Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 2.228 din 22 iulie 2008  privind aprobarea Listei de cheltuieli eligibile pentru proiectele finantate in cadrul domeniului major de interventie 4.2 Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 2.228 din 22 iulie 2008 privind aprobarea Listei de cheltuieli eligibile pentru proiectele finantate in cadrul domeniului major de interventie 4.2 "Valorificarea resurselor regenerabile de energie pentru producerea energiei verzi", axa prioritara 4 "Cresterea eficientei energetice si a securitatii furnizarii in contextul combaterii schimbarilor climatice" din cadrul Programului operational sectorial "Cresterea competitivitatii economice" (POS CCE) 2007-2013

EMITENT: MINISTERUL ECONOMIEI SI FINANTELOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 562 din 25 iulie 2008

În temeiul prevederilor <>art. 11 alin. (4) din Hotãrârea Guvernului nr. 386/2007 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Economiei şi Finanţelor, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
având în vedere prevederile <>Hotãrârii Guvernului nr. 759/2007 privind regulile de eligibilitate a cheltuielilor efectuate în cadrul operaţiunilor finanţate prin programele operaţionale, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,

ministrul economiei şi finanţelor emite urmãtorul ordin:

SECŢIUNEA 1
Cheltuieli eligibile pentru proiectele finanţate în cadrul domeniului major de intervenţie 4.2 "Valorificarea resurselor regenerabile de energie pentru producerea energiei verzi", axa prioritarã 4 "Creşterea eficienţei energetice şi a securitãţii furnizãrii în contextul combaterii schimbãrilor climatice" din cadrul Programului operaţional sectorial "Creşterea competitivitãţii economice" (POS CCE) 2007-2013, pentru beneficiari autoritãţi ale administraţiei publice locale sau asociaţii de dezvoltare intercomunitarã pentru investiţii în infrastructura tehnico-edilitarã proprie şi pentru activitãţi eligibile care nu intrã sub incidenţa ajutorului de stat

ART. 1
Se aprobã Lista de cheltuieli eligibile pentru proiectele finanţate în cadrul domeniului major de intervenţie 4.2 "Valorificarea resurselor regenerabile de energie pentru producerea energiei verzi", axa prioritarã 4 "Creşterea eficienţei energetice şi a securitãţii furnizãrii în contextul combaterii schimbãrilor climatice" din cadrul Programului operaţional sectorial "Creşterea competitivitãţii economice" (POS CCE) 2007-2013, pentru beneficiari autoritãţi ale administraţiei publice locale sau asociaţii de dezvoltare intercomunitarã pentru investiţii în infrastructura tehnico-edilitarã proprie şi pentru activitãţi eligibile care nu intrã sub incidenţa ajutorului de stat, prevãzutã în anexa nr. 1, care face parte integrantã din prezentul ordin.
ART. 2
Cheltuielile eligibile pentru proiectele finanţate în cadrul domeniului major de intervenţie 4.2 "Valorificarea resurselor regenerabile de energie pentru producerea energiei verzi", axa prioritarã 4 "Creşterea eficienţei energetice şi a securitãţii furnizãrii în contextul combaterii schimbãrilor climatice" din cadrul Programului operaţional sectorial "Creşterea competitivitãţii economice" (POS CCE) 2007-2013, pentru beneficiari autoritãţi ale administraţiei publice locale sau asociaţii de dezvoltare intercomunitarã pentru investiţii în infrastructura tehnico-edilitarã proprie şi pentru activitãţi eligibile care nu intrã sub incidenţa ajutorului de stat, vor respecta prevederile prezentului ordin, ale <>Hotãrârii Guvernului nr. 759/2007 privind regulile de eligibilitate a cheltuielilor efectuate în cadrul operaţiunilor finanţate prin programele operaţionale, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, ale <>Hotãrârii Guvernului nr. 28/2008 privind aprobarea conţinutului-cadru al documentaţiei tehnico-economice aferente investiţiilor publice, precum şi a structurii şi metodologiei de elaborare a devizului general pentru obiective de investiţii şi lucrãri de intervenţii.
ART. 3
(1) Pentru a fi eligibile în vederea finanţãrii, toate cheltuielile trebuie sã facã parte din categoriile de cheltuieli menţionate în prezentul ordin, sã corespundã obiectivelor axei prioritare 4 "Creşterea eficienţei energetice şi a securitãţii furnizãrii în contextul combaterii schimbãrilor climatice" şi sã fie direct legate de obiectivele şi rezultatele proiectelor propuse spre finanţare.
(2) Pentru a fi eligibile în vederea finanţãrii, cheltuielile trebuie sã fie efectuate de cãtre beneficiar dupã 1 ianuarie 2007. Cheltuielile efectuate între 1 ianuarie 2007 şi data semnãrii contractului de finanţare sunt eligibile dacã respectã prevederile aplicabile din contractul de finanţare, cu precãdere cele referitoare la achiziţiile publice.
(3) Cheltuielile aferente achiziţiei sub forma leasingului nu sunt eligibile.
(4) Cheltuielile pentru proiectare şi asistenţã tehnicã sunt eligibile în limita a 10% din totalul cheltuielilor eligibile ale proiectului.
(5) Cheltuielile efectuate pentru obiective de investiţii executate în regie proprie nu sunt eligibile.
(6) Cheltuielile de racordare la reţeaua de transport/distribuţie în vederea evacuãrii energiei sunt eligibile numai în mãsura în care se referã la constituirea de active imobilizate proprii.
(7) Cheltuielile aferente managementului de proiect sunt eligibile pânã la 2% din totalul cheltuielilor eligibile ale proiectului şi se determinã sub forma costurilor directe.
(8) Cheltuielile privind organizarea de şantier se determinã direct, pe bazã de documente justificative. Nu se admit determinãri pro rata sau cote forfetare.

SECŢIUNEA a 2-a
Cheltuieli eligibile pentru proiectele finanţate în cadrul domeniului major de intervenţie 4.2 "Valorificarea resurselor regenerabile de energie pentru producerea energiei verzi", axa prioritarã 4 "Creşterea eficienţei energetice şi a securitãţii furnizãrii în contextul combaterii schimbãrilor climatice" din cadrul Programului operaţional sectorial "Creşterea competitivitãţii economice" (POS CCE) 2007-2013, pentru beneficiari şi activitãţi care intrã sub incidenţa ajutorului de stat

ART. 4
Se aprobã Lista de cheltuieli eligibile pentru proiectele finanţate în cadrul domeniului major de intervenţie 4.2 "Valorificarea resurselor regenerabile de energie pentru producerea energiei verzi", axa prioritarã 4 "Creşterea eficienţei energetice şi a securitãţii furnizãrii în contextul combaterii schimbãrilor climatice" din cadrul Programului operaţional sectorial "Creşterea competitivitãţii economice" (POS CCE) 2007-2013, pentru beneficiari şi activitãţi care intrã sub incidenţa ajutorului de stat, prevãzutã în anexa nr. 2, care face parte integrantã din prezentul ordin.
ART. 5
Cheltuielile eligibile pentru proiectele finanţate în cadrul domeniului major de intervenţie 4.2 "Valorificarea resurselor regenerabile de energie pentru producerea energiei verzi", axa prioritarã 4 "Creşterea eficienţei energetice şi a securitãţii furnizãrii în contextul combaterii schimbãrilor climatice" din cadrul Programului operaţional sectorial "Creşterea competitivitãţii economice" (POS CCE) 2007-2013, pentru beneficiari şi activitãţi care intrã sub incidenţa ajutorului de stat, vor respecta prevederile prezentului ordin, ale <>Hotãrârii Guvernului nr. 750/2008 pentru aprobarea Schemei de ajutor de stat regional privind valorificarea resurselor regenerabile de energie, ale <>Hotãrârii Guvernului nr. 759/2007 privind regulile de eligibilitate a cheltuielilor efectuate în cadrul operaţiunilor finanţate prin programele operaţionale, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, ale <>Hotãrârii Guvernului nr. 28/2008 privind aprobarea conţinutului-cadru al documentaţiei tehnico-economice aferente investiţiilor publice, precum şi a structurii şi metodologiei de elaborare a devizului general pentru obiective de investiţii şi lucrãri de intervenţii.
ART. 6
(1) Pentru a fi eligibile în vederea finanţãrii, toate cheltuielile trebuie sã facã parte din categoriile de cheltuieli menţionate în prezentul ordin, sã corespundã obiectivelor axei prioritare 4 "Creşterea eficienţei energetice şi a securitãţii furnizãrii în contextul combaterii schimbãrilor climatice" şi obiectivelor schemei de ajutor de stat aferente domeniului major de intervenţie 4.2 "Valorificarea resurselor regenerabile de energie pentru producerea energiei verzi", sã fie direct legate de realizarea investiţiilor iniţiale în vederea valorificãrii resurselor regenerabile de energie pentru producerea de energie electricã şi termicã şi de obiectivele şi rezultatele proiectelor propuse spre finanţare.
(2) Pentru a fi eligibile în vederea finanţãrii, cheltuielile trebuie sã fie efectuate de cãtre beneficiar dupã data confirmãrii scrise, din partea Organismului intermediar pentru energie, cã proiectul îndeplineşte condiţiile de eligibilitate prevãzute în schema de ajutor de stat aferentã domeniului major de intervenţie 4.2 "Valorificarea resurselor regenerabile de energie pentru producerea energiei verzi". Cheltuielile efectuate în perioada cuprinsã între data confirmãrii scrise şi data semnãrii contractului de finanţare sunt eligibile dacã respectã prevederile aplicabile din contractul de finanţare, cu precãdere cele referitoare la achiziţiile publice.
(3) Prin excepţie de la prevederile art. 6 alin. (2), cheltuielile privind achiziţia de teren sunt eligibile de la data intrãrii în vigoare a schemei de ajutor de stat aferente domeniului major de intervenţie 4.2 "Valorificarea resurselor regenerabile de energie pentru producerea energiei verzi".
(4) Cheltuielile aferente achiziţiei sub forma leasingului nu sunt eligibile.
(5) Cheltuielile efectuate pentru obiective de investiţii executate în regie proprie nu sunt eligibile.
(6) Cheltuielile de racordare la reţeaua de transport/distribuţie, sub formã de teren, construcţii, echipamente şi instalaţii, efectuate în vederea evacuãrii energiei, sunt eligibile numai în mãsura în care se referã la constituirea de active imobilizate proprii.
(7) Cheltuielile efectuate pentru achiziţia de active corporale sunt eligibile dacã activele achiziţionate sunt noi şi dacã sunt prevãzute în anexa nr. 2.
(8) Cheltuielile efectuate pentru achiziţia de active necorporale sunt eligibile dacã acestea din urmã îndeplinesc cumulativ urmãtoarele condiţii:
a) sunt utilizate în exclusivitate în locaţia care a beneficiat de ajutor de stat regional;
b) sunt considerate active amortizabile;
c) au fost achiziţionate de la un terţ, în condiţii de piaţã;
d) sunt incluse în categoria activelor proprii firmei şi rãmân în locaţia care a beneficiat de ajutor de stat regional cel puţin 5 ani pentru întreprinderi mari sau 3 ani pentru IMM.
(9) Cheltuielile legate de terenuri, construcţii, echipamente, instalaţii şi utilaje sunt eligibile numai dacã sunt incluse în valoarea activului respectiv şi se regãsesc înregistrate în contabilitatea beneficiarului, în conturile de imobilizãri. Urmãtoarele categorii de cheltuieli: transport de bunuri, asigurarea bunurilor pe durata transportului şi manipulare sunt eligibile numai atunci când pot fi atribuite direct achiziţiei bunului respectiv de natura construcţiilor, echipamentelor, instalaţiilor şi utilajelor şi sunt cuprinse în costul de achiziţie al acestor active.

SECŢIUNEA a 3-a
Dispoziţii comune

ART. 7
Prezentul ordin se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Ministrul economiei şi finanţelor,
Varujan Vosganian

Bucureşti, 22 iulie 2008.
Nr. 2.228.


ANEXA 1


LISTA
de cheltuieli eligibile pentru proiectele finanţate în cadrul
domeniului major de intervenţie 4.2 "Valorificarea resurselor
regenerabile de energie pentru producerea energiei verzi",
axa prioritarã 4 "Creşterea eficienţei energetice şi a
securitãţii furnizãrii în contextul combaterii schimbãrilor
climatice" din cadrul Programului operaţional sectorial
"Creşterea competitivitãţii economice" (POS CCE) 2007-2013,
pentru beneficiari autoritãţi ale administraţiei publice
locale sau asociaţii de dezvoltare intercomunitarã pentru
investiţii în infrastructura tehnico-edilitarã proprie şi
pentru activitãţi eligibile care nu intrã sub
incidenţa ajutorului de stat

1. Cheltuieli pentru achiziţia de teren şi alte cheltuieli pentru obţinerea de teren, precum exproprieri, despãgubiri, schimbarea regimului juridic al terenului, scoaterea temporarã sau definitivã din circuitul agricol şi alte cheltuieli de aceeaşi naturã (conform <>art. 6 alin. (1) din Hotãrârea Guvernului nr. 759/2007 privind regulile de eligibilitate a cheltuielilor efectuate în cadrul operaţiunilor finanţate prin programele operaţionale, cu modificãrile şi completãrile ulterioare)
2. Cheltuieli pentru amenajarea terenului, precum demolãri, demontãri, dezafectãri, defrişãri, evacuãri de materiale rezultate, devieri de reţele de utilitãţi din amplasament, sistematizãri pe verticalã, drenaje, epuismente (exclusiv cele aferente realizãrii lucrãrilor pentru investiţia de bazã), devieri de cursuri de apã etc.
3. Cheltuieli pentru amenajarea terenului pentru protecţia mediului:
a) lucrãri şi acţiuni de protecţie a mediului;
b) refacerea cadrului natural şi aducerea la starea iniţialã dupã terminarea lucrãrilor, precum plantarea de copaci, reamenajarea de spaţii verzi, reintroducerea în circuitul agricol a suprafeţelor scoase temporar din uz.
4. Cheltuieli pentru asigurarea utilitãţilor necesare obiectivului, precum alimentare cu apã, canalizare, alimentare cu gaze naturale, agent termic, energie electricã, telecomunicaţii, drumuri de acces, cãi ferate industriale, care se executã pe amplasamentul delimitat din punct de vedere juridic ca aparţinând obiectivului de investiţie, precum şi cheltuielile aferente racordãrii la reţelele de utilitãţi
5. Cheltuieli pentru proiectare şi asistenţã tehnicã:
a) studii de teren (studii geotehnice, geologice, hidrologice, hidrogeotehnice, fotogrammetrice, topografice şi de stabilitate ale terenului);
b) obţinerea avizelor, acordurilor şi autorizaţiilor (obţinerea/prelungirea valabilitãţii certificatului de urbanism; obţinerea/prelungirea valabilitãţii autorizaţiei de construire/desfiinţare, obţinerea avizelor şi acordurilor pentru racorduri şi branşamente la reţele publice de apã, canalizare, gaze, termoficare, energie electricã, telefonie etc.; obţinerea certificatului de nomenclaturã stradalã şi adresã; întocmirea documentaţiei, obţinerea numãrului cadastral provizoriu şi înregistrarea terenului în cartea funciarã; obţinerea acordului de mediu; obţinerea avizului P.S.I.; alte avize, acorduri şi autorizaţii prevãzute sau care rezultã din aplicarea legislaţiei naţionale legate de obiectivul investiţiei, precum avizul de racordare la sistem, autorizaţia de înfiinţare emisã de Autoritatea Naţionalã de Reglementare în Domeniul Energiei etc.);
c) proiectare şi inginerie (studiu de prefezabilitate, studiu de fezabilitate, proiect tehnic şi detalii de execuţie, verificarea tehnicã a proiectãrii, certificatul de performanţã energeticã a clãdirii, elaborarea documentaţiilor necesare obţinerii acordurilor, avizelor şi autorizaţiilor aferente obiectivului investiţiei conform proiectului - documentaţii ce stau la baza emiterii avizelor şi acordurilor impuse prin certificatul de urbanism, documentaţii urbanistice, studii de impact, studii/expertize de amplasament, studii de trafic etc. -, precum şi, dupã caz, expertizã tehnicã şi audit energetic pentru intervenţii la construcţii existente sau începute şi neterminate, cu condiţia ca aceste clãdiri sã facã parte integrantã şi inseparabilã din rezultatul operaţiunii);
d) organizarea procedurilor de achiziţie [cheltuielile aferente organizãrii şi derulãrii procedurilor de achiziţii publice, precum cheltuielile aferente întocmirii documentaţiei de atribuire şi multiplicãrii acesteia (exclusiv cea cumpãratã de ofertanţi); cheltuielile cu onorariile, transportul, cazarea şi diurna membrilor desemnaţi în comisiile de evaluare; cheltuieli în legãturã cu procedurile de achiziţie publicã privind anunţuri de intenţie, de participare şi de atribuire a contractelor, corespondenţã prin poştã, fax, poştã electronicã etc.];
e) consultanţã (servicii de consultanţã la elaborarea studiilor de piaţã şi evaluare; servicii de consultanţã în domeniul managementului execuţiei investiţiei sau administrarea contractului de execuţie);
f) asistenţã tehnicã pe perioada de execuţie a lucrãrilor (asistenţã tehnicã din partea proiectantului, dacã nu intrã în costurile proiectãrii; asigurarea verificãrii execuţiei prin diriginţi de şantier autorizaţi desemnaţi de autoritatea contractantã)
6. Cheltuieli pentru investiţia de bazã - se cuprind cheltuielile aferente:
a) pentru construcţii şi instalaţii legate de construcţii, pe obiecte de construcţie (clãdiri; construcţii speciale; consolidãri, modernizãri, reparaţii ale clãdirilor; instalaţii aferente construcţiilor, precum instalaţii electrice, sanitare, instalaţii interioare de alimentare cu gaze naturale, instalaţii de încãlzire, ventilare, climatizare, P.S.I., telecomunicaţii şi alte tipuri de instalaţii impuse de destinaţia obiectivului investiţiei);
b) pentru montajul utilajelor tehnologice şi al utilajelor incluse în instalaţiile funcţionale, inclusiv reţelele aferente necesare funcţionãrii acestora, desfãşurate pe obiecte de construcţie;
c) pentru utilaje, echipamente tehnologice şi funcţionale cu montaj, desfãşurate pe obiecte de construcţie;
d) pentru achiziţionarea utilajelor şi a echipamentelor care nu necesitã montaj, precum şi a echipamentelor de transport tehnologic, desfãşurate pe obiecte de construcţie;
e) pentru achiziţia de bunuri din categoria mijloacelor fixe, desfãşurate pe obiecte de construcţie;
f) cheltuieli pentru achiziţia de active necorporale (aplicaţii informatice, licenţe, brevete, know-how sau alte cunoştinţe tehnice nebrevetate)
7. Organizare de şantier - se cuprind cheltuielile estimate ca fiind necesare contractantului în vederea creãrii condiţiilor de desfãşurare a activitãţii de construcţii-montaj:
a) lucrãri de construcţii şi instalaţii aferente organizãrii de şantier (cheltuielile aferente construirii provizorii sau amenajãrii la construcţiile existente de vestiare pentru muncitori, grupuri sanitare, rampe de spãlare auto, depozite pentru materiale, fundaţii pentru macarale, reţele electrice de iluminat şi forţã, cãi de acces - auto şi cãi ferate -, branşamente/racorduri la utilitãţi, împrejmuiri, panouri de prezentare, pichete de incendiu şi altele asemenea, cheltuielile de desfiinţare de şantier;
b) cheltuieli conexe organizãrii de şantier (obţinerea autorizaţiei de construire/desfiinţare aferente lucrãrilor de organizare de şantier, taxe de amplasament, închirierea de semne de circulaţie, întreruperea temporarã a reţelelor de transport sau distribuţie de apã, canalizare, agent termic, energie electricã, gaze naturale, a circulaţiei rutiere, feroviare, navale sau aeriene, contractele de asistenţã cu poliţia rutierã, contractul temporar cu furnizorul de energie electricã, cu unitãţi de salubrizare, taxe de depozit ecologic, taxe locale; chirii pentru ocuparea temporarã a domeniului public, costul energiei electrice şi al apei consumate în incinta organizãrii de şantier pe durata de execuţie a lucrãrilor, costul cu transportul muncitorilor nelocalnici şi/sau cazarea acestora, paza şantierului, asigurarea pompierului autorizat etc.)
8. Cheltuieli pentru plata cotelor legale: cota aferentã Inspectoratului de Stat în Construcţii pentru controlul calitãţii lucrãrilor de construcţii, cota pentru controlul statului în amenajarea teritoriului, urbanism şi pentru autorizarea lucrãrilor de construcţii, cota aferentã Casei Sociale a Constructorilor
9. Cheltuieli pentru probe tehnologice şi teste (diminuate cu veniturile obţinute din efectuarea acestora)
10. Cheltuieli pentru informare şi publicitate, conform obligaţiei stabilite prin contractul de finanţare
11. Cheltuieli pentru auditul proiectului atunci când acesta este solicitat prin contractul de finanţare
12. Cheltuieli aferente managementului de proiect, precum cheltuielile cu personalul pentru echipa de management, transport, biroticã


ANEXA 2


LISTA
de cheltuieli eligibile pentru proiectele finanţate în
cadrul domeniului major de intervenţie 4.2 "Valorificarea
resurselor regenerabile de energie pentru producerea energiei
verzi", axa prioritarã 4 "Creşterea eficienţei energetice şi
a securitãţii furnizãrii în contextul combaterii schimbãrilor
climatice" din cadrul Programului operaţional sectorial
"Creşterea competitivitãţii economice" (POS CCE) 2007-2013,
pentru beneficiari şi activitãţi care intrã
sub incidenţa ajutorului de stat

1. Cheltuieli pentru achiziţia de teren [conform <>art. 6 alin. (1) din Hotãrârea Guvernului nr. 759/2007 privind regulile de eligibilitate a cheltuielilor efectuate în cadrul operaţiunilor finanţate prin programele operaţionale, cu modificãrile şi completãrile ulterioare]
2. Cheltuieli pentru amenajarea terenului în vederea pregãtirii amplasamentului, dacã sunt strict legate de realizarea proiectului, precum demolãri, demontãri, dezafectãri, defrişãri, evacuãri de materiale rezultate, devieri de reţele de utilitãţi din amplasament, sistematizãri pe verticalã, drenaje, epuismente (exclusiv cele aferente realizãrii lucrãrilor pentru investiţia de bazã), devieri de cursuri de apã etc.
3. Cheltuieli pentru investiţia de bazã - sunt cheltuielile aferente obiectelor cuprinse în obiectivul de investiţie şi sunt desfãşurate pe obiecte de construcţie, cu respectarea caracterului de investiţie iniţialã, aşa cum este definitã prin schema de ajutor de stat. Delimitarea obiectelor se face de proiectant.
a) Cheltuieli pentru construcţii şi instalaţii legate de construcţii, pe obiecte de construcţie (clãdiri; construcţii speciale; instalaţii aferente construcţiilor, precum instalaţii electrice, sanitare, instalaţii interioare de alimentare cu gaze naturale, instalaţii de încãlzire, ventilare, climatizare, P.S.I., telecomunicaţii şi alte tipuri de instalaţii impuse de destinaţia obiectivului investiţiei)
b) Cheltuieli pentru montajul utilajelor tehnologice şi al utilajelor incluse în instalaţiile funcţionale, inclusiv reţelele aferente necesare funcţionãrii acestora, desfãşurate pe obiecte de construcţie, numai dacã sunt incluse în valoarea activului respectiv şi se regãsesc înregistrate în contabilitatea beneficiarului, în conturile de imobilizãri
c) Cheltuieli pentru utilaje, echipamente tehnologice şi funcţionale cu montaj, desfãşurate pe obiecte de construcţie
d) Cheltuieli pentru utilaje şi echipamente fãrã montaj, precum şi echipamente de transport tehnologic, desfãşurate pe obiecte de construcţie
e) Cheltuieli pentru achiziţia de active necorporale (aplicaţii informatice, licenţe, brevete, know-how sau alte cunoştinţe tehnice nebrevetate)
În cazul întreprinderilor mari, aşa cum sunt definite prin schema de ajutor de stat, cheltuielile pentru achiziţia de active necorporale sunt eligibile în limita a 50% din totalul cheltuielilor eligibile ale proiectului.

------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016