Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
ORDIN nr. 192 din 31 martie 2009 privind producerea bauturilor alcoolice fermentate nedistilate, altele decat berea si vinul, destinate consumului uman ca atare
EMITENT: MINISTERUL AGRICULTURII, PADURILOR SI DEZVOLTARII RURALE PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 232 din 8 aprilie 2009
Având în vedere:
- Referatul de aprobare nr. 166 din 6 martie 2009, întocmit de Oficiul Naţional al Viei şi Vinului;
- prevederile <>Ordonanţei Guvernului nr. 42/1995 privind producţia de produse alimentare destinate comercializãrii, republicatã;
- prevederile <>Ordinului ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 357/2003 pentru aprobarea Regulamentului cu privire la acordarea, suspendarea şi retragerea (anularea) licenţelor de fabricaţie agenţilor economici care desfãşoarã activitãţi în domeniul producţiei de produse alimentare, cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
- prevederile art. 15 din Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltãrii rurale, al ministrului sãnãtãţii publice şi al preşedintelui Autoritãţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor nr. 142/1.307/185/2008 pentru aprobarea Normelor de aplicare a Regulamentului Consiliului (CEE) nr. 1.601/1991 cu privire la regulile generale privind definirea, descrierea şi prezentarea vinurilor aromatizate, a bãuturilor aromatizate pe bazã de vin şi a cocteilurilor aromatizate din produse vitivinicole,
în temeiul prevederilor <>art. 7 alin. (6) din Hotãrârea Guvernului nr. 8/2009 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii, Pãdurilor şi Dezvoltãrii Rurale,
ministrul agriculturii, pãdurilor şi dezvoltãrii rurale emite urmãtorul ordin:
ART. 1
Pot fi produse urmãtoarele bãuturi alcoolice fermentate nedistilate, altele decât vinul şi berea, destinate consumului uman ca atare:
a) cidru de mere;
b) cidru de pere;
c) hidromel;
d) bãuturã alcoolicã fermentatã obţinutã exclusiv prin fermentarea sucurilor de fructe, cu excepţia strugurilor.
ART. 2
(1) Producerea bãuturilor alcoolice fermentate nedistilate, altele decât vinul şi berea, destinate consumului uman ca atare, prevãzute la art. 1, se realizeazã numai dupã elaborarea normelor tehnice privind definirea, descrierea, prezentarea şi etichetarea de cãtre Ministerul Agriculturii, Pãdurilor şi Dezvoltãrii Rurale.
(2) Ministerul Agriculturii, Pãdurilor şi Dezvoltãrii Rurale, la solicitarea producãtorilor agricoli, persoane fizice sau juridice, interesaţi de producerea bãuturilor alcoolice fermentate nedistilate, altele decât vinul şi berea, destinate consumului uman ca atare, prevãzute la art. 1, va elabora norme tehnice privind definirea, descrierea, prezentarea şi etichetarea acestora în termen de 30 de zile.
ART. 3
Utilizarea amidonului şi/sau a zaharurilor în scopul creşterii concentraţiei alcoolice, precum şi utilizarea alcoolului de orice naturã la fabricarea bãuturilor prevãzute la art. 1 sunt interzise.
ART. 4
Producerea bãuturilor alcoolice fermentate nedistilate, altele decât vinul şi berea, destinate consumului uman ca atare, care din punctul de vedere al definirii, descrierii, prezentãrii şi etichetãrii nu sunt reglementate prin norme tehnice privind definirea, descrierea, prezentarea şi etichetarea, este interzisã.
ART. 5
(1) Cantitãţile de produse prevãzute la art. 4, aflate pe stoc la producãtori, pot fi comercializate în cel mult 30 de zile de la data intrãrii în vigoare a prezentului ordin.
(2) Bãuturile alcoolice fermentate nedistilate, altele decât berea şi vinul, aflate în reţeaua de comercializare cu amãnuntul la data intrãrii în vigoare a prezentului ordin, pot fi comercializate pânã la epuizarea stocurilor.
ART. 6
(1) În 48 de ore de la data intrãrii în vigoare a prezentului ordin, direcţiile pentru agriculturã şi dezvoltare ruralã judeţene şi a municipiului Bucureşti vor solicita în scris tuturor producãtorilor de bãuturi alcoolice fermentate nedistilate, altele decât vinul şi berea, destinate consumului uman ca atare, o notificare referitoare la stocurile de produse prevãzute la art. 4, deţinute la data intrãrii în vigoare a prezentului ordin.
(2) Producãtorii de bãuturi alcoolice fermentate nedistilate, altele decât vinul şi berea, au obligaţia depunerii notificãrii prevãzute la alin. (1) în cel mult 48 de ore de la data primirii solicitãrii.
(3) Neîndeplinirea obligaţiei prevãzute la alin. (2) duce la denaturarea prin adãugare de clorurã de sodiu a bãuturilor alcoolice fermentate nedistilate, altele decât vinul şi berea, aflate pe stoc la producãtorul respectiv.
(4) În termen de 5 zile de la intrarea în vigoare a prezentului ordin, direcţiile pentru agriculturã şi dezvoltare ruralã judeţene şi a municipiului Bucureşti, prin inspecţiile de specialitate, vor inventaria la producãtori stocurile de bãuturi alcoolice fermentate nedistilate, altele decât vinul şi berea, existente la data publicãrii prezentului ordin, care pot fi îmbuteliate şi livrate în vederea comercializãrii, conform art. 5 alin. (1).
ART. 7
Ministerul Agriculturii, Pãdurilor şi Dezvoltãrii Rurale, prin direcţiile pentru agriculturã şi dezvoltare ruralã judeţene şi a municipiului Bucureşti, va duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
ART. 8
Direcţiile pentru agriculturã şi dezvoltare ruralã judeţene şi a municipiului Bucureşti vor proceda la retragerea licenţelor de fabricaţie şi/sau îmbuteliere de la toţi operatorii economici care nu respectã prevederile prezentului ordin.
ART. 9
Prezentul ordin se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Ministrul agriculturii, pãdurilor şi dezvoltãrii rurale,
Ilie Sârbu
Bucureşti, 31 martie 2009.
Nr. 192.
-----
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: