Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN Nr. 177 din 30 aprilie 1996  privind autorizarea retelelor VSAT pentru comunicatii in serviciu fix prin satelit    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN Nr. 177 din 30 aprilie 1996 privind autorizarea retelelor VSAT pentru comunicatii in serviciu fix prin satelit

EMITENT: MINISTERUL COMUNICATIILOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL NR. 108 din 28 mai 1996
Ministrul comunicaţiilor,
avînd în vedere cerinţele pieţei, dezvoltarea tehnologicã, precum şi evoluţia reglementãrilor pe plan european în domeniul comunicaţiilor prin satelit,
în temeiul Hotãrîrii Guvernului nr. 453/1994 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Comunicaţiilor şi al Decretului nr. 31/1996 privind numirea ministrului comunicaţiilor,
emite prezentul ordin.

CAP. 1
Dispoziţii generale
ART. 1
(1) Prezentul ordin reglementeazã exploatarea, în regim de reţele independente, a infrastructurii reţelelor VSAT şi a terminalelor VSAT, pentru aplicatiile suportate de acestea.
(2) Reţelele VSAT şi terminalele VSAT autorizate funcţioneazã în benzile de frecvente atribuite exclusiv sau în partaj serviciului fix prin satelit.
ART. 2
(1) Persoanele fizice şi persoanele juridice romane pot fi autorizate sa instaleze şi sa opereze pentru uz propriu:
a) reţelele VSAT cu staţii coordonatoare în România sau terminale VSAT racordate la reţele VSAT, autorizate sa furnizeze servicii unui grup închis de utilizatori;
b) terminale VSAT racordate la reţele VSAT cu staţii coordonatoare în strãinãtate;
c) staţii SNG, cu caracter temporar, pentru transmisii de radio şi televiziune ocazionale.
(2) Persoanele juridice romane pot fi autorizate sa instaleze şi sa opereze reţele VSAT, cu staţii coordonatoare în România, destinate unuia sau mai multor grupuri închise de utilizatori, precum şi sa furnizeze acestor grupuri închise de utilizatori urmãtoarele servicii:
a) sa racordeze la reţeaua VSAT autorizata terminale VSAT ale utilizatorului;
b) sa punã la dispoziţia utilizatorilor terminale VSAT şi sa le racordeze la reţeaua VSAT autorizata;
c) sa punã la dispoziţia utilizatorilor funcţiile de control şi de gestiune, precum şi capacitatile de transmisie/recepţie ale statiei coordonatoare din reţeaua VSAT autorizata.
(3) Reprezentantele în România ale persoanelor juridice strãine pot fi autorizate sa instaleze şi sa opereze, pentru uz propriu, terminale VSAT racordate la reţele VSAT cu staţii coordonatoare în strãinãtate.
(4) Persoanele juridice strãine pot fi autorizate, temporar, sa instaleze şi sa opereze, pentru uz propriu, staţii SNG pentru transmisii de radio şi de televiziune ocazionale.
ART. 3
Furnizarea oricãror servicii de telecomunicaţii, altele decît cele menţionate în art. 2 alin. (2), se poate efectua numai cu autorizarea Ministerului Comunicaţiilor.
ART. 4
(1) Conectarea directa sau indirecta la reţeaua publica de telecomunicaţii a reţelelor VSAT şi a terminalelor VSAT, în scopul retransmiterii datelor sau telefoniei vocale din reţeaua VSAT în reţeaua publica şi invers, nu este admisã.
(2) Nu constituie o încãlcare a prevederilor alin. (1):
a) conectarea indirecta la reţeaua publica de telecomunicaţii a reţelelor VSAT cu statie coordonatoare în România, pentru uz propriu, destinate transmisiilor de date ale persoanelor juridice care deţin licenţe pentru furnizarea unor servicii de telecomunicaţii deschise concurentei limitate;
b) interconectarea, prin circuite închiriate de uz privat, a terminalelor VSAT, pentru comunicaţii interne în cadrul aceluiaşi grup închis de utilizatori.
ART. 5
În scopul autorizãrii, în cazul reţelelor VSAT partajate între grupuri închise de utilizatori, se defineste şi se trateazã separat reţeaua destinatã fiecãrui grup închis de utilizatori.
ART. 6
În scopul autorizãrii, staţiile de emisie/recepţie utilizate la transportul programelor de radio şi de televiziune sînt asimilate statiilor coordonatoare din reţelele VSAT.
ART. 7
Transportul programelor de radio şi de televiziune prin reţelele VSAT autorizate în condiţiile prezentului ordin exclude posibilitatea difuzãrii directe cãtre public.
ART. 8
Staţiile de sol ale reţelelor VSAT vor fi exploatate cu respectarea stricta a prevederilor Regulamentului radiocomunicatiilor, anexat la Convenţia internationala a telecomunicatiilor, precum şi a reglementãrilor naţionale în vigoare privind radiocomunicatiile.
ART. 9
În accepţiunea prezentului ordin se definesc:
a) reţea VSAT (Very Small Aperture Terminals): configuratie de staţii de sol dependente (numite în continuare terminale VSAT), conectate între ele printr-un satelit de telecomunicaţii, sub controlul unei staţii de sol coordonatoare (numita în continuare statie coordonatoare).
Reţeaua VSAT poate fi unidirectionala, dacã o statie efectueazã numai transmisii, iar restul statiilor, numai recepţii, sau bidirectionala, dacã toate staţiile efectueazã transmisii/recepţii.
Terminalele VSAT pot fi interconectate printr-o statie coordonatoare centrala (configuratie "stea") sau direct, controlul reţelei fiind atribuit unuia dintre terminale (configuratie "mesh").
Statia coordonatoare poate asigura funcţionarea terminalelor VSAT fie într-un singur grup, fie în mai multe grupuri separate. De asemenea, poate dispune de capacitãţi pentru transmisii de radio şi de televiziune;
b) reţeaua VSAT funcţioneazã în regim de reţea independenta, dacã are ca unica destinaţie satisfacerea unor servicii sau facilitãţi necesare proprietarului sau unor grupuri închise de utilizatori;
c) grup închis de utilizatori: grup de utilizatori persoane juridice cu acelaşi tip de activitate de baza şi interese economice comune care justifica necesitatea unei reţele proprii de telecomunicaţii;
d) serviciu de telecomunicaţii: furnizarea oricãrui tip de telecomunicaţii contra cost;
e) segment spatial: capacitate alocata pe satelitul de telecomunicaţii pentru asigurarea legãturilor de radiocomunicatii ascendente şi descendente dintre staţiile de sol şi satelitul respectiv;
f) statie SNG (Satellite News Gathering): statie de sol de emisie/recepţie transportabila, destinatã, în principal, realizãrii unor circuite audio şi video ocazionale prin satelit.

CAP. 2
Procedura de autorizare

ART. 10
Instalarea şi operarea reţelelor VSAT cu staţii coordonatoare în România, pentru uz propriu sau pentru fiecare grup închis de utilizatori, sînt permise numai dupã obţinerea autorizaţiei de operare.
ART. 11
Racordarea şi operarea de terminale VSAT la reţele VSAT, cu staţii coordonatoare în România, sînt permise pe baza autorizaţiei de operare a reţelei VSAT implicate, cu respectarea condiţiilor de utilizare prevãzute în prezentul ordin.
ART. 12
Racordarea şi operarea terminalelor VSAT la reţelele VSAT, cu staţii coordonatoare în strãinãtate, sînt permise pe baza autorizaţiei tehnice de funcţionare, cu respectarea condiţiilor de utilizare prevãzute în prezentul ordin.
ART. 13
Fiecare statie coordonatoare şi orice terminal VSAT emisie/recepţie se vor supune, în prealabil, unei certificari de conformitate pe baza cãreia se elibereazã acordul de procurare a echipamentelor.
ART. 14
Punerea în funcţiune a fiecãrei staţii coordonatoare sau a oricãror terminale VSAT emisie/recepţie este permisã numai dupã obţinerea individualã a autorizaţiei tehnice de funcţionare.
ART. 15
Terminalele VSAT, utilizate numai pentru recepţii, se vor supune autorizãrii de tip, conform reglementãrilor în vigoare.
ART. 16
Accesul, de pe teritoriul naţional, al fiecãrei staţii coordonatoare şi al oricãrui terminal VSAT, la satelitii de telecomunicaţii ai organizaţiilor internaţionale la care România este parte, se poate face numai cu acordul operatorului segmentului spatial autorizat de Ministerul Comunicaţiilor.
ART. 17
Accesul la alte sisteme de sateliti de telecomunicaţii este permis sub rezerva respectãrii angajamentelor internaţionale ale României, care se organizeazã prin Ministerul Comunicaţiilor.
ART. 18
(1) Autorizarea reţelelor VSAT şi a serviciilor de telecomunicaţii furnizate este supusã unor taxe de autorizare, în cuantumul prevãzut de lege, care se fac venit la bugetul de stat.
(2) În scopul aplicãrii taxelor de autorizare, se stabilesc urmãtoarele:
a) fiecare reţea VSAT cu statie coordonatoare în România, destinatã uzului propriu, precum şi fiecare grup închis de utilizatori, realizat printr-o reţea VSAT cu statie coordonatoare în România, se asimileazã cu o reţea de telecomunicaţii independenta nationala;
b) fiecare terminal VSAT, racordat la o reţea VSAT cu statie coordonatoare în strãinãtate, se asimileazã cu o reţea de telecomunicaţii independenta localã;
c) serviciile prevãzute la art. 2 alin. (2), pentru fiecare grup închis de utilizatori, se asimileazã cu servicii de telecomunicaţii naţionale destinate unui grup închis de utilizatori.
ART. 19
Autorizaţiile tehnice, controlul permanent al respectãrii prevederilor autorizaţiilor, precum şi celelalte activitãţi asociate sînt supuse unor tarife, potrivit reglementãrilor în vigoare, care se percep de cãtre organismul specializat.
ART. 20
Utilizarea pe teritoriul naţional a capacitãţilor satelitilor de telecomunicaţii ai organizaţiilor internaţionale la care România este parte este supusã unor tarife, bazate pe cheltuielile specifice şi pe acordurile de exploatare internaţionale, care se percep de cãtre operatorul segmentului spatial autorizat de Ministerul Comunicaţiilor.
ART. 21
Pentru eliberarea autorizaţiilor şi a acordurilor prevãzute în prezentul ordin, se stabilesc urmãtoarele competente:
a) autorizaţii de operare:
- Direcţia generalã de reglementãri în domeniul comunicaţiilor din Ministerul Comunicaţiilor;
b) acorduri de procurare, autorizaţii de tip şi autorizaţii tehnice de funcţionare:
- Regia Autonomã "Inspectoratul general al radiocomunicatiilor";
c) acorduri de acces la segmentul spatial al satelitilor de telecomunicaţii ai organizaţiilor internaţionale la care România este parte:
- Regia Autonomã "Radiocomunicatii".
ART. 22
Autorizaţiile şi acordurile eliberate titularilor nu sînt transmisibile.

CAP. 3
Autorizaţia de operare

ART. 23
Autorizaţia de operare se elibereazã, în condiţiile achitãrii taxelor de autorizare prevãzute la art. 18, în termen de 30 de zile de la data depunerii de cãtre solicitant a documentaţiei complete, şi anume:
a) documente doveditoare ale statutului legal, obiectului şi înregistrãrii activitãţii;
b) descrierea reţelei VSAT şi a aplicatiilor preconizate, precum şi indicarea satelitilor de telecomunicaţii utilizaţi;
c) lista grupului închis de utilizatori şi elementele de identificare a acestora, în cazul unei reţele VSAT destinate acestui scop;
d) acordul de procurare al statiei coordonatoare;
e) acordul de acces la segmentul spatial, în cazul utilizãrii satelitilor de telecomunicaţii ai organizaţiilor internaţionale la care România este parte.
ART. 24
Autorizaţia de operare se elibereazã pentru o perioada de pînã la 5 ani şi poate fi reînnoitã în condiţiile reglementãrilor în vigoare.
ART. 25
Direcţia generalã de reglementãri în domeniul comunicaţiilor din Ministerul Comunicaţiilor:
a) poate solicita titularului autorizaţiei de operare informaţii sau documente legate de funcţionarea şi de serviciile reţelei VSAT autorizate;
b) poate verifica respectarea prevederilor autorizaţiei printr-o persoana delegatã în acest scop.

CAP. 4
Autorizarea statiilor SNG

ART. 26
Staţiile SNG, pentru transmisiuni ocazionale pe o perioada de maximum 30 de zile, se autorizeaza de cãtre Regia Autonomã "Inspectoratul general al radiocomunicatiilor", cu aprobarea Direcţiei generale de reglementãri în domeniul comunicaţiilor din Ministerul Comunicaţiilor, în termen de 10 zile de la data depunerii documentaţiei necesare de cãtre solicitant.

CAP. 5
Dispoziţii tranzitorii şi finale

ART. 27
(1) Pînã la intrarea în vigoare a noii legi a telecomunicatiilor, reţelele VSAT şi terminalele VSAT care fac obiectul prezentului ordin se autorizeaza provizoriu, pe durata de un an, fãrã plata taxelor de autorizare prevãzute la art. 18.
(2) În termen de un an de la intrarea în vigoare a noii legi a telecomunicatiilor, autorizaţiile existente la data noii legi vor fi eliberate conform prevederilor şi pentru durata de valabilitate prevãzute de prezentul ordin, cu plata taxelor de autorizare.
ART. 28
(1) Autorizaţia de operare poate fi revocatã parţial sau total de cãtre Direcţia generalã de reglementãri în domeniul comunicaţiilor din Ministerul Comunicaţiilor, dacã titularul incalca obligaţiile prevãzute în aceasta şi prevederile prezentului ordin.
(2) Mãsura revocãrii autorizaţiei de operare se ia dupã avertizarea prealabilã pentru intrarea în legalitate şi verificarea realitãţii susţinerilor titularului de autorizaţie, comunicate în cel mult 30 de zile de la primirea avertizarii.
(3) Autorizaţia tehnica de funcţionare se revoca de cãtre Regia Autonomã "Inspectoratul general al radiocomunicatiilor", dacã titularul incalca grav sau repetat regulamentele în vigoare privind radiocomunicatiile.
ART. 29
Direcţia generalã de reglementãri în domeniul comunicaţiilor din Ministerul Comunicaţiilor poate delega Regiei Autonome "Inspectoratul general al radiocomunicatiilor" competentele în domeniul eliberãrii autorizaţiei de operare, prevãzute la art. 21 lit. a).
ART. 30
(1) Prezentul ordin intra în vigoare la data publicãrii lui în Monitorul Oficial al României şi va fi pus în aplicare prin grija Direcţiei generale de reglementãri în domeniul comunicaţiilor din Ministerul Comunicaţiilor şi a Regiei Autonome "Inspectoratul general al radiocomunicatiilor".
(2) La data intrãrii în vigoare a prezentului ordin se abroga <>Ordinul ministrului comunicaţiilor nr. 35/1992 .

Ministrul comunicaţiilor,
Ioan Ovidiu Muntean
---------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016