Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 2.180 din 23 noiembrie 2007  privind aprobarea Procedurii de autorizare pentru a importa bunuri in regim de scutire de la plata taxei pe valoarea adaugata a organismelor prevazute la art. 48, 56 si la art. 64 lit. c) din Normele privind scutirea de la plata taxei pe valoarea adaugata si a accizelor pentru importurile definitive ale anumitor bunuri, prevazuta la art. 142 alin. (1) lit. d) si   art. 199 alin. (3) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, aprobate prin   Ordinul ministrului finantelor publice nr. 2.220/2006     Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 2.180 din 23 noiembrie 2007 privind aprobarea Procedurii de autorizare pentru a importa bunuri in regim de scutire de la plata taxei pe valoarea adaugata a organismelor prevazute la art. 48, 56 si la art. 64 lit. c) din Normele privind scutirea de la plata taxei pe valoarea adaugata si a accizelor pentru importurile definitive ale anumitor bunuri, prevazuta la art. 142 alin. (1) lit. d) si art. 199 alin. (3) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 2.220/2006

EMITENT: MINISTERUL ECONOMIEI SI FINANTELOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 825 din 4 decembrie 2007
ORDIN nr. 2.180 din 23 noiembrie 2007
privind aprobarea Procedurii de autorizare pentru a importa bunuri în regim de scutire de la plata taxei pe valoarea adãugatã a organismelor prevãzute la art. 48, 56 şi la art. 64 lit. c) din Normele privind scutirea de la plata taxei pe valoarea adãugatã şi a accizelor pentru importurile definitive ale anumitor bunuri, prevãzutã la art. 142 alin. (1) lit. d) şi <>art. 199 alin. (3) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, aprobate prin <>Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 2.220/2006
EMITENT: MINISTERUL ECONOMIEI ŞI FINANŢELOR
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 825 din 4 decembrie 2007


În temeiul <>art. 11 alin. (4) din Hotãrârea Guvernului nr. 386/2007 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Economiei şi Finanţelor, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 304 din 8 mai 2007, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
în baza prevederilor art. 48, 56 şi ale art. 64 lit. c) din Normele privind scutirea de la plata taxei pe valoarea adãugatã şi a accizelor pentru importurile definitive ale anumitor bunuri, prevãzutã la art. 142 alin. (1) lit. d) şi <>art. 199 alin. (3) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, aprobate prin <>Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 2.220/2006 , publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1.037 din 28 decembrie 2006,

ministrul economiei şi finanţelor emite urmãtorul ordin:

ART. 1
Se aprobã Procedura de autorizare pentru a importa bunuri în regim de scutire de la plata taxei pe valoarea adãugatã a organismelor prevãzute la art. 48, 56 şi la art. 64 lit. c) din Normele privind scutirea de la plata taxei pe valoarea adãugatã şi a accizelor pentru importurile definitive ale anumitor bunuri, prevãzutã la art. 142 alin. (1) lit. d) şi <>art. 199 alin. (3) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, aprobate prin <>Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 2.220/2006 , cuprinsã în anexa care face parte integrantã din prezentul ordin.
ART. 2
Ministerul Economiei şi Finanţelor, prin Direcţia de legislaţie în domeniul TVA, şi Agenţia Naţionalã de Administrare Fiscalã, prin unitãţile sale teritoriale, vor lua mãsuri pentru ducerea la îndeplinire a prevederilor prezentului ordin.
ART. 3
Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I.

p. Ministrul economiei şi finanţelor,
Cãtãlin Doica,
secretar de stat

Bucureşti, 23 noiembrie 2007.
Nr. 2.180.

ANEXÃ

PROCEDURÃ
de autorizare pentru a importa bunuri în regim de scutire de la plata taxei pe valoarea adãugatã a organismelor prevãzute la art. 48, 56 şi la art. 64 lit. c) din Normele privind scutirea de la plata taxei pe valoarea adãugatã şi a accizelor pentru importurile definitive ale anumitor bunuri, prevãzutã la art. 142 alin. (1) lit. d) şi <>art. 199 alin. (3) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, aprobate prin <>Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 2.220/2006

CAP. I
Autorizarea organismelor prevãzute la art. 48 din normele aprobate prin <>Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 2.220/2006

ART. 1
În sensul prezentei proceduri, organizaţii de stat reprezintã ministerele şi alte instituţii ale administraţiei publice centrale sau locale, cãminele de bãtrâni şi centrele de plasament pentru minori finanţate integral de la bugetul de stat, care funcţioneazã potrivit prevederilor legale în vigoare.
ART. 2
(1) În vederea autorizãrii pentru a importa bunuri în regim de scutire de la plata taxei pe valoarea adãugatã, organizaţiile de stat sau alte organizaţii cu caracter caritabil ori filantropic, care pot beneficia de scutire de la plata taxei în baza prevederilor art. 48 din normele aprobate prin <>Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 2.220/2006 , depun o cerere în acest sens la direcţiile generale ale finanţelor publice judeţene sau la administraţiile finanţelor publice ale sectoarelor municipiului Bucureşti, dupã caz, în a cãror razã teritorialã îşi desfãşoarã activitatea.
(2) Cererile vor fi analizate de comisiile instituite în cadrul autoritãţilor fiscale prevãzute la alin. (1), în temeiul art. 3 din Procedura de aplicare a prevederilor art. 65 şi 79 din Regulamentul Consiliului (CEE) nr. 918/83 privind instituirea unui regim comunitar de scutiri de drepturi vamale, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, aprobatã prin <>Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 492/2007 , publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 234 din 4 aprilie 2007.
(3) Cererea prevãzutã la alin. (1) va fi întocmitã conform modelului prevãzut în anexa nr. 1, semnatã de reprezentantul legal al organismului care solicitã autorizarea, şi va fi însoţitã de urmãtoarele documente:
a) copia actului de înfiinţare sau a statutului, dupã caz;
b) copia certificatului de înregistrare fiscalã;
c) certificat de atestare fiscalã, în original sau copie legalizatã, din care sã rezulte cã nu au obligaţii bugetare restante reprezentând impozite, taxe, contribuţii, inclusiv contribuţiile individuale ale salariaţilor şi orice alte venituri bugetare, cu excepţia celor eşalonate şi/sau reeşalonate la platã, precum şi a celor suspendate în condiţiile legii.
(4) Ministerele şi alte instituţii ale administraţiei publice centrale şi locale nu depun documentul prevãzut la alin. (3) lit. c).
ART. 3
(1) Comisia va analiza documentele depuse şi va decide asupra aprobãrii sau respingerii cererii de autorizare prevãzute la art. 2 alin. (1). În acest sens, va emite "Decizia privind aprobarea/respingerea autorizãrii de desfãşurare a activitãţii de import de bunuri în regim de scutire de la plata TVA", întocmitã potrivit modelului prevãzut în anexa nr. 2. Decizia se semneazã de preşedintele comisiei şi se comunicã solicitantului, printr-o notificare scrisã, în termen de maximum 5 zile lucrãtoare de la data depunerii cererii la organul fiscal competent.
(2) În cazul respingerii cererii privind autorizarea, decizia întocmitã conform alin. (1) va cuprinde motivele care au stat la baza respingerii, precum şi menţiunea potrivit cãreia decizia respectivã poate fi contestatã, în baza dispoziţiilor legale în vigoare.
ART. 4
Decizia privind aprobarea autorizãrii de desfãşurare a activitãţii de import de bunuri în regim de scutire de la plata TVA se acordã doar organizaţiilor care depun la organul fiscal competent, odatã cu cererea de autorizare, şi un angajament din care sã reiasã cã evidenţele contabile ale acestei organizaţii permit autoritãţilor competente sã le supravegheze operaţiunile.
ART. 5
Decizia privind aprobarea autorizãrii de desfãşurare a activitãţii de import de bunuri în regim de scutire de la plata TVA se prezintã în original la autoritatea vamalã, care va menţiona pe verso numãrul şi data declaraţiei vamale de punere în liberã circulaţie şi va reţine o copie. Scutirea de la plata taxei pe valoarea adãugatã se acordã dupã verificarea îndeplinirii celorlalte condiţii prevãzute de legislaţia în vigoare.
ART. 6
Organismele care primesc Decizia privind aprobarea autorizãrii de desfãşurare a activitãţii de import de bunuri în regim de scutire de la plata TVA vor transmite la direcţia generalã a finanţelor publice judeţeanã, respectiv administraţia finanţelor publice a sectorului municipiului Bucureşti, care a emis decizia, un raport anual privind activitatea desfãşuratã în baza acestei decizii, respectiv structura şi cantitatea bunurilor importate şi destinaţia acestora. Acest raport anual trebuie transmis organului fiscal competent pânã la data de 31 ianuarie a anului urmãtor celui pentru care se depune raportul.
ART. 7
În situaţia constatãrii de cãtre organele fiscale teritoriale cu atribuţii de efectuare a inspecţiei fiscale a nerespectãrii prevederilor <>Ordinului ministrului finanţelor publice nr. 2.220/2006 şi ale prezentului ordin, organizaţiilor li se anuleazã Decizia privind aprobarea autorizãrii de desfãşurare a activitãţii de import de bunuri în regim de scutire de la plata TVA de cãtre aceeaşi autoritate care a eliberat-o şi care va înştiinţa autoritatea vamalã, în vederea încasãrii taxei pe valoarea adãugatã aferente operaţiunilor care au fost efectuate cu încãlcarea reglementãrilor legale în vigoare.
ART. 8
Organele fiscale teritoriale cu atribuţii de efectuare a inspecţiei fiscale vor efectua verificãri la entitãţile care au beneficiat de aprobare, cel puţin o datã pe an, asupra modului în care sunt respectate prevederile legale în vigoare.

CAP. II
Autorizarea organismelor prevãzute la art. 56 din normele aprobate prin <>Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 2.220/2006

ART. 9
(1) În vederea autorizãrii pentru a importa bunuri în regim de scutire de la plata taxei pe valoarea adãugatã, instituţiile de stat sau alte organizaţii cu caracter caritabil ori filantropic, care pot beneficia de scutire de la plata taxei în baza prevederilor art. 56 din normele aprobate prin <>Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 2.220/2006 , depun o cerere în acest sens la direcţiile generale ale finanţelor publice judeţene sau la administraţiile finanţelor publice ale sectoarelor municipiului Bucureşti, dupã caz, în a cãror razã teritorialã îşi desfãşoarã activitatea.
(2) Cererea prevãzutã la alin. (1) va fi întocmitã conform modelului prevãzut în anexa nr. 1 şi va fi însoţitã de documentele menţionate la art. 2 alin. (3), precum şi de o declaraţie pe propria rãspundere prin care solicitantul se obligã sã plãteascã taxa pe valoarea adãugatã aferentã importurilor de bunuri efectuate în condiţiile alin. (6), în situaţia în care nu obţine aprobarea pentru a importa bunuri în regim de scutire. Ministerele şi alte instituţii ale administraţiei publice centrale şi locale nu depun documentul prevãzut la art. 2 alin. (3) lit. c).
(3) În vederea soluţionãrii cererilor de autorizare prevãzute la alin. (1), comisia menţionatã la art. 2 alin. (2) analizeazã documentaţia aferentã şi, în situaţia în care aceasta este completã şi îndeplineşte condiţiile legale, în termen de 3 zile lucrãtoare de la data depunerii documentaţiei complete, transmite cererea şi documentaţia aferentã Direcţiei de legislaţie în domeniul TVA din cadrul Ministerului Economiei şi Finanţelor.
(4) Direcţia de legislaţie în domeniul TVA ia mãsurile necesare supunerii solicitãrilor prevãzute la alin. (1) deciziei Comisiei Europene, în conformitate cu procedura de urgenţã pentru consultarea celorlalte state membre.
(5) Dupã primirea notificãrii privind decizia Comisiei Europene, Direcţia de legislaţie în domeniul TVA comunicã aceastã decizie Comisiei de autorizare care a înaintat documentaţia pentru a elibera solicitantului Decizia privind aprobarea/respingerea autorizãrii de desfãşurare a activitãţii de import de bunuri în regim de scutire de la plata TVA. Aceastã decizie va fi întocmitã conform modelului prevãzut în anexa nr. 2, va fi semnatã de preşedintele comisiei şi va fi comunicatã solicitantului, printr-o notificare scrisã, în termen de maximum douã zile lucrãtoare de la data la care Comisia de autorizare a fost informatã în mod oficial cu privire la decizia Comisiei Europene. În cazul respingerii cererii privind autorizarea, decizia va cuprinde motivele care au stat la baza respingerii, precum şi menţiunea potrivit cãreia decizia respectivã poate fi contestatã, în baza dispoziţiilor legale în vigoare.
(6) Pânã la data soluţionãrii cererii solicitantului se suspendã plata taxei pe valoarea adãugatã aferente bunurilor importate de cãtre solicitant, cu condiţia ca acesta sã-şi asume rãspunderea privind plata taxei în cazul în care scutirea nu va fi acordatã, în conformitate cu declaraţia pe propria rãspundere prevãzutã la alin. (2).
(7) Suspendarea provizorie a plãţii taxei pe valoarea adãugatã se face de cãtre autoritãţile prevãzute la alin. (1), prin emiterea "Deciziei privind suspendarea provizorie a plãţii TVA", întocmitã conform modelului prevãzut în anexa nr. 3. Data emiterii acestei decizii este data la care autoritãţile menţionate transmit cererea şi documentaţia aferentã Direcţiei de legislaţie în domeniul TVA din cadrul Ministerului Economiei si Finanţelor.
(8) Decizia privind suspendarea provizorie a plãţii TVA, întocmitã în condiţiile alin. (7), este semnatã de preşedintele comisiei şi este valabilã pânã la data comunicãrii Deciziei privind aprobarea/respingerea autorizãrii de desfãşurare a activitãţii de import de bunuri în regim de scutire de la plata TVA, întocmitã în condiţiile alin. (5). În situaţia în care prin decizia întocmitã în condiţiile alin. (5) se respinge autorizarea, persoanele care au beneficiat de suspendarea plãţii TVA au obligaţia de a plãti TVA aferentã importurilor de bunuri realizate şi de a prezenta, în original, decizia privind aprobarea suspendãrii provizorii, autoritãţii fiscale emitente, în vederea anulãrii acesteia şi anunţãrii organelor vamale.
ART. 10
Prevederile art. 4-8 sunt aplicabile şi în cazul deciziilor privind aprobãrile şi aprobãrile provizorii, eliberate conform dispoziţiilor prezentului capitol.

CAP. III
Autorizarea organismelor prevãzute la art. 64 lit. c) din normele aprobate prin <>Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 2.220/2006

ART. 11
(1) În vederea autorizãrii pentru a importa bunuri în regim de scutire de la plata taxei pe valoarea adãugatã, organismele oficiale, autoritãţile publice sau grupurile care desfãşoarã activitãţi de interes public, aflate în România, şi care pot beneficia de scutire de la plata taxei în baza prevederilor art. 64 lit. c) din normele aprobate prin <>Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 2.220/2006 , depun o cerere în acest sens la direcţiile generale ale finanţelor publice judeţene sau la administraţiile finanţelor publice ale sectoarelor municipiului Bucureşti.
(2) În sensul alin. (1), prin organisme oficiale sau grupuri care desfãşoarã activitãţi de interes public se va înţelege orice entitate stabilitã în România care, prin actul de înfiinţare, desfãşoarã activitãţi de interes public. În cazul organismelor oficiale stabilite într-un stat terţ se va înţelege organizaţiile internaţionale şi intraguvernamentale acreditate în România. Autoritãţile publice menţionate la alin. (1) reprezintã instituţiile enumerate în cadrul titlului III din Constituţia României, republicatã.
(3) Cererea prevãzutã la alin. (1) va fi întocmitã conform modelului prevãzut în anexa nr. 1 şi trebuie sã fie însoţitã de o declaraţie pe propria rãspundere a solicitantului, din care sã reiasã cã bunurile a cãror scutire de taxã pe valoarea adãugatã la import se solicitã sunt transmise sub formã de cadouri de cãtre organisme oficiale, autoritãţi publice sau grupuri care desfãşoarã activitãţi de interes public aflate într-o ţarã terţã, precum şi contextul în care sunt oferite aceste cadouri.
(4) Comisia va analiza documentele depuse şi va decide asupra aprobãrii sau respingerii cererii de autorizare prevãzute la art. 11 alin. (1). În acest sens, va emite "Decizia privind aprobarea/respingerea autorizãrii de desfãşurare a activitãţii de import de bunuri în regim de scutire de la plata TVA", întocmitã potrivit modelului prevãzut în anexa nr. 2. Decizia se semneazã de preşedintele comisiei şi se comunicã solicitantului, printr-o notificare scrisã, în termen de maximum 5 zile lucrãtoare de la data depunerii cererii la organul fiscal competent.
(5) În cazul respingerii cererii privind autorizarea, decizia întocmitã conform alin. (1) va cuprinde motivele care au stat la baza respingerii, precum şi menţiunea potrivit cãreia decizia respectivã poate fi contestatã, în baza dispoziţiilor legale în vigoare.
ART. 12
Prevederile art. 5 şi 7 sunt aplicabile şi în cazul deciziilor eliberate conform dispoziţiilor prezentului capitol.
ART. 13
Anexele nr. 1-3 fac parte integrantã din prezenta procedurã.


ANEXA 1


───────
la procedurã
─────────────

Denumirea organizaţiei ................................
Codul de identificare fiscalã .........................
Adresa ................................................
Telefon ...............................................
Nr. de înregistrare ...................................

CERERE
privind autorizarea pentru importul de bunuri în regim de scutire de la plata TVA

În conformitate cu prevederile art. 48, 56, ale art. 64 lit. c), dupã caz, din Normele privind scutirea de la plata taxei pe valoarea adãugatã şi a accizelor pentru importurile definitive ale anumitor bunuri, prevãzutã la art. 142 alin. (1) lit. d) şi <>art. 199 alin. (3) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, aprobate prin <>Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 2.220/2006 , şi în baza documentaţiei anexate, solicitãm aprobarea pentru desfãşurarea activitãţilor de import în condiţiile art. 48-52, art. 56-62, art.64-66, dupã caz, din norme.

Reprezentantul legal al organizaţiei,
.....................................
(numele şi prenumele)

.....................................
(semnãtura şi ştampila)

Data ...........................


ANEXA 2
───────
la procedurã
────────────

MINISTERUL ECONOMIEI ŞI FINANŢELOR
AGENŢIA NAŢIONALÃ DE ADMINISTRARE FISCALÃ
Direcţia Generalã a Finanţelor Publice a Judeţului ................./
Administraţia Finanţelor Publice a Sectorului ..... al
Municipiului Bucureşti

DECIZIE
privind aprobarea/respingerea autorizãrii de desfãşurare a activitãţii
de import de bunuri în regim de scutire de la plata TVA
Nr. ........... din ..............

În conformitate cu prevederile art. 48, 56 sau ale art. 64 lit. c), dupã caz, din Normele privind scutirea de la plata taxei pe valoarea adãugatã şi a accizelor pentru importurile definitive ale anumitor bunuri, prevãzutã la art. 142 alin. (1) lit. d) şi <>art. 199 alin. (3) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, aprobate prin <>Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 2.220/2006 , pe baza documentaţiei depuse şi înregistrate sub nr. ........, se aprobã/respinge autorizarea desfãşurãrii activitãţii de import în condiţiile art. 48-52, art. 56-62, art. 64-66, dupã caz, din norme de cãtre organizaţia .........., cu sediul social în localitatea ..............., str. ........... nr. ......, codul de identificare fiscalã ............., telefon ............, reprezentatã legal de cãtre ....../(numele şi prenumele).............
Autorizarea desfãşurãrii activitãţii de import a fost respinsã din urmãtorul (urmãtoarele) motiv (motive): ....................
Prezenta decizie poate fi contestatã la organul fiscal competent, în termen de 30 de zile de la data comunicãrii, sub sancţiunea decãderii, potrivit <>art. 209 alin. (2) din Ordonanţa Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedurã fiscalã, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.

Director executiv/Şef administraţie,
....................................

ANEXA 3
───────
la procedurã
────────────

MINISTERUL ECONOMIEI ŞI FINANŢELOR
AGENŢIA NAŢIONALÃ DE ADMINISTRARE FISCALÃ
Direcţia Generalã a Finanţelor Publice a Judeţului ................./
Administraţia Finanţelor Publice a Sectorului ..... al Municipiului Bucureşti

DECIZIE
privind suspendarea provizorie a plãţii TVA
Nr. .............. din ..................

În conformitate cu prevederile art. 58 alin. (2) din Normele privind scutirea de la plata taxei pe valoarea adãugatã şi a accizelor pentru importurile definitive ale anumitor bunuri, prevãzutã la art. 142 alin. (1) lit. d) şi <>art. 199 alin. (3) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, aprobate prin <>Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 2.220/2006 , pe baza documentaţiei depuse şi înregistrate sub nr. ............., se suspendã plata taxei pe valoarea adãugatã aferente importurilor de bunuri, în condiţiile art. 56-62 din norme, de cãtre organizaţia ................, cu sediul social în localitatea ..........., str. ......... nr. ......., codul de identificare fiscalã ......, telefon .........., reprezentatã legal de cãtre ......./(numele şi prenumele)..............
Prezenta decizie este valabilã pânã la data emiterii Deciziei privind aprobarea/respingerea autorizãrii de desfãşurare a activitãţii de import de bunuri în regim de scutire de la plata TVA.

Director executiv/Şef administraţie,
....................................
_____________
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016