Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 155 din 2 octombrie 2003  pentru aprobarea Normelor de radioprotectie operationala privind desfasurarea practicii de control nedistructiv cu radiatii ionizante    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 155 din 2 octombrie 2003 pentru aprobarea Normelor de radioprotectie operationala privind desfasurarea practicii de control nedistructiv cu radiatii ionizante

EMITENT: COMISIA NATIONALA PENTRU CONTROLOLUL ACTIVITATILOR NUCLEARE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 873 din 9 decembrie 2003
În conformitate cu prevederile:
● <>Legii nr. 111/1996 privind desfãşurarea în siguranţã a activitãţilor nucleare, republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 78 din 18 februarie 1998, cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
● <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 64/2003 pentru stabilirea unor mãsuri privind înfiinţarea, organizarea, reorganizarea sau funcţionarea unor structuri din cadrul aparatului de lucru al Guvernului, a ministerelor, a altor organe de specialitate ale administraţiei publice centrale şi a unor instituţii publice,

preşedintele Comisiei Naţionale pentru Controlul Activitãţilor Nucleare emite urmãtorul ordin:

ART. 1
Începând cu data prezentului ordin se aprobã Normele de radioprotecţie operaţionalã privind desfãşurarea practicii de control nedistructiv cu radiaţii ionizante, prezentate în anexa care face parte integrantã din prezentul ordin.
ART. 2
Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I.
ART. 3
Normele prevãzute la art. 1 intrã în vigoare la data de 1 ianuarie 2004.
ART. 4
Direcţia aplicaţii surse cu radiaţii ionizante şi Direcţia dezvoltare şi resurse vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.

Preşedintele Comisiei Naţionale pentru
Controlul Activitãţilor Nucleare,
Lucian Biro

Bucureşti, 2 octombrie 2003.
Nr. 155.

ANEXĂ

NORME
de radioprotecţie operaţionalã privind desfãşurarea
practicii de control nedistructiv cu radiaţii ionizante

CAP. I
Dispoziţii generale

ART. 1
Prezentele norme emise în temeiul <>art. 5 din Legea nr. 111/1996 privind desfãşurarea în siguranţã a activitãţilor nucleare, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, particularizeazã şi completeazã cerinţele referitoare la asigurarea securitãţii radiologice pentru desfãşurarea în siguranţã a practicii de control nedistructiv cu radiaţii ionizante.
ART. 2
Practica de control nedistructiv cu radiaţii ionizante constã în folosirea instalaţiilor radiologice pentru controlul materialelor sau produselor, prin conversia imaginii radiante în imagine vizibilã, şi implicã desfãşurarea uneia sau mai multor activitãţi din domeniul nuclear (utilizare, deţinere, depozitare, transport, dezafectare), dupã caz.
ART. 3
(1) Respectarea cerinţelor prezentei norme reprezintã condiţia minimã necesarã pentru autorizarea desfãşurãrii practicii şi demonstrarea conformitãţii la inspecţie.
(2) Dacã solicitantul/titularul de autorizaţie foloseşte alte metode de analizã de securitate radiologicã decât cele prevãzute de prezentele norme, acesta trebuie sã demonstreze cã este asigurat cel puţin nivelul de securitate radiologicã prevãzut de prezentele norme.
ART. 4
(1) Prezentele norme recomandã aplicarea în cadrul practicii a standardelor adoptate de organismul de standardizare CENELEC.
(2) Eliberarea autorizaţiei de securitate radiologicã pentru instalaţiile radiologice care posedã marcajul CE se va face printr-o procedurã simplificatã.

CAP. II
Domeniul de aplicabilitate

ART. 5
Prezentele norme se aplicã practicii de control nedistructiv cu radiaţii ionizante, care implicã riscul expunerii la radiaţii ionizante provenite de la:
a) instalaţiile cu surse închise de radiaţii;
b) generatoarele de radiaţii X;
c) acceleratoarele de electroni.

CAP. III
Organizarea şi autorizarea practicii de control nedistructiv cu radiaţii ionizante

ART. 6
Desfãşurarea practicii de control nedistructiv cu radiaţii ionizante necesitã, potrivit dispoziţiilor <>art. 8 din Legea nr. 111/1996 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, autorizarea prealabilã de cãtre Comisia Naţionalã pentru Controlul Activitãţilor Nucleare, denumitã în continuare CNCAN.
ART. 7
Autorizaţia pentru desfãşurarea practicii se emite la cererea persoanei legal constituite şi în autorizaţie se precizeazã activitãţile autorizate incluse în practicã.
ART. 8
(1) Desfãşurarea practicii de control nedistructiv cu radiaţii ionizante se autorizeazã prin:
a) înregistrare, dacã instalaţia radiologicã implicatã este astfel clasificatã în autorizaţia de securitate radiologicã de produs emisã de CNCAN;
b) autorizare pe faze de realizare, dacã instalaţia radiologicã nu se încadreazã în cerinţa de la lit. a), dupã cum urmeazã:
(i) amplasarea;
(ii) construcţia;
(iii) utilizarea;
(iv) transportul;
(v) dezafectarea;
c) autorizare în faza unicã, de exemplu în cazul laboratoarelor amenajate pe un mijloc de transport, al cabinelor de radioscopie/radiologie etc.
(2) În cazul în care amenajãrile se realizeazã în clãdiri existente, faza de amplasare şi faza de construcţie pot fi comasate.
(3) Fazele de utilizare şi transport pot fi comasate în cazul desfãşurãrii practicii de control nedistructiv cu radiaţii ionizante, care implicã utilizarea unor mijloace de transport special amenajate, autorizate, care transportã pe drumurile publice instalaţii radiologice cu surse închise de radiaţii.
(4) Laboratorul amenajat pe un mijloc de transport auto trebuie sã obţinã autorizaţia de securitate radiologicã şi sã fie utilizat ca atare, exclusiv pentru realizarea practicii autorizate de control nedistructiv cu radiaţii ionizante.
(5) În cazul în care instalaţiile radiologice utilizate pentru desfãşurarea practicii control nedistructiv cu radiaţii ionizante sunt în proprietatea persoanei legal constituite care solicitã autorizarea, activitatea de deţinere se autorizeazã simultan cu cea de utilizare, în cadrul procesului de autorizare a desfãşurãrii practicii de control nedistructiv cu radiaţii ionizante.
(6) Transferul proprietãţii asupra unei instalaţii radiologice sau a amenajãrilor destinate desfãşurãrii practicii de control nedistructiv cu radiaţii ionizante necesitã obţinerea prealabilã a unei autorizaţii eliberate de CNCAN;
(7) Închirierea instalaţiilor radiologice necesitã obţinerea prealabilã a unei autorizaţii eliberate de CNCAN.
(8) Pe durata închirierii instalaţiilor radiologice, proprietarul acestora trebuie sã fie în posesia autorizaţiilor de deţinere şi de închiriere valabile.
(9) Faza de dezafectare nu necesitã autorizare în cazul desfãşurãrii practicii cu instalaţii radiologice de control nedistructiv cu generatoare de radiaţii X, fiind inclusã în faza de utilizare.
(10) Lucrãrile de control nedistructiv cu instalaţii radiologice, în exteriorul incintei special amenajate, se pot executa numai de unitãţile legal constituite, care sunt în posesia unei autorizaţii valabile de securitate radiologicã pentru desfãşurarea activitãţii în interiorul şi în exteriorul incintei special amenajate şi care au notificat la CNCAN aceastã intenţie, conform prevederilor art. 117 şi 118, şi au obţinut acordul CNCAN.

CAP. IV
Justificarea, optimizarea şi limitarea dozelor pentru desfãşurarea practicii de control nedistructiv cu radiaţii ionizante

Justificarea practicii

ART. 9
(1) Conform cunoştinţelor actuale se considerã cã practica de control nedistructiv cu radiaţii ionizante este justificatã.
(2) Reevaluarea unor forme particulare ale practicii de control nedistructiv cu radiaţii ionizante face parte din acţiunea de optimizare, poate fi iniţiatã şi este coordonatã de CNCAN, care poate limita extinderea acestei practici sau decide chiar oprirea unor forme particulare nejustificate.
(3) Introducerea în practicã a unor noi tehnici de control nedistructiv cu radiaţii ionizante trebuie justificatã.

Optimizarea practicii de control nedistructiv cu radiaţii ionizante

ART. 10
(1) Solicitantul, respectiv titularul de autorizaţie, este obligat sã demonstreze cã sunt întreprinse toate acţiunile pentru a asigura optimizarea radioprotecţiei, în sensul de a asigura mãsurile necesare ca toate expunerile, inclusiv cele potenţiale, din cadrul practicii de control nedistructiv cu radiaţii ionizante sã fie menţinute la cel mai scãzut nivel rezonabil posibil, luând în considerare factorii economici şi sociali - principiul ALARA.
(2) Solicitantul autorizaţiei trebuie sã depunã la CNCAN o documentaţie care sã demonstreze cã sunt îndeplinite cerinţele privind radioprotecţia şi securitatea radiologicã, cu referire la urmãtoarele aspecte:
a) proiectarea şi construcţia amenajãrilor, alegerea instalaţiilor radiologice şi a surselor de radiaţii;
b) sistemul de radioprotecţie operaţionalã;
c) utilizarea în condiţii de securitate a surselor şi existenţa unui sistem de evidenţã;
d) pregãtirea şi autorizarea personalului.

Limitarea dozelor

ART. 11
(1) Limita maximã admisã a dozei efective pentru personalul expus profesional care desfãşoarã practica de control nedistructiv cu radiaţii ionizante este cea prevãzutã la art. 22 din Normele fundamentale de securitate radiologicã, aprobate prin Ordinul preşedintelui Comisiei Naţionale pentru Controlul Activitãţilor Nucleare nr. 14/2000, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 404 şi 404 bis din 29 august 2000.
(2) Nivelul de acţiune pentru doza efectivã pentru personalul expus profesional este de 10 mSv pe an. Depãşirea acestui nivel de acţiune impune verificarea procedurilor şi instrucţiunilor de lucru şi a sistemului de radioprotecţie operaţionalã de cãtre un expert acreditat în protecţie radiologicã şi aplicarea mãsurilor corective necesare;
(3) Limita maximã admisã a dozei efective pentru delimitarea zonei supravegheate este de 1 mSv pe an, exclusiv valorile fondului natural.
(4) Calculul limitelor derivate şi calculul grosimii ecranelor de protecţie, întocmit conform BS 4094 Part 2, sau, dupã caz, STAS 12897 ediţia în vigoare, sunt acceptate pentru demonstrarea conformitãţii cu cerinţele prezentelor norme, în mãsura în care se constatã prin evaluare de cãtre CNCAN corectitudinea acestora.

Expuneri autorizate special

ART. 12
(1) În situaţii excepţionale, în care neexecutarea controlului nedistructiv cu radiaţii ionizante ar duce la apariţia unor evenimente care ar produce pierderi de vieţi omeneşti sau mari pagube materiale, CNCAN poate sã autorizeze expunerea profesionalã individualã a unor anumiţi lucrãtori, care sã depãşeascã limita dozei efective prevãzute la art. 22 alin. (1) din Normele fundamentale de securitate radiologicã, cu condiţia ca aceste expuneri sã fie limitate în timp, restricţionate la anumite spaţii de lucru şi sã se încadreze sub valoarea maximã aprobatã de CNCAN pentru limitele de dozã echivalentã, prevãzute la art. 22 alin. (2) din aceleaşi norme.
(2) În aceste situaţii titularul de autorizaţie trebuie sã procedeze conform prevederilor art. 31 şi 32 din Normele fundamentale de securitate radiologicã.

CAP. V
Sistemul de protecţie împotriva radiaţiilor ionizante

ART. 13
(1) Titularul de autorizaţie este obligat sã instituie şi sã menţinã un sistem de radioprotecţie operaţionalã.
(2) Sistemul de radioprotecţie operaţionalã reprezintã totalitatea acţiunilor, procedurilor necesare pentru a asigura desfãşurarea practicii de control nedistructiv cu radiaţii ionizante în condiţii de securitate radiologicã.
(3) Obiectivele sistemului de radioprotecţie operaţionalã sunt:
a) definirea responsabilitãţii titularului privind radioprotecţia prin adoptarea structurilor organizatorice şi a procedurilor necesare;
b) reducerea la minimum a riscului de expunere la radiaţii a persoanelor expuse profesional şi a celorlalte persoane;
c) respectarea principiului ALARA;
d) stabilirea cerinţelor de asigurare a calitãţii în operare, inclusiv verificarea instalaţiilor radiologice şi a aparaturii de control dozimetric;
e) stabilirea mãsurilor de protecţie fizicã şi de securitate a instalaţiilor radiologice;
f) respectarea cerinţelor de reglementare.
(4) Sistemul de radioprotecţie operaţionalã implicã cel puţin urmãtoarele mãsuri:
a) respectarea principiilor generale de radioprotecţie prevãzute la art. 37 din Normele fundamentale de securitate radiologicã;
b) elaborarea şi implementarea procedurilor care sã reglementeze desfãşurarea practicii de control nedistructiv cu radiaţii ionizante potrivit cerinţelor prezentelor norme;
c) utilizarea în cadrul practicii de control nedistructiv cu radiaţii ionizante, numai a persoanelor care deţin permis de exercitare valabil pentru activitatea respectivã;
d) atribuirea scrisã a responsabilitãţilor privind securitatea radiologicã.
(5) Sistemul de radioprotecţie operaţionalã trebuie sã conţinã cel puţin procedurile din titlul IV al anexei nr. 1 la prezentele norme.

Responsabilitãţi

ART. 14
(1) Titularul de autorizaţie are urmãtoarele obligaţii:
a) sã asigure spaţiile şi amenajãrile corespunzãtoare pentru desfãşurarea practicii de control nedistructiv cu radiaţii ionizante;
b) sã asigure dotarea corespunzãtoare cu instalaţii, aparaturã de control dozimetric, accesorii şi consumabile necesare desfãşurãrii practicii de control nedistructiv cu radiaţii ionizante;
c) sã asigure condiţiile necesare pentru ca toate echipamentele utilizate sã fie în stare bunã de funcţionare şi corect întreţinute;
d) sã asigure pesoanelor expuse profesional de categoria A mijloace de supraveghere dozimetricã autorizate şi servicii de dozimetrie acreditate de CNCAN;
e) sã asigure mijloacele necesare monitorizãrii radiologice şi a mediului de lucru şi sã menţinã o evidenţã a rezultatelor;
f) sã asigure condiţiile necesare pentru ca aparatura de control dozimetric sã fie în stare de funcţionare şi verificatã metrologic;
g) sã pregãteascã şi sã implementeze un sistem de radioprotecţie operaţionalã care sã includã procedurile şi standardele aplicabile pentru utilizarea în condiţii de siguranţã a instalaţiilor radiologice de cãtre operatori;
h) sã desemneze cel puţin un responsabil cu securitatea radiologicã pentru fiecare zonã controlatã pentru a asigura implementarea sistemului de radioprotecţie;
i) sã elibereze permise de exercitare pentru personalul care nu posedã permis de exercitare eliberat de CNCAN;
j) sã consulte şi sã angajeze experţi acreditaţi în protecţie radiologicã ori de câte ori este necesar;
k) sã efectueze evaluãri de securitate radiologicã pentru identificarea surselor de expunere normalã şi a celor de expunere potenţialã previzibilã, pentru estimarea probabilitãţii şi a mãrimii dozelor rezultate în aceste cazuri şi pentru evaluarea mijloacelor şi metodelor necesare asigurãrii radioprotecţiei şi securitãţii radiologice;
l) sã se asigure cã personalul implicat în desfãşurarea practicii de control nedistructiv cu radiaţii ionizante posedã pregãtirea necesarã, conform prevederilor art. 21, şi sã asigure condiţiile necesare pentru participarea acestuia la cursuri de perfecţionare, conform prevederilor art. 23;
m) sã asigure instruirea corespunzãtoare a personalului implicat în desfãşurarea practicii în ceea ce priveşte radioprotecţia şi securitatea radiologicã, procedurile de lucru, reglementãrile în domeniu şi planul de intervenţie în caz de incident, conform prevederilor art. 24, şi sã menţinã înregistrãrile prevãzute la art. 25;
n) sã organizeze înregistrarea rezultatelor monitorizãrii individuale pentru fiecare persoanã expusã profesional de categoria A, ca urmare a desfãşurãrii practicii de control nedistructiv, precum şi pentru toate persoanele supuse expunerii accidentale sau de urgenţã, conform prevederilor art. 64 din Normele fundamentale de securitate radiologicã;
o) sã pregãteascã planul de intervenţie în caz de incident radiologic;
p) sã asigure dotarea necesarã pentru intervenţie în cazul instalaţiilor radiologice cu surse radioactive supuse autorizãrii;
q) sã asigure condiţiile pentru depunerea ca deşeuri radioactive sau returnarea la furnizor/producãtor a surselor radioactive scoase din uz;
r) sã asigure, potrivit reglementãrilor Ministerului Sãnãtãţii, supravegherea medicalã a personalului expus profesional şi o supraveghere medicalã specialã a persoanelor expuse profesional, care au fost expuse la doze superioare limitelor de dozã prevãzute de art. 22 din Normele fundamentale de securitate radiologicã;
s) sã nu utilizeze lucrãtori ca persoane expuse profesional, dacã aceştia nu au avizul medical necesar pentru a ocupa postul respectiv;
t) sã asigure informarea personalului expus profesional şi a persoanelor în curs de pregãtire, conform prevederilor art. 49 din Normele fundamentale de securitate radiologicã;
u) sã notifice CNCAN orice intenţie de a aduce modificãri practicii autorizate;
v) sã permitã reprezentanţilor CNCAN împuterniciţi sã îşi exercite mandatul de control conform prevederilor aplicabile din <>Legea nr. 111/1996 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi sã asigure participarea la control a responsabilului cu securitatea radiologicã sau, dupã caz, a expertului acreditat;
w) sã îndeplineascã orice alte obligaţii care sunt necesare pentru desfãşurarea în condiţii de siguranţã a practicii de control nedistructiv cu radiaţii ionizante.
(2) În situaţia nerespectãrii condiţiilor de autorizare, titularul de autorizaţie trebuie:
a) sã investigheze cauzele, împrejurãrile şi consecinţele evenimentului;
b) sã întreprindã acţiunile necesare pentru eliminarea cauzelor şi limitarea consecinţelor, sã notifice CNCAN şi celorlalte organe cu responsabilitãţi, când este cazul;
c) sã decidã şi sã aplice mãsurile preventive şi corective necesare, care trebuie luate pentru a micşora probabilitatea de apariţie a unor situaţii similare;
d) sã aplice mãsurile dispuse de CNCAN.
ART. 15
(1) Reponsabilitãţile privind radioprotecţia şi securitatea radiologicã trebuie clar definite, în scris, iar calificarea fiecãrei persoane învestite cu responsabilitãţi trebuie doveditã conform prevederilor alin. (2).
(2) Responsabilul cu securitatea radiologicã trebuie:
a) sã posede permis de exercitare nivel 1 sau 2, valabil pentru domeniul şi specialitatea din cadrul practicii;
b) sã fie învestit cu suficientã autoritate pentru a putea impune respectarea condiţiilor şi sã opreascã lucrul dacã acesta nu se desfãşoarã în condiţii de siguranţã.
(3) Atribuţiile şi reponsabilitãţile responsabilului cu securitatea radiologicã sunt:
a) sã supravegheze ca practica sã se desfãşoare în condiţiile respectãrii procedurilor şi a condiţiilor impuse prin autorizaţie şi prin procesele-verbale de control;
b) sã se asigure cã numai lucrãtorii bine instruiţi efectueazã lucrãri şi sã aplice procedurile de urgenţã;
c) sã ţinã evidenţa verificãrii metrologice a aparaturii de control dozimetric şi sã verifice modul de utilizare a acesteia de cãtre operatori;
d) sã organizeze examinarea operatorilor şi a întregului personal expus profesional, care nu posedã permis de exercitare eliberat de CNCAN, în vederea eliberãrii de cãtre titularul de autorizaţie a permisului de exercitare nivel 1;
e) sã întocmeascã şi sã revizuiascã periodic procedurile administrative pentru conformitatea cu cerinţele de reglementare;
f) sã pregãteascã şi sã revizuiascã procedurile de lucru, astfel încât expunerea la radiaţii sã fie menţinutã la un nivel cât mai scãzut (ALARA);
g) sã se asigure cã instrucţiunile de utilizare a instalaţiilor sunt cunoscute de operatori;
h) sã asigure întocmirea şi aplicarea planurilor de intervenţie în caz de urgenţã radiologicã;
i) sã se asigure cã instalaţiile sunt periodic verificate şi cã sunt autorizate conform reglementãrilor în vigoare;
j) sã identifice şi sã delimiteze zonele supravegheate şi zonele controlate şi sã stabileascã mãsurile de securitate şi de control al accesului;
k) sã asigure supravegherea dozimetricã individualã şi sã menţinã înregistrãrile;
l) sã asigure monitorizarea radiologicã a mediului de lucru şi sã menţinã înregistrãrile;
m) sã investigheze accidentele, supraexpunerile şi sã propunã mãsuri de prevenire şi mãsuri corective;
n) sã stabileascã mãsurile suplimentare de radioprotecţie, necesare pentru femeile însãrcinate;
o) sã menţinã la zi evidenţa surselor de radiaţii;
p) sã efectueze audituri periodice asupra securitãţii radiologice şi sã menţinã înregistrãrile rezultatelor şi/sau ale mãsurilor corective ori preventive dispuse;
q) sã identifice situaţiile în care trebuie consultat un expert în radioprotecţie;
r) sã verifice modul de rezolvare a problemelor consemnate de expertul acreditat în radioprotecţie, conform atribuţiilor acestuia precizate la art. 20;
s) sã informeze periodic titularul de autorizaţie despre activitatea desfãşuratã şi mãsurile corective sau preventive necesare;
t) sã informeze de îndatã titularul de autorizaţie despre orice eveniment sau accident apãrut în practica de control nedistructiv cu radiaţii ionizante.
(4) În cazul în care sunt desemnaţi mai mulţi responsabili cu securitatea radiologicã, atribuţiile fiecãruia trebuie sã fie clar definite în scris şi sã nu se suprapunã.
(5) Responsabilul cu securitatea radiologicã rãspunde de conţinutul, gestionarea şi arhivarea documentaţiilor tehnice referitoare la zona controlatã pentru care a fost desemnat.
ART. 16
Responsabilitãţile operatorului sunt:
a) sã respecte procedurile şi instrucţiunile de lucru;
b) sã acorde asistenţã persoanelor în curs de pregãtire;
c) sã respecte regulile de radioprotecţie;
d) sã foloseascã corect mijloacele de supraveghere dozimetricã cu care este dotat;
e) sã utilizeze corect mijloacele individuale şi colective de radioprotecţie;
f) sã raporteze supraexpunerile conform prevederilor art. 83 din Normele fundamentale de securitate radiologicã;
g) sã informeze de îndatã responsabilul cu securitatea radiologicã despre defecţiunile constatate la instalaţii şi sã nu utilizeze instalaţiile defecte sau incorect întreţinute;
h) sã participe, conform atribuţiilor sale, la acţiunile stabilite prin procedura de intervenţie în situaţii de urgenţã.
ART. 17
Persoanele în curs de pregãtire trebuie sã îşi desfãşoare activitatea numai cu asistenţa acordatã de un operator calificat şi, dupã caz, sub supravegherea responsabilului cu securitatea radiologicã sau a unui posesor al permisului de exercitare nivel 2.
ART. 18
Atribuţiile şi responsabilitãţile persoanelor în curs de pregãtire sunt:
a) sã lucreze numai sub supravegherea unui operator calificat;
b) sã respecte regulile de radioprotecţie;
c) sã foloseascã corect dozimetrul personal;
d) sã nu utilizeze instalaţii defecte sau incorect întreţinute;
e) sã informeze imediat responsabilul cu securitatea radiologicã ori operatorul calificat despre orice defecţiune sau orice neconformitate constatatã.
ART. 19
Atribuţiile şi responsabilitãţile conducãtorului auto sunt:
a) respectarea prevederilor Normelor fundamentale pentru transportul în siguranţã al materialelor radioactive, aprobate prin Ordinul preşedintelui Comisiei Naţionale pentru Controlul Activitãţilor Nucleare nr. 373/2001, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 137 şi 137 bis din 21 februarie 2002;
b) verificarea existenţei documentelor de transport (inclusiv copia autorizaţiei CNCAN);
c) însuşirea conţinutului şi aplicarea planului de intervenţie în caz de accident rutier;
d) verificarea existenţei placardelor pe mijlocul de transport şi a dotãrilor prevãzute la art. 122 lit. g).
ART. 20
(1) Atribuţiile şi responsabilitãţile experţilor în protecţie radiologicã sunt:
a) sã verifice aplicarea principiului ALARA în desfãşurarea practicii;
b) sã certifice zonarea propusã de titularul de autorizaţie, în vederea confirmãrii îndeplinirii cerinţelor privind zonele controlate şi supravegheate;
c) sã justifice solicitarea autorizãrii expunerilor speciale şi expunerea profesionalã individualã, anumitor lucrãtori, care depãşesc limita dozei efective de 20 mSv/an, în situaţii excepţionale, dar care exclud urgenţele radiologice;
d) sã confirme rezultatele evaluãrii dozelor rezultate în urma expunerilor accidentale sau de urgenţã.
(2) Expertul în radioprotecţie trebuie sã ofere consultanţã pentru:
a) examinarea criticã prealabilã a planurilor de amplasare şi construcţie a incintelor special amenajate pentru desfãşurarea practicii de control nedistructiv cu radiaţii ionizante, din punct de vedere al securitãţii radiologice;
b) examinarea criticã prealabilã a proiectelor de utilizare a instalaţiilor radiologice, în special pentru cele utilizate în spaţii care nu sunt sub controlul administrativ al titularului de autorizaţie;
c) identificarea, în vederea utilizãrii, numai a instalaţiilor şi a surselor de radiaţii pentru care existã autorizaţie de securitate radiologicã;
d) acceptarea surselor de radiaţii noi sau modificate, care sunt autorizate şi numai dupã verificarea acestora din punct de vedere al securitãţii radiologice;
e) verificarea periodicã a instalaţiilor, a surselor de radiaţii şi a eficacitãţii echipamentelor, dispozitivelor şi tehnicilor de protecţie, etalonarea, verificarea periodicã a instrumentelor de mãsurã, precum şi evaluarea utilizãrii lor corespunzãtoare;
f) stabilirea sistemului de radioprotecţie în practica autorizatã;
g) procesele de evaluare şi investigare în cazul expunerilor anormale sau al supraexpunerilor, în vederea determinãrii împrejurãrilor în care s-a produs supraexpunerea, a evaluãrii dozelor primite şi a preîntâmpinãrii repetãrii unor astfel de supraexpuneri.

Instruirea personalului

ART. 21
Personalul care desfãşoarã practicã de control nedistructiv cu radiaţii ionizante trebuie sã aibã:
a) pregãtire generalã suficientã (de regulã, cel puţin şcoalã profesionalã);
b) pregãtire în domeniu prin cursuri corespunzãtoare de control nedistructiv cu radiaţii ionizante;
c) pregãtire suficientã în domeniul radioprotecţiei;
d) cunoştinţe suficiente privind sistemul de radioprotecţie;
e) pregãtire practicã suficientã în desfãşurarea practicii de control nedistructiv cu radiaţii ionizante şi a procedurilor de intervenţie în caz de urgenţã radiologicã;
f) permise de exercitare corespunzãtoare pentru desfãşurarea practicii de control nedistructiv cu radiaţii ionizante.
ART. 22
(1) Programele cursurilor de pregãtire în domeniul radioprotecţiei, organizate de titularul de autorizaţie, trebuie sã respecte tematica din Normele privind eliberarea permiselor de exercitare a activitãţilor nucleare şi desemnarea experţilor acreditaţi în protecţie radiologicã, aprobate prin Ordinul preşedintelui Comisiei Naţionale pentru Controlul Activitãţilor Nucleare nr. 202/2002, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 936 şi 936 bis din 20 decembrie 2002, şi sã fie aprobate de CNCAN.
(2) Durata minimã a unui program de pregãtire nivel 2 în domeniul radioprotecţiei este de 30 de ore pentru absolvenţii de învãţãmânt superior de lungã duratã şi 60 de ore în celelalte cazuri.
(3) Durata minimã a unui program de pregãtire nivel 1 în domeniul radioprotecţiei este de 30 de ore.
ART. 23
(1) Titularul de autorizaţie este obligat sã asigure pregãtirea corespunzãtoare în domeniul securitãţii radiologice a personalului expus profesional şi reciclarea acestuia cel puţin o datã la 5 ani, printr-un sistem de pregãtire aprobat de CNCAN sau prin centre de pregãtire recunoscute de CNCAN.
(2) Titularul de autorizaţie este obligat sã instruiascã persoanele aflate în curs de pregãtire înaintea utilizãrii de cãtre acestea a instalaţiilor cu surse de radiaţii ionizate.
ART. 24
Titularul de autorizaţie trebuie sã se asigure cã responsabilul cu securitatea radiologicã şi persoanele expuse profesional cunosc urmãtoarele:
a) condiţiile şi limitele autorizaţiei;
b) sistemul de radioprotecţie elaborat la nivelul organizaţiei;
c) instrucţiunile de utilizare şi întreţinere a instalaţiilor şi echipamentelor utilizate;
d) riscurile asociate desfãşurãrii practicii de control nedistructiv cu radiaţii ionizante;
e) procedurile de lucru;
f) procedurile de intervenţie în caz de urgenţã radiologicã.
ART. 25
(1) Titularul de autorizaţie trebuie sã instituie şi sã menţinã înregistrãri privind instruirea personalului implicat în desfãşurarea practicii de control nedistructiv cu radiaţii ionizante. Aceste înregistrãri trebuie sã conţinã cel puţin urmãtoarele informaţii:
a) numele şi prenumele persoanei care participã la instruire;
b) datele de identificare a instituţiei care a organizat cursul;
c) durata cursului;
d) tematica cursului;
e) copia certificatului de absolvire a programului de instruire.
(2) Anual se va întocmi un plan de pregãtire a personalului implicat în desfãşurarea practicii de control nedistructiv cu radiaţii ionizante.
(3) La sfârşitul fiecãrui an se va analiza de cãtre titularul de autorizaţie programul şi planul de pregãtire continuã a personalului implicat în desfãşurarea practicii de control nedistructiv cu radiaţii ionizante.

Monitorizarea individualã a expunerii la radiaţii a persoanelor expuse profesional

ART. 26
(1) Titularul de autorizaţie trebuie sã asigure monitorizarea individualã sistematicã a tuturor persoanelor expuse profesional de categoria A.
(2) Monitorizarea trebuie efectuatã prin intermediul unui organism de dozimetrie individualã acreditat.
ART. 27
(1) Titularul de autorizaţie trebuie sã instituie şi sã menţinã o procedurã privind desfãşurarea activitãţii de monitorizare dozimetricã a personalului expus profesional şi de atribuire a dozei. Aceastã procedurã trebuie sã conţinã cel puţin urmãtoarele informaţii:
a) descrierea sistemului dozimetric adoptat;
b) persoana responsabilã cu primirea-predarea dozimetrelor între unitate şi organismul de dozimetrie individualã acreditat;
c) persoana responsabilã cu predarea-primirea dozimetrelor între unitate şi persoanele expuse profesional;
d) persoana responsabilã cu menţinerea înregistrãrilor dozelor şi modalitãţile de înregistrare;
e) locul de depozitare a dozimetrelor care nu sunt utilizate, ferite de posibilitatea expunerii accidentale la radiaţii;
f) instrucţiuni de purtare;
g) instrucţiuni pentru cazuri de furt, expuneri incorecte, pierdere sau alte evenimente care ar conduce la erori în înregistrarea dozei;
h) dozimetria pentru cazuri de expunere accidentalã sau la intervenţie;
i) modalitãţi de atribuire a dozei pentru cazurile enumerate la lit. g);
j) modalitãţi de înregistrare;
k) sancţiuni.
(2) Anual se vor analiza de cãtre titularul de autorizaţie dozele încasate de personalul expus profesional şi mãsurile de aplicare a programului de radioprotecţie.
ART. 28
Persoanele expuse profesional trebuie sã respecte regulile de purtare a dozimetrelor şi sã le protejeze împotriva furtului, pierderii sau deteriorãrii.
ART. 29
Persoanele expuse profesional trebuie sã înapoieze dozimetrele la sfârşitul perioadei de monitorizare şi sã informeze responsabilul cu securitatea radiologicã despre orice situaţie privind pierderea, furtul, deteriorarea sau expunerea incorectã la radiaţii a dozimetrelor (de exemplu, ca urmare a lãsãrii lor în incinta de expunere).
ART. 30
(1) Titularul de autorizaţie trebuie sã asigure dotarea persoanelor expuse profesional cu dozimetre digitale, ori de câte ori este important sã fie obţinutã o informaţie suplimentarã, în timp real, despre expunere.
(2) Titularul de autorizaţie trebuie sã asigure dotarea cu dozimetre cu citire directã a persoanelor expuse profesional în cazul desfãşurãrii practicii de control nedistructiv cu radiaţii ionizante în exteriorul incintei special amenajate sau în intervenţie. Acestea vor fi utilizate complementar dozimetrului individual cu film sau cu termoluminiscenţã.
ART. 31
Toate persoanele expuse profesional de categoria A trebuie sã fie avertizate atunci când debitul dozei depãşeşte o valoare prestabilitã de 20 +/- 5 æSv/h, prin utilizarea unui sistem de monitorizare cu alarmare sonorã sau luminoasã.
ART. 32
În cazul expunerilor accidentale, titularul de autorizaţie trebuie sã asigure pentru toate persoanele implicate evaluarea neîntârziatã a dozelor individuale rezultate în urma expunerii externe.
ART. 33
În cazul expunerii de urgenţã, titularul de autorizaţie trebuie sã asigure monitorizarea dozimetricã individualã şi/sau evaluarea dozelor primite, dupã caz.
ART. 34
Pentru confirmarea rezultatelor evaluãrii dozelor rezultate în urma expunerilor accidentale sau de urgenţã, titularul de autorizaţie trebuie sã consulte un expert acreditat.
ART. 35
În cazul în care titularul de autorizaţie utilizeazã lucrãtori externi, sarcina înregistrãrii rezultatelor monitorizãrii individuale revine atât titularului de autorizaţie care îi foloseşte, cât şi persoanei legal constituite la care aceştia sunt angajaţi.
ART. 36
(1) Titularul de autorizaţie va solicita la angajarea unei persoane expuse profesional o declaraţie a acesteia privind dozele primite anterior ca persoanã expusã profesional.
(2) Titularul de autorizaţie va solicita de la ultimul angajator la care persoana respectivã a fost angajatã ca expusã profesional transmiterea oficialã a extrasului din evidenţa dozei primite de acea persoanã.
ART. 37
Titularul de autorizaţie are obligaţia sã aducã la cunoştinţã persoanei implicate rezultatele monitorizãrii sale individuale şi sã asigure accesul acesteia la rezultatele mãsurilor care au fost utilizate pentru estimãrile de dozã şi la rezultatele monitorizãrii radiologice a mediului de lucru utilizate la evaluarea dozelor primite de persoana în cauzã.
ART. 38
Titularul de autorizaţie are obligaţia sã punã la dispoziţie medicului competent rezultatele monitorizãrilor dozimetrice individuale în vederea interpretãrii implicaţiilor expunerii la radiaţii asupra stãrii de sãnãtate a persoanelor expuse.
ART. 39
Titularul de autorizaţie care a asigurat monitorizarea individualã a unei persoane expuse profesional de categoria A, implicatã în desfãşurarea practicii de control nedistructiv cu radiaţii ionizante are obligaţia de a asigura, la cerere, transmiterea rezultatelor monitorizãrii individuale respective cãtre titularul de autorizaţie sau cãtre organismele din strãinãtate care angajeazã respectiva persoanã ca expusã profesional.

Investigarea şi raportarea supraexpunerilor şi a expunerilor anormale

ART. 40
(1) Titularul de autorizaţie trebuie sã instituie şi sã menţinã o procedurã privind investigarea şi raportarea supraexpunerilor şi a expunerilor anormale. Procedura trebuie sã prevadã:
a) notificarea neîntârziatã a persoanei afectate;
b) anunţarea imediatã a CNCAN, a medicului competent şi a angajatorului lucrãtorului extern (dacã persoana implicatã este un lucrãtor extern) asupra supraexpunerii bãnuite şi a dozelor evaluate preliminar;
c) întocmirea, în termen de 10 zile de la demararea investigaţiei, a unui raport asupra evenimentului;
d) modalitatea de contactare a unui expert acreditat în protecţie radiologicã pentru consultanţã.
(2) Raportul trebuie sã conţinã cel puţin urmãtoarele informaţii:
a) rezultatele investigaţiei pe baza cãreia s-a stabilit valoarea preliminarã a dozelor primite;
b) împrejurãrile în care s-a produs supraexpunerea;
c) evaluarea dozei primite pe baza tuturor datelor disponibile, inclusiv pe baza rezultatelor mãsurãrilor dozimetrice individuale;
d) mãsurile dispuse pentru a preîntâmpina repetarea unor astfel de supraexpuneri.
ART. 41
Persoanele expuse profesional care au suferit o supraexpunere pot continua sã lucreze în zone controlate, dacã nu existã contraindicaţii medicale.

Monitorizarea radiologicã a mediului de lucru şi de arie

ART. 42
(1) Monitorizarea radiologicã a mediului de lucru trebuie sã cuprindã mãsurarea debitelor de dozã datorate expunerii externe, cu indicarea naturii şi calitãţii radiaţiilor respective.
(2) Monitorizarea radiologicã a mediului de lucru este obligatorie în urmãtoarele situaţii:
a) când se pune în funcţiune o nouã instalaţie radiologicã;
b) când se înfiinţeazã un nou depozit de surse;
c) când se verificã debitul dozei la suprafaţa containerului care urmeazã a fi transportat. În aceastã situaţie indicele de transport se noteazã în documentul de transport;
d) pentru efectuarea mãsurãtorilor periodice în zonele controlate şi supravegheate (cel puţin o datã la 3 luni);
e) în cazul desfãşurãrii practicii în exteriorul incintei special amenajate, în vederea confirmãrii corectitudinii delimitãrii zonei în care persoane din rândul populaţiei nu au acces;
f) în timpul intervenţiilor.
(3) Rezultatele mãsurãtorilor vor fi înregistrate pe durata desfãşurãrii practicii şi vor fi utilizate, dacã este necesar, pentru estimarea dozelor individuale. Durata minimã de pãstrare a înregistrãrilor prevãzute la alin. (1) este de 10 ani.
ART. 43
Înregistrãrile trebuie sã conţinã cel puţin urmãtoarele informaţii:
a) locul unde s-au efectuat mãsurãtorile;
b) data la care au fost efectuate mãsurãtorile;
c) numele persoanei care a efectuat mãsurãtorile;
d) tipul aparatului de control dozimetric utilizat şi datele de identificare a acestuia (seria, data ultimei verificãri metrologice);
e) date despre instalaţia radiologicã şi sursa de radiaţii (tipul, activitatea/data mãsurãrii sau tensiunea şi intensitatea curentului), orientarea fasciculului;
f) schiţa cu localizarea punctelor de mãsurare;
g) valorile obţinute pentru debitul dozei.
ART. 44
Titularul de autorizaţie trebuie sã instituie şi sã menţinã o procedurã pentru monitorizarea radiologicã a mediului de lucru. Procedura trebuie sã conţinã cel puţin urmãtoarele informaţii:
a) aparatura şi metodele de mãsurare;
b) frecvenţa mãsurãtorilor şi punctele de mãsurare;
c) responsabilitãţile;
d) înregistrarea şi interpretarea rezultatelor;
e) mãsurile corective care trebuie luate.
ART. 45
Titularul de autorizaţie trebuie sã asigure dotarea cu un numãr suficient de aparate de control dozimetric, şi anume cel puţin un aparat pentru fiecare instalaţie cu sursã radioactivã şi cel puţin un aparat pentru fiecare instalaţie utilizatã în exteriorul incintelor special amenajate.
ART. 46
Este obligatorie utilizarea unui aparat de control dozimetric pentru a se verifica dacã sursa radioactivã este în poziţia ecranatã înainte şi dupã fiecare expunere.
ART. 47
Aparatura de control dozimetric utilizatã trebuie sã posede autorizaţie de securitate radiologicã, sã fie potrivitã tipului de radiaţii emise de sursa utilizatã în desfãşurarea practicii, sã aibã scala etalonatã în unitãţi de debit al dozei şi sã poatã indica cel puţin valori cuprinse între 1 æSv/h şi 10 mSv/h, cu o precizie de minimum +/- 30%.
ART. 48
(1) Aparatura de control dozimetric trebuie sã fie verificatã la începutul fiecãrui schimb de lucru. Aceastã verificare trebuie sã includã:
a) verificarea stãrii bateriilor de alimentare;
b) mãsurarea fondului natural de radiaţii;
c) rãspunsul în cazul apropierii de un container de expunere sau în cazul utilizãrii unei surse-test.
(2) Efectuarea verificãrii prevãzute la alin. (1) intrã în obligaţia responsabilului cu securitatea radiologicã sau a altei persoane desemnate în scris de acesta.
ART. 49
Aparatura de control dozimetric trebuie verificatã metrologic cu periodicitatea recomandatã de producãtor, prin unitãţi desemnate de CNCAN ca laboratoare de verificare metrologicã.
ART. 50
Aparatura de control dozimetric trebuie utilizatã ori de câte ori:
a) este recepţionatã o sursã radioactivã;
b) este scoasã o sursã radioactivã din depozitul de surse (se verificã dacã sursa radioactivã este complet ecranatã);
c) este depozitatã în depozitul de surse o sursã radioactivã;
d) este încãrcatã/descãrcatã o instalaţie radiologicã cu sursã radioactivã în mijlocul de transport;
e) se verificã întoarcerea sursei în poziţia de stocare, dupã fiecare expunere;
f) se executã radiografii în exteriorul incintei special amenajate;
g) sunt transferate surse între containere;
h) este necesarã verificarea contaminãrii componentelor instalaţiei radiologice;
i) existã avertizãri, în manualul de utilizare furnizat de producãtorul unei instalaţii generatoare de radiaţii X, conform cãrora anumite condiţii de funcţionare defectuoasã pot conduce la emiterea de radiaţii X chiar şi dupã terminarea timpului de expunere setat la pupitrul de comandã (cel puţin o datã pe zi se verificã prin mãsurãtori dozimetrice funcţionarea corectã);
j) sunt situaţii de urgenţã radiologicã.

Securitatea instalaţiilor radiologice

ART. 51
Titularul de autorizaţie trebuie sã asigure securitatea instalaţiilor radiologice şi a surselor de radiaţii prin respectarea urmãtoarelor cerinţe:
a) instalaţiile radiologice trebuie sã fie tot timpul pãstrate în condiţii de protecţie fizicã sau sub supravegherea unei persoane calificate;
b) instalaţiile radiologice pot fi transferate sau închiriate numai dupã obţinerea autorizaţiilor prevãzute la <>art. 2 şi 8 din Legea nr. 111/1996 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
c) pãstrarea instalaţiilor radiologice se face numai în locuri corespunzãtor amenajate;
d) identificarea modurilor potenţiale de apariţie a riscului ca instalaţiile radiologice sã fie pierdute sau furate şi asigurarea mãsurilor de prevenire a pierderii ori furtului.
ART. 52
Titularul de autorizaţie trebuie sã instituie şi sã menţinã o procedurã privind evidenţa, mişcarea şi depozitarea instalaţiilor radiologice şi a surselor radioactive. Procedura trebuie sã conţinã cel puţin urmãtoarele informaţii:
a) sistemul de evidenţã general şi operativ;
b) modalitatea şi regulile de scoatere din depozit, introducerea în depozit, depozitare temporarã, urmãrirea locului de utilizare;
c) înregistrãrile mişcãrii sursei şi/sau instalaţiei şi raportãrile necesare;
d) responsabilitãţi;
e) sancţiuni.

Depozitare

ART. 53
(1) Depozitarea instalaţiilor radiologice cu surse închise de radiaţii se face numai în spaţii special amenajate, ferite de riscul inundãrii şi care pot asigura instalaţiile radiologice împotriva degradãrii mecanice şi acţiunii vãtãmãtoare a factorilor de mediu, fiind prevãzute cu:
a) sistem corespunzãtor de asigurare împotriva sustragerii şi de alarmare. Pãstrarea cheilor depozitului trebuie asiguratã de responsabilul cu securitatea radiologicã;
b) ecrane corespunzãtoare împotriva radiaţiei gamma astfel încât debitul dozei în zone accesibile temporar pentru alte persoane decât personalul expus profesional (singurul care are acces în depozit) sã nu depãşeascã valoarea de 7,5 æSv/h;
c) sisteme corespunzãtoare de avertizare şi protecţie împotriva incendiului. Instalaţiile radiologice nu trebuie depozitate în spaţii în care sunt depozitate substanţe inflamabile, corosive, explozive sau oxidante.
(2) Uşa de acces în depozitul de surse şi pereţii exteriori liberi trebuie sã fie marcaţi clar cu simbolul "Pericol de radiaţii" şi cu avertismentul "Pericol - materiale radioactive".
(3) Depozitarea temporarã pe interval limitat în cazul unor lucrãri cu instalaţii radiologice în afara incintelor special amenajate este permisã în spaţii care:
a) asigurã instalaţiile radiologice împotriva degradãrii mecanice, incendiului, inundaţiilor şi acţiunii vãtãmãtoare a factorilor de mediu;
b) sunt pãzite sau se aflã în incinte pãzite, iar personalul de pazã este instruit cu privire la sarcinile care îi revin;
c) sunt încuiate, iar controlul accesului îl deţine operatorul însãrcinat cu executarea lucrãrii;
d) accesul este marcat cu simbolul "Pericol de radiaţii" pe durata depozitãrii.
(4) Laboratorul amenajat pe un mijloc de transport auto se constituie în depozit temporar pe timpul executãrii lucrãrilor, dacã este pãzit sau este parcat în incintã pãzitã şi dacã personalul de pazã este instruit.

Instalaţii radiologice cu generatoare de radiaţie X

ART. 54
Depozitarea instalaţiilor radiologice cu generatoare de radiaţie X se va face numai în spaţii în care se pot asigura condiţii împotriva degradãrii mecanice, incendiului, inundaţiilor, acţiunii vãtãmãtoare a factorilor de mediu, furtului şi utilizãrii neautorizate, fiind aplicabile prevederile art. 53.

Evidenţa instalaţiilor radiologice şi a surselor radioactive

ART. 55
Titularul de autorizaţie trebuie sã instituie şi sã menţinã o evidenţã primarã a tuturor instalaţiilor radiologice şi a surselor de radiaţii pe care le are în dotare, dupã cum urmeazã:
1. Pentru fiecare instalaţie radiologicã:
a) denumirea comercialã, modelul, tipul;
b) producãtorul şi furnizorul;
c) componenţa;
d) seria şi anul de fabricaţie;
e) data intrãrii în evidenţã;
f) data ieşirii din evidenţã.
2. Pentru fiecare sursã radioactivã:
a) producãtorul şi furnizorul sursei;
b) data intrãrii în evidenţã;
c) seria de fabricaţie;
d) radionuclidul şi activitatea la data producerii;
e) locul de depozitare;
f) tipul şi seria tijei portsursã;
g) tipul şi seria containerului;
h) buletinul de verificare din care sã rezulte absenţa contaminãrii nefixate de suprafaţã a tijei portsursã şi a containerului, emis de producãtor;
i) buletine de verificare periodicã din care sã rezulte absenţa contaminãrii nefixate de suprafaţã a sursei radioactive, emise de o unitate autorizatã de CNCAN;
j) certificatul de material radioactiv sub formã specialã, dacã este cazul;
k) data închirierii sau transferului cãtre alt utilizator autorizat de CNCAN sau dispunerii în vederea tratãrii la Staţia de tratare a deşeurilor radioactive.
3. Pentru fiecare container:
a) detalii despre furnizor;
b) data intrãrii în evidenţã;
c) seria şi anul de fabricaţie;
d) tipul containerului sau modelul;
e) tipul de colet (dacã este cazul, de exemplu: tip A, tip B etc.), conform prevederilor Normelor fundamentale pentru transportul în siguranţã al materialelor radioactive;
f) tipul şi activitatea maximã ale sursei radioactive cu care poate fi încãrcat;
g) cantitatea de uraniu sãrãcit, dacã este cazul, conţinut de elementele de radiprotecţie ale instalaţiei (inclusiv cel din capetele de iradiere);
h) data închirierii sau transferului cãtre alt utilizator autorizat de CNCAN sau dispunerii în vederea tratãrii la staţia de tratare a deşeurilor radioactive.
ART. 56
(1) Titularul de autorizaţie trebuie sã instituie şi sã menţinã o evidenţã operativã a mişcãrii şi utilizãrii pentru fiecare instalaţie mobilã sau portabilã, dupã cum urmeazã:
a) denumirea, codul de identificare, seria;
b) radionuclidul (de exemplu, cobalt-60, iridium-192) sau parametrii maximi pentru generatoarele de radiaţie;
c) data şi ora scoaterii din depozit;
d) numele şi semnãtura operatorului care a preluat şi a folosit instalaţia;
e) locul de utilizare;
f) data şi ora când instalaţia s-a întors în depozit;
g) numele şi semnãtura operatorului care a depozitat instalaţia sau ale responsabilului cu securitatea radiologicã.
(2) Predarea-primirea instalaţiilor cu surse radioactive se face verificând, prin mãsurare, existenţa sursei.
ART. 57
Înregistrãrile privind mişcarea surselor se vor pãstra timp de cel puţin 10 ani.

Cerinţe referitoare la instalaţiile radiologice

Instalaţiile radiologice cu surse închise de radiaţii

ART. 58
Sursele închise de radiaţii folosite pentru controlul nedistructiv trebuie:
a) sã fie proiectate, realizate şi testate în conformitate cu cerinţele Standardului SR ISO 2919, ediţia în vigoare, şi în conformitate cu prevederile Normelor fundamentale pentru transportul în siguranţã al materialelor radioactive;
b) sã fie clasificate conform Standardului SR ISO 2919, cel puţin C43313 în cazul celor utilizate în instalaţiile de tipul celor prevãzute la art. 60 lit. a) şi cel puţin C43515 în cazul celor utilizate în instalaţiile de tipul celor prevãzute la art. 60 lit. b).
ART. 59
Înainte de prima utilizare fiecare sursã trebuie sã îndeplineascã cerinţele de conformitate ISO 9978, ediţia în vigoare.
ART. 60
Instalaţiile de gamagrafie industrialã se împart în douã categorii:
a) categoria I, cunoscute ca tip obturator, sunt instalaţiile în care sursa radioactivã rãmâne în timpul expunerii în interiorul containerului. Expunerea se face prin deschiderea obturatorului sau prin aducerea sursei radioactive în faţa unei fante din container. Unghiul solid al fasciculului util nu este mai mare de 60° şi se pot folosi colimatori pentru a limita fasciculul de radiaţii;
b) categoria II, cunoscute ca tip proiector, sunt instalaţiile în care sursa radioactivã este proiectatã (transferatã) între container şi capul de iradiere printr-un tub de ghidaj (de transfer), de cãtre un operator plasat la distanţã de container şi de capul de iradiere.
ART. 61
(1) Containerele care conţin uraniu sãrãcit sunt tratate ca materiale nucleare chiar dacã nu conţin sursa radioactivã.
(2) Transferul între zonele de bilanţ material al containerelor care conţin uraniu sãrãcit se face conform prevederilor Normelor de control de garanţii în domeniul nuclear, aprobate prin Ordinul preşedintelui Comisiei Naţionale pentru Controlul Activitãţilor Nucleare nr. 363/2001, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 766 şi 766 bis din 30 noiembrie 2001.
ART. 62
Orice tip de instalaţie de gamagrafie trebuie sã îndeplineascã cerinţele Standardului ISO 3999, sau ale STAS 12290, ediţia în vigoare.
ART. 63
Orice container al unei instalaţii de gamagrafie trebuie sã fie etichetat cu o etichetã suplimentarã, care sã conţinã urmãtoarele:
a) simbolul "Pericol de radiaţii";
b) identificarea radionuclidului conţinut (de exemplu, cobalt-60, iridum-192);
c) activitatea maximã permisã pentru încãrcarea containerului;
d) modelul şi seria;
e) denumirea şi adresa titularului de autorizaţie.
ART. 64
Instalaţiile de gamagrafie trebuie sã îndeplineascã urmãtoarele cerinţe:
a) cuplajul dintre tija portsursã şi cablul de telecomandã (cablul Bowden) trebuie sã fie astfel proiectat încât sã nu permitã decuplarea atunci când acesta ajunge accidental prin telecomandã în exteriorul tubului de ghidaj (de transfer);
b) containerul trebuie sã fie dotat cu un dispozitiv de asigurare a blocãrii sursei radioactive, dupã ce aceasta a fost retrasã în container, în poziţia de ecranare completã. Acest dispozitiv de asigurare trebuie sã funcţioneze astfel încât sã nu permitã din nou eliberarea sursei fãrã a se efectua în mod deliberat o manevrã asupra unui mecanism de eliberare;
c) toate dispozitivele de conexiune (fitingurile) trebuie sã fie dotate cu capace sau dopuri de protecţie, care sã fie instalate pe durata depozitãrii sau a transportãrii pentru a împiedica pãtrunderea murdãriei şi a altor materiale nedorite;
d) trebuie sã fie utilizate tuburile de ghidaj (de transfer) de fiecare datã când se efectueazã transferul sursei din containerul de categoria a II-a în capul de iradiere. De asemenea, capul de iradiere trebuie sã fie cuplat la tubul de transfer adiacent lui, iar cablul de telecomandã (cablul Bowden) trebuie sã aibã lungimea suficientã pentru a permite transferul sursei în poziţia corectã din capul de iradiere;
e) debitul dozei la suprafaţa exterioarã a unui container de expunere nu trebuie sã depãşeascã 2 mSv/h, iar la 1 m distanţã de aceastã suprafaţã nu trebuie sã depãşeascã 0,02 mSv/h pentru instalaţiile portabile, 0,05 mSv/h pentru instalaţiile mobile şi, respectiv, 0,1 mSv/h pentru instalaţiile fixe;
f) trebuie testatã, înainte de utilizarea instalaţiei, compatibilitatea cu containerul de expunere a tuturor componentelor auxiliare ale acesteia.
ART. 65
În timpul utilizãrii instalaţiilor radiologice se vor lua, dupã caz, urmãtoarele mãsuri:
a) sã fie utilizaţi colimatori, mãşti sau ecrane suplimentare, ca de exemplu bucãţi de plumb, atunci când tehnica de radiografiere o permite. În felul acesta se va reduce nivelul dozei de radiaţii în timpul expunerii, se vor obţine beneficii constând în reducerea dozei pentru persoanele expuse profesional, micşorarea dimensiunilor ariei controlate şi îmbunãtãţirea controlului accesului în zona controlatã, încasarea unei doze mai mici de cãtre o persoanã neautorizatã care ar pãtrunde accidental în zona controlatã şi o calitate superioarã a imaginii radiografice;
b) cablurile şi tuburile de ghidaj sã fie protejate prin mijloace adecvate împotriva deformãrii sau strivirii lor accidentale şi sã fie poziţionate pe trasee cu raza de curburã cât mai mare.
ART. 66
Echipamentele auxiliare trebuie sã fie conforme cerinţelor ISO 3999 sau STAS 12290, ediţia în vigoare.
ART. 67
(1) Orice sursã nouã va fi însoţitã de certificat de verificare a contaminãrii nefixate de suprafaţã.
(2) Verificarea contaminãrii nefixate de suprafaţã se va face la un interval de 6 luni.

Instalaţii radiologice cu generatoare de radiaţii X

ART. 68
Instalaţiile radiologice cu generatoare de radiaţii X trebuie sã îndeplineascã urmãtoarele cerinţe:
a) generatoarele direcţionale sau panoramice vor fi prevãzute cu colimatori adecvaţi geometriei de expunere;
b) echipamentele generatoare de radiaţii X vor fi în conformitate cu IEC 204.
ART. 69
Pupitrul de comandã al generatoarelor de radiaţii X trebuie sã îndeplineascã urmãtoarele cerinţe:
a) sã fie dotat cu cheie de siguranţã împotriva utilizãrii neautorizate. Cheia trebuie sã poatã fi scoasã numai din poziţia închis sau "stand by". Poziţiile cheii trebuie sã fie clar marcate;
b) sã posede sistem de avertizare luminoasã (de preferinţã şi cu rol de siguranţã electricã) cu etichetare corespunzãtoare, care aratã cã instalaţia emite/nu emite radiaţii X;
c) sã fie prevãzut cu un dispozitiv cu care se stabileşte şi se controleazã timpul de expunere;
d) sã fie prevãzut cu afişaje valorice pentru înaltã tensiune radiogenã şi pentru intensitatea curentului prin tubul radiogen.
ART. 70
Ori de câte ori se poate realiza practic, ansamblul tub radiogen trebuie fixat într-un dispozitiv astfel conceput încât sã fie evitate mişcãrile ansamblului tub radiogen în timpul expunerii.
ART. 71
Debitul radiaţiei de fugã la 1 m de anodul tubului radiogen trebuie sã fie limitat la valoarea maximã de:
a) 1 mSv/h, pentru tensiuni de accelerare de pânã la 150 kV;
b) 2,5 mSv/h, pentru tensiuni de accelerare maxime de la 150 kV la 200 kV;
c) 5 mSv/h, pentru tensiuni de accelerare maxime de peste 200 kV.

Instalaţii radiologice de control nedistructiv pentru aplicaţii speciale

ART. 72
Instalaţiile radiologice de control nedistructiv pentru aplicaţii subacvatice trebuie sã îndeplineascã urmãtoarele cerinţe:
a) suplimentar faţã de standardele specifice ce trebuie îndeplinite de instalaţiile radiologice convenţionale, echipamentele de radiografii subacvatice trebuie sã fie proiectate, fabricate şi testate pentru a rezista presiunilor şi condiţiilor întâlnite în mediile subacvatice, fiind prevãzute suplimentar cu urmãtoarele:
(i) etanşãri impermeabile corespunzãtoare;
(ii) echipamente auxiliare impermeabile;
(iii) aparate de semnalizare a radiaţiilor sau alte detectoare de radiaţii;
b) instalaţiile radiologice pentru aplicaţii subacvatice trebuie sã fie marcate cu valoarea adâncimii maxime la care pot fi utilizate în siguranţã. Alte restricţii suplimentare trebuie precizate în manualul de utilizare şi întreţinere.
ART. 73
Instalaţiile radiologice de control nedistructiv teleghidate, pentru controlul conductelor, trebuie sã respecte cel puţin urmãtoarele cerinţe:
a) sã îndeplineascã standardele minime aplicabile pentru sursele radioactive sau generatoarele de radiaţii X, specificate în prezentul document;
b) suplimentar faţã de instalaţiile convenţionale, echipamentele teleghidate pentru controlul conductelor trebuie echipate cu o sursã radioactivã de activitate redusã, care trebuie montatã într-un dispozitiv de poziţionare. Acest dispozitiv de poziţionare nu este necesar sã respecte standardele pentru echipamentele industriale de radiografiere convenţionale, dar este necesar sã se demonstreze cã este corespunzãtor pentru scopul avut şi cã asigurã securitatea sursei.

Cabinetele de radioscopie/radiografie

ART. 74
Cabinetul de radioscopie/radiografie trebuie sã îndeplineascã urmãtoarele cerinţe:
a) utilizarea instalaţiei radiologice la valoarea maximã a parametrilor de lucru nu trebuie sã producã un debit al echivalentului de dozã mai mare de 5 æSv/h în orice punct situat pe suprafaţa accesibilã a instalaţiei sau în locurile accesibile în timpul funcţionãrii. În cazul generatoarelor de radiaţii X cu funcţionare în regim de pulsuri, debitul echivalentului de dozã trebuie definit ca dozã echivalentã mãsuratã într-o orã, în condiţiile valorii maxime a ratei pulsurilor;
b) sã fie proiectat şi realizat astfel încât prin construcţia sa expunerea vreunei pãrţi a corpului la un debit al echivalentului de dozã mai mare de 2 mSv/h sã fie imposibilã;
c) sã nu permitã operatorului introducerea vreunei pãrţi a corpului în fasciculul util de radiaţii;
d) sã fie prevãzut cu douã mijloace independente de avertizare a producerii radiaţiilor X;
e) sã fie prevãzut cu douã sisteme de interblocare care sã permitã decuplarea generatorului de la alimentare cu energie electricã atunci când accidental, în timpul funcţionãrii instalaţiei, o trapã de acces este deschisã;
f) sã fie etichetat cu cel puţin urmãtoarele informaţii:
(i) tensiunea maximã şi filtrarea;
(ii) orientarea fasciculului de radiaţii;
(iii) avertizare specialã dacã tubul radiogen este prevãzut cu fereastrã de beriliu;
g) sã fie însoţit de instrucţiuni de utilizare, în condiţii de securitate radiologicã, redactate în limba românã.

Verificãri

ART. 75
(1) Titularul de autorizaţie trebuie sã instituie şi sã menţinã un program de verificãri şi lucrãri de întreţinere care trebuie sã ţinã cont de recomandãrile producãtorului şi ale furnizorului.
(2) Programul de verificãri şi lucrãri de întreţinere instituit trebuie sã conţinã:
a) verificãrile de rutinã care se executã la începutul programului de lucru. Aceste verificãri sunt executate de operatori. Orice defecţiune depistatã în funcţionarea instalaţiei va fi anunţatã responsabilului cu securitatea radiologicã;
b) verificãrile periodice executate prin unitãţi autorizate de CNCAN.
(3) Verificãrile periodice se executã anual pentru instalaţiile radiologice cu vechime mai micã de 10 ani şi semestrial în celelalte cazuri.
ART. 76
(1) Orice echipament necorespunzãtor trebuie scos din funcţiune, etichetat ca neconform şi nu va fi utilizat decât dupã reparare prin unitãţi autorizate conform prevederilor <>Legii nr. 111/1996 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
(2) Verificarea este obligatorie dupã orice reparaţie sau intervenţie la instalaţie, înainte de utilizare.
(3) Se va ţine evidenţa tuturor verificãrilor efectuate conform prevederilor art. 75-83.
ART. 77
Verificãrile zilnice ale instalaţiilor radiologice cu surse închise de radiaţii, care trebuie executate de operator sau de responsabilul cu securitatea radiologicã, vor cuprinde:
a) verificarea stãrii de funcţionare a sistemului de închidere şi de obturare a fasciculului de radiaţii;
b) verificarea vizualã a stãrii şuruburilor şi piuliţelor accesibile;
c) verificarea stãrii sistemului de cuplare dintre portsursã şi cablul de telecomandã (cablul Bowden);
d) verificarea conexiunilor dintre tuburile de ghidaj şi, respectiv, dintre container şi pupitrul de comandã;
e) mãsurarea debitului dozei la peretele containerului;
f) alte verificãri recomandate de producãtor în instrucţiunile de întreţinere ale instalaţiei.
ART. 78
Verificãrile periodice ale instalaţiilor radiologice cu surse închise de radiaţii, care trebuie executate de unitãţi autorizate conform prevederilor <>Legii nr. 111/1996 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, vor cuprinde cel puţin:
a) verificarea integritãţii echipamentului (sã nu prezinte fisuri, pãrţi lipsã, deteriorãri);
b) verificarea siguranţei conexiunilor ansamblului portsursã;
c) verificarea stãrii tijei portsursã;
d) verificarea mişcãrii libere a portsursei pe canalul de ieşire/intrare al containerului;
e) verificarea mecanismelor de închidere (zãvorâre);
f) ungerea mecanismelor aşa cum este recomandatã de producãtor;
g) verificarea dupã reasamblare;
h) efectuarea de mãsurãtori ale debitului de dozã la peretele containerului;
i) verificarea stãrii etichetelor şi a existenţei simbolului "Pericol de radiaţii";
j) verificarea stãrii tuturor dispozitivelor de fixare (coliere de strângere) şi a valorilor adecvate pentru cuplurile de strângere;
k) alte verificãri recomandate de producãtor în instrucţiunile de întreţinere ale instalaţiei.
ART. 79
Verificãrile zilnice executate de operator sau de responsabilul cu securitatea radiologicã ale echipamentelor auxiliare instalaţiilor radiologice cu surse radioactive sunt:
a) verificarea cablului de telecomandã şi a mişcãrii sale nestânjenite;
b) verificarea existenţei unor îndoiri excesive sau deteriorãri ale tuburilor de ghidaj (de transfer), care nu trebuie sã prezinte obturãri, precum şi a siguranţei cuplajelor acestora;
c) verificarea colimatorilor.
ART. 80
Verificãrile periodice ale echipamentelor auxiliare executate de unitãţi autorizate conform prevederilor <>Legii nr. 111/1996 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, vor cuprinde cel puţin:
a) demontarea şi curãţarea cablului de telecomandã, inspecţii privind gradul de coroziune, de uzurã sau destrãmare, îndoituri sau lovituri;
b) ungerea cablului de telecomandã conform recomandãrilor producãtorului;
c) verificarea tuturor dispozitivelor de cuplare, de strângere sau de oprire a sursei radioactive. Acestea trebuie sã poatã fi sigur fixate, sã nu prezinte deteriorãri vizibile, fisurãri sau uzurã excesivã;
d) verificarea tuturor dispozitivelor de cuplare filetate, care nu trebuie sã prezinte deteriorãri; dacã este necesar se înlocuiesc;
e) alte verificãri recomandate de producãtor.
ART. 81
Operatorul sau responsabilul cu securitatea radiologicã trebuie sã verifice zilnic:
a) funcţionarea sistemelor de închidere (zãvorâre);
b) siguranţa cuplajelor tuburilor de ghidaj (de transfer);
c) starea tuburilor de ghidaj (de transfer).
Acestea nu trebuie sã prezinte obturãri.
ART. 82
Operatorul sau responsabilul cu securitatea radiologicã trebuie sã verifice zilnic instalaţiile radiologice cu generatoare de radiaţii X, pentru a se asigura cã:
a) nu existã deteriorãri ale echipamentului;
b) cablurile nu sunt secţionate, rãsucite, iar cuplajele nu sunt crãpate;
c) sistemul de rãcire este în stare de funcţionare;
d) toate intercondiţionãrile sunt funcţionale;
e) semnele de avertizare sunt lizibile;
f) toate sistemele de avertizare funcţioneazã;
g) dispozitivele de fixare sunt sigure, iar cuplajele prin înfiletare sunt fãrã deteriorãri;
h) au fost efectuate toate celelalte verificãri recomandate de producãtor în instrucţiunile de întreţinere ale instalaţiei.
ART. 83
Verificãrile instalaţiilor radiologice cu generatoare de radiaţii X, executate de unitãţi autorizate conform prevederilor <>Legii nr. 111/1996 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, trebuie sã includã cel puţin:
a) verificãri de securitate electricã, inclusiv legarea la pãmânt;
b) curãţarea/înlocuirea filtrelor circuitului de rãcire;
c) verificarea petei focale;
d) verificarea debitului radiaţiei de fugã;
e) verificarea stãrii cablurilor. Acestea nu trebuie sã prezinte crãpãturi sau porţiuni destrãmate ori fãrã izolaţie electricã;
f) verificarea circuitelor de intercondiţionare şi a stãrii întrerupãtoarelor de urgenţã;
g) verificarea detectorilor de radiaţii montaţi în incinta de expunere;
h) verificarea sistemelor de avertizare instalate în incinta de expunere;
i) alte verificãri şi operaţii de întreţinere recomandate de producãtor în instrucţiunile de întreţinere ale instalaţiei.

Cerinţe pentru amenajarea incintelor destinate desfãşurãrii practicii de control nedistructiv cu radiaţii ionizante

ART. 84
(1) Ori de câte ori este posibil, practica de control nedistructiv cu radiaţii ionizante care implicã utilizarea instalaţiilor radiologice supuse autorizãrii trebuie sã se desfãşoare în incinte ecranate, special amenajate.
(2) Incinta ecranatã, special amenajatã, trebuie sã fie ventilatã corespunzãtor (douã schimburi de aer/orã) şi sã fie realizatã cu urmãtoarele spaţii:
a) incintã de iradiere dimensionatã corespunzãtor gabaritului pieselor sau obiectelor controlate;
b) incintã separatã, adiacentã, pentru pupitrele de comandã ale instalaţiilor radiologice;
c) depozit de surse corespunzãtor dimensionat.
(3) În vederea desfãşurãrii în bune condiţii a practicii de control nedistructiv cu radiaţii ionizante, trebuie asigurate şi încãperi pentru vestiar cu grup sanitar şi duş, arhivarea radiografiilor, depozit pentru filmele neexpuse, prelucrarea filmelor, interpretare şi de lucru pentru operatori. Acestea trebuie sã fie dimensionate corespunzãtor volumului de muncã şi numãrului de personal şi sã asigure un circuit funcţional corespunzãtor.
(4) Spaţiile menţionate la alin. (3) pot deservi una sau mai multe incinte numai în cazul amenajãrilor destinate utilizãrii instalaţiilor radiologice cu generatoare de radiaţii X care se supun autorizãrii. În cazul utilizãrii instalaţiilor radiologice cu sursã radioactivã, supuse autorizãrii, fiecare zonã controlatã trebuie dotatã cu încãperile prevãzute la alin. (3).
ART. 85
(1) Incintele ecranate, special amenajate, trebuie astfel proiectate şi utilizate încât în timpul desfãşurãrii practicii de control nedistructiv cu radiaţii ionizante sã asigure protecţia împotriva expunerilor normale sau accidentale, prin existenţa mai multor bariere de securitate radiologicã dispuse în adâncime (adicã astfel încât cedarea unei bariere sã fie compensatã prin funcţionarea celei care urmeazã). Incintele trebuie prevãzute cu:
a) ecrane adecvate pentru protecţia persoanelor din vecinãtate;
b) ecranare corespunzãtoare pentru neomogenitãţile de la trecerea cablurilor, conductelor, uşilor etc;
c) sisteme de securitate (de exemplu, de blocare sau de acţionare intercondiţionatã), proiectate sã acţioneze în sensul creşterii siguranţei, dacã se defecteazã;
d) sisteme de avertizare, proiectate sã joace rol de siguranţã, dacã se defecteazã;
e) sisteme de ventilaţie corespunzãtoare (aspiraţie sus şi evacuare jos), care sã asigure douã schimburi de aer pe orã, în cazul utilizãrii instalaţiilor radiologice cu sursã radioactivã sau generatoare de radiaţii X cu tensiune peste 300 kV, supuse autorizãrii;
f) sisteme de iluminare adecvate, care sã asigure o iluminare de 500 lucşi în zona de radiografiere;
g) sisteme de încãlzire adecvate care sã asigure pe timp de iarnã cel puţin 16 °C.
(2) În cazul utilizãrii instalaţiilor radiologice cu sursã radioactivã supuse autorizãrii, pentru protecţia persoanelor care ar rãmâne accidental în incinta de expunere, trebuie asiguratã dotarea cu un mijloc de comunicare care sã permitã de îndatã anunţarea oricãrui incident şi solicitarea ajutorului şi îndeplinirea a cel puţin uneia dintre urmãtoarele condiţii:
a) ieşire prin care sã poatã pãrãsi incinta de expunere fãrã întârziere;
b) mijloace pentru ecranarea rapidã a sursei;
c) un ecran în spatele cãruia persoana respectivã sã poatã sta pânã la eliberarea sa din incintã.
ART. 86
(1) Incintele vor avea diferite dimensiuni în funcţie de tipul pieselor care se radiografiazã. Dimensiunile pot varia de la cele ale unui mic cabinet pânã la dimensiuni care asigurã posibilitatea radiografierii pieselor cu dimensiuni foarte mari.
(2) Incintele destinate radiografierii pieselor cu dimensiuni foarte mari pot sã nu fie prevãzute cu acoperiş, în cazul utilizãrii instalaţiilor radiologice cu tensiune cel mult egalã cu 120 kV.
ART. 87
(1) Proiectarea incintelor trebuie sã se bazeze pe protecţia în adâncime, ţinând cont de:
a) tipul sursei de radiaţie (natura, energia);
b) geometria de expunere (panoramicã, cu fascicul colimat, cu fascicul direcţional);
c) identificarea ecranelor primare şi secundare şi calculul adecvat al grosimii acestora;
d) accesul permis în zonele învecinate ale incintei special amenajate;
e) gradul de ocupare a zonelor învecinate;
f) punctele de acces pentru personalul implicat şi/sau piese de examinat.
(2) Proiectul incintei special amenajate constituie o componentã a documentaţiei tehnice pentru obţinerea autorizaţiei de construcţie de la CNCAN.
ART. 88
(1) Incintele vor fi proiectate astfel încât debitul dozei sã nu depãşeascã:
a) 15 mSv/an la locul de muncã al operatorului;
b) 1mSv/an în zonele unde persoanele din populaţie pot avea acces.
(2) Ecranele, altele decât pereţii incintelor, vor fi proiectate astfel încât debitul dozei sã nu depãşeascã 60 æSv/orã.
ART. 89
Calculul ecranelor de protecţie trebuie sã ţinã cont cel puţin de:
a) toate direcţiile posibile de iradiere:
b) radiaţia penetratã prin acoperiş şi probabilitatea prezenţei unor persoane pe acoperiş sau în jurul incintei;
c) radiaţia împrãştiatã în exteriorul pereţilor incintei de cãtre aerul de deasupra ei;
d) proiectarea traseelor cablurilor, conductelor şi a uşilor de acces, cu asigurarea dotãrilor necesare pentru prevenirea producerii scãpãrilor de radiaţie directã sau împrãştiatã.
ART. 90
Incintele în care sunt utilizate instalaţii radiologice pentru care debitul dozei este mai mare de 2 mSv/min la 1 m trebuie sã fie dotate suplimentar cu urmãtoarele sisteme de securitate radiologicã:
a) intercondiţionãri care sã excludã posibilitatea executãrii expunerilor cu uşa incintei deschisã şi care sã întrerupã expunerea atunci când se deschide uşa. Aceste intercondiţionãri trebuie realizate astfel încât prin simpla închidere a uşii sã nu se declanşeze expunerea;
b) întrerupãtoare sau alte sisteme de oprire în caz de urgenţã, prin care expunerea sã poatã fi opritã în cazul prezenţei accidentale a unei persoane în interiorul incintei de expunere.
ART. 91
Incintele în care se desfãşoarã practica de control nedistructiv cu radiaţii ionizante trebuie dotate cu urmãtoarele sisteme de avertizare:
a) sistem de avertizare sonorã care sã avertizeze prealabil expunerii persoanele aflate în interiorul şi în exteriorul incintei;
b) sisteme distincte pentru avertizare luminoasã pe durata expunerii. Acestea trebuie montate în interiorul şi în exteriorul incintei şi pot fi sub formã de lãmpi cu luminã intermitentã;
c) sisteme de avertizare luminoasã pe acoperiş, în cazul în care existã probabilitatea prezenţei unor persoane în aceastã zonã;
d) semnul "Pericol de radiaţii" montat pe uşile de acces în incintã şi pe pereţii liberi;
e) instrucţiuni scrise privind semnificaţia sistemelor de avertizare, care trebuie afişate la toate punctele de acces şi în interiorul incintei;
f) instrucţiuni scrise şi afişate privind regulile care trebuie respectate de operatori (de exemplu, limitarea fasciculului de radiaţii prin utilizarea colimatorilor sau diafragmelor, restricţii privind stabilirea direcţiei de iradiere);
g) avertizor cu prag pentru radiaţii, fixat în interiorul incintei.
ART. 92
Pentru incintele deschise care satisfac cerinţele prevãzute la art. 86 alin. (2) şi peste care trec macarale sunt obligatorii urmãtoarele mãsuri suplimentare:
a) sistem de avertizare sonorã care sã avertizeze prealabil şi pe durata expunerii persoanele aflate în macara;
b) expunerea sã nu poatã fi executatã decât cu fasciculul orientat de sus în jos.
ART. 93
Orice modificare adusã proiectului care a fost autorizat trebuie supusã autorizãrii şi nu se realizeazã decât dupã obţinerea unei noi autorizaţii de la CNCAN, prin modificarea celei iniţiale.

Cerinţe privind zonarea

ART. 94
Incinta de expunere şi depozitul de surse trebuie clasificate ca zone controlate.
(Incinta autolaboratorului se constituie în zonã controlatã).
ART. 95
(1) Zona situatã împrejurul zonei controlate este consideratã zonã supravegheatã. Zona supravegheatã trebuie descrisã şi figuratã în plan.
(2) Zona supravegheatã cuprinde toate spaţiile laboratorului, cu excepţia celor menţionate la art. 94.
ART. 96
În cazul desfãşurãrii practicii de control nedistructiv în exteriorul incintei special amenajate:
a) zona controlatã este cea delimitatã şi izolatã la limita la care debitul de dozã are valoarea maximã de 60 æSv/h;
b) zona supravegheatã se extinde pânã la limita la care debitul de dozã scade la valoarea de 7,5 æSv/h, cu condiţia limitãrii accesului în zona supravegheatã a persoanelor din populaţie la tranzitul cu cea mai scurtã duratã posibilã.
ART. 97
(1) Regimul juridic al zonelor controlate/supravegheate trebuie sã permitã titularului de autorizaţie îndeplinirea obligaţiilor prevãzute în prezentele norme.
(2) În zonele controlate/supravegheate responsabilitatea desfãşurãrii în siguranţã a practicii de control nedistructiv cu radiaţii ionizante revine titularului de autorizaţie.
ART. 98
Semnele de avertizare montate la toate punctele de acces trebuie sã indice clar delimitarea zonei controlate.
ART. 99
(1) Accesul şi desfãşurarea de lucrãri în zona controlatã sunt permise, în afara perioadelor de expunere, urmãtoarelor categorii de persoane:
a) persoanelor expuse profesional, implicate în desfãşurarea practicii de control nedistructiv cu radiaţii ionizante;
b) lucrãtorilor externi, desemnaţi în scris, numai dupã însuşirea de cãtre aceştia a instrucţiunilor de lucru specifice.
(2) Staţionarea în zona supravegheatã este permisã categoriilor de personal specificate la alin. (1), cu recomandarea de a se lucra acolo unde nu se depãşeşte debitul de dozã de 20 æSv/h.
ART. 100
(1) Accesul şi staţionarea în zona controlatã a altor persoane decât a celor prevãzute la art. 99 sunt permise numai dacã prin natura sarcinilor de serviciu persoanele trebuie sã activeze în zona controlatã, numai pentru un timp limitat şi numai dacã existã o procedurã scrisã care stabileşte condiţiile de intrare şi staţionare, astfel încât sã se demonstreze cã persoanele respective nu vor fi expuse la doze superioare celor permise pentru persoanele din populaţie.
(2) Accesul în laboratorul de control nedistructiv cu instalaţii radiologice va fi normal închis, cu deschidere telecomandatã şi interfon sau cu sistem TV de vizualizare şi control al accesului.
ART. 101
Condiţiile de lucru în zonele controlate şi supravegheate vor fi verificate periodic şi, atunci când este cazul, vor fi revizuite de titularul de autorizaţie.
ART. 102
Pentru îndeplinirea cerinţelor privind zonele controlate şi supravegheate, titularul de autorizaţie are obligaţia sã consulte un expert acreditat în protecţie radiologicã, care va certifica zonarea propusã.

Cerinţe privind amenajarea mijlocului de transport

ART. 103
(1) Mijlocul auto de transport al instalaţiilor radiologice cu surse radioactive trebuie sã aibã cel puţin urmãtoarele dotãri:
a) stingãtor de incendiu pentru motor şi stingãtor de incendiu pentru anvelope;
b) faruri de ceaţã;
c) girofar cu luminã galbenã;
d) mijloace de deszãpezire şi lanţuri antiderapante;
e) trusã ADR;
f) trusã medicalã;
g) sistem dublu de închidere;
h) sistem de fixare a lãzii de transport al instalaţiei radiologice de caroseria mijlocului de transport;
i) sistem de alarmã.
(2) Mijlocul auto de transport trebuie supus inspecţiei tehnice periodice la intervale de cel mult 8 luni.
(3) Se recomandã dotarea cu sistem de geopoziţionare prin satelit (GPS).

Proceduri şi instrucţiuni de lucru

ART. 104
(1) Practica de control nedistructiv cu radiaţii ionizante trebuie sã se desfãşoare conform unui sistem de proceduri şi instrucţiuni care constituie sistemul de radioprotecţie operaţionalã, ce trebuie instituit şi menţinut de titularul de autorizaţie.
(2) Sistemul de radioprotecţie operaţionalã se bazeazã pe o procedurã generalã de desfãşurare a practicii de control nedistructiv cu radiaţii ionizante, care trebuie sã stabileascã:
a) organizarea şi formele de desfãşurare a practicii;
b) zonele controlate şi supravegheate;
c) obligaţiile şi responsabilitãţile tuturor factorilor implicaţi;
d) relaţiile administrative dintre factorii implicaţi;
e) documentele sistemului, pãstrare, arhivare, difuzare, retragere;
f) evidenţele necesare;
g) sancţiunile.
(3) Sistemul de radioprotecţie operaţionalã se completeazã, dupã caz, cel puţin cu urmãtoarele proceduri operaţionale şi instrucţiuni:
a) procedura de control dozimetric individual;
b) procedura de monitorizare radiologicã;
c) procedura privind evidenţa, mişcarea şi depozitarea instalaţiilor radiologice şi a surselor de radiaţii;
d) procedura de efectuare a verificãrilor;
e) procedura de stabilire a zonelor controlate şi supravegheate şi pentru controlul accesului în zona controlatã;
f) procedura de transport intern şi pe drumurile publice al instalaţiilor radiologice;
g) procedura de utilizare a instalaţiilor;
h) procedura de intervenţie în caz de urgenţã radiologicã;
i) instrucţiuni de utilizare a instalaţiilor radiologice şi a aparaturii de control dozimetric.
(4) Procedurile trebuie sã asigure transpunerea cerinţelor reglementãrilor din domeniul nuclear la condiţiile concrete ale desfãşurãrii practicii de control nedistructiv cu radiaţii ionizante.

Punerea în funcţiune şi obţinerea autorizaţiei de utilizare

ART. 105
Prealabil desfãşurãrii practicii de control nedistructiv cu radiaţii ionizante, solicitantul trebuie sã obţinã autorizaţia pentru desfãşurarea activitãţii/activitãţilor din domeniul nuclear, care sunt incluse în desfãşurarea practicii.
ART. 106
Documentaţia tehnicã de autorizare necesarã pentru obţinerea autorizaţiei de securitate radiologicã pentru desfãşurarea practicii de control nedistructiv cu radiaţii ionizante trebuie sã conţinã toate informaţiile necesare pentru a demonstra respectarea prevederilor reglementãrilor specifice aplicabile pentru fiecare dintre activitãţile din domeniul nuclear care sunt componente ale practicii şi sã permitã evaluarea gradului de realizare a securitãţii radiologice.
ART. 107
În plus faţã de cerinţele generale prevãzute la art. 62 din Normele de securitate radiologicã - Proceduri de autorizare, aprobate prin Ordinul preşedintelui Comisiei Naţionale pentru Controlul Activitãţilor Nucleare nr. 366/2001, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 764 şi 764 bis din 30 noiembrie 2001, documentaţia tehnicã depusã trebuie sã demonstreze cã au fost îndeplinite cel puţin urmãtoarele condiţii:
a) amenajãrile au fost realizate conform documentaţiei pe baza cãreia s-a obţinut autorizaţia de amplasare a construcţiei şi a limitelor şi condiţiilor impuse în aceasta;
b) eficacitatea ecranelor de protecţie este demonstratã prin mãsurãtori realizate în condiţiile cele mai defavorabile (cea mai mare activitate a sursei ori energie a fasciculului de radiaţii şi direcţia de iradiere cea mai defavorabilã);
c) sistemele de avertizare şi de securitate radiologicã au fost instalate şi funcţioneazã conform documentaţiei de amplasare a construcţiei;
d) sistemul de radioprotecţie operaţional este funcţional.

Dezafectarea

ART. 108
(1) Dezafectarea instalaţiilor radiologice cu surse radioactive şi a acceleratorilor necesitã obţinerea prealabilã a autorizaţiei de la CNCAN.
(2) Dezafectarea instalaţiilor radiologice prevãzute la alin. (1) se face prin unitãţi autorizate de CNCAN, conform <>Legii nr. 111/1996 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, sã manipuleze astfel de instalaţii şi surse.
(3) Încetarea activitãţii este ultima fazã a dezafectãrii, iar titularul de autorizaţie trebuie sã demonstreze, dupã caz, urmãtoarele:
a) transferul surselor radioactive ca deşeuri radioactive;
b) absenţa contaminãrii zonelor şi dispunerea ca deşeuri radioactive a tuturor materialelor gãsite contaminate;
c) predarea containerelor din uraniu sãrãcit, cu respectarea prevederilor Normelor de control de garanţii în domeniul nuclear;
d) etichetarea corespunzãtoare a containerelor care nu conţin surse (de exemplu, "Container gol" sau "Nu conţine sursa");
e) scoaterea din inventarul titularului de autorizaţie a instalaţiilor radiologice echipate cu tuburi radiogene, prin transfer sau închiriere autorizatã în scopul utilizãrii de cãtre alt titular autorizat ori prin casare; scoaterea din inventar prin casare este permisã în situaţia în care componentele esenţiale în generarea radiaţiilor sunt inutilizabile;
f) înlãturarea semnelor de avertizare.
(4) Încetarea activitãţii devine efectivã în condiţiile respectãrii prevederilor art. 101 din Normele de securitate radiologicã - Proceduri de autorizare.

Cerinţe privind desfãşurarea practicii de control nedistructiv cu radiaţii ionizante în exteriorul incintelor special amenajate

ART. 109
Zona controlatã trebuie delimitatã prin mijloace fizice (frânghii, panouri, bariere) şi marcatã prin semne de avertizare a pericolului la radiaţii. În zonã va funcţiona pe durata expunerii cel puţin un sistem de avertizare cu luminã roşie intermitentã.
ART. 110
Delimitarea zonei controlate se verificã prin mãsurãtori directe.
ART. 111
Expunerile trebuie executate numai de echipe formate din cel puţin 2 operatori, dintre care cel puţin unul este posesor al permisului de exercitare nivel 2 eliberat de CNCAN.
ART. 112
Operatorii trebuie sã supravegheze permanent instalaţia, dintr-o poziţie care sã le permitã observarea pupitrului de comandã şi intervenţia, dacã este cazul.
ART. 113
Lungimea cablului dintre pupitrul de comandã şi unitatea de expunere trebuie sã permitã instalarea pupitrului de comandã într-o zonã în care debitul dozei nu depãşeşte valoarea prevãzutã la art. 96 lit. a) şi va fi de cel puţin 20 m pentru generatoarele cu tensiune pânã la 300 kV şi de cel puţin 30 m pentru cele cu tensiune mai mare.
ART. 114
Fasciculul primar de radiaţii trebuie colimat la dimensiunea minimã necesarã. În cazul în care dimensiunea fasciculului primar depãşeşte mãrimea obiectului de radiografiat, este obligatorie dispunerea unui ecran de protecţie în spatele obiectului.
ART. 115
(1) Instalaţiile radiologice utilizate în desfãşurarea practicii de control nedistructiv cu radiaţii ionizante pot fi depozitate în mijlocul de transport autorizat, cu condiţia eliminãrii riscului de producere a furtului.
(2) Dacã lucrãrile se desfãşoarã pe o perioadã mai mare de 6 luni este obligatorie amenajarea unui depozit temporar la locul desfãşurãrii lucrãrilor, cu depozitarea în condiţii de protecţie fizicã şi de securitate radiologicã sau, dacã acest mod nu este optim din punct de vedere economic, instalaţiile trebuie transportate zilnic la şi de la depozitul titularului de autorizaţie.
(3) Dacã depozitul temporar nu este amenajat în zone aparţinând titularului de autorizaţie, va fi afişat un anunţ cu denumirea acestuia, adresa şi numãrul de telefon, pentru a putea fi contactat în caz de urgenţã.
ART. 116
Notificarea şi documentaţia aferentã desfãşurãrii practicii de control nedistructiv cu radiaţii ionizante în exteriorul incintei special amenajate se vor referi exclusiv la ansamblul concret de lucrãri care urmeazã a se executa într-o zonã sau un loc bine determinat (schelã petrolierã, şantier etc.), într-un interval care nu poate depãşi un an.
ART. 117
Notificarea lucrului cu instalaţii radiologice cu surse de radiaţii ionizante în exteriorul incintei special amenajate se face prin depunerea sau trimiterea la CNCAN a unui dosar care trebuie sã conţinã:
a) cerere, care se completeazã conform modelului prevãzut în anexa nr. 2 la prezentele norme;
b) documentaţia tehnicã întocmitã conform prevederilor art. 118;
c) alte informaţii considerate de solicitant necesare în susţinerea cererii.
ART. 118
Documentaţia tehnicã pentru desfãşurarea practicii de control nedistructiv cu radiaţii ionizante în exteriorul incintei special amenajate trebuie sã conţinã cel puţin urmãtoarele informaţii:
a) justificarea şi optimizarea activitãţii;
b) descrierea procedeelor de lucru folosite;
c) descrierea surselor de radiaţii, cu indicarea pentru fiecare sursã a radionuclidului şi activitãţii maxime în perioada de lucru propusã sau, dupã caz, tipul generatorului de radiaţii X (direcţional sau panoramic), parametrii maximi pentru generatoarele de radiaţii X, filtrarea totalã şi geometria fasciculului;
d) descrierea instalaţiilor utilizate, cu indicarea datelor de identificare;
e) geometriile de expunere, dacã este cazul;
f) delimitarea exactã a zonelor sau locurilor în care se intenţioneazã desfãşurarea activitãţii şi prezentarea schiţelor acestora, cu includerea cotelor importante pentru evaluarea securitãţii radiologice;
g) mãsurile care asigurã respectarea limitelor de doze prevãzute de normele în vigoare;
h) mãsurile propuse şi descrierea modului de aplicare a acestora pentru interzicerea accesului persoanelor din populaţie în zona delimitatã pentru desfãşurarea activitãţii;
i) evaluarea tipului de expunere, a dozelor, sistemul de monitorizare a personalului şi a mediului, indicarea organismului de dozimetrie individualã acreditat şi copia contractului încheiat cu acesta;
j) lista cu aparatura dozimetricã utilizatã, autorizatã şi verificatã metrologic;
k) mijloacele de radioprotecţie individualã şi colectivã utilizate;
l) mãsurile luate pentru evitarea pierderii sau sustragerii surselor;
m) aranjamentele de transport autorizat;
n) planul de intervenţie în caz de urgenţã radiologicã;
o) lista cu personalul implicat în desfãşurarea activitãţii;
p) perioada propusã pentru desfãşurarea lucrãrilor;
q) persoana responsabilã cu securitatea radiologicã;
r) declaraţia de expertizare şi acceptare a acestei documentaţii, datã de cãtre un expert acreditat.
ART. 119
(1) Solicitantul poate desfãşura activitatea de lucru cu surse închise de radiaţii ionizante sau cu generatoare de radiaţii X în exteriorul incintei special amenajate, în condiţiile respectãrii reglementãrilor aplicabile din domeniul nuclear şi a documentaţiei transmise, numai în situaţia în care primeşte acordul CNCAN, în scris, în timp de 30 de zile de la data depunerii documentaţiei.
(2) În cazul în care se transmit din partea CNCAN condiţionãri, respectarea acestora este obligatorie pe parcursul desfãşurãrii activitãţii.
(3) Prealabil desfãşurãrii lucrãrilor, cu 72 de ore înainte de începerea activitãţii de control nedistructiv, în exteriorul incintei special amenajate, titularul de autorizaţie are obligaţia sã notifice CNCAN şi Direcţiei de Sãnãtate Publicã - Laboratorul de Igiena Radiaţiilor de pe raza teritorialã în care acestea urmeazã sã se desfãşoare cu privire la lucrãrile pe care urmeazã sã le desfãşoare.
ART. 120
(1) În cazul apariţiei unor lucrãri urgente cu surse închise de radiaţii ionizante sau cu generatoare de radiaţii X în exteriorul incintei special amenajate, se acceptã transmiterea cererii şi documentaţiei prin fax, cu cel puţin 5 zile înainte de începerea lucrãrilor şi în urma obţinerii acordului CNCAN sã se înceapã operativ lucrãrile respective.
(2) Notificarea de urgenţã presupune achitarea unei taxe şi a unui tarif specific, de urgenţã, de cãtre solicitant, conform regulamentului de taxe şi tarife pentru autorizarea şi controlul activitãţilor nucleare, în vigoare.
ART. 121
Instalaţiile radiologice pot fi utilizate în exteriorul incintei special amenajate, dacã sunt îndeplinite urmãtoarele condiţii:
a) existã aceastã prevedere la capitolul "Condiţii" al autorizaţiei valabile eliberate de CNCAN pentru desfãşurarea practicii de control nedistructiv cu radiaţii ionizante;
b) s-a primit acordul CNCAN ca urmare a notificãrii;
c) existã o procedurã privind evidenţa, mişcarea şi depozitarea instalaţiilor radiologice;
d) existã o procedurã de stabilire a zonei controlate;
e) existã instrucţiuni de lucru cu instalaţia respectivã;
f) existã mijloace de avertizare şi marcare a zonei controlate;
g) existã aparaturã de control dozimetric verificatã metrologic şi dozimetre digitale pentru personalul operator;
h) echipa de lucru este formatã din cel puţin douã persoane, dintre care cel puţin una posedã permis de exercitare nivel 2 eliberat de CNCAN.

Transportul instalaţiilor radiologice cu surse radioactive

ART. 122
Transportul instalaţiilor radiologice cu surse radioactive trebuie sã se desfãşoare în condiţiile respectãrii cerinţelor Normelor de protecţie fizicã în domeniul nuclear, aprobate prin Ordinul preşedintelui Comisiei Naţionale pentru Controlul Activitãţilor Nucleare nr. 382/2001, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 766 şi 766 bis din 30 noiembrie 2001, a cerinţelor generale din Normele fundamentale pentru transportul în siguranţã al materialelor radioactive, a celor aplicabile din Acordul European pentru Transportul Rutier de Mãrfuri Periculoase (ADR) şi a urmãtoarelor condiţii:
a) containerul sã fie calificat şi pentru transport şi verificat. Este necesarã existenţa unei copii a certificatului de aprobare/validare a modelului de colet (tip A sau tip B);
b) sursa radioactivã trebuie sã fie în poziţia ecranatã şi cheia sã fie înlãturatã (sã fie în posesia operatorului);
c) debitul dozei mãsurat la peretele containerului şi la 1 m de acesta trebuie sã se încadreze în limitele prevãzute de reglementãrile în vigoare, în caz contrar coletul nu va fi transportat;
d) sã existe etichete de transport completate în mod corespunzãtor;
e) se interzice transportul surselor radioactive care nu posedã certificat valabil pentru absenţa contaminãrii nefixate de suprafaţã;
f) coletul trebuie sã fie bine asigurat şi ancorat corespunzãtor în mijlocul de transport;
g) mijlocul de transport trebuie sã fie prevãzut cu etichetele şi placardele conforme Normelor fundamentale pentru transportul în siguranţã al materialelor radioactive;
h) documentele de transport trebuie sã fie întocmite conform cerinţelor ADR şi sã conţinã planul de intervenţie în caz de accident de transport, documentele de provenienţã a sursei, certificatul de pregãtire profesionalã a conducãtorului auto, permisul de exercitare nivel 1, eliberat de titularul de autorizaţie pentru domeniul transportului materialelor radioactive şi licenţa de transport eliberatã de Autoritatea Rutierã Românã.
ART. 123
Transportul instalaţiilor radiologice cu surse radioactive în interiorul perimetrului aflat sub controlul administrativ al titularului de autorizaţie se face numai de cãtre personal instruit corespunzãtor.

CAP. VI
Urgenţe radiologice
Planificarea şi pregãtirea intervenţiei

ART. 124
(1) Titularul de autorizaţie are obligaţia sã identifice incidentele/accidentele care ar putea afecta persoanele expuse profesional şi/sau persoane din populaţie şi sã pregãteascã o procedurã pentru urgenţe.
(2) Procedura pentru urgenţe trebuie sã conţinã planurile de intervenţie pentru urgenţele radiologice identificate.
(3) Titularul de autorizaţie poate contracta executarea intervenţiei în caz de urgenţã radiologicã cu o unitate autorizatã pentru intervenţie. Contractul trebuie sã prevadã clar responsabilitãţile celor douã pãrţi.
ART. 125
Evenimentele pentru care trebuie sã fie elaborate planuri de urgenţã sunt incendiul, calamitãţile naturale (inundaţii, cutremure) şi, dupã caz, urmãtoarele:
1. Pentru instalaţii cu surse închise de radiaţii:
a) sursa radioactivã nu mai revine complet în container;
b) sursa radioactivã rãmâne blocatã în exteriorul ecranului de protecţie al containerului fie în capul de iradiere, fie pe tubul de transfer, fie la intrarea în container;
c) decuplarea sursei sau a portsursei de cablul de telecomandã ori ieşirea din tubul de transfer sau capul de iradiere;
d) furtul sau pierderea sursei/containerului cu sursã;
e) deteriorarea sursei sau a containerului (deformãri mecanice sau ca urmare a unui accident în timpul transportului);
f) contaminarea radioactivã rezultatã ca urmare a utilizãrii unei surse defecte sau deteriorate;
g) proasta funcţionare sau scoaterea deliberatã din funcţiune a sistemului de avertizare ori de securitate;
h) desprinderea capsulei cu sursã din sistemul de bercluire pe portsursã, ieşirea sursei din portsursã şi rãmânerea ei pe cablurile de ghidaj.
Pentru instalaţii cu generatoare de radiaţii X:
a) defectarea sistemului de control al timpului de expunere;
b) alimentarea accidentalã cu înaltã tensiune a tubului radiogen;
c) neglijenţa operatorului privind oprirea expunerii controlate manual;
d) defectarea sistemului de intercondiţionare, avertizare, de securitate sau scoaterea deliberatã din funcţiune a acestora;
e) scurgerea de ulei din instalaţie;
f) defectarea instalaţiei sau deteriorarea ecranãrii.

Planul de intervenţie

ART. 126
(1) Pentru realizarea planului de intervenţie trebuie consultat un expert în protecţie radiologicã.
(2) Expertul în protecţie radiologicã trebuie sã avizeze planul de intervenţie.
ART. 127
Planul de intervenţie trebuie sã conţinã cel puţin urmãtoarele:
a) identificarea accidentelor potenţiale şi a altor evenimente care ar putea apãrea în timpul desfãşurãrii practicii de control nedistructiv cu radiaţii ionizante şi evaluarea riscurilor potenţiale asociate acestora;
b) identificarea tuturor persoanelor autorizate sã participe la diferitele faze ale intervenţiei;
c) identificarea tuturor persoanelor sau organizaţiilor care trebuie notificate în caz de incident, inclusiv posibilitatea de contactare a acestora (telefon, fax, e-mail, adrese);
d) indicaţii privind modul de recunoaştere a momentului în care este necesar sã fie implementat un anumit plan de intervenţie;
e) instrucţiuni specifice pentru fiecare situaţie de urgenţã identificatã;
f) instrucţiuni speciale care trebuie urmate în cazul în care existã riscul pierderii de vieţi omeneşti;
g) identificarea şi achiziţionarea mijloacelor şi echipamentelor necesare intervenţiei;
h) instrucţiuni privind înlãturarea panicii, interzicerea atingerii sursei cu mâna, retragerea la distanţã, planificarea etapelor urmãtoare şi implementarea acestora, limitarea la mãsuri de intervenţie care sunt în concordanţã cu gradul de experienţã şi competenţa de care se dispune, solicitarea sprijinului sau asistenţei tehnice.
ART. 128
Responsabilul cu securitatea radiologicã rãspunde de aplicarea concretã a planului de intervenţie aprobat.
ART. 129
Prealabil desfãşurãrii intervenţiei, participanţii la intervenţie trebuie sã fie avertizaţi cu privire la riscurile asupra sãnãtãţii şi sã accepte, în scris, participarea la intervenţie.

Identificarea şi achiziţionarea mijloacelor şi echipamentelor necesare intervenţiei

ART. 130
Dotarea minimã necesarã pentru intervenţie în cazul instalaţiilor radiologice cu surse radioactive este:
a) aparaturã de control dozimetric corespunzãtoare;
b) dozimetre individuale digitale cu prag de alarmare;
c) bariere fizice şi semne de avertizare corespunzãtoare;
d) ecrane de plumb destinate surselor utilizate;
e) mijloace adecvate pentru manipularea surselor radioactive de la distanţã;
f) container adecvat pentru stocarea sursei radioactive recuperate;
g) echipamente pentru telecomunicaţie;
h) baterii de schimb pentru aparatura de control dozimetric;
i) mijloace pentru delimitare şi avertizare luminoasã şi sonorã a zonei de intervenţie.

Instruirea personalului în vederea implementãrii planului de intervenţie

ART. 131
Toate persoanele desemnate sã participe la intervenţii trebuie sã fie nominalizate în scris şi sã fie instruite în mod corespunzãtor pentru a înţelege conţinutul planului de intervenţie şi pentru a utiliza corect mijloacele şi echipamentele necesare intervenţiei.
ART. 132
Cunoştinţele personalului desemnat sã participe la intervenţii trebuie sã fie verificate la intervale regulate, care nu trebuie sã fie mai mari de douã luni.

Planificarea exerciţiilor de intervenţie

ART. 133
Exerciţiile de intervenţie trebuie sã se desfãşoare la intervale regulate stabilite în funcţie de mãrimea riscului potenţial de apariţie a incidentului, dar nu mai mari de un an.

Planificarea reviziilor periodice ale planului de intervenţie

ART. 134
Planul de intervenţie trebuie revizuit la intervale regulate, dupã cum urmeazã:
a) anual, referitor la persoanele desemnate sã participe la intervenţie, la mijloacele de comunicare şi la mijloacele şi echipamentele de intervenţie;
b) la fiecare 6 luni, în cazul desfãşurãrii practicii de control nedistructiv cu radiaţii ionizante în exteriorul incintelor special amenajate;
c) la fiecare 5 ani, în cazul desfãşurãrii practicii de control nedistructiv cu radiaţii X în incinte special amenajate;
d) ori de câte ori se introduce un nou tip de instalaţie cu sursã de radiaţii, pentru care nu existã acoperire prin mãsurile de intervenţie prevãzute de planul existent.

CAP. VII
Raportarea accidentelor

ART. 135
Raportul privind desfãşurarea accidentului trebuie sã fie întocmit de responsabilul cu securitatea radiologicã, cu participarea unui expert acreditat în protecţie radiologicã.
ART. 136
Raportul trebuie sã includã:
a) descrierea cât mai detaliatã a accidentului;
b) identificarea instalaţiilor şi a personalului implicat;
c) cauzele producerii accidentului, acolo unde acestea se cunosc;
d) mãsurile luate pentru restabilirea situaţiei;
e) dozele primite de personalul afectat;
f) recomandãri cu privire la mãsurile care trebuie luate pentru prevenirea producerii unor situaţii similare.

CAP. VIII
Anunţãri şi raportãri

ART. 137
(1) Titularul de autorizaţie are obligaţia sã anunţe la CNCAN:
a) în termen de 10 zile de la data producerii, printr-un raport întocmit conform prevederilor art. 40 alin. (2), orice expunere externã la radiaţii care depãşeşte valorile prevãzute la art. 11;
b) de îndatã, orice accident printr-un raport întocmit conform prevederilor art. 135 şi 136;
c) de îndatã, orice accident de transport care a condus la deteriorarea containerului sau la rãspândirea de material radioactiv;
d) de îndatã, orice pierdere sau sustragere de instalaţii radiologice, printr-un raport în care sã fie descrise instalaţiile radiologice implicate, împrejurãrile în care acestea au fost pierdute sau sustrase şi riscurile care pot apãrea.
(2) Titularul de autorizaţie are obligaţia:
a) sã consemneze într-un registru propriu operaţiunile executate şi mişcarea instalaţiilor radiologice în exteriorul incintei special amenajate;
b) sã includã în raportul anual cãtre CNCAN un extras din evidenţele prevãzute la lit. a).
ART. 138
(1) Orice situaţie de urgenţã radiologicã care afecteazã alte zone decât zona controlatã şi zona supravegheatã trebuie notificatã de îndatã la:
a) direcţia de sãnãtate publicã de pe raza teritorialã pe care s-a produs evenimentul;
b) comandamentul apãrãrii civile de pe raza teritorialã pe care s-a produs evenimentul.
(2) În cazul pierderii, furtului din laboratoare sau din mijlocul de transport al sursei radioactive ori al instalaţiei radiologice, notificarea prevãzutã la alin. (1) se va face, de îndatã, şi la organul de poliţie pe a cãrui razã s-a produs evenimentul.

CAP. IX
Dispoziţii finale şi tranzitorii

ART. 139
Modelul pentru cererea de autorizare prezentat în anexa nr. 1 la prezentele norme poate fi utilizat ca alternativã la formularul nr. 4 - Model pentru cererea de autorizare a activitãţii din Normele de securitate radiologicã - Proceduri de autorizare.
ART. 140
În termen de un an de la data intrãrii în vigoare a prezentelor norme titularii de autorizaţie au obligaţia sã ia mãsurile necesare pentru instituirea şi implementarea sistemului de radioprotecţie operaţionalã.
ART. 141
Începând cu data intrãrii în vigoare a prezentelor norme, <>art. 106-113 din Ordinul CSEN nr. 133/1976 privind stabilirea Normelor republicane de securitate nuclearã referitoare la regimul de lucru cu surse de radiaţii nucleare şi orice alte dispoziţii referitoare la desfãşurarea în siguranţã a practicii de control nedistructiv cu radiaţii ionizante se abrogã.

ANEXA 1
-------
la norme
--------

MODEL
pentru cererea de autorizare şi pentru planul de evaluare
a practicii de control nedistructiv cu radiaţii ionizante

Antetul solicitantului Nr./data expedierii la CNCAN

Tipul autorizaţiei:
● Autorizare iniţialã
● Modificarea autorizaţiei eliberate de CNCAN cu nr. ...............
● Prelungirea valabilitãţii autorizaţiei eliberate de CNCAN cu nr. ......

Activitatea pentru care se solicitã autorizarea:
● Amplasare (Se vor completa cap. I-III)
● Construcţie (Se vor completa cap. I şi II)
● Utilizare (Se vor completa cap. I-IV)
● Transport

● Completarea la documentaţia înregistratã la CNCAN cu nr. .../data ......

I. INFORMAŢII GENERALE

I.1. Denumirea solicitantului ......................................

Adresa solicitantului:


────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Adresa sediului social Adresa entitãţii Adresa locului de
administrative desfãşurare a practicii
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

I.2. Expertul acreditat în protecţie radiologicã
Numele şi prenumele ..................................................
Nr. permisului de exercitare .........................................
Telefon ..............................................................
I.3. Persoana care poate angaja legal rãspunderea solicitantului
Numele şi prenumele ....................................
Telefon .................., fax ............., e-mail ..............
I.4. Data preconizatã pentru începerea activitãţii ..................

II. SURSE ŞI INSTALAŢII RADIOLOGICE

II.1. Instalaţii radiologice cu surse închise de radiaţii





────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
N Denumirea Cla- Pro- Activi- Seria/
r comercialã Pro- Sursa sifi- ducã- tatea anul
c a ducã- ASR radio- Radio- carea torul maximã pro-
r instalaţiei/ torul nr. activã nuclid con- de (TBq) duce-
t modelul, insta- (model) form sursã rii/data
seria laţiei SR ISO radio- intrãrii
şi anul 2919 activã in
producerii evidenţã
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



II.2. Generatoare de radiaţii X


────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. Denumirea Producãtorul ASR Înalta Intensitatea Seria/anul
crt. comercialã instalaţiei nr. tensiune curentului producerii/data
a radiogenã în tubul intrãrii în
instalaţiei, (kV) radiogen evidenţã
modelul (mA)
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────





II.3. Acceleratori
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Denumirea Producãtorul ASR Tipul Energia Intensitatea Seria/anul
Nr. comercialã instalaţiei nr. de maximã maximã a producerii/
crt. a radiaţie (MeV) curentului data
instalaţiei, (mA) intrãrii în
modelul evidenţã
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



III. AMENAJĂRI

III.1. Amplasarea amenajãrilor
Se vor prezenta pe scurt:
a) descrierea amplasãrii în zonã a clãdirii şi a cãilor de acces;
b) descrierea generalã a clãdirii în care urmeazã sã se amplaseze amenajãrile, cu indicarea în plan a numãrului de paliere ale clãdirii şi a suprafeţelor desfãşurate pe fiecare palier;
c) descrierea spaţiilor destinate desfãşurãrii activitãţilor conexe practicii de control nedistructiv cu radiaţii ionizante, cu indicarea lor în plan;
d) descrierea activitãţilor care se desfãşoarã în celelalte spaţii şi încãperi, aflate atât pe palierul pe care se amplaseazã amenajãrile, cât şi pe palierele de deasupra şi dedesubt;
e) legãturile funcţionale cu celelalte activitãţi existente;
f) zona din jurul clãdirii în care urmeazã sã se amplaseze amenajãrile, cu indicarea celorlalte activitãţi existente.
III.2. Lucrãri de construcţie
Se vor prezenta:
a) descrierea incintelor de iradiere, a mijloacelor de ecranare, a mijloacelor de avertizare, a materialelor folosite pentru finisaje;
b) descrierea spaţiilor destinate lucrului permanent al persoanelor expuse profesional;
c) descrierea sistemului de ventilaţie, cu indicarea în plan a gurilor de aspiraţie şi refulare, a ventilatoarelor, a sistemelor de epurare a aerului, capacitãţilor de rezervã asigurate;
d) descrierea instalaţiei de alimentare cu apã, canalizare, încãlzire;
e) descrierea sistemului de iluminat, semnalizare, avertizare, comunicaţii.
III.3 Analiza de securitate
Se va prezenta calculul grosimii ecranelor de radioprotecţie efectuat conform cerinţelor prezentelor norme.
III.4. Depozitarea instalaţiilor
Se vor prezenta:
a) mãsurile necesare pentru a împiedica sustragerea instalaţiilor;
b) mãsurile pentru prevenirea şi semnalizarea incendiului şi inundaţiei;
c) mijloacele de avertizare;
d) calculul grosimii ecranelor de radioprotecţie.

IV. SISTEMUL DE RADIOPROTECŢIE OPERAŢIONALĂ

IV.1. Organizarea activitãţii
Se vor prezenta:
a) descrierea structurii organizatorice, cu definirea clarã a autoritãţii şi a responsabilitãţilor privind radioprotecţia şi securitatea radiologicã;
b) programul de instruire care trebuie sã conţinã descrierea procedurilor sistemului de radioprotecţie operaţionalã, riscurile pe care le implicã asupra sãnãtãţii activitatea desfãşuratã, semnificaţia mijloacelor de avertizare, instrucţiunile de utilizare a instalaţiilor şi a aparaturii de control dozimetric etc.;
c) înregistrãrile şi evidenţele care trebuie menţinute;
d) decizia de nominalizare a responsabilului cu radioprotecţia;
e) desemnarea expertului acreditat în protecţie radiologicã.
IV.2. Clasificarea zonelor. Monitorizarea radiologicã de mediu şi monitorizarea individualã
Se vor prezenta:
a) procedura de asigurare a monitorizãrii radiologice de mediu, precizând periodicitatea cu care se vor face mãsurãtorile, aparatura utilizatã, procedurile de mãsurare şi acţiunile care vor fi întreprinse în cazul în care se constatã cã valorile mãsurate depãşesc valorile maxime admise;
b) criteriile folosite pentru clasificarea zonelor;
c) mijloacele prin care se asigurã monitorizarea individualã a persoanelor expuse profesional;
d) marcarea zonelor pe schiţele prezentate;
e) controlul accesului în zona supravegheatã şi în zona controlatã şi intercondiţionãrile.
IV.3. Programul de mãsuri pentru asigurarea calitãţii în desfãşurarea practicii
Se vor prezenta:
a) manualul de management al calitãţii, conform prevederilor normelor specifice;
b) programul de revizuire a procedurilor şi de control al reviziilor procedurilor;
c) procedura privind asigurarea verificãrilor periodice a instalaţiilor, a surselor de radiaţii şi a eficienţei echipamentelor, dispozitivelor şi tehnicilor de protecţie, etalonarea, verificarea periodicã a aparatelor de mãsurã, precum şi evaluarea utilizãrii lor corespunzãtoare;
d) aranjamentele contractuale cu unitãţi autorizate pentru asigurarea verificãrilor şi expertul acreditat în protecţie radiologicã care supervizeazã modul de desfãşurare a practicii;
e) aranjamentele şi procedeele de intervenţie în caz de urgenţã radiologicã.
IV.4. Procedura pentru asigurarea desfãşurãrii transportului în condiţiile respectãrii cerinţelor normelor în vigoare
IV.5. Prezentarea planului de intervenţie în caz de incident
IV.6. Aranjamentele privind dispunerea finalã ca deşeu radioactiv, în cazul dezafectãrii instalaţiilor
IV.7. Evidenţe şi înregistrãri
Se vor prezenta procedurile aplicabile pentru evidenţa şi înregistrãrile privind:
a) monitorizarea persoanelor expuse profesional;
b) monitorizarea radiologicã a mediului de lucru;
c) verificãrile instalaţiilor şi verificãrile metrologice ale aparaturii de control dozimetric;
d) evidenţa instalaţiilor şi surselor de radiaţii şi a mişcãrii sau utilizãrii acestora;
e) verificãrile absenţei contaminãrii nefixate de suprafaţã;
f) investigarea şi raportarea incidentelor;
g) instruirea personalului;
h) supravegherea medicalã a personalului expus profesional.

ANEXA 2
-------
la norme
--------

Denumirea unitãţii legal constituite: ............................
Sediul social: ...................................................
Actul normativ în temeiul cãruia unitatea este legal constituitã:
..................................................................
Telefon: ..............................
Fax: ..................................
Nr. de înregistrare/data: .............


Cãtre
Comisia Naţionalã pentru Controlul Activitãţilor Nucleare
Bd. Libertãţii nr. 14, Bucureşti, sectorul 5, CP 42-4

1. Notificãm intenţia de a desfãşura lucrul în exteriorul incintei special amenajate cu:
● surse închise de radiaţii ionizante
● generatori de radiaţii X
2. Denumirea solicitantului ..........................................
- sediul social: localitatea .............., sectorul/judeţul ............,
str. .................................. nr. .........
- telefon ..............., fax .................
- numãrul autorizaţiei CNCAN valabile, pe care o deţine solicitantul
..................................................................
3. Instalaţii radiologice cu surse de radiaţii ionizante:
a) denumirea instalaţiei: .........................................
b) numãrul instalaţiilor ..........................................
c) model ..........................., radionuclid .................,
activitatea (Bq) ..............., la data ..................
d) parametrii maximi ai instalaţiei:
- înalta tensiune radiogenã .....................................kV
- intensitatea curentului/puterea maximã ...................... mA/kW
- filtrarea totalã .........., geometria fasciculului ................
e) producãtor ...................., furnizor .......................
4. Zona (locul) în care se vor executa lucrãrile ...................
....................................................................
....................................................................
5. Perioada în care se vor desfãşura lucrãrile .....................
6. Persoana responsabilã: numele şi prenumele ......................
Permisul de exercitare nr. ..., domeniul ....., specialitatea ......
7. Anexãm documentaţia tehnicã pentru autorizare, care conţine un numãr de ..... file, un opis şi care este semnatã de expertul acreditat în protecţie radiologicã ...................., permis de exercitare nivel 3 eliberat de CNCAN cu nr. .......

Persoana împuternicitã sã reprezinte unitatea legal constituitã,

numele .........................
funcţia ........................
semnãtura ......................
L.S.

-----------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016