Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 181 din 9 martie 2004  privind modificarea si completarea Ordinului ministrului sanatatii si familiei si al ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor nr. 83/90/2002 pentru aprobarea Normelor privind aromele utilizate in alimente si sursele materiale pentru producerea lor    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 181 din 9 martie 2004 privind modificarea si completarea Ordinului ministrului sanatatii si familiei si al ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor nr. 83/90/2002 pentru aprobarea Normelor privind aromele utilizate in alimente si sursele materiale pentru producerea lor

EMITENT: MINISTERUL AGRICULTURII, PADURILOR, APELOR SI MEDIULUI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 273 din 29 martie 2004
Vãzând Referatul de aprobare al Direcţiei generale sãnãtate publicã şi Inspecţia sanitarã de stat nr. OB 2.224/2004,
având în vedere prevederile <>art. 13 din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 97/2001 privind reglementarea producţiei, circulaţiei şi comercializãrii alimentelor, aprobatã şi modificatã prin <>Legea nr. 57/2002 ,
în temeiul prevederilor <>Hotãrârii Guvernului nr. 743/2003 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sãnãtãţii, cu modificãrile şi completãrile urmãtoare, şi ale <>Hotãrârii Guvernului nr. 739/2003 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii, Pãdurilor, Apelor şi Mediului, cu completãrile ulterioare,

ministrul sãnãtãţii şi ministrul agriculturii, pãdurilor, apelor şi mediului emit urmãtorul ordin:

ART. I
Ordinul ministrului sãnãtãţii şi familiei şi al ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 83/90/2002 pentru aprobarea Normelor privind aromele utilizate în alimente şi sursele materiale pentru producerea lor, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 250 din 15 aprilie 2002, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. Articolul 2 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 2. - Direcţia generalã sãnãtate publicã şi inspecţia sanitarã de stat din cadrul Ministerului Sãnãtãţii şi direcţiile de sãnãtate publicã judeţene şi a municipiului Bucureşti, împreunã cu Direcţia de producţie animalã şi industrie alimentarã din cadrul Ministerului Agriculturii, Pãdurilor, Apelor şi Mediului şi direcţiile generale pentru agriculturã şi dezvoltare regionalã judeţene şi a municipiului Bucureşti, vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin."
2. Litera d) a articolului 4 din normele prevãzute în anexã va avea urmãtorul cuprins:
"d) utilizarea aromelor şi a altor ingrediente alimentare cu proprietãţi aromatizante nu genereazã apariţia substanţelor enumerate în anexa nr. 1 şi în cantitãţi mai mari decât cele specificate."
3. Punctul 3 al articolului 5 din normele prevãzute în anexã va avea urmãtorul cuprins:
"3. amendamente privind limitele maxime stabilite în anexa nr. 1."
4. Dupã articolul 9 din normele prevãzute în anexã se introduc trei noi articole, articolele 9^1-9^3 , cu urmãtorul cuprins:
"Art. 9^1. - (1) Persoana responsabilã de punerea pe piaţã a substanţelor aromatizante notificã Comisiei Europene care administreazã registrul substanţelor aromatizante lista cu substanţele aromatizante care sunt utilizate în sau pe alimentele comercializate pe teritoriul României.
(2) Notificarea menţionatã la alin. (1) cuprinde toate informaţiile necesare cu privire la:
a) natura substanţelor aromatizante, informaţii cu privire la formula lor chimicã, numãrul CAS, numãrul EINECS, nomenclatura IUPAC, originea lor şi, în cazul în care este necesar, condiţiile pentru utilizarea lor;
b) alimentele în/pe care aceste substanţe sunt utilizate în principal;
c) concordanţa cu criteriile prevãzute în art. 3, precum şi cu motivele de stabilire a acestor criterii.
(3) Pe baza notificãrii prevãzute la alin. (1) şi luând în considerare opinia Comisiei Europene asupra notificãrii, substanţele aromatizante sunt incluse într-un registru, care, în caz de necesitate, cuprinde şi condiţiile de utilizare.
(4) Inventarul substanţelor aromatizante utilizate sau destinate a fi utilizate în/pe alimente este inclus în registrul substanţelor aromatizante utilizate sau destinate a fi utilizate în/pe alimente, care va fi preluat şi publicat într-un ordin comun al ministrului sãnãtãţii şi al ministrului agriculturii, pãdurilor, apelor şi mediului pânã la data de 31 decembrie 2005.
(5) Aceste substanţe sunt prezentate cu respectarea drepturilor de proprietate intelectualã ale proprietarului.
(6) În cazul în care, pe baza notificãrii detaliate şi ţinând seama de noile date sau a reevaluãrii datelor existente, efectuatã dupã realizarea registrului menţionat la alin. (3), autoritãţile care au obligaţia de a duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin suspendã sau restricţioneazã utilizarea acestor substanţe pe teritoriul României, au obligaţia de a informa Comisia Europeanã despre motivele acestei decizii.
Art. 9^2. - (1) În scopul de a verifica dacã substanţele aromatizante sunt în concordanţã cu criteriile menţionate la art. 3, persoana responsabilã de plasarea pe piaţã a substanţelor care nu sunt incluse în registru şi clasificate transmite Comisiei Europene, care este asistatã de Comitetul operativ pentru alimente, urmãtoarele informaţii necesare pentru programul de evaluare:
a) puritatea şi specificaţiile chimice ale substanţelor aromatizante, prevãzute în anexa nr. 2;
b) implicaţiile naturale asupra alimentelor;
c) cantitatea totalã de substanţã adãugatã alimentului;
d) nivelul normal şi maxim de substanţe utilizat în categoriile de alimente menţionate în anexa nr. 1, dacã sunt disponibile;
e) toate studiile toxicologice şi metabolice asupra substanţei sau asupra substanţelor apropiate.
(2) Informaţiile menţionate vor fi transmise în format standardizat, în conformitate cu anexa nr. 3.
(3) În cazul în care Comisia Europeanã considerã necesar, persoana responsabilã de plasarea pe piaţã a substanţelor transmite informaţiile suplimentare relevante pentru evaluarea unei anumite substanţe.
(4) Informaţiile menţionate la alin. (1) sunt actualizate, inclusiv pentru substanţele care au fost deja evaluate, de cãtre persoana responsabilã de punerea lor pe piaţã, de îndatã ce acele substanţe sunt accesibile.
(5) În cazul în care în urma programului de evaluare se constatã cã substanţa aromatizantã nu este conformã cu criteriile stabilite la art. 3, aceastã substanţã va fi radiatã din registru.
(6) Utilizarea unei noi substanţe aromatizante care nu este inclusã în registru este iniţial inclusã în programul de evaluare, urmând a fi supusã autorizãrii Comisiei Europene, asistatã de Comitetul operativ pentru alimente.
Art. 9^3. - (1) În cazul în care informaţiile menţionate la art. 9^2 alin. (1) nu sunt transmise de cãtre persoana responsabilã de punerea pe piaţã a substanţei în termen de 12 luni de la intrarea în vigoare a prezentului ordin, aceasta informeazã Comisia Europeanã despre data la care îşi va îndeplini obligaţiile stabilite fie pentru substanţele individuale, fie pentru grupurile de substanţe stabilite în anexa nr. 1.
(2) În situaţia prevãzutã la alin. (1), persoana responsabilã transmite informaţiile Comisiei Europene pânã la data de 31 decembrie 2006. Aceasta este data stabilitã de Comisia Europeanã pentru transmiterea informaţiilor solicitate conform art. 9^2 alin. (1).
(3) În cazul în care existã o solicitare argumentatã din partea persoanei responsabile de plasarea acestor substanţe pe piaţã, transmisã Comisiei Europene anterior expirãrii datei limitã, aceasta poate prelungi acest termen."
5. Dupã anexa la norme, care devine anexa nr. 1, se introduc anexele nr. 2 şi 3 al cãror conţinut este prevãzut în anexele nr. 1 şi 2 care fac parte integrantã din prezentul ordin.
6. Articolul 11 din normele prevãzute în anexã va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 11. - Anexele nr. 1-3 fac parte integrantã din prezentele norme."
7. Dupã articolul 11 din normele prevãzute în anexã se introduce un nou articol, articolul 12, cu urmãtorul cuprins:
"Art. 12. - Prezentul ordin transpune: Directiva nr. 388/88 privind armonizarea legilor unui stat membru cu privire la aromele ce vor fi utilizate în alimente şi la materialele sursã pentru producerea lor, publicatã în Jurnalul Oficial al Comunitãţii Europene (JOCE) L 184 din 15 iulie 1988; Directiva nr. 389/89; Regulamentul nr. 2.232/96 stabilind o procedura a Comunitãţii pentru substanţele aromatizante utilizate sau care urmeazã a fi utilizate în sau asupra alimentelor, publicat în JOCE L 299 din 23 noiembrie 1996; Decizia nr. 217/99 ce adoptã un registru al substanţelor utilizate în sau pe alimente, elaboratã în aplicarea Regulamentului nr. 2.232/96, publicatã în JOCE L 084 din 27 martie 1999, amendatã prin Decizia nr. 113/2002, publicatã în JOCE L 049 din 20 februarie 2002, şi Decizia nr. 489/2000, publicatã în JOCE L 197 din 3 august 2000; Regulamentul nr. 1.565/2000 privind stabilirea mãsurilor necesare pentru adoptarea unui program de evaluare în aplicarea Regulamentului nr. 2.232/96, publicat în JOCE L 180/8 din 19 iulie 2000; Regulamentul nr. 622/2002 privind stabilirea termenelor pentru depunerea informaţiilor pentru evaluarea substanţelor aromatizante utilizate în/pe alimente, publicat în JOCE L 95/10 din 12 februarie 2002."
ART. II
Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I.
ART. III
În cuprinsul Ordinului ministrului sãnãtãţii şi familiei şi al ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 83/90/2002 denumirea "Ministerul Sãnãtãţii şi Familiei" se înlocuieşte cu denumirea "Ministerul Sãnãtãţii".

Ministrul sãnãtãţii,
Ovidiu Brînzan

Ministrul agriculturii, pãdurilor, apelor şi mediului,
Ilie Sârbu


ANEXA 1
(anexa nr. 2 la norme)


PURITATEA ŞI SPECIFICAŢIILE CHIMICE
menţionate pentru substanţele aromatizante

- denumirea chimicã utilizatã în registru;
- denumirea IUPAC, dacã este diferitã de denumirea menţionatã în registru;
- sinonime;
- numerele CAS, E, EINECS, FL, CoE şi FEMA, dacã sunt disponibile;
- formula chimicã şi structuralã, greutatea molecularã;
- forma/aroma fizicã;
- solubilitatea;
- solubilitatea în etanol;
- testul de identitate (infraroşu, rezonanţa nuclearmagneticã şi/sau spectrul de masã);
- valoarea minimã;
- impuritãţi;
- parametrii fizici legaţi de puritate (justificarea este solicitatã dacã informaţia nu este transmisã);
- punctul de fierbere (pentru lichide);
- punctul de topire (pentru solide);
- indexul refractiv (pentru lichide);
- gravitaţia specificã (pentru lichide);
- stabilitatea şi produsele de descompunere, dacã sunt relevante;
- interacţiunea cu componentele alimentare, dacã este relevantã;
- orice alte informaţii relevante.


ANEXA 2
(anexa nr. 3 la norme)


FORMATUL
pentru transmiterea informaţiilor asupra substanţelor aromatizante

1. Informaţiile trebuie sã fie transmise în format electronic standard, "Forma input pentru baza de date Flavis" (IF-FL). Sumarele informaţiilor trebuie sã conţinã principalele concluzii asupra efectelor metabolice şi toxicologice ale substanţelor. Formularul IF-FL poate fi obţinut de la urmãtoarea adresã de Internet sau comandat de la institutul coordonator al misiunii SCOOP 1.1 a cãrei adresã este: http://www.flavis.net.
2. Informaţiile trebuie transmise în limba englezã. Pentru identificarea unei substanţe, trebuie utilizatã coloana intitulatã "Nume". În cazul în care este deja disponibil, numãrul FL trebuie, de asemenea, specificat.
3.a) Formularul IF-FL trebuie trimis la institutul coordonator al misiunii SCOOP 1.1 prin e-mail, la adresa input@flavis.net, sau prin poştã, la adresa de mai jos.
b) Trei copii ale informaţiei trebuie transmise şi pe hârtie. Fiecare copie trebuie identificatã în coloana "Nume" care se referã la substanţa sau la grupul chimic. În cazul în care este deja disponibil, numãrul FL trebuie, de asemenea, specificat.
Copiile trebuie transmise la institutul coordonator al misiunii SCOOP 1.1: Danish Veterinary and Food Administration Institute of Food Safety and Toxicology Flavis MØ'4frkhØ'4fi Bygade 19 DK - 2860 SØ'4fborg.

--------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016