Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 201 din 14 martie 1997  pentru aprobarea procedurii de autorizare a activitatilor de recoltare, capturare si achizitie a plantelor si animalelor din flora si fauna salbatica, de pe teritoriul tarii, in scopul comercializarii pe piata interna sau la export    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 201 din 14 martie 1997 pentru aprobarea procedurii de autorizare a activitatilor de recoltare, capturare si achizitie a plantelor si animalelor din flora si fauna salbatica, de pe teritoriul tarii, in scopul comercializarii pe piata interna sau la export

EMITENT: MINISTERUL APELOR, PADURILOR SI PROTECTIEI MEDIULUI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 92 din 16 mai 1997

    Ministrul apelor, pădurilor şi protecţiei mediului,
    în temeiul dispoziţiilor Legii protecţiei mediului nr. 137/1995, ale Legii nr. 13/1993 pentru aderarea României la Convenţia privind conservarea vieţii sălbatice şi a habitatelor naturale din Europa, adoptată la Berna la 19 septembrie 1979, ale Legii nr. 58/1994 pentru ratificarea Convenţiei privind diversitatea biologica, semnată la Rio de Janeiro la 5 iunie 1992, şi ale Legii nr. 69/1994 pentru aderarea României la Convenţia privind comerţul internaţional cu specii sălbatice de fauna şi flora pe cale de dispariţie, adoptată la Washington la 3 martie 1973,
    în conformitate cu prevederile Hotărârii Guvernului nr. 457/1994 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Apelor, Pădurilor şi Protecţiei Mediului,

    emite următorul ordin:

    ART. 1
    Se aproba Procedura de autorizare a activităţilor de recoltare, capturare şi achiziţie a plantelor şi animalelor din flora şi fauna salbatica, de pe teritoriul ţării, în scopul comercializării pe piaţa interna sau la export, prevăzută în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.
    ART. 2
    (1) Direcţia strategii şi reglementări pentru protecţia mediului şi agenţiile judeţene de protecţie a mediului răspund de organizarea punerii în aplicare a prevederilor prezentului ordin.
    (2) Agenţiile judeţene de protecţie a mediului vor folosi mijloacele de informare existente în teritoriu pentru informarea populaţiei şi a agenţilor economici cu privire la măsurile stabilite prin prezentul ordin.
    ART. 3
    (1) Inspecţia de stat pentru protecţia mediului va organiza şi va exercita controlul asupra respectării dispoziţiilor prezentului ordin.
    (2) Nerespectarea măsurilor stabilite în prezentul ordin se sancţionează în conformitate cu dispoziţiile Legii protecţiei mediului nr. 137/1995 şi ale Hotărârii Guvernului nr. 127/1994 privind stabilirea şi sancţionarea unor contravenţii la normele pentru protecţia mediului.
    ART. 4
    Prezentul ordin intra în vigoare la data publicării lui în Monitorul Oficial al României.

          Ministrul apelor, pădurilor
           şi protecţiei mediului,
                Ion Oltean

    Bucureşti, 14 martie 1997.
    Nr. 201.


    ANEXĂ

                          PROCEDURA DE AUTORIZARE
          a activităţilor de recoltare, capturare şi achiziţie a plantelor
         şi animalelor din flora şi fauna salbatică, de pe teritoriul ţării,
                 în scopul comercializării pe piaţa internă sau la export

    ART. 1
    (1) Recoltarea, capturarea şi achiziţia plantelor şi animalelor din flora şi fauna salbatica, terestra şi acvatică, sau a unor părţi sau produse ale acestora, în scopul comercializării, şi comercializarea lor, în stare vie, proaspăta sau prelucrata, pe piaţa interna sau la export, se pot organiza şi desfăşura numai de către persoane fizice sau juridice autorizate, în conformitate cu prevederile prezentului ordin.
    (2) Prevederile prezentului ordin se aplica pentru organizarea şi desfăşurarea activităţilor de recoltare, capturare, achiziţie şi comercializare a:
    a) plantelor medicinale şi aromatice din flora salbatica, sub forma de flori, frunze, fructe, seminţe, rădăcini, rizomi, bulbi; ciupercilor şi fructelor de pădure; ferigilor, ramurilor de visc, muschilor, florilor sălbatice, ramurilor şi mugurilor de arbori şi arbuşti, rasinilor naturale, precum şi a altor plante sălbatice sau părţi şi produse din acestea;
    b) lipitorilor, melcilor, scoicilor, broaştelor, racilor, serpilor, pasarilor şi mamiferelor, precum şi a altor asemenea animale din fauna salbatica, terestra şi acvatică, sau a părţilor şi produselor acestora.
    (3) În sensul prezentului ordin:
    a) prin plante şi animale din flora şi fauna salbatica se înţelege toate plantele şi animalele sălbatice, indiferent de locul în care acestea cresc, se dezvolta sau se reproduc;
    b) prin autorizare se înţelege eliberarea de către autorităţile competente a avizelor, acordurilor, autorizaţiilor şi permiselor de mediu în conformitate cu dispoziţiile prevăzute de lege.
    (4) Plantele sălbatice care se cultiva în scopuri comerciale, precum şi animalele sălbatice care sunt crescute în captivitate în scopuri comerciale sunt supuse, de asemenea, prevederilor prezentului ordin.
    ART. 2
    (1) Organizarea şi desfăşurarea activităţilor de recoltare, capturare, achiziţie şi comercializare a plantelor şi animalelor sălbatice din categoriile precizate la art. 1 alin. (2) obliga persoanele interesate sa solicite autorizarea acestor activităţi, după cum urmează:
    a) persoanele fizice trebuie sa solicite şi sa deţină autorizaţia de mediu, care se eliberează de către agenţia de protecţie a mediului din judeţul pe raza căruia organizează şi desfăşoară activităţile de recoltare, capturare, achiziţie şi comercializare;
    b) persoanele juridice trebuie sa solicite şi sa deţină avizul Comisiei pentru Ocrotirea Monumentelor Naturii din cadrul Academiei Romane, după care solicita autorizaţia de mediu agenţiei de protecţie a mediului din judeţul pe raza căruia organizează şi desfăşoară activităţile de recoltare, capturare, achiziţie şi comercializare.
    (2) Persoanele interesate sa organizeze şi sa desfăşoare activităţi de export cu resursele biologice din categoriile prevăzute la art. 1 alin. (2), în stare vie, proaspăta sau prelucrata, au obligaţia sa solicite şi sa deţină acordul de mediu pentru export, care se eliberează de către Ministerul Apelor, Pădurilor şi Protecţiei Mediului - Direcţia strategii şi reglementări pentru protecţia mediului -, pentru toate cazurile în care obiectul exportului îl constituie specii de plante şi animale sălbatice nerestrictionate la comerţ prin Convenţia C.I.T.E.S. Acordul de mediu pentru export se eliberează în baza avizului prealabil al Comisiei pentru Ocrotirea Monumentelor Naturii din cadrul Academiei Romane şi în baza autorizaţiei de mediu eliberate de către agenţia de protecţie a mediului, obţinute conform prevederilor alin. (1) lit. b).
    (3) Avizele, autorizaţiile şi acordurile de mediu precizate la alin. (1) şi (2) se eliberează pentru perioade limitate de cel mult un an.
    (4) Agenţiile judeţene de protecţie a mediului înregistrează toate autorizaţiile de mediu pentru recoltare, capturare, achiziţie şi comercializare, pe care le eliberează potrivit prevederilor prezentului ordin, organizează şi exercita controlul în privinţa respectării reglementărilor, normelor şi instrucţiunilor de recoltare, capturare, achiziţie şi comercializare a acestor resurse, atât pe teren, cât şi la punctele şi centrele de colectare, achiziţie, prelucrare şi comercializare.
    ART. 3
    (1) Avizul Comisiei pentru Ocrotirea Monumentelor Naturii din cadrul Academiei Romane, prevăzut la art. 2 alin. (1) lit. b), se eliberează numai pe baza studiilor de evaluare a stării resurselor biologice din flora şi fauna salbatica. Avizul nu se eliberează dacă nu exista date despre starea acestor resurse sau dacă datele existente arata o evoluţie negativa, cauzată de supraexploatare sau de alţi factori.
    (2) Studiile de evaluare a stării resurselor biologice din flora şi fauna salbatica din categoriile precizate la art. 1 alin. (2) se realizează numai de către echipe de specialişti din instituţii ştiinţifice şi de învăţământ de specialitate desemnate de/si sub coordonarea Comisiei pentru Ocrotirea Monumentelor Naturii din cadrul Academiei Romane.
    (3) Pentru recoltarea, capturarea, achiziţia şi comercializarea speciilor de plante şi animale sălbatice care sunt cultivate sau sunt crescute în captivitate, în condiţiile stabilite la art. 4, nu sunt necesare studiile de evaluare prevăzute la alin. (2) şi nici documentele prevăzute la art. 2 alin. (1) lit. b).
    (4) Pentru comercializarea produselor obţinute în condiţiile prevăzute la alin. (3), comerciantul trebuie sa deţină actul doveditor ca aceste produse provin din cultivarea sau creşterea în captivitate. Actul doveditor se eliberează de către agenţia de protecţie a mediului din raza administrativ-teritorială. Dacă produsele respective se exporta, exportatorul trebuie sa obţină acordul de mediu pentru export, care se eliberează de către Ministerul Apelor, Pădurilor şi Protecţiei Mediului - Direcţia strategii şi reglementări pentru protecţia mediului.
    ART. 4
    (1) Cultivarea unor specii de plante sălbatice din flora autohtona pe terenuri sau în spaţii special amenajate, precum şi creşterea în captivitate pe terenuri sau în spaţii special amenajate a unor specii de animale din fauna salbatica autohtona se pot face numai pe baza unei autorizaţii speciale de cultivare a speciilor de plante sălbatice sau a unei autorizaţii speciale de creştere în captivitate a speciilor de animale sălbatice, care se eliberează de către agenţiile teritoriale de protecţie a mediului, la solicitarea celor interesaţi.
    (2) Pentru cultivarea sau creşterea, în orice condiţii, a unor specii de plante sau de animale sălbatice exotice, este obligatorie obţinerea permiselor de mediu din partea autorităţii centrale pentru protecţia mediului, cu avizul ştiinţific prealabil al Academiei Romane, care se poate elibera numai în baza unui studiu de evaluare a riscului ecologic al introducerii acelor specii pe teritoriul ţării.
    (3) Autorizarea activităţilor prevăzute la alin. (1) şi (2) se poate face, numai dacă:
    a) solicitantul activităţii deţine tehnologia de cultura sau de creştere în captivitate pentru fiecare dintre speciile de plante si/sau animale sălbatice terestre sau acvatice, ce urmează a fi cultivate sau crescute în captivitate. Tehnologiile respective trebuie sa fie avizate de o instituţie de specialitate din reţeaua Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice "Gheorghe Ionescu-Siseşti" sau a institutelor şi centrelor de cercetări biologice din ţara, care vor purta răspunderea pentru tehnologia avizată;
    b) solicitantul activităţii face dovada ca deţine suprafeţele de teren si/sau amenajările corespunzătoare aplicării tehnologiilor prevăzute la lit. a).
    ART. 5
    (1) Dacă plantele şi animalele sălbatice care se recolteaza, se captureaza sau se achiziţionează în vederea exportului sunt din specii cu regim special de protecţie şi conservare incluse în anexele nr. I, II şi III la Convenţia C.I.T.E.S. privind comerţul internaţional cu specii sălbatice de fauna şi flora pe cale de dispariţie, Ministerul Apelor, Pădurilor şi Protecţiei Mediului, prin Direcţia strategii şi reglementări pentru protecţia mediului, eliberează Permisul C.I.T.E.S. în conformitate cu procedura stabilită prin prevederile convenţiei.
    (2) Prevederile alin. (1) se aplica şi pentru speciile de peşti, precum şi pentru oricare dintre speciile de plante şi animale sălbatice incluse în anexele nr. I, II şi III la Convenţia C.I.T.E.S., atât în operaţiuni de export, cât şi în operaţiuni de import sau tranzit, având ca scop:
    a) comercializarea;
    b) schimburile ştiinţifice dintre instituţiile de specialitate, incluzind muzee, grădini botanice, grădini şi parcuri zoologice, acvarii, terarii etc.;
    c) creşterea şi reproducerea în captivitate în scopuri ştiinţifice, de agrement sau pentru repopulari;
    d) spectacole de circ etc.
    (3) Pentru speciile de animale sălbatice admise la vinat pe teritoriul ţării, Permisul C.I.T.E.S., precum şi alte documente necesare efectuării operaţiunilor de export, import şi tranzit în conformitate cu prevederile Convenţiei C.I.T.E.S., se eliberează de către Inspecţia de Stat a Pădurilor cu avizul ştiinţific prealabil al Academiei Romane sau, după caz, al Institutului de Cercetări şi Amenajări Silvice, pentru speciile stabilite de Academia Romana în conformitate cu dispoziţiile Legii nr. 69/1994 pentru aderarea României la Convenţia privind comerţul internaţional cu specii sălbatice de fauna şi flora pe cale de dispariţie, adoptată la Washington la 3 martie 1973.
    (4) La eliberarea autorizaţiei de mediu, agenţiile de protecţie a mediului vor analiza fiecare solicitare, având în vedere starea resurselor care se recolteaza, potenţialul biologic de regenerare a acestora şi riscul supraexploaţării lor. În acest sens, pentru aceeaşi suprafaţa şi pentru aceeaşi perioada de recoltare se va evita autorizarea mai multor persoane, având prioritate următoarele categorii: a) localnicii, ca persoane fizice sau asociate; b) centrele locale de recoltare, capturare, achiziţie, prelucrare şi comercializare, independente sau asociate la o reţea organizată. În fiecare autorizaţie de mediu pentru recoltare, capturare sau achiziţie vor fi precizate clauze, condiţii şi restricţii obligatorii de respectat de către cei care recolteaza, captureaza sau achiziţionează plante şi animale sălbatice, în conformitate cu normativele tehnice care reglementează recoltarea acestor resurse şi cu dispoziţiile legale referitoare la protecţia habitatelor naturale şi a diversitatii biologice.
    (5) Comercializarea oricăror produse din categoriile precizate la art. 1 alin. (2) se poate face în stare vie sau prelucrata numai de către persoane care deţin certificatul de comerciant şi numai în locurile publice autorizate. Administraţiile pieţelor publice şi organele de control de specialitate sunt obligate, în conformitate cu dispoziţiile legale, sa controleze documentele de provenienta a mărfurilor ce se comercializează, calitatea mărfurilor, precum şi actele de autorizare prevăzute în prezentul ordin.
    (6) Formularele-tip de cereri şi de acte de autorizare în conformitate cu prevederile art. 2 alin. (1) şi (2) sunt prezentate în anexele nr. I-IV la prezenta procedura de autorizare.
    ART. 6
    (1) Sunt interzise:
    1. recoltarea, capturarea şi achiziţia plantelor şi animalelor sălbatice sau a unor părţi sau produse ale acestora la vârste, dimensiuni, perioade de creştere, de dezvoltare şi de reproducere prohibite, conform reglementărilor specifice;
    2. recoltarea, capturarea şi achiziţia plantelor şi animalelor declarate monumente ale naturii, cele endemice, rare sau aflate în pericol de dispariţie, precum şi a speciilor de plante şi animale sălbatice cu regim special de protecţie conform convenţiilor internaţionale, indiferent de zona şi de terenurile in/pe care se găsesc;
    3. recoltarea şi capturarea oricăror plante şi animale sălbatice aflate în perimetrul zonelor cu regim de protecţie ecologica integrala din rezervaţii naturale, rezervaţii ştiinţifice, parcuri naturale şi naţionale. Fac excepţie rezervaţiile biosferei şi alte categorii de zone naturale protejate în care exista zone ce pot fi valorificate economic, cu autorizare prealabilă din partea autorităţilor de mediu competente şi cu avizul ştiinţific prealabil al forurilor ştiinţifice autorizate. Pentru Rezervatia Biosferei "Delta Dunării", autorizaţiile pentru recoltarea/capturarea/achiziţia oricăror resurse biologice sălbatice de pe teritoriul acesteia se eliberează de către Administraţia Rezervatiei Biosferei "Delta Dunării".
    (2) Plantele şi animalele sălbatice din categoriile precizate la alin. (1) pct. 2 se pot recolta sau captura pentru utilizări speciale şi în condiţii speciale, numai cu autorizaţie specială eliberata de autoritatea centrala pentru protecţia mediului şi cu avizul ştiinţific prealabil al Comisiei pentru Ocrotirea Monumentelor Naturii din cadrul Academiei Romane şi cu respectarea prevederilor Convenţiei C.I.T.E.S., în caz de export.
    ART. 7
    Autorizaţiile de mediu pentru recoltare/capturare/achiziţie, care se eliberează de către agenţiile judeţene de protecţie a mediului, nu scutesc pe titularii acestora de obligaţia de a solicita, obţine şi prezenta organelor de control celelalte aprobări, acorduri, autorizaţii, certificate, contracte şi alte documente legale, necesare recolţării, capturării, achiziţionării, prelucrării şi comercializării, respectiv din partea:
    a) autorităţilor silvice, dacă recoltarea, capturarea sau achiziţia plantelor şi animalelor se face din perimetrul fondului forestier administrat de Regia Naţionala a Pădurilor;
    b) autorităţilor teritoriale pentru gospodărirea apelor, dacă recoltarea/capturarea/achiziţia plantelor şi animalelor sălbatice se face din apele de suprafaţa/lacuri naturale, artificiale, ape curgătoare sau acvatoriul Marii Negre, ce constituie domeniu public naţional;
    c) autorităţilor administraţiei publice judeţene sau locale, dacă recoltarea, capturarea sau achiziţia se face din zone ce constituie domeniu public sau privat de interes judeţean sau local;
    d) societăţilor comerciale cu capital de stat, mixt sau privat sau a asociaţiilor de proprieţări, dacă recoltarea, capturarea sau achiziţia se face de pe terenurile ce constituie proprietatea acestora;
    e) administraţiei drumurilor, dacă recoltarea, capturarea sau achiziţia priveşte resursele biologice sălbatice existente în zonele de protecţie a drumurilor publice, conform legii;
    f) altor deţinători de terenuri şi ape, dacă recoltarea, capturarea sau achiziţia se face de pe terenurile care le aparţin;
    g) autorităţilor sanitar-veterinare şi fitosanitare;
    h) autorităţilor administraţiei publice locale, pentru atestarea calităţii de recoltator, achizitor sau comerciant.
    ART. 8
    Recoltarea, capturarea, achiziţia sau comercializarea speciilor din flora şi fauna salbatica, a unor părţi sau produse ale acestora, fără autorizaţia de mediu sau cu încălcarea prevederilor acesteia, se sancţionează conform prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 127/1994 privind stabilirea şi sancţionarea unor contravenţii la normele pentru protecţia mediului înconjurător şi ale Legii protecţiei mediului nr. 137/1995.
    ART. 9
    Dacă recoltarea, capturarea sau achiziţia de plante şi animale din flora şi fauna salbatica se face pe teritoriul mai multor judeţe, este obligatorie obţinerea autorizaţiei de mediu pentru recoltare, capturare sau achiziţie de la fiecare agenţie de protecţie a mediului de pe raza administrativ-teritorială respectiva.
    ART. 10
    Recoltarea, capturarea sau achiziţia unor plante şi animale sălbatice din categoria celor prevăzute la art. 1 alin. (2), de către persoane fizice pentru consumul sau folosinţa proprie în familie, se poate face liber, fără autorizaţie de mediu, dar cu respectarea dispoziţiilor art. 6, precum şi a altor condiţii şi restricţii privind ocrotirea monumentelor naturii, a speciilor de plante şi animale amenintate cu dispariţia, a zonelor naturale supuse regimului de protecţie ecologica, a altor norme, restricţii sau interdicţii stabilite de autorităţile competente, precum şi de către proprieţării şi deţinătorii legali ai terenurilor şi apelor, cu privire la accesul pe terenurile pe care le deţin în proprietate sau în administrare.
    ART. 11
    Achizitorii nu pot achiziţiona produse reglementate prin prezentul ordin de la persoane neautorizate pentru recoltare sau capturare. Fapta se sancţionează cu amenda contravenţională, conform dispoziţiilor Hotărârii Guvernului nr. 127/1994 şi ale Legii nr. 137/1995.
    ART. 12
    Dispoziţiile prezentului ordin se aplica, în mod corespunzător, şi în cazurile când activităţile de recoltare, capturare, achiziţie şi comercializare pe piaţa interna sau la export se referă la următoarele categorii de resurse biologice şi bunuri ale patrimoniului natural:
    a) plante şi animale sălbatice, conservate în colecţii muzeistice de flora şi fauna;
    b) piese palentologice, geologice şi mineralogice cu valoare de patrimoniu natural, inclusiv florile de mina;
    c) culturi de microorganisme şi orice material din flora şi fauna salbatica, ca resursa genetica salbatica;
    d) namoluri naturale bioterapeutice;
    e) orice alte asemenea bunuri şi produse ale florei şi faunei sălbatice terestre sau acvatice.
    ART. 13
    În aplicarea dispoziţiilor prezentului ordin, agenţiile judeţene de protecţie a mediului vor asigura:
    a) informarea tuturor instituţiilor publice interesate, în scopul realizării unei cooperări eficiente;
    b) informarea publicului şi a agenţilor economici interesaţi;
    c) informarea administraţiilor pieţelor agroalimentare, inclusiv prin amplasarea unor panouri informative în teritoriu şi în pieţe, exercitarea unor controale periodice, pentru constatarea modului în care sunt respectate dispoziţiile legale atât de către comercianţi, cât şi de către administraţiile pieţelor;
    d) controlul asupra acestor activităţi, în conformitate cu dispoziţiile Hotărârii Guvernului nr. 127/1994 şi ale Legii nr. 137/1995;
    e) evidenta autorizaţiilor eliberate, conform dispoziţiilor prezentului ordin;
    f) evidenta, în vederea raporţării, a cantităţilor anuale de plante şi animale sălbatice recoltate, capturate, achiziţionate şi comercializate pe teritoriul judeţului, în baza autorizaţiilor emise;
    g) cooperarea cu instituţiile ştiinţifice şi cu administraţia de specialitate pentru obţinerea informaţiilor necesare evaluării stării şi a potenţialului natural al resurselor de plante şi animale sălbatice de pe teritoriul judeţului, în scopul ţinerii sub control a nivelurilor de recoltare, capturare şi achiziţionare a acestora, pentru evitarea supraexploaţării lor şi a riscului provocarii unor dezechilibre ecologice.


    ANEXA I A
    la procedura de autorizare


    Înregistrată cu nr. ................
    din ........... la .................
    AGENŢIA PENTRU PROTECŢIA MEDIULUI
    Judeţul ............................

                                         Formular-model pentru cererea de
                                         autorizare pentru recoltare/capturare
                                         de plante/animale sălbatice de către
                                         persoane fizice, în scopul
                                         comercializării pe piaţa internă


                      CERERE DE AUTORIZARE
        pentru recoltarea/capturarea unor plante/animale sălbatice din
     flora şi fauna salbatica, în scopul comercializării pe piaţa internă


    Subsemnatul(a) ..................., cu domiciliul în ...............,
posesor al buletinului/cărţii de identitate seria ....... nr. ........,
eliberat(a) de ............, solicit prin prezenta eliberarea autorizaţiei
de mediu pentru următoarele resurse naturale*):
    1. plante sălbatice;
    2. animale sălbatice;
    3. plante şi animale sălbatice în scopul comercializării*):
    a) pe piaţa libera
    b) la achizitori autorizaţi.

──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
   Plantele/animalele care se Zona (zonele) de unde se Cantitatea
   recolteaza/se captureaza**) recolteaza/se captureaza (kg)
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
 1.
 2.
 3.
 4.
 5.
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
--------
    *) Ceea ce nu îl interesează pe solicitant se va anula, la completarea
cererii, cu x.
    **) Se vor scrie denumirile populare ale plantelor şi ale animalelor
care se recolteaza. Dacă lista acestora este mai mare, se va completa în
continuare, de către solicitant, o anexa.

    Subsemnatul declar ca anul trecut (.......) am recoltat următoarele
cantităţi de plante şi animale sălbatice:

──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
   Specificare Plante sălbatice Animale sălbatice
                                      (kg) (kg)
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
 1. Recoltat*) - Total, ....... .......
    din care, pe specii:
 1.1.
 1.2.
 1.3.
 1.4.
 1.5.
 2. Comercializat - Total, ....... .......
    din care:
 2.1. pe piaţa libera
 2.2. la achizitori autorizaţi
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
---------
    *) Dacă lista speciilor recoltate/capturate este mai mare, se va completa,
în continuare, de către solicitant, o anexa.


    La prezenta cerere anexez, în copie, acordul (înţelegerea, contractul, protocolul) convenit cu deţinătorul/deţinătorii legali al(ai) terenurilor (apelor) de unde urmează sa recoltez plantele şi animalele sălbatice declarate mai sus.
    Subsemnatul declar ca:
    - voi recolta numai plantele şi animalele declarate în aceasta cerere şi numai din zonele precizate;
    - voi recolta plante şi animale numai în fazele de creştere, la dimensiunile şi în perioadele admise de normele tehnice de recoltare;
    - voi respecta şi celelalte interdicţii şi restricţii de recoltare, care se vor preciza în autorizaţie;
    - în timpul recolţării voi respecta şi celelalte obligaţii prevăzute de lege privind protecţia mediului, precum şi drepturile proprieţărilor terenurilor de pe care voi recolta bunuri naturale declarate;
    - cunosc dispoziţiile legii cu privire la sancţiunile pe care le pot suporta pentru nerespectarea normelor privind protecţia mediului.
    Solicit ca autorizaţia de mediu sa se elibereze pe numele următoarelor persoane, membri ai familiei ................................. .
    Pentru eliberarea autorizaţiei voi achită taxa de autorizare stabilită conform prevederilor legale.

                                   Semnătura solicitantului,
                                   ........................

    Data .................



    ANEXA I B
    la procedura de autorizare


    AGENŢIA PENTRU PROTECŢIA MEDIULUI
    Judeţul ............................

                                         Formular-model de autorizaţie de mediu
                                         pentru recoltare/capturare de plante
                                         si/sau animale sălbatice de către
                                         persoane fizice, în scopul
                                         comercializării pe piaţa interna


                      AUTORIZAŢIE DE MEDIU
         pentru recoltarea/capturarea de plante si/sau animale sălbatice
         din flora şi fauna salbatica, în scopul comercializării acestora
          pe piaţa libera sau la achizitori autorizaţi, pe piaţa internă

                    Nr. .......... din .............

              Valabilă de la ............. până la .............


    În baza cererii de recoltare/capturare a unor plante/animale sălbatice
din flora şi fauna salbatica, înregistrată cu nr. ....... din ..........,
pe numele ...................., domiciliat în ................, posesor al
buletinului/cărţii de identitate seria ....... nr. ........, eliberat(a)
de ............, se eliberează prezenta autorizaţie de mediu pentru
recoltarea de*):

──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
    Plantele si/sau Zonele şi terenurile de pe Cantităţile
    animalele care se care se recolteaza/se permise a se
recolteaza/se captureaza**) captureaza recolta/a se
                                                              captura
                                                                 (kg)
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
 1.
 2.
 3.
 4.
 5.
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
-----------
    *) Se va completa, conform cererii solicitantului, cu una dintre
următoarele menţiuni: plante sălbatice; animale sălbatice; plante şi animale
sălbatice.
    **) Se va completa cu denumirea populara a plantei sau a animalului,
urmată imediat de denumirea ştiinţifică completa (genul şi specia). Dacă lista
speciilor ce se recolteaza/se captureaza este mai mare, atunci, în continuare,
se va completa o anexa la autorizaţie.


    Condiţiile care trebuie respectate de către beneficiarul autorizaţiei:
    - plantele şi animalele permise la recoltare/capturare nu vor fi recoltate/capturate decât în zonele şi de pe terenurile precizate în autorizaţie;
    - nu vor fi recoltate/capturate din zone şi de pe terenuri pentru care beneficiarul autorizaţiei nu are acordul (înţelegere, contract, protocol) proprieţărilor şi deţinătorilor legali ai terenurilor (apelor);
    - nu vor fi recoltate/capturate din zone declarate rezervaţii naturale, rezervaţii ştiinţifice, peisagistice, parcuri naturale, parcuri naţionale şi din alte zone cu regim de protecţie ecologica.

    Alte condiţii pentru recoltarea/capturarea plantelor şi animalelor înscrise în autorizaţie:
    Prezenta autorizaţie este valabilă pentru următoarele persoane fizice, membri ai familiei solicitantului, precizati în cererea de autorizare ........................................, cu domiciliul în ............... .

      Şef serviciu reglementări,
      .........................
                                              Director,
                                          ..................


    Pentru eliberarea prezentei autorizaţii, titularul a achitat taxa de autorizare cu chitanţa nr. .... din ....., în suma de ......., conform prevederilor legale.


    ANEXA II A
    la procedura de autorizare


    Înregistrată cu nr. ................
    din ........... la .................
    AGENŢIA PENTRU PROTECŢIA MEDIULUI
    Judeţul ............................

                                         Formular-model pentru cererea de
                                         autorizare pentru recoltare/capturare/
                                         achiziţionare de plante si/sau animale
                                         sălbatice de către persoane fizice, in
                                         scopul comercializării pe piaţa
                                         interna, în stare vie sau prelucrata


                      CERERE DE AUTORIZARE
        pentru recoltarea/capturarea/achiziţionarea unor plante şi
            animale sălbatice din flora şi fauna salbatica, în
               vederea comercializării, în stare proaspăta,
                  vie sau prelucrată, pe piaţa internă

    Societatea Comercială/Regia Autonomă ..............., reprezentată
prin ..................., în calitate de ................, cu sediul
în ............., înregistrată la Camera de Comerţ şi Industrie ............,
cu nr. ....... din ........., având ca obiect de activitate menţionat în
statut: ...................., solicita prin prezenta eliberarea autorizaţiei
de: recoltare/capturare/achiziţionare/comercializare*) a următoarelor
resurse**):
    - plante sălbatice;
    - animale sălbatice;
    - plante şi animale sălbatice.
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
   Plantele si/sau animalele Cantitatea care se
   care se recolteaza/ Zona (zonele) unde se recolteaza/se
   se captureaza/se recolteaza/se captureaza/ captureaza/se
   achiziţionează**) se achiziţionează achiziţionează
                                                                 (kg)

──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
 1.
 2.
 3.
 4.
 5.
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
---------
    *) Ceea ce nu îl interesează pe solicitant se va anula, în completarea
cererii, cu x.
    **) Se vor scrie denumirile populare ale plantelor şi animalelor care se
recolteaza/se captureaza/se achiziţionează în vederea comercializării sau
prelucrării. După denumirea populara se va scrie, obligatoriu, denumirea
ştiinţifică (genul şi specia).

    Societatea Comercială/Regia Autonomă declara ca în anul anterior (......)
a recoltat/a capturat/a achiziţionat/a prelucrat/a comercializat pe piaţa
internă următoarele cantităţi de resurse biologice naturale:

──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
   Specificare Plante sălbatice Animale sălbatice
                                      (kg) (kg)
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
 1. Recoltat + capturat +
    achiziţionat - Total, ....... .......
    din care, pe specii:
 1.1.
 1.2.
 1.3.
 1.4.
 1.5.
 2. Prelucrat industrial - Total ....... .......
 3. Comercializat - Total ....... .......
 3.1. - în stare proaspăta ....... .......
 3.2. - în stare prelucrata ....... .......
        (industrial)
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


    Anexez la prezenta cerere, în copie:
    1) acordul (înţelegerea, contractul, protocolul) convenit cu deţinătorul/deţinătorii legal(i) al (ai) terenurilor (apelor) de unde urmează a se face recoltarea/capturarea/achiziţionarea plantelor şi animalelor menţionate mai sus;
    2) avizul eliberat de Comisia pentru Ocrotirea Monumentelor Naturii din cadrul Academiei Romane.
    Societatea Comercială/Regia Autonomă se obliga sa asigure:
    - recoltarea/capturarea/achiziţionarea numai a plantelor si/sau animalelor precizate în cerere şi numai din zonele declarate în cerere;
    - recoltarea/capturarea/achiziţionarea plantelor şi animalelor numai la dimensiunile, vârstele şi în perioadele admise de normele tehnice de recoltare/capturare;
    - respectarea celorlalte interdicţii şi restricţii de recoltare/capturare/achiziţionare, precizate în autorizaţie;
    - respectarea, în timpul recolţării/capturării/achiziţionării a obligaţiilor prevăzute de lege privind protecţia mediului şi a drepturilor proprieţărilor de terenuri (ape) de unde urmează sa se recolteze/sa se captureze/sa se achiziţioneze plantele şi animalele precizate în autorizaţie;
    - respectarea de către personalul propriu sau de către cel angajat sezonier a obligaţiilor de mai sus, inclusiv întocmirea fişelor de instructaj pentru personalul utilizat la recoltare/capturare/achiziţionare;
    - achiziţionarea plantelor şi animalelor permise prin autorizaţie numai de la persoane autorizate pentru recoltare/capturare.
    Pentru eliberarea autorizaţiei, societatea comercială/regia autonomă va achită taxa de autorizare stabilită conform prevederilor legale.

                                       Semnătura solicitantului,
                                       ........................

    ANEXA II B
    la procedura de autorizare


    AGENŢIA PENTRU PROTECŢIA MEDIULUI
    Judeţul ............................

                                         Formular-model pentru autorizaţie de
                                         mediu pentru recoltare/capturare/
                                         achiziţionare de plante si/sau animale
                                         sălbatice, de către persoane juridice,
                                         în scopul comercializării pe piaţa
                                         interna


                        AUTORIZAŢIE DE MEDIU
       pentru recoltarea/capturarea/achiziţionarea de plante si/sau
         animale sălbatice din flora şi fauna salbatica, în scopul
          comercializării în stare vie, proaspăta sau prelucrata,
                        pe piaţa internă

                    Nr. .......... din .............
              Valabilă de la ............. până la .............

    În baza cererii Societăţii Comerciale/Regiei Autonome ..................
nr. ....... din ..........., cu sediul în ........, reprezentată prin ......,
în calitate de ..............., înregistrată la Camera de Comerţ şi
Industrie .............. cu nr. ........ din ............,
    Se eliberează prezenta autorizaţie de mediu pentru
recoltarea/capturarea/achiziţionarea/comercializarea*) pe piaţa internă a
următoarelor resurse biologice din flora şi fauna salbatica:

──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
    Plantele si/sau Zonele şi terenurile de pe Cantităţile
    animalele care se care se recolteaza/se recoltate/
  recolteaza/se captureaza/ captureaza/se capturate/
     se achiziţionează**) achiziţionează achiziţionate
                                                                   (kg)
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
 1.
 2.
 3.
 4.
 5.
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
---------
    *) La eliberarea autorizaţiei se vor anula cu x activităţile care nu sunt
solicitate de către beneficiarul autorizaţiei.
    **) Se va completa cu denumirea populara a plantei sau a animalului,
urmată imediat de denumirea ştiinţifică corecta (genul şi specia). Dacă lista
acestor specii este mai mare, se completează, în continuare, cu o anexa.


    Condiţiile care trebuie respectate de către beneficiarul autorizaţiei:
    - recoltarea/capturarea/achiziţionarea se va face numai în zonele înscrise în autorizaţie şi pentru care beneficiarul autorizaţiei are acordul deţinătorilor de terenuri (ape);
    - recoltarea/capturarea nu se va face din zone declarate rezervaţii naturale, rezervaţii ştiinţifice, peisagistice, parcuri naturale, parcuri naţionale şi din alte zone cu regim de protecţie ecologica;
    - recoltarea/capturarea se va face numai în cantităţile înscrise în autorizaţie şi numai la dimensiunile, vârstele şi perioadele stabilite prin norme tehnice de recoltare;
    - nu se vor achiziţiona plante sau animale sălbatice de la persoane neautorizate pentru recoltare;
    - respectarea în timpul recolţării/capturării atât de către personalul propriu, cât şi de cel angajat sezonier, a obligaţiilor prevăzute de Legea protecţiei mediului şi a drepturilor proprieţărilor de terenuri (ape);
    - instruirea tuturor culegatorilor, angajaţi permanent sau sezonier, în legătura cu desfăşurarea activităţilor autorizate.

    Alte condiţii pentru recoltarea/capturarea plantelor şi animalelor înscrise în autorizaţie:
    În baza prezentei autorizaţii, societatea comercială/regia autonomă va asigura fiecărui culegator-angajat permanent sau sezonier un ecuson de identificare purtind numele societăţii comerciale/regiei autonome, numele persoanei, numărul autorizaţiei de recoltare a societăţii comerciale/regiei autonome şi emitentul acesteia.
    Este interzisă multiplicarea prezentei autorizaţii şi transmiterea ei altor persoane care nu sunt în serviciul societăţii comerciale/regiei autonome.
    Pentru eliberarea prezentei autorizaţii s-a achitat suma de lei ............, reprezentind tariful de autorizare, cu chitanţa nr. ....... din .............. .

       Şef serviciu reglementări, Director,
       .......................... .................

              Întocmit,


    Pentru eliberarea prezentei autorizaţii, titularul a achitat taxa de autorizare, cu chitanţa nr. ......... din .........., în suma de ............., conform prevederilor legale.

    ANEXA III A
    la procedura de autorizare


    Înregistrată cu nr. ................
    din ........... la .................
    MINISTERUL APELOR, PĂDURILOR SI
    PROTECŢIEI MEDIULUI
                                            Formular-model de cerere pentru
                                            obţinerea acordului de mediu pentru
                                            export de plante şi animale
                                            sălbatice

                         CERERE
         pentru obţinerea acordului de mediu pentru export de plante
        şi animale sălbatice din flora şi fauna salbatica (sau a unor
         părţi din acestea*1) în stare proaspăta, vie sau prelucrata

------------
    *1) Acordul de mediu pentru export se eliberează numai pentru speciile de
plante şi animale sălbatice non.-C.I.T.E.S. Pentru speciile listate în cele
trei anexe ale Convenţiei C.I.T.E.S. se solicita eliberarea Permisului
C.I.T.E.S., conform prevederilor Convenţiei C.I.T.E.S.


    Societatea Comercială/Regia Autonomă ........................., cu sediul
în ............., înregistrată la Camera de Comerţ şi Industrie ..............
cu nr. ....... din ........., codul fiscal nr. ............., având ca
activitate precizată în statut ..........................., reprezentată
prin .................., în calitate de .....................,
    Solicita, prin prezenta, eliberarea acordului de mediu pentru exportul de*):
    a) plante sălbatice sau părţi ale acestora;
    b) animale sălbatice sau părţi ale acestora,
    după cum urmează:

──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
    Plantele/animalele sălbatice Zona (zonele) de unde Cantităţile
    care se exporta**) se recolteaza (tone)
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
 1.
 2.
 3.
 4.
 5.
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
-------
    *) Se sterg, de către solicitant, activităţile ce nu fac obiectul
       exportului.
    **) Se completează tabelul cu denumirea populara şi ştiinţifică a speciilor
        ce urmează a fi exportate.

    Ţara sau ţările în care se face exportul: .................................
    Perioada de timp în care se va face exportul este .........................
    Punctul vamal de trecere a frontierei pentru export .......................


    Societatea Comercială/Regia Autonomă declara ca în anul anterior (....) a
exportat următoarele resurse biologice naturale:

──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
    Specificare Plante sălbatice Animale sălbatice
                                 (kg) (kg)
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
 1. Export - Total,
    din care, pe specii:
    1.1.
    1.2.
    1.3.
    1.4.
    1.5.
    1.6
    1.7.
    1.8.
    1.9.
    1.10.
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


    La prezenta cerere anexăm:
    - Avizul ştiinţific pentru export nr. ........ data ........... din partea Comisiei pentru Ocrotirea Monumentelor Naturii din cadrul Academiei Romane.

    Prezentul formular de cerere este valabil şi pentru solicitarea Permisului C.I.T.E.S.
    Pentru eliberarea acordului de mediu pentru export, vor achită tariful stabilit, conform dispoziţiilor în vigoare.

                                   Semnătura solicitantului,
                                   ........................

    Data .................


    ANEXA IV
    la procedura de autorizare


            ROMÂNIA ROMÂNIA
    MINISTERUL APELOR, PĂDURILOR SI MINISTRY OF WATERS, FORESTS AND
    PROTECŢIEI MEDIULUI ENVIRONMENTAL PROTECTION
    Direcţia strategii şi reglementări Directorate of Strategies and
      pentru protecţia mediului Regulations for Environmental
                                                Protection

    ACORD DE MEDIU PENTRU EXPORT ENVIRONMENT PERMIT FOR EXPORT OF
    PLANTE SI/SAU ANIMALE SĂLBATICE THE WILD PLANTS AND/OR ANIMALS
    valabil pentru specii non- valid for non-C.I.T.E.S species
    C.I.T.E.S.
        Nr. ....... Data ......... No. ......... Date ............

    Valabil de la .... până la .... Valid from ..... till .......
    În baza Legii nr. 137/1995 privind According to the environment
    protecţia mediului şi cu Avizul protection law no. 137/1995 and the
    ştiinţific al Academiei Romane scientific notification of the
    Nr. ....... din ............ Romanian Academy
                                            No. ............ of. .............

    Se autorizează Societatea Comercială/ The following company ...........
    Regia Autonomă .................. of România is authorized to export
    din România sa exporte în ....... în ...............................
    ................................. ..................................
    următoarele resurse biologice the following wild biological
    sălbatice non-C.I.T.E.S resources non-C.I.T.E.S

─────────────────────────────────────── ────────────────────────────────────
        Specia Cantitatea Species Quantity
plantei/animalului*) (kg) wild flora/fauna*) (kg)
─────────────────────────────────────── ────────────────────────────────────
 1. 1.
 2. 2.
 3. 3.
 4. 4.
 5. 5.
 6. 6.
 7. 7.
 8. 8.
 9. 9.
10. 10.
─────────────────────────────────────── ────────────────────────────────────

    Prezentul acord a fost eliberat This PERMIT has been issued în 2
    în 2 exemplare, unul pentru copies, one for the exporter, the
    exportator, celălalt pentru other for the emitent authority,
    emitent, ambele cu ştampila both of them with original stamp.
    originala.

          Director, Director,

     Data ............. Date ..............

------------- ------------
    *) Pentru speciile de flora şi *) For the species of the wild
    fauna salbatica, listate în flora and fauna which are listed in
    anexele Convenţiei C.I.T.E.S., the three anexes of the C.I.T.E.S.
    este valabil numai Permisul Convention, it is valid the
    C.I.T.E.S. C.I.T.E.S. PERMIT only.


                    -------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016