Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 195 din 20 aprilie 2007  privind modificarea si completarea   Ordinului ministrului administratiei si internelor nr. 718/2005 pentru aprobarea Criteriilor de performanta privind structura organizatorica si dotarea serviciilor voluntare pentru situatii de urgenta    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 195 din 20 aprilie 2007 privind modificarea si completarea Ordinului ministrului administratiei si internelor nr. 718/2005 pentru aprobarea Criteriilor de performanta privind structura organizatorica si dotarea serviciilor voluntare pentru situatii de urgenta

EMITENT: MINISTERUL INTERNELOR SI REFORMEI ADMINISTRATIVE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 288 din 2 mai 2007

Având în vedere prevederile <>art. 32 alin. (3) din Legea nr. 307/2006 privind apãrarea împotriva incendiilor,
în temeiul <>art. 9 alin. (4) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 63/2003 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Administraţiei şi Internelor, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 604/2003 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare,

ministrul internelor şi reformei administrative emite urmãtorul ordin:

ART. I
Anexa la <>Ordinul ministrului administraţiei şi internelor nr. 718/2005 pentru aprobarea Criteriilor de performanţã privind structura organizatoricã şi dotarea serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţã, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 636 din 20 iulie 2005, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. La articolul 2, litera b) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"b) grupã de intervenţie - structurã formatã din personal voluntar şi angajat care încadreazã o autospecialã de intervenţie."
2. La articolul 3, alineatul (3) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(3) Pânã la asigurarea dotãrii la nivelul prevãzut de reglementãrile în vigoare, consiliile locale încheie, în mod obligatoriu, contracte sau convenţii de intervenţie cu alte consilii locale sau cu operatorii economici care au constituite servicii voluntare/private dotate cu autospeciale de intervenţie."
3. Articolul 4 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 4. - (1) Constituirea, dimensionarea şi dotarea structurilor serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţã se fac pe baza urmãtoarelor criterii:
a) numãrul de gospodãrii/locuinţe individuale din sectorul de competenţã;
b) tipurile de riscuri identificate în profil teritorial.
(2) Dotarea serviciilor voluntare cu autospeciale pentru stingerea incendiilor se face avându-se în vedere ca o autospecialã de intervenţie sã revinã la cel mult 2000 de gospodãrii/locuinţe individuale."
4. Articolul 5 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 5. - (1) Serviciul voluntar este condus de un şef, profesionist în domeniu, şi are în componenţã, în mod obligatoriu, urmãtoarele structuri:
a) un compartiment pentru prevenire;
b) una sau mai multe formaţii de intervenţie, salvare şi prim ajutor, denumite în continuare formaţii de intervenţie.
(2) Pentru efectuarea lucrãrilor de întreţinere, a reviziilor şi reparaţiilor la mijloacele de intervenţie din dotare, serviciile voluntare pot sã îşi organizeze ateliere proprii de reparaţii."
5. Articolul 6 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 6. - Compartimentul pentru prevenire are ca principale atribuţii prevenirea producerii unor situaţii de urgenţã, prin acţiuni de îndrumare şi control în localitãţile în care îşi desfãşoarã activitatea."
6. La articolul 7, alineatele (2), (3), (4) şi (5) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
"(2) Formaţia de intervenţie are în compunere grupe de intervenţie şi/sau echipe specializate.
(3) Grupele de intervenţie se organizeazã în funcţie de atribuţiile pe care le au, precum şi în raport cu categoriile şi tipurile de autospeciale folosite pentru îndeplinirea atribuţiilor lor.
(4) Echipele specializate sunt constituite în funcţie de tipurile de riscuri identificate în sectorul de competenţã, pe urmãtoarele domenii principale: incendii, înştiinţare-alarmare, cercetare-cãutare, deblocare-salvare, sanitar, evacuare, protecţie chimicã, radiologicã, biologicã şi nuclearã, transmisiuni şi suport logistic.
(5) Dotarea grupelor de intervenţie şi echipelor specializate este prevãzutã în anexa nr. 1."
7. La articolul 9, alineatele (1), (2) şi (3) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
"Art. 9. - (1) La amplasarea în teritoriu a formaţiilor de intervenţie ale serviciului voluntar se ţine seama de timpul mediu de alertare: în funcţie de anotimp şi de ora la care s-a produs situaţia de urgenţã - 5-10 minute.
(2) Timpul de rãspuns are urmãtoarele limite maxime:
1. la operatorii economici, din subordinea consiliului local, care prezintã risc ridicat - 15 minute;
2. în cel mai îndepãrtat punct al sectorului de competenţã stabilit - 20 de minute;
3. în celelalte localitãţi sau la ceilalţi operatori economici cu care s-au încheiat contracte sau convenţii de intervenţie - 30 de minute.
(3) Criteriile operaţionale prevãzute la alin. (1) şi (2), respectiv timpul mediu de alertare şi timpul de rãspuns, se coreleazã, dupã caz, cu criteriul complementaritãţii dat de existenţa în sectorul de competenţã a serviciilor private pentru situaţii de urgenţã."
8. Articolul 10 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 10. - Pentru asigurarea permanentã a intervenţiei, conducãtorul/conducãtorii autospecialei/autospecialelor de intervenţie efectueazã serviciul în ture, conform regulamentului propriu de organizare şi funcţionare."
9. Articolul 11 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 11. - (1) Serviciile voluntare se clasificã în funcţie de componenta preventivã, de dotare şi de tipul intervenţiei, astfel:
a) serviciu de categoria I - având în formaţia de intervenţie doar echipe specializate, pe tipuri de riscuri;
b) serviciu de categoria a II-a - având în formaţia de intervenţie grupe care încadreazã autospeciale, altele decât cele pentru stingerea incendiilor, precum şi echipe specializate, pe tipuri de riscuri;
c) serviciu de categoria a III-a - având în formaţia de intervenţie grupe de intervenţie, dintre care una încadreazã o autospecialã pentru stingerea incendiilor, şi echipe specializate, pe tipuri de riscuri;
d) serviciu de categoria a IV-a - având în formaţia de intervenţie grupe de intervenţie, dintre care cel puţin douã încadreazã autospeciale pentru stingerea incendiilor, şi echipe specializate, pe tipuri de riscuri.
(2) Toate categoriile de servicii voluntare au în compunere, în mod obligatoriu, un compartiment pentru prevenirea situaţiilor de urgenţã."
10. Articolul 12 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 12. - (1) Serviciul voluntar se încadreazã cu personal angajat şi cu personal voluntar.
(2) Personalul angajat şi cel voluntar trebuie sã corespundã cerinţelor de pregãtire fizicã şi psihicã şi sã aibã aptitudinile necesare în vederea îndeplinirii atribuţiilor specifice.
(3) În serviciul voluntar, funcţiile de şef serviciu şi conducãtor autospeciale se încadreazã, în mod obligatoriu, cu personal angajat.
(4) La încadrare şi anual personalul serviciului voluntar este supus controlului medical, în condiţiile legii.
(5) Personalul angajat trebuie sã aibã calificarea necesarã, conform reglementãrilor în vigoare.
(6) Funcţiile personalului din serviciul voluntar sunt urmãtoarele:
a) şef serviciu;
b) şef compartiment pentru prevenire;
c) specialist pentru prevenire;
d) şef formaţie intervenţie, salvare şi prim ajutor;
e) şef grupã de intervenţie;
f) şef echipã specializatã;
g) servant;
h) conducãtor autospeciale.
(7) Promovarea personalului se face ierarhic, începând cu funcţia de bazã, în condiţiile legii."
11. Articolul 14 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 14. - Grupele de intervenţie se încadreazã cu personal stabilit conform prevederilor instrucţiunilor şi cãrţilor tehnice de utilizare a autospecialelor."
12. La articolul 16, dupã alineatul (5) se introduc douã noi alineate, alineatele (6) şi (7), cu urmãtorul cuprins:
"(6) Pentru colaborare la acţiunile de limitare şi înlãturare a urmãrilor situaţiilor de urgenţã, consiliile locale care au constituite servicii voluntare pot încheia protocoale cu asociaţiile profesionale şi organizaţiile neguvernamentale cu atribuţii în domeniu.
(7) Inspectoratele judeţene controleazã, cel puţin o datã pe an, toate serviciile voluntare pentru situaţii de urgenţã, în ceea ce priveşte constituirea, dotarea şi încadrarea acestora, câte un exemplar din documentul încheiat cu aceastã ocazie fiind înaintat în luna decembrie Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţã, consiliului judeţean şi instituţiei prefectului, pentru dispunerea mãsurilor necesare îmbunãtãţirii activitãţii pe aceastã linie."
13. Anexa nr. 1 la criteriile de performanţã se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"DOTAREA
grupelor de intervenţie şi echipelor specializate
1. Grupe de intervenţie


──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. Tipul grupei
crt. de intervenţie Dotarea
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Salvare şi prim ajutor - ambulanţã
2. Stingerea incendiilor - autospecialã
3. Intervenţie la înãlţime - autoscarã
4. Descarcerare - autospecialã de descarcerare
5. Decontaminare şi protecţie CRBN - autospecialã
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



NOTĂ:
Fiecare autospecialã are în dotare aparaturã, echipament şi complete de protecţie, mijloace de transmisiuni, accesorii, substanţe şi alte materiale specifice, conform cãrţilor tehnice şi instrucţiunilor de exploatare.
2. Echipe specializate
Dotarea echipelor specializate se realizeazã pe baza normelor emise potrivit <>art. 65 alin. (2) din Legea nr. 481/2004 privind protecţia civilã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare."
14. În anexa nr. 2 la criteriile de performanţã, la poziţia 3 sintagma "formaţii, echipaje/grupe şi echipe" se înlocuieşte cu sintagma "grupe de intervenţie".
15. Dupã punctul VIII.2 din anexa nr. 3 la criteriile de performanţã se introduce un nou punct, punctul VIII.3, cu urmãtorul cuprins:
"VIII.3. Graficul de informare publicã."
16. În anexa nr. 4 la criteriile de performanţã, la capitolul 2 şi 3 sintagma "echipajelor/grupelor" se înlocuieşte cu sintagma "grupelor de intervenţie".
ART. II
Prezentul ordin se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Ministrul internelor
şi reformei administrative,
Cristian David

Bucureşti, 20 aprilie 2007.
Nr. 195.

-------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016