Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 2.032 din 14 iulie 1999  pentru infiintarea Comisiei de Atestare in Domeniul Monumentelor Istorice si aprobarea normelor si criteriilor de atestare a expertilor in domeniul protejarii monumentelor istorice si a specialistilor in domeniul conservarii si restaurarii monumentelor istorice    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 2.032 din 14 iulie 1999 pentru infiintarea Comisiei de Atestare in Domeniul Monumentelor Istorice si aprobarea normelor si criteriilor de atestare a expertilor in domeniul protejarii monumentelor istorice si a specialistilor in domeniul conservarii si restaurarii monumentelor istorice

EMITENT: MINISTERUL CULTURII
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 589 din 3 decembrie 1999
Ministrul culturii,
în temeiul prevederilor art. 9 alin. (4) şi ale <>art. 10 alin. (1) din Hotãrârea Guvernului nr. 134/1998 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Culturii,
în vederea exercitãrii de cãtre Ministerul Culturii a rolului de organizator al activitãţii de atestare tehnico-profesionalã a specialiştilor care activeazã în domeniul conservãrii şi restaurarii monumentelor istorice, conform <>art. 5 pct. 5.14 lit. a) din Hotãrârea Guvernului nr. 134/1998 ,
având în vedere dispoziţiile art. 8 lit. b) şi c) şi ale <>art. 10 lit. k) şi l) din Ordonanta Guvernului nr. 68/1994 privind protejarea patrimoniului cultural naţional, aprobatã şi modificatã prin <>Legea nr. 41/1995 , modificatã prin <>Ordonanta Guvernului nr. 24/1997 , aprobatã şi modificatã prin <>Legea nr. 56/1998 ,
emite urmãtorul ordin:

ART. 1
(1) Se înfiinţeazã Comisia de Atestare în Domeniul Monumentelor Istorice, denumita în continuare C.A.D.M.I.
(2) Regulamentul de organizare şi funcţionare a C.A.D.M.I. se aproba prin ordin al ministrului culturii în termen de 30 de zile de la data intrãrii în vigoare a prezentului ordin.
ART. 2
(1) Se aproba Normele privind atestarea experţilor în domeniul protejãrii monumentelor istorice şi a specialiştilor în domeniul conservãrii şi restaurarii monumentelor istorice, prevãzute în anexa nr. 1 care face parte integrantã din prezentul ordin.
(2) Se aproba Criteriile de atestare a experţilor în domeniul protejãrii monumentelor istorice şi a specialiştilor în domeniul conservãrii şi restaurarii monumentelor istorice, prevãzute în anexa nr. 3 care face parte integrantã din prezentul ordin.
ART. 3
(1) Se instituie Registrul experţilor în domeniul protejãrii monumentelor istorice, denumit în continuare registrul experţilor.
(2) Se instituie Registrul specialiştilor în domeniul conservãrii şi restaurarii monumentelor istorice, denumit în continuare registrul specialiştilor.
ART. 4
(1) Înscrierea persoanelor fizice în registrul experţilor şi în registrul specialiştilor se face de cãtre Direcţia monumentelor istorice, în conformitate cu prevederile Normelor privind atestarea experţilor în domeniul protejãrii monumentelor istorice şi a specialiştilor în domeniul conservãrii şi restaurarii monumentelor istorice.
(2) Persoanele fizice strãine care au dreptul de a realiza activitãţi în domeniul protejãrii, conservãrii şi restaurarii monumentelor istorice în statul a cãrui cetãţenie o au vor putea fi înscrise în registrul experţilor şi în registrul specialiştilor pe o perioada determinata de maximum 12 luni, la propunerea C.A.D.M.I., prin ordin al ministrului culturii.
(3) Numele persoanelor înscrise în registrul experţilor şi în registrul specialiştilor vor fi publicate anual în Monitorul Oficial al României, Partea I.
ART. 5
(1) Centrul de Perfecţionare şi Formare a Personalului din Instituţiile de Cultura, instituţie aflatã în subordinea Ministerului Culturii, va asigura spaţiile, personalul, materialele şi aparatura necesare în vederea desfãşurãrii activitãţii de atestare.
(2) În vederea acoperirii cheltuielilor cu desfãşurarea activitãţii de atestare, efectuate de Centrul de Perfecţionare şi Formare a Personalului din Instituţiile de Cultura, acesta va practica tarife stabilite în conformitate cu prevederile Ordinului ministrului culturii nr. 4.067/1999 .
ART. 6
Direcţia monumentelor istorice din cadrul Ministerului Culturii şi Centrul de Perfecţionare şi Formare a Personalului din Instituţiile de Cultura vor aduce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
ART. 7
Prezentul ordin intra în vigoare la data publicãrii lui în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Ministrul culturii,
Ion Caramitru


ANEXA 1

NORME
privind atestarea experţilor în domeniul protejãrii monumentelor istorice şi a specialiştilor în domeniul conservãrii şi restaurarii monumentelor istorice

CAP. 1
Dispoziţii generale

ART. 1
Toate intervenţiile asupra monumentelor istorice, astfel cum sunt definite la <>art. 1 din Ordonanta Guvernului nr. 68/1994 , aprobatã şi modificatã prin <>Legea nr. 41/1995 , cu modificãrile ulterioare, indiferent de regimul lor juridic, vor fi efectuate numai de experţi şi de specialişti atestaţi şi înscrişi, dupã caz, în registrul experţilor sau în registrul specialiştilor, conform prezentelor norme.
ART. 2
Atestarea persoanelor fizice are drept scop asigurarea premiselor necesare pentru realizarea şi verificarea corespunzãtoare a lucrãrilor de specialitate din domeniul protejãrii, conservãrii şi restaurarii monumentelor istorice, în vederea îndeplinirii cerinţelor tehnice şi calitative prevãzute în actele normative în vigoare şi în avizele date de Comisia Nationala a Monumentelor Istorice, denumita în continuare C.N.M.I.
ART. 3
Pe baza evaluãrii pregãtirii profesionale, a experienţei şi a competentei solicitantului în domeniul protejãrii, conservãrii, restaurarii şi punerii în valoare a monumentelor istorice, C.A.D.M.I. hotãrãşte acordarea certificatului de atestare.

CAP. 2
Atestarea persoanelor fizice

A. Categorii de activitãţi şi condiţii de atestare
ART. 4
(1) Persoanele fizice atestate şi înscrise, dupã caz, în registrul experţilor sau în registrul specialiştilor pot încheia contracte de prestãri de servicii şi pot fi angajate pentru realizarea activitãţilor de protejare, conservare, restaurare şi punere în valoare a monumentelor istorice din urmãtoarele domenii:
a) restaurare arhitectura;
b) urbanism, parcuri şi grãdini;
c) cercetare monumente istorice;
d) inginerie -consolidare şi/sau restaurare structuri istorice;
e) inginerie - instalaţii;
f) restaurare pictura murala şi restaurare pictura pe lemn;
g) restaurare lemn, piatra şi metal;
h) restaurare sculpturi din lemn şi piatra;
i) arheologie - preistorie şi antichitate, ev mediu şi perioada moderna.
(2) Activitãţile realizate în domeniile prevãzute la alin. (1) revin angajatorului potrivit legii.
ART. 5
(1) Atestarea persoanelor fizice care desfãşoarã activitãţi în domeniul protejãrii, conservãrii, restaurarii şi punerii în valoare a monumentelor istorice se solicita şi se acorda, cu respectarea specializãrilor şi a criteriilor cuprinse în prezentele norme, pentru unul sau mai multe domenii, prevãzute în anexa nr. 2, având urmãtoarele calitãţi:
a) expert în domeniul protejãrii monumentelor istorice, denumit în continuare expert;
b) specialist în domeniul conservãrii şi restaurarii monumentelor istorice, denumit în continuare specialist.
(2) Criteriile ce trebuie îndeplinite pentru atestarea ca expert sau ca specialist în domeniile şi în specialitatile prevãzute în prezentele norme sunt cuprinse în anexa nr. 3.
B. Documentele necesare în vederea atestarii
ART. 6
(1) În vederea atestarii persoanele interesate vor depune un dosar de atestare conţinând urmãtoarele documente:
a) cerere-tip conform anexei nr. 4;
b) copie legalizatã de pe carnetul de munca;
c) copie legalizatã de pe diploma de studii, de pe titluri ştiinţifice etc.;
d) copie legalizatã de pe actul de echivalare a studiilor, eliberat de Ministerul Educaţiei Naţionale din România, dupã caz;
e) copie legalizatã de pe certificatul de naştere;
f) cazier;
g) memoriu de activitate generalã - curriculum vitae;
h) memoriu de activitate în domeniul de atestare;
i) lista cuprinzând lucrãrile efectuate în domeniul protejãrii, conservãrii şi restaurarii monumentelor istorice; pentru fiecare caz se specifica calitatea şi responsabilitãţile deţinute;
j) doua recomandãri din partea unor instituţii cu atribuţii în domeniul protejãrii monumentelor istorice sau din partea unor persoane atestate;
k) chitanţa de achitare a tarifului de atestare, în copie.
(2) Pentru persoanele fizice strãine dosarul va cuprinde urmãtoarele documente:
a) cerere-tip conform anexei nr. 4;
b) copie de pe diploma de studii, titluri ştiinţifice etc., în forma autenticã şi în traducere legalizatã în limba romana;
c) memoriu de activitate generalã - curriculum vitae;
d) memoriu de activitate în domeniul de atestare;
e) chitanţa de achitare a tarifului de atestare, în copie;
f) doua recomandãri din partea unor autoritãţi din ţara sa, cu atribuţii în domeniul protejãrii monumentelor istorice, sau din partea unor persoane atestate.
ART. 7
(1) Dosarele de atestare se depun direct sau se transmit prin posta, cu confirmare de primire, Ministerului Culturii - Direcţia monumentelor istorice.
(2) Evidenta dosarelor de atestare primite la Ministerul Culturii se tine într-un registru special la Direcţia monumentelor istorice.
(3) Dosarele de atestare se pot restitui solicitanţilor respinsi, pe baza de semnatura.
C. Procedura de atestare a persoanelor fizice
ART. 8
Atestarea persoanelor fizice în domeniul protejãrii, conservãrii şi restaurarii monumentelor istorice este organizatã şi coordonata de Ministerul Culturii prin Direcţia monumentelor istorice şi se realizeazã de cãtre Comisia de Atestare în Domeniul Monumentelor Istorice, denumita în continuare C.A.D.M.I.
ART. 9
(1) Dosarele de atestare sunt verificate de secretarul C.A.D.M.I., care întocmeşte listele cuprinzând solicitarile primite şi propune, pe baza documentelor din fiecare dosar, acceptarea sau respingerea acestuia, cu precizarea motivelor în cazul propunerii de respingere. În cazul în care se constata ca dosarul depus este incomplet, secretarul C.A.D.M.I. poate solicita completarea acestuia.
(2) Secretarul C.A.D.M.I. prezintã în prima şedinţa a plenului acesteia listele cuprinzând solicitarile primite şi propunerile de acceptare sau de respingere a acestora.
ART. 10
(1) C.A.D.M.I. analizeazã dosarele prezentate şi decide:
a) admiterea pentru examinare;
b) solicitarea de completãri;
c) respingerea dosarului.
(2) Deciziile C.A.D.M.I. se consemneazã într-un registru special al şedinţelor C.A.D.M.I. şi se transmit persoanelor interesate în termen de 15 zile lucrãtoare.
(3) În cazul în care C.A.D.M.I. decide admiterea pentru examinare, candidatului i se vor comunica data, ora şi locul unde va avea loc examinarea, precum şi documentele necesare pe care va trebui sa le aibã asupra sa.
(4) În cazul în care C.A.D.M.I. decide solicitarea de completãri, candidatului i se vor comunica termenul de depunere şi documentele solicitate. Nedepunerea documentelor în termenul prevãzut va conduce la respingerea dosarului. Termenul de depunere a documentelor solicitate nu poate fi mai mic de 15 zile şi mai mare de 30 de zile.
(5) În cazul în care C.A.D.M.I. decide respingerea dosarului, candidatului i se vor comunica motivele care au condus la aceasta decizie.
ART. 11
Deciziile C.A.D.M.I. prevãzute la art. 10 alin. (1) pot fi contestate în scris în termen de 30 de zile de la data primirii comunicãrii.
ART. 12
(1) Examinarea candidatului consta într-un interviu de specialitate, având la baza una sau mai multe lucrãri reprezentative din activitatea candidatului.
(2) C.A.D.M.I. poate cere, dupã caz, examinarea la fata locului a lucrãrilor de proiectare şi execuţie efectuate de cãtre candidat.
ART. 13
(1) Rezultatul examinãrii se afişeazã la sediul Ministerului Culturii în termen de 24 de ore de la data examinãrii.
(2) Contestaţiile cu privire la rezultatul examinãrii se depun la Ministerul Culturii - Direcţia monumentelor istorice în termen de 72 de ore de la data afişãrii rezultatelor.
(3) Contestaţiile se rezolva de cãtre C.A.D.M.I. în termen de 30 de zile lucrãtoare de la data expirãrii termenului de depunere a contestaţiilor. Rezultatul contestaţiilor se afişeazã la sediul Ministerului Culturii.
ART. 14
(1) Hotãrârea C.A.D.M.I. de acordare a certificatului de atestare se comunica Direcţiei monumentelor istorice în vederea înscrierii persoanei atestate, dupã caz, în registrul experţilor sau în registrul specialiştilor.
(2) Direcţia monumentelor istorice elibereazã în termen de 30 de zile de la data primirii comunicãrii documentele de atestare, respectiv certificatul de atestare, legitimatia şi ştampila de expert sau de specialist, conform modelelor prezentate în anexele nr. 5, 6 şi 7.

CAP. 3
Atribuţii şi raspunderi ale experţilor şi specialiştilor

ART. 15
Atribuţii şi raspunderi comune experţilor şi specialiştilor:
a) elaborarea expertizelor, a proiectelor şi a cercetãrilor se va efectua avându-se în vedere cerinţele celorlalte domenii implicate, altele decât cele pentru care sunt atestaţi;
b) proiectantul, proprietarul, investitorul sau administratorul, împreunã cu executantul rãspund, potrivit legii, de supunerea spre verificare a întregului proiect, precum şi de modificãrile efectuate fãrã acceptul verificatorului tehnic, dacã prin aceasta se afecteazã calitatea edificiului;
c) experţii şi/sau specialiştii vor pune la dispoziţie organismelor de control abilitate, la cererea acestora, spre consultare, datele şi documentaţiile solicitate;
d) experţii şi/sau specialiştii sunt obligaţi sa înştiinţeze C.N.M.I. şi Direcţia monumentelor istorice despre orice situaţii de degradare, de folosire necorespunzãtoare şi/sau de încãlcare a prevederilor legale privind monumentele istorice clasate, altele decât cele care fac obiectul propriilor studii sau lucrãri;
e) experţii şi/sau specialiştii sunt obligaţi sa semnaleze C.N.M.I. şi Direcţiei monumentelor istorice edificiile care pot fi incluse în lista cuprinzând monumentele istorice;
f) pentru modificarea soluţiilor din proiectul avizat experţii şi specialiştii au obligaţia de a obţine avizul C.N.M.I.
ART. 16
Atribuţii şi raspunderi specifice experţilor:
a) experţii atestaţi conform prezentelor norme au dreptul sa elaboreze expertize numai pentru domeniul în care au fost atestaţi;
b) experţii rãspund de asigurarea cerinţelor impuse de doctrinele şi principiile de restaurare stipulate în actele internaţionale din domeniul monumentelor istorice la care România a aderat, atât prin stabilirea conceptului de abordare a studiilor şi cercetãrilor preliminare, cat şi prin conceptele de restaurare, de la conservare pana la punerea în valoare;
c) experţii în specialitatea arhitectura coordoneazã toate specialitatile ce concura la elaborarea expertizelor şi la întocmirea studiului de fezabilitate;
d) experţii vor certifica, în fazele urmãtoare de proiectare, ca s-au respectat soluţiile de principiu conţinute în concluziile expertizei, precum şi avizele C.N.M.I., iar pe parcursul executãrii lucrãrilor şi la recepţia acestora, punerea în opera a proiectului;
e) experţii vor stabili domeniile pentru care sunt necesare investigaţii şi verificãri pentru extinderea expertizei şi/sau fazele urmãtoare de cercetare şi proiectare;
f) experţii vor semna şi vor ştampila toate piesele scrise şi desenate ale expertizelor pe care le întocmesc;
g) experţii pot elabora studii, investigaţii şi proiecte, dar nu pot verifica documentaţiile proprii elaborate în calitate de proiectant;
h) experţii vor tine la zi registrul de evidenta a expertizelor întocmite şi a acordurilor cu privire la documentaţiile elaborate de specialiştii intocmitori.
ART. 17
Atribuţii şi raspunderi specifice specialiştilor:
A. Specialiştii atestaţi în specializarea "studii, investigaţii, cercetãri şi evidenta" au urmãtoarele atribuţii şi raspunderi:
a) sa cunoascã criteriile de atribuire sau de pierdere a calitãţii de monument istoric;
b) sa cunoascã metodologia de întocmire a fişelor de monument;
c) sa întocmeascã documentele primare ce stau la baza fişelor de monument (relevee sumare, investigaţii locale, fotografii, cercetare de arhiva, mãsurãtori, alte investigaţii specifice, dupã caz), precum şi a rapoartelor de inspecţie;
d) sa cunoascã legislaţia în vigoare din domeniu, precum şi cartele şi convenţiile internaţionale privind protejarea şi conservarea monumentelor istorice.
B. Specialiştii atestaţi în specializarea "verificare studii, proiecte" au urmãtoarele atribuţii şi raspunderi:
a) sa verifice, conform domeniilor şi specializãrilor pentru care au fost atestaţi, conţinutul şi calitatea proiectelor tehnice de specialitate;
b) sa verifice documentaţiile tehnice de execuţie privind intervenţiile la monumentele istorice;
c) sa nu exercite atribuţiile de verificator asupra propriilor proiecte;
d) sa urmãreascã respectarea în fazele de proiectare a prevederilor expertizelor avizate, precum şi a conţinutului avizelor C.N.M.I.;
e) sa atentioneze proiectantul cu privire la modificãrile ce pot decurge din alte cerinţe şi/sau reglementãri tehnice în vigoare şi sa stabileascã modul de soluţionare;
f) sa semneze şi sa stampileze piesele scrise şi desenate care au fãcut obiectul verificãrii şi sa întocmeascã referatul de verificare în conformitate cu exigenţele C.N.M.I.;
g) sa întocmeascã şi sa ţinã la zi registrul de evidenta a proiectelor verificate.
C. Specialiştii atestaţi în specializãrile "şef de proiect complex" şi "şef de proiect" au urmãtoarele atribuţii şi raspunderi:
a) sa întocmeascã proiecte sau sa conducã şi sa coordoneze lucrãri de aceasta natura, conform domeniului şi specializãrii în care au fost atestaţi;
b) sa fundamenteze riguros, din punct de vedere ştiinţific şi tehnic, soluţiile adoptate, în acord cu cerinţele stipulate în actele internaţionale din domeniul monumentelor istorice;
c) sa respecte concluziile conceptuale ale expertizelor, precum şi prevederile referatelor de verificare tehnica;
d) sa prezinte C.N.M.I., la cererea acesteia, datele ştiinţifice şi tehnice necesare pentru susţinerea lucrãrilor elaborate;
e) sa respecte avizele C.N.M.I. prin introducerea prevederilor acestora în lucrãrile elaborate;
f) sa prezinte spre reavizare eventualele modificãri şi completãri majore fata de soluţiile avizate anterior, în cazul apariţiei unor situaţii noi pe santierele de restaurare;
g) sa urmãreascã, sa verifice şi sa aprobe pe şantier modul de punere în opera a documentaţiilor pe care le-au întocmit;
h) sa dispunã, fãrã încãlcarea avizului C.N.M.I., adaptarile soluţiilor tehnice în conformitate cu situaţia realã din şantier;
i) sa participe la analizarea ofertelor de execuţie a lucrãrilor propriu-zise, precum şi la receptionarea acestora;
j) sa semneze şi sa stampileze toate documentaţiile elaborate;
k) sa ţinã la zi registrul de evidenta a lucrãrilor întocmite.
D. Specialiştii atestaţi în specializarea "executare lucrãri" au urmãtoarele atribuţii şi raspunderi:
a) sa conducã lucrãri de intervenţii la monumentele istorice numai în baza documentaţiilor de execuţie avizate de C.N.M.I., cu respectarea prevederilor cuprinse în autorizaţia şi în avizele legale de construire;
b) sa verifice şi sa avizeze fişele şi proiectele tehnologice de execuţie, procedeele de realizare a lucrãrilor, planurile de verificare a execuţiei, proiectele de organizare a execuţiei, precum şi programele de realizare a lucrãrilor;
c) sa asigure conducerea punctelor de lucru din subordine cu personal atestat;
d) sa cunoascã cu exactitate conţinutul documentaţiilor de execuţie pentru toate punctele de lucru din subordine;
e) sa asigure informarea operativã a şefului de proiect, ori de câte ori este cazul, despre evoluţia lucrãrilor şi, în special, despre necesitatea de adaptare a soluţiilor din documentaţie cu situaţia realã din teren;
f) sa cunoascã principiile generale de restaurare şi de conservare stipulate în actele internaţionale din domeniul monumentelor istorice;
g) sa nu permitã abaterea de la prevederile documentaţiei avizate sau de la dispoziţiile de şantier;
h) sa cunoascã tehnicile şi materialele traditionale de execuţie, specifice domeniului de activitate;
i) sa asigure punctele de lucru cu personal muncitor calificat şi specializat în lucrãri de restaurare şi sa se preocupe de perfecţionarea permanenta a acestuia în meseriile traditionale ce acoperã domeniul;
j) sa întocmeascã şi sa ţinã la zi registrele de evidenta a lucrãrilor pe care le coordoneazã tehnic şi de care rãspund;
k) sa opreascã executarea lucrãrilor în cazul în care s-au produs defecte grave de calitate, abateri de la prevederile proiectului de execuţie sau au fost descoperite urme de interes arheologic, arhitectural sau artistic şi sa permitã reluarea lucrãrilor numai dupã decizia şefului de proiect;
l) sa rãspundã, conform atribuţiilor ce le revin, de realizarea nivelului de calitate corespunzãtor cerinţelor specifice lucrãrilor de conservare, consolidare, restaurare şi punere în valoare.
E. Specialiştii atestaţi în specializarea "dirigentare lucrãri" au urmãtoarele atribuţii şi raspunderi:
a) dirigintele de şantier este reprezentantul angajatorului pentru lucrãrile propriu-zise de conservare, prin care acesta îşi exercita controlul asupra corectitudinii tehnice şi economice a lucrãrilor;
b) dirigintele de şantier are toate atribuţiile şi rãspunderile pe care i le acorda angajatorul în conformitate cu prevederile juridice şi tehnice privind activitatea generalã în construcţii, la care se adauga cele specifice domeniului monumentelor istorice, dupã cum urmeazã:
- cunoaşterea temeinica, din punct de vedere tehnic şi ştiinţific, a documentaţiilor avizate ce se executa;
- supravegherea şi controlul corectitudinii interventiilor de orice natura pe perioada executãrii lucrãrilor, în acord cu specificul lucrãrilor de conservare-restaurare;
- aducerea la cunostinta angajatorului a necesitãţii asigurãrii protejãrii monumentului în caz de întrerupere sezoniera sau pe perioada nedeterminatã, dupã caz, a lucrãrilor de restaurare aflate în curs de execuţie;
- urmãrirea aplicãrii cu stricteţe a înscrisurilor din registrul de comunicãri de şantier, inspecţie şi control şi din registrul de dispoziţii de şantier;
- asigurarea în permanenta a celei mai bune conlucrari între beneficiar şi finanţator, pe de o parte, şi specialişti - cercetãtori, proiectanţi şi antreprenori restauratori, pe de alta parte;
- verificarea în permanenta a calitãţii şi aspectului materialelor puse în opera, în acord cu prevederile proiectului avizat;
- verificarea temeinica a înscrisurilor şi a schitelor din caietele de atasamente ale monumentului, cu pozitionarea exactã a fiecãrei intervenţii, având în vedere importanta acestor caiete în cadrul jurnalului de restaurare;
- semnalarea prompta a oricãror descoperiri de urme de interes istoric, artistic şi arhitectural şi luarea mãsurilor de protejare provizorie a acestora pana la înregistrarea lor;
- participarea şi urmãrirea întocmirii jurnalului de restaurare - cartea construcţiei şi predarea acestuia angajatorului la recepţia lucrãrilor.
F. Specialiştii atestaţi în specializarea "inspecţia şi urmãrirea comportãrii în timp a monumentelor istorice" au urmãtoarele atribuţii şi raspunderi:
a) sa cunoascã proiectul şi lucrãrile efectuate sau în curs de efectuare pentru menţinerea stãrii de conservare şi exploatare a monumentelor istorice pentru care au atribuţii de serviciu;
b) sa verifice existenta cãrţii tehnice a monumentului la fiecare deţinãtor şi sa cunoascã conţinutul acesteia pentru monumentele istorice pentru care au atribuţii de serviciu;
c) sa completeze la zi evenimentele survenite în existenta monumentului, atât în cartea tehnica, cat şi în fişa monumentului pentru monumentele istorice pentru care au atribuţii de serviciu;
d) sa controleze periodic respectarea condiţiilor cuprinse în proiectul de urmãrire specialã a comportãrii în exploatare şi a celor prevãzute în cartea tehnica a monumentului pentru monumentele istorice pentru care au atribuţii de serviciu;
e) sa solicite deţinãtorului de monumente istorice efectuarea de cercetãri sau expertize de cãtre specialişti sau experţi atestaţi, în cazul constatãrii unor degradari la monumentele istorice pentru care au atribuţii de serviciu;
f) sa controleze periodic starea de conservare a monumentelor istorice pentru care au atribuţii de serviciu;
g) sa verifice şi sa completeze periodic şi în cazuri de dezastre cartea tehnica a construcţiei;
h) sa analizeze comportarea obiectivului în directa legatura cu soluţiile tehnico-economice propuse în faza de cercetare-proiectare, precum şi condiţiile de intervenţie stabilite pe parcurs;
i) sa urmãreascã utilizarea obiectivului potrivit caietului de sarcini, mãsurile speciale, comportarea acestuia în timp, acceptând schimbarea functionalitatii acestuia numai în condiţiile legii;
j) pe baza analizei asupra comportãrii în timp sa prezinte periodic concluzii asupra disfunctiilor apãrute, fãcând propuneri fundamentate tehnico-economic;
k) responsabilul cu urmãrirea în timp are obligaţia de a efectua în totalitate analiza obiectivului, inclusiv în relaţia acestuia cu mediul şi cu poziţia lui în teritoriu. Analiza va identifica efectele favorabile şi disfunctiile în coabitarea diverselor calitãţi ale obiectivului.

CAP. 4
Sancţiuni

ART. 18
(1) Încãlcarea obligaţiilor şi atribuţiilor ce revin specialiştilor sau experţilor conform prevederilor prezentelor norme, în funcţie de gravitatea faptei comise, se sancţioneazã astfel:
a) avertisment;
b) suspendarea valabilitãţii certificatului de atestare pe o perioada de minimum 6 luni şi maximum 2 ani;
c) anularea certificatului de atestare.
(2) Aplicarea sancţiunilor se face gradual sau direct, în funcţie de gravitatea faptei.
ART. 19
Aplicarea sancţiunilor se face prin hotãrâre a C.A.D.M.I., care are la baza:
a) raportul de constatare întocmit de Direcţia monumentelor istorice sau de alte organisme abilitate, înaintat C.A.D.M.I.;
b) referatul unei comisii formate din 3 specialişti, care analizeazã şi confirma raportul şi care propun sancţiunea şi durata acesteia. Comisia este constituitã din urmãtoarele persoane: un specialist numit de C.A.D.M.I., unul recomandat de Direcţia monumentelor istorice şi unul propus de cãtre cel nominalizat pentru sancţionare din rândul persoanelor înscrise în registrul experţilor sau în registrul specialiştilor.
ART. 20
Pe perioada suspendãrii, sau a anulãrii certificatului de atestare persoana fizica în cauza nu mai poate realiza activitãţi în domeniul protejãrii, conservãrii şi restaurarii monumentelor istorice.
ART. 21
Avertismentul şi suspendarea certificatului de atestare se considera ridicate la data îndeplinirii condiţiilor care au condus la luarea mãsurii de sancţionare, respectiv la sfârşitul perioadei de suspendare.
ART. 22
Anularea certificatului de atestare se face în urmãtoarele cazuri:
a) când a mai fost sancţionat de doua ori cu suspendarea certificatului de atestare;
b) când persoanele fizice atestate realizeazã alte activitãţi decât cele pentru care sunt atestate sau realizeazã activitãţi în perioada în care sunt suspendate;
c) când prin activitatea sa persoana fizica atestata produce mutilari sau distrugeri ale monumentului istoric din cauza nerespectãrii avizelor;
d) când persoana fizica atestata a fost condamnata prin sentinta definitiva pentru fapte comise în exercitarea profesiei.
ART. 23
Documentele de atestare - certificatul de atestare, ştampila şi legitimatia - suspendate sau anulate se predau Ministerului Culturii - Direcţia monumentelor istorice de cãtre deţinãtori, în termen de 15 zile de la înştiinţare.
ART. 24
În cazul în care faptele care au condus la suspendarea sau la anularea certificatului de atestare întrunesc elementele constitutive ale infracţiunii, C.A.D.M.I. dispune sesizarea autoritãţilor publice competente.
ART. 25
Persoana al carei certificat de atestare a fost anulat nu mai poate solicita şi nici primi un alt certificat de atestare decât dupã trecerea a cel puţin 5 ani de la data anulãrii, reluand procedura de atestare.
ART. 26
(1) Hotãrârile C.A.D.M.I. privind aplicarea sancţiunilor se aduc la cunostinta persoanelor fizice în cauza şi Direcţiei monumentelor istorice, prin înştiinţare scrisã, de cãtre C.A.D.M.I.
(2) Înştiinţarea persoanelor fizice în cauza se va face prin scrisoare cu confirmare de primire, în termen de 15 zile lucrãtoare de la data pronunţãrii hotãrârii, şi va conţine motivele care au determinat luarea mãsurii de sancţionare şi sancţiunea aplicatã.
ART. 27
(1) Sancţiunile pot fi contestate în scris, în termen de 15 zile de la primirea înştiinţãrii. Dupã aceasta data sancţiunea rãmâne definitiva.
(2) Contestaţia cu privire la hotãrârea C.A.D.M.I. de aplicare a unei sancţiuni se rezolva de Direcţia monumentelor istorice din cadrul Ministerului Culturii în termen de 60 de zile de la depunere.
(3) În cazul în care cel sancţionat este nemulţumit de modul în care i-a fost soluţionatã contestaţia, el se poate adresa instanţelor de drept comun, potrivit procedurii contenciosului administrativ.
(4) Pe perioada rezolvarii contestaţiilor drepturile pe care le acorda certificatul de atestare sunt suspendate.
ART. 28
Direcţia monumentelor istorice are obligaţia de a face menţiunile necesare, dupã caz, în registrul experţilor sau în registrul specialiştilor, precum şi în legitimatia de specialist sau de expert.

CAP. 6
Dispoziţii finale

ART. 29
În termen de 6 luni de la data intrãrii în vigoare a prezentelor norme persoanele fizice care desfãşoarã activitãţi în domeniul protejãrii, conservãrii şi restaurarii monumentelor istorice sunt obligate sa obţinã certificatul de atestare.
ART. 30
Nu pot fi atestate persoanele cãrora li s-a aplicat pedeapsa complementara a interzicerii dreptului de a ocupa o funcţie sau de a exercita o profesie de natura celei de care s-a folosit pentru sãvârşirea unei infracţiuni.



ANEXA 2

TABEL
privind domeniile, calitãţile şi exigenţele de atestare a experţilor şi specialiştilor în domeniul protejãrii, conservãrii şi restaurarii monumentelor istorice
┌──┬────────────────┬───────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│N │ │ Calitãţi │
│r.│ ├───┬───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │ │E │ Specialişti │
│c │ │x ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│r │ │p │ Specializãri │
│t.│ │e ├──────┬─────┬──────┬──────┬─────────┬────────────┬─────────────┤
│ │ │r │Studii│Ve- │Şef │ Şef │Executare│Dirigentare │Inspecţia şi │
│ │ │t │inves-│ri- │pro- │ pro- │ lucrãri │ lucrãri │urmãrirea │
│ │ │i │tiga- │fi- │iect │ iect │ │ │comportãrii │
│ │ Domenii │ │tii │ca- │com- │ │ │ │în timp a │
│ │ │ │ │re │plex │ │ │ │monumentelor │
│ │ │ │cerce-│pro- │ │ │ │ │ istorice │
│ │ │ │tari │iec- │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ şi │te │ │ │ │ │ │
│ │ │ │eviden│ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ta mo-│ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │numen-│ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │telor │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │istori│ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ce │ │ │ │ │ │ │
├──┼────────────────┼───┼──────┼─────┼──────┼──────┼─────────┼────────────┼─────────────┤
│1.│Restaurare │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │arhitectura │ │ *) │ *) │ *) │ *) │ *) │ *) │ *) │
├──┼────────────────┤ ├──────┼─────┼──────┼──────┼─────────┼────────────┼─────────────┤
│2.│Urbanism, par- │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │curi şi grãdini │ E1│ *) │ *) │ *) │ *) │ *) │ *) │ *) │
├──┼────────────────┤ ├──────┼─────┼──────┼──────┼─────────┼────────────┼─────────────┤
│3.│Cercetare monu- │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │mente istorice │ │ *) │ │ │ │ │ │ *) │
├──┼────────────────┼───┼──────┼─────┼──────┼──────┼─────────┼────────────┼─────────────┤
│4.│Inginerie - con-│ │ │ *) │ │ *) │ *) │ *) │ *) │
│ │solidare şi/sau │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │restaurare struc│ E2│ │ │ │ │ │ │ │
│ │turi istorice │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──┼────────────────┼───┼──────┼─────┼──────┼──────┼─────────┼────────────┼─────────────┤
│5.│Inginerie - │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │instalaţii │ │ │ *) │ │ *) │ *) │ *) │ *) │
├──┼────────────────┼───┼──────┼─────┼──────┼──────┼─────────┼────────────┼─────────────┤
│6.│Componente │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │artistice │ │ *) │ *) │ │ *) │ *) │ *) │ *) │
│ │Restaurare pictu│ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ra murala │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──┼────────────────┤ E3├──────┼─────┼──────┼──────┼─────────┼────────────┼─────────────┤
│7.│Componente │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │artistice │ │ *) │ *) │ │ *) │ *) │ *) │ *) │
│ │Rstaurare pictu-│ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ra pe lemn │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──┼────────────────┼───┼──────┼─────┼──────┼──────┼─────────┼────────────┼─────────────┤
│8.│Componente │ │ │ *) │ │ *) │ *) │ *) │ *) │
│ │artistice │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │Restaurare lemn,│ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │sculptura lemn │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──┼────────────────┤ ├──────┼─────┼──────┼──────┼─────────┼────────────┼─────────────┤
│9.│Componente │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │artistice │ │ *) │ *) │ │ *) │ *) │ *) │ *) │
│ │Restaurare pia- │ E4│ │ │ │ │ │ │ │
│ │tra, sculptura │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │piatra │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──┼────────────────┤ ├──────┼─────┼──────┼──────┼─────────┼────────────┼─────────────┤
│10│Componente │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │artistice │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │Restaurare metal│ │ *) │ *) │ │ *) │ *) │ *) │ *) │
├──┼────────────────┼───┼──────┼─────┼──────┼──────┼─────────┼────────────┼─────────────┤
│11│Arheologie - │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │preistorie, │ │ *) │ *) │ │ *) │ *) │ *) │ *) │
│ │antichitate │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──┼────────────────┤ E5├──────┼─────┼──────┼──────┼─────────┼────────────┼─────────────┤
│12│Arheologie - ev │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │mediu, perioada │ │ *) │ *) │ │ │ *) │ *) │ *) │
│ │moderna │ │ │ │ │ │ │ │ │
└──┴────────────────┴───┴──────┴─────┴──────┴──────┴─────────┴────────────┴─────────────┘



-----------
*) Specializãrile în care sunt atestaţi specialişti.


ANEXA 3

CRITERII
de atestare a experţilor în domeniul protejãrii monumentelor istorice şi a specialiştilor în domeniul conservãrii şi restaurarii monumentelor istorice

CAP. 1
Calitãţi şi domenii de atestare

ART. 1
Calitãţile în care, potrivit legii, se face atestarea specialiştilor, persoane fizice cu activitate în domeniul monumentelor istorice, sunt:
a) expert în domeniul protejãrii monumentelor istorice, denumit în continuare expert;
b) specialist în domeniul conservãrii şi restaurarii monumentelor istorice, denumit în continuare specialist.
ART. 2
Domeniile în care se face atestarea experţilor conform anexei nr. 2 sunt:
a) E1 - restaurare arhitectura; urbanism, parcuri şi grãdini; cercetare monumente istorice;
b) E2 - inginerie - consolidare şi/sau restaurare structuri istorice;
c) E3 - componente artistice - restaurare pictura murala şi pictura pe lemn;
d) E4 - componente artistice - restaurare lemn şi sculptura lemn, restaurare piatra şi sculptura piatra, restaurare metal;
e) E5 - arheologie - preistorie, antichitate, ev mediu, perioada moderna.
ART. 3
Domeniile în care se face atestarea specialiştilor conform anexei nr. 2 sunt:
a) 1. restaurare arhitectura;
b) 2. urbanism, parcuri şi grãdini;
c) 3. cercetare monumente istorice;
d) 4. inginerie - consolidare şi/sau restaurare structuri istorice;
e) 5. inginerie - instalaţii;
f) 6. componente artistice - restaurare pictura murala;
g) 7. componente artistice - restaurare pictura pe lemn;
h) 8. componente artistice - restaurare lemn, sculptura lemn;
i) 9. componente artistice - restaurare piatra, sculptura piatra;
j) 10. componente artistice - restaurare metal;
k) 11. arheologie - preistorie şi antichitate;
l) 12. arheologie - ev mediu şi perioada moderna.
ART. 4
Atestarea specialiştilor se face conform specializãrilor marcate cu *) în anexa nr. 2, respectiv:
A - studii, investigaţii, cercetãri şi evidenta monumentelor istorice;
B - verificare proiecte;
C - şef proiect complex;
D - şef proiect;
E - executare lucrãri;
F - dirigentare lucrãri;
G - inspecţia şi urmãrirea comportãrii în timp a monumentelor istorice.

CAP. 2
Criterii de atestare

ART. 5
Domeniile, calitãţile şi criteriile de atestare sunt cele stabilite în continuare, astfel:
A. pentru calitatea de expert:
* domeniile - toate, mai puţin inginerie - instalaţii.
* criteriile de atestare:
1. studii - absolvent de studii universitare cu diploma de licenta în domeniul de atestare;
2. vechime - 20 (douãzeci) de ani de activitate efectivã în domeniul monumentelor istorice;
3. experienta - 12 (douasprezece) lucrãri complexe în domeniul evidentei, protejãrii, conservãrii, restaurarii, consolidãrii, punerii în valoare a monumentelor istorice. Se cumuleazã: lucrãri de sinteza, cãrţi de specialitate, teza de doctorat în domeniu, proiecte de restaurare-consolidare, lucrãri de restaurare-conservare executate, lucrãri de investigare-cercetare arheologicã, lucrãri de restaurare componente artistice, cursuri universitare predate în domeniu, cursuri şi/sau stagii de specialitate absolvite;
4. polivalenta - experienta corespunzãtoare în 3 (trei) dintre urmãtoarele 6 (şase) grupe de activitãţi:
a) ştiinţificã: cercetare-studii-investigaţii;
b) conceptuala: expertizare-proiectare-restaurare-conservare-protejare;
c) practica: execuţie propriu-zisa a lucrãrilor;
d) de sinteza: avizare-coordonare-conducere;
e) didactica: de învãţãmânt superior de specialitate;
f) adiacenta: publicistica, redactionala;
B. pentru calitatea de specialist:
* domeniile - restaurare arhitectura; urbanism, parcuri şi grãdini; cercetare monumente istorice; inginerie; consolidare-restaurare structuri istorice, instalaţii, componente artistice, arheologie;
* specializãrile - studii, investigaţii, cercetãri şi evidenta monumentelor istorice, verificare proiecte, şef proiect, şef proiect complex, executare lucrãri, dirigentare lucrãri, inspecţia şi urmãrirea comportãrii în timp a monumentelor istorice;
* criteriile de atestare:
1. studii - absolvent de studii universitare cu diploma de licenta în domeniul de atestare;
2. vechime - activitate efectivã de 7 (şapte) ani în proiectare, execuţie sau avizare pentru monumente istorice. Se cumuleazã activitatea efectivã, pregãtirea universitarã specifica, postuniversitarã de specialitate, durata cursurilor şi a specializãrilor agreate de Ministerul Culturii;
3. experienta:
- participarea la întocmirea a minimum 5 (cinci) proiecte sau la executarea a minimum 5 (cinci) lucrãri;
- minimum 5 (cinci) ani de avizare, cumulat cu proiecte şi/sau cu lucrãri executate;
- pentru specialitatea şef proiect complex solicitantul trebuie sa aibã aceeaşi experienta în domeniu ca şi cea cerutã pentru calitatea de expert;
C. pentru calitatea de specialist în specializarea "executare lucrãri":
* domeniile - toate, mai puţin cercetarea monumentelor istorice;
* criteriile de atestare:
1. studii - absolvent de studii universitare cu diploma de licenta în domeniul de atestare;
2. vechime - 3 (trei) ani;
3. experienta:
- 2 (doua) lucrãri pentru candidaţii cu studii superioare de lungã durata;
- 3 (trei) lucrãri pentru candidaţii cu studii superioare de scurta durata;
D. pentru calitatea de specialist în specializarea "dirigentare lucrãri":
* domeniile - toate, mai puţin cercetarea monumentelor istorice;
* criteriile de atestare:
1. studii - absolvent de studii universitare cu diploma de licenta în domeniul de atestare sau de studii medii tehnice de specialitate în domeniul de atestare;
2. vechime:
a) pentru toate domeniile, mai puţin componentele artistice şi arheologie:
- activitate efectivã de 7 (şapte) ani pentru tehnicieni, de 5 (cinci) ani pentru subingineri şi conductori arhitecti şi de 3 (trei) ani pentru arhitecti şi ingineri;
b) pentru componente artistice şi arheologie;
- activitate efectivã de 5 (cinci) ani;
3. experienta - proiectarea sau executarea de lucrãri la:
* 5 (cinci) monumente istorice, pentru tehnicieni constructori;
* 4 (patru) monumente istorice, pentru subingineri şi conductori arhitecti;
* 3 (trei) monumente istorice, pentru artişti plastici, arhitecti, ingineri şi arheologi.


ANEXA 4

Domnule Director,

Subsemnatul/subsemnata .............................., nãscut/nascuta la data de...... în localitatea ............., judeţul ..........., domiciliat în .....(localitatea)......, str. ...................., nr. ........, sectorul ............., judeţul ................, telefon/fax ............, legitimat/legitimata cu .............. seria ........ nr. ....., eliberat de ............, absolvent/absolventa al/a .............., promotia ............., ţara ............, solicit atestarea profesionalã în domeniul monumentelor istorice pentru:
- calitatea ...........................................;
- domeniile ...........................................;
- specializarea .......................................;
În susţinerea cererii anexez documentele prevãzute în normele de atestare.
Rog ca dupã analizarea documentelor depuse sa mi se comunice data la care sunt programat/programata pentru examinare.
Declar ca am luat cunostinta de atribuţiile şi de rãspunderile care imi vor reveni potrivit prevederilor normelor de atestare, aprobate prin Ordinul ministrului culturii nr. ........./............, şi înţeleg sa le respect întocmai.

Localitatea ..............
Data .....................

Semnatura
..............


Domnului Director al Direcţiei monumentelor istorice




ANEXA 5
┌────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ : │
│ ROMÂNIA : ROMÂNIA │
│ MINISTERUL CULTURII : MINISTERUL CULTURII │
│ : │
│ CERTIFICAT DE ATESTARE : │
│ Nr. .... din ..... : │
│ : CERTIFICAT DE ATESTARE │
│ ┌──────┐ : Nr. ...... din ...... │
│ │ │ : │
│ │ │ : ┌──────┐ Se atesta........................ │
│ │ │ : │ │ nãscut(a) în anul....luna...ziua... │
│ └──────┘ SEMNATURA : │ │ localitatea....judeţul(sectorul)... │
│ TITULARULUI : │ │ de profesie....domiciliat(a) în.... │
│ : └──────┘ str.... nr..... blocul...scara..ap.. │
│ : judeţul(sectorul) ..... pentru a des-│
│ numele ................. : fasura activitatea în domeniul conser│
│ prenumele .............. : varii monumentelor istorice cu calita│
│ data naşterii .......... :SEMNATURA tea de │
│ locul naşterii ......... : TITULAR │
│ ........................ : EXPERT │
│ de profesie ............ : │
│ domiciliul actual: ..... : │
│ ........................ : în domeniile ....................... │
│ are calitatea de ....... : ....................... │
│ în domeniile ........... : │
│ : │
│ MINISTERUL CULTURII : │
│ : INISTRUL CULTURII │
│ : │
│ SECRETAR C.A.D.M.I: SECRETAR C.A.D.M.I.│
│ : │
│ : │
│ SERIA......Nr.......... : SERIA......Nr.......... │
│ : │
└────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



┌────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ : │
│ ROMÂNIA : ROMÂNIA │
│ MINISTERUL CULTURII : MINISTERUL CULTURII │
│ : │
│ CERTIFICAT DE ATESTARE : │
│ Nr. .... din ..... : │
│ : CERTIFICAT DE ATESTARE │
│ ┌──────┐ : Nr. ...... din ...... │
│ │ │ : │
│ │ │ : ┌──────┐ Se atesta........................ │
│ │ │ : │ │ nãscut(a) în anul....luna...ziua... │
│ └──────┘ SEMNATURA : │ │ localitatea....judeţul(sectorul)... │
│ TITULARULUI : │ │ de profesie....domiciliat(a) în.... │
│ : └──────┘ str.... nr..... blocul...scara..ap.. │
│ : judeţul(sectorul) ..... pentru a des-│
│ numele ................. : fasura activitatea în domeniul conser│
│ prenumele .............. : varii monumentelor istorice cu calita│
│ data naşterii .......... :SEMNATURA tea de │
│ locul naşterii ......... : TITULAR │
│ ........................ : SPECIALIST │
│ de profesie ............ : │
│ domiciliul actual: ..... : │
│ ........................ : în domeniile ....................... │
│ are calitatea de ....... : pentru specializãrile .............. │
│ în domeniile ........... : │
│ : │
│ MINISTRUL CULTURII : │
│ : MINISTRUL CULTURII │
│ : │
│ SECRETAR C.A.D.M.I: SECRETAR C.A.D.M.I.│
│ : │
│ : │
│ SERIA......Nr.......... : SERIA......Nr.......... │
│ : │
└────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘


ANEXA 6
┌──────────────────────────────────────┬─────────────────────────────────────┐
│ │ │
│ │ ROMÂNIA │
│ │ MINISTERUL CULTURII │
│ │ │
│ Titularul legitimatiei este autori- │ │
│ zat sa inspecteze, sa efectueze ma- │ │
│ suratori, sa fotografieze interiorul│ │
│ şi exteriorul oricãrui monument isto│ │
│ ric, ansamblu sau rezervatie, în ba-│ │
│ za legislaţiei în vigoare privind │ │
│ protejarea monumentelor istorice. │ │
│ Referatele de constatare se vor pre-│ LEGITIMATIE │
│ zenta ministrului culturii, Comisiei│ DE │
│ Naţionale a Monumentelor Istorice şi│ EXPERT │
│ Direcţia monumentelor istorice. │ ÎN DOMENIUL PROTEJĂRII │
│ │ MONUMENTELOR ISTORICE │
│ │ │
│ │ │
│ │ │
│ │ │
│ │ │
│ │ │
│ │ Nr. │
│ │ Seria │
└──────────────────────────────────────┴─────────────────────────────────────┘
Pag. 8 Pag. 1

┌──────────────────────────────────────┬─────────────────────────────────────┐
│ │ │
│ │ ATRIBUŢII ŞI RASPUNDERI ALE │
│ │ EXPERŢILOR ŞI SPECIALIŞTILOR │
│ │ Art. 15. - Atribuţii şi raspunderi │
│ │ comune experţilor şi specialiştilor:│
│ │ a) elaborarea expertizelor, a pro- │
│ │ iectelor şi a cercetãrilor se va │
│ │ efectua avându-se în vedere cerinţe-│
│ │ le celorlalte domenii implicate, al-│
│ │ tele decât cele pentru care sunt │
│ │ atestaţi; │
│ │ b) proiectantul, proprietarul, inves│
│ │ titorul sau administratorul, impreu-│
│ │ na cu executantul rãspund, potrivit │
│ │ legii, de supunerea spre verificare │
│ │ a întregului proiect, precum şi de │
│ │ modificãrile efectuate fãrã acceptul│
│ │ verificatorului tehnic, dacã prin │
│ │ aceasta se afecteazã calitatea │
│ │ edificiului; │
│ │ c) experţii şi/sau specialiştii vor │
│ │ pune la dispoziţie organismelor de │
│ │ control abilitate, la cererea acesto│
│ │ ra, spre consultare, datele şi do- │
│ │ cumentatiile solicitate; │
│ │ d) experţii şi/sau specialiştii sunt│
│ │ obligaţi sa înştiinţeze C.N.M.I. şi │
│ │ Direcţia monumentelor istorice des- │
│ │ pre orice situaţii de degradare, de │
│ │ folosire necorespunzãtoare şi/sau │
│ │ de încãlcare a prevederilor legale │
│ │ privind monumentele istorice clasate│
│ │ altele decât cele care fac obiectul │
│ │ propriilor studii sau lucrãri; │
│ │ e) experţii şi/sau specialiştii sunt│
│ │ obligaţi sa semnaleze C.N.M.I. şi │
│ │ Direcţiei monumentelor istorice │
│ │ edificiile care pot fi incluse în │
│ │ lista cuprinzând monumentele istori-│
│ │ ce; │
│ │ f) pentru modificarea soluţiilor din│
│ │ proiectul avizat experţii şi specia-│
│ │ listii au obligaţia de a obţine │
│ │ avizul C.N.M.I. │
│ │ Art. 16. - Atribuţii şi raspunderi │
│ │ specifice experţilor: │
│ │ Art. 17. - Atribuţii şi raspunderi │
│ │ specifice specialiştilor: │
│ │ │
│ │ Extras din Normele privind│
│ │ atestarea experţilor în domeniul │
│ │ conservãrii şi restaurarii monumente│
│ │ lor istorice │
└──────────────────────────────────────┴─────────────────────────────────────┘
Pag. 2 Pag. 7

┌──────────────────────────────────────┬─────────────────────────────────────┐
│ │ │
│ │ │
│ Sancţiuni │ │
│ ┌───────────────────────────────┐ │ ┌──────┐ ──────────────── │
│ │ │ │ │ │ (data eliberãrii)│
│ │ │ │ │ foto │ │
│ │ │ │ │ │ │
│ │ Data......... Director D.M.I.│ │ └──────┘ Semnatura │
│ ├───────────────────────────────┤ │ titularului│
│ │ │ │ ──────────────── │
│ │ │ │ │
│ │ │ │ │
│ │ Data......... Director D.M.I.│ │ │
│ ├───────────────────────────────┤ │ │
│ │ │ │ numele: ........................ │
│ │ │ │ prenumele: ..................... │
│ │ │ │ data naşterii: ................. │
│ │ Data......... Director D.M.I.│ │ locul naşterii: ................ │
│ └───────────────────────────────┘ │ ................ │
│ │ │
│ │ │
└──────────────────────────────────────┴─────────────────────────────────────┘
Pag. 6 Pag. 3

┌──────────────────────────────────────┬─────────────────────────────────────┐
│ │ │
│ │ │
│ │ Sancţiuni │
│ domiciliul actual: .................│ ┌───────────────────────────────┐ │
│ .................│ │ │ │
│ .................│ │ │ │
│ │ │ │ │
│ │ │ Data......... Director D.M.I.│ │
│ de profesie: .................│ ├───────────────────────────────┤ │
│ │ │ │ │
│ │ │ │ │
│ este atestat sa lucreze în domeniul │ │ │ │
│ protejãrii monumentelor istorice, în│ │ Data......... Director D.M.I.│ │
│ calitate de │ ├───────────────────────────────┤ │
│ │ │ │ │
│ ................│ │ │ │
│ ................│ │ │ │
│ ................│ │ Data......... Director D.M.I.│ │
│ │ └───────────────────────────────┘ │
│ Ministerul culturii │ │
│ │ │
│ Secretar C.A.D.M.I.│ │
│ │ │
└──────────────────────────────────────┴─────────────────────────────────────┘
Pag. 4 Pag. 5


┌──────────────────────────────────────┬─────────────────────────────────────┐
│ │ │
│ │ ROMÂNIA │
│ │ MINISTERUL CULTURII │
│ │ │
│ Titularul legitimatiei este autori- │ │
│ zat sa inspecteze, sa efectueze ma- │ │
│ suratori, sa fotografieze interiorul│ │
│ şi exteriorul oricãrui monument isto│ │
│ ric, ansamblu sau rezervatie, în ba-│ │
│ za legislaţiei în vigoare privind │ │
│ protejarea monumentelor istorice. │ │
│ Referatele de constatare se vor pre-│ LEGITIMATIE │
│ zenta ministrului culturii, Comisiei│ DE │
│ Naţionale a Monumentelor Istorice şi│ SPECIALIST │
│ Direcţia monumentelor istorice. │ ÎN DOMENIUL CONSERVĂRII │
│ │ ŞI RESTAURARII MONUMENTELOR │
│ │ ISTORICE │
│ │ │
│ │ │
│ │ │
│ │ │
│ │ │
│ │ Nr. │
│ │ Seria │
└──────────────────────────────────────┴─────────────────────────────────────┘
Pag. 8 Pag. 1

┌──────────────────────────────────────┬─────────────────────────────────────┐
│ │ │
│ │ │
│ Sancţiuni │ │
│ ┌───────────────────────────────┐ │ ┌──────┐ ──────────────── │
│ │ │ │ │ │ (data eliberãrii)│
│ │ │ │ │ foto │ │
│ │ │ │ │ │ │
│ │ Data......... Director D.M.I.│ │ └──────┘ Semnatura │
│ ├───────────────────────────────┤ │ titularului│
│ │ │ │ ──────────────── │
│ │ │ │ │
│ │ │ │ │
│ │ Data......... Director D.M.I.│ │ │
│ ├───────────────────────────────┤ │ │
│ │ │ │ numele: ........................ │
│ │ │ │ prenumele: ..................... │
│ │ │ │ data naşterii: ................. │
│ │ Data......... Director D.M.I.│ │ locul naşterii: ................ │
│ └───────────────────────────────┘ │ ................ │
│ │ │
│ │ │
└──────────────────────────────────────┴─────────────────────────────────────┘
Pag. 6 Pag. 3


┌──────────────────────────────────────┬─────────────────────────────────────┐
│ │ │
│ │ │
│ │ Sancţiuni │
│ domiciliul actual: .................│ ┌───────────────────────────────┐ │
│ .................│ │ │ │
│ .................│ │ │ │
│ │ │ │ │
│ │ │ Data......... Director D.M.I.│ │
│ de profesie: .................│ ├───────────────────────────────┤ │
│ │ │ │ │
│ │ │ │ │
│ este atestat sa lucreze în domeniul │ │ │ │
│ protejãrii monumentelor istorice, în│ │ Data......... Director D.M.I.│ │
│ calitate de │ ├───────────────────────────────┤ │
│ │ │ │ │
│ ................│ │ │ │
│ │ │ │ │
│ în domeniile de │ │ Data......... Director D.M.I.│ │
│ activitate: ...................... │ └───────────────────────────────┘ │
│ ...................... │ │
│ │ │
│ pentru specializãrile: ............ │ │
│ ............ │ │
│ │ │
│ Ministerul culturii │ │
│ │ │
│ Secretar C.A.D.M.I.│ │
│ │ │
└──────────────────────────────────────┴─────────────────────────────────────┘
Pag. 4 Pag. 5


┌──────────────────────────────────────┬─────────────────────────────────────┐
│ │ │
│ │ ATRIBUŢII ŞI RASPUNDERI ALE │
│ │ EXPERŢILOR ŞI SPECIALIŞTILOR │
│ │ Art. 15. - Atribuţii şi raspunderi │
│ │ comune experţilor şi specialiştilor:│
│ │ a) elaborarea expertizelor, a pro- │
│ │ iectelor şi a cercetãrilor se va │
│ │ efectua avându-se în vedere cerinţe-│
│ │ le celorlalte domenii implicate, al-│
│ │ tele decât cele pentru care sunt │
│ │ atestaţi; │
│ │ b) proiectantul, proprietarul, inves│
│ │ titorul sau administratorul, impreu-│
│ │ na cu executantul rãspund, potrivit │
│ │ legii, de supunerea spre verificare │
│ │ a întregului proiect, precum şi de │
│ │ modificãrile efectuate fãrã acceptul│
│ │ verificatorului tehnic, dacã prin │
│ │ aceasta se afecteazã calitatea │
│ │ edificiului; │
│ │ c) experţii şi/sau specialiştii vor │
│ │ pune la dispoziţie organismelor de │
│ │ control abilitate, la cererea acesto│
│ │ ra, spre consultare, datele şi do- │
│ │ cumentatiile solicitate; │
│ │ d) experţii şi/sau specialiştii sunt│
│ │ obligaţi sa înştiinţeze C.N.M.I. şi │
│ │ Direcţia monumentelor istorice des- │
│ │ pre orice situaţii de degradare, de │
│ │ folosire necorespunzãtoare şi/sau │
│ │ de încãlcare a prevederilor legale │
│ │ privind monumentele istorice clasate│
│ │ altele decât cele care fac obiectul │
│ │ propriilor studii sau lucrãri; │
│ │ e) experţii şi/sau specialiştii sunt│
│ │ obligaţi sa semnaleze C.N.M.I. şi │
│ │ Direcţiei monumentelor istorice │
│ │ edificiile care pot fi incluse în │
│ │ lista cuprinzând monumentele istori-│
│ │ ce; │
│ │ f) pentru modificarea soluţiilor din│
│ │ proiectul avizat experţii şi specia-│
│ │ listii au obligaţia de a obţine │
│ │ avizul C.N.M.I. │
│ │ Art. 16. - Atribuţii şi raspunderi │
│ │ specifice experţilor: │
│ │ Art. 17. - Atribuţii şi raspunderi │
│ │ specifice specialiştilor: │
│ │ │
│ │ Extras din Normele privind│
│ │ atestarea experţilor în domeniul │
│ │ protejãrii monumentelor istorice şi │
│ │ a specialiştilor în domeniul conser-│
│ │ varii şi restaurarii monumentelor │
│ │ istorice │
└──────────────────────────────────────┴─────────────────────────────────────┘
Pag. 2 Pag. 7



ANEXA 7

Ordinul ministrului culturii nr. ............

STAMPILELE
pentru experţi în domeniul protejãrii monumentelor istorice şi pentru specialişti în domeniul conservãrii şi restaurarii monumentelor istorice

Modelul de ştampile se gãseşte la pag. 15 din Monitorul Oficial al României, Partea I, Nr. 589/3.12.1999.

-------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016