Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 19C din 1 februarie 2000  privind instituirea mecanismului de eliberare a certificatului de export in cadrul contingentelor tarifare de ovine si caprine vii si de carne de ovina si caprina, convenite in relatia cu Uniunea Europeana in anul 2000    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 19C din 1 februarie 2000 privind instituirea mecanismului de eliberare a certificatului de export in cadrul contingentelor tarifare de ovine si caprine vii si de carne de ovina si caprina, convenite in relatia cu Uniunea Europeana in anul 2000

EMITENT: MINISTERUL INDUSTRIEI SI COMERTULUI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 67 din 16 februarie 2000


Ministrul industriei şi comerţului,
având în vedere prevederile art. 21 paragraful 4 din Acordul european instituind o asociere între România, pe de o parte, şi Comunitatile Europene şi statele membre ale acestora, pe de alta parte, ratificat prin <>Legea nr. 20/1993 , ale art. 3 paragraful 1 din Protocolul de adaptare a aspectelor comerciale ale acordului european, ca urmare a largirii Uniunii Europene şi a punerii în aplicare a rezultatelor Rundei Uruguay, ratificat prin <>Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 55/1998 , precum şi ale art. 3.2 din Reglementarea Comisiei Europene nr. 2.709/1999,
ţinând seama ca exportul romanesc de carne de ovine şi caprine pe piata comunitara nu poate fi efectuat din lipsa abatoarelor agreate de cãtre Uniunea Europeanã, iar Reglementarea Comisiei Europene nr. 2.709/1999 da posibilitatea convertirii contingentului de carne de ovina şi caprina în echivalent animale vii,
luând în considerare necesitatea creşterii eficientei utilizãrii contingentului tarifar de ovine şi caprine vii şi de carne de ovina şi caprina, disponibil în anul 2000 la exportul în Uniunea Europeanã, prin: încurajarea agenţilor economici cu activitate tradiţionala în producţia şi în exportul de ovine şi caprine vii pe aceasta relatie, precum şi asigurarea respectãrii cerinţelor sanitar-veterinare specifice; evitarea fragmentarii excesive a contingentului, care conduce la alocarea unor cantitãţi netransportabile şi la ingreunarea întocmirii formalitãţilor de livrare; reducerea pana la eliminare a numãrului de agenţi economici care solicita acces la contingent exclusiv pentru încasarea unui comision rezultat din cedarea utilizãrii certificatelor de export obţinute şi care nu realizeazã efectiv exportul cantitãţilor primite la alocare,
în temeiul prevederilor <>art. 3 alin. (3) din Hotãrârea Guvernului nr. 864/1999 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Industriei şi Comerţului,
emite urmãtorul ordin:


ART. 1
(1) Contingentul tarifar de ovine şi caprine vii (poziţiile tarifare 0104 10 30, 0104 10 80 şi 0104 20 90) pentru export din România în ţãrile membre ale Uniunii Europene în anul 2000 este de 5.920,2 tone greutate în viu.
(2) Acest contingent este constituit astfel:
- 5.138,3 tone în viu, reprezentând contingentul tarifar de 2.415 tone ovine şi caprine vii în echivalent carcasa;
- 781,9 tone în viu, reprezentând contingentul tarifar de 367,5 tone carne de ovina şi caprina în echivalent carcasa*).

------------
*)Convertirea cantitãţii de carne de ovina şi caprina în echivalent animale vii este posibila în conformitate cu prevederile Reglementãrii Comisiei Europene nr. 2.709/1999.

ART. 2
Repartizarea contingentului tarifar pentru anul 2000 se va face diferenţiat, dupã cum urmeazã:
a) 5.380,2 tone agenţilor economici care în anul 1999 au realizat efectiv operaţiuni de export de ovine şi caprine vii în Uniunea Europeanã, pentru cantitãţi de minimum 12 tone. Agenţii economici din aceasta categorie vor avea acces la contingentul pentru anul 2000 în limita exporturilor efectiv realizate în anul 1999. La calcularea realizarilor la export ale acestor agenţi economici se vor avea în vedere, în mod cumulativ, atât exporturile lor proprii, cat şi cele atrase, realizate în numele unor agenţi economici terţi. Stabilirea cuantumului realizarilor de export ce corespund exporturilor atrase se va face în baza unor declaraţii de cesiune, prin care agenţii economici terţi îşi cedeazã realizarile cu care figureazã în evidentele Ministerului Industriei şi Comerţului pe anul 1999 în favoarea agenţilor economici care urmeazã sa efectueze exporturile în numele lor în anul 2000;
b) 540 tone agenţilor economici care în anul 1999 au realizat, în nume propriu sau din surse atrase, exporturi efective de ovine şi caprine vii în Uniunea Europeanã sub 12 tone, precum şi agenţilor economici nou-veniti pe piata în anul 2000. Agenţilor economici din aceste categorii li se vor aloca câte 12 tone, în ordinea cronologicã a depunerii cererilor pentru eliberarea certificatelor de export la registratura Ministerului Industriei şi Comerţului.
ART. 3
(1) Exportul de ovine şi caprine vii cu destinaţia Uniunea Europeanã, în cadrul contingentului tarifar menţionat la art. 1, se realizeazã pe baza certificatului de export tip UE, conform modelului prezentat în anexa I.
(2) Formularele pentru certificatul de export tip UE se pot procura de la sediul Ministerului Industriei şi Comerţului, municipiul Bucureşti, Calea Victoriei nr. 152.
ART. 4
Certificatele de export vor fi eliberate de cãtre Direcţia integrare europeanã şi regionala din cadrul Ministerului Industriei şi Comerţului, în baza unor cereri pentru eliberarea certificatului de export tip UE contingent tarifar ovine şi caprine vii. Formularele de cereri care vor fi utilizate de agenţii economici pot fi procurate de la sediul Ministerului Industriei şi Comerţului sau vor respecta modelul prezentat în anexa II.
ART. 5
(1) Cererile pentru eliberarea certificatelor de export se depun la registratura Ministerului Industriei şi Comerţului în termen de 10 zile lucrãtoare de la data publicãrii prezentului ordin în Monitorul Oficial al României, Partea I. Perioada de 10 zile începe cu prima zi lucrãtoare care urmeazã datei publicãrii. Cererile se pot trimite şi prin posta, cu respectarea termenului de depunere.
(2) Cererile vor fi depuse în plic închis şi sigilat, pe care se vor înscrie coordonatele agentului economic, destinatarul - Direcţia integrare europeanã şi regionala din cadrul Ministerului Industriei şi Comerţului şi menţiunea "Cerere pentru eliberarea certificatului de export ovine pentru anul 2000", cu indicarea categoriei de solicitant, respectiv "agent economic încadrat la art. 2 lit. a)" sau "agent economic încadrat la art. 2 lit. b)".
(3) În casuta nr. 8 a cererii se va mentiona dacã animalele care vor face obiectul exportului sunt miei de lapte sau sunt destinaţi ingrasarii.
(4) În vederea stabilirii realizarilor agenţilor economici mentionati la art. 2 lit. a) şi, implicit, a cantitãţilor care li se vor aloca, cererile acestora vor fi însoţite de declaraţiile de cesiune menţionate în articolul respectiv. Declaraţiile de cesiune vor fi completate conform modelului prezentat în anexa III, vor fi semnate de directorul societãţii comerciale care cedeazã dreptul de acces la contingentul tarifar pe anul 2000 şi vor purta ştampila societãţii comerciale respective.
ART. 6
(1) În baza verificãrii cererilor pentru eliberarea certificatelor de export, Direcţia integrare europeanã şi regionala va proceda la alocarea provizorie a cantitãţilor şi va publica lista cuprinzând beneficiarii.
(2) În situaţia în care în urma verificãrilor se vor constata cazuri în care 2 sau mai mulţi agenţi economici din categoria celor mentionati la art. 2 lit. a) au depus declaraţii de cesiune din partea aceloraşi agenţi economici terţi, documentele în cauza nu se vor lua în considerare la stabilirea realizarilor de export pentru nici una dintre societãţile comerciale respective.
(3) Cererile pentru eliberarea certificatului de export, depuse de agenţii economici care au semnat declaraţii de cesiune în favoarea altor agenţi economici, nu vor fi luate în considerare în alocarea cotei pe anul 2000.
ART. 7
Agenţii economici beneficiari de certificate de export în anul 1999, care nu au realizat minimum 95% din cantitãţile alocate, nu au returnat certificatele de export neutilizate sau nu au avizat realizarile în termenele stabilite, nu vor avea acces la contingentul tarifar pentru anul 2000.
ART. 8
Agenţii economici incluşi în lista de alocare provizorie au obligaţia sa depunã ulterior, cel mai târziu pana la data de 31 mai 2000, la registratura Ministerului Industriei şi Comerţului, în plic închis şi sigilat, certificatul de export tip UE completat, împreunã cu actele de constituire a societãţii comerciale, din care sa rezulte ca sunt producãtori/crescatori de ovine şi de caprine vii şi/sau ca au în obiectul de activitate operaţiuni de export/import cu animale vii, precum şi confirmarea bãncii privind încasarea contravalorii mãrfii exportate în anul 1999 în nume propriu sau în numele agenţilor economici terţi care în anul 2000 le-au cedat realizarile de export (acest ultim document nu este necesar în cazul agenţilor economici nou-veniti pe piata). Pe plic vor fi înscrise coordonatele agentului economic şi menţiunea "Contingent tarifar export ovine şi caprine vii în UE în 2000".
ART. 9
În vederea îndeplinirii condiţiilor sanitar-veterinare impuse de legislaţia comunitara şi de cea româneascã la livrarea de ovine şi caprine vii în Uniunea Europeanã, agenţii economici cãrora li s-au alocat cote din contingentul pentru anul 2000 vor anexa la certificatul de export copia de pe unul dintre urmãtoarele documente:
- autorizaţia sanitar-veterinara a fermei de carantina pentru export ovine sau caprine vii în Uniunea Europeanã, eliberata de autoritãţile competente, în situaţia în care agentul economic respectiv deţine sau administreazã o astfel de ferma;
- contractul de prestãri de servicii încheiat cu un agent economic care deţine sau administreazã o ferma de carantina autorizata la exportul în Uniunea Europeanã de ovine şi de caprine vii.
ART. 10
(1) Direcţia integrare europeanã şi regionala va elibera certificatul de export numai dacã documentaţia depusa este completa şi dacã sunt îndeplinite în totalitate prevederile prezentului ordin.
(2) Dacã documentaţia depusa de agenţii economici nu este completa sau nu sunt îndeplinite prevederile prezentului ordin, Direcţia integrare europeanã şi regionala va proceda la redistribuirea în favoarea altor societãţi comerciale a cantitãţilor alocate provizoriu conform art. 6.
(3) Direcţia integrare europeanã şi regionala nu va lua în considerare documente în copie fax sau nelizibile.
ART. 11
La cerere cota alocata unui agent economic poate face obiectul mai multor certificate de export pentru livrãri eşalonate de minimum 12 tone pe fiecare certificat de export. Eliberarea fiecãrui nou certificat de export va fi condiţionatã de prezentarea dovezii privind livrarea şi încasarea transei anterioare.
ART. 12
(1) Cantitatea maxima care se va aloca pe un certificat de export va fi de 120 tone. Agenţii economici cãrora li s-au repartizat cote totale mai mari de 120 tone vor primi iniţial maximum 120 tone, apoi li se vor elibera noi certificate de export, pe mãsura prezentãrii documentelor care dovedesc livrarea şi încasarea transelor anterioare.
(2) La solicitarea justificatã a agenţilor economici (de exemplu în cazul existenţei unor contracte încheiate de un exportator roman cu parteneri externi diferiţi, derulate simultan), Direcţia integrare europeanã şi regionala va aproba eliberarea în acelaşi timp a doua sau mai multe certificate de export pentru maximum 120 tone.
(3) Agenţii economici cãrora li s-au repartizat cantitãţi totale mai mari de 120 tone au obligaţia ca pana la data de 30 septembrie 2000 sa prezinte Ministerului Industriei şi Comerţului dovada privind realizarea şi încasarea a cel puţin 70% din cota alocata. În caz contrar, cantitatea neutilizata va fi redistribuita altor solicitanti.
ART. 13
Formularul certificatului de export care asigura accesul la contingentul alocat va fi completat de cãtre exportator în original şi în 3 copii şi va fi eliberat în termen de maximum 5 zile lucrãtoare de la data depunerii sale. Valabilitatea certificatului de export este de maximum 3 luni, fãrã sa depãşeascã data de 31 decembrie 2000.
ART. 14
Începând cu anul 2000 agenţii economici beneficiari de certificate de export au obligaţia de a derula ei înşişi exportul cantitãţilor care le-au fost alocate, fãrã a apela la serviciile altor agenţi economici. Societãţile comerciale beneficiare de certificate de export, care cedeazã sau comercializeazã utilizarea acestora în favoarea altor agenţi economici, nu vor mai avea acces la realocarea cantitãţilor disponibilizate în cadrul contingentului tarifar pe anul 2000 şi nici la contingentul tarifar pentru anul 2001.
ART. 15
Agenţii economici au obligaţia sa comunice cantitãţile realizate la Direcţia integrare europeanã şi regionala în maximum 20 de zile de la data realizãrii exportului, anexând fotocopii lizibile de pe Declaraţia vamalã de export (DVE), Declaraţia de încasare valutarã (DIV) şi de pe certificatul de export respectiv, luându-se în considerare data depunerii la registratura Ministerului Industriei şi Comerţului a documentelor menţionate. Vor fi acceptate numai declaraţii vamale de export şi declaraţii de încasare valutarã, emise pe numele agenţilor economici titulari ai certificatelor de export.
ART. 16
Agenţii economici care nu se conformeazã prevederilor art. 15 nu vor mai avea acces la eventualele cantitãţi disponibilizate în anul 2000 şi nici la contingentul tarifar din anul 2001.
ART. 17
Direcţia integrare europeanã şi regionala va verifica concordanta datelor din Declaraţia de încasare valutarã şi din Declaraţia vamalã de export cu cele înscrise în cerere, certificatul de export şi în documentele prezentate în sprijinul obţinerii certificatului de export. În situaţia în care preţul efectiv încasat diferã sensibil de preţul declarat în cererea pentru eliberarea certificatului de export sau de preţul înregistrat pe piata, agentul economic în cauza va prezenta în scris, la solicitarea Direcţiei integrare europeanã şi regionala, ratiunile care au condus la apariţia acestei situaţii. În urma examinãrii cazului Direcţia integrare europeanã şi regionala va decide asupra continuãrii acordãrii dreptului de acces la contingent pe anul în curs sau pe anul urmãtor pentru agentul economic în cauza.
ART. 18
Agenţii economici care sunt în imposibilitatea de a exporta cantitãţile alocate în baza prezentului ordin au obligaţia sa returneze originalul şi copia nr. 1 de pe certificatul de export la Direcţia integrare europeanã şi regionala cel mai târziu dupã 10 zile de la expirarea termenului de valabilitate a certificatului.
ART. 19
În cazul certificatelor de export cu termen de valabilitate pana la sfârşitul anului, returnarea trebuie efectuatã pana cel târziu la data de 6 decembrie 2000, pentru a se putea efectua în timp util redistribuirea cantitãţii şi pentru a se evita neutilizarea contingentului.
ART. 20
(1) Agenţii economici care deruleazã cota alocata prin certificate de export pentru livrãri eşalonate şi care se gãsesc în imposibilitatea de a efectua o parte a exporturilor au obligaţia de a notifica acest lucru în scris la Direcţia integrare europeanã şi regionala pana cel târziu la data de 30 octombrie 2000, pentru a se proceda la realocarea în timp util a cantitãţii disponibilizate.
(2) Agenţilor economici care renunţa la cantitãţile alocate în termenul stabilit la alin. (1) nu li se vor aplica prevederile art. 16.
ART. 21
Pentru asigurarea realizãrii contingentului de export ovine şi caprine vii pe relaţia Uniunea Europeanã în anul 2000 eventualele cantitãţi rãmase nealocate sau disponibilizate vor fi redistribuite agenţilor economici interesaţi. Cantitãţile care urmeazã a fi realocate vor fi afişate la registratura Ministerului Industriei şi Comerţului.
ART. 22
(1) Agenţii economici cu realizari în anul 2000, care solicita alocarea unor noi cantitãţi, trebuie sa facã dovada livrãrii a minimum 95% din cantitãţile atribuite anterior în cursul anului, prin prezentarea, în anexa la noua cerere şi la certificatul de export, a documentelor menţionate la art. 15 şi a confirmãrii bãncii (în original) privind încasarea contravalorii mãrfii exportate anterior (cu referire la Declaraţia de încasare valutarã respectiva).
(2) Nu se vor lua în considerare documente în copie fax sau nelizibile.
ART. 23
Agenţii economici care în termen de 15 zile de la efectuarea redistribuirii nu se prezintã la Direcţia integrare europeanã şi regionala pentru a ridica certificatul de export pierd cantitãţile alocate, care se vor distribui altor agenţi economici.
ART. 24
La cererea scrisã şi justificatã a agenţilor economici, Direcţia integrare europeanã şi regionala poate aproba, o singura data, înlocuirea certificatului de export ca urmare a schimbãrii partenerului extern şi a tarii de destinaţie, în cadrul termenului de valabilitate a certificatului de export emis anterior şi în condiţiile returnarii acestuia la Direcţia integrare europeanã şi regionala (originalul şi copia nr. 1).
ART. 25
În situaţii justificate, când agenţii economici cãrora li s-au alocat cantitãţi în cursul anului 2000 nu au putut efectua exportul în termenul de valabilitate a certificatului de export, acest termen se poate prelungi cu maximum 30 de zile, prin eliberarea unui nou certificat de export, cu condiţia returnarii certificatului eliberat anterior şi neutilizat (în original şi copia nr. 1). Noul termen de valabilitate nu va putea depãşi data limita de 31 decembrie 2000. Solicitarea de înlocuire a certificatului de export va fi însoţitã de prezentarea de documente care sa justifice motivele neefectuarii exportului.
ART. 26
Agenţii economici care solicita certificate de export şi nu realizeazã minimum 95% din cantitatea acordatã în cursul anului 2000 nu vor mai avea acces la contingentele tarifare aferente anului 2001.
ART. 27
Specimenele de semnatura ale persoanelor împuternicite sa semneze certificatele de export, precum şi specimenele de ştampila vor fi notificate la Comisia Europeanã în vederea difuzãrii acestora la autoritãţile vamale ale statelor membre ale Uniunii Europene.
ART. 28
Exportul de ovine şi de caprine vii în ţãrile membre ale Uniunii Europene în afarã contingentului tarifar este posibil cu plata taxelor vamale prevãzute în Tariful vamal de import al Uniunii Europene şi nu necesita certificat de export.
ART. 29
Anexele I-III fac parte din prezentul ordin.
ART. 30
Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Ministrul industriei şi comerţului,
Radu Berceanu


Anexa 1 se gãseşte în Monitorul Oficial al României, Partea I, la pagina 5.




ANEXA 2

┌──────────────────────────────────────┬─────────────────────────────────────┐
│1. Numele şi adresa exportatorului │ │
│ (inclusiv telefon şi fax) │Nr. înregistrare la MIC: │
│ ├─────────────────────────────────────┤
│ │ │
│ │ │
│ │ C E R E R E │
│ │ PENTRU ELIBERARE │
│ Dacã este producãtor/crescator │ CERTIFICAT DE EXPORT TIP UE │
│ │ │
│ │ │
│ │ │
├──────────────────────────────────────┤ CONTINGENT TARIFAR │
│2. Numele şi adresa importatorului │ │
│ │ │
│ │ │
│ │ OVINE ŞI CAPRINE VII │
│ │ │
│ │ │
│ │ │
├──────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
│3. An cota │5. Ţara de destinaţie │
│ │ │
├──────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
│4. Date privind furnizorul mãrfii │6. Termen de livrare │
│ (Numele şi adresa firmei, telefon, │ │
│ fax) ├─────────────────────────────────────┤
│ │7. Condiţie de plata │
│ │ │
│ │ │
├──────────────────────────────────────┼───────┬─────────┬─────────┬─────────┤
│8. Descrierea mãrfii şi caracteristici│9.Pozi-│10.Canti-│11.Canti-│12.Preţ/ │
│ │tie ta-│tate │tate │tona în │
│ │rifara │(tone în │(echiva- │viu │
│ │ │ viu) │lent car-│ │
│ │ │ │casa) │ │
│ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │
├──────────────────────────────────────┼───────┴─────────┴─────────┴─────────┤
│13. Menţiuni ale Ministerului │14. Declaraţie exportator: │
│ Industriei şi Comerţului: │ │
│ │ │
│ │Declar pe propria rãspundere ca │
│ │datele menţionate în prezenta cerere │
│ │sunt reale │
│ │ │
│ │ │
│ Cantitate alocata ─────────── │ │
│ │ │
│ │ │
│ │ │
│ │ │
│ │ │
│ │ │
│(Data, semnatura autorizata, ştampila)│(Data, persoana autorizata, funcţie, │
│ │semnatura şi ştampila) │
└──────────────────────────────────────┴─────────────────────────────────────┘




ANEXA 3
DECLARAŢIE DE CESIUNE

Subsemnatul .........................., reprezentant legal al Societãţii Comerciale .........., cu sediul în ......., codul fiscal ..............., declar ca cedez în favoarea Societãţii Comerciale .........., cu sediul în .........., codul fiscal ............., cantitatea care, în conformitate cu performanţele din anul 1999, ar urma sa fie alocata firmei noastre în cadrul contingentului tarifar de ovine şi caprine vii, deschis în anul 2000 la exportul în Uniunea Europeanã.



Data .............
Director, .................





--------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016