Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 167 din 28 februarie 2006  pentru deschiderea unui contingent tarifar la importul in Romania in conformitate cu prevederile   Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 14/2006 privind instituirea unui contingent tarifar la importul in Romania al unor sortimente de carne de pasare originare din Uniunea Europeana    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 167 din 28 februarie 2006 pentru deschiderea unui contingent tarifar la importul in Romania in conformitate cu prevederile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 14/2006 privind instituirea unui contingent tarifar la importul in Romania al unor sortimente de carne de pasare originare din Uniunea Europeana

EMITENT: MINISTERUL ECONOMIEI SI COMERTULUI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 207 din 7 martie 2006
Având în vedere prevederile Acordului european instituind o asociere între România, pe de o parte, şi Comunitãţile Europene şi statele membre ale acestora, pe de altã parte, semnat la Bruxelles de 1 februarie 1993, ratificat prin <>Legea nr. 20/1993 ,
în baza prevederilor <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 14/2006 privind instituirea unui contingent tarifar la importul în România al unor sortimente de carne de pasãre originare din Uniunea Europeanã,
în temeiul prevederilor <>art. 5 alin. (6) din Hotãrârea Guvernului nr. 738/2003 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Economiei şi Comerţului, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,

ministrul economiei şi comerţului emite urmãtorul ordin:

ART. 1
(1) Se deschide un contingent tarifar de 6.000 tone la importul în România de carne de pasãre originarã din Uniunea Europeanã, aferent urmãtoarelor coduri tarifare:
a) 0207.14.20 .............. Jumãtãţi şi sferturi
b) 0207.14.60 .............. Pulpe şi bucãţi de pulpe
(2) Nivelul taxei vamale aplicate în cadrul contingentului tarifar prevãzut la alin. (1) este de 45% ad valorem.
(3) Contingentul tarifar prevãzut la alin. (1) are valabilitate pânã la data de 15 august 2006 inclusiv.
(4) Se aprobã modul de administrare a contingentului tarifar prevãzut la alin. (1), conform prezentului ordin.
ART. 2
Administrarea şi gestionarea contingentelor tarifare de import menţionate la art. 1 alin. (1) se realizeazã pe bazã de certificate de import (contingente tarifare) eliberate de Ministerul Economiei şi Comerţului, prin Direcţia generalã politici comerciale.
ART. 3
Admiterea la import a mãrfurilor originare din Uniunea Europeanã în cadrul contingentului tarifar menţionat la art. 1 alin. (1) se va face numai dupã prezentarea la autoritãţile vamale a certificatului de import (contingente tarifare) prevãzut la art. 4, precum şi a certificatului de circulaţie a mãrfurilor EUR 1, eiberat de autoritãţile vamale ale Uniunii Europene.
ART. 4
(1) Pentru atribuirea unei pãrţi din contingentul tarifar la care se referã art. 1 alin. (1), importatorii vor completa şi vor prezenta urmãtoarele documente:
a) certificat de import (contingente tarifare), original şi douã copii, conform formularului din anexa nr. 1;
b) declaraţie suplimentarã a importatorului, conform formularului din anexa nr. 2;
c) copie dupã unul dintre urmãtoarele documente: contract extern, comandã confirmatã, facturã externã, facturã pro forma semnatã de partenerul extern.
(2) Certificatul de import (contingente tarifare) şi declaraţia suplimentarã a operatorului economic importator vor fi completate, prin dactilografiere, de solicitanţi cu toate datele şi informaţiile înscrise în aceste documente, cu excepţia cãsuţelor rezervate pentru viza autoritãţii abilitate sã elibereze certificatele de import (contingente tarifare), cãsuţele 2 şi 8 din formular.
(3) În cãsuţa nr. 7 din formularul de certificat de import (contingente tarifare) operatorul economic solicitant va menţiona: codul tarifar al mãrfii compus din 8 cifre şi denumirea acesteia conform prevederilor art. 1 alin. (1) lit. a) sau b), dupã caz.
(4) Rãspunderea pentru veridicitatea datelor şi informaţiilor înscrise în aceste formulare revine exclusiv operatorilor economici importatori. Dacã ulterior se constatã de cãtre autoritãţile cu atribuţii de control cã documentele, datele sau informaţiile prezentate de operatorul economic prin cererea de certificat de import (contingente tarifare) şi anexele la aceasta sunt false, importatorul în cauzã va fi exclus de la posibilitatea de a solicita noi certificate în cadrul contingentului tarifar de import, dupã primirea la Ministerul Economiei şi Comerţului a comunicãrii în acest sens din partea autoritãţii de control.
(5) Atât certificatul de import (contingente tarifare), cât şi declaraţia suplimentarã vor fi semnate de operatorul economic care solicitã eliberarea certificatului de import (contingente tarifare) sau de reprezentantul delegat al acestuia.
(6) Documentele prevãzute la alin. (1) vor fi expediate prin poştã, în plic închis, cu scrisoare recomandatã cu confirmare de primire, pe adresa Ministerului Economiei şi Comerţului - Direcţia generalã politici comerciale, Bucureşti, str. Ion Câmpineanu nr. 16, sectorul 1, cod poştal 010036, cu menţiunea: "contingent tarifar import conform O.U.G. nr. 14/2006 - carne de pasãre din ţara....", începând cu prima zi lucrãtoare a intrãrii în vigoare a prezentului ordin.
(7) Cantitatea o datã solicitatã prin cererea de certificat de import (contingente tarifare) de cãtre un operator economic nu va depãşi cota maximã alocabilã operatorilor economici conform prevederilor art. 5 alin. (5). Ulterior, operatorul economic poate solicita cote suplimentare, cu respectarea prevederilor art. 9.
ART. 5
(1) Cererile de certificate de import (contingente tarifare) greşit completate, incomplete sau cu ştersãturi nu vor fi luate în considerare la alocarea cotelor.
(2) Contingentele tarifare vor fi administrate utilizându-se una dintre metodele urmãtoare de alocare a cotelor individuale, la nivel de operator economic, sau o combinaţie a acestor metode:
a) metoda bazatã pe ordinea în care cererile sunt primite la registraturã conform prevederilor art. 4 alin. (6), respectiv conform principiului "primul venit-primul servit", şi în limita cantitãţilor disponibile la data eliberãrii certificatelor de import (contingente tarifare) în cauzã;
b) metoda "examinãrii simultane" prin examinarea tuturor cererilor de certificate de import (contingente tarifare) primite la registraturã, conform prevederilor art. 4 alin. (6) într-o perioadã limitatã de timp, denumitã în continuare perioadã de referinţã, definitã la alin. (10). Alocarea cotelor individuale se va face proporţional cu cantitãţile rezultate, fãrã a depãşi cantitatea maximã alocabilã pe un operator economic, conform prevederilor alin. (5).
(3) Criteriile cantitative de alocare a cotelor individuale, la nivel de operator economic, pentru cererile de certificate de import (contingente tarifare) primite la registraturã, conform prevederilor art. 4 alin. (6), în aceeaşi perioadã de referinţã:
a) în cazul în care totalul cantitãţilor din cererile primite la registraturã conform prevederilor art. 4 alin. (6) este egal cu sau mai mic decât nivelul contingentului tarifar total alocabil, cererile vor fi aprobate în întregime, fãrã a se depãşi cantitatea individualã maximã alocabilã, conform prevederilor alin. (5).
Acest criteriu cantitativ se utilizeazã pentru metoda "primul venit-primul servit";
b) în cazul în care totalul cantitãţilor din cererile primite la registraturã conform prevederilor art. 4 alin. (6) depãşeşte nivelul contingentului tarifar total alocabil, cererile vor fi aprobate pro rata, calculându-se coeficientul de reducere conform urmãtoarelor proceduri:
- etapa I - totalul contingentului tarifar alocabil se împarte la numãrul de operatori economici calificaţi pentru obţinerea de cote individuale în cadrul perioadei de referinţã, fãrã a se depãşi cantitatea maximã alocabilã pe un operator economic conform prevederilor alin. (5);
- etapa a II-a - în cazul în care prin cererile de certificate se solicitã cantitãţi mai mici decât cota individualã maximã alocabilã şi decât nivelul cotei rezultate conform etapei I, acestea se aprobã în întregime;
- etapa a III-a - totalul cantitãţilor aprobate operatorilor economici conform etapei a II-a se deduce din totalul contingentului total alocabil. Cantitatea totalã astfel rezultatã se împarte la suma cantitãţilor solicitate rãmase dupã aplicarea procedeului aferent etapei a II-a. Coeficientul de reducere rezultat se aplicã la nivelul cotelor individuale maxime alocabile pentru a calcula nivelul cotelor ce se aprobã pentru operatorii economici aflaţi în aceastã categorie;
- etapa a IV-a - în calcularea coeficientului de reducere, conform prevederilor art. 4 alin. (7), nu se iau în considerare cantitãţile solicitate de operatorii economici peste nivelul cotelor individuale maxime alocabile şi nici cele din cererile de certificate care nu se calificã pentru alocarea de cote în cadrul contingentului în cauzã.
Acest criteriu cantitativ se utilizeazã pentru metoda "examinãrii simultane";
c) în cazul în care dupã alocarea cotelor individuale rãmân cantitãţi disponibile, acestea vor fi redistribuite în conformitate cu prevederile art. 9.
(4) La eliberarea certificatelor de import (contingente tarifare) se va urmãri asigurarea unui tratament nediscriminatoriu pentru operatorii economici importatori, în ceea ce priveşte condiţiile de acces la contingentele tarifare de import, pânã la epuizarea cantitãţilor disponibile.
(5) Cantitatea maximã alocatã operatorilor economici importatori cu ocazia prezentãrii unei cereri de certificat de import (contingente tarifare) corect completate nu poate depãşi nivelul de 20 tone.
(6) În cazul în care operatorii economici importatori au în derulare contracte de import cu mai mulţi parteneri externi, se pot elibera simultan mai multe certificate de import (contingente tarifare), cu condiţia ca totalul însumat al cantitãţilor solicitate sã nu depãşeascã cantitatea maximã de alocare de 20 tone.
(7) Operatorii economici care fac dovada efectuãrii, în condiţii normale de derulare a contractelor de import, a minimum 95% din cota alocatã anterior şi care respectã prevederile art. 6 şi 9 pot beneficia de noi cote, în limitele cantitãţilor disponibile în cadrul contingentelor tarifare.
(8) Certificatele de import (contingente tarifare) vor fi eliberate în termen de cel mult 10 zile lucrãtoare de la data înregistrãrii lor la Registratura Direcţiei generale politici comerciale din cadrul Ministerului Economiei şi Comerţului, dar nu mai devreme de o zi, ca perioadã de referinţã, conform prevederilor alin. (10), şi vor fi valabile pentru o perioadã de cel mult 60 de zile de la data emiterii acestora, fãrã ca durata de valabilitate sã depãşeascã perioada pentru care contingentul tarifar a fost stabilit.
(9) La cererea justificatã a operatorilor economici, termenele de valabilitate a certificatelor de import (contingente tarifare) pot fi prelungite o singurã datã, cu cel mult 30 de zile, fãrã ca durata de valabilitate sã depãşeascã termenul de 15 august 2006 inclusiv. Solicitarea pentru prelungirea termenului de valabilitate se va face numai în perioada de valabilitate a certificatului de import (contingente tarifare). În acest sens, titularul certificatului va transmite Direcţiei generale politici comerciale din cadrul Ministerului Economiei şi Comerţului, prin Registratura din str. Ion Câmpineanu nr. 16, sectorul 1, Bucureşti, cod poştal 010036, o cerere scrisã, însoţitã de certificatul de import (contingente tarifare) pentru care se solicitã prelungirea termenului de valabilitate (exemplarele verde şi roşu) şi fotocopia de pe exemplarul roşu.
(10) Perioada de referinţã luatã în considerare pentru alocarea contingentului tarifar preferenţial de import este de o zi. Prima perioadã de referinţã va fi prima zi lucrãtoare de la deschiderea contingentului tarifar de import în care s-au primit cereri de certificate de import (contingente tarifare) la registraturã, în timpul orelor de serviciu, conform prevederilor art. 4 alin. (6). Urmãtoarele perioade de referinţã se vor stabili conform aceluiaşi principiu, respectiv ziua lucrãtoare în care s-au primit cereri de certificate de import (contingente tarifare) la registraturã, în timpul orelor de serviciu, conform prevederilor art. 4 alin. (6).
(11) Pe certificatul de import (contingente tarifare) eliberat pentru acest contingent, la cãsuţa 7, se va menţiona în mod expres "conform O.U.G. nr. 14/2006, taxã vamalã 45%".
(12) Preluarea de la Registratura Direcţiei generale politici comerciale din cadrul Ministerului Economiei şi Comerţului a:
- certificatelor de import (contingente tarifare) eliberate;
- cererilor pentru certificate de import (contingente tarifare), neeliberate din cauza epuizãrii contingentului tarifar, deşi au fost îndeplinite condiţiile prevãzute în prezentul ordin;
- cererilor pentru certificate de import (contingente tarifare) greşit completate, incomplete sau cu ştersãturi, se va face numai de cãtre operatorul economic importator sau de reprezentantul delegat al acestuia.
(13) Certificatele de import (contingente tarifare) care nu au fost preluate de operatorii economici într-un termen de 5 zile lucrãtoare de la data eliberãrii acestora vor fi anulate.
ART. 6
(1) Operatorii economici cãrora li s-au eliberat certificate de import (contingente tarifare) vor trebui sã facã dovada efectuãrii importului, transmiţând la Registratura Direcţiei generale politici comerciale din cadrul Ministerului Economiei şi Comerţului, în termen de maximum 10 zile lucrãtoare de la data expirãrii valabilitãţii certificatului de import (contingente tarifare), documentaţia necesarã, în fotocopie lizibilã, din care sã rezulte cantitãţile importate, aferente certificatului respectiv: certificatul de import (contingente tarifare) vizat de biroul vamal, care va cuprinde în mod expres numãrul şi data declaraţiilor vamale de import, cantitatea aferentã acestora şi soldul, dupã caz.
(2) Numãrul, data eliberãrii şi termenul de valabilitate înscrise în certificatul de import (contingente tarifare) se menţioneazã în mod obligatoriu de cãtre operatorii economici în borderoul documentelor anexate declaraţiei vamale în detaliu, astfel ca declaraţiile vamale de import sã conţinã în mod expres aceste elemente.
(3) În cazul în care, din diferite motive, certificatele de import (contingente tarifare) nu sunt utilizate în termenul de valabilitate, acestea vor fi restituite Direcţiei generale politici comerciale din cadrul Ministerului Economiei şi Comerţului, prin registraturã, în termen de 5 zile lucrãtoare de la data expirãrii valabilitãţii.
(4) Nerestituirea la timp a certificatelor de import (contingente tarifare) neutilizate conform prevederilor alin. (3) conduce automat la pierderea dreptului operatorilor economici respectivi de a beneficia ulterior, în termenul de valabilitate a contingentului, de alocarea de noi cote în conformitate cu prezentul ordin.
ART. 7
La cererea scrisã a operatorilor economici, justificatã prin modificarea condiţiilor comerciale, Direcţia generalã politici comerciale din cadrul Ministerului Economiei şi Comerţului poate aproba o singurã datã modificarea sau, dupã caz, înlocuirea certificatului de import (contingente tarifare) în cadrul termenului de valabilitate a acestuia, în conformitate cu prevederile contractului extern.
ART. 8
Certificatele de import (contingente tarifare) eliberate sunt netransmisibile şi pot fi utilizate numai de titulari.
ART. 9
(1) Cantitãţile rãmase neefectuate, aferente certificatelor de import (contingente tarifare) eliberate şi neutilizate (integral sau parţial) în cadrul contingentului tarifar, se adaugã la cantitãţile nedistribuite şi vor fi alocate operatorilor economici care transmit cereri de certificate de import (contingente tarifare) potrivit prevederilor art. 4 alin. (6), conform metodelor şi criteriilor cantitative pertinente, stipulate la art. 5 alin. (2) şi (3), astfel încât termenul de realizare sã nu depãşeascã perioada pentru care contingentul tarifar a fost stabilit.
(2) Certificatele de import (contingente tarifare) pentru cantitãţile rãmase disponibile, menţionate la alin. (1), vor fi eliberate în condiţiile prezentului ordin.
(3) Nu au acces la cantitãţile rãmase disponibile în cursul perioadei de valabilitate a contingentului operatorii economici importatori care nu se conformeazã prevederilor art. 4, 5, 6 şi 8.
(4) Cantitãţile rãmase disponibile la sfârşitul fiecãrei luni se fac cunoscute operatorilor economici în a cincea zi lucrãtoare a lunii urmãtoare, prin afişare la avizierul Departamentului de comerţ exterior din str. Ion Câmpineanu nr. 16, sectorul 1, Bucureşti, şi prin publicare pe pagina web www.dce.gov.ro, secţiunea "Politicã comercialã" - "Licenţe, certificate şi contingente" "Gradul de utilizare a contingentelor tarifare preferenţiale de import."
ART. 10
Direcţia generalã politici comerciale din cadrul Ministerului Economiei şi Comerţului va transmite Autoritãţii Naţionale a Vãmilor, în vederea difuzãrii la unitãţile vamale din teritoriu şi punerii în aplicare a prevederilor art. 3, specimenele de semnãturã ale persoanelor împuternicite sã elibereze certificatele de import (contingente tarifare), amprenta de ştampilã, precum şi a prevederilor art. 6 alin. (2).
ART. 11
(1) În cazul în care unul dintre exemplarele unui certificat de import (contingente tarifare) sau ambele exemplare au fost pierdute, deteriorate ori furate, Direcţia generalã politici comerciale din cadrul Ministerului Economiei şi Comerţului poate elibera, la solicitarea scrisã a beneficiarului, un duplicat al certificatului de import (contingente tarifare), în care va menţiona cu majuscule: DUPLICAT ELIBERAT LA DATA DE ..., menţionându-se numãrul şi data eliberãrii certificatului de import (contingente tarifare) iniţial.
(2) Scrisoarea de solicitare va cuprinde în anexã, pe lângã noul certificat de import (contingente tarifare), care trebuie sã fie identic în conţinut cu certificatul de import (contingente tarifare) iniţial, o copie a anunţului de pierdere sau deteriorare, predat spre publicare într-un ziar de largã circulaţie, precum şi chitanţa prin care se dovedeşte plata taxei de publicare a acestui anunţ sau, dupã caz, copia declaraţiei înregistrate la poliţie privind furtul; scrisoarea trebuie sã conţinã, de asemenea, şi datele privind utilizarea certificatului de import (contingente tarifare) pânã la data solicitãrii duplicatului.
(3) Scrisoarea de solicitare trebuie sã fie primitã la Registratura Direcţiei generale politici comerciale din cadrul Ministerului Economiei şi Comerţului în maximum 5 zile de la producerea evenimentului, dar nu mai târziu de data expirãrii valabilitãţii certificatului de import (contingente tarifare).
(4) În cazul în care duplicatul certificatului de import (contingente tarifare) este pierdut, deteriorat sau furat, nu se elibereazã un nou duplicat.
(5) În cazul în care certificatul de import (contingente tarifare) declarat pierdut este gãsit dupã obţinerea duplicatului, acesta nu se va mai utiliza şi trebuie returnat Direcţiei generale politici comerciale din cadrul Ministerului Economiei şi Comerţului.
ART. 12
Anexele nr. 1 şi 2 fac parte integrantã din prezentul ordin.
ART. 13
Prezentul ordin intrã în vigoare la data publicãrii în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi se aplicã pânã la data de 15 august 2006 inclusiv.

p. Ministrul economiei şi comerţului,
Eugen Ţapu Nazare
secretar de stat

Bucureşti, 28 februarie 2006.
Nr. 167.

ANEXA 1

MODELUL CERTIFICATULUI DE IMPORT


┌────────────────────────────────────────┬──────────────┬──────────────────────┐
│ 1. Importator (numele şi adresa) │ │2. Nr. │
│ │ ORIGINAL │ │
│ ├──────────────┼──────────────────────┤
│ │ 3. An cota │4. Ţara de origine │
│ │ │ a mãrfii │
├────────────────────────────────────────┼──────────────┴──────────────────────┤
│ │ │
│ 5. Exportator (numele, adresa, ţara) │ │
│ │ CERTIFICAT DE IMPORT │
│ │ (CONTINGENTE TARIFARE) │
│ │ │
├────────────────────────────────────────┤ │
│ 6. Mijloc de transport │ │
│ │ │
│ │ │
├────────────────────────────────────────┴──┬───────────┬──────────────────────┤
│ 7. Cod (poziţia din Tariful vamal)/ │ U.M. │ Valoarea conform │
│ denumire, descriere marfã) │ cantitate │contractului de import│
│ │ netã │ │
│ │ │ │
│ │ │ │
│ │ │ │
│ │ │ │
│ │ │ │
├──────────────────────────────────────┬────┴───────────┴──────────────────────┤
│ 8. Viza autoritãţilor competente │9. Declaraţia importatorului │
│ │ │
│ │ │
│ Cantitatea - U.M.: - ............... │Declar cã produsele menţionate în │
│ │prezentul certificat îndeplinesc │
│ │criteriile de origine pentru a │
│ │beneficia de regimul preferenţial │
│ │solicitat │
│ │ │
│ Document valabil pânã la ........... │ │
│ │ │
│ │ │
├──────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────┤
│ │ │
│ │ │
│ (data, ştampila şi semnãtura) │ (data, ştamplia şi semnãtura) │
│ │ │
└──────────────────────────────────────┴───────────────────────────────────────┘



ANEXA 2

Cod unic de înregistrare ...............................

DECLARAŢIA SUPLIMENTARĂ A IMPORTATORULUI

1. Declar pe propria rãspundere cã în obiectul de activitate al societãţii comerciale pentru care solicit certificat de import este cuprins şi importul de produse agricole, în conformitate cu Clasificarea activitãţilor din economia naţionalã - CAEN, aprobatã prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 656/1997 , actualizatã prin <>Ordinul preşedintelui Institutului Naţional de Statisticã nr. 601/2002 , publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 908 din 13 decembrie 2002.
2. Mã angajez sã respect prevederile Ordinului ministrului economiei şi comerţului nr. 167/2006, în baza cãruia am obţinut certificatul de import.
- Denumirea firmei ................................................
- Numele şi prenumele solicitantului, semnãtura şi ştampila
.......................................................................
- Numãrul de telefon
.......................................................................
- Persoana de contact
.......................................................................

___________

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016