Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 2.378 din 2 iulie 2007  pentru aprobarea Regulamentului privind organizarea si desfasurarea concursului national pentru acordarea bursei de studii postuniversitare in strainatate Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 2.378 din 2 iulie 2007 pentru aprobarea Regulamentului privind organizarea si desfasurarea concursului national pentru acordarea bursei de studii postuniversitare in strainatate "Theodor Aman" pentru domeniul artelor plastice

EMITENT: MINISTERUL CULTURII SI CULTELOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 639 din 19 septembrie 2007

În temeiul <>art. 5 din Hotãrârea Guvernului nr. 861/2003 privind instituirea bursei de studii postuniversitare în strãinãtate "Theodor Aman" pentru domeniul artelor plastice, al <>Hotãrârii Guvernului nr. 1.861/2005 pentru înfiinţarea Centrului Naţional pentru Burse de Studii în Strãinãtate, prin reorganizarea Oficiului Naţional al Burselor de Studii în Strãinãtate, al <>Hotãrârii Guvernului nr. 366/2007 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Educaţiei, Cercetãrii şi Tineretului şi al <>Hotãrârii Guvernului nr. 78/2005 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Culturii şi Cultelor, republicatã,

ministrul educaţiei, cercetãrii şi tineretului şi ministrul culturii şi cultelor emit prezentul ordin.

ART. 1
Se aprobã Regulamentul privind organizarea şi desfãşurarea concursului naţional pentru acordarea bursei de studii postuniversitare în strãinãtate "Theodor Aman" pentru domeniul artelor plastice, prevãzut în anexa care face parte integrantã din prezentul ordin.
ART. 2
Ministerul Educaţiei, Cercetãrii şi Tineretului, prin Centrul Naţional pentru Burse de Studii în Strãinãtate, şi Direcţia relaţii internaţionale din cadrul Ministerului Culturii şi Cultelor vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
ART. 3
Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Ministrul educaţiei,
cercetãrii şi tineretului,
Cristian Mihai Adomniţei

Ministrul culturii şi cultelor,
Adrian Iorgulescu

ANEXĂ

REGULAMENT
privind organizarea şi desfãşurarea concursului naţional pentru acordarea bursei de studii postuniversitare în strãinãtate "Theodor Aman" pentru domeniul artelor plastice

CAP. I
Dispoziţii generale

ART. 1
Prezentul regulament cuprinde dispoziţii referitoare la instituţia care organizeazã concursul naţional pentru acordarea bursei de studii postuniversitare "Theodor Aman" pentru domeniul artelor plastice, instituitã prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 861/2003 privind instituirea bursei de studii postuniversitare în strãinãtate "Theodor Aman" pentru domeniul artelor plastice, modalitatea de lansare publicã a ofertei de bursã "Theodor Aman", condiţiile de înscriere şi participare la concursul naţional pentru acordarea bursei, conţinutul dosarului de candidaturã, condiţiile de prezentare a activitãţii concurenţilor, componenţa juriului de selecţie, criteriile de selecţie, calendarul de desfãşurare a concursului, alte aspecte necesare în vederea organizãrii şi desfãşurãrii concursului, precum şi dispoziţii referitoare la condiţiile financiare în care au loc efectuarea stagiului în strãinãtate şi decontarea cheltuielilor asigurate de Ministerul Educaţiei, Cercetãrii şi Tineretului, prin Centrul Naţional pentru Burse de Studii în Strãinãtate.
ART. 2
Perioada pentru care se acordã bursa "Theodor Aman", durata stagiului anual, condiţiile de evaluare şi promovare în anul urmãtor de stagiu, precum şi sistemul de monitorizare a utilizãrii bursei se stabilesc prin ordin comun al ministrului educaţiei, cercetãrii şi tineretului şi al ministrului culturii şi cultelor.
ART. 3
(1) Bursa "Theodor Aman" este finanţatã de Ministerul Educaţiei, Cercetãrii şi Tineretului din veniturile realizate din taxele în valutã încasate de la studenţii şi cursanţii strãini.
(2) Sumele neacordate sau rezultate ca urmare a anulãrii stagiului de pregãtire a bursierilor se reporteazã pentru urmãtorul concurs.
(3) Cuantumul bursei se stabileşte anual, în funcţie de ţara pentru care a fost obţinutã bursa şi în funcţie de cheltuielile estimate, în limita bugetului aprobat şi pe mãsura încasãrii veniturilor realizate din taxele în valutã încasate de la studenţii şi cursanţii strãini, prin ordin comun al ministrului educaţiei, cercetãrii şi tineretului şi al ministrului culturii şi cultelor, cu avizul Ministerului Afacerilor Externe.
(4) Bursa lunarã, în valutã, este destinatã asigurãrii cheltuielilor de întreţinere în perioada stagiului de studii în strãinãtate (hranã, cazare, transport internaţional, vizã de intrare în ţara respectivã, dacã este cazul, procurare de cãrţi şi rechizite, asigurarea unor cheltuieli mãrunte uzuale şi, eventual, plata unor taxe şcolare).

CAP. II
Organizarea şi desfãşurarea concursului naţional

Instituţia care organizeazã concursul şi modalitatea de lansare publicã a ofertei de bursã
ART. 4
(1) Ministerul Educaţiei, Cercetãrii şi Tineretului, prin Centrul Naţional pentru Burse de Studii în Strãinãtate, organizeazã concursul naţional pentru bursa "Theodor Aman".
(2) Ministerul Educaţiei, Cercetãrii şi Tineretului, prin Centrul Naţional pentru Burse de Studii în Strãinãtate, lanseazã public, anual, oferta de bursã prin urmãtoarele modalitãţi de comunicare: afişarea la sediul Centrului Naţional pentru Burse de Studii în Strãinãtate, transmiterea ofertei cãtre rectoratele instituţiilor de învãţãmânt superior şi particular acreditate, prin mijloacele de comunicare în masã, precum şi prin publicarea pe site-ul www.roburse.ro

Calendarul de desfãşurare a concursului
ART. 5
Calendarul de desfãşurare a concursului se stabileşte anual, prin ordin comun al ministrului educaţiei, cercetãrii şi tineretului şi al ministrului culturii şi cultelor, şi se face public prin modalitãţile de comunicare menţionate la art. 4 alin. (2).

Condiţiile de înscriere şi participare la concursul naţional pentru acordarea bursei
ART. 6
La concursul naţional pentru bursa "Theodor Aman" au dreptul sã se înscrie persoanele care îndeplinesc cumulativ urmãtoarele condiţii:
a) sunt cetãţeni români cu domiciliul stabil în România;
b) provin din instituţii de învãţãmânt universitar de profil din România şi au, dupã caz, urmãtoarea calitate:
- sunt absolvenţi de studii superioare de lungã duratã cu diplomã de licenţã, de masterat sau studii aprofundate;
- sunt fie studenţi la programele de master/cursanţi la studii aprofundate, fie doctoranzi la instituţii de învãţãmânt superior organizatoare de şcoli doctorale din România/doctori în arte plastice, fie artişti consacraţi, fie cadre didactice titulare la instituţii de învãţãmânt superior de stat sau particular acreditate, din reţeaua Ministerului Educaţiei, Cercetãrii şi Tineretului, fie membri ai Uniunii Artiştilor Plastici;
c) cunosc cel puţin o limbã de circulaţie internaţionalã;
d) fac dovada acceptãrii de cãtre instituţii de învãţãmânt superior din strãinãtate la studii postuniversitare; candidaţii fac demersuri personale direct la instituţiile din strãinãtate, prin trimiterea unei scrisori de intenţie în care îşi exprimã dorinţa de a studia, solicitând un acord de primire la studii; participarea la concursul naţional are ca scop obţinerea unei finanţãri pentru efectuarea stagiului de studii postuniversitare în strãinãtate la care au fost acceptaţi.
ART. 7
(1) Înscrierea candidaţilor la concursul naţional se realizeazã prin întocmirea şi depunerea unui singur dosar de candidaturã (pe coperta cãruia se specificã: numele şi prenumele, instituţia de unde provin, tipul bursei solicitate, domeniul/specializarea, instituţia primitoare, ţara) la Registratura Ministerului Educaţiei, Cercetãrii şi Tineretului, cu sediul în municipiul Bucureşti, str. Spiru Haret nr. 10, sectorul 1, cod 010176, pânã la termenul limitã prevãzut în calendarul de desfãşurare a concursului.
(2) Depunerea dosarului de candidaturã se face fie personal, fie prin poştã cu confirmare de primire sau prin curier.
(3) Data înscrierii la concurs se considerã data înregistrãrii la Registratura Ministerului Educaţiei, Cercetãrii şi Tineretului pentru dosarele depuse personal sau prin curier şi data poştei pentru cele transmise prin poştã.
(4) Dosarele de candidaturã primite sau trimise dupã termenul limitã prevãzut în calendarul de desfãşurare a concursului nu vor fi evaluate.

Conţinutul dosarului de candidaturã
ART. 8
(1) Dosarul de înscriere la concurs trebuie sã cuprindã urmãtoarele documente redactate în limba românã:
a) formular-tip de înscriere la concurs;
b) curriculum vitae;
c) copie de pe buletinul de identitate/cartea de identitate;
d) proiect de studiu şi/sau creaţie artisticã, care sã justifice, în 2-10 pagini, activitatea pe durata stagiului pentru care se solicitã bursa de studii, precum şi aplicabilitatea acestuia în România dupã terminarea stagiului de studii în strãinãtate; proiectul de studiu şi/sau creaţie artisticã trebuie sã fie în conformitate cu tema şi cu programul de studiu şi sã conţinã: motivaţie, justificare, mod de valorificare a rezultatelor, mod de diseminare a cunoştinţelor dobândite, concordanţa cu lucrãrile elaborate anterior, încadrare şi validare în programul de studiu; tema proiectului poate fi o dezvoltare, derivare, continuare a lucrãrii de licenţã, disertaţiei, tezei de doctorat sau poate fi o temã nouã; importanţa specializãrii pentru domeniul artelor plastice la universitatea/instituţia de profil din strãinãtate; proiectul de studiu şi/sau creaţie artisticã trebuie sã fie aprobat de rectorul/directorul instituţiei din care provine;
e) acordul conducerii universitãţii de profil din România/instituţiei din România unde îşi desfãşoarã activitatea pentru candidatura la bursa "Theodor Aman"; candidaţii trebuie sã fie absolvenţi ai unei instituţii de învãţãmânt universitar care face parte din lista stabilitã anual prin ordin comun al ministrului educaţiei, cercetãrii şi tineretului şi al ministrului culturii şi cultelor;
f) recomandãri din partea a 2 profesori universitari sau a douã personalitãţi din domeniul artelor plastice, vizate de conducãtorul universitãţii/instituţiei din care provine (rector/director);
g) lista de lucrãri comunicate în ţarã şi în strãinãtate (titlul, anul şi locul comunicãrii), de lucrãri publicate în ţarã şi în strãinãtate (titlul, editura, anul apariţiei, volumul, cu menţionarea paginilor), cãrţi publicate în ţarã şi în strãinãtate (titlul, editura, anul), traduceri de carte, în calitate de unic autor sau coautor; se anexeazã copii ale lucrãrilor reprezentative, diplome obţinute la concursuri naţionale şi internaţionale; în domeniul artistic se vor asimila activitãţile specifice (expoziţii, filme, concerte, performanţe naţionale, mondiale, olimpice etc.), cataloage;
h) copii autentificate de notarul public ale actelor de studii: diplome (de bacalaureat, licenţã, studii aprofundate, master, doctorat), certificate, foi matricole, situaţii şcolare, adeverinţã de înscriere la doctorat în original;
i) atestat sau certificat de cunoaştere a unei limbi strãine de circulaţie internaţionalã; atestarea se poate realiza inclusiv cu depunerea foii matricole din care sã rezulte notele obţinute la o asemenea disciplinã;
j) adeverinţã medicalã eliberatã de medicul de familie, care atestã faptul cã persoana este declaratã aptã pentru efectuarea stagiului de studii în strãinãtate;
k) adeverinţã care atestã calitatea candidatului în anul universitar în curs, eliberatã de cãtre universitatea/instituţia din România de unde provine: masterand/cursant la studii aprofundate, doctorand/doctor în arte plastice, artist consacrat, cadru didactic titular etc.;
l) scrisoarea oficialã de confirmare a primirii pentru efectuarea stagiului de studii/specializare la universitatea/ instituţia de profil din strãinãtate, care sã cuprindã urmãtoarele date: universitatea/instituţia de profil, perioada şi durata stagiului; în cazul în care este redactatã în altã limbã strãinã decât limba englezã sau limba francezã, se va anexa o traducere legalizatã a acesteia;
m) scrisoarea oficialã din partea serviciului administrativ sau a biroului pentru studenţi strãini al universitãţii/instituţiei primitoare privind situaţia estimativã a cheltuielilor de întreţinere în strãinãtate (cazare, hranã, asigurare medicalã, transport urban, plata taxelor de documentare, cheltuieli pentru materiale consumabile specifice lucrãrilor de artã etc.);
n) copie de pe certificatul de naştere şi, eventual, de cãsãtorie;
o) chitanţa privind plata taxei pentru procesarea, evaluarea academicã a dosarului de înscriere la concurs, în copie.
(2) Toate filele din dosarul de candidaturã vor fi îndosariate sau legate, fiind numerotate în ordine, începând cu numãrul 1 de pe prima paginã a formularului de înscriere la concurs.
ART. 9
Dosarul de candidaturã intrã în gestiunea Centrului Naţional pentru Burse de Studii în Strãinãtate şi nu se returneazã candidatului, indiferent de rezultatul concursului.

Condiţiile de prezentare a activitãţii concurenţilor
ART. 10
(1) Activitatea de studii postuniversitare la universitatea/instituţia de profil din strãinãtate se va desfãşura conform scrisorii de accept emise de aceasta/programului aprobat de conducerea universitãţii din strãinãtate.
(2) Dupã finalizarea stagiului de studii postuniversitare în strãinãtate, bursierul este obligat sã se întoarcã în România şi sã prezinte la Centrul Naţional pentru Burse de Studii în Strãinãtate documentele emise de universitatea/instituţia de profil din strãinãtate unde şi-a efectuat stagiul de bursã privind promovarea anului de studii şi, respectiv, obţinerea diplomei în specializarea pentru domeniul artelor plastice.
(3) La finalizarea stagiului de studii postuniversitare în strãinãtate bursierul este obligat sã efectueze decontul de cheltuieli, acesta fiind însoţit de un raport cu privire la activitatea desfãşuratã în perioada stagiului la universitatea/instituţia de profil din strãinãtate.
(4) Cunoştinţele dobândite de bursier vor fi utilizate de Ministerul Educaţiei, Cercetãrii şi Tineretului, de Ministerul Culturii şi Cultelor şi de universitatea/instituţia din România care i-a dat acordul.

Etapele concursului şi criteriile de selecţie
ART. 11
(1) Etapele concursului naţional pentru acordarea bursei "Theodor Aman" sunt:
1. verificarea administrativã a dosarelor;
2. evaluarea candidaturilor:
a) evaluarea academicã a dosarelor de cãtre profesori universitari, personalitãţi în domeniul artelor plastice;
b) intervievarea candidaţilor, la sediul Centrului Naţional pentru Burse de Studii în Strãinãtate, de cãtre Juriul de selecţie;
3. selecţia candidaţilor de cãtre Juriul de selecţie.
(2) Evaluarea academicã a dosarelor are loc la sediul Centrului Naţional pentru Burse de Studii în Strãinãtate şi este efectuatã de cel puţin 2 evaluatori, pe baza baremelor de evaluare, pe categorii de candidaţi.
(3) Ministerul Educaţiei, Cercetãrii şi Tineretului, prin Centrul Naţional pentru Burse de Studii în Strãinãtate, solicitã evaluatori, cadre didactice din instituţii de învãţãmânt superior acreditate, şi aprobã lista acestora.
(4) Ministerul Educaţiei, Cercetãrii şi Tineretului, prin Centrul Naţional pentru Burse de Studii în Strãinãtate, elaboreazã şi aprobã baremele unice de evaluare pe categorii de candidaţi: licenţiaţi fãrã doctorat şi doctori în ştiinţe.
(5) Rezultatul final al evaluãrii candidaturii constã în media ponderatã a punctajului obţinut la evaluarea academicã a dosarului de concurs (cu ponderea de 80%) şi a punctajului obţinut de candidat la interviu (cu ponderea de 20%). Dacã aceastã medie este mai micã de jumãtate din punctajul maxim stabilit (maximum 100 de puncte), dosarul este respins la evaluarea academicã.
ART. 12
(1) Rezultatele verificãrii administrative a dosarelor se publicã pe site-ul www.roburse.ro.
(2) Dosarele care nu conţin documentele prevãzute la art. 8 alin. (1) sunt considerate incomplete în etapa verificãrii administrative şi nu sunt supuse evaluãrii academice.
(3) Rezultatele verificãrii administrative a dosarelor se comunicã prin afişare la sediul Centrului Naţional pentru Burse de Studii în Strãinãtate (Bucureşti, str. Spiru Haret nr. 12, sectorul 1) şi pe site-ul www.roburse.ro
(4) Contestaţiile privind rezultatele verificãrii administrative a dosarelor se depun la Registratura Ministerului Educaţiei, Cercetãrii şi Tineretului din str. General Berthelot nr. 28-30, sectorul 1, Bucureşti, în termen de 72 de ore de la comunicarea rezultatelor, şi se soluţioneazã în termen de 10 zile de la data limitã de depunere a contestaţiilor de cãtre Centrul Naţional pentru Burse de Studii în Strãinãtate.
ART. 13
(1) Pe baza criteriilor de evaluare, Juriul de selecţie face selecţia dosarelor de candidaturã pentru acordarea bursei "Theodor Aman".
(2) Criteriile de selecţie sunt urmãtoarele:
a) importanţa pentru arta româneascã a studiului/specializãrii artistului român în domeniul/specializarea în strãinãtate a bursierului;
b) reprezentativitatea specializãrii pentru care se solicitã bursa de studiu în ţara respectivã;
c) rezultatul evaluãrii dosarului de candidaturã şi a creaţiei candidatului de cãtre profesori universitari, personalitãţi în domeniul artelor plastice.
(3) Juriul de selecţie stabileşte rezultatele finale ale concursului naţional pentru acordarea bursei de studii postuniversitare "Theodor Aman" pentru domeniul artelor plastice.
(4) Nu se admit contestaţii privind rezultatul obţinut de candidat la interviul realizat de Juriul de selecţie.
(5) Contestaţiile se depun la Registratura Ministerului Educaţiei, Cercetãrii şi Tineretului din str. General Berthelot nr. 28-30, sectorul 1, Bucureşti, în termen de 72 de ore de la comunicarea rezultatelor, şi se soluţioneazã, în termen de 10 zile de la data limitã de depunere a contestaţiilor, de cãtre Juriul de selecţie.
ART. 14
Bursa "Theodor Aman" se acordã o singurã datã pe an unuia dintre absolvenţii instituţiilor de învãţãmânt universitar stabilite prin ordin comun al ministrului educaţiei, cercetãrii şi tineretului şi al ministrului culturii şi cultelor.

Componenţa Juriului de selecţie
ART. 15
(1) Juriul de selecţie pentru acordarea bursei de studii postuniversitare în strãinãtate "Theodor Aman" pentru domeniul artelor plastice este un organism de specialitate, consultativ, fãrã personalitate juridicã, aflat în subordinea directã a ministrului educaţiei, cercetãrii şi tineretului şi a ministrului culturii şi cultelor.
(2) Juriul de selecţie este format din 6 persoane de prestigiu - profesori universitari titulari, oameni de artã şi culturã, cu activitate didacticã, ştiinţificã şi artisticã recunoscutã în ţarã şi în strãinãtate, precum şi cu conduitã moralã - desemnate de Ministerul Educaţiei, Cercetãrii şi Tineretului, Ministerul Culturii şi Cultelor şi de Uniunea Artiştilor Plastici şi numite, anual, prin ordin comun al ministrului educaţiei, cercetãrii şi tineretului şi al ministrului culturii şi cultelor, pentru o perioadã determinatã.
(3) Componenţa Juriului de selecţie şi mandatul acestuia se stabilesc anual prin ordin comun al ministrului educaţiei, cercetãrii şi tineretului şi al ministrului culturii şi cultelor. Mandatul Juriului de selecţie înceteazã la data soluţionãrii contestaţiilor şi desemnãrii candidatului câştigãtor al bursei de studii postuniversitare în strãinãtate "Theodor Aman" pentru domeniul artelor plastice.
(4) Ministrul educaţiei, cercetãrii şi tineretului numeşte preşedintele Juriului de selecţie dintre cele 6 persoane propuse pentru activitatea de jurizare.
(5) Secretariatul Juriului de selecţie este asigurat de Ministerul Educaţiei, Cercetãrii şi Tineretului, prin Centrul Naţional pentru Burse de Studii în Strãinãtate, iar în calitate de secretar al Juriului de selecţie este numit directorul sau directorul adjunct al Centrului Naţional pentru Burse de Studii în Strãinãtate, fãrã drept de vot.
ART. 16
(1) Juriul de selecţie are urmãtoarele atribuţii:
a) intervievarea candidaţilor;
b) selecţia candidatului în baza dispoziţiilor referitoare la condiţiile de înscriere şi participare la concursul naţional pentru acordarea bursei, la conţinutul dosarului de candidaturã, la criteriile de selecţie şi la baremele unice de evaluare pe categorii de candidaţi (licenţiaţi fãrã doctorat şi doctori în ştiinţe);
c) nominalizarea candidatului desemnat câştigãtor al bursei de studii postuniversitare în strãinãtate "Theodor Aman" pentru domeniul artelor plastice; hotãrârea privind nominalizarea candidatului declarat câştigãtor se motiveazã şi se consemneazã în registrul de procese-verbale al Centrului Naţional pentru Burse de Studii în Strãinãtate.
(2) Juriul de selecţie are obligaţia de a pãstra confidenţialitatea asupra conţinutului dosarelor de candidaturã, precum şi asupra oricãror alte informaţii prezentate de candidaţi, a cãror dezvãluire ar putea aduce prejudicii de orice naturã Ministerului Educaţiei, Cercetãrii şi Tineretului, prin Centrul Naţional pentru Burse de Studii în Strãinãtate, sau candidaţilor.
(3) Preşedintele şi membrii Juriului de selecţie au obligaţia de a comunica, înainte de începerea şedinţelor de atribuire a bursei, cã nu se aflã în niciuna dintre urmãtoarele situaţii: este rudã pânã la gradul al IV-lea inclusiv cu unul dintre candidaţi şi/sau desfãşoarã activitate la universitatea/instituţia din care provine candidatul. În cazul în care membrii Juriului de selecţie sunt în una dintre situaţiile prevãzute mai sus, aceştia au obligaţia de a se abţine de la vot. Neabţinerea de la vot, în aceste condiţii, atrage excluderea din Juriul de selecţie.
(4) Mandatul preşedintelui şi al membrilor Juriului de selecţie înceteazã în urmãtoarele situaţii: expirarea termenului prevãzut la art. 15 alin. (3), revocarea ca urmare a constatãrii incompatibilitãţilor prevãzute la art. 16 alin. (3), renunţarea, imposibilitatea de executare a mandatului din cauza unui caz de forţã majorã, decesul, punerea sub interdicţie judecãtoreascã, precum şi în alte condiţii prevãzute de lege.
(5) Atitudinea subiectivã, pãrtinitoare, de acordare sau neacordare pe criterii etnice, religioase, politice etc. a bursei, cu încãlcarea condiţiilor prevãzute în actele normative, se sancţioneazã cu excluderea din Juriul de selecţie, la propunerea membrilor juriului, votatã cu majoritate absolutã şi înaintatã ministrului educaţiei, cercetãrii şi tineretului şi ministrului culturii şi cultelor, în vederea modificãrii ordinului comun privind componenţa Juriului de selecţie.
(6) Excluderea, aprobatã prin ordin comun al ministrului educaţiei, cercetãrii şi tineretului şi al ministrului culturii şi cultelor, este urmatã de imposibilitatea celui exclus de a mai fi propus în Juriul de selecţie la viitoarele concursuri naţionale.
(7) Încãlcarea cu intenţie a dispoziţiilor legale privitoare la acordarea bursei atrage, dupã caz, rãspunderea disciplinarã, civilã, administrativã sau penalã.
(8) În cazul în care un loc din componenţa Juriului de selecţie devine vacant, în cel mult 5 zile lucrãtoare instituţia care a desemnat membrul respectiv propune un nou membru, numit prin ordin comun al ministrului educaţiei, cercetãrii şi tineretului şi al ministrului culturii şi cultelor, al cãrui mandat va înceta potrivit art. 16 alin. (4).
ART. 17
Preşedintele Juriului de selecţie are urmãtoarele atribuţii:
a) deschide, conduce şi închide şedinţele Juriului de selecţie;
b) verificã, la deschiderea şedinţelor, îndeplinirea cvorumului corespunzãtor, astfel încât sã se poatã adopta hotãrâri;
c) coordoneazã elaborarea şi difuzarea informaţiilor privind activitatea Juriului de selecţie;
d) coordoneazã activitatea de contestaţii.
ART. 18
Atribuţiile membrilor Juriului de selecţie sunt urmãtoarele:
a) sã evalueze activitatea ştiinţificã şi artisticã a candidaţilor;
b) sã aprecieze riguros aceste activitãţi;
c) sã selecţioneze, pe baza unor criterii obiective, candidatul pentru bursa "Theodor Aman";
d) sã soluţioneze eventualele contestaţii.
ART. 19
Secretarul Juriului de selecţie are urmãtoarele atribuţii:
a) asigurã condiţiile pentru buna funcţionare a şedinţelor Juriului de selecţie la sediul Centrului Naţional pentru Burse de Studii în Strãinãtate din municipiul Bucureşti, str. Spiru Haret nr. 12, sectorul 1;
b) convoacã Juriul de selecţie, prin transmiterea, cu cel puţin 5 zile lucrãtoare înainte de desfãşurarea şedinţei, a invitaţiilor de participare la şedinţe, în care se precizeazã data, ora şi locul desfãşurãrii şedinţei şi ordinea de zi;
c) pune la dispoziţia Juriului de selecţie dosarele de candidaturã;
d) rãspunde de elaborarea documentelor necesare desfãşurãrii activitãţii Juriului de selecţie, garantând securitatea şi arhivarea acestora;
e) întocmeşte procesul-verbal al şedinţei Juriului de selecţie, care va fi semnat de toţi membrii prezenţi.
ART. 20
(1) Şedinţa este legal constituitã în prezenţa preşedintelui şi a cel puţin douã treimi din numãrul membrilor Juriului de selecţie.
(2) Hotãrârile Juriului de selecţie sunt adoptate prin vot deschis, cu majoritate absolutã de voturi (50% + 1 din membrii Juriului de selecţie). În caz de paritate (egalitate de voturi), decizia finalã privind selecţia şi nominalizarea candidatului pentru acordarea bursei "Theodor Aman" revine preşedintelui Juriului de selecţie, votul acestuia fiind decisiv.
(3) Fiecare membru al Juriului de selecţie are dreptul la un singur vot.
ART. 21
Candidatul selecţionat de Juriul de selecţie devine beneficiar al bursei "Theodor Aman" prin ordin nominal al ministrului educaţiei, cercetãrii şi tineretului.

CAP. III
Condiţii financiare şi decontarea cheltuielilor

ART. 22
(1) Pentru a pleca la studii în strãinãtate, bursierul trebuie sã înainteze Centrului Naţional pentru Burse de Studii în Strãinãtate, în scris, o cerere în care sã se precizeze clar şi exact: perioada, locul şi instituţia la care va efectua stagiul de bursã în mod continuu şi neîntrerupt; deplasarea la studii în strãinãtate are loc dupã aprobarea cererii de plecare la studii de cãtre Centrul Naţional pentru Burse de Studii în Strãinãtate, semnarea contractului încheiat între bursier, instituţia din care provine (în calitate de beneficiar al bursei) şi Ministerul Educaţiei, Cercetãrii şi Tineretului, prin Centrul Naţional pentru Burse de Studii în Strãinãtate (în calitate de ofertant), în care se prevãd toate drepturile şi obligaţiile pãrţilor, şi emiterea ordinului nominal al ministrului educaţiei, cercetãrii şi tineretului privind deplasarea bursierului la stagiul de studii postuniversitare în strãinãtate.
(2) Bursierul are obligaţia de a respecta prevederile ordinului nominal al ministrului educaţiei, cercetãrii şi tineretului şi clauzele contractuale.
ART. 23
Bursierul are obligaţia de a prezenta Ministerului Educaţiei, Cercetãrii şi Tineretului, prin Centrul Naţional pentru Burse de Studii în Strãinãtate, o declaraţia pe propria rãspundere, autentificatã la biroul notarului public, din care sã rezulte cã bursierul a girat personal cu toate bunurile mobile şi imobile, prezente şi viitoare, proprietatea sa, sau o declaraţie pe propria rãspundere, autentificatã la biroul notarului public, a unei persoane care sã gireze pentru acesta, în acelaşi mod, pentru toate cheltuielile efectuate de Ministerul Educaţiei, Cercetãrii şi Tineretului, prin Centrul Naţional pentru Burse de Studii în Strãinãtate, cu ocazia trimiterii sale la studii în strãinãtate, precum şi o declaraţie pe propria rãspundere, autentificatã la biroul notarului public, din care sã rezulte cã bursierul se obligã, pe de o parte, sã restituie Ministerului Educaţiei, Cercetãrii şi Tineretului, prin Centrul Naţional pentru Burse de Studii în Strãinãtate, contravaloarea cheltuielilor în valutã suportate de Ministerul Educaţiei, Cercetãrii şi Tineretului, prin Centrul Naţional pentru Burse de Studii în Strãinãtate, în cazul nerespectãrii obligaţiilor prevãzute în contractul încheiat, iar, pe de altã parte, sã restituie integral prejudiciul produs în ţarã sau în strãinãtate în perioada stagiului de studii în strãinãtate.
ART. 24
Sumele ce reprezintã bursa în valutã, potrivit dispoziţiilor <>Hotãrârii Guvernului nr. 861/2003 , sunt acordate în tranşe, fie prin plãţi în numerar în baza cererii aprobate de Centrul Naţional pentru Burse de Studii în Strãinãtate, fie transferate în conturi personale deschise la bãnci din strãinãtate ori în conturi de card internaţional deschise în România, cu alimentare în valuta bursei.
ART. 25
În cazul în care bursierul renunţã la efectuarea stagiului sau nu îşi îndeplineşte stagiul de bursã conform programului de studii aprobat, în baza cãruia i s-a acordat bursa, ori nu îşi respectã integral obligaţiile stipulate în contractul încheiat cu Ministerul Educaţiei, Cercetãrii şi Tineretului, prin Centrul Naţional pentru Burse de Studii în Strãinãtate, acesta din urmã are dreptul de a recupera, pe calea dreptului comun, sumele acordate cu titlu de bursã, precum şi penalitãţile de întârziere calculate conform legislaţiei în vigoare (<>Decretul nr. 209/1976 ).
ART. 26
În situaţia întreruperii stagiului de bursã, cu excepţia cazului în care se prezintã acte doveditoare privind cauze de forţã majorã (boli grave ce necesitã internãri, intervenţii chirurgicale, decese în familie, calamitãţi naturale, situaţii geopolitice deosebite etc.), sumele primite necuvenit de cãtre bursier vor fi recuperate de cãtre Ministerul Educaţiei, Cercetãrii şi Tineretului, prin Centrul Naţional pentru Burse de Studii în Strãinãtate, de la bursier sau de la girant, conform contractului.
ART. 27
În cazul în care bursierul revine în ţarã în perioada aprobatã prin ordin al ministrului educaţiei, cercetãrii şi tineretului privind efectuarea stagiului de studii în strãinãtate, Ministerul Educaţiei, Cercetãrii şi Tineretului, prin Centrul Naţional pentru Burse de Studii în Strãinãtate, recupereazã bursa în valutã necuvenitã pentru perioada de şedere în România.
ART. 28
Cheltuielile de transport internaţional, cheltuielile aferente obţinerii vizei de intrare în ţara respectivã şi cheltuielile pentru asigurarea medicalã sunt suportate de cãtre bursier din cuantumul bursei.
ART. 29
Conform contractului, la finalizarea stagiului de studii în strãinãtate bursierul are obligaţia de a se întoarce în România şi de a se prezenta, în maximum 3 zile lucrãtoare de la sosirea în România, la sediul Centrului Naţional pentru Burse de Studii în Strãinãtate, pentru a efectua decontarea cheltuielilor reprezentând întreţinerea în strãinãtate (bursa în valutã).
ART. 30
Decontarea cheltuielilor de întreţinere efectuate de cãtre bursier în strãinãtate (bursa în valutã), asigurate de Ministerul Educaţiei, Cercetãrii şi Tineretului, prin Centrul Naţional pentru Burse de Studii în Strãinãtate, se face pe baza urmãtoarelor documente doveditoare:
a) scrisoarea oficialã (adeverinţa), în original, emisã de instituţia primitoare din strãinãtate, care atestã efectuarea stagiului de studii/specializare la instituţia de profil din strãinãtate în perioada aprobatã potrivit ordinului nominal al ministrului educaţiei, cercetãrii şi tineretului de deplasare la studii în strãinãtate;
b) documentele (diploma, foaia matricolã, situaţia şcolarã) emise de instituţia primitoare din strãinãtate, care dovedesc urmãtoarele: perioada studiilor efectuate în strãinãtate, prezenţa la studii şi rezultatele obţinute (note, calificative la examene, colocvii); documentele se prezintã în copie xerox şi în traducere legalizatã la biroul notarului public;
c) raportul cu privire la activitatea artisticã din perioada stagiului de studii în strãinãtate;
d) paşaportul, în original, şi copii ale tuturor filelor destinate vizelor; acest document nu se prezintã în cazul în care universitatea din strãinãtate la care a efectuat stagiul de bursã este situatã într-o ţarã ce face parte din Uniunea Europeanã.
_________
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016