochirurgicale: Totalã - anuala
tumori cerebrale şi medulare,
malformatii vasculare cerebrale
şi medulare
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
26. Alte boli neurologice cu Totalã - anuala
manifestãri clinice patente
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
X. Tulburãri mentale şi de comportament
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Schizofrenie Totalã - anuala
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
2. Autism infantil Totalã - anuala
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
3. Tulburare schizoafectiva Totalã - anuala
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
4. Tulburãri bipolare: episoade Totalã - anuala
maniacale sau episoade
depresive
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
5. Anorexie nervoasa Totalã - anuala
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
6. Tulburare obsesiv-compulsiva Totalã - anuala
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
7. Tulburãri delirante persistente Totalã sau parţialã - anuala,
tip paranoia la aprecierea medicului de
specialitate psihiatrie
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
8. Tulburãri anxioase Parţialã - anuala
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
9. Tulburãri de somatizare şi de Parţialã - anuala
conversie
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
10. Boala ticurilor Gilles de Totalã sau parţialã - anuala,
la Tourette la aprecierea medicului de
specialitate psihiatrie
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
11. Alte afecţiuni psihiatrice cu Totalã sau parţialã - anuala ori
simptomatologie fãrã scutire, la aprecierea
accentuata sau moderata medicului de specialitate psihiatrie
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
XI. Afecţiuni ORL
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Otita medie supurala cronica Totalã - anuala
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
2. Otomastoidita supurata cronica Totalã - anuala
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
3. Hipoacuzie bilaterala cu pierdere Totalã, dar parţialã în şcolile
socialã de auz de peste 35 dB speciale pentru deficienti auditivi -
anuala sau parţialã - anuala, la
recomandarea medicului de
specialitate ORL
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
4. Ureche unilateral funcţionalã Parţialã sau fãrã scutire, la
indicaţia medicului de specialitate
ORL
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
5. Purtatorii de proteze auditive Totalã - anuala sau parţialã -
sau de BAHA anuala, la recomandarea medicului de
specialitate ORL
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
6. Implantare cohleara Totalã - anuala
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
7. Boala Meniere Totalã - anuala
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
8. Vertij paroxistic al copilariei Totalã - anuala
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
9. Sindroame vertiginoase periferice Totalã - anuala
necompensate sau compensate incomplet
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
10. Insuficienta respiratorie nazala Totalã - anuala
prin obstructie mecanicã
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
11. Epistaxis recidivant sever Totalã - anuala
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
12. Sechele dupã malformatii congenitale Totalã - anuala
ale extremitatii cefalice şi gatului,
cu tulburãri functionale patente,
ca de exemplu dupã
keilognatopalatoschizis operat
sau nu
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
13. Traumatisme craniofaciale cu Totalã - anuala
sechele estetice şi functionale
majore
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
14. Stenoze laringiene congenitale Totalã - anuala
sau dobândite, cu insuficienta
respiratorie la efort
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
XII. Afecţiuni oftalmologice
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Miopii cu leziuni de fund de Totalã - anuala
ochi şi acuitate vizuala (A.V.)
sub 1/10 la ochiul cel mai bun
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
2. Miopii cu leziuni de fund de Totalã - anuala
ochi şi A.V. între 1/3
şi 1/10 la ochiul cel mai bun
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
3. Miopii cu leziuni de fund de Totalã - anuala
ochi şi A.V. între 1/3
şi 2/3 la ochiul cel mai bun
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
4. Miopii fãrã leziuni de fund Parţialã - anuala sau fãrã scutire,
de ochi la indicaţia medicului de
specialitate oftalmologie
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
5. Ambliopii de alte cauze decât prin Totalã - anuala
miopii necorectabile, gen: cataracte
congenitale sau traumatice, strabism,
leucoame, fibroplazie retrolentala,
ectopii cristaliniene, afakii
operatorii, subluxatii şi luxatii de
cristalin, retinopatie pigmentara,
degenerescente retiniene familiale sau
maculare, atrofii de nerv optic,
astigmatism necorectat, hipermetropie
necorectata, distrofii corneene
şi altele, cu A.V. la ochiul cel mai
bun sub 1/10
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
6. Ambliopii de alte cauze decât prin Totalã - anuala
miopii necorectabile, gen: cataracte
congenitale sau traumatice, strabism,
leucoame, fibroplazie retrolentala,
ectopii cristaliniene, afakii
operatorii, subluxatii şi luxatii de
cristalin, retinopatie pigmentara,
degenerescente retiniene familiale
sau maculare, atrofii de nerv optic,
astigmatism necorectat, hipermetropie
necorectata, distrofii corneene
şi altele, cu A.V. la ochiul cel mai
bun între 1/4 şi 1/10
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
7. Ambliopii de alte cauze decât prin Totalã - anuala sau parţialã -
miopii necorectabile, gen: cataracte anuala, dar aceasta numai
congenitale sau traumatice, strabism, în şcolile din învãţãmântul special
leucoame, fibroplazie retrolentala, pentru deficienti de vedere
ectopii cristaliniene, afakii
operatorii, subluxatii şi luxatii
de cristalin, retinopatie pigmentara,
degenerescente retiniene familiale
sau maculare, atrofii de nerv optic,
astigmatism necorectat, hipermetropie
necorectata, distrofii corneene
şi altele, cu A.V. la ochiul cel
mai bun între 1/3 şi 2/3
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
8. Glaucom de diverse tipuri: Totalã - anuala
congenital, traumatic,
inflamator
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
9. Dezlipire de retina Totalã - anuala
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
10. Corioretinita Totalã - anuala
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
11. Nevrite optice Totalã - anuala
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
12. Ingustari ale câmpului vizual Totalã - anuala
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
13. Exoftalmii de cauze diverse: Totalã - anuala
inflamatorii, vasculare,
traumatice
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
14. Cecitate unilaterala cu A.V. Totalã - anuala sau parţialã,
la celãlalt ochi 2/3-1 dar aceasta numai în şcolile
speciale pentru deficienti de
vedere - anuala
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
15. Cecitate unilaterala cu A.V. la Totalã - anuala
celãlalt ochi 1/2 sau mai mica
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
16. Anizometropiile mai mari de Totalã - anuala
3 dioptrii
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
17. Diplopii Totalã - anuala
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
18. Iridociclite cronice Totalã - anuala
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
19. Anomalii congenitale ale anexelor Totalã - anuala sau parţialã -
globilor oculari: anuala, la aprecierea medicului
ptoza palpebrala, aparat lacrimal, de specialitate oftalmologie
paralizii musculare
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
20. Anomalii congenitale ale globilor Totalã - anuala
oculari: microftalmie, keratocon,
colobom uveal, ale cristalinului
sau ale nervului optic, aniridie,
lenticon
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
21. Degenerescente tapeto-retiniene Totalã - anuala
tip boala Stargardt
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
22. Neoplazii oculare Totalã - anuala
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
23. Alte afecţiuni oculare evolutive Totalã sau parţialã - anuala, la
aprecierea medicului de specialitate
oftalmologie
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
XIII. Bolile pielii şi tesutului
subcutanat
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Dermatoze buloase tip pemfigus, Totalã - anuala
herpetiforme, Duhring - Brocq
şi altele
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
2. Dermite atopice: Prurigo Besnier, Totalã - anuala
eczeme, neurodermite
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
3. Psoriazis Totalã ori parţialã - anuala sau fãrã
scutire, la aprecierea medicului de
specialitate dermatovenerologic
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
4. Lichen plan Totalã ori parţialã - anuala sau fãrã
scutire, la aprecierea medicului de
specialitate dermatovenerologie
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
5. Eritem polimorf: bulos, nebulos, Totalã - anuala
epidermoliza necrozanta
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
6. Eritem nodos Totalã - temporarã în perioada de
evoluţie, apoi fãrã scutire,
la aprecierea medicului specialist
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
7. Eritrodermie Totalã - anuala
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
8. Cheratoza palmoplantara Totalã - anuala
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
9. Lupus eritematos Totalã - anuala
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
10. Cicatrici cheloidiene Totalã ori parţialã - anuala sau fãrã
scutire, în funcţie de tulburarile
functionale şi de indicaţiile
medicului specialist
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
11. Micoze recidivante suprainfectate Totalã - temporarã, la indicaţia
medicului de specialitate
dermatovenerologie
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
12. Alte boli cronice ale pielii şi Totalã ori parţialã - anuala,
tesutului celular la indicaţia medicului de
subcutanat, inclusiv congenitale, specialitate dermatovenerologie
cu manifestãri clinice patente
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
XIV. Bolile sistemului osteoarticular,
muschilor şi tesutului conjunctiv
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Artrita cronica juvenila, Totalã - anuala
reumatoida, poliartrita cronica
evolutiva, boala Still
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
2. Spondilartrita ankilozanta Totalã - anuala, eventual cu
Pierre Marie - Bechterew cultura fizica recuperatorie la
indicaţia medicului specialist
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
3. Deformari marcate ale mainilor Totalã - anuala
şi bratelor de diverse etiologii
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
4. Deformari marcate ale picioarelor Totalã - anuala
şi gambelor
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
5. Picior plat valg decompensat, Totalã, eventual cu recomandarea
dureros şi cu tulburãri trofice de cultura fizica medicalã
recuperatorie, sau parţialã - anuala,
la aprecierea medicului de speciali-
tate ortopedie
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
6. Luxatie recidivanta a rotulei Totalã, eventual cu recomandarea de
cultura fizica medicalã recupera-
torie la indicaţia medicului de
specialitate ortopedie - anuala
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
7. Leziuni de menisc operate Totalã - temporarã 6 luni de la
operaţie, apoi parţialã - temporarã,
pe durata stabilitã de ortoped şi
finalmente fãrã scutire, la
aprecierea medicului specialist
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
8. Luxatii şi subluxatii recidivante Totalã, eventual cu recomandarea de
cultura fizica medicalã recuperato-
rie la indicaţia medicului de
specialitate ortopedie - anuala
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
9. Redori articulare strânse Totalã, eventual cu recomandarea de
cultura fizica medicalã recupera-
torie la indicaţia medicului de
specialitate ortopedie - anuala
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
10. Redori articulare laxe Parţialã - anuala
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
11. Anchiloze articulare Totalã - anuala
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
12. Hemartroze Totalã - temporarã, cu durata
variabila, la recomandarea
medicului de specialitate ortopedie
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
13. Hiperlaxitati articulare Totalã sau parţialã - temporarã, cu
durata variabila, la recomandarea
medicului de specialitate ortopedie
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
14. Periarterita nodoasa Totalã - anuala
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
15. Alte vasculopatii necrozante cronice Totalã - anuala
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
16. Lupus eritematos sistemic, diseminat Totalã - anuala
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
17. Dermatomiozita juvenila Totalã - anuala
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
18. Polimiozita Totalã - anuala
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
19. Sclerodermie Totalã - anuala
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
20. Sindrom Gougerat-Sjogren Totalã - anuala
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
21. Alte atingeri sistemice ale Totalã - anuala
tesutului conjunctiv
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
22. Cifoza juvenila Scheuermann, În funcţie de stadiul evolutiv -
osteocondrita vertebrala, epifizita totalã sau parţialã - anuala,
vertebrala eventual cu recomandare de cultura
fizica medicalã recuperatorie, la
aprecierea medicului de speciali-
tate ortopedie
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
23. Scolioza gradul I, sub 30 grade Parţialã - anuala
unghiul curburii primare, fãrã
rotaţie vertebrala
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
24. Scolioza gradul I-II, sub 30 Parţialã - anuala
grade unghiul curburii primare,
cu început de rotaţie vertebrala
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
25. Scolioza gradul II, între 30 grade Totalã - anuala, eventual cu
şi 59 grade unghiul curburii recomandare de cultura fizica
primare, cu rotaţie vertebrala medicalã recuperatorie la indicaţia
medicului de specialitate ortopedie
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
26. Scolioza gradul III, între 60 grade Totalã - anuala, eventual cu
şi 90 grade unghiul curburii recomandare de cultura fizica
primare, cu gibus costovertebral medicalã recuperatorie la indicaţia
medicului de specialitate ortopedie
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
27. Scolioza gradul IV, peste 90 grade Totalã - anuala
unghiul curburii primare, deformanta
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
28. Spondilolistezis Totalã - anuala
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
29. Spondilolizis Totalã - anuala
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
30. Alte afecţiuni dobândite, cu Totalã - anuala, eventual cu
tulburãri functionale recomandare de cultura fizica
manifeste ale coloanei vertebrale medicalã recuperatorie la indicaţia
medicului de specialitate ortopedie
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
31. Sechele dupã fracturi vertebrale Totalã - anuala
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
32. Tasare vertebrala Totalã - anuala
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
33. Discopatii vertebrale: lumbago Totalã - anuala
cronic, sechele dupã hernii
vertebrale operate, cu sau fãrã
sciatalgii
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
34. Retractia aponevrozei palmare Totalã - anuala
tip Dupuytren
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
35. Exostoza calcaneana dureroasa Totalã - anuala
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
36. Afecţiuni cronice ale tesuturilor Totalã - anuala
moi cu tulburãri functionale
manifeste
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
37. Osteite, osteoze, dispalzii Totalã - anuala
osoase, chisturi osoase
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
38. Osteomielita cronica Totalã - anuala
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
39. Osteonecroze Totalã - anuala
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
40. Osteita deformanta Paget Totalã - anuala
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
41. Osteocondrita juvenila a bazinului Totalã - anuala
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
42. Osteocondrita juvenila a capului Totalã - anuala
femural Legg-Perthes-Calve
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
43. Coxa plana Totalã - anuala
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
44. Alte osteocondrite cu tulburãri Totalã - anuala
functionale manifeste
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
45. Pseudoartroze cu tulburãri Totalã - anuala
functionale manifeste
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
46. Apofizita tibiala anterioarã Parţialã - anuala sau fãrã scutire,
Lannelongue-Osgood-Schlatter la aprecierea medicului de
specialitate ortopedie
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
47. Luxatie congenitala de sold Totalã sau parţialã - anuala,
operata, fãrã sechele dupã aprecierea specialistului,
clinice eventual cu recomandare de cultura
fizica medicalã recuperatorie la
indicaţia medicului de specialitate
ortopedie
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
48. Luxatie congenitala de sold Totalã - anuala
operata, cu sechele clinice
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
49. Luxatie congenitala de sold Totalã sau parţialã - anuala,
tratata ortopedic, fãrã sechele eventual cu recomandare de
clinice cultura fizica medicalã recuperato-
rie la indicaţia medicului de
specialitate ortopedie
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
50. Luxatie congenitala de sold Totalã - anuala
tratata ortopedic, dar cu
sechele clinice
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
51. Coxa valga sau coxa vara Totalã - anuala
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
52. Picior stramb congenital Totalã sau parţialã - anuala,
var-equin operat, fãrã la aprecierea specialistului,
sechele clinice eventual cu recomandare de cultura
fizica medicalã recuperatorie la
indicaţia medicului de specialitate
ortopedie
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
53. Picior stramb congenital Totalã - anuala
var-equin operat, cu sechele
clinice
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
54. Alte anomalii congenitale ale Totalã - anuala, eventual cu
piciorului cu tulburãri recomandare de cultura fizica
functionale manifeste medicalã recuperatorie la indicaţia
medicului de specialitate ortopedie
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
55. Torace infundat sau în carena, Fãrã scutire
fãrã tulburãri functionale
respiratorii
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
56. Torace infundat sau în carena, Totalã - anuala, eventual cu
cu tulburãri functionale recomandare de cultura fizica
respiratorii medicalã recuperatorie la indicaţia
medicului de specialitate ortopedie
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
57. Torticolis congenital neoperat Parţialã - anuala
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
58. Deformari congenitale ale Totalã ori parţialã - anuala, la
membrului toracal, sechele de aprecierea medicului de
maladie amniotica, cu impotenta specialitate ortopedie
fuctionala
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
59. Deformari congenitale ale Fãrã scutire sau parţialã, în
membrului toracal, sechele funcţie de localizare - anuala, la
de maladie amniotica, fãrã aprecierea medicului de specialitate
impotenta funcţionalã ortopedie
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
60. Deformari congenitale ale Fãrã scutire sau parţialã, în
membrelor pelvine, funcţie de localizare - anuala, la
fãrã impotenta funcţionalã aprecierea medicului de specialitate
ortopedie
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
61. Deformari congenitale ale Totalã sau parţialã - anuala,
membrelor pelvine, la aprecierea medicului de
cu impotenta funcţionalã specialitate ortopedie
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
62. Amputatii congenitale ale Totalã sau parţialã - anuala,
membrelor toracale la aprecierea medicului de
specialitate ortopedie
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
63. Amputatii congenitale ale Totalã sau parţialã - anuala,
membrelor pelvine la aprecierea medicului de
specialitate ortopedie
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
64. Malformatii congenitale ale Totalã - anuala, eventual cu
coloanei vertebrale, recomandare de cultura fizica
cu tulburãri functionale manifeste medicalã recuperatorie la indicaţia
medicului de specialitate ortopedie
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
65. Osteocondrodisplazii cu tulburãri Totalã - anuala
functionale manifeste
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
66. Exostoza congenitala Ombredanne Totalã sau parţialã - anuala, la
aprecierea medicului de
specialitate ortopedie
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
67. Osteopsatiroza - maladia sclerelor Totalã - anuala
albastre Lobstein
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
68. Alte tulburãri congenitale ale Totalã - anuala, eventual cu
sistemului osteoarticular recomandare de cultura fizica
şi ale muschilor, cu tulburãri medicalã recuperatorie la
functionale manifeste indicaţia medicului de specialitate
ortopedie
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
69. Alte afecţiuni osoase dobândite, Totalã - anuala
cu tulburãri functionale manifeste
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
XV. Leziuni traumatice şi alte
consecinţe ale cauzelor externe
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Status post fractura craniana Totalã - anuala, apoi treptat
parţialã - anuala, eventual
pana la fãrã scutire, la aprecierea
medicului specialist
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
2. Status post fractura vertebrala: Totalã - anuala, apoi treptat
cervicala, toracala, parţialã - anuala, eventual pana la
lombosacrata fãrã scutire, la aprecierea medicu-
lui specialist
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
3. Status post fractura de coaste Totalã - temporarã, apoi treptat
sau de stern parţialã - anuala, eventual
pana la fãrã scutire, la aprecierea
medicului specialist
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
4. Alte stãri dupã leziuni traumatice Totalã - temporarã, apoi treptat
vertebrale parţialã - anuala, eventual
pana la fãrã scutire, la aprecierea
medicului specialist
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
5. Alte stãri dupã leziuni traumatice Totalã - temporarã, apoi treptat
ale organelor parţialã - anuala, eventual
intratoracice pana la fãrã scutire,
la aprecierea medicului specialist
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
6. Status post fractura de bazin Totalã - temporarã, apoi treptat
parţialã - anuala, eventual
pana la fãrã scutire, la aprecierea
medicului specialist
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
7. Status post fractura de omoplat, Totalã - temporarã, apoi treptat
humerus, antebrat sau a parţialã - anuala, eventual
oaselor mainii pana la fãrã scutire, la aprecierea
medicului specialist
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
8. Alte leziuni traumatice ale Totalã - temporarã, apoi treptat
umarului şi membrului toracal: parţialã - anuala, eventual pana
entorse, luxatii la fãrã scutire, la aprecierea
medicului specialist
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
9. Sechele dupã fracturi sau alte Totalã - temporarã, apoi treptat
leziuni traumatice ale omoplatului parţialã - anuala, eventual
şi membrului toracal pana la fãrã scutire, la aprecierea
medicului specialist
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
10. Status post leziuni traumatice Totalã - temporarã, apoi treptat
ale soldului sau bazinului parţialã - anuala, eventual
pana la fãrã scutire, la aprecierea
medicului specialist
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
11. Status post fractura de femur Totalã - temporarã, apoi treptat
parţialã - anuala, eventual pana la
fãrã scutire, la aprecierea
medicului specialist
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
12. Status post fractura de gamba Totalã - temporarã, apoi treptat
parţialã - anuala, eventual pana la
fãrã scutire, la aprecierea medicu-
lui specialist
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
13. Status post fractura a oaselor Totalã - temporarã, apoi treptat
piciorului parţialã - anuala, eventual pana la
fãrã scutire, la aprecierea medicu-
lui specialist
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
14. Sechele dupã fracturi ale Totalã - temporarã, apoi treptat
bazinului, soldului sau parţialã - anuala, eventual pana la
membrului pelvin fãrã scutire, la aprecierea
medicului specialist
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
15. Amputatii importante traumatice sau Totalã sau parţialã - anuala,
dupã arsuri ale membrului la aprecierea medicului specialist
toracal
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
16. Amputatii importante traumatice sau Totalã sau parţialã - anuala,
dupã arsuri ale membrului la aprecierea medicului specialist
pelvin
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
17. Retractiile tendoanelor şi pielii Totalã sau parţialã - anuala,
post arsuri, cu tulburãri la aprecierea medicului specialist
functionale manifeste
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
18. Sechele dupã degeraturi, cu Totalã sau parţialã - anuala,
tulburãri functionale manifeste la aprecierea medicului specialist
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
19. Sechele post stenoza esofagiana Totalã sau parţialã - anuala,
caustica la aprecierea medicului specialist
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
XVI. Status post alte intervenţii
chirurgicale sau convalescenta
dupã alte afecţiuni acute diverse
nechirurgicale
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Tipul scutirii, totalã sau parţialã, precum şi durata acesteia vor fi stabilite
dupã aprecierea medicului specialist curant.
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


-------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016