Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 17 din 21 decembrie 2011  pentru modificarea si completarea Normelor privind autorizarea brokerilor de asigurare si/sau de reasigurare, precum si conditiile de mentinere a acesteia, puse in aplicare prin Ordinul presedintelui Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor nr. 15/2010    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 17 din 21 decembrie 2011 pentru modificarea si completarea Normelor privind autorizarea brokerilor de asigurare si/sau de reasigurare, precum si conditiile de mentinere a acesteia, puse in aplicare prin Ordinul presedintelui Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor nr. 15/2010

EMITENT: COMISIA DE SUPRAVEGHERE A ASIGURARILOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 6 din 4 ianuarie 2012

    Potrivit Hotãrârii Consiliului Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor din 13 decembrie 2011, prin care s-a adoptat modificarea şi completarea Normelor privind autorizarea brokerilor de asigurare şi/sau de reasigurare, precum şi condiţiile de menţinere a acesteia, puse în aplicare prin Ordinul preşedintelui Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor nr. 15/2010,
    în temeiul prevederilor art. 4 alin. (27) din Legea nr. 32/2000 privind activitatea de asigurare şi supravegherea asigurãrilor, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,

    preşedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor emite urmãtorul ordin:

    ART. I
    Normele privind autorizarea brokerilor de asigurare şi/sau de reasigurare, precum şi condiţiile de menţinere a acesteia, puse în aplicare prin Ordinul preşedintelui Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor nr. 15/2010, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 14 din 6 ianuarie 2011, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:

    1. La articolul 2 litera e), punctul 3 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "3. suprafaţa sediului social sã nu fie mai micã de 15 mý, acesta sã nu fie situat la subsolurile clãdirilor, cu excepţia clãdirilor de birouri tip centru de afaceri, şi sã permitã amplasarea mobilierului de birou, tehnicii de calcul, depozitarea şi arhivarea documentelor;"

    2. La articolul 2, literele f), h), k) şi l) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
    "f) din documentele prezentate sã rezulte cã nu este şi nu va fi acţionar ori asociat direct sau indirect al unui asigurãtor, reasigurãtor, al unui agent de asigurare ori de reasigurare şi cã nu are şi nu va avea ca acţionar sau asociat direct sau indirect ori ca administrator un asigurãtor, reasigurãtor, un agent de asigurare ori de reasigurare sau conducãtorul unui agent de asigurare persoanã juridicã;
    [...]
    h) conducãtorii executivi sã aibã studii superioare şi o experienţã de cel puţin 2 ani într-o funcţie de conducere operativã în domeniul asigurãrilor sau de cel puţin 4 ani într-o funcţie de conducere operativã în domeniul financiar-bancar şi/ori al pensiilor private; aceastã prevedere se aplicã şi administratorilor, atunci când aceştia au atribuţii similare conducerii executive. Prin funcţie de conducere operativã se înţelege inclusiv funcţia de şef de serviciu/compartiment a cãrui activitate este relevantã pentru specificul domeniului asigurãrilor sau cel financiar-bancar, precum şi funcţia de director de agenţie sau de sucursalã a unei entitãţi care opereazã în aceste domenii;
    [...]
    k) conducãtorii executivi sã nu deţinã aceeaşi funcţie la o altã persoanã juridicã românã sau strãinã, dupã obţinerea autorizaţiei de funcţionare ori dupã aprobarea de cãtre Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor, precum şi în timpul exercitãrii funcţiei la brokerul de asigurare şi/sau de reasigurare, cu excepţia domeniului privind pregãtirea profesionalã a intermediarilor în asigurãri;
    l) conducãtorii executivi sã aibã contract de muncã/management şi administratorii sã aibã contract de administrare/mandat, dupã caz, cu brokerul de asigurare şi/sau de reasigurare;"

    3. La articolul 3, alineatul (1) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 3. - (1) Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor evalueazã, pentru fiecare persoanã nominalizatã în calitate de conducãtor executiv şi/sau administrator, dacã sunt îndeplinite cerinţele prevãzute la art. 2, luând în considerare informaţiile legate de activitatea, experienţa şi reputaţia persoanei în cauzã, precum şi orice alte circumstanţe relevante."

    4. La articolul 4, litera d) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "d) un scurt studiu de fezabilitate (maximum 10 pagini), care sã cuprindã sintetic urmãtoarele informaţii:
    1. scurtã prezentare a activitãţii ce urmeazã sã fie desfãşuratã, din care sã rezulte cã resursele financiare sunt suficiente sã îi permitã desfãşurarea activitãţii;
    2. structura organizatoricã, regulamentul de organizare şi funcţionare, cu precizarea distinctã a rãspunderilor şi limitelor de competenţã pentru conducãtorii executivi şi administratorii din cadrul brokerului de asigurare şi/sau de reasigurare;
    3. bugetul de venituri şi cheltuieli estimat pentru urmãtorii 3 ani financiari;"

    5. La articolul 4, litera k) se abrogã.

    6. La articolul 4, litera l) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "l) copia contractului de închiriere sau de comodat ori a actului de proprietate al sediului social, înregistrat la administraţia financiarã teritorialã, dupã caz, din care sã rezulte îndeplinirea condiţiilor prevãzute la art. 2 lit. e);".

    7. Articolul 6 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 6. - Conducãtorii executivi trebuie sã aibã contract de muncã/management şi administratorii trebuie sã aibã un contract de administrare/mandat, în conformitate cu prevederile Legii nr. 31/1990 privind societãţile comerciale, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, dupã caz, pe întreaga perioadã de desfãşurare a activitãţii în cadrul brokerului de asigurare."

    8. La articolul 10, alineatul (2) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "(2) Dacã în termen de 45 de zile de la data la care se solicitã completarea documentaţiei depuse în vederea autorizãrii desfãşurãrii activitãţii în calitate de broker de asigurare şi/sau de reasigurare ori dacã în cazul modificãrii condiţiilor pe baza cãrora s-a obţinut autorizaţia de funcţionare nu se completeazã documentaţia, solicitarea se claseazã."

    9. La articolul 13, alineatele (1), (6) şi (8) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
    "(1) Dupã obţinerea autorizaţiei de funcţionare orice modificare a documentelor sau a condiţiilor pe baza cãrora s-a acordat aceastã autorizaţie se va face numai ulterior aprobãrii ori, dupã caz, avizãrii prealabile de cãtre Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor, cu excepţia deschiderii sau închiderii sediilor secundare/punctelor de lucru.
    [...]
    (6) Orice modificare a condiţiilor pe baza cãrora s-a obţinut autorizaţia de funcţionare a brokerului de asigurare şi/sau de reasigurare se va depune în mod obligatoriu la oficiul registrului comerţului numai însoţitã de avizul prealabil al Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor, cu excepţia deschiderii sau închiderii sediilor secundare/punctelor de lucru. Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor va trebui înştiinţatã cu privire la aceste modificãri, în termen de 30 de zile lucrãtoare.
    [...]
    (8) Brokerii de asigurare şi/sau de reasigurare au obligaţia de a raporta Direcţiei autorizãri avizãri pe adresa de e-mail: autorizari@csa-isc.ro copia scanatã a poliţei de asigurare de rãspundere civilã profesionalã, în termen de 15 zile lucrãtoare de la data intrãrii în vigoare a acesteia, precum şi trimestrial copia scanatã a documentelor care atestã plata ratelor primei de asigurare aferente contractului de asigurare de rãspundere civilã profesionalã."

    10. La articolul 15 alineatul (1), dupã litera c) se introduce o nouã literã, litera d), cu urmãtorul cuprins:
    "d) publicitatea mincinoasã, promisiuni false sau prezentarea eronatã a unor materiale având drept scop recrutarea de noi colaboratori sau potenţiali clienţi în vederea realizãrii unor campanii ulterioare în domeniul asigurãrilor."

    11. La articolul 15, alineatul (2) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "(2) Este permisã vânzarea produselor de asigurare prin reţele (multilevel marketing) ca o formã a vânzãrii directe prin care produsele de asigurare sunt oferite potenţialilor asiguraţi/asiguraţilor prin intermediul asistenţilor în brokeraj şi/sau al personalului propriu, care primesc un comision de la un broker de asigurare/reasigurare pentru vânzãrile proprii ale acestuia."

    12. Anexele nr. 2, 3 şi 5 se modificã şi se înlocuiesc cu anexele nr. 1, 2 şi 3.

    13. Anexele nr. 1-3 fac parte integrantã din prezentul ordin.

    ART. II
    Prezentul ordin se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I.

             Preşedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor,
                              Constantin Buzoianu

    Bucureşti, 21 decembrie 2011.
    Nr. 17.


    ANEXA 1
    (Anexa nr. 2 la norme)

                                  DECLARAŢIE*)

    Subsemnatul, ....(numele şi prenumele)......, declar cã ...(denumirea brokerului de asigurare/reasigurare)..... nu este şi nu va fi acţionar sau asociat direct ori indirect al unui asigurãtor, reasigurãtor, al unui agent de asigurare sau de reasigurare şi cã nu are şi nu va avea ca acţionar ori asociat direct sau indirect ori ca administrator un asigurãtor, reasigurãtor, un agent de asigurare sau de reasigurare ori conducãtorul unui agent de asigurare persoanã juridicã.

    Data .......................

    Semnãtura ..................

------------
    *) Se va completa de cãtre persoanele prevãzute la art. 2 din norme.


    ANEXA 2
    (Anexa nr. 3 la norme)

                              DECLARAŢIE*)

    Subsemnatul, ......(numele şi prenumele)..... , propus pentru funcţia de (având funcţia de)**) ........................ la .....(denumirea brokerului de asigurare/reasigurare)......... , declar cã nu voi deţine aceeaşi funcţie la o altã persoanã juridicã românã sau strãinã dupã obţinerea autorizaţiei de funcţionare ori dupã aprobarea de cãtre Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor, cu excepţia domeniului privind pregãtirea profesionalã a intermediarilor în asigurãri şi voi avea domiciliul/reşedinţa în .............................................. .

    Data ...........................

    Semnãtura ......................

---------
    *) Se va completa de cãtre persoanele prevãzute la art. 2 lit. k) din norme.
    **) Sintagma din parantezã se va completa de cãtre persoanele prevãzute la art. 2 lit. k) din norme, care la data intrãrii în vigoare a normelor ocupã aceste funcţii.


    ANEXA 3
    (Anexa nr. 5 la norme)

                               DECLARAŢIE*)

    Subsemnatul, ......(numele şi prenumele)..... , declar cã:
    a) nu mã aflu în conflict cu o autoritate de supraveghere din domeniul asigurãrilor sau financiar-bancar ori al pensiilor private din România sau din strãinãtate, nu am fost sancţionat şi nu mi s-a respins ori retras o autorizaţie sau aprobare de cãtre o asemenea autoritate, nu m-am aflat în altã situaţie care prin aspectele relevate ar putea avea efecte negative asupra imaginii ori activitãţii brokerului la care persoana în cauzã este desemnatã cu responsabilitãţi de administrare şi/sau de conducere;
    b) nu am exercitat, fãrã aprobarea autoritãţii menţionate la lit. a), o funcţie pentru care, potrivit dispoziţiilor legale aplicabile, era prevãzutã obligativitatea obţinerii unei astfel de aprobãri;
    c) în exercitarea unei funcţii de administrare şi/sau de conducere a unui asigurãtor ori intermediar în asigurãri şi/sau în reasigurãri ori a unei sucursale a unui asigurãtor sau intermediar în asigurãri şi/sau în reasigurãri strãin, nu am participat la adoptarea şi/sau aplicarea unor decizii privind activitatea acestuia, prin care s-a urmãrit satisfacerea unor interese individuale ori de grup;
    d) intermediarul în asigurãri şi/sau în reasigurãri unde am activat nu s-a aflat în situaţia de a nu depune la un asigurãtor sau la un reasigurãtor sumele încasate cu titlu de prime de asigurare ori de reasigurare, în perioada în care am exercitat funcţia de administrare şi/sau de conducere a intermediarului în cauzã;
    e) entitãţile la care am exercitat sau exercit responsabilitãţi de administrare şi/sau de conducere ori la care sunt sau am fost acţionar semnificativ ori asociat nu s-au aflat în conflict cu vreo autoritate din România ori din strãinãtate, însãrcinatã cu supravegherea în domeniul asigurãrilor sau financiar-bancar, şi nu au fost supuse vreunei sancţiuni dispuse de o asemenea autoritate sau aceasta le-a refuzat ori le-a retras o autorizaţie;
    f) nu am fãcut şi nu fac obiectul unor proceduri penale.

    Data .........................

    Semnãtura ....................

--------
    *) Se va completa de cãtre administrator(i) şi/sau conducerea executivã.

                                    ------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


IORDAN GINA
06 Ianuarie 2012
Dati dovada de mare profesionalism. super ok.multumesc f. mult
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016