Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 198 din 10 martie 2003  pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind stabilirea principiilor referitoare la conditiile zootehnice si genealogice aplicabile activitatilor de import din tari terte de animale, material seminal, ovule si embrioni ai acestora    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 198 din 10 martie 2003 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind stabilirea principiilor referitoare la conditiile zootehnice si genealogice aplicabile activitatilor de import din tari terte de animale, material seminal, ovule si embrioni ai acestora

EMITENT: MINISTERUL AGRICULTURII, ALIMENTATIEI SI PADURILOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 241 din 8 aprilie 2003
În temeiul prevederilor <>art. 31 alin. 1 din Legea sanitarã veterinara nr. 60/1974 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
în baza <>Hotãrârii Guvernului nr. 362/2002 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
vazand Referatul de aprobare nr. 151.544 din 25 februarie 2003, întocmit de Agenţia Nationala Sanitarã Veterinara,

ministrul agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor emite urmãtorul ordin:

ART. 1
Se aproba Norma sanitarã veterinara privind stabilirea principiilor referitoare la condiţiile zootehnice şi genealogice aplicabile activitãţilor de import din tari terţe de animale, material seminal, ovule şi embrioni ai acestora, prevãzutã în anexa care face parte integrantã din prezentul ordin.
ART. 2
Direcţiile sanitare veterinare judeţene şi a municipiului Bucureşti vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
ART. 3
Agenţia Nationala Sanitarã Veterinara va controla modul de ducere la îndeplinire a prezentului ordin.
ART. 4
Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi va intra în vigoare în termen de 15 zile de la data publicãrii.

p. Ministrul agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor,
Petre Daea,
secretar de stat

Bucureşti, 10 martie 2003.
Nr. 198.

ANEXA 1

NORMA SANITARĂ VETERINARA
privind stabilirea principiilor referitoare la condiţiile zootehnice şi genealogice aplicabile activitãţilor de import din tari terţe de animale, material seminal, ovule şi embrioni ai acestora

ART. 1
(1) Prezenta norma sanitarã veterinara stabileşte principiile referitoare la condiţiile zootehnice şi genealogice aplicabile activitãţilor de import din tari terţe de animale, material seminal, ovule şi embrioni care fac obiectul "Normei sanitare veterinare cu privire la animalele de reproducţie de rasa pura din specia bovine", a "Normei sanitare veterinare cu privire la standardele zootehnice aplicabile animalelor de reproducţie din specia porcine", a "Normei sanitare veterinare cu privire la reproducerea în rasa pura a ovinelor şi caprinelor", a "Normei sanitare veterinare cu privire la condiţiile zootehnice şi genealogice ce reglementeazã comerţul cu ecvidee dintre România şi statele membre" şi a "Normei sanitare veterinare ce stabileşte cerinţe zootehnice şi genealogice pentru comercializarea animalelor de rasa pura".
(2) Prezenta norma sanitarã veterinara trebuie sa se aplice fãrã a se aduce atingere regulilor naţionale de sãnãtate a animalelor, aplicabile activitãţilor de import din tari terţe, de animale, material seminal, ovule şi embrioni de la acestea la care se referã alin. (1).
(3) Prezenta norma sanitarã veterinara nu trebuie sa aducã atingere:
a) aplicãrii regulilor privind unele substanţe ce au acţiune hormonala sau tirostatica sau privind substantele beta-antagoniste la efectivele de ferma,
b) activitãţilor de import de animale, material seminal, ovule şi embrioni la care se referã alin. (1) şi destinate experimentelor tehnice sau ştiinţifice efectuate sub controlul autoritãţilor competente.
(4) Activitãţile de import de animale, inclusiv cele care nu fac obiectul alin. (1), de ovule şi de embrioni nu pot fi interzise, restrictionate, sau prevenite din motive zootehnice sau genealogice altele decât cele care rezulta din prezenta norma sanitarã veterinara. În ceea ce priveşte importul de material seminal provenit de la animale, ce nu sunt menţionate la alin. (1), trebuie sa se aplice regulile zootehnice şi genealogice naţionale pana la adoptarea regulilor naţionale armonizate cu cele comunitare.
ART. 2
(1) Prin "autoritãţi", conform prezentei norme sanitare veterinare, se înţelege orice organizaţie de creşterea animalelor, asociaţie de crescatori, întreprinzãtori privati sau serviciile oficiale ce sunt recunoscute pentru speciile şi/sau rasele respective în concordanta cu prevederile relevante ale normelor sanitare veterinare menţionate în art. 1 alin. (1), în scopul ţinerii unui registru genealogic sau a unui registru.
(2) Fata de cele menţionate la alin. (1),
a) trebuie sa se aplice definiţiile de la art. 1 alin. (1) al primelor trei norme sanitare veterinare şi de la art. 2 al celorlalte doua norme sanitare veterinare menţionate la art. 1 alin. (1).
b) prin "cai de rasa pura pentru reproducţie" se înţelege caii înregistraţi, cu excepţia celor castrati.
ART. 3
(1) În conformitate cu prevederile prezentei norme sanitare veterinare cu privire la animalele şi produsele la care se referã art. 1 alin. (1) şi pentru fiecare ţara terta va fi întocmitã o lista a autoritãţilor ce sunt autorizate pentru speciile şi/sau rasele respective în concordanta cu procedura legislativã nationala.
(2) Pentru a fi înscrisã pe lista prevãzutã la alin. (1), autoritatea veterinara centrala a României trebuie:
a) sa fie înscrisã pe o lista întocmitã de autoritãţile competente ale ţãrilor terţe şi comunicatã Comisiei Europene şi statelor membre ale Uniunii Europene;
b) sa fie conformã în cazul fiecãrei specii şi/sau fiecãrei rase, cu cerinţele relevante stabilite de legislaţia veterinara nationala armonizata cu legislaţia comunitara şi în special cu:
(i) prevederile aplicabile pentru înscrierea şi înregistrarea în registrul genealogic sau în registre,
(ii) prevederile aplicabile pentru acceptarea animalelor în scopuri de reproducţie,
(iii) prevederile aplicabile pentru utilizarea materialului seminal, ovulelor şi a embrionilor de la aceste animale,
(iv) metodele utilizate pentru controlul de performanta şi aprecierea valorii genetice,
c) sa fie inspectata de un serviciu oficial de inspecţie din ţara terta,
d) sa se angajeze pentru a înscrie sau a inregistra în registrele genealogice sau registrele acestora, a animalelor, materialului seminal, ovulelor şi embrionilor precum şi a animalelor rezultate din acestea, la care se referã art. 1 alin. (1) ce sunt autorizate de o autoritate cu privire la speciile şi/sau rasele respective şi recunoscuta în baza legislaţiei naţionale armonizata cu cea comunitara.
(3) Lista la care se referã alin. (1), poate fi amendata prin procedura stabilitã de autoritatea veterinara centrala a României.
(4) Implementarea regulilor precizate de prezentul articol, şi în special alin. 2 lit. (d), trebuie sa se adopte, atunci când este cazul, prin procedura stabilitã de legislaţia nationala.
ART. 4
Pentru a fi importate animalele la care se referã art. 1 trebuie:
a) sa fie înscrise sau înregistrate în registrul genealogic sau în registrul ţinut de autoritatea nominalizatã pe lista la care se referã art. 3 alin. (1),
b) sa fie însoţite de pedigree şi de certificatul zootehnic ce trebuie întocmite în concordanta cu procedura nationala elaborata de autoritatea veterinara centrala a României.
c) sa fie însoţite de un document prin care se arata ca sunt înscrise sau înregistrate în registrul naţional în concordanta cu regulile detaliate stabilite în baza procedurii naţionale.
ART. 5
Pentru a fi importat, materialul seminal la care se referã art. 1 trebuie:
a) sa provinã de la un animal care este înscris sau înregistrat în registrul genealogic sau în registrul ţinut de o autoritate ce figureazã pe una din listele la care se referã art. 3 alin. (1);
b) sa provinã de la un animal care a fost supus controalelor de performanta şi de estimare a valorii genetice ce trebuie sa fie determinate în concordanta cu procedura nationala pe baza principiilor prevãzute pentru aceasta de regulile comunitare transpuse în legislaţia nationala;
c) sa fie însoţite de pedigree şi de un certificat zootehnic întocmit în conformitate cu procedura nationala.
ART. 6
Pentru a fi importate, ovulele animalelor la care se referã art. 1 trebuie:
a) sa provinã de la un animal care este înscris sau înregistrat în registrul genealogic sau în registrul ţinut de autoritatea ce figureazã pe una din listele la care se referã art. 3 alin. (1);
b) sa fie însoţite de pedigree şi de un certificat zootehnic întocmit în conformitate cu procedura nationala.
ART. 7
Pentru a fi importati, embrionii la care face referire art. 1 trebuie:
a) sa provinã de la un animal care este înscris sau înregistrat în registrul genealogic sau în registrul ţinut de autoritatea care figureazã pe una din listele la care face referire art. 3 alin. (1);
b) sa fie insotiti de pedigree şi de un certificat zootehnic întocmit în concordanta cu procedura nationala.
ART. 8
În vederea transpunerii în legislaţia nationala a unor noi prevederi legislative comunitare, sau din proprie initiativa, autoritatea veterinara centrala a României poate, în baza procedurii legislative naţionale, sa stabileascã cerinţe zootehnice şi genealogice suplimentare pentru importul provenit din tari terţe, de animale, material seminal, ovule şi embrioni, cerinţe care sa ţinã cont de situaţia specifica din astfel de tari terţe.
ART. 9
(1) "Norma sanitarã veterinara ce stabileşte principiile care reglementeazã organizarea controalelor veterinare pentru animalele care intra în România din tari terţe" aprobatã prin <>Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 285/2001 cu modificãrile ulterioare, publicat în Monitorul Oficial nr. 479/21.08.2001 trebuie sa se aplice cu privire la animalele la care se referã art. 1 alin. (1).
(2) "Norma sanitarã veterinara stabilind principiile care reglementeazã organizarea controalelor veterinare privind produsele ce intra în România din tari terţe" trebuie sa fie aplicabilã cu privire la materialul seminal, ovulele şi embrionii la care se referã art. 1 alin. (1).
(3) Atunci când este cazul trebuie sa fie adoptate reguli specifice detaliate de aplicare, în scopul controalelor zootehnice ce rezulta din prezentul articol, în conformitate cu procedura nationala.
ART. 10
(1) În vederea stabilirii listelor la care se referã art. 3 alin. (1) şi a condiţiilor prevãzute de art. 4, 5, 6 şi 7 ce trebuie sa fie stabilite, trebuie sa fie efectuate controalele la fata locului de cãtre experţi ai autoritãţii veterinare centrale a României.
(2) Experţii din România responsabili pentru aceste inspecţii, trebuie sa fie desemnaţi la propunerea autoritãţii veterinare centrale a României. Aceste inspecţii trebuie realizate în numele autoritãţii veterinare centrale a României ce va suporta costurile implicate de acestea. Frecventa şi aranjamentele pentru aceste inspecţii trebuie determinate în concordanta cu procedura nationala.
ART. 11
(1) Autoritatea veterinara centrala a României prin Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor poate adopta acte normative sau prevederi administrative suplimentare necesare prezentei norme sanitare veterinare, pentru a se asigura implementarea şi conformitatea cu prevederile acesteia.
(2) Autoritatea veterinara centrala a României va lua mãsurile administrative şi va sanctiona, potrivit legii orice încãlcare a prevederilor prezentei norme sanitare veterinare.
(3) Atunci când autoritatea veterinara centrala a României adopta cele menţionate la alineatele precedente, trebuie sa se facã o referire expresã la prezenta norma sanitarã veterinara.

------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016