Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 2.052 din 28 noiembrie 1997  pentru modificarea si completarea   ordinelor ministrului de stat, ministrul finantelor, nr. 620/1997 , nr. 972/1996, nr. 1.461/1996, si nr. 1.741/1996    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 2.052 din 28 noiembrie 1997 pentru modificarea si completarea ordinelor ministrului de stat, ministrul finantelor, nr. 620/1997 , nr. 972/1996, nr. 1.461/1996, si nr. 1.741/1996

EMITENT: MINISTERUL FINANTELOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 56 din 9 februarie 1998
Ministru de stat, ministrul finanţelor, având în vedere prevederile <>Ordonanţei Guvernului nr. 53/1997 pentru modificarea şi completarea <>Ordonanţei Guvernului nr. 11/1996 privind executarea creanţelor bugetare, aprobatã şi modificatã prin <>Legea nr. 108/1996 , şi în baza dispoziţiilor <>art. 109 din Ordonanta Guvernului nr. 11/1996 şi ale <>art. 12 din Hotãrârea Guvernului nr. 447/1997 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Finanţelor,

emite urmãtorul ordin:

ART. 1
Normele metodologice pentru aplicarea prevederilor <>Ordonanţei Guvernului nr. 11/1996 privind executarea creanţelor bugetare, aprobatã şi modificatã prin <>Legea nr. 108/1996 , referitoare la plata obligaţiilor bugetare şi la majorãrile de întârziere, aprobate prin <>Ordinul ministrului de stat, ministrul finanţelor, nr. 620 din 8 aprilie 1997 şi publicate în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 82 din 6 mai 1997, se modifica şi se completeazã dupã cum urmeazã:

1. Alineatul 2 al punctului 2.1 se elimina.

2. Dupã alineatul 4 al punctului 2.1 se introduce un alineat cu urmãtorul cuprins:
"În cazul în care pentru anumite obligaţii bugetare s-au acordat amânãri sau eşalonãri la plata, în condiţiile legii, vechimea acestora este determinata de scadenta lor şi nu de termenul acordat pentru plata ratelor, în cazul eşalonãrii, sau a sumei integrale, în cazul amânãrii."

3. Alineatul 3 al punctului 6.1 va avea urmãtorul cuprins:
"Prin data achitãrii sau stingerii obligaţiei bugetare se înţelege:
a) data la care compensarea a devenit posibila, potrivit legii, dupã cum urmeazã:
- pentru debitele plãtite în plus fãrã existenta unui titlu de creanta sau pentru cele plãtite ca urmare a unei erori de calcul, data la care debitele au fost achitate, potrivit prevederilor <>art. 11 din Ordonanta Guvernului nr. 11/1996 , astfel cum a fost modificat prin <>Ordonanta Guvernului nr. 53/1997 ;
- pentru sumele plãtite în plus fata de obligaţiile datorate, data depunerii deconturilor sau a declaraţiilor, dupã caz, precum şi data prevãzutã în procesul-verbal de impunere definitiva;
- pentru sumele ce urmeazã a fi rambursate de la buget (T.V.A., accize), data depunerii decontului, din care rezulta sumele cuvenite a fi rambursate, potrivit reglementãrilor specifice în materie;
b) data documentului prin care obligaţia bugetarã este scãzutã din evidenta organelor competente, în cazul în care debitorul se afla în stare de insolvabilitate."

ART. 2
Normele metodologice pentru aplicarea prevederilor referitoare la executarea silitã a creanţelor bugetare din <>Ordonanta Guvernului nr. 11/1996 , aprobate prin <>Ordinul ministrului de stat, ministrul finanţelor, nr. 972 din 30 aprilie 1996 şi publicate în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 107 din 27 mai 1996, se modifica şi se completeazã dupã cum urmeazã:

1. Alineatul 3 al punctului 1.1 se completeazã dupã cum urmeazã:
"În cazul obligaţiilor bugetare stabilite prin acte ale organelor de control, care constituie, potrivit legii, şi instiintari de plata, nu mai este necesarã transmiterea unei noi instiintari de plata."

2. Alineatul 1 al punctului 2.1, partea introductivã, va avea urmãtorul cuprins:
"2.1. - Sunt abilitate sa aducã la îndeplinire mãsurile asiguratorii şi sa efectueze procedura de executare silitã, pentru creanţele bugetare administrate de Ministerul Finanţelor, precum şi pentru cele gestionate de instituţiile publice urmãtoarele organe de executare:"

3. Litera c) a alineatului 1 al punctului 2.1 se elimina şi se introduce dupã alineatul 1 un alineat cu urmãtorul cuprins:
"Pentru creanţele trezoreriei statului, organele de specialitate competente sa aplice executarea silitã vor fi desemnate prin norme distincte."

4. Alineatul 1 al punctului 4.1 se înlocuieşte cu urmãtoarele 5 alineate, cu urmãtorul cuprins:
"4.1. - Organele împuternicite sa emita titluri executorii care privesc creanţe bugetare au obligaţia sa transmitã aceste titluri organelor de executare prevãzute la pct. 2, competente sa aplice mãsurile de executare silitã, în a cãror raza teritorialã îşi are domiciliul sau sediul debitorul ori unde este luat în evidenta fiscalã, în termen de 30 de zile de la data emiterii sau de la data la care dobândesc acest caracter.
Titlurile executorii constând în dispoziţii de urmãrire se transmit spre executare silitã în termen de 30 zile de la data întocmirii lor.
Hotãrârile judecãtoreşti irevocabile ori definitive şi executorii se transmit în termen de 30 de zile de la data la care au devenit irevocabile, respectiv definitive şi executorii.
În cazul proceselor-verbale de constatare a contravenţiilor şi de aplicare a amenzii supuse cãilor de atac prevãzute de Legea nr. 105/1997 pentru soluţionarea obiectiunilor, contestaţiilor şi a plangerilor asupra sumelor constatate şi aplicate prin actele de control sau de impunere ale organelor Ministerului Finanţelor, termenul de 30 de zile se calculeazã de la data la care a expirat termenul de plata voluntara a amenzii.
Procesele-verbale de constatare a contravenţiei şi de aplicare a amenzii supuse cãilor de atac prevãzute de Legea nr. 32/1968 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor, cu modificãrile ulterioare, se transmit în termen de 30 de zile de la data la care procesul-verbal a rãmas definitiv prin neexercitarea caii de atac. Atunci când contravenientul a exercitat calea de atac în condiţiile prevãzute de lege, titlul executoriu constând în hotãrârea judecãtoreascã trebuie sa fie transmis în termenul prevãzut la alin. 3."

5. Punctul 5.1 va avea urmãtorul cuprins:
"5.1. - Sunt competente sa procedeze la aplicarea mãsurilor de executare silitã organele de executare în a cãror raza teritorialã se afla bunurile debitorului, precum şi organul de executare coordonator pe raza cãruia se afla domiciliul sau sediul debitorului ori unde acesta figureazã în evidenta fiscalã.
Organul de executare coordonator este competent sa procedeze la executarea silitã prin poprire, chiar dacã domiciliul sau sediul terţului poprit se afla pe raza teritorialã a altui organ de executare.
În situaţiile în care se constata existenta pericolului de înstrãinare, substituire sau de sustragere de la executare a bunurilor şi veniturilor urmaribile ale debitorului, organul de executare coordonator are obligaţia sa procedeze, indiferent de locul unde se afla bunurile sau veniturile debitorului, la aplicarea mãsurilor de indisponibilizare a acestora, constând în:
- înfiinţarea popririi asupra veniturilor debitorului urmãrit, în funcţie de condiţiile executãrii silite, de continuarea acesteia sau de sesizarea organului de executare pe raza cãruia se afla domiciliul sau sediul terţului poprit;
- sechestrarea bunurilor mobile, indisponibilizarea bunurilor imobile, urmate de sesizarea organului de executare pe raza cãruia se afla bunurile urmaribile."

ART. 3
Normele metodologice pentru aplicarea prevederilor din <>Ordonanta Guvernului nr. 11/1996 privind executarea creanţelor bugetare, referitoare la executarea silitã asupra bunurilor mobile, aprobate prin <>Ordinul ministrului de stat, ministrul finanţelor, nr. 1.461 din 8 iulie 1996 , publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 193 din 19 august 1996, se modifica şi se completeazã, dupã cum urmeazã:

1. Alineatul 5 al punctului 3.3 va avea urmãtorul cuprins:
"Bunurile menţionate mai sus, cu excepţia cazului în care bunurile sechestrate constau în sume în lei sau în valuta, vor fi predate, în termen de cel mult 48 de ore de la ridicare, unitãţilor abilitate de cãtre organul de executare, care va pãstra dovada predãrii acestora la dosarul de executare. În cazul în care bunurile sechestrate constau în sume în lei sau în valuta, acestea se ridica şi vor fi depuse cel târziu a doua zi la unitãţile specializate, pastrandu-se dovada consemnarii acestora la dosarul de executare."

2. Punctul 6.1 va avea urmãtorul cuprins:
"6.1. - Organul de executare face şi evaluarea bunurilor sechestrate, o data cu aplicarea sechestrului.
În cazul în care evaluarea bunurilor sechestrate necesita cunoştinţe de specialitate, dupã stabilirea unei valori estimative, organul de executare poate utiliza pentru aceasta servicii prestate de organe sau persoane specializate, care nu se supun reglementãrilor privind achiziţiile publice, cum ar fi: Corpul experţilor de pe lângã Ministerul Justiţiei, persoane specializate din cadrul societãţilor de asigurare-reasigurare sau al societãţilor bancare, precum şi alte persoane juridice care au menţionat în actul de înfiinţare desfãşurarea unei astfel de activitãţi. Despre aceasta organul de executare va face menţiuni în procesul-verbal de sechestru.
În cazul în care este necesar ca evaluarea bunurilor sechestrate sa se efectueze de cãtre organe sau persoane specializate, aceasta se va face dupã întocmirea procesului-verbal de sechestru, documentul prin care se efectueazã evaluarea constituind anexa la procesul-verbal de sechestru. Organul de executare va transmite o copie de pe acest document debitorului."

ART. 4
Normele metodologice pentru aplicarea prevederilor referitoare la executarea silitã a bunurilor imobile din <>Ordonanta Guvernului nr. 11/1996 privind executarea creanţelor bugetare, aprobate prin <>Ordinul ministrului de stat, ministrul finanţelor, nr. 1.741 din 6 septembrie 1996 , publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 291 din 18 noiembrie 1996, se modifica şi se completeazã dupã cum urmeazã:

1. Dupã alineatul 2 al punctului 1.3 se introduce alineatul 3, cu urmãtorul cuprins:
"Din momentul întocmirii procesului-verbal de identificare a imobilului, acesta este indisponibilizat, debitorul neputând dispune de imobil decât cu aprobarea organului de executare competent."

2. Alineatul 2 al punctului 2.1 va avea urmãtorul cuprins:
"Dupã întocmirea procesului-verbal de identificare a imobilului, organul de executare va comunica debitorului o noua somaţie, conform modelului elaborat de Ministerul Finanţelor, cu menţiunea ca în cazul în care nu va face plata în termen de 5 zile se va proceda la valorificarea bunului imobil, conform legii."

3. Cuvântul "somaţie" şi termenul de "15 zile" din cuprinsul punctului 2.2 se înlocuiesc cu cuvântul "înştiinţare" şi, respectiv, cu termenul de "8 zile".

ART. 5
Normele metodologice aprobate prin <>ordinele ministrului de stat, ministrul finanţelor, nr. 972/1996 , nr. 1.461/1996 şi nr. 1.741/1996, cu modificãrile aduse prin prezentul ordin, se vor publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.

p. Ministru de stat,
ministrul finanţelor,
Corneliu Eugeniu Gorcea,
secretar de stat
-------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016