Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 165 din 20 iulie 1992  privind stabilirea procedurii de acordare a autorizatiei de tip si a avizului individual de utilizare pentru echipamentele terminale de telecomunicatii    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 165 din 20 iulie 1992 privind stabilirea procedurii de acordare a autorizatiei de tip si a avizului individual de utilizare pentru echipamentele terminale de telecomunicatii

EMITENT: MINISTERUL COMUNICATIILOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 250 din 7 octombrie 1992
Având în vedere necesitatea asigurãrii calitãţii, fiabilitatii şi siguranţei în funcţionarea reţelei publice de telecomunicaţii, în condiţiile obţinerii şi comercializatii pe piata libera a echipamentelor terminale de telecomunicaţii;
ţinând seama de recomandarea Conferintei Europene a Administraţiilor de Posta şi Telecomunicaţii (C.E.P.T.) nr. T/SF 47 referitoare la procedurile formale de aprobare a furnizorilor particulari de echipamente terminale în vederea conectarii la reţelele publice de telecomunicaţii şi/sau accesului la servicii publice,
în temeiul <>Hotãrârii Guvernului nr. 879/1990 privind organizarea şi atribuţiile Ministerului Comunicaţiilor,
în temeiul <>Hotãrârii Senatului nr. 15/1991 şi <>Hotãrârii Adunãrii Deputaţilor nr. 20/1991 privind aprobarea componentei Guvernului României, ordon:
autorizarea furnizarii şi comercializãrii echipamentelor terminale de telecomunicaţii se efectueazã în urmãtoarele condiţii:

CAP. 1
Dispoziţii generale

ART. 1
Echipamentul terminal de telecomunicaţii este un echipament sau o parte a unui echipament care se conecteaza, direct sau indirect, la un punct terminal al reţelei publice de telecomunicaţii, astfel încât permite transmiterea, prelucrarea sau/şi recepţia informaţiilor.
Punctul terminal reprezintã punctul de conexiune fizica necesar în vederea asigurãrii accesului la reţeaua publica de telecomunicaţii, din care face parte integrantã.
Nu fac obiectul prezentului ordin echipamentele terminale care utilizeazã transmisii radioelectrice în spaţiu fãrã ghidare artificiala.
ART. 2
Furnizarea, comercializarea şi instalarea echipamentelor terminale de telecomunicaţii pot fi efectuate numai dupã obţinerea, în prealabil, a autorizaţiei eliberate de Ministerul Comunicaţiilor.
Prin autorizaţie se înţelege, dupã caz:
a) autorizaţie de tip (anexa nr. 1, numita în continuare autorizaţie): eliberata în vederea furnizarii sau comercializãrii, de cãtre o persoana juridicã romana, a unui tip de echipament terminal de telecomunicaţii;
b) aviz individual de utilizare (anexa nr. 2, numit în continuare aviz); eliberat pentru cazuri izolate, în vederea conectarii la reţeaua publica de telecomunicaţii a unui echipament terminal singular, proprietate a unei persoane fizice sau juridice, şi care nu face obiectul unei autorizaţii conform lit. a).
ART. 3
Autorizarea echipamentelor terminale de telecomunicaţii are ca scop confirmarea compatibilitatii cu reţeaua publica şi prevenirea producerii, de cãtre acestea, a unor perturbatii sau daune asupra:
- reţelei publice de telecomunicaţii;
- personalului de exploatare şi întreţinere;
- altor utilizatori ai acesteia.
Autorizaţia nu garanteazã încadrarea fiecãrui echipament de tipul respectiv în parametrii tehnici stabiliţi, ci compatibilitatea acestuia ca tip, cu cerinţele reţelei publice.
Autorizaţia şi avizul nu confirma calitatea sau fiabilitatea echipamentului respectiv.
Calitatea, fiabilitatea şi încadrarea fiecãrui echipament în parametrii tehnici sunt asigurate prin legile în vigoare privind obligaţiile furnizorilor şi comercianţilor.
ART. 4
Echipamentele terminale de telecomunicaţii care fac obiectul autorizãrii trebuie sa îndeplineascã şi condiţiile, nespecifice domeniului telecomunicatiilor, privind siguranta utilizatorilor şi/sau personalului de întreţinere, conform prevederilor legale.
ART. 5
Autorizaţia şi avizul sunt netransmisibile.

CAP. 2
Procedura de autorizare

ART. 6
Autoritatia şi avizul se elibereazã de cãtre Direcţia generalã reglementãri, pe baza unui certificat de expertiza tehnica favorabil şi se înregistreazã în Registrul de autorizaţii al Ministerului Comunicaţiilor.
Fac excepţie de la aceasta prevedere aparatele telefonice pentru care Ministerul Comunicaţiilor împuterniceşte Regia Autonomã "Romtelecom" sa elibereze şi sa înregistreze avize individuale, prin unitãţile sale teritoriale, în maximum 30 de zile de la solicitare.
Expertizarea şi eliberarea avizelor pentru aparatele telefonice, în contextul paragrafului anterior, se vor face de cãtre R.A. "Romtelecom" prin unitãţile teritoriale, în conformitate cu procedura proprie, avizatã de cãtre Direcţia generalã reglementãri (Ordinul ministrului comunicaţiilor nr. 9/1992 , art. 7 alin. 6).
Direcţiile de telecomunicaţii au obligaţia de a transmite lunar Direcţiei generale reglementãri şi R.A. "Romtelecom" lista cuprinzând aparatele telefonice pentru care s-a emis aviz individual de utilizare, menţionând: numãrul avizului, tipul şi firma producãtoare.
ART. 7
Autorizaţia este valabilã pe o perioada de 5 ani de la data eliberãrii, cu posibilitatea reînnoirii.
Reînnoirea autorizaţiei se face la cerere, cu cel puţin 90 de zile înaintea expirãrii, şi urmeazã procedura normalã de autorizare.
ART. 8
Expertizele tehnice necesare în vederea eliberãrii autorizaţiei sau avizului se efectueazã de cãtre Centrul Naţional de Studii şi Cercetãri pentru Comunicaţii (C.N.S.C.C.), organism autonom, în maximum 30 de zile de la solicitare.
Face excepţie de la aceasta prevedere expertiza tehnica necesarã eliberãrii avizului pentru aparate telefonice, care se efectueazã de cãtre unitãţile teritoriale ale R.A. "Romtelecom".
Contravaloarea expertizelor tehnice se stabileşte pe baza de deviz antecalculat şi se suporta de cãtre beneficiar.
ART. 9
Expertiza tehnica a echipamentelor terminale de telecomunicaţii, care se autorizeaza conform prezentului ordin, se executa pe baza specificatiilor sau, dupã caz, a standardelor în vigoare, prin verificarea condiţiilor tehnice de compatibilitate cu reţeaua publica.
Specificaţiile tehnice se întocmesc de cãtre C.N.S.C.C. sau alte organisme desemnate în acest sens de Ministerul Comunicaţiilor şi se aproba de cãtre Direcţia generalã prognoza-dezvoltare.
În cazul în care nu exista astfel de specificaţii tehnice, la cererea Direcţiei generale reglementãri, organismele autorizate vor întocmi specificaţii tehnice provizorii, cuprinzând numai condiţiile tehnice de compatibilitate cu reţeaua publica, în termen de 30 de zile de la data solicitãrii.
ART. 10
Eliberarea autorizaţiei sau avizului se efectueazã conform procedurii urmãtoare:
10.1. Cerere însoţitã de toate datele şi actele necesare, conform anexei nr. 3.
10.2. Autorizaţia sau avizul se elibereazã de cãtre Direcţia reglementãri, în termen de maximum 7 zile de la data primirii de la C.N.S.C.C. a certificatului favorabil de expertiza tehnica.
10.3. Când certificatul de expertiza tehnica nu este favorabil, Direcţia generalã reglementãri va înştiinţa în scris solicitantul, în termen de maximum 7 zile, menţionând motivele soluţiei date.
Dupã efectuarea remedierilor, solicitantul poate cere o noua expertiza tehnica, în termen de 30 de zile de la data înştiinţãrii.
Dacã rezultatul expertizei tehnice este din nou nefavorabil, echipamentul terminal respectiv nu mai poate fi autorizat.
ART. 11
În cazul în care se solicita autorizarea unui echipament terminal de telecomunicaţii, iar din conţinutul cererii (anexa nr. 3) se constata identitatea pct. 3 şi 4 (pentru aviz) sau pct. 3, 4, 5, 9, 10 şi 11 (pentru autorizaţie) cu un alt echipament deja autorizat, autorizaţia sau avizul se elibereazã fãrã a mai fi necesarã expertiza tehnica.
ART. 12
Procedura de autorizare se întrerupe dacã solicitantul:
a) nu prezintã toate documentele specificate în anexa nr. 1;
b) nu prezintã C.N.S.C.C.-ului, în vederea expertizarii, echipamentele terminale de telecomunicaţii necesare, în termen de 7 zile de la data înregistrãrii cererii sale.
În aceste situaţii, echipamentul terminal poate fi resupus autorizãrii conform procedurii normale.
ART. 13
Eliberarea autorizaţiei sau avizului se supune tarifelor stabilite conform legii.
ART. 14
Direcţia generalã reglementãri va pune la dispoziţie, contra cost, specificaţiile tehnice în vigoare, referitoare la echipamentele terminale de telecomunicaţii.
Lista echipamentelor autorizate în vederea furnizarii şi comercializãrii, elaborata şi transmisã lunar de cãtre Direcţia generalã reglementãri, va fi publicatã atât în revista "Comunicaţii", cat şi în "Buletinul telecomunicatiilor", prin grija R.A. "Romtelecom".
Aceasta lista va conţine:
- denumirea şi tipul echipamentului terminal;
- titularul autorizaţiei;
- numãrul autorizaţiei;
- limitarile sau restricţiile de utilizare precizate în autorizaţie.
ART. 15
Direcţia generalã prognoza-dezvoltare va coordona verificarea, prin sondaj, a comportãrii în timp a echipamentelor terminale autorizate şi a influentei acestora asupra calitãţii functionarii reţelei publice de telecomunicaţii. Aspectele negative sau litigiile apãrute în ceea ce priveşte funcţionarea acestor echipamente vor fi analizate de cãtre reprezentanţii autorizaţi ai Ministerului Comunicaţiilor, care vor propune mãsurile necesare, inclusiv o eventuala contraexpertiza tehnica.
În aceasta situaţie, pe perioada anchetei şi a eventualei contraexpertize, se sisteaza furnizarea şi/sau comecializarea respectivului tip de echipament.
În timpul perioadei de valabilitate a autorizaţiei, titularul are obligaţia de a furniza, la cerere, reprezentanţilor autorizaţi ai Ministerului Comunicaţiilor pe o perioada de maximum 30 de zile, esantioane din tipurile de echipamente autorizate, în vederea verificãrii conformitatii acestora cu specificaţiile tehnice sau standardele avute în vedere la eliberarea autorizaţiei.
ART. 16
Titularul autorizaţiei are obligaţia de a furniza clienţilor sãi urmãtoarele documente (redactate în limba romana):
- instrucţiuni de operare;
- caracteristici tehnice principale;
- limitarile sau restricţiile precizate în autorizaţie;
- certificatul de autorizaţie (conform modelului din anexa nr. 4).
ART. 17
Direcţia generalã reglementãri, Direcţia generalã prognoza-dezvoltare, precum şi C.N.S.C.C. au obligaţia de a asigura pãstrarea confidenţialitãţii cu privire la:
- documentaţiile primite;
- rezultatele testelor efectuate.

CAP. 3
Revocarea autorizaţiei sau a avizului

ART. 18
Autorizaţia sau avizul pot fi revocate de cãtre organul care le-a emis şi de cãtre Ministerul Comunicaţiilor în urmãtoarele situaţii:
a) echipamentul nu mai corespunde specificatiei tehnice sau standardului care a stat la baza autorizãrii sale;
b) echipamentul produce perturbatii sau daune reţelei publice de telecomunicaţii, personalului de întreţinere şi exploatare sau altor utilizatori ai acesteia;
c) schimbarea specificatiei tehnice sau a standardului care a stat la baza autorizãrii, determinata de modificãri în reţeaua publica de telecomunicaţii. Aceste modificãri vor fi fãcute publice de cãtre Ministerul Comunicaţiilor cu cel puţin 6 luni înainte de data intrãrii în vigoare;
d) titularul autorizaţiei pierde calitatea de persoana juridicã;
e) titularul utilizeazã ilegal sau falsifica autorizaţia sau avizul.
ART. 19
În funcţie de motivul revocãrii autorizaţiei sau avizului:
a) se permite conectarea la reţeaua publica de telecomunicaţii a echipamentelor produse înainte de data revocãrii (în cazul situaţiei din art. 18 lit. a);
b) se interzice, începând cu data revocãrii, conectarea la reţeaua publica de telecomunicaţii a echipamentelor terminale respective (în cazul situaţiilor din art. 18 lit. d) şi e).
Echipamentele terminale conectate la reţeaua publica de telecomunicaţii înainte de data revocãrii nu se deconecteaza;
c) în cazuri extreme, toate echipamentele terminale respective trebuie deconectate de la reţeaua publica de telecomunicaţii (în cazul situaţiilor din art. 18 lit. b) şi c).

CAP. 4
Dispoziţii finale şi tranzitorii

ART. 20
Prezentul ordin intra în vigoare la data emiterii, urmând a fi pus în aplicare prin grija Direcţiei generale reglementãri.
ART. 21
În termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a prezentului ordin, R.A. "Romtelecom" va reactualiza procedura de expertizare şi eliberare a avizului pentru aparate telefonice, corespunzãtor art. 10, 11, 12 şi 13, precum şi anexelor nr. 2 şi 3 din prezentul ordin.
ART. 22
Autorizaţiile şi avizele eliberate în temeiul reglementãrilor anterioare rãmân valabile. Titularii autorizaţiilor urmeazã a se conformã dispoziţiilor prezentului ordin în termen de cel mult 6 luni de la intrarea în vigoare a acestuia.
ART. 23
Se abroga Ordinul ministrului comunicaţiilor nr. 23 din 3 mai 1991.

Ministrul comunicaţiilor,
Andrei Chirica


ANEXA 1


ROMÂNIA
MINISTERUL COMUNICAŢIILOR

Direcţia Generalã Reglementãri


Autorizaţie de tip
Nr. .... din ....

Eliberata în baza Ordinului ministrului comunicaţiilor nr. 165/1992 privind autorizarea echipamentelor terminale de telecomunicaţii
1. Titular....................
2. Adresa .................... Telefon ..................
3. Denumirea echipamentului ................
4. Tip: ........................
5. Fabricat de (Firma/Ţara): ........................
Autorizaţia confirma compatibilitatea cu reţeaua publica de telecomunicaţii, dar nu reprezintã în nici un fel o garanţie a calitãţii prestaţiilor oferite de echipamentul: .................
Prezenta autorizaţie este valabilã pentru furnizarea şi comercializarea tipului de echipament terminal menţionat şi nu este transmisibila. Observaţii privind utilizarea echipamentului:
a) Echipamentul poate/nu poate fi utilizat de cãtre abonatii cuplati:
b) ...................
Titularul autorizaţiei are obligaţia de a furniza clienţilor sãi documentele menţionate la art. 16 din Ordinul ministrului comunicaţiilor nr. 165/1992.
Prezenta autorizaţie nu conferã titularului dreptul de a efectua operaţiuni de instalare şi service, în acest scop fiind necesarã obţinerea acordului de la Ministerul Comunicaţiilor - Direcţia generalã reglementãri, în conformitate cu prevederile legale.


Director general,


ANEXA 2


ROMÂNIA
MINISTERUL COMUNICAŢIILOR

Direcţia Generalã Reglementãri

Aviz individual de utilizare
Nr. .... din ....

Eliberat în baza Ordinului ministrului comunicaţiilor nr. 165/1992 privind autorizarea echipamentelor terminale de telecomunicaţii.
1. Titular: ............................
2. Denumirea echipamentului: .........................
3. Tip: ....................
4. Fabricat de (Firma/Ţara): ..........................
5. Numãr serie/an fabricaţie: .....................
Prezentul aviz individual de utilizare confirma compatibilitatea echipamentului cu reţeaua publica de telecomunicaţii, dar nu reprezintã în nici un fel o garanţie a calitãţii prestaţiilor oferite de cãtre acesta.
Observaţii privind utilizarea echipamentului:
a) Echipamentul poate/nu poate fi utilizat de cãtre abonati cuplati;
b) ..............................
Instalarea echipamentului: .....................
Conectarea la reţeaua publica: ..............
Service-ul echipamentului .................
Avizul individual de utilizare nu poate substsitui autorizaţia de tip necesare furnizarii sau comercializãrii pe piata interna şi nu este transmisibila.
Prezentul aviz va fi pãstrat de proprietarul echipamentului terminal, în vederea prezentãrii la solicitarea unitãţilor R.A. "Romtelecom"


Director general,


ANEXA 3


CONŢINUTUL
cererii adresate Ministerul Comunicaţiilor - Direcţia generalã reglementãri, pentru obţinerea autorizaţiei de tip, în vederea comercializãrii, sau a avizului individual de utilizare pentru echipamentele terminale de telecomunicaţii

1. *) Numele solicitantului (persoana fizica sau juridicã)
2. *) Adresa acestuia
3. *) Tipul echipamentului
4. *) Producãtorul acestuia (firma, ţara)
5. *) Anul de fabricaţie
6. *) Seria aparatelor ce vor fi supuse expertizei
7. *) Starea echipamentului ce urmeazã a fi comercializat: nou, reconditionat sau uzat
La cerere se vor anexa, dupã caz:
8. Certificatul de înmatriculare la Registrul comerţului (copie)
9. *) Instrucţiuni de operare (copie)
10. Instrucţiuni de instalare şi service (copie)
11. Caracteristicile electrice principale împreunã cu toleranţele acestora.
12. Informaţii şi/sau documente cu privire la alte autorizari ale echipamentului.

NOTA:
În vederea obţinerii avizului individual de utilizare, se vor preciza numai punctele notate cu *).
Documentele precizate la pct. 9, 10 şi 11 trebuie sa fie redactate în limbile romana, engleza sau franceza.
În termen de maximum 3 zile de la data înregistrãrii cererii, Direcţia generalã reglementãri va transmite solicitantului urmãtoarele date:
- numãrul de înregistrare a cererii sale;
- adresa C.N.S.C.C. şi sectorul care va rãspunde de efectuarea expertizei tehnice;
- numãrul de echipamente terminale necesar în vederea expertizarii;
- lista documentelor tehnice care trebuie prezentate la C.N.S.C.C. în vederea expertizarii.


ANEXA 4

ROMÂNIA
MINISTERUL COMUNICAŢIILOR

Direcţia Generalã Reglementãri

CERTIFICAT DE AUTORIZARE


Tipul echipamentului ...............................
Fabricat de (Firma/Ţara): ..............................
Nr. serie/an fabricaţie: ................................
Furnizorul: ...............................................

Numãrul autorizaţiei
RO. "A.B." "C D E F G H"

unde:
"A B" - anul autorizãrii
"C D E F G H " - numãrul propriu-zis al autorizaţiei


Exemplu:
--------
Autorizaţie nr. 2213/1992 pentru modem de date:
RO. 92. M02213: .........................

Observaţii:
Instalarea: .....................................
Conectarea la reţeaua publica: .............................
Service-ul : .......................................................

Prezentul certificat va fi pãstrat de proprietarul echipamentului terminal, în vederea prezentãrii, la solicitarea unitãţilor R.A. "Romtelecom".

--------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016