Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 154 din 1 iunie 2006  pentru aprobarea Ghidului privind iluminarea exterioara a instalatiilor nucleare    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 154 din 1 iunie 2006 pentru aprobarea Ghidului privind iluminarea exterioara a instalatiilor nucleare

EMITENT: COMISIA NATIONALA PENTRU CONTROLOLUL ACTIVITATILOR NUCLEARE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 510 din 13 iunie 2006

În conformitate cu prevederile:
● <>Legii nr. 111/1996 privind desfãşurarea în siguranţã a activitãţilor nucleare, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
● <>Hotãrârii Guvernului nr. 1.627/2003 privind aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a Comisiei Naţionale pentru Controlul Activitãţilor Nucleare, cu modificãrile ulterioare,

preşedintele Comisiei Naţionale pentru Controlul Activitãţilor Nucleare emite urmãtorul ordin:

ART. 1
Se aprobã Ghidul privind iluminarea exterioarã a instalaţiilor nucleare, prevãzut în anexa care face parte integrantã din prezentul ordin.
ART. 2
Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I.
ART. 3
Ordinul intrã în vigoare în termen de 30 de zile de la data publicãrii în Monitorul Oficial al României, Partea I.
ART. 4
Direcţia materiale speciale va duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.

Preşedintele Comisiei Naţionale pentru Controlul Activitãţilor Nucleare,
Vilmos Zsombori

Bucureşti, 1 iunie 2006.
Nr. 154.


ANEXĂ
GHID
privind iluminarea exterioarã a instalaţiilor nucleare

1. Domeniu
ART. 1
Prezentul ghid stabileşte mãsurile care trebuie luate de cãtre titularul de autorizaţie pentru asigurarea unei iluminãri exterioare suficiente pentru a asigura, în zona protejatã şi în zona controlatã, buna funcţionare a camerelor video, pentru evaluarea corectã a alarmelor, precum şi pentru a permite intervenţia efectivã a personalului de protecţie fizicã şi a forţei de rãspuns în cazul unei intenţii de penetrare a sistemului de protecţie fizicã.

2. Principii
ART. 2
Iluminarea nu trebuie sã fie inferioarã în niciun moment unei valori prestabilite pentru care sunt asigurate buna funcţionare a camerelor video, evaluarea corectã a alarmelor şi o vizibilitate suficientã în zona iluminatã.
ART. 3
Iluminarea trebuie sã se situeze peste valoarea pragului minim, chiar în condiţiile în care sursele de luminã sunt uzate sau murdare, se produce o scãdere a tensiunii electrice sau din alte cauze.
ART. 4
În momentul atingerii pragului minim de iluminare se vor lua mãsuri compensatorii (întreţinere şi reparare sau montarea de surse suplimentare de luminã) pentru realizarea unei iluminãri optime a zonei protejate.
ART. 5
Sursele de luminã şi camerele video trebuie sã fie compatibile, astfel încât sã asigure evaluarea corectã a alarmelor.
ART. 6
Deconectarea unor pãrţi din iluminarea exterioarã va fi stabilitã în funcţie de situaţie, astfel încât sã nu se creeze vulnerabilitãţi ale sistemului de supraveghere şi alarmare.

3. Obiective
ART. 7
Prezentul ghid are ca obiective asigurarea în exteriorul zonei de siguranţã a bunei funcţionãri a camerelor video, evaluarea corectã a alarmelor, precum şi asigurarea unei vizibilitãţi bune, pentru a permite intervenţia efectivã a personalului de protecţie fizicã şi a forţei de rãspuns în cazul depistãrii intenţiei de penetrare a sistemului de protecţie fizicã.

4. Cerinţe generale
ART. 8
Corpurile de iluminat trebuie sã prezinte siguranţã în funcţionare şi sã fi funcţionat în condiţii comparabile cu cele din instalaţia de iluminat a sistemului de protecţie fizicã cel puţin 2 ani şi sã aibã un nivel de protecţie fizicã corespunzãtor condiţiilor de montaj.
ART. 9
Carcasele corpurilor de iluminat trebuie sã fie rezistente la lovire şi sã asigure un grad de protecţie corespunzãtor.
ART. 10
Iluminarea minimã trebuie sã fie menţinutã la temperaturi exterioare cuprinse între -25°C şi +40°C.
ART. 11
Lãmpile trebuie sã se aprindã în mod ireproşabil în tot domeniul temperaturilor de lucru. Timpul de la prima aprindere, respectiv timpul de reaprindere, pânã la atingerea iluminãrii minime nu trebuie sã depãşeascã valorile cuprinse în tabelul nr. 1.
ART. 12
Culoarea luminii emise de lãmpile de iluminat trebuie sã permitã recunoaşterea culorii în cazul în care sunt folosite camere video color.
ART. 13
Iluminatul exterior trebuie prevãzut cu o sursã de alimentare auxiliarã localizatã în interiorul zonei protejate, care sã poatã furniza energie electricã suficientã pentru obţinerea iluminãrii minime, în cazul unei defecţiuni a sursei principale care realizeazã alimentarea cu energie electricã.
ART. 14
Iluminarea cãilor de acces trebuie asiguratã în mod neîntrerupt. În caz de avarie a instalaţiei de iluminare principalã, iluminarea de avarie trebuie sã asigure în cel mult douã secunde o iluminare de cel puţin 15 lux.
ART. 15
Cablurile de alimentare a lãmpilor de iluminat trebuie sã fie îngropate la cel puţin 50 cm. Cablurile nu trebuie sã fie vizibile în nici un punct al traseului de alimentare.
ART. 16
Şanţurile pentru cabluri trebuie acoperite astfel încât sã poatã fi deschise doar folosind utilaje specifice sau alte mijloace auxiliare.
ART. 17
Stâlpii pe care sunt montate corpurile de iluminat trebuie sã permitã trecerea prin interior a cablului de alimentare fãrã ca acesta sã rãmânã expus intervenţiei din exterior.
ART. 18
Iluminarea va fi mãsuratã noaptea şi în condiţii de vizibilitate normalã (fãrã ceaţã, fum etc.).
ART. 19
Alegerea tipului de corp de iluminat se va face astfel încât în condiţiile temperaturilor exterioare scãzute sã fie asiguratã iluminarea minimã.
ART. 20
Proiectul instalaţiei de iluminat trebuie sã prezinte:
- rezultatul calculului valorilor puterii de iluminare verticalã şi orizontalã şi a proporţionalitãţii dintre ele într-o formã uşor de urmãrit;
- datele referitoare la caracteristicile tehnice ale corpurilor de iluminat utilizate (împãrţirea iluminãrii în plan vertical şi orizontal, gradul de eficienţã a corpurilor de iluminat);
- date tehnice ale lãmpilor de iluminat utilizate (de exemplu, dependenţa fluxului luminos de temperaturã, pierderile de flux luminos şi procentul de defectare a lãmpilor în funcţie de timpul de ardere, media timpului de bunã funcţionare, indexul de redare a culorilor, comportamentul la aprindere, respectiv la reaprindere).

5. Verificarea sistemului de iluminare
ART. 21
În cadrul verificãrilor sistemelor de iluminare trebuie urmãritã respectarea valorii minime a iluminãrii pentru zona exterioarã din interiorul zonei protejate.
ART. 22
Intervalul de timp dintre douã verificãri ale sistemului de iluminare va fi stabilit în funcţie de durata de ardere utilã a lãmpilor şi de amplasarea corpurilor de iluminat.
ART. 23
Sursele auxiliare de energie electricã vor fi verificate şi puse în funcţiune periodic, conform procedurii de utilizare a sistemului de iluminare.

6. Întreţinerea sistemelor de iluminat
ART. 24
Piesele de schimb ale corpurilor de iluminat trebuie sã fie depozitate la îndemânã de cãtre utilizator, astfel încât, atunci când este cazul, iluminarea minimã sã poatã fi restabilitã în cel mai scurt timp.
ART. 25
Orice intervenţie asupra sistemului de iluminare trebuie fãcutã numai de persoane calificate.

7. Definiţii
a) Iluminarea este raportul dintre fluxul luminos care cade perpendicular pe o suprafaţã şi aria suprafeţei respective;
b) Iluminarea orizontalã reprezintã componenta iluminãrii mãsuratã pe direcţia orizontalã;
c) Iluminarea verticalã este componenta iluminãrii mãsuratã pe direcţia verticalã;
d) Instalaţia nuclearã reprezintã:
- orice reactor nuclear, cu excepţia aceluia cu care este echipat un mijloc de transport maritim ori aerian spre a fi folosit ca sursã de putere, dacã este pentru propulsie sau în orice alt scop;
- orice uzinã care foloseşte combustibil nuclear pentru producerea de materiale nucleare, inclusiv orice uzinã de retratare a combustibilului nuclear iradiat;
- orice instalaţie în care sunt stocate materiale nucleare, cu excepţia depozitãrilor în vederea transportului de materiale nucleare. Instalaţiile nucleare aparţinând unui singur operator, care se aflã pe acelaşi amplasament, vor fi considerate o singurã instalaţie nuclearã;
e) Zona protejatã reprezintã o zonã supravegheatã în permanenţã de cãtre personalul de pazã şi/sau prin mijloace tehnice, înconjuratã de o barierã fizicã şi cu un numãr limitat de cãi de acces controlate;
f) Zona vitalã reprezintã o zonã în care se aflã materiale nucleare, echipamente, dispozitive sau sisteme care pot fi vulnerabile la acţiuni de sabotaj sau furt;
g) Strada de centurã este drumul care înconjoarã instalaţia nuclearã, situat în zona de detecţie;
h) Zona de detecţie este zona în care se realizeazã supravegherea prin diverse mijloace, în vederea detectãrii intruziunii.

Tabelul nr. 1

Puterea minimã de iluminare şi alte criterii de determinare a calitãţii
pentru iluminarea exterioarã a instalaţiilor
nucleare, în scopul asigurãrii faţã de atacuri
sau faţã de intervenţii ale terţilor


──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Zona Durata Nivelul Propor- Locul sau a) prima Indicaţie
de de minim ţiona- nivelul aprindere, referitoare
ilumi- funcţio- de litate pentru respectiv la planificare,
nare nare ilumi- E min/ evaluarea b) reaprin- executare,
nare E max şi derea recepţie şi
E min mãsurarea pânã la mãsurarea
valorilor atingerea repetatã
minime nivelului
minim de
iluminare
c) alimen-
tarea cu
energie
electricã
de urgenţã
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
0 1 2 3 4 5 6 7
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Zona Caz de 5 lx - 5 m înaintea - Dacã existã un
gar- nece- gardului pe- şanţ, spaţiul
dului sitate rimetral, aflat imediat în
peri- la 0,2 m faţa gardului
metral deasupra perimetral
nivelului va fi iluminat
solului (EN), astfel încât
orizontal, sã poatã fi
precum şi la recunoscute
0,5, 1,0 şi persoane; aceastã
1,5 m deasupra iluminare poate
EN, vertical fi
în direcţia deconectatã pe
gardului zone.
perimetral

Strada Caz de - - Separat de ilumi-
de nece- narea zonei
centurã sitate înconjurãtoare,
aceastã iluminare
poate fi
deconectatã
pe zone.
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
2. Zona Continuu 1 lx 25 m în faţa b) dupã Definiţia puterii
de limitei maximum verticale de
25 m exterioare 30 s, iluminare - vezi
în a zonei de minimum figura nr. 1.
exte- detecţie, 0,5 E min
riorul la 0,2 m
zonei deasupra
de nivelului
detec- solului (EN),
ţie orizontal

3 lx 25 m înaintea
limitei
exterioare
a zonei
de detecţie,
la 0,5, 1,0,
1,5 m deasupra
nivelului
solului (EN),
vertical în
direcţia zonei
de detecţie
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
3. Zona Continuu 10 lx 1:10 La 0,2 m b) dupã Definiţia puterii
în care (dupã deasupra EN, maximum verticale
detecţia caz în plan 30 s, de iluminare -
se face redusã orizontal minimum vezi figura nr. 1.
prin la 0,5 E min Pardoseala şi
mijloace 5 lx)*1) zidurile/
tehnice gardurile de
3 lx 1:10 La 0,5, 1,0 limitare
(dupã şi 1,5 m trebuie sã aibã,
caz deasupra EN în scopul
redusã pe axa creşterii
la medianã a contrastului,
2 lx)*2) zonei suprafeţe
de detecţie, întunecate,
în plan cu un grad de
vertical, în reflexie
direcţia pe cât posibil
camerei mai redus.
Nivelul de
10 lx 1:6 La 0,2 m iluminare
deasupra verticalã este
nivelului obţinut astfel:
solului (EN), corpurile
în plan luminoase vor fi
orizontal aşezate la o
distanţã de
6 lx 1:6 La 0,5, 1,0 şi peste 1 m
1,5 m de limita
deasupra EN interioarã a
în axa zonei de
medianã a zonei detecţie şi
de detecţie, în lumineazã în
plan vertical, în direcţia zonei
direcţia zonei de detecţie.
exterioare de Evitarea orbirii
siguranţã personalului
(perpendicular pe de protecţie
zona de detecţie). fizicã. Fluxul
luminos ridicat de
iluminare (orbire)
în direcţia zonei
din faţã va
împiedica inter-
venţia terţilor.

Drumuri Continuu Pe cât se poate,
în zona întune-
coasã nivelul
minim de iluminare
trebuie respectat.
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
4. Zona Alarma 15 lx 1:10 0,2 m deasupra EN, b) dupã Nivelul minim de
cuprinsã respectiv 5 minute, iluminare poate fi
între suprafaţa minimum atins prin ilumi-
zona de de mers orizontal 0,5 E min narea continuã sau
detecţie continuã sau prin
şi pornire în caz de
zonele alarmã.
vitale,
precum
şi
zonele
uşor
acce-
sibile
ale
acope-
rişului
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
5. Cons- Alarma 15 lx 1:10 0,2 m în faţa a) maximum
trucţii peretelui 2 s
(pereţii clãdirii,pânã la b) maximum
exte- 10 m deasupra EN, 2 s
riori vertical 0,2 m c) maximum
ai deasupra EN, 30 s
clãdi- pânã la 10 m
rilor în faţa peretului
care orizontal
ţin de
zona EN,
vitalã)
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
6. Zonele Dacã 100 lx 1:16 0,2 m deasupra a),b) maximum Limitarea
din este EN, în zona 30 s orbirii,
vecinã- nevoie controlului c) - dupã evitarea
tatea respectiv al maximum 30 s, umbrelor,
punc- porţii, circa 15 lx utilizarea
telor orizontal - dupã maximum lãmpilor
de 5 minute, care asigurã
(zone circa 30 lx o bunã redare
în a culorilor
exteri-
orul Continuu 10 lx
spaţiilor
închise
pentru
controlul
accesului
persoa-
nelor,
vehicu-
lelor,
încãrcã-
turilor)
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
7. Intrã- Continuu 10 lx 1:6 0,2 m în faţa b) maximum
rile în suprafeţei/uşii 2 s
zonele Alarma 15 lx propriu-zise de c) - dupã 2 s,
vitale intrare, minimum
(acces vertical 0,5 E min
de - dupã maximum
serviciu, 30 s, E min
acces de
necesi-
tate,
uşi de
între-
ţinere),
ieşirile
de
urgenţã
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

_________
*1), *2) Este permisã o reducere a puterii minime de iluminare numai dacã
anterior a fost dovedit prin probe cã este asiguratã totuşi o putere de
iluminare suficientã pentru verificarea alarmei în zona de detecţie.



Figura nr. 1

NOTA(CTCE)
Figura nr. 1: "Direcţia puterii de iluminare verticalã Ev" se gãseşte în Monitorul Oficial Nr. 510 din 13 iunie 2006, Partea I, pag. 16. (a se vedea imaginea asociatã).

L = corp de iluminat
a = distanţa corpurilor de iluminat
b = lãţimea zonei de detecţie


┌───────┬────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Ev │Putere de iluminare verticalã la înãlţimea de 0,5m, 1m, 1,5m deasu- │
│ │pra nivelului solului │
├───────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Ev 1, 3│În cazul detectãrii tehnice în direcţia camerei (K) │
├───────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Ev 2 │În cazul detectãrii de persoane în direcţia zonei exterioare de │
│ │siguranţã (personalul de protecţie fizicã) │
├───────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Ev 4 │În cazul iluminãrii spaţiului din faţã │
└───────┴────────────────────────────────────────────────────────────────────┘


----
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016