Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN Nr. 1998 din 7 octombrie 1996  pentru aprobarea Normelor privind constituirea, utilizarea si gestionarea Fondului special pentru protejarea asiguratilor    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN Nr. 1998 din 7 octombrie 1996 pentru aprobarea Normelor privind constituirea, utilizarea si gestionarea Fondului special pentru protejarea asiguratilor

EMITENT: MINISTERUL FINANTELOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL NR. 267 din 29 octombrie 1996
Ministru de stat, ministrul finanţelor,
avînd în vedere prevederile <>art. 60 din Legea nr. 136/1995 privind asigurãrile şi reasigurarile în România, ale <>art. 34 din Legea bugetului de stat pe anul 1996 nr. 29/1996 , ale <>art. 1 lit. j) din Hotãrîrea Guvernului nr. 574/1991 privind atribuţiile Oficiului de supraveghere a activitãţii de asigurare şi reasigurare, precum şi prevederile <>art. 7 alin. (3) din Hotãrîrea Guvernului nr. 449/1994 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Finanţelor, republicatã,
emite urmãtorul ordin:

1. Se aproba Normele privind constituirea, utilizarea şi gestionarea Fondului special pentru protejarea asiguraţilor.
2. Prezentele norme se publica în Monitorul Oficial al României.
3. Oficiul de supraveghere a activitãţii de asigurare şi reasigurare va lua mãsuri pentru aducerea la îndeplinire a prevederilor prezentului ordin.

p. Ministru de stat,
ministrul finanţelor,
Nicolae Constantinescu,
secretar de stat

NORME
privind constituirea, utilizarea şi gestionarea Fondului special pentru protejarea asiguraţilor

I. Întocmirea bugetului de venituri şi cheltuieli al Fondului special pentru protejarea asiguraţilor
1. Fondul special pentru protejarea asiguraţilor se constituie în conformitate cu prevederile <>art. 60 din Legea nr. 136/1995 privind asigurãrile şi reasigurarile în România şi cu prevederile <>art. 1 lit. j) din Hotãrîrea Guvernului nr. 574/1991 privind atribuţiile Oficiului de supraveghere a activitãţii de asigurare şi reasigurare.
2. Potrivit prevederilor <>art. 60 alin. 2 din Legea nr. 136/1995 , Fondul special pentru protejarea asiguraţilor se constituie şi se administreazã de cãtre Oficiul de supraveghere a activitãţii de asigurare şi reasigurare din cadrul Ministerului Finanţelor, care va stabili anual, prin legea bugetului de stat, cota procentualã ce se aplica asupra volumului de prime brute încasate de societãţile de asigurare, asigurare-reasigurare şi reasigurare.

II. Execuţia Fondului special pentru protejarea asiguraţilor

a) Încasarea veniturilor Fondului special pentru protejarea asiguraţilor

1. Societãţile de asigurare, asigurare-reasigurare şi reasigurare au obligaţia de a vira lunar sumele datorate Fondului special pentru protejarea asiguraţilor pînã la data de 25 a lunii curente pentru luna expiratã.
Pentru anul 1995 se vor vira sumele constituite în conformitate cu prevederile art. 35 din Legea bugetului de stat pe anul 1995 nr. 22/1995, iar pentru perioada expiratã din anul 1996 se vor vira sumele datorate la acest fond în conformitate cu prevederile <>art. 34 din Legea bugetului de stat pe anul 1996 nr. 29/1996 , în termen de 15 zile de la data publicãrii prezentelor norme în Monitorul Oficial al României.
Calculul şi virarea sumelor pentru anul curent se stabilesc de societãţile de asigurare, asigurare-reasigurare şi reasigurare, cumulat de la începutul anului astfel: total prime de asigurare încasate, cota de prelevare, suma cuvenitã Fondului special pentru protejarea asiguraţilor, suma virata pînã la finele lunii precedente, suma de virat pentru luna curenta. Aceste elemente se înscriu pe versoul ordinului de plata.
2. Societãţile de asigurare, asigurare-reasigurare şi reasigurare vireazã sumele stabilite conform legii bugetului de stat în contul nr. 64.386.01.10 "Disponibil din Fondul special pentru protejarea asiguraţilor", deschis pe seama Ministerului Finanţelor, Direcţia generalã organizare, resurse umane şi servicii generale, la centrala Bãncii Naţionale a României.
3. a) Pentru nevirarea în termen a sumelor destinate Fondului special pentru protejarea asiguraţilor se calculeazã majorãri de intirziere, în conformitate cu reglementãrile în vigoare referitoare la sumele nevirate în termen, datorate bugetului de stat.
b) Majorãrile de intirziere vor fi virate în contul Fondului special pentru protejarea asiguraţilor respectiv.
c) În cazul repetarii faptei prevãzute la pct. 3 lit. a) se poate lua şi mãsura suspendãrii activitãţii pe o perioada de pînã la un an, în conformitate cu prevederile <>art. 62 alin. 2 din Legea nr. 136/1995 .
d) Verificarea respectãrii prevederilor legale privind virarea sumelor şi a majorãrilor de intirziere cuvenite Fondului special pentru protejarea asiguraţilor se face de cãtre organele abilitate de Ministerul Finanţelor.
4. În contabilitatea societãţilor de asigurare, asigurare-reasigurare şi reasigurare, constituirea Fondului special pentru protejarea asiguraţilor se va reflecta în debitul contului 635 "Cheltuieli cu alte impozite, taxe şi vãrsãminte datorate", prin creditul contului 447 "Fonduri speciale - taxe şi vãrsãminte asimilate", analitic distinct, intitulat "Fondul special pentru protejarea asiguraţilor".

b) Utilizarea Fondului special pentru protejarea asiguraţilor

1. Fondul special pentru protejarea asiguraţilor se administreazã de cãtre Ministerul Finanţelor ca ordonator principal de credite, prin Oficiul de supraveghere a activitãţii de asigurare şi reasigurare, iar evidenta contabila a acestui fond se asigura de cãtre Direcţia generalã organizare, resurse umane şi servicii generale.
2. Fondul special pentru protejarea asiguraţilor este destinat plãţilor de despãgubiri şi de sume asigurate în caz de faliment al societãţilor comerciale din domeniul asigurãrilor, cu excepţia cazurilor în care s-a efectuat transferul de portofoliu avizat de Oficiul de supraveghere a activitãţii de asigurare şi reasigurare.
3. Societãţile de asigurare, asigurare-reasigurare şi reasigurare aflate în lichidare judiciarã vor efectua plata despãgubirilor şi a sumelor asigurate din fondurile de rezerva pînã la epuizare, precum şi din cele obţinute din vînzarea bunurilor aparţinînd averii societãţii, în conformitate cu prevederile <>Legii nr. 64/1995 privind procedura reorganizãrii şi lichidãrii judiciare.
În cazul în care aceste fonduri sînt insuficiente, restul plãţilor se va efectua numai în limita disponibilului aflat în Fondul special pentru protejarea asiguraţilor, administrat de Ministerul Finanţelor, şi numai pentru asiguraţii direcţi.
4. Fiecare cheltuiala a Fondului special pentru protejarea asiguraţilor, efectuatã în condiţiile de mai sus, va reprezenta:
a) pînã la 100% din suma asigurata pentru contractele de asigurare de viata care expira în anul în care s-a produs lichidarea judiciarã a societãţilor de asigurare;
b) pînã la 100% din suma de rãscumpãrare pentru contractele de asigurare de viata, dacã aceasta este prevãzutã prin condiţiile de asigurare;
c) pînã la 70% din despãgubirea cuvenitã pentru poliţele aferente celorlalte categorii de asigurãri pentru riscurile produse în perioada de valabilitate a politelor, dar nu mai tirziu de momentul închiderii producerii de lichidare judiciarã a societãţilor de asigurare.
5. Termenul de formulare a pretenţiilor în scris de cãtre asiguraţi la Oficiul de supraveghere a activitãţii de asigurare şi reasigurare este de maximum 6 luni de la data închiderii procedurii de lichidare judiciarã a societãţii de asigurare.
6. Plãţile de la Fondul special pentru protejarea asiguraţilor se vor efectua în baza documentelor justificative aprobate de o comisie special constituitã, numita prin ordin al ministrului finanţelor, care va fi formatã din:
* un reprezentant al Oficiului de supraveghere a activitãţii de asigurare şi reasigurare, care va conduce aceasta comisie în calitate de preşedinte;
* un reprezentant al Direcţiei generale juridice şi contencios din cadrul Ministerului Finanţelor;
* un reprezentant al Direcţiei generale organizare, resurse umane şi servicii generale din cadrul Ministerului Finanţelor;
* un reprezentant al direcţiei generale a finanţelor publice şi controlului financiar de stat judeţene în a carei raza teritorialã s-a aflat sediul central al societãţii de asigurare, lichidatã judiciar;
* un reprezentant al Uniunii Naţionale a Societãţilor de Asigurare din România.
Comisia se va întruni la termenele stabilite de preşedintele acesteia, la sediul Oficiului de supraveghere a activitãţii de asigurare şi reasigurare, şi va lua hotãrîri cu majoritatea simpla (jumãtate plus unul) a membrilor ei.
7. Eventualele disponibilitati rãmase nefolosite la finele anului se reporteazã în anul urmãtor, cu aceeaşi destinaţie.
8. Dacã disponibilul existent în Fondul special pentru protejarea asiguraţilor nu este suficient pentru acoperirea pretenţiilor formulate potrivit pct. 5 de mai sus, acestea vor fi onorate pe mãsura alimentarii Fondului special pentru protejarea asiguraţilor cu resursele financiare prevãzute la cap. I pct. 2 din prezentele norme.

III. Raportarea şi contabilitatea execuţiei Fondului special pentru protejarea asiguraţilor
1. Operaţiunile de încasãri şi plati din Fondul special pentru protejarea asiguraţilor se înregistreazã în contabilitatea Ministerului Finanţelor, ca ordonator principal de credite, în conturi distincte, potrivit planului de conturi al instituţiilor publice.
2. Evidenta veniturilor, cheltuielilor şi disponibilitãţilor în cont privind Fondul special pentru protejarea asiguraţilor se tine cu ajutorul conturilor specifice fondurilor speciale, şi anume:
149 "Disponibil din Fondul special pentru protejarea asiguraţilor";
349 "Fondul special pentru protejarea asiguraţilor";
449 "Cheltuieli din Fondul special pentru protejarea asiguraţilor".
3. Funcţiunea contabila a acestor conturi este asemãnãtoare conturilor de disponibilitati, fonduri şi cheltuieli cu destinaţie specialã (119, 337 şi 421), potrivit Planului de conturi pentru instituţiile publice şi instrucţiunilor de aplicare a acestuia, aprobat prin Ordinul ministrului finanţelor nr. 324/1984 , cu modificãrile ulterioare.
4. În dãrile de seama contabile trimestriale şi anuale pentru anul 1996, în formularul de bilanţ, instituţiile publice raporteazã conturile menţionate la codurile: 174, 242 şi 433, iar execuţia veniturilor şi cheltuielilor acestui fond se raporteazã în formularul 15/b "Cont de execuţie a Fondului special pentru protejarea asiguraţilor", anexa la darea de seama contabila trimestriala şi anuala.
5. La finele trimestrelor şi anului se întocmeşte contul de execuţie a Fondului special pentru protejarea asiguraţilor, în structura aprobatã prin lege, care se cuprinde în darea de seama contabila asupra execuţiei bugetului.

-------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016