Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 185 din 3 iunie 2008  pentru aprobarea Normelor de aplicare a Regulamentului Consiliului (CEE) nr. 1.601/1991 cu privire la regulile generale privind definirea, descrierea si prezentarea vinurilor aromatizate, a bauturilor aromatizate pe baza de vin si a cocteilurilor aromatizate din produse vitivinicole    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 185 din 3 iunie 2008 pentru aprobarea Normelor de aplicare a Regulamentului Consiliului (CEE) nr. 1.601/1991 cu privire la regulile generale privind definirea, descrierea si prezentarea vinurilor aromatizate, a bauturilor aromatizate pe baza de vin si a cocteilurilor aromatizate din produse vitivinicole

EMITENT: AUTORITATEA NATIONALA PENTRU PROTECTIA CONSUMATORILOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 565 din 28 iulie 2008
ORDIN nr. 185 din 3 iunie 2008
pentru aprobarea Normelor de aplicare a Regulamentului Consiliului (CEE) nr. 1.601/1991 cu privire la regulile generale privind definirea, descrierea şi prezentarea vinurilor aromatizate, a bãuturilor aromatizate pe bazã de vin şi a cocteilurilor aromatizate din produse vitivinicole
EMITENT: MINISTERUL AGRICULTURII ŞI DEZVOLTÃRII RURALE
Nr. 142 din 29 februarie 2008
MINISTERUL SÃNÃTÃŢII PUBLICE
Nr. 1.307 din 14 iulie 2008
AUTORITATEA NAŢIONALÃ PENTRU PROTECŢIA CONSUMATORILOR
Nr. 185 din 3 iunie 2008
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 565 din 28 iulie 2008


Vãzând Referatul de aprobare nr. 64.017 din 29 ianuarie 2008, întocmit de Direcţia generalã de inspecţii tehnice şi control,
având în vedere prevederile <>art. 34 din Ordonanţa de urgenţa a Guvernului nr. 97/2001 privind reglementarea producţiei, circulaţiei şi comercializãrii alimentelor, republicatã, şi ale Regulamentului Consiliului (CEE) nr. 1.601/1991 cu privire la regulile generale privind definirea, descrierea şi prezentarea vinurilor aromatizate, a bãuturilor aromatizate pe bazã de vin şi a cocteilurilor aromatizate din produse vitivinicole, cu amendamentele şi modificãrile ulterioare,
în temeiul prevederilor <>art. 7 alin. (7) din Hotãrârea Guvernului nr. 385/2007 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltãrii Rurale, ale <>art. 7 alin. (4) din Hotãrârea Guvernului nr. 862/2006 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sãnãtãţii Publice, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi ale <>art. 5 alin. (4) din Hotãrârea Guvernului nr. 748/2007 privind organizarea şi funcţionarea Autoritãţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, cu modificãrile ulterioare,

ministrul agriculturii şi dezvoltãrii rurale, ministrul sãnãtãţii publice şi preşedintele Autoritãţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor emit urmãtorul ordin:

ART. 1
Se aprobã Normele de aplicare a Regulamentului Consiliului (CEE) nr. 1.601/1991 cu privire la regulile generale privind definirea, descrierea şi prezentarea vinurilor aromatizate, a bãuturilor aromatizate pe bazã de vin şi a cocteilurilor aromatizate din produse vitivinicole, prevãzute în anexa care face parte integrantã din prezentul ordin.
ART. 2
(1) Ministerul Agriculturii şi Dezvoltãrii Rurale, Ministerul Sãnãtãţii Publice şi Autoritatea Naţionalã pentru Protecţia Consumatorilor, prin direcţiile generale pentru agriculturã şi dezvoltare ruralã judeţene şi a municipiului Bucureşti, autoritãţile de sãnãtate publicã judeţene şi a municipiului Bucureşti şi, respectiv, prin inspectoratele regionale pentru protecţia consumatorilor, vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
(2) Verificarea şi controlul respectãrii prevederilor prezentului ordin se fac de cãtre reprezentanţii Inspecţiei de Stat pentru Controlul Tehnic Vitivinicol, al Autoritãţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor şi al Ministerului Sãnãtãţii Publice.
ART. 3
(1) Comercializarea vinurilor aromatizate, a bãuturilor aromatizate pe bazã de vin şi a cocteilurilor aromatizate din produse vitivinicole, care nu corespund prevederilor prezentelor norme, etichetate şi aflate pe stoc la producãtori şi distribuitori înaintea intrãrii în vigoare a prezentului ordin, este permisã pânã la epuizarea stocului, dar nu mai târziu de 90 de zile de la data publicãrii prezentului ordin în Monitorul Oficial al României, Partea I.
(2) Vinurile aromatizate, bãuturile aromatizate pe bazã de vin şi cocteilurile aromatizate din produse vitivinicole, care nu corespund prevederilor prezentelor norme, aflate în reţeaua de comercializare cu amãnuntul la data intrãrii în vigoare a prezentului ordin, pot fi comercializate pânã la epuizarea stocului.
(3) La data intrãrii în vigoare a prezentului ordin, Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor, al ministrului sãnãtãţii şi familiei şi al preşedintelui Autoritãţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor nr. 145/270/59/2002 pentru aprobarea Normelor cu privire la natura, conţinutul, originea, fabricarea, ambalarea, etichetarea, marcarea şi calitatea vinurilor aromatizate, bãuturilor aromatizate pe bazã de vin şi a cocteilurilor aromatizate din produse vitivinicole destinate comercializãrii pentru consumul uman, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 536 din 23 iulie 2002, se abrogã.
(4) Prezentul ordin se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Ministrul agriculturii şi dezvoltãrii rurale,
Dacian Cioloş

Ministrul sãnãtãţii publice,
Gheorghe Eugen Nicolãescu

Preşedintele Autoritãţii Naţionale
pentru Protecţia Consumatorilor,
Dan Vlaicu


ANEXÃ
NORME
de aplicare a Regulamentului Consiliului (CEE) nr.
1.601/1991 cu privire la regulile generale privind definirea,
descrierea şi prezentarea vinurilor aromatizate, a
bãuturilor aromatizate pe bazã de vin şi a cocteilurilor aromatizate
din produse vitivinicole

CAP. I
Dispoziţii generale

ART. 1
Prezentele norme definesc termenii utilizaţi şi stabilesc autoritãţile responsabile cu verificarea respectãrii prevederilor Regulamentului Consiliului (CEE) nr. 1.601/1991 , privind utilizarea materiilor prime şi a substanţelor aromatizante pentru obţinerea vinurilor aromatizate, a bãuturilor aromatizate pe bazã de vin şi a cocteilurilor aromatizate din produse vitivinicole şi cu verificarea pe piaţã a etichetãrii acestora.
ART. 2
(1) Evidenţa materiilor prime şi a bãuturilor definite în prezentele norme se realizeazã conform prevederilor <>Ordinului ministrului agriculturii, pãdurilor şi dezvoltãrii rurale nr. 234/2004 privind aprobarea documentelor de însoţire a transporturilor de produse vitivinicole şi evidenţele obligatorii în sectorul vitivinicol.
(2) Operatorii economici care produc şi/sau îmbuteliaza în vederea comercializãrii bãuturile definite în prezentele norme au obligaţia înscrierii în Registul Industriilor Vitivinicole, în conformitate cu prevederile <>Ordinului ministrului agriculturii, pãdurilor, apelor şi mediului nr. 71/2004 pentru aprobarea Regulamentului cu privire la înscrierea agenţilor economici care desfãşoarã activitãţi în domeniul vitivinicol în Registrul Industriilor Vitivinicole.
(3) Înainte de comercializarea fiecãrui lot de produse finite, producãtorii comunicã în scris organismelor de control ale Inspecţiei de Stat pentru Controlul Tehnic Vitivinicol care au obligaţia de a verifica şi a viza rapoartele de fabricaţie şi registrele de evidenţã obligatorii, prelevând totodata probemartor care se vor pãstra la producãtor pe toatã perioada comercializãrii lotului respectiv.
(4) Loturile de produse finite se pun în circulaţie numai pe baza unui buletin de analizã emis de un laborator autorizat în conformitate cu prevederile <>Ordinului ministrului agriculturii, pãdurilor şi dezvoltãrii rurale nr. 277/2006 pentru aprobarea Normelor metodologice privind autorizarea laboratoarelor în vederea executãrii de analize pentru vinurile şi celelalte produse pe bazã de must şi vin ce urmeazã a fi expediate în scopul comercializãrii pe piaţa internã prin care se atestã conformitatea din punct de vedere al compoziţiei fizico-chimice şi caracteristicilor organoleptice cu prevederile prezentelor norme.
(5) Producerea, definirea şi comercializarea altor vinuri aromatizate, bãuturi aromatizate pe bazã de vin sau cocteiluri aromatizate din produse vitivinicole decât cele definite în prezentele norme elaborate în conformitate cu Regulamentul Consiliului (CEE) nr. 1.601/1991 se pot face numai cu respectarea procedurii prevãzute la art. 13 din Regulamentul Consiliului (CEE) nr. 1.601/1991 .
(6) Vinurile şi musturile utilizate ca materii prime sau adiţionale în compoziţia bãuturilor definite în prezentele norme trebuie sã fie realizate în conformitate cu practicile şi tratamentele oenologice şi sã corespundã parametrilor de compoziţie şi caracteristicilor organoleptice stabilite prin Legea viei şi vinului în sistemul organizãrii comune a pieţei vitivinicole nr. 244/2002, republicatã, precum şi a normelor metodologice de aplicare a acestei legi.
ART. 3
(1) Alcoolul etilic utilizat pentru prepararea vinurilor aromatizate şi a bãuturii definite la art. 8 pct. 3 trebuie sã corespundã caracteristicilor prevãzute la art. 6 alin. (4) şi (5), în conformitate cu anexa I "Caracteristicile alcoolului etilic" din Regulamentul Consiliului (CEE) nr. 1.601/1991 .
(2) Alcoolul etilic utilizat pentru a dilua sau a dizolva materiile colorante, aromele sau orice alt aditiv autorizat nu este considerat ca un ingredient.
ART. 4
(1) Utilizarea apei eventual distilatã sau demineralizatã este admisã în cazul în care calitatea apei este conformã cu dispoziţiile <>Hotãrârii Guvernului nr. 1.020/2005 pentru aprobarea Normelor tehnice de exploatare şi comercializare a apelor minerale naturale, ale <>Legii nr. 458/2002 privind calitatea apei potabile, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi ale <>Hotãrârii Guvernului nr. 974/2004 pentru aprobarea Normelor de supraveghere, inspecţie sanitarã şi monitorizare a calitãţii apei potabile şi a Procedurii de autorizare sanitarã, a producţiei şi distribuţiei apei potabile şi dacã adaosul de apã nu modificã natura bãuturii.
(2) Lista aditivilor alimentari permişi, modalitãţile de folosire a acestora, precum şi substanţele adãugate trebuie sã corespundã prevederilor legislaţiei în vigoare.
ART. 5
În conformitate cu prevederile Regulamentului Consiliului (CEE) nr. 1.601/1991 , vinul aromatizat, bãutura aromatizatã pe bazã de vin şi cocteilul aromatizat din produse vitivinicole reprezintã:
A. Vinul aromatizat este bãutura:
1. obţinutã din vinuri de masã sau de calitate, vinuri petiante gazeificate şi eventual cu un adaos de must de struguri şi/sau must de struguri parţial fermentat;
2. la care s-a adãugat alcool etilic, care trebuie sã corespundã caracteristicilor prevãzute la art. 6 alin. (4) şi (5);
3. a) care a fost supusã aromatizãrii cu substanţe aromatizante naturale şi/sau produse aromatizante naturale şi/sau plante aromatice şi/sau mirodenii;
b) la care este interzisã aromatizarea cu substanţe aromatizante identice cu cele naturale şi/sau cu substanţe aromatizante şi/sau produse aromatizante obţinute prin sintezã chimicã, dar care nu sunt identice din punct de vedere chimic cu o substanţã prezentã în mod natural în produsele de origine vegetalã;
c) (1) la care utilizarea amestecurilor de substanţe aromatizante identice cu cele naturale, care prezintã aromã şi/sau gust de migdalã, caisã sau ou, este autorizatã numai în completarea migdalelor, caiselor sau ouãlor utilizate la producerea vinurilor aromatizate, în conformitate cu prevederile Regulamentului Consiliului (CEE) nr. 122/1994 de stabilire a unor norme de aplicare a Regulamentului Consiliului (CEE) nr. 1.601/1991 de stabilire a normelor generale privind definirea, descrierea şi prezentarea vinurilor aromatizate, a bãuturilor aromatizate pe bazã de vin şi a cocteilurilor aromatizate din produse vitivinicole.
(2) Amestecurile de arome utilizate trebuie sã respecte prevederile legislative în domeniu, iar producãtorul respectiv are obligaţia de a pãstra un registru separat pentru utilizarea acestor arome. Registrul cuprinde informaţii detaliate privind utilizarea suplimentarã a aromei în bãuturã în comparaţie cu aroma principalã, natura şi cantitatea aromei identice cu aroma naturalã prezentã în produs şi locul de stocare, precum şi înscrierea fiecãrei operaţii sau manipulãri efectuate.
d) la care este autorizatã utilizarea aromelor identice cu aroma naturalã de vanilie, conform reglementãrilor legislaţiei în vigoare;
4. care a fost supusã, în general, unei îndulciri şi eventual unei colorãri cu caramel;
5. care are o concentraţie alcoolicã dobânditã minimã 14,5% în volume şi de maximum 22% în volume şi o concentraţie alcoolicã totalã minimã de 17,5% în volume;
6. pentru produsele care poartã menţiunea "sec" sau "extrasec" concentraţia alcoolicã totalã este de minimum 16% în volume, respectiv 15% în volume;
7. Vinurile şi/sau musturile de struguri parţial fermentate, utilizate la fabricarea vinurilor aromatizate, trebuie sã fie prezente în produsul finit în proporţie de minimum 75%, procent ce va fi menţionat în sistemul de etichetare;
8. denumirea "vin aromatizat" poate fi înlocuitã cu cea de "aperitiv pe bazã de vin". Utilizarea termenului "aperitiv" în acest context este limitatã numai pentru produsele prevãzute la art. 7.
B. Bãutura aromatizatã pe bazã de vin este bãutura:
1. obţinutã din vin nou aflat încã în fermentaţie, vin de masã, vin de calitate, vin spumant, vin spumos, vin petiant şi vin petiant gazeificat, cu excepţia vinurilor fabricate cu adaos de alcool şi eventual cu un adaos de must de struguri şi/sau must de struguri parţial fermentat;
2. a) care a fost supusã aromatizãrii cu substanţe aromatizante naturale şi/sau produse aromatizante naturale şi/sau plante aromatice şi/sau substanţe aromatizante identice cu cele naturale;
b) la care este interzisã aromatizarea cu substanţe aromatizante şi/sau produse aromatizante obţinute prin sintezã chimicã, dar care nu sunt identice din punct de vedere chimic cu o substanţã prezentã în mod natural în produsele de origine vegetalã;
3. care a fost supusã unei eventuale îndulciri;
4. care nu a fãcut obiectul unui adaos de alcool etilic, cu urmãtoarele excepţii:
a) bãuturile aromatizate pe bazã de vin definite la art. 8 pct. 3 din prezentele norme;
b) bãuturile aromatizate pe bazã de vin, îndulcite, obţinute din vin alb, la care s-a adãugat distilat de struguri uscaţi şi care au fost aromatizate exclusiv cu extract de nucşoarã, conform Regulamentului Consiliului (CEE) nr. 122/1994 .
Bãuturile aromatizate pe bazã de vin, obţinute din vin roşu, care au fost îndulcite şi la care s-au adãugat preparatele aromatizante prevãzute la art. 1 alin. (2) lit. c) din Directiva CEE 88/388 a Consiliului. Aceste preparate aromatizante sunt obţinute exclusiv din condimente, ginseng, nuci, citrice şi plante aromatice;
5. care are o concentraţie alcoolicã dobânditã egalã sau mai mare de 7% în volume şi de maximum 14,5% în volume;
6. vinurile utilizate la fabricarea bãuturii aromatizate pe bazã de vin trebuie sã fie prezente în produsul finit în proporţie de minimum 50%, menţionat in sistemul de etichetare.
C. Cocteilul aromatizat din produse vitivinicole este bãutura:
1. obţinutã din vin şi/sau musturi de struguri;
2. a) care a fost supusã aromatizãrii cu substanţe aromatizante naturale şi/sau produse aromatizante naturale şi/sau plante aromatice şi/sau substanţe aromatizante identice cu cele naturale;
b) la care este interzisã aromatizarea cu substanţe aromatizante şi/sau produse aromatizante obţinute prin sintezã chimicã, dar care nu sunt identice din punct de vedere chimic cu o substanţã prezentã în mod natural în produsele de origine vegetalã;
3. care a fost supusã unei eventuale îndulciri şi unei eventuale colorãri, în conformitate cu prevederile prezentelor norme.
4. care nu a fãcut obiectul unui adaos de alcool;
5. care nu are o concentraţie alcoolicã dobânditã mai micã de 7% în volume;
6. vinurile şi/sau musturile de struguri utilizate la fabricarea cocteilului aromatizat din produse vitivinicole trebuie sã fie prezente în produsul finit în proporţie de minimum 50%, menţionat în sistemul de etichetare;
7. folosirea termenului "cocteil" în acest context nu exclude utilizarea acestuia pentru a defini produsele care nu se supun prevederilor prezentelor norme.

CAP. II
Definiţii

ART. 6
În sensul prezentelor norme, termenii folosiţi se definesc, conform prevederilor Regulamentului (CEE) nr. 1.601/1991 , dupã cum urmeazã:
1. îndulcire - operaţia care constã în utilizarea la prepararea vinurilor aromatizate, bãuturilor aromatizate pe bazã de vin şi cocteilurilor aromatizate din produse vitivinicole a unuia sau mai multora dintre urmãtoarele produse: zahãr semialb, zahãr alb, zahãr alb rafinat, dextrozã, fructozã, sirop de glucozã, zahãr lichid, zahãr lichid invertit, sirop de zahãr invertit, must de struguri concentrat, must de struguri concentrat rectificat, must proaspãt de struguri, zahãr caramelizat, miere, sirop de roşcove.
Prin zahãr caramelizat se înţelege produsul obţinut exclusiv prin încãlzirea controlatã a zaharozei, fãrã adaos de baze, de acizi minerali sau de alţi aditivi chimici;
2. aromatizare - operaţia care constã în utilizarea la prepararea vinurilor aromatizate, a bãuturilor aromatizate pe bazã de vin şi a cocteilurilor aromatizate din produse vitivinicole a uneia sau mai multor substanţe aromatizante naturale, produse aromatizante naturale, plante aromatice si/sau mirodenii, în conformitate cu prevederile Regulamentului Consiliului (CEE) nr. 1.601/1991 , prin adãugarea cãrora caracteristicile organoleptice ale produsului finit sunt modificate faţã de cele ale vinului;
3. colorare - operaţia care constã în utilizarea la fabricarea vinurilor aromatizate sau a cocteilurilor aromatizate din produse vitivinicole a unuia sau mai multor coloranţi, în conformitate cu prevederile legale în vigoare;
4. adaos de alcool - operaţia care constã în folosirea pentru prepararea vinurilor aromatizate şi a bãuturii definite la art. 8 pct. 3 a unuia sau a mai multora dintre urmãtoarele produse: alcool etilic de origine viticolã, agricolã; alcool de vin sau de stafide; distilat de vin din stafide sau de origine agricolã; rachiu de vin sau tescovinã de struguri ori rachiu din stafide;
5. alcoolul etilic de origine agricolã trebuie sã corespundã urmãtoarelor caracteristici:
a) caracteristici organoleptice: niciun gust detectabil strãin de materia primã;
b) concentraţia alcoolicã în volume minimã de 96%;
c) valori maxime în elemente reziduale:
- aciditate totalã exprimatã în acid acetic g/hl de alcool la 100% în volume: 1,5;
- esteri exprimaţi în acetat de etil g/hl alcool la 100% în volume: 1,3;
- aldehide exprimate în acetaldehidã g/hl alcool la 100% în volume: 0,5;
- alcooli superiori exprimaţi în metil-2 propanol-1 g/hl alcool la 100% în volume: 0,5;
- metanol g/hl alcool la 100% în volume: 50;
- extract sec g/hl alcool la 100% în volume: 1,5;
- baze azotate volatile exprimate în azot g/hl alcool la 100% în volume: 0,1;
- furfural g/hl alcool la 100% în volume: nedetectabil;
6. concentraţie alcoolicã dobânditã în volume - numãrul de volume de alcool pur, la temperatura de 20°C, conţinute în 100 volume din produsul considerat la aceeaşi temperaturã;
7. concentraţie alcoolicã potenţialã în volume - numãrul de volume de alcool pur, la temperatura de 20°C, ce pot fi obţinute prin fermentarea totalã a zaharurilor conţinute în 100 volume din produsul considerat la aceeaşi temperaturã;
8. concentraţie alcoolicã totalã în volume - suma concentraţiilor alcoolice dobânditã şi potenţialã, în volume;
9. concentraţie alcoolicã naturalã în volume - concentraţia alcoolicã totalã în volume a produsului considerat înaintea oricãrei îmbogãţiri.
ART. 7
Definiţiile diferitelor categorii de vinuri aromatizate a cãror denumire poate înlocui denumirea de "vin aromatizat" trebuie sã corespundã prevederilor art. 2 alin. (2) din Regulamentul Consiliului (CEE) nr. 1.601/1991 şi sunt:
1. vermut - vinul aromatizat obţinut din vinurile definite la art. 5 lit. A pct. 1 care au fost supuse unei aromatizãri cu substanţe din speciile de pelin Artemisia sau cu substanţe derivate din acestea. Îndulcirea se realizeazã numai cu zahãr caramelizat, zaharozã, must de struguri, must de struguri concentrat şi must de struguri concentrat rectificat;
2. vin aromatizat amar - vinul de struguri care a fost supus unei aromatizãri amare caracteristice. Denumirea "vin aromatizat amar" este urmatã de numele principalei substanţe aromatizante. Denumirea "vin aromatizat amar" este urmatã de numele substanţei aromatizante principale şi poate fi completatã sau înlocuitã de urmãtoarele denumiri:
a) vin cu chininã, în cazul în care aromatizarea principalã este obţinutã cu aroma principalã chininã;
b) Bitter vino, în cazul în care aromatizarea principalã este fãcutã cu aromã naturalã de genţianã şi când bãutura a fost supusã unei colorãri galbene şi/sau roşii cu ajutorul unor coloranţi alimentari autorizaţi; folosirea termenului "bitter" nu prejudiciazã în acest context folosirea acestui termen pentru a defini produsele care nu se supun prevederilor prezentelor norme;
c) Americano, în cazul în care aromatizarea este datoratã prezenţei substanţelor aromatizante naturale provenind din pelin şi din genţianã şi când bãutura a fost supusã unei colorãri galbene şi/sau roşii cu ajutorul unor coloranţi autorizaţi, conform reglementãrilor legale în vigoare;
3. vin aromatizat cu ou - vinul aromatizat, cu adaos de gãlbenuş de ou de calitate sau cu substanţe derivate din acesta, al cãrui conţinut în zahãr, exprimat în zahãr invertit, este de minimum 200 g, iar conţinutul în gãlbenuş de ou este de minimum 10 g/l de produs finit.
Termenul cremovo poate însoţi termenul "vin aromatizat cu ou" atunci când vinul aromatizat cu ou conţine vin Marsala într-o proporţie de minimum 80%.
Termenul cremovo zabaione poate însoţi termenul "vin aromatizat cu ou" atunci când vinul aromatizat cu ou conţine vin Marsala într-o proporţie de minimum 80% şi are un conţinut în gãlbenuş de ou de minimum 60 g/l;
4. Vakeva viinigl'f6gi/Starkvinsgl'f6gg - vinul aromat care a fost preparat din vinurile menţionate la art. 5 lit. A, al cãrui gust caracteristic este obţinut prin utilizarea cuişoarelor şi/sau scorţişoarei care trebuie întotdeauna sã fie folosite împreunã cu alte mirodenii; aceastã bãuturã poate fi îndulcitã în conformitate cu art. 6 pct. 1.
ART. 8
Definiţiile diferitelor categorii de bãuturi aromatizate pe bazã de vin, a cãror denumire poate înlocui denumirea "bãuturã aromatizatã pe bazã de vin" în statul membru producãtor sau poate fi utilizatã ca o completare la denumirea "bãuturã aromatizatã pe bazã de vin" în celelalte state membre, trebuie sã corespundã prevederilor art. 2 alin. (3) din Regulamentul Consiliului (CEE) nr. 1.601/1991 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi sunt:
1. Sangria - bãutura obţinutã pe bazã de vin, aromatizatã prin adaos de extracte sau esenţe naturale de citrice, cu sau fãrã sucul acestor fructe, eventual cu un adaos de mirodenii, îndulcitã, cu adaos de bioxid de carbon şi având o concentraţie alcoolicã dobânditã de maximum 12% în volume.
a) Bãutura poate conţine particule solide provenind din pulpa sau din coaja citricelor, iar culoarea sa trebuie sã provinã în exclusivitate din materiile prime folosite.
b) Denumirea "Sangria" trebuie sã fie însoţitã în mod obligatoriu de menţiunea "Fabricat în România";
2. Clarea - bãutura pe bazã de vin alb obţinutã în aceleaşi condiţii cu cele prevãzute pentru bãutura "Sangria".
- Denumirea "Clarea" trebuie sã fie însoţitã în mod obligatoriu de menţiunea "Fabricat în România";
3. Zurra - bãutura obţinutã prin adaos de brandy sau de rachiu de vin, conform definiţiilor prevãzute de Regulamentul Consiliului (CEE) nr. 1.576/89 , la bãuturile definite la pct. 1 şi 2 şi cu adaos eventual de bucãţi de fructe. Concentraţia alcoolicã în volume dobânditã trebuie sã fie de minimum 9% vol. şi de maximum 14% vol.;
4. Bitter soda - bãutura aromatizatã obţinutã din bitter vino, al cãrei conţinut în produsul final trebuie sã fie de minimum 50% în volume, cu adaos de bioxid de carbon sau de apã gazoasã şi eventual cu aceiaşi coloranţi ca pentru bitter vino.
a) Concentraţia alcoolicã dobânditã trebuie sã fie egalã sau mai mare de 8% şi de maximum 10,5% în volume.
b) Folosirea termenului "bitter" în acest context nu prejudiciazã folosirea acestui termen pentru a defini produsele care nu se supun prevederilor prezentelor norme;
5. Kalte Ente - bãuturã aromatizatã obţinutã prin amestecul de vin, vin petiant sau de vin petiant cu adaos de bioxid de carbon cu vin spumant sau vin spumos cu adaos de bioxid de carbon, la care se adaugã substanţe naturale de lãmâie sau extracte din aceste substanţe al cãror gust trebuie sã fie predominant. Conţinutul produsului finit în vin spumant sau vin spumos cu adaos de bioxid de carbon trebuie sã fie de minimum 25% în volume;
6. Viiniglţgi/Vinglţgg - bãutura aromatizatã obţinutã exclusiv din vin roşu sau alb, aromatizatã în special cu scorţişoarã şi/sau cuişoare. În cazul în care a fost preparatã din vin alb, denumirea comercialã "Viiniglţgi/Vinglţgg" trebuie sã fie completatã cu cuvintele "vin alb";
7. Maiwein - bãutura aromatizatã obţinutã din vin cu adaos de plante de Asperula odorata sau din extracte ale acesteia, astfel încât gustul de Asperula odorata sã fie predominant;
8. Maitrank - bãutura aromatizatã obţinutã din vin alb sec în care au fost macerate plante de Asperula odorata sau cãreia i s-au adãugat extracte din aceste plante, cu adaos de portocale şi/sau de alte fructe, eventual sub formã de suc, cu concentrate sau extracte, şi care a fost supusã unei îndulciri cu maximum 5% îndulcitori;
9. Pelin - bãutura aromatizatã pe bazã de vin, produsã din vin alb sau roşu, must de struguri concentrat, suc de struguri (sau sfeclã de zahãr) şi o tincturã specialã din ierburi, având o tãrie alcoolicã de nu mai puţin de 8,5% vol., un conţinut de zahãr, exprimat ca zahãr invertit, de 45-50 g/l şi o aciditate totalã de nu mai puţin de 3 g/l, exprimatã ca acid tartric.
ART. 9
Definiţiile diferitelor categorii de cocteiluri aromatizate din produse vitivinicole, a cãror denumire poate înlocui denumirea "cocteil aromatizat din produse vitivinicole" în statul membru producãtor sau poate fi utilizatã ca o completare la denumirea "cocteil aromatizat din produse vitivinicole" în celelalte state membre, trebuie sã corespundã prevederilor art. 2 alin. (4) din Regulamentul Consiliului (CEE) nr. 1.601/1991 şi sunt:
a) cocteil pe bazã de vin - bãutura aromatizatã în care mustul de struguri concentrat este de maximum 10% din volumul total al produsului finit şi conţinutul în zahãr, exprimat în zahãr invertit, este de maximum 80 g/l;
b) petiant de struguri aromatizat - bãutura fabricatã exclusiv din must de struguri, cu o concentraţie alcoolicã dobânditã de maximum 4% în volume şi cu anhidridã carbonicã provenind exclusiv din fermentaţia mustului de struguri.
ART. 10
(1) Denumirile prevãzute la cap. I art. 5 lit. A şi B şi în cap. II art. 7 şi 8 pot fi completate cu menţiunile "extrasec", "sec", "demisec", "demidulce" şi "dulce", cu respectarea prevederilor art. 2 alin. (5) din Regulamentul Consiliului (CEE) nr. 1.601/1991 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
(2) Menţiunile "demidulce" şi "dulce" pot fi înlocuite cu o indicaţie asupra conţinutului în zahãr, exprimat în g/l de zahãr invertit.
(3) Atunci când denumirea sub care se vinde produsul a bãuturilor aromatizate pe bazã de vin conţine termenul "spumant", cantitatea de vin spumant utilizatã trebuie sã fie de minimum 95%.

CAP. III
Producere şi comercializare

ART. 11
(1) Producerea bãuturilor prevãzute în prezentele norme se poate face numai pe baza licenţei de fabricaţie a produselor alimentare, obtinutã în conformitate cu prevederile <>Ordonanţei Guvernului nr. 42/1995 privind producţia de produse alimentare destinate comercializãri,i aprobatã cu modificãri prin <>Legea nr. 123/1995 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
(2) Fãrã a aduce atingere prevederilor <>Ordonanţei Guvernului nr. 42/1995 , aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 123/1995 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, în vederea obţinerii licenţei de fabricaţie, solicitanţii vor prezenta pentru fiecare categorie de produse şi tip de bãuturã din cadrul categoriei respective modelul de etichetã şi contraetichetã ale produselor, însoţit de un aviz de conformitate a sistemului de etichetare emis de Inspecţia de Stat pentru Controlul Tehnic Vitivinicol din cadrul direcţiilor pentru agriculturã şi dezvoltare ruralã judeţene şi a municipiului Bucureşti, dupã consultarea prealabilã a inspectoratelor regionale pentru protecţia consumatorilor.
ART. 12
Producerea şi comercializarea vinurilor aromatizate, a bãuturilor aromatizate pe bazã de vin şi a cocteilurilor aromatizate din produse vitivinicole care nu corespund caracteristicilor de compoziţie definite la art. 5, 7, 8, 9 şi 10 sunt interzise.
ART. 13
Prelucrarea, transformarea sau utilizarea directã a produselor vitivinicole pentru obţinerea în vederea comercializãrii cu amãnuntul a unor bãuturi alcoolice nedistilate, care nu sunt definite şi descrise din punctul de vedere al compoziţiei şi caracteristicilor organoleptice prin norme comunitare ori naţionale, este permisã conform art. 15.
ART. 14
Producerea în vederea comercializãrii cu amãnuntul a bãuturilor alcoolice nedistilate, care nu sunt reglementate prin norme naţionale sau comunitare din punctul de vedere al compoziţiei fizico-chimice şi caracteristicilor organoleptice, obţinute prin fermentarea sau refermentarea diferitelor materii prime sau produse de origine agricolã, este permisã conform art. 15.
ART. 15
În vederea producerii bãuturilor alcoolice prevãzute la art. 13 şi 14, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltãrii Rurale, prin Direcţia de industrie alimentarã, va elabora, în condiţiile legii, normele tehnice privind definirea, descrierea, compoziţia, parametrii de calitate şi modul de etichetare a bãuturilor alcoolice nedistilate, în termen de 60 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial al României, Partea I, a prezentelor norme.

CAP. IV
Etichetare şi îmbuteliere

ART. 16
(1) Bãuturile care fac obiectul prezentelor norme nu se pot comercializa sub alte denumiri faţã de cele prevãzute la art. 5, 7, 8, 9 şi 10, prin asocierea de termeni ori formule, precum: "gen", "tip", "mod", "stil", "marcã", "gust" sau alte menţiuni similare cu una dintre denumirile prevãzute în prezentele norme.
(2) Denumirile sub care se vând produsele definite în prezentele norme nu pot fi completate cu denumiri de origine controlatã ori cu indicaţii geografice la care au dreptul produsele vitivinicole.
ART. 17
Comercializarea vinurilor aromatizate, bãuturilor aromatizate pe bazã de vin şi cocteilurilor aromatizate din produse vitivinicole se face numai în formã îmbuteliatã în recipiente de sticlã.
ART. 18
(1) Fãrã a aduce atingere prevederilor <>Hotãrârii Guvernului nr. 106/2002 privind etichetarea alimentelor, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, etichetarea vinurilor aromatizate, a bãuturilor aromatizate pe bazã de vin şi a cocteilurilor aromatizate din produsele vitivinicole definite la art. 2 din Regulamentul Consiliului (CEE) nr. 1.601/1991 trebuie sã cuprindã elementele suplimentare de etichetare prevãzute la art. 7 şi 8 din acelaşi regulament.
(2) Etichetele vinurilor aromatizate, bãuturilor aromatizate pe bazã de vin şi cocteilurilor aromatizate din produse vitivinicole trebuie sã cuprindã, în mod obligatoriu, conform prevederilor <>Hotãrârii Guvernului nr. 106/2002 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, urmãtoarele elemente:
a) denumirea sub care se vinde produsul, care se va înscrie cu caractere de aceleaşi formã şi mãrime;
b) lista cuprinzând ingredientele; în cazul utilizãrii alcoolului provenit dintr-o singurã materie primã, se va indica natura alcoolului utilizat;
c) cantitatea din anumite ingrediente sau categorii de ingrediente care dau specificitatea produsului;
d) volumul net;
e) concentraţia alcoolicã înscrisã cu cifre cu cel mult o zecimalã, urmatã de simbolul "% vol." şi care poate fi precedatã de cuvântul "alcool" sau de abrevierea "alc.";
f) data durabilitãţii minimale pentru bãuturile aromatizate pe bazã de vin ce prezintã concentraţia alcoolicã mai micã de 10% exclusiv şi pentru cocteilurile aromatizate din produse vitivinicole;
g) condiţiile de depozitare sau de folosire, atunci când acestea necesitã indicaţii speciale;
h) denumirea sau denumirea comercialã şi adresa producãtorului ori ale ambalatorului sau ale distribuitorului; în cazul produselor provenite din afara Uniunii Europene, respectiv din import, se înscriu numele şi adresa importatorului sau ale distribuitorului înregistrat în România;
i) locul de origine sau de provenienţã a produsului, dacã omiterea acestuia ar fi de naturã sã creeze confuzii în gândirea consumatorilor cu privire la originea sau provenienţa realã a alimentului;
j) numãrul lotului, care sã permitã identificarea acestuia;
k) menţiunea "Fabricat în România" pentru sortimentele "Sangria" şi "Clarea";
l) menţionarea ingredientelor care pot cauza reacţii adverse, conform anexei nr. 1 f) la <>Hotãrârea Guvernului nr. 106/2002 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
(3) Etichetarea, publicitatea şi prezentarea produselor nu trebuie sã cuprindã cuvinte, desene, elemente figurative sau orice altã combinaţie a acestor semne identice ori similare utilizate pentru descrierea sau prezentarea unui vin, soi de struguri, a unui areal de producţie, a unei categorii de calitate, a unei indicaţii geografice sau denumiri de origine controlatã, care:
- pot crea confuzii sau induce în eroare consumatorii cãrora le sunt adresate;
- pot fi confundate de cãtre consumatorii cãrora le sunt destinate, cu descrierea completã sau parţialã a unui vin a cãrui descriere este stabilitã prin dispoziţii speciale.
(4) Reprezentarea graficã a strugurilor, viţei-de-vie sau a pãrţilor vegetale din acestea pe etichete, contraetichete, banderole sau pe alte materiale de promovare nu este permisã.
ART. 19
(1) Elementele obligatorii de etichetare se înscriu cu caractere vizibile, lizibile, care sã nu permitã ştergerea, sã nu fie acoperite de alte înscrisuri, imagini sau desene.
(2) Denumirea sub care se vinde produsul, volumul net, concentraţia alcoolicã şi, dupã caz, data durabilitãţii minimale trebuie sã fie înscrise în acelaşi câmp vizual.

CAP. V
Verificarea, controlul şi aplicarea sancţiunilor

ART. 20
(1) Ministerul Agriculturii şi Dezvoltãrii Rurale, prin Inspecţia de Stat pentru Controlul Tehnic Vitivinicol, şi Ministerul Sãnãtãţii Publice, prin inspecţiile sanitare de stat judeţene şi a municipiului Bucureşti, verificã şi controleazã materiile prime utilizate la fabricarea vinurilor aromatizate, a bãuturilor aromatizate pe bazã de vin şi a cocteilurilor aromatizate din produse vitivinicole şi documentele de însoţire a transporturilor de produse vitivinicole şi evidenţele obligatorii în sectorul vitivinicol.
(2) Verificarea calitãţii loturilor de produse se face pe întregul lor circuit, de la producere pânã la comercializare, pe baza licenţei de fabricaţie, a documentaţiei tehnice a produsului, a buletinului de analizã, a probei-martor şi a expertizelor de laborator autorizat.
(3) Verificarea pe piaţã a conformitãţii vinurilor aromatizate, a bãuturilor aromatizate pe bazã de vin şi a cocteilurilor aromatizate din produse vitivinicole, precum şi a modului de respectare a prevederilor legale privind etichetarea acestora se face de cãtre Ministerul Agriculturii şi Dezvoltãrii Rurale, prin Inspecţia de Stat pentru Controlul Tehnic Vitivinicol, Autoritatea Naţionalã pentru Protecţia Consumatorilor, prin inspectoratele regionale pentru protecţia consumatorilor, şi Ministerul Sãnãtãţii Publice, prin inspecţiile sanitare de stat judeţene şi a municipiului Bucureşti, conform atribuţiilor conferite de legislaţia în vigoare fiecãrei instituţii.
ART. 21
Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor prevãzute de <>Legea nr. 244/2002 , republicatã, <>Ordonanţa Guvernului nr. 21/1992 privind protecţia consumatorilor, republicatã, şi de <>Ordonanţa Guvernului nr. 42/1995 , aprobatã cu modificãri prin <>Legea nr. 123/1995 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se realizeazã de cãtre Inspecţia de Stat pentru Controlul Tehnic Vitivinicol, Autoritatea Naţionalã pentru Protecţia Consumatorilor şi de Ministerul Sãnãtãţii Publice, prin inspecţiile sanitare de stat judeţene şi a municipiului Bucureşti, conform atribuţiilor fiecãrei instituţii.

----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016