Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 174 din 3 martie 2004  privind constituirea si recunoasterea grupurilor de producatori pentru valorificarea produselor horticole    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 174 din 3 martie 2004 privind constituirea si recunoasterea grupurilor de producatori pentru valorificarea produselor horticole

EMITENT: MINISTERUL AGRICULTURII, PADURILOR, APELOR SI MEDIULUI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 254 din 23 martie 2004
Având în vedere prevederile <>art. 42 alin. (1) din Legea pomiculturii nr. 348/2003 , ale <>art. 16 din Legea nr. 312/2003 privind producerea şi valorificarea legumelor de câmp şi ale <>art. 16 din Legea nr. 469/2003 privind producerea şi valorificarea legumelor, florilor şi plantelor ornamentale de serã,
în temeiul <>Hotãrârii Guvernului nr. 739/2003 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii, Pãdurilor, Apelor şi Mediului, cu modificãrile ulterioare,

ministrul agriculturii, pãdurilor, apelor şi mediului emite urmãtorul ordin:

ART. 1
Se constituie şi funcţioneazã, la iniţiativa liberã a cultivatorilor, grupuri de producãtori pentru valorificarea urmãtoarelor categorii de produse:
a) fructe;
b) legume;
c) produse ce urmeazã a fi prelucrate;
d) ciuperci;
e) struguri de masã;
f) cartofi timpurii şi de varã.
ART. 2
(1) Grupurile de producãtori sunt persoane juridice de drept privat, având dimensiunile minime prevãzute în anexa nr. 1.
(2) Grupurile de producãtori se conduc pe baza statutului propriu, al cãrui model este prezentat în anexa nr. 2.
ART. 3
Obiectul de activitate al grupului de producãtori constã în:
a) asigurarea programãrii producţiei şi modificarea acesteia în conformitate cu cererea, în condiţii de calitate şi cantitate;
b) promovarea concentrãrii aprovizionãrii şi ofertei pe piaţã a produselor obţinute de membrii sãi;
c) reducerea costurilor de producţie şi stabilizarea preţurilor la producãtor;
d) promovarea tehnologiilor de cultivare şi a practicilor de gestiune a deşeurilor care sã nu dãuneze mediului înconjurãtor, în special pentru protejarea calitãţii apelor, a solului şi peisajului natural şi menţinerea biodiversitãţii.
ART. 4
Prin actul de constituire se solicitã producãtorilor, membri ai grupului de producãtori, în special:
a) sã respecte şi sã aplice regulile adoptate de grupul de producãtori cu privire la raportarea producţiei şi mãsurile luate pentru protecţia mediului;
b) sã facã parte doar din grupurile de producãtori prevãzute la art. 1 pentru producţia uneia sau mai multor categorii de produse prezentate;
c) sã comercializeze întreaga producţie realizatã, prin intermediul organizaţiei de producãtori. Cu aprobarea adunãrii generale producãtorii pot vinde direct de pe exploataţia lor pânã la 25% din producţie pentru folosul personal al consumatorului;
d) sã achite obligaţia financiarã faţã de grupul de producãtori;
e) sã permitã membrilor producãtori sã verifice în mod democratic activitatea grupului de producãtori şi deciziile adoptate de acesta;
f) sã acorde penalitãţi pentru neplata obligaţiilor stabilite prin statut de cãtre membrii grupului de producãtori;
g) sã stabileascã regulile de admitere de noi membri şi durata minimã de stabilire a calitãţii de membru.
ART. 5
(1) Grupurile de producãtori pot fi recunoscute de cãtre autoritatea naţionalã care este Ministerul Agriculturii, Pãdurilor, Apelor şi Mediului prin Direcţia generalã de implementare şi reglementare, care primeşte cererile pentru recunoaşterea grupurilor de producãtori, analizeazã şi acordã recunoaşterea acestora. Modelul cererii de recunoaştere a grupurilor de producãtori este prevãzut în anexa nr. 3.
(2) Grupurilor de producãtori care valorificã douã sau mai multe produse prevãzute în anexa nr. 1 li se acordã recunoaşterea dacã cumuleazã condiţiile de recunoaştere prevãzute pentru fiecare produs.
(3) Pentru a putea fi recunoscute, grupurile de producãtori trebuie sã îndeplineascã cerinţele prevãzute în anexa nr. 1 şi sã prezinte dovezi relevante cã:
a) grupul este stabil şi îşi desfãşoarã activitatea de-a lungul timpului;
b) permit efectiv membrilor lor sã beneficieze de asistenţã tehnicã privind tehnologiile de cultivare, asigurând protecţia mediului;
c) pun la dispoziţie membrilor lor mijloacele tehnice de stocare, sortare, calibrare, ambalare şi comercializare şi le asigurã managementul comercial şi bugetar adecvat pentru activitãţile lor.
(4) Grupurile de producãtori pot fi recunoscute de Ministerul Agriculturii, Pãdurilor, Apelor şi Mediului pe baza şi în condiţiile prevãzute în actul normativ care reglementeazã constituirea, recunoaşterea şi funcţionarea grupurilor de producãtori pentru comercializarea produselor agricole, silvice şi piscicole, potrivit legii speciale.
ART. 6
Grupul de producãtori recunoscut primeşte decizia de recunoaştere prevãzutã în anexa nr. 4 şi se înregistreazã într-un registru special deschis la Ministerul Agriculturii, Pãdurilor, Apelor şi Mediului.
ART. 7
În condiţiile în care un grup de producãtori care solicitã recunoaşterea nu îndeplineşte condiţiile de recunoaştere, acesta va fi anunţat în scris, în termen de 30 de zile de la data adoptãrii deciziei de respingere a cererii de recunoaştere.
ART. 8
Asociaţiile de producãtori constituite înainte de intrarea în vigoare a prezentului ordin pot fi recunoscute ca grupuri de producãtori dacã respectã condiţiile de recunoaştere prevãzute în anexa nr. 1, iar statutul lor respectã prevederile statutului-cadru prezentat în anexa nr. 2.
ART. 9
Grupurile de producãtori pot fuziona sau se pot diviza pãstrându-şi recunoaşterea ca grup de producãtori, cu respectarea prevederilor cuprinse în anexa nr. 1.
ART. 10
(1) Grupurile de producãtori recunoscute pot beneficia de sprijin financiar prin programe de dezvoltare, de la bugetul de stat sau din alte surse de finanţare pe toatã perioada în care îndeplinesc prevederile prezentului ordin.
(2) Grupurile de producãtori nu pot beneficia de dublã finanţare pentru aceeaşi activitate.
ART. 11
Perioada minimã de funcţionare a unui grup de producãtori, în condiţiile prevãzute de prezentul ordin, nu poate fi mai micã de un an.
ART. 12
Grupurile de producãtori au la dispoziţie conducerea, infrastructura şi toate condiţiile necesare pentru realizarea obiectivelor stabilite prin statut şi pentru a asigura:
a) cunoaşterea producţiei membrilor lor;
b) sortarea, depozitarea şi ambalarea producţiei membrilor lor;
c) managementul comercial şi financiar;
d) contabilitatea şi sistemul de facturare.
ART. 13
Persoanele fizice sau juridice care nu sunt producãtori pot fi acceptate ca membri ai grupurilor de producãtori în anumite condiţii stabilite de adunarea generalã a grupului de producãtori.
ART. 14
Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I.
ART. 15
Anexele nr. 1-4 fac parte integrantã din prezentul ordin.

Ministrul agriculturii,
pãdurilor, apelor şi mediului,
Ilie Sârbu

Bucureşti, 3 martie 2004.
Nr. 174.

ANEXA 1

CONDIŢII DE RECUNOAŞTERE
a grupului de producãtori pentru produsele horticole


┌───────────────────────────────┬─────────┬───────────┬──────────────────┐
│ Produsul │ Numãrul │Producţia │ Cifra minimã │
│ │ minim │de piaţã │ de afaceri │
│ │de membri│ │ (euro) │
├───────────────────────────────┼─────────┼───────────┼──────────────────┤
│a) legume │ 5 │ 125 t/an │ 30.000 │
├───────────────────────────────┼─────────┼───────────┼──────────────────┤
│b) ciuperci │ 5 │ 50 t/an │ 50.000 │
├───────────────────────────────┼─────────┼───────────┼──────────────────┤
│c) cartofi timpurii şi de varã │ 20 │ 300 t/an │ 35.000 │
├───────────────────────────────┼─────────┼───────────┼──────────────────┤
│d) fructe │ 10 │ 100 t/an │ 40.000 │
├───────────────────────────────┼─────────┼───────────┼──────────────────┤
│e) struguri de masã │ 10 │ 100 t/an │ 50.000 │
└───────────────────────────────┴─────────┴───────────┴──────────────────┘




ANEXA 2

- model -

STATUTUL
grupului de producãtori (asociaţiei de producãtori)
cu sediul în .........

ART. 1
Denumirea grupului de producãtori
Grupul de producãtori va fi denumit Grup de Producãtori pentru ....... cu sediul în: ........... .
ART. 2
Forma juridicã
Grupul de producãtori este persoanã juridicã românã constituitã în conformitate cu condiţiile prevãzute de legislaţia în vigoare.
Grupul de producãtori este o societate de tip privat, care va avea un numãr minim de asociaţi.
ART. 3
Obiectul de activitate al grupului de producãtori
Grupul de producãtori va avea urmãtorul obiect de activitate:
a) preluarea întregii cantitãţi de produse agricole oferite de membrii grupului de producãtori, în funcţie de necesitãţi;
b) sortarea, ambalarea, depozitarea, transportul şi comercializarea produselor proaspete - legume, ciuperci, fructe, struguri de masã, cartofi;
c) organizarea achiziţionãrii în comun a mijloacelor de producţie;
d) construcţia şi achiziţionarea utilajelor şi a tehnicii de desfacere, din surse proprii de finanţare;
e) consultanţã de producţie şi economicã pentru membrii sãi;
f) cooperarea cu organizaţii echivalente din ţarã şi din strãinãtate;
g) organizarea oricãror alte activitãţi legate de obiectul sãu de activitate.
ART. 4
Completarea obiectului de activitate
Obiectul de activitate al grupului de producãtori va putea fi completat ori de câte ori va fi necesar pentru adaptãrile impuse de evoluţia producţiei şi distribuţiei produselor horticole, precum şi a altor produse agroalimentare. Adunarea generalã a asociaţilor va putea însãrcina consiliul de administraţie cu modificarea şi completarea obiectului de activitate al grupului de producãtori.
ART. 5
Durata de funcţionare
Grupul de producãtori va putea funcţiona pe o duratã nelimitatã, cu excepţia dizolvãrii anticipate a acestuia, dar nu mai devreme de un an.
ART. 6
Sediul grupului de producãtori
Grupul de producãtori va avea sediul în localitatea ....... .
Consiliul de administraţie, cu acordul adunãrii generale a asociaţilor, va putea schimba sediul grupului de producãtori.
ART. 7
Modul de constituire a pãrţilor sociale
Valoarea unei pãrţi sociale va fi de ... lei/bucatã, iar un asociat poate avea un numãr nelimitat de pãrţi sociale. Orice asociat poate face subscrieri de pãrţi sociale noi pe lângã pãrţile sociale subscrise iniţial.
Adunarea generalã a asociaţilor are dreptul sã majoreze sau sã micşoreze valoarea pãrţilor sociale.
Fiecare asociat are dreptul la un singur vot, indiferent de numãrul pãrţilor sociale pe care le deţine.
La înfiinţare asociaţii vor subscrie pãrţile sociale în numerar.
ART. 8
Modul de vãrsare a pãrţilor sociale şi restituirea lor
Asociaţii vor trebui sã verse la casieria grupului de producãtori, în termen de 3 luni de la semnarea declaraţiei, suma cu care s-au înscris în grupul de producãtori, iar pentru membrii fondatori, o datã cu înfiinţarea grupului de producãtori.
Asociaţii îşi pot retrage pãrţile sociale cu condiţia de a pãstra un minim de pãrţi sociale pentru a putea rãmâne membri ai grupului de producãtori.
ART. 9
Rãspunderea asociaţilor
Asociaţii pot rãspunde pentru obligaţiile asumate de grupul de producãtori numai în limita pãrţilor sociale subscrise. Pãrţile sociale ale asociaţilor nu pot fi cedate, gajate sau urmãrite atâta vreme cât aceştia au calitatea de asociat.
ART. 10
Modul de admitere, retragere sau excludere a asociaţilor
Membrii grupului de producãtori pot fi producãtori horticoli care au ca scop producţia de legume, ciuperci, fructe, struguri de masã, cartofi timpurii şi de varã. Calitatea de membru al grupului de producãtori se dobândeşte prin semnarea unei declaraţii de cãtre solicitant cu recunoaşterea statutului grupului de producãtori.
În afara membrilor fondatori, primirea va fi aprobatã de consiliul de administraţie şi va fi confirmatã de adunarea generalã a asociaţilor.
Actul de constituire a grupului de producãtori va fi semnat de membrii fondatori, iar semnãturile acestora vor fi autentificate de cãtre un notar public.
Asociaţii vor putea fi excluşi la propunerea consiliului de administraţie, dacã încalcã prevederile prezentului statut.
ART. 11
Încetarea calitãţii de membru al grupului de producãtori
Calitatea de membru înceteazã prin:
● deces;
● demisie;
● retragere din grupul de producãtori;
● excludere;
● transferarea pãrţii de participare cãtre membrii de familie ori alţi asociaţi;
● dizolvarea persoanei juridice.
Fiecare membru al grupului de producãtori are dreptul de a se retrage, dar nu mai devreme de un an de la data la care a devenit membru.
Cererea de retragere trebuie fãcutã în scris de cãtre asociaţi şi înaintatã consiliului de administraţie cu cel puţin 6 luni înaintea sfârşitului anului calendaristic, an din care nu mai doreşte sã fie membru.
În caz de deces membrii de familie ai asociatului au un drept de preemţiune asupra pãrţilor sociale ale asociatului decedat.
În cazul în care un asociat doreşte înstrãinarea pãrţilor sale sociale cãtre terţe persoane din afara grupului de producãtori, asociaţii au un drept de preemţiune asupra acestor pãrţi sociale.
Dacã nici unul dintre asociaţi nu doreşte sã dobândeascã pãrţile sociale ale celui care le înstrãineazã, acestea pot sã fie dobândite de persoane din afara grupului de producãtori, care sunt producãtori de legume, fructe sau de alte produse horticole. Transferul pãrţilor sociale cãtre alte persoane este posibil numai cu aprobarea consiliului de administraţie.
În cazul dizolvãrii unei persoane juridice, membrã a grupului de producãtori, dacã s-a numit un succesor de drept, calitatea de membru va fi continuatã de cãtre acesta pânã la sfârşitul anului comercial agricol.
ART. 12
Drepturile asociaţilor
Fiecare asociat, în funcţie de statutul grupului de producãtori, are urmãtoarele drepturi:
a) sã ia parte la adunãrile generale ale asociaţilor grupului de producãtori şi, conform statutului, sã dobândeascã un post de conducere neangajat în cadrul grupului de producãtori;
b) sã participe la adunãrile generale extraordinare ale asociaţilor, caz în care este nevoie de prezenţa a cel puţin jumãtate plus unu din numãrul asociaţilor;
c) sã ia parte la deciziile şi hotãrârile care se iau asupra profitului anual, precum şi la alte decizii cu ocazia adunãrilor generale ale asociaţilor;
d) sã cearã consultarea bilanţului contabil anual;
e) sã vadã procesul-verbal încheiat la adunarea generalã a asociaţilor;
f) sã contribuie, în conformitate cu legislaţia în vigoare, la modul de lucru al grupului de producãtori şi la dezvoltarea lui economicã;
g) profitul fiecãrui membru asociat va fi decis de adunarea generalã a asociaţilor şi va fi proporţional cu cota lui de produse vândute prin grupul de producãtori. Profitul care revine din vânzarea produselor nemembrilor se va depune într-un fond al grupului de producãtori, iar folosinţa acestui fond va fi hotãrâtã de adunarea generalã a asociaţilor.
ART. 13
Asociaţii sunt obligaţi:
a) sã valorifice produsele numai prin grupul de producãtori, iar adunarea generalã a asociaţilor va putea decide valorificarea unei anumite cote din producţia obţinutã pe cont propriu, cu respectarea calitãţii şi preţului grupului de producãtori;
b) sã respecte statutul grupului de producãtori şi hotãrârile adunãrii generale a asociaţilor;
c) sã achite suma de bani reprezentând valoarea pãrţilor sociale cu care s-au înscris în grupul de producãtori;
d) sã respecte regulile de producţie stabilite de asociaţi, precum şi calitatea produselor;
e) sã respecte profilul producţiei hotãrât de adunarea generalã a asociaţilor, corespunzãtor necesitãţilor pieţei şi intereselor asociaţilor.
Regulile vor fi elaborate şi controlate de cãtre consiliul de administraţie. În cazul nerespectãrii obligaţiilor asumate prin prezentul statut, asociaţii vor putea fi excluşi din grupul de producãtori la propunerea consiliului de administraţie şi cu aprobarea adunãrii generale a asociaţilor.
Pentru excludere este suficient votul a jumãtate plus unu din numãrul membrilor prezenţi la adunarea generalã a asociaţilor.
ART. 14
Organele de conducere ale grupului de producãtori
Principalele organe de conducere ale grupului de producãtori sunt:
A. adunarea generalã a asociaţilor;
B. consiliul de administraţie;
C. cenzorii.
ART. 15
Adunarea generalã a asociaţilor
Adunarea generalã a asociaţilor este organul suprem de conducere al grupului de producãtori, care decide asupra activitãţii acestuia şi stabileşte politica lui economicã şi promoţionalã.
Adunãrile generale ale asociaţilor sunt ordinare şi extraordinare.
Adunarea generalã a asociaţilor va fi legal constituitã prin prezenţa a douã treimi din numãrul membrilor. Hotãrârile se adoptã cu majoritate simplã de voturi. Adunarea generalã extraordinarã a asociaţilor va fi legal constituitã prin prezenta a cel puţin jumãtate plus unu din numãrul membrilor grupului de producãtori.
Prima adunare generalã a membrilor fondatori va avea ca principale activitãţi urmãtoarele:
a) alegerea unei comisii de numãrare a voturilor;
b) alegerea unui secretariat compus din douã persoane, care va redacta procesul-verbal al adunãrii generale de constituire;
c) alegerea preşedintelui care va conduce aceastã adunare de constituire;
d) adoptarea statutului grupului de producãtori;
e) alegerea consiliului de administraţie;
f) alegerea cenzorilor;
g) numirea de candidaţi pentru diferite funcţii stipulate în statut.
Adunarea generalã ordinarã a asociaţilor se va convoca cel puţin o datã pe an, iar adunarea generalã extraordinarã a asociaţilor se va convoca ori de câte ori este nevoie de cãtre consiliul de administraţie.
Prin actul de constituire asociaţii fondatori vor prevedea data şi locul ţinerii primei adunãri generale a asociaţilor.
ART. 16
Atribuţiile adunãrii generale a asociaţilor
Adunarea generalã a asociaţilor are urmãtoarele atribuţii:
a) sã examineze şi sã aprobe sau sã modifice, dupã ascultarea raportului cenzorilor, bilanţul, bugetul de venituri şi cheltuieli, proiectul de repartiţie a profitului ori a pagubelor rezultate;
b) sã fixeze suma maximã pânã la care consiliul de administraţie poate angaja grupul de producãtori în cursul anului;
c) poate însãrcina consiliul de administraţie cu aprobarea unor credite şi împrumuturi din fondul grupului de producãtori pentru asociaţi, în scopul realizãrii obiectului de activitate al grupului de producãtori, cu plata unor dobânzi reprezentând cheltuielile de administrare;
d) sã stabileascã, la propunerea consiliului de administraţie, modalitatea de organizare a producţiei;
e) sã aprobe structura culturilor ce se vor însãmânţa, modul de angajare şi execuţie a lucrãrilor agricole, retehnologizãrile şi investiţiile, importurile de bunuri şi mijloace, modul de desfacere a produselor agricole şi alte operaţiuni legate de activitãţile productive ale grupului de producãtori;
f) sã hotãrascã asupra ieşirii membrilor din grupul de producãtori;
g) sã aleagã membrii consiliului de administraţie şi cenzorii;
h) sã delibereze asupra rapoartelor de control;
i) sã hotãrascã promovarea unor acţiuni în justiţie de pretenţii şi despãgubire împotriva persoanelor care aduc prejudicii grupului de producãtori;
j) sã hotãrascã asupra asocierii şi fuziunii cu alte asociaţii sau societãţi;
k) sã hotãrascã asupra modificãrii sau completãrii statutului grupului de producãtori;
l) sã hotãrascã asupra dizolvãrii grupului de producãtori sau schimbãrii obiectului de activitate;
m) sã aprobe anual modificãrile statutului;
n) sã hotãrascã asupra oricãror mãsuri necesare realizãrii obiectului de activitate al grupului de producãtori.
ART. 17
Reprezentarea asociaţilor la adunarea generalã
Fiecare asociat are un singur vot, indiferent de numãrul pãrţilor sociale pe care le deţine.
Asociatul poate fi reprezentat în adunarea generalã a asociaţilor numai de un alt asociat, cãruia i-a dat procurã scrisã.
Un mandatar nu poate sã reprezinte în aceeaşi adunare generalã a asociaţilor decât un singur asociat.
ART. 18
Exercitarea dreptului la vot
Hotãrârile adunãrii generale a asociaţilor se iau prin vot deschis sau secret, dupã caz.
Votul secret este obligatoriu pentru alegerea şi revocarea membrilor consiliului de administraţie şi a cenzorilor.
Hotãrârile adunãrii generale a asociaţilor sunt obligatorii şi pentru asociaţii absenţi ori nereprezentaţi.
ART. 19
Anularea hotãrârii adunãrii generale a asociaţilor
Orice hotãrâre a adunãrii generale a asociaţilor poate fi contestatã la judecãtorie, dacã este contrarã statutului şi legii.
Dreptul de a contesta hotãrârile adunãrii generale a asociaţilor îl au toţi asociaţii.
Hotãrârea de anulare a hotãrârii adunãrii generale a asociaţilor trebuie înscrisã în Registrul asociaţiilor şi fundaţiilor de la judecãtoria în a cãrei razã teritorialã îşi are sediul grupul de producãtori şi produce efecte faţã de toţi asociaţii.
ART. 20
Conducerea adunãrii generale a asociaţilor
Adunarea generalã a asociaţilor poate fi condusã de preşedintele consiliului de administraţie ori de altã persoanã desemnatã de adunarea generalã a asociaţilor.
Preşedintele consiliului de administraţie va desemna dintre membrii adunãrii generale a asociaţilor 2 secretari care vor verifica lista de prezenţã a asociaţilor şi vor întocmi procesul-verbal al acesteia.
Procesul-verbal al adunãrii generale a asociaţilor va fi semnat de persoana care a condus adunarea generalã a asociaţilor şi de secretarul care a întocmit procesul-verbal.
ART. 21
Organizarea consiliului de administraţie
Grupul de producãtori va fi administrat de un consiliu de administraţie constituit din cel puţin 3 membri.
Fiecare localitate va avea în consiliul de administraţie un numãr de reprezentanţi, proporţional cu numãrul asociaţilor, propuşi din fiecare localitate, dacã grupul de producãtori are în componenţã membri care au domiciliul în mai multe localitãţi.
Membrii consiliului de administraţie vor fi aleşi de adunarea generalã a asociaţilor pe o perioadã de 3 ani, cu posibilitatea de a fi realeşi pentru o nouã perioadã de 3 ani.
Membrii consiliului de administraţie nu pot fi aleşi în calitate de cenzori în aceeaşi perioadã.
Consiliul de administraţie alege un preşedinte şi un vicepreşedinte dintre membrii sãi, care au obţinut majoritatea voturilor membrilor consiliului.
Consiliul de administraţie reprezintã grupul de producãtori, prin preşedinte şi vicepreşedinte, faţã de terţi ori în justiţie.
Pentru a fi valabile, toate actele consiliului de administraţie vor fi semnate de preşedintele şi vicepreşedintele acestuia.
În lipsa preşedintelui, acesta poate desemna un membru al consiliului de administraţie sã îl reprezinte. În lipsa preşedintelui şi a vicepreşedintelui vor fi împuternicite douã persoane, pe o perioadã limitatã.
Persoanele împuternicite rãspund faţã de grupul de producãtori pentru actele sãvârşite prin depãşirea mandatului.
Pentru hotãrârile consiliului de administraţie este necesarã prezenţa a cel puţin jumãtate plus unu din numãrul membrilor, iar decizia se adoptã cu majoritate simplã.
ART. 22
Atribuţiile consiliului de administraţie
Consiliul de administraţie are urmãtoarele atribuţii principale:
a) alege dintre membrii sãi un preşedinte şi un vicepreşedinte;
b) împuterniceşte conducerea consiliului de administraţie pentru îndeplinirea acţiunilor grupului de producãtori;
c) confirmã programul de lucru propriu;
d) confirmã bugetul grupului de producãtori;
e) confirmã primirea de noi membri în grupul de producãtori;
f) angajeazã prin concurs directorul executiv şi personalul specializat necesar;
g) este obligat sã ţinã urmãtoarele registre:
- registrul de inventar;
- registrul asociaţilor;
- registrul şedinţelor adunãrilor generale ale asociaţilor şi procesele-verbale ale fiecãrei şedinţe;
- registrul şedinţelor şi hotãrârilor proprii, cu procesele-verbale ale fiecãrei şedinţe;
h) pãstreazã toate actele de administrare ale grupului de producãtori;
i) aprobã acordarea unor împrumuturi pe termen scurt asociaţilor în scopul realizãrii obiectului de activitate al grupului de producãtori;
j) toate atribuţiile specifice care sunt prevãzute în anexele la statut.
Directorul executiv va fi exonerat de rãspundere anual de cãtre consiliul de administraţie pentru anul de muncã încheiat şi reconfirmat în funcţie.
Consiliul de administraţie îl va însãrcina anual pe directorul executiv, cãruia îi va aproba un plan de muncã anual şi salariul. Toate atribuţiile vor fi stabilite în contractul de muncã ce va fi încheiat între consiliul de administraţie şi directorul executiv dupã perioada de probã de 6 luni.
În cazul neîndeplinirii sarcinilor sale, consiliul de administraţie îl va demite pe directorul executiv angajat;
k) stabilirea retribuţiei anuale a directorului executiv;
l) încetarea colaborãrii cu directorul executiv în cazul în care acesta nu obţine rezultatele stabilite în contract, precum şi în cazul sãvârşirii unor abateri dovedite;
m) propune înscrierea grupului de producãtori în federaţii sau uniuni cu profil agricol;
n) elaboreazã şi aprobã organigrama, regulamentul de funcţionare şi regulamentul de piaţã şi fişa postului pentru fiecare angajat.
ART. 23
Gestiunea grupului de producãtori
Gestiunea grupului de producãtori este controlatã de cenzori.
Cenzorii sunt aleşi de adunarea generalã a asociaţilor, pe o perioadã de 3 ani, dintre asociaţi.
Nu pot fi aleşi cenzori:
a) salariaţii grupului de producãtori;
b) rudele administratorilor pânã la gradul al 3-lea inclusiv, precum şi soţii sau soţiile acestora;
c) cei lipsiţi de drepturi civile, cei puşi sub interdicţie, precum şi cei condamnaţi pentru infracţiuni contra patrimoniului ori infracţiuni de serviciu.
Adunarea generalã a asociaţilor aprobã bilanţul grupului de producãtori şi îi elibereazã de sarcini pe cenzori.
ART. 24
Obligaţiile cenzorilor
Cenzorii au urmãtoarele obligaţii:
a) sã stabileascã de comun acord cu administratorii grupului de producãtori forma bilanţului şi a pãrţilor sociale;
b) sã examineze cel puţin la fiecare 3 luni registrele grupului de producãtori, pentru a lua cunoştinţã de operaţiunile financiare, şi sã certifice cã acestea sunt bine ţinute;
c) sã facã periodic şi inopinat controlul casieriei, cel puţin o datã pe trimestru;
d) sã verifice îndeplinirea dispoziţiilor actului de constituire şi ale statutului privitoare la condiţiile cerute pentru prezenţa asociaţilor în adunarea generalã a asociaţilor;
e) sã revadã bilanţul şi sã facã raportul cu cel puţin 8 zile înainte de data adunãrii generale a asociaţilor;
f) sã convoace adunarea generalã a asociaţilor;
g) sã supravegheze operaţiunile lichidãrii;
h) sã ia parte la toate şedinţele adunãrii generale ale asociaţilor şi sã vegheze ca dispoziţiile statutului, ale actului de constituire şi ale legii sã fie respectate de cãtre administrator;
i) sã aprobe acordarea unor împrumuturi membrilor grupului de producãtori pentru realizarea obiectivelor prevãzute în statut;
j) sã pãstreze confidenţialitatea datelor inclusiv dupã încheierea mandatului de cenzor, în caz contrar putând fi traşi la rãspundere materialã sau penalã faţã de grupul de producãtori;
k) sã respecte toate atribuţiile specifice care pot fi prevãzute ca anexe la statut. În interesul grupului de producãtori şi a membrilor sãi, comisia de cenzori este împuternicitã ca, pânã la convocarea fãrã întârziere a adunãrii generale extraordinare a asociaţilor, sã conducã provizoriu activitatea grupului de producãtori, înlocuind consiliul de administraţie de la conducerea operativã a grupului de producãtori.
Cenzorii vor putea fi remuneraţi în funcţie de situaţia financiarã a grupului de producãtori.
ART. 25
Directorul executiv al grupului de producãtori
Directorul executiv al grupului de producãtori va fi ales în urma unui concurs de cãtre consiliul de administraţie, urmând a fi încadrat în baza unui contract de cãtre preşedintele şi vicepreşedintele consiliului de administraţie.
Conducerea operativã a grupului de producãtori va fi asiguratã de directorul executiv al acestuia, care va avea drept de semnãturã şi va reprezenta grupul de producãtori în relaţiile cu terţe persoane.
Drepturile şi obligaţiile directorului executiv vor fi concretizate în contractul de muncã al directorului executiv, în conformitate cu prevederile art. 22 lit. k).
ART. 26
Obligaţiile directorului executiv
Directorul executiv va avea ca principale îndatoriri urmãtoarele:
a) sã rãspundã de întocmirea bilanţului anual şi sã îl prezinte cenzorilor, împreunã cu contul de profit şi pierdere şi cu toate documentele justificative, cu cel puţin 15 zile înainte de adunarea generalã a asociaţilor;
b) în termen de 15 zile de la întrunirea adunãrii generale a asociaţilor sã depunã la judecãtorie pentru a fi ataşat la dosarul grupului de producãtori:
- copie de pe bilanţ;
- copie de pe procesul-verbal al adunãrii generale a asociaţilor;
- lista asociaţilor noi ori a celor excluşi din grupul de producãtori, cu valoarea pãrţilor sociale subscrise de cãtre fiecare;
c) sã execute întocmai hotãrârile adunãrii generale a asociaţilor;
d) sã îndeplineascã strict îndatoririle pe care statutul le impune şi care au caracterul unei însãrcinãri speciale şi personale;
e) sã rãspundã pentru pierderile produse grupului de producãtori din culpa sa.
Obligaţiile directorului executiv se completeazã cu dispoziţiile contractului de muncã încheiat cu grupul de producãtori şi cu statutul acestuia, potrivit legislaţiei în vigoare.
ART. 27
Evidenţa contabilã
Grupul de producãtori va ţine evidenţa contabilã în lei şi va întocmi anual bilanţul şi contul de profit şi pierdere.
Exerciţiul financiar începe la data de 1 ianuarie şi se încheie la data de 31 decembrie ale fiecãrui an.
Primul an începe de la data constituirii grupului de producãtori, respectiv de la înscrierea acestuia în Registrul asociaţiilor şi fundaţiilor de la judecãtorie.
ART. 28
Modul de împãrţire a profitului sau a pierderilor
Drepturile şi obligaţiile asociaţilor se stabilesc dupã încheierea bilanţului şi aprobarea lui de cãtre adunarea generalã a asociaţilor.
Grupul de producãtori are obligaţia sã restituie pãrţile sociale subscrise pentru asociaţii ieşiţi din grupul de producãtori, la care se poate adãuga şi partea cuvenitã din profitul realizat.
Asociaţii rãspund pentru pierderile grupului de producãtori, în limita capitalului social subscris.
Grupul de producãtori este în drept sã reţinã din partea ce revine fostului asociat sumele datorate de cãtre acesta grupului de producãtori.
Dreptul de reţinere constituie un privilegiu al grupului de producãtori şi conferã acestuia un drept de preferinţã faţã de orice creditor, urmãritor ori cesionar.
ART. 29
Dizolvarea grupului de producãtori
Urmãtoarele situaţii duc la dizolvarea grupului de producãtori:
a) imposibilitatea de a se realiza obiectul de activitate al grupului de producãtori;
b) prin hotãrâre a asociaţilor;
c) prin retragerea asociaţilor, dacã numãrul celor rãmaşi este mai mic decât cel prevãzut în anexa nr. 1 la ordin pentru fiecare produs.
Dizolvarea grupului de producãtori se hotãrãşte de cãtre adunarea generalã extraordinarã a asociaţilor cu un numãr de douã treimi din numãrul total al asociaţilor.
Hotãrârea adunãrii generale extraordinare a asociaţilor de dizolvare a grupului de producãtori se înscrie în Registrul asociaţiilor şi fundaţiilor de la judecãtorie.
ART. 30
Lichidarea grupului de producãtori
Dupã dizolvare grupul de producãtori intrã în lichidare.
Din momentul dizolvãrii directorul executiv nu mai poate efectua noi operaţiuni, sub sancţiunea rãspunderii personale şi solidare.
Lichidarea se va efectua de cãtre 2 lichidatori numiţi de adunarea generalã extraordinarã a asociaţilor.
Lichidatorii împreunã cu directorul executiv sunt obligaţi sã încheie un inventar şi un bilanţ care sã constate exact situaţia activului şi pasivului grupului de producãtori.
Lichidatorii urmeazã sã îndeplineascã atribuţiile stabilite de dispoziţiile legale.
Bilanţul semnat de lichidatori, însoţit de raportul cenzorilor va fi depus la Registrul asociaţiilor şi fundaţiilor de la judecãtorie.
ART. 31
Litigii
Litigiile grupului de producãtori cu persoane fizice sau juridice sunt de competenţa instanţelor judecãtoreşti din localitatea în care îşi are sediul grupul de producãtori. Avocatul grupului de producãtori va putea încerca rezolvarea litigiului pe cale amiabilã.
ART. 32
Dispoziţii finale
Prevederile prezentului statut se completeazã cu actul de constituire, procesul-verbal al adunãrii generale a asociaţilor de constituire. Orice modificare a prezentului statut se va putea face numai prin hotãrâre a adunãrii generale a asociaţilor, la propunerea consiliului de administraţie, hotãrâre care va fi votatã de cel puţin douã treimi din numãrul asociaţilor.
Prezentul statut intrã în vigoare în momentul înscrierii grupului de producãtori în Registrul asociaţiilor şi fundaţiilor de la judecãtorie.
Prezentul statut a fost adoptat în adunarea generalã a membrilor fondatori din ........., prin care s-a hotãrât înfiinţarea Grupului de Producãtori pentru ......., din localitatea ......, judeţul ......, şi s-a semnat actul de constituire.

ANEXA 3

MINISTERUL AGRICULTURII, PĂDURILOR, APELOR ŞI MEDIULUI

CERERE
pentru recunoaşterea unui grup de
producãtori conform Ordinului ministrului agriculturii,
pãdurilor, apelor şi mediului nr. 174/2004
privind constituirea şi recunoaşterea grupurilor
de producãtori pentru valorificarea produselor horticole

Completaţi sau însemnaţi cu o cruce în mod corespunzãtor:
1. Solicitantul


┌────────────────────────────┬────────────────────────────────────────┐
│ Numele: │ Telefon ...... │
│ │ Fax ...... │
├────────────────────────────┼────────────────────────────────────────┤
│ Adresa │ Localitatea ......, codul poştal .... │
├────────────────────────────┼────────────────────────────────────────┤
│ Contul bancar ........., │ │
│ deschis la Banca ..........│ │
└────────────────────────────┴────────────────────────────────────────┘



2. Solicitãm recunoaşterea ca grup de producãtori care a fost înfiinţat pentru produsele:
3. Numele şi adresa reprezentantului împuternicit:
4. Numele şi adresa directorului executiv:
5. Se anexeazã la aceastã cerere:
● o copie a statutului şi certificatul de înregistrare la registrul comerţului sau o dovadã corespunzãtoare a statutului juridic;
● dovada cerinţelor minime conform anexei nr. 1 la ordin;
● lista membrilor, cu informaţii conform anexei nr. 1 la ordin;
● documentele care atestã calificarea directorului executiv, contractul de muncã, diploma şi curriculum vitae.
6. Prin prezenta confirmãm cã ne obligãm sã controlãm dacã membrii îşi respectã obligaţia de punere la dispoziţie a întregii cantitãţi de produse.


........... ......... .........................
(localitatea, data) (semnãtura solicitantului)


Lista membrilor asociaţi ai grupului de producãtori

Unitatea cantitãţii de produs (ha, buc.): ..


┌────────────────────────────────┐
│ Volumul producţiei │
┌─────┬──────────────────────────────────┼──────────────┬──────────┬──────┤
│Nr. │ │ Cantitatea │ Cifra │ │
│crt. │ Numele, prenumele, strada, nr., │ de producţie │de afaceri│ │
│ │ codul poştal, localitatea │ (tone) │(lei/euro)│ │
└─────┴──────────────────────────────────┴──────────────┴──────────┴──────┘
┌─────┬──────────────────────────────────┬──────────────┬──────────┬──────┐
│ │ │ │ │ │
└─────┴──────────────────────────────────┴──────────────┴──────────┴──────┘
┌─────┬──────────────────────────────────┬──────────────┬──────────┬──────┐
│ │ │ │ │ │
└─────┴──────────────────────────────────┴──────────────┴──────────┴──────┘
┌─────┬──────────────────────────────────┬──────────────┬──────────┬──────┐
│ │ │ │ │ │
└─────┴──────────────────────────────────┴──────────────┴──────────┴──────┘

Chestionar pentru verificarea recunoaşterii grupurilor de producãtori

Produsul: .......................................................

Numele şi sediul: ...............................................
──────────────────────────────────────────────────────────────────┬────────────
Premisele recunoaşterii │ Condiţii
│îndeplinite
──────────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────
1. Proprietarul exploataţiei agricole: │
............................................................ │
2. Persoana juridicã de drept privat: │
............................................................ │
3. Statut: │
Condiţii ale statutului: │
............................................................ │
3.1. Contribuţia membrilor: │
............................................................ │
3.2. Stabilirea unui produs, respectiv a unui grup de │
produse înrudite: │
............................................................ │
3.3. Obligaţia membrilor pentru regulile de producţie │
şi calitate: │
............................................................ │
3.4. Dreptul de verificare al grupului de producãtori: │
............................................................ │
3.5. Obligaţia de comercializare a produselor de vânzare │
prin grupul de producãtori: │
............................................................ │
3.6. Reglementãri speciale: │
............................................................ │
3.7. Penalitãţi contractuale: │
............................................................ │
4. Societate agricolã sau asociaţie cu personalitate juridicã: │
............................................................ │
4.1. Tipul de adoptare a rezoluţiilor, modul de votare: │
............................................................ │
5. Cantitatea minimã produsã: │
............................................................ │
6. Numãrul de producãtori: │
............................................................ │
7. Poziţia concurenţialã: │
............................................................ │
──────────────────────────────────────────────────────────────────┴────────────

Produse care sunt excluse de la comercializarea prin intermediul
grupului de producãtori: ........................
.................................................................



ANEXA 4

MINISTERUL AGRICULTURII, PĂDURILOR, APELOR ŞI MEDIULUI
Direcţia generalã de implementare şi reglementare Data ......

DECIZIE DE RECUNOAŞTERE
Grupul (asociaţia) de Producãtori pentru ....... este recunoscut în baza Ordinului ministrului agriculturii, pãdurilor, apelor şi mediului nr. 174/2004 privind constituirea şi recunoaşterea grupurilor de producãtori pentru valorificarea produselor horticole, din data de ........
Recunoaşterea se face pentru urmãtoarele produse: legume, ciuperci, fructe, struguri de masã, cartofi timpurii şi de varã.
Prezenta decizie se referã la statutul Grupului de Producãtori pentru ....... din localitatea ......, judeţul ......., care a fost depus împreunã cu cererea, precum şi la reglementãrile privitoare la producţie şi calitate. Acestea devin parte componentã a prezentei decizii.
La baza prezentei decizii stau urmãtoarele condiţii:
1. modificarea reglementãrilor privitoare la producţie şi calitate, decizii referitoare la modificãri în statut, precum şi decizii care scutesc toţi producãtorii sau doar anumiţi producãtori de obligaţia de a-şi oferi producţia grupului de producãtori;
2. achiziţionarea şi desfacerea produselor de la producãtorii care nu sunt membri ai grupului de producãtori trebuie sã rãmânã raportate la cifra totalã de afaceri a grupului de producãtori;
3. în consiliul de administraţie au voie sã fie aleşi doar membri ai grupului de producãtori. În interval de o lunã de la alegerea consiliului de administraţie, numele şi adresele celor nou-aleşi trebuie aduse la cunoştinţã organului care acordã recunoaşterea, care este Ministerul Agriculturii, Pãdurilor, Apelor şi Mediului;
4. Ministerul Agriculturii, Pãdurilor, Apelor şi Mediului are dreptul, pe toatã durata de recunoaştere a grupului de producãtori, sã controleze dacã condiţiile prevãzute în Ordinul ministrului agriculturii, pãdurilor, apelor şi mediului nr. 174/2004 sunt îndeplinite. Pentru aceasta este obligatorie punerea la dispoziţie, la cerere, a documentelor corespunzãtoare sau permisiunea de a cerceta documentele grupului de producãtori de cãtre reprezentanţii Ministerului Agriculturii, Pãdurilor, Apelor şi Mediului;
5. modificãrile în contractul de muncã al directorului executiv sau desfacerea contractului de muncã al acestuia trebuie sã fie anunţatã la Ministerul Agriculturii, Pãdurilor, Apelor şi Mediului neîntârziat, cel mai târziu la o sãptãmânã dupã luarea deciziei.

Semnãtura şi ştampila
-------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016