Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 18 din 20 ianuarie 2006  pentru aprobarea Normei privind metodele de monitorizare a performantelor si metodele pentru estimarea valorii de ameliorare a animalelor de reproductie de rasa pura din specia bovine    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 18 din 20 ianuarie 2006 pentru aprobarea Normei privind metodele de monitorizare a performantelor si metodele pentru estimarea valorii de ameliorare a animalelor de reproductie de rasa pura din specia bovine

EMITENT: MINISTERUL AGRICULTURII, PADURILOR SI DEZVOLTARII RURALE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 146 din 15 februarie 2006
ORDIN nr. 18 din 20 ianuarie 2006
pentru aprobarea Normei privind metodele de monitorizare a performantelor şi metodele pentru estimarea valorii de ameliorare a animalelor de reproducţie de rasa pura din specia bovine
EMITENT: MINISTERUL AGRICULTURII, PÃDURILOR ŞI DEZVOLTÃRII RURALE
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 146 din 15 februarie 2006



În temeiul <>art. 26 din Legea zootehniei nr. 72/2002 , cu modificãrile ulterioare,
în concordanta cu Decizia Uniunii Europene 86/130,
având în vedere prevederile <>Ordinului ministrului agriculturii, pãdurilor şi dezvoltãrii rurale nr. 790/2005 privind delimitarea competentelor instituţiilor şi organizaţiilor implicate în transpunerea şi implementarea legislaţiei comunitare din domeniul zootehnic cuprinse în acquis-ul veterinar,
vazand Referatul de aprobare nr. 100.017 din 10 ianuarie 2006 al Direcţiei implementare politici de creşterea animalelor şi procesarea produselor de origine animala,
în baza <>Hotãrârii Guvernului nr. 155/2005 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii, Pãdurilor şi Dezvoltãrii Rurale, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,

ministrul agriculturii, pãdurilor şi dezvoltãrii rurale emite urmãtorul ordin:

ART. 1
Se aproba Norma privind metodele de monitorizare a performantelor şi metodele pentru estimarea valorii de ameliorare a animalelor de reproducţie de rasa pura din specia bovine, prevãzutã în anexa*) care face parte integrantã din prezentul ordin.
__________
*) Anexa se publica ulterior în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 146 bis în afarã abonamentului, care se poate achizitiona de la Centrul pentru relaţii cu publicul al Regiei Autonome "Monitorul Oficial", Bucureşti, sos. Panduri nr. 1.

ART. 2
Agenţia Nationala pentru Ameliorare şi Reproducţie în Zootehnie "Prof. dr. G. K. Constantinescu", în calitate de autoritate competenta, va duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
ART. 3
La data intrãrii în vigoare a prezentului ordin se abroga <>Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 239/2003 privind aprobarea Normei sanitare veterinare care stabileşte metodele de monitorizare a performantelor şi metodele pentru evaluarea valorii genetice a animalelor de reproducţie de rasa pura din specia bovine, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 306 din 7 mai 2003, precum şi orice alte dispoziţii contrare.
ART. 4
Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Ministrul agriculturii, pãdurilor şi dezvoltãrii rurale,
Gheorghe Flutur

Bucureşti, 20 ianuarie 2006.
Nr. 18.

ANEXA

NORMA
privind metodele de monitorizare a performantelor şi metodele pentru estimarea valorii de ameliorare a animalelor de reproducţie de rasa pura din specia bovine


ART. 1
Metodele de monitorizare a performantelor şi metodele de estimare a valorii de ameliorare pentru animalele de reproducţie de rasa pura din specia bovine, sunt prezentate în anexa, care face parte integrantã din prezenta norma.
ART. 2
Pana la aderarea României la Uniunea Europeanã, în prezentul ordin, prin termenii "Comisia" şi "Stat membru" se înţelege "România".


ANEXA
la norma

I. Autoritãţile competente din statele membre aproba organismele responsabile pentru aplicarea reglementãrilor privind înregistrarea performantelor şi estimarea valorii genetice şi pentru publicarea şi evaluarea rezultatelor animalelor de reproducţie de rasa pura din specia bovine. Numele organismelor aprobate trebuie comunicate Comisiei şi celorlalte state membre.

În particular, aceste organisme trebuie sa ofere o descriere a metodelor de înregistrare a performantelor, modelul performantelor, metodele statistice de analiza şi parametrii genetici utilizaţi pentru evaluarea fiecãrei însuşiri.
Valoarea de ameliorare a unui animal poate fi calculatã utilizând una sau o combinatie a metodelor prezentate mai jos, toate datele rezultate din testare trebuie sa fie accesibile.

II. Înregistrarea performantelor

Toate datele trebuie înregistrate sub responsabilitatea organismului aprobat.
1. Testarea performantei producţiei de carne
(i) Testarea performantei individuale sau dupã descendenţi în staţiune
a) Se stabileşte modelul testului şi numãrul animalelor care fac obiectul testarii.
b) Se definesc în mod clar urmãtoarele:
- condiţiile pentru acceptare în staţiune;
- dacã este utilizabila performanta în ferma, a taurilor, anterioarã intrãrii în staţiune;
- situaţia de proprietate (deţinãtorul) şi varsta maxima a taurilor tineri care intra în staţiune la începutul testului şi intervalul varstelor taurilor contemporani în staţiune;
- durata perioadei de adaptare şi a perioadei de testare în staţiune;
- tipul de dieta (ratia) şi sistemul de furajare.
c) Însuşirile care sunt înregistrate trebuie sa cuprindã cel puţin sporul de creştere în viu şi dezvoltarea musculaturii (conformatia de carne) şi dacã sunt disponibile, alte însuşiri cum ar fi însuşirile de carcasa şi conversia furajelor.
Unitãţile specializate pot funcţiona ca staţiuni sub responsabilitatea autoritãţii competente.
(ii) Testarea performantei în ferma
Metodele de testare şi metodele de validare a rezultatelor testarii trebuie furnizate de organismul aprobat. Minimum de însuşiri înregistrate include greutatea vie şi varsta şi, dacã sunt disponibile, alte însuşiri, cum ar fi conformatia pentru carne.
(iii) Testarea dupã datele generale de la ferme şi punctele de vânzare şi abatoare
Dacã sunt disponibile şi corespunzãtoare greutatea vie şi a carcasei, preţul de vânzare, clasarea carcasei în acord cu schema de clasificare, calitatea carnii şi alte însuşiri ale carnii trebuie înregistrate.
2. Înregistrarea performantelor producţiei de lapte
Înregistrarea performantelor producţiei de lapte trebuie supusã principiilor agreate de organismul internaţional competent, respectiv a Comitetului Internaţional pentru Controlul Performantelor la Animale (ICAR).
3. Reproductia (însuşiri secundare)
Dacã fertilitatea, aptitudinile de fatare şi longevitate sunt evaluate, ele trebuie estimate pe baza datelor de fecunditate (rata non-return), calving interval şi varsta funcţionalã.
4. Aprecierea morfologica (tipul) - aprecierea exteriorului
Dacã se face evaluarea exteriorului, acesta trebuie facuta dupã sistemul aprobat.

III. Evaluarea genetica

1. Principii
Evaluarea genetica a animalelor de reproducţie trebuie facuta sub responsabilitatea organismului aprobat şi trebuie sa includã urmãtoarele însuşiri, în acord cu obiectivele selecţiei:
- însuşirile producţiei de lapte pentru animalele din rase de lapte
- însuşirile producţiei de carne pentru animalele din rasele de carne
- însuşirile producţiei de lapte şi carne pentru animalele din rase mixte
Se recomanda ca evaluarea genetica sa includã însuşirile performantelor de reproducţie şi exterior, pentru rasele la care aceste însuşiri sunt înregistrate.
Valoarea de ameliorare a unui animal este calculatã pe baza rezultatelor performantelor individuale şi/sau a rudelor.
Metodele statistice aplicate în evaluarea genetica trebuie supuse principiilor agreate de organismul internaţional competent (ICAR) şi trebuie sa garanteze o evaluare genetica nedeplasata pentru influenta principalilor factori de mediu şi structura datelor.
Precizia evaluãrii genetice trebuie masurata ca un coeficient de determinare, în acord cu principiile agreate de organismul internaţional competent (ICAR). La publicarea rezultatelor evaluãrii, trebuie publicatã şi precizia evaluãrii.
Particularitãţile genetice şi defectele genetice ale unui animal, definite de organismul oficial stabilit pentru determinarea acelor caractere, în acord cu organizaţiile sau asociaţiile crescatorilor, care înfiinţeazã şi conduc registre genealogice, acreditate în conformitate cu Decizia 84/247/EEC , transpusa prin Normele de apreciere a bovinelor de reproducţie, trebuie publicate.
2. Evaluarea genetica a taurilor pentru insamantari artificiale
Taurii trebuie sa fie subiectul evaluãrii genetice pentru însuşirile obligatorii iar valoarea de ameliorare a acestora trebuie publicatã. Alte valori de ameliorare disponibile pot fi publicate.
Aceste mãsuri nu se aplica raselor în pericol de dispariţie.
a) Evaluarea genetica a taurilor pentru insamantari artificiale dupã însuşirile producţiei de lapte.
Evaluarea genetica a însuşirilor de lapte, cantitatea de lapte, procentul de grasime şi de proteina, şi alte date disponibile relevante pentru aptitudinile genetice ale însuşirilor de lapte trebuie incluse.
Precizia minima a evaluãrii genetice a taurilor pentru insamantari artificiale din rasele de lapte trebuie sa fie cel puţin de 0,5 pentru însuşirile principale de producţie, în acord cu principiile ICAR, luând în calcul toate informaţiile rudelor.
b) Evaluarea genetica a taurilor pentru insamantare artificiala dupã însuşirile producţiei de carne
Evaluarea genetica a acestor tauri se face pe baza uneia din urmãtoarele metode de testare a performantelor:
i) testarea performantei individuale în staţiune
ii) testarea descendenţilor şi/sau fraţilor în staţiune sau în unitãţi specializate
iii) testarea descendenţilor şi/sau fraţilor în ferma se face în asa fel ca descendenţii sa fie distribuiti în unitãţi în control, pentru a permite validarea comparatiei taurilor
iiii) testarea descendenţilor şi/sau a fraţilor dupã mediile datelor colectate din ferme, din vânzãrile la licitaţii sau din abatoare, se face în asa fel ca sa permitã validarea comparatiei taurilor.
Dacã greutatea carcasei, însuşirile de calitatea carnii, performanţele de creştere şi aptitudinile de fatare sunt înregistrate, aceste însuşiri şi alte însuşiri relevante trebuie incluse în evaluarea genetica a taurilor.

-----------


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016