Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 179 din 1 iunie 2001  privind inregistrarea si transmiterea datelor referitoare la activitatea de pescuit marin    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 179 din 1 iunie 2001 privind inregistrarea si transmiterea datelor referitoare la activitatea de pescuit marin

EMITENT: MINISTERUL AGRICULTURII, ALIMENTATIEI SI PADURILOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 567 din 12 septembrie 2001
Ministrul agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor,
conform prevederilor art. 4 privind "jurnalul de pescuit" şi ale <>art. 77 alin. (1) din Legea nr. 192/2001 privind fondul piscicol, pescuitul şi acvacultura,
vazand Referatul nr. 136.362 din 18 mai 2001, din care rezulta necesitatea reglementãrii prin ordin al ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor a metodologiei de înregistrare şi transmitere a datelor referitoare la activitatea de pescuit la Marea Neagra,
în temeiul <>Hotãrârii Guvernului nr. 12/2001 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor, cu modificãrile ulterioare,

emite urmãtorul ordin:

ART. 1
Prezentul ordin reglementeazã atribuţiile persoanelor fizice şi juridice implicate în activitãţi de pescuit comercial marin, la bordul unei nave sau ambarcatiuni cu motor ori cu vasle, care au obligaţia de a tine şi de a completa la zi un jurnal de pescuit, precum şi de a declara productiile descãrcate la mal şi/sau transbordate în zona de pescuit.
ART. 2
(1) Jurnalul de pescuit este documentul de evidenta şi control al activitãţilor de pescuit şi al evenimentelor petrecute în legatura cu pescuitul.
(2) În funcţie de zona de activitate jurnalele de pescuit pot fi: jurnale de pescuit la Marea Neagra şi jurnale de pescuit costier.
(3) Toate navele de pescuit la Marea Neagra sau cele de pescuit costier sunt obligate sa aibã şi sa completeze la zi jurnalul de pescuit.
(4) Jurnalul de pescuit la Marea Neagra se pãstreazã la comanda navei, iar cel de pescuit costier, la mal.
ART. 3
Modelele jurnalelor de pescuit, ale declaraţiilor de descãrcare/transbordare, precum şi instrucţiunile de completare a acestora sunt prevãzute în anexele nr. 1-6 care fac parte integrantã din prezentul ordin.
ART. 4
Jurnalul de pescuit în care se opereazã trebuie sa fie numerotat, snuruit şi parafat de direcţia generalã pentru agricultura şi industrie alimentara judeteana în care este înmatriculatã nava şi/sau ambarcatiunea.
ART. 5
(1) Notãrile în jurnalul de pescuit la Marea Negra se fac în timpul desfãşurãrii activitãţii de pescuit sau cu ocazia altor evenimente petrecute în legatura cu pescuitul, iar cele din jurnalul de pescuit costier se fac imediat dupã încheierea descãrcãrii la mal.
(2) Jurnalul de pescuit la Marea Neagra se completeazã şi se semneazã de cãtre ofiţerul de cart de la comanda de pescuit a navei.
(3) Zilnic comandantul navei verifica şi semneazã jurnalul de pescuit, comandantul şi ofiţerii de punte fiind rãspunzãtori de exactitatea datelor înscrise.
(4) La ambarcatiunile de pescuit care, prin specificul activitãţii lor, nu au ofiţer de cart jurnalul de pescuit costier se completeazã şi se semneazã de conducãtorul ambarcatiunii sau de şeful echipei de pescari imediat dupã încheierea activitãţii de descãrcare.
(5) Copiile de pe jurnalele de pescuit trebuie pãstrate timp de un an.
ART. 6
(1) Jurnalul de pescuit poate fi controlat de autoritatea competenta în domeniul siguranţei navigaţiei, de autoritatea de stat competenta în domeniul protecţiei faunei marine, de Poliţia de frontiera şi de Garda de coasta, precum şi de armator, comandantul navei fiind obligat sa îl prezinte pentru control.
(2) Comandantul navei poate face extrase din jurnalul de pescuit, la cererea autoritãţii competente sau în alte cazuri prevãzute de lege. Copiile se certifica de cãtre notarul public sau de alte autoritãţi competente, la cererea pãrţilor interesate.
ART. 7
Comandantul fiecãrei nave de pescuit sau locţiitorul acestuia trebuie sa punã la dispoziţie inspectorilor piscicoli, dupã fiecare voiaj, copia de pe jurnalul de pescuit şi de pe declaraţia de descãrcare la ţãrm a capturilor.
ART. 8
În cazul transbordarii sau descãrcãrii la ţãrm în afarã teritoriului naţional, comandantul va transmite imediat statului sub al cãrui pavilion navigheaza sau în care este înregistratã nava sa informaţiile pe care le înscrie în declaraţia de descãrcare/transbordare.
ART. 9
În cazul unei transbordari comandantul navei trebuie sa menţioneze cantitãţile în declaraţia de transbordare. O copie de pe declaraţia de transbordare se va inainta comandantului navei primitoare. Originalul documentului vamal completat de comandant va fi predat comandantului navei primitoare.
ART. 10
Procedura de completare este urmãtoarea:
a) Înscrisurile din jurnalul de pescuit şi din declaraţia de descãrcare-transbordare trebuie sa fie citete.
b) Nici un înscris din jurnalul de pescuit şi din declaraţia de descãrcare/transbordare nu trebuie sters sau modificat. În caz de greseala înscrisul respectiv trebuie barat cu o linie şi urmat de un nou înscris, urmat de parafa comandantului navei sau a loctiitorului acestuia.
c) Pentru fiecare nava se va completa cel puţin o declaraţie de descãrcare. Declaraţia de transbordare se va completa pentru fiecare operaţiune de acest fel.
d) Fiecare rând al jurnalului de pescuit trebuie parafat de comandant sau de locţiitorul acestuia. Fiecare pagina a jurnalului de pescuit, completatã eventual cu declaraţia de descãrcare şi, respectiv, de transbordare, trebuie semnatã de comandantul navei sau de locţiitorul acestuia.
ART. 11
Procedura de transmitere a datelor referitoare la activitatea de pescuit marin este urmãtoarea:
a) La intrarea în port originalul jurnalului de pescuit şi al declaraţiei de descãrcare trebuie înaintate sau transmise, în vederea centralizarii, compartimentului inspecţie piscicolã zonala în maximum 48 de ore de la sfârşitul operaţiunilor de descãrcare.
b) În cazul unei transbordari la o nava sub pavilionul altei tari originalul documentului de transfer va fi predat sau va fi transmis imediat ce este posibil, dupã caz, autoritãţii competente.
c) În cazul în care comandantul sau locţiitorul sau este împiedicat sa transmitã în intervalul prevãzut originalul jurnalului de pescuit şi al declaraţiei de descãrcare/transbordare, informaţiile cerute în anexa nr. 1 trebuie comunicate telefonic sau prin orice alt mijloc autoritãţilor respective.
ART. 12
(1) Comandantul navei/locţiitorul acestuia certifica cu parafa şi cu semnatura proprii estimarile cantitative în jurnalul de pescuit şi în declaraţia de descãrcare şi/sau de transbordare.
(2) Comandantul navei/locţiitorul acestuia certifica cu parafa şi cu semnatura proprii veridicitatea altor înscrisuri decât cele cantitative fãcute în jurnalul de pescuit şi în declaraţia de descãrcare şi/sau de transbordare.
ART. 13
Direcţia pescuit, piscicultura şi salmonicultura din cadrul Ministerului Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor şi direcţiile generale pentru agricultura şi industrie alimentara din judeţele Constanta şi Tulcea vor aduce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
ART. 14
Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi va intra în vigoare în termen de 30 de zile de la data publicãrii.

Ministrul agriculturii,
alimentaţiei şi pãdurilor,
Ilie Sarbu




ANEXA 1


┌─────────────┬────────────────────────┬───────────────────────────────────────┐
│ │ │ ziua luna ora anul [][][][] │
│ Nr. ROM ... │ JURNAL DE PESCUIT │ │
│ │ LA MAREA NEAGRA │Plecare [][] [][] [][] din |______| │
├─────────────┴──────────┬─────────────│ (4) │
│Numele navei Marcajul│ Numele │Sosire [][] [][] [][] la |______| │
│şi indicativul exterior│comandantului│ (5) │
│radio (dacã (2) │ (3) │Debar- [][] [][] la |______| │
│aceasta │ │care(6) │
│exista) (1) │ Adresa │ │
│|__________| |_______|│ |_________| │ │
│ │ │ │
│|__________| |_______|│ |_________| │ │
│ │ │ │
├────────────────────────┼─────────────┴───────────────────────────────────────┤
│Unealta Ochi Dimensiune│ Numele şi indicativul radio, dacã │
│pescuit plasa (10) │ acesta exista |__________________| │
│ (8) (9) │ │
│[][][] [][][] |_______|│ În cazul Ziua [][] Marcajul extern de │
│ │transbordarii identificare |___________| │
│ │ (7) │
│ │ Luna [][] Naţionalitatea │
│ │ navei primitoare |_______| │
│ │ │
├───┬────┬─────┬─────────┴──────────────┬─────────────────────────────────┬────┤
│Da-│Nu- │Timp │ Poziţia (14) │Captura, pe specii, reţinutã la │Sem-│
│ta │ma- │ de ├────┬────┬─────┬───┬────┤bord, în kg greutate vie sau │na- │
│11 │rul │pes- │ │lam-│Adan-│Di-│Zona│numãr de recipiente (15) ╔═══╗tu- │
│ │ope-│cuit │ 'd6 │bda │cimea│vi-│ de ├───┬───┬───┬───┬────┬────┬───╢Kg─╢ra │
│ │rati│(13) │ │ │ (m) │zi-│pes-│ │ │ │ │ │ │ ║sau║ │
│ │unii│ │ │ │ │u- │cuit│ │ │ │ │ │ │ ║nr.║ │
│ │ de │ │ │ │ │nea│ter-│ │ │ │ │ │ │ ║re-║ │
│ │pes-│ │ │ │ │ │te │ │ │ │ │ │ │ ║ci-║ │
│ │cuit│ │ │ │ │ │tari│ │ │ │ │ │ │ ║pi-║ │
│ │(12)│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ ║en ║ │
╞═══╪════╪═════╪════╪════╪═════╪═══╪════╪═══╪═══╪═══╪═══╪════╪════╪═══║te ║════╡
├───┼────┼─────┼────┼────┼─────┼───┼────┼───┼───┼───┼───┼────┼────┼───╢───╟────┤
├───┼────┼─────┼────┼────┼─────┼───┼────┼───┼───┼───┼───┼────┼────┼───╢ ╟────┤
├───┼────┼─────┼────┼────┼─────┼───┼────┼───┼───┼───┼───┼────┼────┼───╢ ╟────┤
├───┼────┼─────┼────┼────┼─────┼───┼────┼───┼───┼───┼───┼────┼────┼───╢ ╟────┤
├───┼────┼─────┼────┼────┼─────┼───┼────┼───┼───┼───┼───┼────┼────┼───╢ ╟────┤
├───┼────┼─────┼────┼────┼─────┼───┼────┼───┼───┼───┼───┼────┼────┼───╢ ╟────┤
├───┼────┼─────┼────┼────┼─────┼───┼────┼───┼───┼───┼───┼────┼────┼───╢ ╟────┤
├───┼────┼─────┼────┼────┼─────┼───┼────┼───┼───┼───┼───┼────┼────┼───╢ ╟────┤
├───┼────┼─────┼────┼────┼─────┼───┼────┼───┼───┼───┼───┼────┼────┼───╢ ╟────┤
├───┼────┼─────┼────┼────┼─────┼───┼────┼───┼───┼───┼───┼────┼────┼───╢ ╟────┤
├───┼────┼─────┼────┼────┼─────┼───┼────┼───┼───┼───┼───┼────┼────┼───╢ ╟────┤
├───┼────┼─────┼────┼────┼─────┼───┼────┼───┼───┼───┼───┼────┼────┼───╢ ╟────┤
├───┼────┼─────┼────┼────┼─────┼───┼────┼───┼───┼───┼───┼────┼────┼───╢ ╟────┤
├───┼────┼─────┼────┼────┼─────┼───┼────┼───┼───┼───┼───┼────┼────┼───╢ ╟────┤
├───┼────┼─────┼────┼────┼─────┼───┼────┼───┼───┼───┼───┼────┼────┼───╢ ╟────┤
├───┼────┼─────┼────┼────┼─────┼───┼────┼───┼───┼───┼───┼────┼────┼───╢ ╟────┤
├───┼────┼─────┼────┼────┼─────┼───┼────┼───┼───┼───┼───┼────┼────┼───╢ ╟────┤
├───┼────┼─────┼────┼────┼─────┼───┼────┼───┼───┼───┼───┼────┼────┼───╢ ╟────┤
├───┼────┼─────┼────┼────┼─────┼───┼────┼───┼───┼───┼───┼────┼────┼───╢ ╟────┤
├───┼────┼─────┼────┼────┼─────┼───┼────┼───┼───┼───┼───┼────┼────┼───╢ ╟────┤
├───┼────┼─────┼────┼────┼─────┼───┼────┼───┼───┼───┼───┼────┼────┼───╢ ╟────┤
├───┼────┼─────┼────┼────┼─────┼───┼────┼───┼───┼───┼───┼────┼────┼───╢ ╟────┤
├───┼────┼─────┼────┼────┼─────┼───┼────┼───┼───┼───┼───┼────┼────┼───╢ ╟────┤
├───┼────┼─────┼────┼────┼─────┼───┼────┼───┼───┼───┼───┼────┼────┼───╢ ╟────┤
├───┼────┼─────┼────┼────┼─────┼───┼────┼───┼───┼───┼───┼────┼────┼───╢ ╟────┤
├───┼────┼─────┼────┼────┼─────┼───┼────┼───┼───┼───┼───┼────┼────┼───╢ ╟────┤
├───┼────┼─────┼────┼────┼─────┼───┼────┼───┼───┼───┼───┼────┼────┼───╢ ╟────┤
├───┼────┼─────┼────┼────┼─────┼───┼────┼───┼───┼───┼───┼────┼────┼───╢ ╟────┤
├───┼────┼─────┼────┼────┼─────┼───┼────┼───┼───┼───┼───┼────┼────┼───╢ ╟────┤
├───┼────┼─────┼────┼────┼─────┼───┼────┼───┼───┼───┼───┼────┼────┼───╢ ╟────┤
├───┼────┼─────┼────┼────┼─────┼───┼────┼───┼───┼───┼───┼────┼────┼───╠═══╝────┤
├───┼────┼─────┼────┼────┼─────┼───┼────┼───┼───┼───┼───┼────┼────┼───╢Estima- │
├───┼────┼─────┼────┼────┼─────┼───┼────┼───┼───┼───┼───┼────┼────┼───╢rea arun│
├───┼────┼─────┼────┼────┼─────┼───┼────┼───┼───┼───┼───┼────┼────┼───╢carilor │
├───┼────┼─────┼────┼────┼─────┼───┼────┼───┼───┼───┼───┼────┼────┼───╢de peste│
├───┼────┼─────┼────┼────┼─────┼───┼────┼───┼───┼───┼───┼────┼────┼───╢la mare │
├───┼────┼─────┼────┼────┼─────┼───┼────┼───┼───┼───┼───┼────┼────┼───╢ (16) │
╞═══╧════╧═════╧════╧════╧═════╪═══╧╤═══╧╤══╧═══╧═══╧═══╧════╧════╧═══╩════════╡
│ │Divi│Zona│Declaraţia de descãrcare/ │ │
│ │ziu-│ de │transbordare(*), kg sau │ SEMNA- │
│ │nea │pes-│numãr de recipiente (18) │ TURA │
│ │ │cuit│ │ Coman- │
│ ├────┤ter-├────────────────────────────┤dantului│
│ ├────┤ te ├────────────────────────────┤/Loctii-│
│ ├────┤tari├────────────────────────────┤torului │
│ ├────┼────┼────────────────────────────┤ (*) │
│ ├────┼────┼────────────────────────────┤ │
│ ├────┼────┼────────────────────────────┤Eventual│
│ ├────┼────┼────────────────────────────┤ numele │
│ └────┴────┴────────────────────────────┘ şi │
│ Forma de prezentare sau adresa │
│transformare a pestelui (17) loctiitorului│
│ Cantitãţi (19) │
│ Forma de prezentare sau │
│transformare a pestelui (17) │
│ Cantitãţi (19) │
│ Forma de prezentare sau Observaţii: .................... │
│transformare a pestelui (17) │
│ Cantitãţi (19) │
│ Forma de prezentare sau │
│transformare a pestelui (17) │
│ Cantitãţi (19) │
│ │


│ (*) Se va tãia menţiunea inutila. │
│ │
│ │


└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘







ANEXA 2

JURNAL DE PESCUIT COSTIER

Nr. ROM .........

┌───┬────┬──────┬────┬────┬─────┬───┬─────────────────────────────────────┬────┐
│Da-│Mar-│ Tip │Nu- │Nu- │Adan-│Zo-│Captura, pe specii, în greutate │Sem-│
│ta │caj │uneal-│mar │mar │cimea│na │vie sau numãr de recipiente (8) │na- │
│(1)│ex- │ta/nr.│u- │pes-│apei │de ├───┬───┬───┬───┬───┬───┬──┬──┬───╔═══╗tu- │
│ │te- │zile │nel-│cari│(m) │lu-│ │ │ │ │ │ │ │ │ ║Kg ║ra │
│ │rior│ la │te │(5) │(6) │cru│ │ │ │ │ │ │ │ │ ║sau║ │
│ │(2) │apa │(4) │ │ │(7)│ │ │ │ │ │ │ │ │ ║re-║ │
│ │ │ (3) │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ ║ci-║ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ ║pi-║ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ ║en-║ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ ║te ║ │
╞═══╪════╪══════╪════╪════╪═════╪═══╪═══╪═══╪═══╪═══╪═══╪═══╪══╪══╪═══╬═══╬════╡
├───┼────┼──────┼────┼────┼─────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼──┼──┼───╢ ╟────┤
├───┼────┼──────┼────┼────┼─────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼──┼──┼───╢ ╟────┤
├───┼────┼──────┼────┼────┼─────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼──┼──┼───╢ ╟────┤
├───┼────┼──────┼────┼────┼─────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼──┼──┼───╢ ╟────┤
├───┼────┼──────┼────┼────┼─────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼──┼──┼───╢ ╟────┤
├───┼────┼──────┼────┼────┼─────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼──┼──┼───╢ ╟────┤
├───┼────┼──────┼────┼────┼─────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼──┼──┼───╢ ╟────┤
├───┼────┼──────┼────┼────┼─────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼──┼──┼───╢ ╟────┤
├───┼────┼──────┼────┼────┼─────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼──┼──┼───╢ ╟────┤
├───┼────┼──────┼────┼────┼─────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼──┼──┼───╢ ╟────┤
├───┼────┼──────┼────┼────┼─────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼──┼──┼───╢ ╟────┤
├───┼────┼──────┼────┼────┼─────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼──┼──┼───╢ ╟────┤
├───┼────┼──────┼────┼────┼─────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼──┼──┼───╢ ╟────┤
├───┼────┼──────┼────┼────┼─────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼──┼──┼───╢ ╟────┤
├───┼────┼──────┼────┼────┼─────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼──┼──┼───╢ ╟────┤
├───┼────┼──────┼────┼────┼─────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼──┼──┼───╢ ╟────┤
├───┼────┼──────┼────┼────┼─────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼──┼──┼───╢ ╟────┤
╞═══╧════╧══════╧════╧════╧═════╪═══╪═══╧═══╧═══╧═══╧═══╧═══╧══╧══╧═══╩═══╩════╡
│ │Da-│ Estimarea aruncarilor la mare │SEMNATU-│
│ │ta │ (10) │ RA │
│ Se va completa numai în │(9)│ │şefului │
│ cazul în care, prin radierea ├───┼─────────────────────────────────┤echipei │
│ la bord a capturilor, au ├───┼─────────────────────────────────┤ de │
│ rezultat cantitãţi pescuite ├───┼─────────────────────────────────┤pescari/│
│ de puiet sub dimensiunea ├───┼─────────────────────────────────┤loctii- │
│ minima admisã, sau specii ├───┼─────────────────────────────────┤toru- │
│ interzise pescuitului, ce au └───┴─────────────────────────────────┘lui(*) │
│ fost aruncate înapoi în mare. Eventual numele şi adresa │
│ loctiitorului │
│ │
│ │
│ Observaţii: ................................ │
│ │
│ │


│ (*) Se va tãia menţiunea inutila │
│ │
│ │
│ │


└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘




ANEXA 3

INSTRUCŢIUNI
de completare a jurnalului de pescuit şi a declaraţiei de descãrcare/transbordare a capturilor la Marea Neagra, conform anexei nr. 1

1. Observatie preliminarã
Prezentele instrucţiuni se adreseazã tuturor comandantilor navelor de pescuit şi persoanelor juridice şi fizice implicate în activitãţi de pescuit comercial la Marea Neagra, la bordul unei nave sau ambarcatiuni cu motor ori cu vasle, care au obligaţia de a tine şi de a completa la zi un jurnal de pescuit, precum şi de a declara productiile descãrcate la mal şi/sau transbordate în zona de pescuit.
2. Instrucţiuni privind jurnalul de pescuit la Marea Neagra
2.1. Modul de completare a jurnalului de pescuit:
- jurnalul trebuie completat zilnic, cel mai târziu la ora 24,00 a zilei de sosire la ţãrm;
- jurnalul trebuie completat, de asemenea, la momentul unui control în zona de pescuit;
- toate menţiunile din jurnal sunt obligatorii.
2.2. Informaţii referitoare la nava
Numãrul de referinta din jurnalul de pescuit (1): numele navei sau al navelor (dacã se lucreazã în tandem) şi indicativul radio corespunzãtor, dacã acesta exista;
Numãrul de referinta din jurnalul de pescuit (2): marcajul exterior, inscripţionat în borduri;
Numãrul de referinta din jurnalul de pescuit (3): numele comandantului şi adresa;
Numãrul de referinta din jurnalul de pescuit (4): ziua, luna, ora şi portul de plecare la pescuit;
Numãrul de referinta din jurnalul de pescuit (5): ziua, luna, ora şi portul de întoarcere;
Numãrul de referinta din jurnalul de pescuit (6): data şi locul descãrcãrii, dacã diferã de cele de la poziţia (5);
Numãrul de referinta din jurnalul de pescuit (7): data, numele şi indicativul radio, marcajul extern de identificare şi naţionalitatea navei primitoare, în caz de transbordare.
În cazul pescuitului în tandem numele celei de-a doua nave şi al comandantului acesteia, precum şi marcajul exterior trebuie menţionate sub cel pentru care se completeazã jurnalul de pescuit.
Comandantul celei de-a doua nave va trebui sa completeze şi el jurnalul de pescuit. Înregistrãrile din acesta vor indica ce cantitãţi au fost ridicate şi conservate la bord, astfel încât capturile totale sa nu fie contabilizate decât o singura data.
2.3. Informaţii referitoare la uneltele de pescuit
Numãrul de referinta din jurnalul de pescuit (8): unealta de pescuit trebuie sa fie indicatã conform codului înscris în coloana 1 din anexa nr. 5;
Numãrul de referinta din jurnalul de pescuit (9): mãrimea ochiului de plasa (la sac în cazul traulului), în milimetri;
Numãrul de referinta din jurnalul de pescuit (10): dimensiunea uneltei conform specificatiilor prevãzute în coloana 2 din anexa nr. 5 (facultativ).
2.4. Informaţii referitoare la activitatea de pescuit
Numãrul de referinta din jurnalul de pescuit (11): data; ea trebuie sa corespundã fiecãrei zile petrecute pe mare;
Numãrul de referinta din jurnalul de pescuit (12): numãrul operaţiunii de pescuit, conform specificatiilor prevãzute în coloana 3 din anexa nr. 5;
Numãrul de referinta din jurnalul de pescuit (13): timpul de pescuit; trebuie sa fie egal cu numãrul orelor de prezenta pe mare, din care se scad durata petrecuta pe drum spre zona de pescuit, între zonele de pescuit, de întoarcere din zona de pescuit, durata de capa sau de avarii. Numãrul de ore destinat cautarii pestelui (cercetarea cu echosonda) va fi considerat ca timp de pescuit (facultativ);
Numãrul de referinta din jurnalul de pescuit (14): poziţia la momentul lansãrii uneltei.
2.5. Cantitãţi capturate şi pãstrate la bord
Numãrul de referinta din jurnalul de pescuit (15): Se vor inregistra toate speciile menţionate în anexa nr. 6, prin codul lor de identificare, dacã la bord sunt cantitãţi mai mari de:
- 10 kg greutate vie: rechin, calcan, lufar;
- 50 kg greutate vie: alte specii.
Se vor mentiona unitatea de mãsura utilizata, kg sau recipient (cos, lada, naveta, bidon etc.), şi greutatea neta medie, în stare proaspãta, pentru acestea din urma.
2.6. Estimarea facultativã a cantitãţilor de peste aruncate înapoi în mare
Numãrul de referinta din jurnalul de pescuit (16): Se vor indica cantitãţile, pe specii, aruncate înapoi în mare, de preferinta în kg greutate vie sau în alta unitate de mãsura, dacã este cazul, dupã cum s-a menţionat la poziţia (15). Aceste informaţii au un caracter ştiinţific şi ele nu sunt luate în calcul la atribuirea cotelor de pescuit.
2.7. Periodicitatea înregistrãrilor în jurnalul de pescuit:
- pentru fiecare operaţiune de pescuit trebuie completat un rând;
- se va utiliza o noua pagina:
● în cazul folosirii unei noi unelte de pescuit sau a unei plase a carei mãrime a ochiului este diferita de cea utilizata anterior;
● pentru toate activitãţile de pescuit efectuate dupã o transbordare sau o descãrcare intermediara.
3. Instrucţiuni privind declaraţia de descãrcare/transbordare
3.1. Regula generalã
Comandantul fiecãrei nave de pescuit sau locţiitorul acestuia trebuie sa depunã dupã fiecare voiaj o declaraţie de debarcare [numãrul de referinta (18) din jurnalul de pescuit] când ajunge la ţãrm, adresatã autoritãţilor locului de descãrcare.
În cazul transbordarii sau al descãrcãrii pe uscat în afarã teritoriului naţional, comandantul va transmite imediat statului sub al cãrui pavilion navigheaza sau în care este înregistratã nava sa informaţiile pe care le înscrie în declaraţia de descãrcare/transbordare.
În cazul unei transbordari comandantul navei de pescuit trebuie sa menţioneze cantitãţile în declaraţia de transbordare. O copie de pe declaraţia de transbordare se va inainta comandantului navei primitoare. Originalul documentului vamal T2M, completat de comandantul navei care se descarca, va fi predat comandantului navei primitoare.
3.2. Informaţii de furnizat
Declararea cantitãţilor descãrcate sau estimarea cantitãţilor transbordate se va face pentru fiecare specie în josul declaraţiei prezentate în anexa nr. 1, conform urmãtoarelor instrucţiuni:
- Prezentarea pestelui [numãrul de referinta din jurnalul de pescuit (17)]
Prezentare înseamnã felul în care este prelucrat peştele descãrcat sau transbordat. Trebuie indicatã natura prelucrãrii, dacã este cazul: E pentru eviscerare, D pentru peştele decapitat, F pentru fileuri etc. În caz de neprelucrare se va mentiona I - întreg.
- Unitatea de mãsura pentru cantitãţile descãrcate/transbordate [numãrul de referinta din jurnalul de pescuit (18)]
Trebuie indicate unitatea de mãsura folositã (coşuri, navete, lãzi, bidoane etc.) în cazul debarcarii, precum şi greutatea neta a pestelui din aceste unitãţi, în kg.
- Greutatea totalã, pe specii, a capturilor descãrcate/transbordate [numãrul de referinta din jurnalul de pescuit (19)]
Se vor indica greutatea sau cantitãţile efectiv descãrcate ori transbordate pentru toate speciile care sunt cuprinse în lista prezentatã în anexa nr. 6. Greutatea înscrisã în formular corespunde celei a pestelui, asa cum a fost el debarcat, neprelucrat sau dupã o eventuala prelucrare a produsului la bordul navei ori al ambarcatiunii.
Pentru calculul greutatii în viu corespunzãtoare serviciul competent al Direcţiei pescuit, piscicultura şi salmonicultura din cadrul Ministerului Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor va utiliza coeficienţii de conversie corespunzatori.
4. Dispoziţii generale referitoare la jurnalul de pescuit şi la declaraţia de descãrcare/transbordare
4.1. Procedura de completare
4.1.1. Înscrisurile din jurnalul de pescuit şi din declaraţia de descãrcare/transbordare trebuie sa fie citete şi imposibil de sters.
4.1.2. Nici un înscris din jurnalul de pescuit şi din declaraţia de descãrcare/transbordare nu trebuie sters sau modificat. În caz de greseala înscrisul inexact trebuie barat cu o linie şi urmat de un nou înscris urmat de parafa comandantului navei sau a loctiitorului acestuia.
4.1.3. Pentru fiecare nava se va completa cel puţin o declaraţie de descãrcare. Declaraţia de transbordare se va completa pentru fiecare operaţiune de acest fel.
4.1.4. Fiecare rând al jurnalului de pescuit trebuie parafat de comandantul navei sau de locţiitorul acestuia. Fiecare pagina a jurnalului de pescuit, completatã eventual cu declaraţia de descãrcare şi, respectiv, de transbordare, trebuie semnatã de comandantul navei sau de locţiitorul acestuia.
4.2. Procedura de transmitere
4.2.1. La intrarea în port originalul jurnalului de pescuit şi al declaraţiei de descãrcare trebuie înmânate sau transmise, în vederea centralizarii, compartimentului inspecţie piscicolã din cadrul direcţiei generale pentru agricultura şi industrie alimentara judeţene în maximum 48 de ore de la sfârşitul operaţiunilor de descãrcare.
4.2.2. În cazul unei transbordari pe o nava sub pavilionul altei tari originalul declaraţiei de transbordare va fi predat sau va fi trimis imediat ce este posibil autoritãţii competente.
4.2.3. În cazul în care comandantul navei sau locţiitorul sau este împiedicat sa transmitã în termenul prevãzut originalul jurnalului de pescuit şi al declaraţiei de descãrcare/transbordare, informaţiile cerute în anexa nr. 1 trebuie comunicate telefonic sau prin orice alt mijloc autoritãţilor respective.
4.3. Responsabilitatea comandantului navei/loctiitorului acestuia referitoare la jurnalul de pescuit, declaraţia de descãrcare şi la declaraţia de transbordare
4.3.1. Comandantul navei/locţiitorul acestuia certifica cu parafa şi cu semnatura proprie calitatea înscrisurilor estimarilor cantitative în jurnalul de pescuit şi în declaraţia de descãrcare/transbordare.
4.3.2. Comandantul navei/locţiitorul acestuia certifica cu parafa şi cu semnatura proprii veridicitatea altor înscrisuri decât cele cantitative din jurnalul de pescuit şi din declaraţia de descãrcare/transbordare, în toate elementele sale.
4.4. Copiile de pe jurnalul de pescuit trebuie pãstrate timp de un an.


ANEXA 4

INSTRUCŢIUNI
de completare a jurnalului de pescuit costier, conform anexei nr. 2

1. Observatie preliminarã
Prezentele instrucţiuni se adreseazã tuturor persoanelor juridice şi fizice care desfãşoarã activitãţi de pescuit comercial la Marea Neagra, la bordul unor ambarcatiuni cu motor sau cu vasle, care au obligaţia de a tine şi de a completa la zi un jurnal de pescuit, precum şi de a declara productiile descãrcate la mal.
2. Instrucţiuni privind jurnalul de pescuit costier
2.1. Modul de completare a jurnalului de pescuit:
- jurnalul trebuie completat zilnic, cel mai târziu la ora 24,00 a zilei de sosire la ţãrm;
- toate menţiunile din jurnal sunt obligatorii.
2.2. Informaţii referitoare la ambarcatiune
Numãrul de referinta din jurnalul de pescuit costier (2): marcajul exterior, inscripţionat în borduri.
În cazul controlului uneltelor cu doua ambarcatiuni marcajul exterior al celei de-a doua ambarcatiuni trebuie menţionat sub cel pentru care se completeazã jurnalul de pescuit.
Şeful echipei de pescari a celei de-a doua ambarcatiuni va trebui sa completeze şi el jurnalul de pescuit. Înregistrãrile acestuia vor indica ce cantitãţi au fost ridicate şi pãstrate la bordul ambarcatiunii sale, astfel încât capturile totale pentru ambele ambarcatiuni sa fie contabilizate o singura data.
2.3. Informaţii referitoare la uneltele de pescuit
Numãrul de referinta din jurnalul de pescuit costier (3):
- unealta de pescuit trebuie sa fie indicatã conform codului înscris în coloana 1 din anexa nr. 5/numãrul de zile cumulate, de stationare la apa, din momentul instalãrii;
Numãrul de referinta din jurnalul de pescuit costier (4):
- numãrul de unelte controlate pe parcursul unei zile.
2.4. Informaţii referitoare la activitatea de pescuit
Numãrul de referinta din jurnalul de pescuit costier (1):
- data; ea trebuie sa corespundã fiecãrei zile în care a fost controlatã unealta;
Numãrul de referinta din jurnalul de pescuit costier (5):
- numãrul de pescari care participa la controlul uneltei şi la ridicarea la bord a capturii;
Numãrul de referinta din jurnalul de pescuit costier (6):
- adâncimea apei, exprimatã în metri, la care este instalata unealta de pescuit (facultativ);
Numãrul de referinta din jurnalul de pescuit costier (7):
- zona de instalare a uneltei, respectiv:
Sulina = SL; Sfantu Gheorghe = SG; Zatun = ZT Portita = PT; Chituc = CH; Vadu = VD; Corbu = CB; Cap Midia = CM; Mamaia = MM; Constanta = CT; Agigea = AG; Eforie = EF; 23 August = AG; Costinesti = CS; Cap Aurora = CA; Mangalia = MG; 2 Mai = MI; Vama Veche = VV.
2.5. Cantitãţi capturate şi pãstrate la bord
Numãrul de referinta din jurnalul de pescuit costier (8):
- Se vor inregistra toate speciile menţionate în anexa nr. 6, prin codul lor de identificare, dacã la bord sunt cantitãţi mai mari de 10 kg.
- Se vor mentiona unitatea de mãsura utilizata, kg sau recipient (cos, lada, naveta, bidon etc.), şi greutatea neta medie, în stare proaspãta, pentru acestea din urma.
2.6. Data la care sortarea pestelui capturat a condus la apariţia unor cantitãţi aruncate înapoi în mare
Numãrul de referinta din jurnalul de pescuit costier (9):
- Se va mentiona ziua în care, prin sortare, au rezultat capturi ce au fost aruncate înapoi la mare (facultativ).
2.7. Estimarea facultativã a cantitãţilor de peste aruncate înapoi în mare
Numãrul de referinta din jurnalul de pescuit costier (10):
- Se vor indica cantitãţile, pe specii, aruncate înapoi în mare, de preferinta în kg greutate vie sau în alta unitate de mãsura, dupã cum s-a menţionat la poziţia (8), dacã este cazul. Aceste informaţii au un caracter ştiinţific şi servesc la evaluarea mãrimii stocurilor exploatabile.
2.8. Periodicitatea înregistrãrilor în jurnalul de pescuit:
- pentru fiecare operaţiune şi zi de control al uneltelor trebuie completat un rând;
- în cazul folosirii unei noi unelte de pescuit sau a unei plase a carei mãrime a ochiului este diferita de cea utilizata anterior înregistrãrile se vor face pe o noua pagina.
3. Dispoziţii generale referitoare la jurnalul de pescuit costier
3.1. Procedura de completare
3.1.1. Înscrisurile din jurnalul de pescuit costier trebuie sa fie citete şi imposibil de sters.
3.1.2. Nici un înscris din jurnalul de pescuit costier nu trebuie sters sau modificat. În caz de greseala înscrisul inexact trebuie barat cu o linie şi urmat de un nou înscris cu semnatura şefului echipei de pescari sau a loctiitorului acestuia.
3.1.3. Fiecare rând al jurnalului de pescuit costier trebuie semnat de şeful echipei de pescari sau de locţiitorul acestuia. Fiecare pagina a jurnalului de pescuit, completatã eventual cu estimarea cantitãţilor aruncate în mare, trebuie semnatã de şeful echipei de pescari sau de locţiitorul acestuia.
3.1.4. Fiecare pagina a jurnalului de pescuit costier corespunde unei luni calendaristice.
3.2. Procedura de transmitere
3.2.1. În termen de maximum 5 zile de la sfârşitul fiecãrei luni originalul jurnalului de pescuit costier trebuie înmânat sau transmis, în vederea centralizarii, compartimentului inspecţie piscicolã din cadrul direcţiei generale pentru agricultura şi industrie alimentara judeţene.
3.2.2. În cazul în care şeful echipei de pescari sau locţiitorul sau este împiedicat sa transmitã în termenul prevãzut originalul jurnalului de pescuit costier, informaţiile cerute în anexa nr. 2 trebuie comunicate telefonic sau prin orice alt mijloc autoritãţilor respective.
3.3. Responsabilitatea şefului/loctiitorului echipei de pescari referitoare la jurnalul de pescuit costier
3.3.1. Şeful/locţiitorul echipei de pescari certifica prin semnatura proprie calitatea înscrisurilor estimarilor cantitative în jurnalul de pescuit costier.
3.3.2. Şeful/locţiitorul echipei de pescari certifica prin semnatura proprie veridicitatea înscrisurilor, altele decât cele cantitative, din jurnalul de pescuit.
3.4. Copiile de pe jurnalul de pescuit costier trebuie pãstrate timp de un an.




ANEXA 5


UNELTE ŞI OPERAŢIUNI DE PESCUIT

──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Tipul Codul Dimensiunea/ Numãrul lansãrii sau
uneltei - coloa- /numãrul numãrul de ore la apa
na 1 - (metri) - coloana 3 -
- coloana 2 -
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Traul de fund cu OTB Modelul traulului*1) Numãrul lansãrii şi timpul
panouri efectiv de prezenta în apa
a traulului
Traul de fund cu TBB Lungimea tangoanelor x
tangoane numãrul de tangoane
Drage DRB Deschiderea dragei x
numãrul de drage
Traul ingemanat PTB
Traul de fund fãrã SDN Modelul traulului*1)
panouri (danez)
Traul de fund fãrã SSC Lungimea totalã a
panouri (scotian) traulului
Traul pelagic cu OTM Modelul traulului*1) Numãrul lansãrii şi timpul
panouri efectiv de prezenta în apa
a traulului
Traul ingemanat PTM Modelul traulului*1)
Plasa punga PS Lungime, înãlţime Numãrul lansãrii şi timpul
efectiv de prezenta în apa
a plasei punga
Setci GN Lungime, înãlţime Numãrul de setci lansate în
(nespecificate) ziua respectiva
Setci fixe GNS Lungime, înãlţime Numãrul de setci lansate în
ziua respectiva
Setci în deriva GND Lungime, înãlţime Numãrul de setci lansate în
ziua respectiva
Ohane GTR Lungime, înãlţime Numãrul de ohane lansate în
ziua respectiva
Paragate LL Numãrul total de carlige
(nespecificate) lansate la apa/paragat/zi
Paragate de fund LLS
Paragate flotante LLD
Undite de mana LHP Numãrul total de carlige/undite
lansate la apa/zi*2)
Custi FPO Numãrul de custi lansate la apa/zi
Unelte de pescuit FPN Numãrul de zile, cumulate, de
stationar stationare la apa de-a lungul unui an
(tip talian)
Alte tipuri de
unelte de pescuit MIS
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



----------
*1) Se va indica modelul traulului, asa cum a fost el denumit de fabricant. În absenta acestei denumiri se poate indica perimetrul deschiderii traulului, rezultat din numãrul de ochiuri de plasa x mãrimea ochiului.
*2) Se vor indica numãrul de carlige şi numãrul de undite, separate printr-o linie oblica.



ANEXA 6

LISTA
cuprinzând speciile capturate care trebuie menţionate în mod obligatoriu în jurnalul de pescuit



──────────────────────────────────────────────────────────────────────
Denumirea Denumirea Codul
ştiinţificã populara
──────────────────────────────────────────────────────────────────────
Anguilla anguilla Anghila ELE
Atherina mochon pontica Aterina SIL
Merlangus merlangus euxinus Bacaliar WHG
Mullus barbatus ponticus Barbun MUR
Psetta maxima maeotica Calcan TUB
Scophthalmus rhombus Calcan mic BLL
Platichthys flesus luscus Cambula FLE
Liza aurata Chefal, Singhil MUF
Scomber japonicus Colios MAS
Clupeonella cultriventris Gingirica CLA
Gobius niger Guvid negru GPA
Engraulis encrasicholus ponticus Hamsie ANE
Mugil cephalus Chefal, Laban MUG
Solea nasuta Limba de mare SOL
Pomatomus saltatrix Lufar BLU
Huso huso Morun HUH
Acipenser gueldenstaedti Nisetru APG
Sarda sarda Palamida BON
Acipenser stellatus Pastruga APE
Specii pelagice marine diferite Peste marin marunt PMM
Squalus acanthias Rechin DGS
Alosa caspia Rizeafca ASP
Scomber scombrus Scrumbie albastra, macrou MAC
Alosa pontica Scrumbie de Dunare SHC
Sprattus sprattus phalericus Sprot SPR
Trachurus mediterraneus ponticus Stavrid HMM
──────────────────────────────────────────────────────────────────────



--------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016