Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 2.076 din 9 noiembrie 1998  pentru aprobarea Normelor metodologice privind modul de sustinere financiara, cu titlu de comanda de stat, a programelor editoriale si a publicatiilor culturale    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 2.076 din 9 noiembrie 1998 pentru aprobarea Normelor metodologice privind modul de sustinere financiara, cu titlu de comanda de stat, a programelor editoriale si a publicatiilor culturale

EMITENT: MINISTERUL CULTURII
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 62 din 16 februarie 1999

În temeiul prevederilor <>Hotãrârii Guvernului nr. 134/1998 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Culturii,
având în vedere dispoziţiile <>Ordonanţei Guvernului nr. 12/1993 , republicatã, ale <>Ordonanţei Guvernului nr. 51/1998 , ale <>Hotãrârii Guvernului nr. 63/1994 , republicatã, precum şi ale <>Hotãrârii Guvernului nr. 238/1997 ,
ministrul culturii emite urmãtorul ordin:

ART. 1
Se aproba Normele metodologice privind modul de sustinere financiarã, cu titlu de comanda de stat, a programelor editoriale şi a publicaţiilor culturale, parte integrantã a prezentului ordin.
ART. 2
Direcţia resurse financiare, dezvoltare şi Direcţia cultura scrisã, biblioteci din cadrul Ministerului Culturii vor lua mãsurile necesare pentru aducerea la îndeplinire a prezentului ordin.

Ministrul culturii,
Ion Caramitru

NORME METODOLOGICE
privind modul de sustinere financiarã, cu titlu de comanda de stat, a programelor editoriale şi a publicaţiilor culturale

1. În temeiul şi pentru corecta aplicare a prevederilor <>Ordonanţei Guvernului nr. 12/1993 , republicatã, ale <>Ordonanţei Guvernului nr. 51/1998 , ale <>Hotãrârii Guvernului nr. 63/1994 , republicatã, ale <>Hotãrârii Guvernului nr. 238/1997 , precum şi ale <>Hotãrârii Guvernului nr. 134/1998 , prezentele norme metodologice reglementeazã modul de acordare a unui sprijin financiar, cu titlu de comanda de stat, pentru programele editoriale şi publicaţiile culturale.
2. În scopul facilitãrii accesului la informaţie şi la actul de cultura, pentru promovarea valorilor culturale ale României, în ţara şi peste hotare, Ministerul Culturii poate acorda un sprijin financiar pentru programe editoriale şi publicaţii culturale, astfel încât actul de cultura sa poatã fi accesibil celor cãrora li se adreseazã.
3. În funcţie de necesitãţile unei anumite perioade, Ministerul Culturii poate stabili anumite prioritati, cum sunt:
a) literatura romana contemporana;
b) susţinerea debuturilor;
c) reeditari ale clasicilor literaturii naţionale (în editii critice, curente, şcolare);
d) traducerea operelor scriitorilor romani în alte limbi;
e) traducerea literaturii universale în limba romana;
f) opere cu caracter enciclopedic;
g) lucrãri ştiinţifice;
h) studii şi cercetãri de istoria limbii, literaturii sau culturii romane etc.
4. Comisia nationala de specialitate pentru avizarea programelor editoriale şi a publicaţiilor culturale care fac obiectul comenzilor de stat, înfiinţatã prin Ordinul ministrului culturii nr. 2.021/1997 , denumita în continuare comisia, este organismul abilitat sa analizeze şi sa avizeze ofertele editurilor de a realiza lucrãri/publicaţii care sa beneficieze de sprijin financiar.
5. Programele Ministerului Culturii în domeniul culturii scrise vor fi aduse la cunostinta publica. Anunţurile vor cuprinde data limita de primire a ofertelor şi solicitãrilor, astfel încât acordarea fondurilor sa se efectueze potrivit legislaţiei în materie.
6. Editurile sau publicaţiile culturale interesate vor transmite Ministerului Culturii ofertele proprii, precum şi solicitarile de mijloace financiare. Ofertele şi solicitarile vor fi centralizate de cãtre Direcţia cultura scrisã, biblioteci din cadrul Ministerului Culturii, care le va supune spre analizare şi avizare comisiei.
7. Comisia va analiza ofertele editurilor şi ale publicaţiilor culturale şi va propune acordarea de sprijin financiar, cu titlu de comanda de stat, prin licitaţie publica, prin selecţie de oferte sau prin încredinţare directa, dupã caz, în condiţiile legii, potrivit anexelor nr. 4 şi 5.
8. Ofertele avizate de comisie vor fi înaintate spre aprobare ministrului culturii.
9. În vederea realizãrii efective a lucrãrilor/publicaţiilor, Ministerul Culturii, prin Direcţia cultura scrisã, biblioteci şi prin Direcţia resurse financiare, dezvoltare va încheia contracte scrise cu editurile şi publicaţiile culturale, potrivit modelelor prezentate în anexele nr. 1A sau 1B, dupã caz, în baza aprobãrii ministrului culturii.
10. Contractele încheiate cu editurile şi cu publicaţiile culturale vor conţine, obligatoriu, clauze asiguratorii, astfel încât, în cazul în care editurile şi publicaţiile culturale nu îşi executa obligaţiile contractuale, prejudiciile create prin blocarea fondurilor publice sa poatã fi recuperate în totalitate.
11. Contractele vor putea conţine şi prevederi care sa detalieze etapele derulãrii acestora, astfel încât respectarea obligaţiilor editurilor şi ale publicaţiilor culturale sa poatã fi verificata în orice moment.
12. Nu vor putea fi încheiate contracte care sa se deruleze pe o perioada mai mare de un an fiscal decât în mãsura în care obiectul acestora face parte dintr-un program sau proiect cultural, asa cum sunt acestea definite în <>Ordonanta Guvernului nr. 51/1998 , iar fondurile bugetare necesare au fost primite cu aceasta destinaţie.
13. Dupã încheierea contractelor, editurile şi publicaţiile culturale vor putea primi sume în avans, în condiţiile legii.
14. În vederea aducerii la îndeplinire a prevederilor pct. 7, editurile şi publicaţiile culturale vor prezenta comisiei toate datele tehnice şi financiar-contabile necesare pentru compararea ofertelor şi stabilirea cuantumului sprijinului financiar, sub forma unor fise de calcul economic (antecalcul), potrivit modelului prezentat în anexa nr. 2.
15. În cazul în care suma aprobatã de comisie este mai mica decât cea solicitatã, aceasta poate aproba ca editurile sau publicaţiile culturale sa reaseze preţul de vânzare al lucrãrilor/publicaţiilor care vor fi realizate, cu obligaţia din partea editurilor sau a publicaţiilor culturale de a pãstra tirajul convenit. Reasezarea preţului trebuie sa corespundã diferenţei dintre suma solicitatã şi cea aprobatã şi trebuie sa fie evidenţiatã atât în fişa de calcul economic (antecalcul), prezentatã la momentul încheierii contractului, cat şi în fişa de calcul economic (postcalcul).
16. La expirarea duratei contractului sau în cazul executãrii acestuia înainte de termen, editurile şi publicaţiile culturale vor prezenta Ministerului Culturii fişa de calcul economic (postcalcul), potrivit modelului prezentat în anexa nr. 3.
17. În cazul în care, din motive obiective, realizarea parţialã sau totalã a obiectului unui contract nu este posibila în condiţiile stabilite iniţial, orice parte poate propune celeilalte pãrţi modificarea titlului lucrãrii/publicatiei care urma sa fie realizatã, a tirajului sau a preţului de vânzare al lucrãrii/publicatiei, fãrã ca prin aceasta sa poatã fi majorat cuantumul sprijinului financiar acordat de Ministerul Culturii.
18. Contractul se va considera realizat o data cu prezentarea de cãtre editurile sau publicaţiile culturale Direcţiei cultura scrisã, biblioteci din cadrul Ministerului Culturii cel puţin a unui exemplar din lucrarea/publicaţia realizatã, însoţit de fişa de calcul economic (postcalcul), astfel încât sa poatã fi verificata respectarea limitelor calitative stabilite la semnarea contractului.
19. Decontarea finala se va face pe baza prezentãrii de cãtre edituri sau publicaţiile culturale a fisei de calcul economic (postcalcul), însoţitã de copii de pe documentele justificative - facturi tipografice şi/sau de materiale şi/sau contracte de cesiune a drepturilor de autor -, care sa acopere suma acordatã ca sprijin financiar, în conformitate cu prevederile legale.

ANEXA 1A
---------


CONTRACT
de executare de lucrãri pe baza de comanda de stat

În conformitate cu prevederile <>Hotãrârii Guvernului nr. 238/1997 privind organizarea şi funcţionarea unor instituţii din subordinea Ministerului Culturii, precum şi modul de finanţare a programelor culturale care se realizeazã pe baza de comenzi de stat şi ale Ordinului ministrului culturii nr. 2.076/1998 pentru aprobarea Normelor metodologice privind modul de sustinere financiarã, cu titlu de comanda de stat, a programelor editoriale şi a publicaţiilor culturale,
între
Ministerul Culturii, cu sediul în Bucureşti, Piata Presei Libere nr. 1, sectorul 1, codul poştal 71341, reprezentat prin ................., director al rector Direcţiei cultura scrisã, biblioteci, ......................, director al Direcţiei resurse financiare, dezvoltare, şi ........................, contabil-şef, în calitate de finanţator, şi
Editura ......................., cu sediul în ............................, reprezentatã prin director .............. şi contabil-şef ...................., în calitate de executant,
a fost încheiat prezentul contract.
ART. 1
Obiectul contractului îl reprezintã realizarea de cãtre executant a unei lucrãri în tirajele şi în condiţiile menţionate în prezentul contract. Finantatorul va sprijini financiar activitatea executantului, prin punerea la dispoziţie acestuia a unei sume de bani potrivit dispoziţiilor de mai jos.
ART. 2
Lucrarea care urmeazã a fi realizatã va aparea la data de ................, având un preţ de ..................... lei, un format de .................., cu ilustratii ................. şi cu un numãr de .......... pagini. Coperta este/nu este de tip carton şi este/nu este executatã în policromie.
Etapele realizãrii lucrãrii sunt:
1. .....................;
2. .....................;
3. .....................;
4. .................... .
ART. 3
Durata contractului este de ............................. . Termenul se poate prelungi cu acordul pãrţilor, iar cazul de forta majorã va fi comunicat în scris celeilalte pãrţi, în termen de 10 zile de la ivirea lui.
ART. 4
Suma stabilitã ca sprijin financiar pentru executarea comenzii de stat, în valoare de ............ lei, se va vira în contul executantului nr. ........., deschis la Banca ......., în cel mai scurt timp de la prezentarea fisei antecalcul aprobate de comisia pentru acordarea sprijinului financiar.
ART. 5
Recepţia lucrãrilor se va face în termen de 5 zile de la data primirii fisei postaparitie şi cu condiţia prezentãrii de cãtre executant a unui numãr de 5 exemplare Direcţiei cultura scrisã, biblioteci din cadrul Ministerului Culturii.
ART. 6
În cazul neexecutãrii obligaţiilor contractuale de cãtre executant, finantatorul este liber sa utilizeze toate mijloacele legale pentru recuperarea prejudiciilor create prin blocarea fondurilor publice.
ART. 7
În caz de neexecutare a obligaţiilor contractuale, contractul este desfiinţat de drept, fãrã nici o alta formalitate. În cazul în care contractul a fost executat parţial, îşi va produce efectele numai în ceea ce priveşte partea executatã.
Executantul va specifica pe coperta a patra a fiecãrui exemplar preţul de vânzare prevãzut în fişa de calcul economic (antecalcul), iar pe una dintre coperte menţiunea: Revista (publicaţia) apare cu sprijinul Ministerului Culturii.
În cazul nerespectãrii obligaţiilor executantului, acesta este pus în întârziere de drept, de la data expirãrii fiecãrui termen începând sa curgã penalitãţi de 0,12% din valoarea avansului primit, pentru fiecare zi de întârziere.
Orice parte rãspunde fata de cealaltã parte pentru pagubele pricinuite din culpa sa.
Litigiile apãrute cu ocazia executãrii prezentului contract se soluţioneazã pe cale amiabila. În cazul în care acest lucru nu este posibil, soluţionarea lor se va face de cãtre instanţele judecãtoreşti.
Prezentul contract se poate completa cu dispoziţiile <>Hotãrârii Guvernului nr. 85/1997 , în ceea ce priveşte acordarea unui avans de pana la 30% din valoarea comenzii de stat, pe baza facturilor pentru plata materialelor şi a manoperei poligrafice sau a cheltuielilor redactionale.
Anexele la prezentul contract fac parte integrantã din acesta.
Prezentul contract a fost încheiat în trei exemplare, dintre care unul pentru executant, iar doua pentru finanţator.

FINANŢATOR: EXECUTANT:
Director al Direcţiei Director,
cultura scrisã, biblioteci, .............
....................................

Director al Direcţiei
resurse financiare, dezvoltare,
.................................

Contabil-şef, Contabil-şef,
............... ...............

Vizat,
────────
Oficiul juridic



ANEXA 1B
----------

CONTRACT
de executare de lucrãri pe baza de comanda de stat



În conformitate cu prevederile <>Hotãrârii Guvernului nr. 238/1997 privind organizarea şi funcţionarea unor instituţii din subordinea Ministerului Culturii, precum şi modul de finanţare a programelor culturale care se realizeazã pe baza de comenzi de stat şi ale Ordinului ministrului culturii nr. 2.076/1998 pentru aprobarea Normelor metodologice privind modul de sustinere financiarã, cu titlu de comanda de stat, a programelor editoriale şi a publicaţiilor culturale,
între
Ministerul Culturii, cu sediul în Bucureşti, Piata Presei Libere nr. 1, sectorul 1, codul poştal 71341, reprezentat prin............., director al Direcţiei cultura scrisã, biblioteci, ..............., director al Direcţiei resurse financiare, dezvoltare, şi .............., contabil-şef, în calitate de finanţator, şi
Publicaţia ................., cu sediul în ................., reprezentatã prin director (redactor-şef) ............ şi contabil-şef ............., în calitate de executant,
a fost încheiat prezentul contract.
ART. 1
Obiectul contractului îl reprezintã realizarea de cãtre executant a unei publicaţii în tirajele şi în condiţiile menţionate în prezentul contract. Finantatorul va sprijini financiar activitatea executantului, prin punerea la dispoziţie acestuia a unei sume de bani potrivit dispoziţiilor de mai jos.
ART. 2
Publicaţia care urmeazã a fi realizatã va aparea la data de .........., având un preţ de ......... lei, un format de .........., cu ilustratii ......... şi cu un numãr de ................ pagini. Coperta este/nu este de tip carton şi este/nu este executatã în policromie. Numerele duble vor avea un numãr dublu de pagini, potrivit apariţiei curente.
ART. 3
Durata contractului este de ................, cu respectarea periodicitatii şi a formatului publicatiei. Termenul se poate prelungi cu acordul pãrţilor, iar cazul de forta majorã va fi comunicat în scris celeilalte pãrţi, în termen de 10 zile de la ivirea lui.
ART. 4
Suma stabilitã ca sprijin financiar pentru executarea comenzii de stat, în valoare de ........ lei, se va împãrţi lunar la numãrul de luni corespunzãtor, pana la data de 31 decembrie 1998, iar suma respectiva se va vira în contul executantului nr. ......, deschis la Banca ............, dupã recepţia fiecãrui numãr.
ART. 5
Recepţia lucrãrilor se va face în termen de 5 zile de la data primirii fisei postaparitie şi cu condiţia prezentãrii de cãtre executant a unui numãr de 5 exemplare Direcţiei cultura scrisã, biblioteci din cadrul Ministerului Culturii.
ART. 6
În cazul neexecutãrii obligaţiilor contractuale de cãtre executant, finantatorul este liber sa utilizeze toate mijloacele legale pentru recuperarea prejudiciilor create prin blocarea fondurilor publice.
ART. 7
Executantul va specifica în caseta redactionala a fiecãrui exemplar preţul de vânzare prevãzut în fişa de calcul economic (antecalcul), şi menţiunea: Revista (publicaţia) apare cu sprijinul Ministerului Culturii.
Orice parte rãspunde fata de cealaltã parte pentru pagubele pricinuite din culpa sa.
Litigiile apãrute cu ocazia executãrii prezentului contract se vor soluţiona pe cale amiabila. Dacã acest lucru nu este posibil, soluţionarea lor se va face de cãtre instanţele judecãtoreşti.
Anexele la prezentul contract fac parte integrantã din acesta.
Prezentul contract se poate completa cu dispoziţiile <>Hotãrârii Guvernului nr. 85/1997 , în ceea ce priveşte acordarea unui avans de pana la 30% din valoarea comenzii de stat, pe baza facturilor pentru plata materialelor şi a manoperei poligrafice sau a cheltuielilor redactionale.
Prezentul contract a fost încheiat în trei exemplare, dintre care unul pentru executant, iar doua pentru finanţator.

FINANŢATOR: EXECUTANT:
Director al Direcţiei Director (Redactor-şef),
cultura scrisã, biblioteci, ........................
............................

Director al Direcţiei
resurse financiare, dezvoltare
................................

Contabil-şef, Contabil-şef,
................... ................

Vizat,
────────
Oficiul juridic



ANEXA 2
--------



............................................
(denumirea editurii sau a publicatiei)

FIŞA DE CALCUL ECONOMIC (ANTECALCUL)
privind propunerea de acordare a sprijinului financiar pe baza de comanda de stat

Titlul colectiei ...................
Titlul lucrãrii ....................
Autorul ............................

- lei -
────────────
1. Cheltuieli directe: ....................................................
- drepturi de autor, colaborãri ........................................
- alte cheltuieli redactionale .........................................
- cheltuieli tipografice (material, manopera) ..........................
- cheltuieli de difuzare ...............................................
- alte cheltuieli directe ..............................................
2. Cheltuieli de regie ....................................................
3. Cheltuieli de producţie totale .........................................
(rd. 1 + rd. 4)
4. Tirajul (numãr de exemplare) ...........................................
5. Costul unui exemplar ...................................................
(rd. 3 : rd. 4)
6. Preţul de vânzare al unui exemplar .....................................
(mai puţin rabatul comercial cedat
reţelei de distribuţie)
7. Venituri totale (estimate) .............................................
(rd. 6 x rd. 4)
8. Sprijinul financiar solicitat .........................................

Date tehnice:
Formatul: ............................
Numãr de pagini: .....................
Coperta: .............................
Hârtia din interior: .................


Director general, Redactor-şef, Director economic,
........................ ........................ ..................



ANEXA 3
-------



.................................................
(denumirea editurii sau a publicatiei)

FIŞA DE CALCUL ECONOMIC (POSTCALCUL)
pentru virarea sprijinului financiar

Titlul colectiei ........................................................
Titlul lucrãrii .........................................................
Autorul .................................................................

- lei -
────────
1. Cheltuieli directe: ..................................................
- drepturi de autor, colaborãri ......................................
- alte cheltuieli redactionale .......................................
- cheltuieli tipografice (material, manopera) ........................
- cheltuieli de difuzare .............................................
- alte cheltuieli directe ............................................
2. Cheltuieli de regie .................................................
3. Cheltuieli de producţie totale ......................................
(rd. 1 + rd. 4)
4. Tirajul (numãrul de exemplare realizate) ............................
5. Costul unui exemplar (rd. 3 : rd. 4)

6. Preţul de vânzare al unui exemplar ...................................
(mai puţin rabatul comercial
cedat reţelei de distribuţie)
7. Venituri totale (obţinute din vânzarea integrala a tirajului
realizat) .............................................................
(rd. 6 x rd. 4)

Director general, Redactor-şef, Director economic,
................. .................. ...................



ANEXA 4
--------

ÎNCHEIERE
privind acordarea sprijinului financiar în funcţie de costurile efective

1. Tirajul realizat .......................................................
2. Preţul de vânzare al unui exemplar .....................................
(mai puţin rabatul comercial cedat),
realizat de editura (publicaţie)
3. Preţul de vânzare al unui exemplar .....................................
(mai puţin rabatul comercial cedat),
aprobat prin fişa antecalcul
4. Sprijinul financiar aprobat de comisie .................................
5. Sprijinul financiar care se va
vira editurii (publicatiei) ............................................
Avansul acordat = ........................................................
a) rd. 1 x rd. 2, în situaţia în care rd. 2 este valoric sub rd. 3 ........
b) rd. 1 x rd. 3, în situaţia în care rd. 3 este valoric sub rd. 2 ........
Se va înscrie la rd. 5 spijinul financiar cu valoarea cea mai mica dintre cele doua variante.
6. Sprijinul financiar care se va vira editurii (publicatiei) .............
(mai puţin eventualul avans acordat)

Secretarul comisiei, Vizat pentru control financiar
................... preventiv intern
..............................

Se aproba: Se avizeazã:
Preşedintele comisiei, Direcţia resurse financiare,
(Ordonator principal de credite) dezvoltare
................................ ............................



ANEXA 5
-------

HOTĂRÂREA
Comisiei pentru acordarea sprijinului financiar




Tirajul aprobat ................................................ exemplare.
Preţul de vânzare al unui exemplar ................................... lei.
(mai puţin adaosul comercial)
Sprijinul financiar aprobat .......................................... lei.
Avansul, în condiţiile <>Legii nr. 72/1996
privind finanţele publice ............................................ lei.
(prin încheierea de contract, ce se va justifica
pana la data de 30 noiembrie a anului curent, maximum
30 % din sprijinul financiar.)


Secretarul comisiei,
..............................
Data
..................



---------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016