Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 2.212 din 21 iulie 2008  pentru aprobarea precizarilor de aplicare a unor prevederi din Normele metodologice de aplicare a   Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, aprobate prin   Hotararea Guvernului nr. 44/2004 , referitoare la achizitionarea documentelor administrative de insotire, documentelor de insotire simplificate si aprobarea notelor de comanda aferente marcajelor utilizate pentru marcarea produselor accizabile    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 2.212 din 21 iulie 2008 pentru aprobarea precizarilor de aplicare a unor prevederi din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 44/2004 , referitoare la achizitionarea documentelor administrative de insotire, documentelor de insotire simplificate si aprobarea notelor de comanda aferente marcajelor utilizate pentru marcarea produselor accizabile

EMITENT: MINISTERUL ECONOMIEI SI FINANTELOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 562 din 25 iulie 2008

În baza prevederilor <>art. II din Hotãrârea Guvernului nr. 213/2007 privind modificarea şi completarea Normelor metodologice de aplicare a <>Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, aprobate prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 44/2004 ,
având în vedere dispoziţiile pct. 19 alin. (10) şi (11) şi ale pct. 28 alin. (1) de la titlul VII "Accize şi alte taxe speciale" din Normele metodologice de aplicare a <>Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, aprobate prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 44/2004 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
în temeiul prevederilor <>art. 11 alin. (4) din Hotãrârea Guvernului nr. 386/2007 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Economiei şi Finanţelor, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
în vederea punerii în aplicare a dispoziţiilor pct. 4^2 din anexa nr. 1 la <>Ordinul ministrului economiei şi finanţelor nr. 487/2007 pentru aprobarea mãsurilor tranzitorii, a etapelor şi termenelor de realizare a transferului competenţelor şi atribuţiilor privind administrarea accizei cãtre Autoritatea Naţionalã a Vãmilor, cu modificãrile ulterioare,

ministrul economiei şi finanţelor emite urmãtorul ordin:

ART. 1
(1) Documentele administrative de însoţire şi documentele de însoţire simplificate se distribuie de Compania Naţionalã "Imprimeria Naţionalã" - S.A. Direcţiei tehnici de vãmuire şi tarif vamal din cadrul Autoritãţii Naţionale a Vãmilor, direcţiilor judeţene pentru accize şi operaţiuni vamale şi Direcţiei pentru Accize şi Operaţiuni Vamale a Municipiului Bucureşti, conform solicitãrii acestora, în baza unei comenzi lunare.
(2) Comenzile pentru documentele administrative de însoţire şi documentele de însoţire simplificate se transmit cãtre Compania Naţionalã "Imprimeria Naţionalã" - S.A. de cãtre Direcţia tehnici de vãmuire şi tarif vamal din cadrul Autoritãţii Naţionale a Vãmilor, direcţiile judeţene pentru accize şi operaţiuni vamale şi Direcţia pentru Accize şi Operaţiuni Vamale a Municipiului Bucureşti în perioada 1-10 a lunii curente pentru necesarul lunii urmãtoare. În funcţie de necesitãţi, se pot transmite şi comenzi suplimentare.
(3) Compania Naţionalã "Imprimeria Naţionalã"- S.A. va tipãri documentele administrative de însoţire şi documentele de însoţire simplificate pe baza unui necesar mediu lunar anterior, asigurând permanent un stoc de siguranţã pentru 1-5 luni.
(4) Documentele administrative de însoţire şi documentele de însoţire simplificate se livreazã de Compania Naţionalã "Imprimeria Naţionalã"- S.A. Direcţiei tehnici de vãmuire şi tarif vamal din cadrul Autoritãţii Naţionale a Vãmilor, direcţiilor judeţene pentru accize şi operaţiuni vamale şi Direcţiei pentru Accize şi Operaţiuni Vamale a Municipiului Bucureşti, pe bazã de facturã fiscalã şi proces-verbal de recepţie cantitativã şi calitativã, în care se consemneazã seria şi numãrul formularelor livrate.
(5) Transportul documentelor administrative de însoţire şi al documentelor de însoţire simplificate la Autoritatea Naţionalã a Vãmilor, direcţiile judeţene pentru accize şi operaţiuni vamale sau la Direcţia pentru Accize şi Operaţiuni Vamale a Municipiului Bucureşti, dupã caz, se asigurã de Compania Naţionalã "Imprimeria Naţionalã"- S.A.
ART. 2
(1) Distribuirea documentelor administrative de însoţire şi a documentelor de însoţire simplificate cãtre utilizatori se face pe baza notelor de comandã aprobate de cãtre Direcţia tehnici de vãmuire şi tarif vamal din cadrul Autoritãţii Naţionale a Vãmilor, direcţiile judeţene pentru accize şi operaţiuni vamale şi Direcţia pentru Accize şi Operaţiuni Vamale a Municipiului Bucureşti.
(2) Modelul notei de comandã este prevãzut în anexa nr. 15 la titlul VII "Accize şi alte taxe speciale" din Normele metodologice de aplicare a <>Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, aprobate prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 44/2004 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
(3) Nota de comandã se întocmeşte în 3 exemplare şi se depune la Direcţia tehnici de vãmuire şi tarif vamal din cadrul Autoritãţii Naţionale a Vãmilor, direcţiile judeţene pentru accize şi operaţiuni vamale sau la Direcţia pentru Accize şi Operaţiuni Vamale a Municipiului Bucureşti, dupã caz, astfel:
a) la Direcţia tehnici de vãmuire şi tarif vamal din cadrul Autoritãţii Naţionale a Vãmilor, de cãtre operatorii economici administraţi de cãtre Direcţia generalã de administrare a marilor contribuabili, în baza prevederilor <>Ordinului ministrului economiei şi finanţelor nr. 1.354/2007 pentru actualizarea marilor contribuabili prevãzuţi de <>Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 753/2006 privind organizarea activitãţii de administrare a marilor contribuabili, cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
b) la direcţia judeţeanã pentru accize şi operaţiuni vamale sau la Direcţia pentru Accize şi Operaţiuni Vamale a Municipiului Bucureşti, dupã caz, de cãtre operatorii economici care îşi au sediul social în raza de competenţã teritorialã a acesteia.
(4) Nota de comandã se aprobã în termen de 7 zile lucrãtoare de la data înregistrãrii la autoritatea fiscalã competentã prevãzutã la alin. (3), cu respectarea prevederilor pct. 19 alin. (11) teza a doua din titlul VII "Accize şi alte taxe speciale" din Normele metodologice de aplicare a <>Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, aprobate prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 44/2004 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
(5) Dupã aprobare, cele 3 exemplare ale notei de comandã au urmãtoarea destinaţie: primul exemplar se pãstreazã de cãtre solicitant, al doilea exemplar se pãstreazã de cãtre autoritatea fiscalã care aprobã nota de comandã, iar al treilea exemplar se ataşeazã la copia facturii emise solicitantului pentru documentele respective.
ART. 3
(1) Dupã aprobarea notei de comandã şi achitarea de cãtre solicitant a contravalorii documentelor administrative de însoţire şi/sau a documentelor de însoţire simplificate aprobate, în conformitate cu prevederile pct. 19 alin. (11) prima tezã din titlul VII "Accize şi alte taxe speciale" din Normele metodologice de aplicare a <>Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, aprobate prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 44/2004 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, autoritatea fiscalã competentã va elibera documentele solicitate pe bazã de facturã fiscalã, în care se consemneazã seria şi numãrul formularelor livrate.
(2) Achitarea contravalorii documentelor administrative de însoţire şi a documentelor de însoţire simplificate aprobate se face în contul Autoritãţii Naţionale a Vãmilor, direcţiei judeţene pentru accize şi operaţiuni vamale sau al Direcţiei pentru Accize şi Operaţiuni Vamale a Municipiului Bucureşti, dupã caz.
ART. 4
(1) Plata cãtre Compania Naţionalã "Imprimeria Naţionalã" - S.A. a contravalorii documentelor administrative de însoţire şi a documentelor de însoţire simplificate vândute se va face de cãtre Autoritatea Naţionalã a Vãmilor, direcţiile judeţene pentru accize şi operaţiuni vamale, Direcţia pentru Accize şi Operaţiuni Vamale a Municipiului Bucureşti, pe mãsura vânzãrii, sãptãmânal, pânã în ziua de miercuri sau prima zi lucrãtoare care urmeazã zilei de miercuri, pentru sãptãmâna precedentã, prin ordin de platã.
(2) Între datele de 1 şi 5 ale lunii curente, Direcţia tehnici de vãmuire şi tarif vamal din cadrul Autoritãţii Naţionale a Vãmilor, direcţiile judeţene pentru accize şi operaţiuni vamale şi Direcţia pentru Accize şi Operaţiuni Vamale a Municipiului Bucureşti vor raporta în scris şi electronic, pentru luna precedentã, cãtre Compania Naţionalã "Imprimeria Naţionalã" - S.A. situaţia vânzãrilor şi a stocului, detaliate pe utilizatori şi plaje de serii, conform unui model aprobat de Consiliul de administraţie al Companiei Naţionale "Imprimeria Naţionalã" - S.A.
ART. 5
În termen de 30 de zile de la data intrãrii în vigoare a prezentului ordin, Compania Naţionalã "Imprimeria Naţionalã" - S.A. va asigura transferul aplicaţiei informatice pentru gestionarea documentelor administrative de însoţire şi a documentelor de însoţire simplificate, pus la dispoziţie gratuit Direcţiei generale de administrare a marilor contribuabili din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscalã, direcţiilor generale ale finanţelor publice judeţene şi a municipiului Bucureşti, cãtre Direcţia tehnici de vãmuire şi tarif vamal din cadrul Autoritãţii Naţionale a Vãmilor, direcţiile judeţene pentru accize şi operaţiuni vamale şi Direcţia pentru Accize şi Operaţiuni Vamale a Municipiului Bucureşti.
ART. 6
Nota de comandã aferentã marcajelor necesare pentru marcarea produselor accizabile, prevãzutã la pct. 28 alin. (1) din titlul VII "Accize şi alte taxe speciale" din Normele metodologice de aplicare a <>Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, aprobate prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 44/2004 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, întocmitã pentru eliberarea marcajelor, se depune la Direcţia tehnici de vãmuire şi tarif vamal din cadrul Autoritãţii Naţionale a Vãmilor, direcţiile judeţene pentru accize şi operaţiuni vamale sau la Direcţia pentru Accize şi Operaţiuni Vamale a Municipiului Bucureşti, dupã caz, astfel:
a) la Direcţia tehnici de vãmuire şi tarif vamal din cadrul Autoritãţii Naţionale a Vãmilor, de cãtre operatorii economici administraţi de cãtre Direcţia generalã de administrare a marilor contribuabili, în baza prevederilor <>Ordinului ministrului economiei şi finanţelor nr. 1.354/2007 ;
b) la direcţia judeţeanã pentru accize şi operaţiuni vamale sau la Direcţia pentru Accize şi Operaţiuni Vamale a Municipiului Bucureşti, dupã caz, de cãtre operatorii economici care îşi au sediul social în raza de competenţã teritorialã a acesteia.
ART. 7
(1) Compania Naţionalã "Imprimeria Naţionalã" - S.A. va asigura periodic instruiri ale personalului desemnat din cadrul Direcţiei tehnici de vãmuire şi tarif vamal din cadrul Autoritãţii Naţionale a Vãmilor, direcţiilor judeţene pentru accize şi operaţiuni vamale şi Direcţiei pentru Accize şi Operaţiuni Vamale a Municipiului Bucureşti, precum şi dotarea acestora cu instrumentele şi materialele necesare în vederea verificãrii autenticitãţii şi controlului marcajelor.
(2) Compania Naţionalã "Imprimeria Naţionalã" - S.A. va asigura, la cererea autoritãţii vamale, expertizarea marcajelor şi a documentelor cu regim special, în vederea verificãrii autenticitãţii acestora.
ART. 8
În mãsura în care prevederile prezentului ordin vor impune instrucţiuni de aplicare, acestea vor fi emise de Autoritatea Naţionalã a Vãmilor.
ART. 9
Prezentul ordin se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Ministrul economiei şi finanţelor,
Varujan Vosganian

Bucureşti, 21 iulie 2008.
Nr. 2.212.
-------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016