Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 2.983 din 22 august 2002  privind modificarea si completarea anexelor nr. 1, 3 si 6 si introducerea anexei nr. 13 la Ordinul presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate si al presedintelui Colegiului Medicilor din Romania nr. 603/4.189/2001 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Contractului-cadru privind conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului asigurarilor sociale de sanatate in asistenta medicala ambulatorie de specialitate pentru specialitatile clinice, paraclinice si stomatologice    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 2.983 din 22 august 2002 privind modificarea si completarea anexelor nr. 1, 3 si 6 si introducerea anexei nr. 13 la Ordinul presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate si al presedintelui Colegiului Medicilor din Romania nr. 603/4.189/2001 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Contractului-cadru privind conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului asigurarilor sociale de sanatate in asistenta medicala ambulatorie de specialitate pentru specialitatile clinice, paraclinice si stomatologice

EMITENT: COLEGIUL MEDICILOR DIN ROMANIA
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 698 din 24 septembrie 2002
Preşedintele Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate şi preşedintele Colegiului Medicilor din România,
în temeiul prevederilor:
- <>Legii asigurãrilor sociale de sãnãtate nr. 145/1997 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
- <>Legii nr. 74/1995 privind exercitarea profesiunii de medic, înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Colegiului Medicilor din România, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
- art. 18 lit. h) din Statutul Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate, aprobat prin <>Ordinul preşedintelui Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate nr. 37/2001 , publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 154 din 29 martie 2001;
- <>Hotãrârii Guvernului nr. 1.245/2001 pentru aprobarea Contractului-cadru privind condiţiile acordãrii asistenţei medicale în cadrul sistemului asigurãrilor sociale de sãnãtate în asistenta medicalã ambulatorie de specialitate pentru specialitatile clinice, paraclinice şi stomatologice, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,

emit urmãtorul ordin:

ART. 1
Anexele nr. 1, 3 şi 6 la Ordinul preşedintelui Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate şi al preşedintelui Colegiului Medicilor din România nr. 603/4.189/2001 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Contractului-cadru privind condiţiile acordãrii asistenţei medicale în cadrul sistemului asigurãrilor sociale de sãnãtate în asistenta medicalã ambulatorie de specialitate pentru specialitatile clinice, paraclinice şi stomatologice, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 851 din 29 decembrie 2001, se modifica şi se completeazã dupã cum urmeazã:

1. La articolul 2 din anexa nr. 1 se introduce alineatul (4) care va avea urmãtorul cuprins:
"(4) Furnizorii de servicii medicale care au angajate persoane autorizate de Ministerul Sãnãtãţii şi Familiei, altele decât medici, sa exercite profesii prevãzute în nomenclatorul de funcţii al Ministerului Sãnãtãţii şi Familiei, care presteazã activitãţi conexe actului medical sau sunt în relatie contractualã cu cabinetele de libera practica pentru servicii conexe actului medical, pot raporta prin medicii de specialitate care au solicitat serviciile respective servicii efectuate de aceştia şi cuprinse în anexa nr. 3, dacã sunt considerate indispensabile în stabilirea diagnosticului şi a conduitei terapeutice."

2. Articolul 4 din anexa nr. 1 devine articolul 4 alineatul (1) şi se modifica dupã cum urmeazã:
"Art. 4. - (1) Numãrul de puncte estimat pe luna pentru serviciile medicale acordate de medicii de specialitate în specialitatile clinice nu poate depãşi numãrul de puncte rezultat potrivit programului de lucru, luându-se în considerare ca pentru o consultatie medicalã este necesarã o durata de 15 minute în medie şi în cadrul aceluiaşi program de lucru se poate acorda, pe lângã consultaţii, şi un anumit numãr de servicii medicale şi tratamente cuprinse în anexa nr. 3. Punctajul aferent acestor servicii medicale şi tratamente nu poate depãşi 150 de puncte în medie pe zi, corespunzãtor unui program de 7 ore/zi. În situaţia în care programul de lucru este mai mic sau mai mare de 7 ore/zi, punctajul aferent numãrului de servicii medicale şi tratamente scade sau creste corespunzãtor."

3. La articolul 4 din anexa nr. 1 se introduce alineatul (2) care va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Serviciile conexe actului medical, efectuate în paralel cu activitatea medicalã, prestate de persoanele sau cabinetele de practica organizate conform legii, menţionate la art. 2 alin. (4), pot fi raportate de medicii de specialitate care le-au solicitat, în vederea decontãrii de casele de asigurãri de sãnãtate cu care sunt în relatie contractualã, complementar cu activitatea corespunzãtoare programului propriu de lucru. Punctajul aferent serviciilor conexe actului medical nu poate depãşi 200 de puncte în medie pe zi, aferente celui care le presteazã, reprezentând consultaţii şi/sau servicii, dupã caz. La contractele furnizorilor de servicii medicale, încheiate cu casele de asigurãri de sãnãtate, se vor anexa: actele doveditoare privind relaţia contractualã dintre furnizorul de servicii medicale şi furnizorul de servicii conexe actului medical, din care sa reiasã calitatea de angajat sau de prestator de servicii în cabinetul de practica organizat conform <>Ordonanţei de urgenta a Guvernului nr. 83/2000 privind organizarea şi funcţionarea cabinetelor de libera practica pentru servicii publice conexe actului medical, aprobatã şi modificatã prin <>Legea nr. 598/2001 , acte adiţionale care sa conţinã datele de identitate ale persoanelor care presteazã servicii publice conexe actului medical, dovada acreditãrii acestora, avizul de libera practica, programul de activitate, tipul de servicii conform anexei nr. 3."

4. Alineatul (1) al articolului 5 din anexa nr. 1 la ordin va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 5. - (1) Pentru fiecare luna a fiecãrui trimestru casele de asigurãri de sãnãtate plãtesc furnizorilor de servicii medicale ambulatorii clinice sume lunare în funcţie de valoarea estimatã a punctului şi de numãrul de puncte efectiv realizat în luna respectiva, luându-se în considerare ca pentru o consultatie medicalã sunt necesare în medie 15 minute şi în cadrul aceluiaşi program de lucru se poate acorda, pe lângã consultaţii, şi un anumit numãr de servicii medicale şi tratamente cuprinse în anexa nr. 3. Punctajul aferent acestor servicii medicale şi tratamente nu poate depãşi 150 de puncte în medie pe zi, corespunzãtor unui program de 7 ore/zi. În situaţia în care programul de lucru este mai mic sau mai mare de 7 ore/zi, punctajul aferent numãrului de servicii medicale şi tratamente scade sau creste corespunzãtor. Furnizorii de servicii medicale ambulatorii clinice primesc şi contravaloarea serviciilor conexe actului medical solicitate de aceştia, în condiţiile respectãrii art. 4 alin. (2)."

5. Litera b) a alineatului (2) al articolului 5 din anexa nr. 1 la ordin va avea urmãtorul cuprins:
"b) în raport cu gradul profesional: valoarea de referinta a prestaţiei medicale este cea a medicului specialist. Pentru prestaţia medicului primar numãrul total de puncte se majoreazã cu 20%; valoarea de referinta a prestaţiei medicilor cu competenta în acupunctura, fitoterapie, homeopatie şi planificare familialã, care lucreazã exclusiv în aceste activitãţi, este cea a medicului specialist."

6. Fraza a 3-a "Lista cuprinzând cabinetele medicale din asistenta medicalã ambulatorie de specialitate la care se aplica majorãrile de la lit. a) şi procentul de majorare se stabilesc anual de direcţiile de sãnãtate publica şi se avizeazã de casele de asigurãri de sãnãtate" din cuprinsul literei b) a alineatului (2) al articolului 5 din anexa nr. 1 devine litera c) a alineatului (2) al articolului 5 şi va avea acelaşi cuprins.

7. Articolul 6 din anexa nr. 1 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 6. - La finele fiecãrui trimestru Casa Nationala de Asigurãri de Sãnãtate calculeazã valoarea definitiva a unui punct în funcţie de fondul aferent trimestrului respectiv pentru plata serviciilor medicale de specialitate din ambulatoriul de specialitate în specialitatile clinice, din care s-a dedus suma aferentã serviciilor de terapie fizicala acordate în bazele de tratament, şi de punctele aferente serviciilor medicale efectiv realizate de cãtre furnizorii de servicii medicale clinice în trimestrul respectiv, cu respectarea prevederilor art. 5 alin. (1). Casele de asigurãri de sãnãtate, pe baza valorii definitive a punctului din trimestrul respectiv, recalculeazã sumele cuvenite furnizorilor de servicii medicale clinice."

8. Alineatul (2) al articolului 8 din anexa nr. 1 va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Numãrul investigatiilor paraclinice negociat este orientativ, existând obligaţia încadrãrii în valoarea totalã a contractului, defalcata pe trimestre. În cazul în care cererea de investigaţii paraclinice conduce la depãşirea valorii aferente unei luni din valoarea totalã a contractului, se vor întocmi liste de asteptare ale asiguraţilor, care vor fi verificate lunar de casele de asigurãri de sãnãtate. Fac excepţie cazurile de urgenta stabilite de medicul care a fãcut trimiterea. Casele de asigurãri de sãnãtate analizeazã aceste situaţii şi pot încheia cu furnizorii de servicii medicale paraclinice un act adiţional de suplimentare a valorii contractate, utilizând sumele neconsumate de cãtre alţi furnizori de servicii paraclinice, cu încadrarea în limita fondului aprobat cu aceasta destinaţie."

9. Alineatul (2) al articolului 17 din anexa nr. 1 va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Erorile de calcul constatate dupã expirarea unui trimestru vor fi corectate pana la sfârşitul anului. Pentru specialitatile clinice acestea se corecteaza astfel: numãrul de puncte plãtit eronat în plus sau în minus într-un trimestru anterior, fata de cel realizat, se recalculeazã în trimestrul în care s-a constatat eroarea, la valoarea definitiva a punctului stabilitã pentru trimestrul în care s-a produs eroarea, sumele respective afectand valoarea definitiva a punctului în trimestrul în care s-a constatat eroarea.
Suma aferentã terapiei fizicale pentru un trimestru se majoreazã sau se diminueazã cu sumele aferente erorilor constatate în trimestrele anterioare.
În situaţia în care dupã încheierea anului financiar precedent se constata erori de calcul aferente acestuia, sumele plãtite în plus sau în minus se regularizeazã conform legii."

10. În anexa nr. 1 se introduce articolul 25 cu urmãtorul cuprins:
"Art. 25. - Medicii de specialitate care au contract de munca sau integrare clinica în secţiile de spital pot sa acorde servicii medicale în ambulatoriul de specialitate al spitalului, în afarã programului de lucru pe secţie, cu respectarea reglementãrilor legale în vigoare, aferente asistenţei medicale ambulatorii de specialitate."

11. Anexa nr. 3 se modifica dupã cum urmeazã:
a) La capitolul II "Servicii medicale şi tratamente", poziţia nr. 274 "Efectuarea densimetriei osoase (ultrasunete)" va avea urmãtorul cuprins:


"274. Efectuarea densimetriei osoase (ultrasunete)
(numai la recomandarea medicului
endocrinolog) 20"
b) La capitolul II "Servicii medicale şi tratamente" se elimina
urmãtoarele poziţii:
"59. Tumorilor fetei, simple, însoţite de plastie 20
60. Microstomiei 30
62. Plastii ale buzelor cu lambouri locale triunghiulare 30
64. Tratamentul chirurgical al retractiei cicatriceale
a comisurii gurii, transplant de piele 30
65. Rezectie modelanta pentru microdactilie 20
66. Plastie cu lambou triunghiular în sechele
cicatriceale fata palmara degete, un deget 30
67. Tenorafie tendoane, flexoare degete, mana
sau antebrat, fiecare tendon 20
68. Amputatie traumatica cu lipsa de pãrţi moi la
nivelul unui deget, plastie Grossfinger
timp I + II 50
70. Reconstrucţie de pavilion cu lambou Filatov 30
71. Ablatia limitatã a unor tumori benigne ale mamelei 30
72. Malformatie congenitala a pavilionului urechii, simpla 30
76. Acoperirea defectelor primare 20
152. Determinarea acuitatii vizuale (biomicroscopia
polului anterior, ex. FO, tonometria) 10
213. Tratamentul luxatiei soldului, genunchiului 10
313. Examen laringe dupã anestezie de contact şi
ancoraj de epiglota 10
338. Gustometrie 20
339. Olfactometrie 20"
c) La capitolul II "Servicii medicale şi tratamente" se introduce
poziţia nr. 366 cu urmãtorul cuprins:
"366. Biometrie 15"


d) La capitolul II "Servicii medicale şi tratamente", subcapitolul "Consultatia oftalmologica include şi explorarea funcţiei aparatului lacrimal, prescripţia corectiei optice şi tratamentul ambliopiei" va avea urmãtorul cuprins:
"Consultatia oftalmologica include şi explorarea funcţiei aparatului lacrimal, prescripţia corectiei optice şi tratamentul ambliopiei, determinarea acuitatii vizuale (biomicroscopia polului anterior, ex. FO, tonometria)"
e) La capitolul II "Servicii medicale şi tratamente", subcapitolul "Consultatia ORL include: examen nas-sinusuri, examen bucofaringoscopic, rinoscopie posterioarã, examenul laringoscopic şi hipofaringoscopic, examenul otoscopic, examen vestibular, examen nervi cranieni" va avea urmãtorul cuprins:
"Consultatia ORL include: examen nas-sinusuri, examen bucofaringoscopic, rinoscopie posterioarã, examenul laringoscopic şi hipofaringoscopic, examenul otoscopic, examen vestibular, examen nervi cranieni, gustometrie, olfactometrie"
f) La sfârşitul capitolului II "Servicii medicale şi tratamente" se introduce urmãtorul text:
"Pentru planificare familialã consultatia se puncteazã similar cu orice consultatie de specialitate (consultatie iniţialã, respectiv consultatie de control)."

12. Nota 4 din subsolul anexei nr. 6 va avea urmãtorul cuprins:
"NOTA 4: Persoanele nominalizate la <>art. 2 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 170/1999 privind acordarea, în mod gratuit, a asistenţei medicale, medicamentelor şi protezelor pentru unele categorii de persoane prevãzute în legi speciale, aprobatã şi modificatã prin <>Legea nr. 783/2001 , ale cãror drepturi sunt stabilite prin acte normative speciale, beneficiazã de serviciile stomatologice prevãzute în prezenta anexa fãrã plata contravalorii acestor servicii. Casele de asigurãri de sãnãtate deconteazã integral contravaloarea serviciilor stomatologice acordate acestor categorii de persoane furnizorilor de servicii stomatologice cu care se afla în relaţii contractuale, la tarifele din anexa."

ART. 2
Se introduce anexa nr. 13 cu urmãtorul cuprins:

"ANEXA Nr. 13
LISTA
serviciilor medicale de inalta performanta acordate în centrele de referinta şi condiţiile în care se acorda suma globalã fixa negociata

a) Lista serviciilor medicale de inalta performanta:
- RMN
- CT (computer tomograf)
- Ecografie generalã şi cardiaca
- Mamografie
- Osteodensitometrie - DEXA
- Ergometrie
- Scintigrafie
- Holter (EKG)
- Radioscopie
- Radiografie
- Urografie
- Cistografie
- Angiografie
b) Condiţiile în care se acorda suma globalã fixa negociata:
1. Centrele de referinta încheie contracte de furnizare de servicii medicale cu casa de asigurãri de sãnãtate din raza administrativ-teritorialã în care acestea îşi au sediul, oferind servicii medicale asiguraţilor, indiferent de casa de asigurãri de sãnãtate la care se vireazã contribuţia de asigurãri de sãnãtate a acestora.
Casele de asigurãri de sãnãtate care au încheiat contract de furnizare de servicii medicale cu centrele de referinta vor negocia o suma globalã fixa în funcţie de numãrul de servicii medicale necesare persoanelor asigurate, stabilit în funcţie de cererea înregistratã în anul anterior în zona deservita de centrul de referinta şi de capacitatea tehnica pentru aparatura din dotare.
Suma globalã fixa negociata şi trecutã în contract se defalcheaza pe trimestre şi luni şi se suporta din fondul aprobat asistenţei medicale ambulatorii de specialitate pentru specialitatile paraclinice.
2. Serviciile medicale de inalta performanta efectuate în centrele de referinta se deconteazã de casele de asigurãri de sãnãtate cu care acestea au încheiat contracte de furnizare de servicii medicale, dacã aceste servicii au fost efectuate în baza recomandarii medicale atât pentru pacienti internati în unitãţi sanitare cu paturi, cat şi pentru cei în regim ambulatoriu.
Serviciile medicale de inalta performanta: RMN, CT, scintigrafia şi angiografia se efectueazã în condiţiile prevãzute la art. 10 alin. (2) din Normele metodologice de aplicare a Contractului-cadru privind condiţiile acordãrii asistenţei medicale spitaliceşti, ingrijirilor la domiciliu, serviciilor de urgenta prespitalicesti şi altor tipuri de transport medical, precum şi a serviciilor de recuperare-reabilitare a sãnãtãţii, în cadrul sistemului asigurãrilor sociale de sãnãtate, aprobate prin Ordinul preşedintelui Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate şi al preşedintelui Colegiului Medicilor din România nr. 630/4.234/2001.
3. Serviciile medicale de inalta performanta prevãzute la lit. a), efectuate în centrele de referinta pentru asiguraţii internati în unitãţi sanitare cu paturi, se deconteazã direct de cãtre casele de asigurãri de sãnãtate, în baza contractelor încheiate cu acestea."

ART. 3
Prevederile prezentului ordin sunt valabile începând cu luna septembrie 2002.
ART. 4
Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Preşedintele Casei Naţionale
de Asigurãri de Sãnãtate,
prof. univ. dr. Eugeniu Turlea

Preşedintele Colegiului
Medicilor din România,
prof. dr. Mircea Cinteza


Avizat
------
Ministerul Sãnãtãţii şi Familiei

p. Ministrul sãnãtãţii şi familiei,
Radu Deac,
secretar de stat

--------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016