Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 153 din 26 februarie 2003  pentru aprobarea Normelor metodologice privind infiintarea, organizarea si functionarea cabinetelor medicale    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 153 din 26 februarie 2003 pentru aprobarea Normelor metodologice privind infiintarea, organizarea si functionarea cabinetelor medicale

EMITENT: MINISTERUL SANATATII SI FAMILIEI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 353 din 23 mai 2003

Având în vedere <>art. 15 din Legea nr. 629/2001 pentru aprobarea <>Ordonanţei Guvernului nr. 124/1998 privind organizarea şi funcţionarea cabinetelor medicale,
vazand Referatul de aprobare al Direcţiei politici de dezvoltare, programe Banca Mondialã şi privatizare nr. DB 1.759/2003,
în temeiul <>Hotãrârii Guvernului nr. 22/2001 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sãnãtãţii şi Familiei, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,

ministrul sãnãtãţii şi familiei emite urmãtorul ordin:

ART. 1
Se aproba Normele metodologice privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea cabinetelor medicale, cuprinse în anexa nr. 1.
ART. 2
Dotarea minima obligatorie pentru cabinetele medicale de specialitate este prevãzutã în anexa nr. 2.
ART. 3
Anexele nr. 1 şi 2 fac parte integrantã din prezentul ordin.
ART. 4
Direcţiile de specialitate din cadrul Ministerului Sãnãtãţii şi Familiei, precum şi direcţiile de sãnãtate publica judeţene şi a municipiului Bucureşti vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
ART. 5
Pe data intrãrii în vigoare a prezentului ordin <>Normele nr. 786/1998 privind formele de exercitare a profesiunii de medic, aprobate prin <>Ordonanta Guvernului nr. 124/1998 privind organizarea şi funcţionarea cabinetelor medicale, emise de Ministerul Sãnãtãţii şi de Colegiul Medicilor din România şi publicate în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 470 din 8 decembrie 1998, precum şi anexa nr. 2 la Ordinul ministrului sãnãtãţii nr. 84/1998 privind autorizaţia de libera practica medicalã din România îşi înceteazã aplicabilitatea.
ART. 6
Prezentul ordin se va publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Ministrul sãnãtãţii
şi familiei,
Daniela Bartos

Bucureşti, 26 februarie 2003.
Nr. 153.

ANEXA 1

NORME METODOLOGICE
privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea cabinetelor medicale

CAP. 1
Dispoziţii generale

ART. 1
Furnizarea serviciilor medicale în regim ambulatoriu se realizeazã prin intermediul cabinetelor medicale, furnizoare de servicii medicale publice, de stat sau private, al unitãţilor medicale cu personalitate juridicã înfiinţate în temeiul <>Legii nr. 31/1990 privind societãţile comerciale, republicatã, cu modificãrile ulterioare, ori al cabinetelor medicale din structura instituţiilor prevãzute la <>art. 16 din Ordonanta Guvernului nr. 124/1998 privind organizarea şi funcţionarea cabinetelor medicale, republicatã.
ART. 2
Indiferent de forma de înfiinţare şi funcţionare a cabinetelor medicale, activitatea în cadrul acestor unitãţi medicale se va organiza şi se va desfasura cu respectarea urmãtoarelor principii fundamentale:
a) au dreptul sa lucreze în cabinetele medicale medici şi personal medical autorizat;
b) medicului i se vor respecta independenta profesionalã şi dreptul de initiativa;
c) raporturile de subordonare privesc doar aspectele legate de organizarea funcţionalã şi administrativã a unitãţii medicale, ordinea interioarã şi de disciplina la locul de munca;
d) activitatea medicalã se desfãşoarã conform reglementãrilor în vigoare, Regulamentului Colegiului Medicilor din România şi Codului de deontologie medicalã;
e) în cabinetul medical se vor desfasura numai acele activitãţi pentru care a fost autorizat cabinetul medical;
f) soluţionarea litigiilor legate de exercitarea profesiei de medic este de competenta comisiei de litigii din cadrul Colegiului Medicilor din România.

CAP. 2
Cabinetul medical fãrã personalitate juridicã

SECŢIUNEA 1
Dispoziţii generale

ART. 3
Cabinetele medicale fãrã personalitate juridicã se vor infiinta şi vor funcţiona fie în structura instituţiilor, unitãţilor cu personalitate juridicã prevãzute la art. 1, fie în una dintre formele de exercitare a profesiei de medic.
ART. 4
(1) Cabinetele medicale se pot infiinta şi vor furniza servicii medicale numai în specialitatea sau/şi competenta medicului titular sau a asociaţilor, în cazul formelor asociative.
(2) Medicii care au mai multe specialitãţi sau competente pot infiinta cabinetul medical pentru una sau mai multe dintre specialitatile sau/şi competentele medicale dobândite.
(3) Dispoziţiile alin. (1) şi (2) se aplica şi medicilor de medicina generalã şi medicilor stomatologi.
ART. 5
(1) Medicul este liber sa îşi schimbe forma de exercitare a profesiunii prevãzutã la art. 6 sau sa-şi modifice obiectul de activitate al cabinetului medical în funcţie de specialitatile, supraspecializarile ori competentele dobândite.
(2) Modificarea obiectului de activitate al cabinetului medical, indiferent de forma de organizare, se va face cu autorizarea direcţiei de sãnãtate publica în a carei raza teritorialã funcţioneazã cabinetul medical.
(3) În cazul modificãrii obiectului de activitate al cabinetului medical, indiferent de forma de organizare, în baza avizului eliberat de Colegiul Medicilor din România, direcţiile de sãnãtate publica vor elibera un certificat-anexa la certificatul de înregistrare a cabinetului în Registrul unic al cabinetelor medicale.

SECŢIUNEA a 2-a
Formele de exercitare a profesiunii de medic ca profesiune liberala

ART. 6
Cabinetele medicale fãrã personalitate juridicã, ca forma de exercitare a profesiei, se pot infiinta de medicii cu drept de libera practica în una dintre urmãtoarele forme:
a) cabinet medical individual;
b) cabinete medicale grupate;
c) cabinete medicale asociate;
d) societate civilã medicalã.
ART. 7
Cabinetul medical individual este forma de exercitare a profesiunii de medic, în cadrul cãreia îşi desfãşoarã activitatea medicul titular, singur sau împreunã cu alţi medici şi cu alte categorii de personal medical autorizat. Aceştia au calitatea de salariat sau de colaborator, în condiţiile legii.
ART. 8
(1) Cabinetele medicale grupate se constituie pe baza contractului dintre doua sau mai multe cabinete medicale individuale, în scopul creãrii de facilitãţi economice comune, cum ar fi folosirea în comun a patrimoniului şi/sau a salariaţilor ori a colaboratorilor.
(2) Cabinetele medicale grupate îşi pãstreazã individualitatea în relaţiile cu terţii.
(3) Condiţiile grupãrii sunt stabilite prin contractul dintre pãrţi, încheiat în forma scrisã, cu respectarea Codului civil şi a prezentelor norme metodologice.
(4) Contractul de grupare va cuprinde urmãtoarele elemente minime obligatorii:
- pãrţile contractului;
- obiectul şi scopul contractului;
- sediul profesional al cabinetelor medicale grupate;
- coordonarea cabinetelor medicale grupate, cu indicarea persoanelor care au calitatea de coordonator, facilitãţile economice comune şi modul de repartizare a cheltuielilor comune;
- durata contractului şi modalitãţile de încetare a acestuia.
ART. 9
(1) Cabinetele medicale asociate se constituie din doua sau mai multe cabinete medicale individuale, în scopul exercitãrii în comun a activitãţii şi al asigurãrii accesului permanent al pacientilor la servicii medicale complete.
(2) Medicii titulari din cabinetele medicale asociate intra în relaţii cu terţii în numele asocierii din care fac parte, cu pãstrarea drepturilor şi a responsabilitãţilor individuale prevãzute de lege.
(3) Condiţiile asocierii sunt convenite între pãrţi prin contract de asociere, încheiat în forma scrisã, cu respectarea legii civile şi a prezentelor norme metodologice.
(4) Contractul de asociere va cuprinde urmãtoarele elemente obligatorii:
- pãrţile contractului şi denumirea asocierii;
- scopul şi obiectul asocierii;
- sediul profesional al asocierii;
- coordonarea asocierii, cu indicarea persoanei sau a persoanelor care au calitatea de coordonator, durata contractului şi modalitãţile de încetare a acestuia.
ART. 10
(1) Cabinetele medicale grupate şi cabinetele medicale asociate pot avea patrimoniu comun, dacã s-a convenit în acest sens prin contractul de grupare sau de asociere.
(2) Patrimoniul comun este destinat, în exclusivitate, realizãrii obiectului de activitate al cabinetelor medicale.
ART. 11
Contractele de grupare şi asociere a cabinetelor medicale se vor inregistra la administraţia financiarã şi câte un exemplar al contractului se va depune la direcţia de sãnãtate publica şi la colegiul medicilor.
ART. 12
(1) Societatea civilã medicalã se constituie prin contract de societate civilã, încheiat în forma scrisã între 2 sau mai mulţi medici asociaţi, cu respectarea dispoziţiilor art. 1491, 1492 şi 1499-1531 din Codul civil, referitoare la societatea civilã particularã, şi a dispoziţiilor prezentelor norme metodologice.
(2) Contractul de societate civilã va cuprinde urmãtoarele elemente minime obligatorii:
- pãrţile contractului de societate, scopul şi obiectul acestuia;
- sediul profesional al societãţii civile medicale;
- patrimoniul social al societãţii civile medicale, cu indicarea aportului fiecãrui medic societar, constând în bunuri mobile şi imobile ori în munca medicilor societari;
- organul de conducere al societãţii civile medicale şi precizarea funcţiilor membrilor acestuia;
- durata contractului de societate şi modalitãţile de încetare a acestuia.
ART. 13
(1) Societatea civilã medicalã este condusã de adunarea asociaţilor.
(2) În condiţiile actului constitutiv şi ale statutului asociaţiei, poate funcţiona şi un consiliu de administraţie ce va conduce societatea civilã medicalã între şedinţele adunãrii asociaţilor.
ART. 14
(1) Componenta consiliului de administraţie, modul de desemnare a membrilor acestuia, durata mandatului membrilor şi cauzele de încetare a mandatului acestora vor fi prevãzute în statutul societãţii civile medicale.
(2) Societatea civilã medicalã este reprezentatã în relaţiile cu terţii de un reprezentant desemnat prin hotãrâre a adunãrii asociaţilor.
ART. 15
(1) Conducerea curenta operativã a societãţii civile medicale este încredinţatã unui director executiv, desemnat de consiliul de administraţie dintre membrii acesteia.
(2) Directorul executiv poate fi şi o persoana din afarã societãţii civile medicale.
ART. 16
Organizarea şi funcţionarea societãţii civile medicale vor fi prevãzute în detaliu în statutul sau.
ART. 17
(1) Cabinetele medicale individuale, grupate sau asociate şi societatea civilã medicalã pot angaja, conform prevederilor legale în vigoare, ca salariaţi sau colaboratori, medici şi alte categorii de personal medical autorizat, precum şi personal auxiliar şi de alta specialitate.
(2) Contractul individual de munca şi convenţia de colaborare se încheie între salariaţi ori colaboratori şi angajator: medicul sau, dupã caz, medicul delegat de cabinetele grupate sau asociate, directorul executiv al societãţii civile medicale ori alt medic împuternicit în acest sens.
(3) Modalitatea de selectare a personalului angajat la cabinetele medicale private se stabileşte de titularul cabinetului sau de asociaţi, în cazul societãţii civile medicale.

SECŢIUNEA a 3-a
Înfiinţarea cabinetelor medicale şi a societãţii civile medicale

ART. 18
Cabinetul medical se înfiinţeazã la cererea medicului titular sau a medicilor asociaţi din cadrul societãţii civile medicale.
ART. 19
Actul de înfiinţare a cabinetului medical ori a societãţii civile medicale îl constituie certificatul de înregistrare în Registrul unic al cabinetelor medicale.
ART. 20
(1) Certificatul de înregistrare se elibereazã în baza urmãtoarelor documente:
a) cerere de înfiinţare;
b) autorizaţia de libera practica a medicului titular sau a asociaţilor;
c) dovada deţinerii legale a spaţiului în care urmeazã sa funcţioneze cabinetul medical;
d) avizul Colegiului Medicilor din România;
e) actul constitutiv şi statutul societãţii civile medicale.
(2) Existenta dotãrii minime necesare functionarii cabinetelor medicale se va verifica de direcţiile de sãnãtate publica judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, prin inspectori delegaţi.
ART. 21
(1) Avizul colegiului medicilor se elibereazã în baza autorizaţiei de libera practica şi a dovezii deţinerii legale a spaţiului şi numai dupã verificarea existenţei dotãrii minime a cabinetului medical.
(2) Dotarea minima va fi verificata de cãtre direcţiile de sãnãtate publica pentru toate activitãţile medicale ce urmeazã a fi menţionate în obiectul de activitate al cabinetului medical.
(3) În cazul societãţilor civile medicale, un exemplar al actului constitutiv şi al statutului se va depune şi la colegiul medicilor care emite avizul de înfiinţare.
(4) În avizul eliberat de colegiul medicilor se vor mentiona serviciile medicale furnizate, numãrul de cabinete, în cazul societãţii civile medicale, şi existenta dotãrii minime corespunzãtoare activitãţii medicale desfãşurate.
ART. 22
(1) Formele de exercitare a profesiei de medic vor fi individualizate prin denumire, dupã cum urmeazã:
a) în cazul cabinetului medical individual - numele medicului titular, urmat de sintagma "cabinet medical de..." (se trece activitatea medicalã principala ce se desfãşoarã în cabinet);
b) în cazul societãţilor civile medicale - numele cel puţin al unuia dintre asociaţi, urmat de sintagma "şi asociaţii - societate civilã medicalã" sau numele asociaţilor şi sintagma "societate civilã medicalã". Pe firma societãţii civile medicale vor fi menţionate activitãţile medicale desfãşurate sau doar cele mai semnificative.
(2) Numele vor fi precedate de titulatura medicalã.
(3) Denumirile prevãzute la alin. (1) vor figura pe firmele cabinetelor şi ale societãţilor în condiţiile stabilite de Codul de deontologie medicalã.

CAP. 3
Înregistrarea unitãţilor medico-sanitare înfiinţate potrivit <>Legii nr. 31/1990 , republicatã, cu modificãrile ulterioare, şi a cabinetelor din structura organizaţiilor prevãzute la <>art. 16 din Ordonanta Guvernului nr. 124/1998 , republicatã

ART. 23
(1) Unitãţile medicale cu personalitate juridicã, înfiinţate potrivit <>Legii nr. 31/1990 , republicatã, cu modificãrile ulterioare, vor funcţiona cu îndeplinirea condiţiilor prevãzute de lege.
(2) Asociaţiile şi fundaţiile vor putea infiinta cabinete medicale numai dacã au prevãzut în obiectul de activitate acest gen de activitãţi.
ART. 24
(1) Înregistrarea acestor unitãţi se face la direcţiile de sãnãtate publica în a cãror raza teritorialã funcţioneazã unitatea respectiva.
(2) Înregistrarea unitãţii se va efectua numai dacã unitatea medico-sanitarã înfiinţatã în temeiul <>Legii nr. 31/1990 , republicatã, cu modificãrile ulterioare, îndeplineşte condiţiile prevãzute la <>art. 15 alin. 1 lit. a) şi b) din Ordonanta Guvernului nr. 124/1998 , republicatã.
ART. 25
(1) Înregistrarea unitãţii şi emiterea certificatului de înregistrare în Registrul unic al cabinetelor medicale se fac în baza urmãtoarelor documente:
a) cererea reprezentantului legal al unitãţii medicosanitare;
b) certificatul de înregistrare la registrul comerţului, respectiv certificatul de înregistrare în registrul persoanelor juridice, ori hotãrârea judecãtoreascã de înfiinţare sau actul de acordare a personalitãţii juridice;
c) actul constitutiv;
d) hotãrârea statutara a organului de conducere privind înfiinţarea unuia sau mai multor cabinete medicale, pentru organizaţiile şi instituţiile prevãzute la <>art. 16 din Ordonanta Guvernului nr. 124/1998 , republicatã;
e) dovada legalã a deţinerii spaţiului în care se organizeazã şi funcţioneazã cabinetul medical;
f) autorizaţia sanitarã de funcţionare;
g) avizul colegiului medicilor.
(2) Existenta dotãrii minime necesare functionarii cabinetelor medicale se va verifica de direcţiile de sãnãtate publica judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, prin inspectori delegaţi.
ART. 26
(1) În cererea de înregistrare şi în certificatul emis de cãtre direcţiile de sãnãtate publica se vor mentiona activitãţile cu caracter medical ce urmeazã sa fie furnizate de unitatea medico-sanitarã, precum şi numãrul de cabinete medicale ce vor funcţiona în cadrul unitãţii.
(2) Certificatul menţionat la alin. (1) se emite pe numele unitãţii, organizaţiei, instituţiei care a solicitat înregistrarea cabinetului/cabinetelor medicale.
ART. 27
Avizul colegiului medicilor se elibereazã în baza urmãtoarelor documente:
a) cererea organului de conducere;
b) certificatul de înregistrare la registrul comerţului, respectiv certificatul de înregistrare în registrul persoanelor juridice, ori hotãrârea judecãtoreascã de înfiinţare sau actul de acordare a personalitãţii juridice;
c) actul constitutiv al societãţii;
d) hotãrârea statutara a organului de conducere privind înfiinţarea unuia sau mai multor cabinete medicale, pentru organizaţiile şi instituţiile prevãzute la <>art. 16 din Ordonanta Guvernului nr. 124/1998 , republicatã;
e) dovada deţinerii legale a spaţiului în care urmeazã sa funcţioneze cabinetul/cabinetele medicale;
f) declaraţia prevãzutã la art. 28 lit. b) din prezentele norme metodologice;
g) regulamentul de organizare şi funcţionare;
h) fişele de atribuţii ale posturilor;
i) raportul favorabil privind existenta dotãrii minime corespunzãtoare activitãţilor medicale desfãşurate şi numãrului de cabinete, document întocmit de inspectori delegaţi din partea Colegiului Medicilor din România;
j) programul de lucru al cabinetelor medicale, aprobat de conducerea unitãţii.
ART. 28
(1) Colegiul medicilor va elibera avizul corespunzãtor numai dacã:
a) fata de activitãţile medicale şi cabinetele medicale declarate exista asigurata dotarea minima corespunzãtoare;
b) organul de conducere al unitãţii se obliga în scris printr-o declaraţie sa respecte independenta profesionalã a medicilor şi sa angajeze numai personal medico-sanitar autorizat;
c) regulamentul de organizare şi funcţionare asigura independenta profesionalã şi dreptul de decizie ale personalului medical;
d) fişele de atribuţii ale posturilor respecta competenta profesionalã specifica fiecãrei specialitãţi ori competenta medicalã, precum şi condiţia prevãzutã la lit. c).
(2) Avizul eliberat de colegiul medicilor va cuprinde menţiuni referitoare la activitãţile medicale ce urmeazã sa fie furnizate de societate, numãrul de cabinete medicale ce vor funcţiona, precum şi existenta dotãrii minime pentru fiecare cabinet medical.
ART. 29
(1) Modificarea ori completarea numãrului de cabinete medicale din cadrul unitãţii se va face în condiţiile prezentelor norme metodologice.
(2) În baza avizului eliberat de colegiul medicilor privind existenta dotãrii minime şi a îndeplinirii condiţiilor şi pentru noile cabinete medicale înfiinţate, direcţiile de sãnãtate publica vor emite un supliment la certificatul de înregistrare.

CAP. 4
Dispoziţii finale

ART. 30
(1) Controlul prevãzut la <>art. 6 alin. 5 din Ordonanta Guvernului nr. 124/1998 , republicatã, se exercita de comisii mixte formate din reprezentanţi ai Ministerului Sãnãtãţii şi Familiei şi ai unitãţilor sale subordonate, ai Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate, ai Colegiului Medicilor din România şi ai altor organe abilitate, în condiţiile legii.
(2) În acest sens, în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a prezentelor norme metodologice, cele 3 instituţii vor încheia protocoale privind modalitãţile de desfãşurare a controalelor în cabinetele medicale şi tematica de control.
ART. 31
(1) Cabinetele medicale, în condiţiile legii şi ale prezentelor norme metodologice, pot infiinta puncte secundare de lucru în localitatea în care funcţioneazã sau în alte localitãţi, potrivit reglementãrilor legale în vigoare.
(2) Pentru punctele secundare de lucru direcţiile de sãnãtate publica, în baza avizului eliberat de colegiul medicilor, vor emite un certificat de înregistrare.
ART. 32
Mutarea sediului unui cabinet medical va fi aprobatã de Colegiul Medicilor din România şi va fi comunicatã direcţiilor de sãnãtate publica.
ART. 33
(1) Cabinetele de medicina muncii se pot organiza fie în una dintre formele liberale de exercitare a profesiei de medic, fie ca societate medicalã înfiinţatã potrivit <>Legii nr. 31/1990 , republicatã, cu modificãrile ulterioare.
(2) Înfiinţarea cabinetelor de medicina muncii se va face potrivit prezentelor norme metodologice.
ART. 34
Cabinetele medicale din structura unitãţilor cu capital de stat sau privat se înfiinţeazã, se organizeazã şi funcţioneazã în conformitate cu prezentele norme metodologice. Aceste cabinete medicale vor furniza servicii medicale numai angajaţilor unitãţilor în care sunt înfiinţate.
ART. 35
În acelaşi spaţiu nu pot coexista doua forme diferite de exercitare a profesiei, conform art. 6 din prezentele norme metodologice.

ANEXA 2

DOTAREA MINIMA OBLIGATORIE
pentru cabinetele medicale de specialitate

Anatomie patologica
Dotarea minima obligatorie este prevãzutã în <>Ordinul ministrului sãnãtãţii şi familiei nr. 609/2002 pentru aprobarea Normelor de autorizare şi funcţionare a laboratoarelor ce efectueazã analize medicale în sistem ambulatoriu.

Anestezie şi terapie intensiva
Dotare generalã (pentru terapia durerii şi anestezie/terapie intensiva în condiţii de chirurgie de o zi - one day surgery):
- trusa de resuscitare respiratorie şi cardiocirculatorie;
- sursa de oxigen;
- medicamente de urgenta;
- catetere periferice;
- perfuzie endovenoasa;
- monitorizare (EKG, presiune arteriala noninvaziva, pulsoximetrie sau numai pulsoximetrie);
- stetoscop şi tensiometru.
Dotare specifica
Pentru terapia durerii:
- truse sterile pentru tehnici loco-regionale şi anestezice locale.
Pentru anestezie-reanimare:
- anestezice generale;
- defibrilator;
- capnografie (pentru laparoscopie);
- aparat de anestezie.

Recuperare, medicina fizica şi balneologie
Dotare:
- aparat de mãsurat tensiunea arteriala cu stetoscop;
- negatoscop;
- aparat curenţi diadinamici sau aparat curenţi de joasa frecventa-impulsuri etc.;
- aparat curenţi interferentiali interfrem, interdyn, diafrem sau nemectron;
- aparat terapie cu ultrasunete;
- dotãri minimale pentru kinetoterapie (spalier, saltea, oglinda etc.);
- termometru;
- ciocan reflexe.

Cardiologie
Dotare:
- aparat de mãsurat tensiunea arteriala;
- oscilometru;
- termometru;
- electrocardiograf;
- optional: ecocardiograf;
- echipament pentru testare de efort;
- aparat de monitorizare EKG ambulatorie (Holter).

Chirurgie vasculara
Dotare:
- aparat de mãsurat tensiunea arteriala cu stetoscop;
- oscilometru;
- aparat EKG;
- doppler vascular;
- optional: ecograf cord;
- termometre;
- trusa chirurgicala minima.

Chirurgie generalã
Dotare:
- pense anatomice;
- pense chirurgicale;
- pense hemostatice Pean şi Kocher;
- foarfece drepte şi curbe;
- bisturiu, inclusiv electrocauter;
- termometre;
- portace Mathieu;
- ace chirurgicale;
- ace de punctie;
- pensa porttampon;
- departatoare Farabeuf;
- trusa traheostomie şi canule;
- sticlete butonate, sonda canelata;
- pipa Guedell;
- seringi de unica folosinta;
- tensiometru, stetoscop;
- eprubete;
- sonde uretrale;
- atele Kramer;
- manusi chirurgicale;
- tavite renale.

Chirurgie plastica - Microchirurgie reconstructiva
Dotare:
- bisturiu cu lame de unica folosinta;
- foarfece de diferite dimensiuni;
- pense chirurgicale de diferite dimensiuni;
- pense Pean, Kocher;
- portace;
- trusa rinocorectii;
- electrocauter;
- termometru.

Diabet zaharat, nutritie şi boli metabolice
Dotare:
- tensiometru, stetoscop, oscilometru;
- cantar de persoane, cu tija pentru înãlţime;
- oftalmoscop;
- electrocardiograf;
- diapazon pentru diagnosticul polinevritei;
- seringi de unica folosinta pentru insulina;
- panglica pentru mãsurarea circumferintelor (abdominala, fesiera);
- aparat pentru determinarea în urgenta a glicemiei;
- colaborare directa cu un laborator clinic pentru determinãri de: glicemie, colesterol, lipide, trigliceride, acid uric, glicozurie, corpi cetonici, albuminurie, proteinurie - cu reactivi sau teste.

Endocrinologie
Dotare:
- aparat de mãsurat tensiunea arteriala cu stetoscop;
- cantar pentru adulti;
- taliometru;
- centimetru;
- ciocan reflexe;
- exoftalmometru;
- sfingomanometru;
- instrument de antropometrie.

Explorari functionale
Dotare:
- electrocardiograf cu anexe pentru înregistrãri fonomecano-cardiografice şi de puls carotidian (poligraf electromecano-fono);
- bicicleta ergonomica;
- defibrilator;
- sistem Holter;
- ecocardiograf cu sisteme de înregistrare în modul M, 2D şi Doppler pulsatil, continuu şi color Transducer echo abdominal;
- dispozitiv Doppler pentru flux arterial periferic;
- spirograf;
- flowscreen;
- pulsoximetru.

Gastroenterologie
Dotare:
- tensiometru;
- stetoscop;
- gastroscop;
- colonoscop;
- linie dezinfecţie aparatura optica;
- optional: truse de polipectomie, injectoare, colaborare cu un cabinet de anatomie patologica.

Alergologie şi imunologie clinica
Dotarea minima obligatorie este prevãzutã în <>Ordinul ministrului sãnãtãţii şi familiei nr. 609/2002 pentru aprobarea Normelor de autorizare şi funcţionare a laboratoarelor ce efectueazã analize medicale în sistem ambulatoriu.

Boli infectioase
Dotare:
- stetoscop;
- specul de consultatie otica, narinara (eventual otoscop);
- oftalmoscop;
- tensiometru;
- termometru;
- frigider pentru produse biologice;
- echipament de intervenţie de urgenta în insuficiente respiratorii acute (pipa, tub de oxigen, masca, burduf comandat manual);
- apasatoare limba de unica folosinta;
- eprubete sterile sau echipamente de recoltare de tip Venoject;
- colaborare directa cu un laborator clinic;
- sursa mobila de lumina directionabila sau lampa frontala tip ORL.

Medicina de familie
Dotare:
- aparat de mãsurat tensiunea arteriala cu stetoscop;
- masa ginecologica;
- cantar pentru adulti;
- taliometru;
- pelvimetru;
- negatoscop pentru radiografii;
- apasator limba;
- deschizator gura;
- ciocan reflexe;
- canule rectale;
- canule uretrale;
- canule vaginale;
- trusa completa de mica chirurgie;
- valve ginecologice şi pense de col;
- centimetru de croitorie;
- seringa Guyon pentru spalaturi auriculare;
- atele Kramer;
- termometru.

Medicina interna
Dotare:
- tensiometru;
- stetoscop;
- oscilometru (cabinetele gr. 1);
- electrocardiograf (cabinetele gr. 1);
- cantar pentru adulti;
- ciocan reflexe;
- pense diferite;
- termometru;
- eprubete diverse.

Nefrologie
Dotare:
- aparat de mãsurat tensiunea arteriala cu stetoscop;
- cantar pentru adulti;
- taliometru;
- negatoscop pentru radiografii;
- ciocan reflexe;
- centimetru de croitorie;
- electrocardiograf;
- cantar;
- aparatura automatã (analyser) pentru investigaţii uzuale (maximum 10 tipuri de analize): uree, creatinina, hemoleucograma, glicemie;
- determinãri rapide ale componentelor urinare prin bandelete reactive;
- acces şi colaborare directa în vederea dispensarizarii;
- microscop uzual;
- ecograf general abdominal;
- optional: oftalmoscop, doppler vascular pentru monitorizarea fistulelor arteriovenoase şi urmãrirea transplantului renal - artera renala.

Neurologie
Dotare:
- otoscop;
- dinamometre;
- aparat de mãsurat tensiunea arteriala cu stetoscop;
- oftalmoscop cu transformator;
- ciocan reflexe;
- diapazoane pentru explorarea sensibilitãţii profunde;
- dinamometru pentru examinarea forţei segmentare;
- trusa de abeslanguri pentru examinarea reflexelor de fund de gat;
- optional: electroencefalograf.

Neurochirurgie
Dotare:
- aparat pentru mãsurarea tensiunii arteriale;
- stetoscop;
- oftalmoscop;
- termometru;
- ace chirurgicale de diferite dimensiuni;
- portac Hagedon cu gura dreapta;
- agrafe Michel;
- bisturiu chirurgical;
- ciocan reflexe;
- chiureta model Volkman de diferite dimensiuni;
- foarfece chirurgical drept cu varful ascutit şi cu varful bont;
- foarfece chirurgical curb cu varful ascutit şi cu varful bont;
- pensa anatomica de 14,5 cm lungime;
- pensa anatomica de 18 cm lungime;
- pensa chirurgicala de 14,5 cm lungime cu 1x2 dinti;
- pensa chirurgicala de 18 cm lungime cu 1x2 dinti;
- sonda Foley, Thiemann, Nelaton;
- pensa hemostatica model Kocher;
- pensa hemostatica Pean;
- pensa de aplicat şi scos agrafele;
- centimetru;
- optional: aparat Doppler extra-intracranian;
- electroencefalograf portabil.

Oftalmologie
Dotare:
- aparat de mãsurat tensiunea arteriala cu stetoscop;
- optotip pentru distanta şi aproape;
- trusa de lentile sau foropter;
- trusa de skiascopie sau refractometru;
- oftalmoscop;
- tonometru;
- biomicroscop;
- tabele pentru simt cromatic;
- lupa frontala.

Psihiatrie pediatrica
Dotare:
- trusa de intervenţie de urgenta;
- ciocan reflexe;
- negatoscop;
- oftalmoscop;
- tensiometru;
- stetoscop;
- diapazon;
- dinamometru;
- optional: electromiograf, ecograf Doppler portabil.

Oncologie medicalã
Dotare:
- chimioterapie în spital de zi (ambulatoriu);
- colaborare directa cu: cabinet de anatomie patologica, cabinet de radiologie (inclusiv mamomat), laborator de investigaţii biochimice şi hematologice, cabinet cu unitate de iradiere cu energie inalta şi curieterapie;
- optional: ecograf (în funcţie de competenta).

Otorinolaringologie
Dotare:
- sursa de oxigenoterapie cu barotaj;
- sursa de aspirat;
- apasator limba;
- specule nazale;
- specule auriculare;
- specul Siegel sau lupa;
- oglinzi laringiene;
- oglinzi cavum;
- oglinda frontala sau lampa Klar;
- set diapazoane;
- ace de aspiratie auriculara;
- seringa laringiana;
- deschizator gura;
- pensa în baioneta;
- pensa Lubet-Barbon;
- portvata auriculara;
- pensa de limba;
- lampa de spirt;
- termometru;
- cristalizatoare;
- sonde Nelaton, sonde drenaj;
- scaun ORL;
- sort din cauciuc;
- substanţe anestezice, hemostatice, vasoconstrictoare.

Pediatrie
Dotare:
- stetoscop şi tensiometru;
- ciocan reflexe
- oglinda frontala;
- cantar pentru sugari;
- cantar pentru adulti;
- pediometru;
- taliometru;
- reflector cu picior;
- branule de diferite dimensiuni;
- soluţii perfuzabile pentru situaţii de prim ajutor;
- mica trusa de prim ajutor;
- butelie mica de oxigen cu masca;
- aspirator portabil;
- lampa ultraviolete;
- nebulizator;
- sonde de aspiratie gastrica;
- glucoteste;
- optional: glicoteste, spirograf, peak-flow-meter;
- termometre;
- apasatoare limba;
- speculum auricular de diferite dimensiuni;
- centimetru;
- pense anatomice;
- pense chirurgicale;
- pense hemostatice Pean şi Kocher;
- foarfece drepte şi curbe;
- bisturiu;
- portace Mathieu;
- departatoare Farabeuf;
- trusa traheostomie şi canule;
- stilete butonate;
- sonde canelate;
- deschizator gura;
- pipe Guedel;
- anuscop;
- pense de limba;
- irigator: canule rectale;
- eprubete şi lame de sticla;
- sonde uretrale;
- atele Kramer.

Pneumologie
Dotare:
- tensiometru;
- stetoscop;
- aspirator;
- termometru;
- spirometru;
- negatoscop;
- optional: trusa de punctie pleurala, ace pentru biopsie;
- colaborare directa cu cabinet de radiologie, laborator clinic şi microbiologic;
- acces la investigatie bronhoscopica.

Radiologie - imagistica medicalã
Dotare:
- aparat roentgen pentru radioscopii şi radiografii;
- ecograf;
- negatoscop;
- casete cu filme radiografice;
- filme şi ecrane;
- soluţii pentru developat şi fixat;
- uscator de filme;
- optional: masina automatã de developat;
- sursa de oxigen;
- trusa de intubatie.

Medicina legalã
Dotare:
- dotare minima pentru evidenta şi arhivarea datelor;
- nu necesita dotare medicalã.

Reumatologie
Dotare:
- tensiometru;
- stetoscop;
- negatoscop;
- goniometru;
- cantar pentru adulti;
- ciocan reflexe;
- centimetru.

Ortopedie şi traumatologie
Dotare:
- tensiometru;
- stetoscop;
- goniometru;
- negatoscop;
- ciocan reflexe;
- centimetru;
- fir cu plumb;
- departator Farabeuf;
- chiurete de diferite marimi.

Genetica medicalã
Dotare:
- tensiometru;
- stetoscop;
- cantar pentru adulti;
- cantar pentru copii;
- pediometru;
- stacheta pentru mãsurat înãlţimea;
- taliometru;
- specule nazale şi auriculare;
- apasatoare limba;
- lupa;
- vacutainere;
- oglinda frontala;
- reflector cu picior.

Geriatrie şi gerontologie
Dotare:
- tensiometru;
- stetoscop;
- negatoscop;
- electrocardiograf.

Psihiatrie
Dotare:
- tensiometru;
- ciocan reflexe;
- termometru;
- centimetru;
- eprubete diverse.

Urologie
Dotare:
- tensiometru;
- stetoscop;
- negatoscop;
- masa ginecologica;
- lampa ultraviolete;
- citoscop de diferite marimi;
- seringi Govon;
- portace Mathieu;
- trusa de benique;
- trusa de mica chirurgie;
- dilatator anal;
- sonde uretrale;
- sonde uretro-vezicale;
- irigator;
- pungi colectoare de urina;
- bujii fuliforme de la nr. 1-8, câte 5 bucãţi din fiecare;
- bujii olivare exploratorii, 5 bucãţi;
- bujii pentru dilatare de la nr. 10-20, câte 5 bucãţi din fiecare;
- negatoscop;
- sonde Foley 14, 15, 18, 20 Ch, 5 bucãţi din fiecare;
- ecograf cu transductor abdominal şi transrectal (în funcţie de competenta);
- uretroscop cu element lucrativ şi pense de extracţie.

Neurologie pediatrica
Dotare:
- tensiometru şi stetoscop;
- ciocan reflexe;
- diapazon;
- dinamometru;
- oftalmoscop;
- electroencefalograf (optional);
- electromiograf;
- ecograf (optional);
- trusa de abeslanguri pentru examinarea reflexelor de fund de gat;
- otoscop.

Stomatologie
Dotare:
- unit dentar cu cel puţin doua piese terminale;
- fotoliu dentar;
- tensiometru şi stetoscop;
- optional: lampa de fotopolimerizare, aparat de detartraj cu ultrasunete.
Instrumentar şi materiale:
- ace Reamers, Hedstrom, Lentullo, Miller, tirre-nerf, Kerr;
- freze Beutelrock scurte şi lungi;
- bisturiu pentru mucoasa;
- clesti pentru extracţie (maxilarul superior şi maxilarul inferior);
- cleste crampon;
- chiurete tip Volkman - drepte şi curbe;
- elevatoare drepte şi curbe;
- foarfece chirurgicale drepte şi curbe;
- canule metalice şi de unica folosinta pentru aspiratie;
- oglinzi dentare;
- sonde dentare;
- pense dentare;
- spatule bucale metalice;
- excavatoare duble de diferite marimi;
- pense Pean;
- lampa de spirt sau arzator de gaze;
- linguri metalice pentru amprente şi/sau masa plastica (de unica folosinta sau sterilizabile);
- matrice, portmatrice Ivory;
- matrice, portmatrice circulare;
- separatoare de dinti Ivory;
- mandrine piesa dreapta şi unghi;
- seringa uniject cu ace;
- ace chirurgicale atraumatice (de unica folosinta);
- mandrine pentru piesa dreapta şi unghi;
- instrumentar de detartraj de diferite forme;
- freze pentru turbina din oţel şi diamantate;
- freze din oţel şi diamantate pentru piesa dreapta şi unghi;
- gume, perii, pufuri pentru lustruit obturatii fizionomice şi de amalgam de Ag;
- bol de cauciuc;
- spatula pentru malaxat gips;
- cutit pentru ceara;
- materiale pentru amprentarea arcadelor alveolodentare;
- materiale auxiliare pentru curatarea mecanicã;
- materiale termoplastice;
- materiale pentru coafaj pulpar;
- materiale pentru obturatii provizorii;
- materiale pentru obturatii fizionomice;
- aliaj de Ag + Hg;
- cimenturi dentare diferite;
- materiale pentru terapia endodontica;
- soluţii şi pulberi: Walkkoff, clorura de zinc, tricrezol, eugenol, iodoform;
- substanţe anestezice injectabile şi de contact;
- echipament de protecţie (halat, masca, manusi, ochelari).

Dermatovenerologie
Dotare:
- tensiometru şi stetoscop;
- masa ginecologica;
- lampa ultraviolete;
- reflector;
- electrocauter - dimensiuni medii sau mici;
- microscop de laborator;
- lupe cu maner şi cu bec de diferite dimensiuni;
- apasator limba;
- deschizator gura;
- termometre;
- ciocan reflexe;
- instrumentar chirurgical de specialitate;
- specul vaginal;
- specul anal;
- valva ginecologica;
- chiurete Volkmann;
- extractor de comedoane;
- truse pentru recoltat secretii sau alte produse patologice;
- lampa de spirt;
- trusa de prim ajutor alergologic (hemisuccinat de hidrocortizon, adrenalina, efedrina, romergan injectabil, feniramin injectabil, soluţii perfuzabile, truse de perfuzie);
- eprubete;
- lame din sticla, lamele;
- setolona, ata chirurgicala (nr. 5-10).

Sala de kinetoterapie
Dotare:
Condiţii de spaţiu:
- suprafata utila a sãlii va asigura cel puţin 4,5-5 mp pentru fiecare pacient;
- sala va avea aerisire naturala directa, cat mai eficienta;
- pardoseala calda (parchet sau scandura) sau mocheta pe beton cu strat amortizor;
- cabina de dus (cu apa calda permanenta) şi WC;
- spaţiu separat pentru dezbracat-imbracat.
Dotãri specifice:
- 1 spalier;
- 2 saltele;
- 1 oglinda de perete;
- 1 masa kineto simpla;
- 1 banca;
- 2 instalaţii-montaje scripete cu contragreutati;
- greutãţi de diverse marimi, bastoane, arcuri, cordoane elastice;
- minimum 3-4 dispozitive pentru recuperare funcţionalã din grupa "dispozitive ajutatoare" (de exemplu: Pedalier, planseta basculanta, giroplan, levier pentru cvadriceps, roata şi scarita pentru umar, placa canadiana, placa pentru abilitatile mainii etc.);
- cantar pentru persoane.
Dotãri pentru urgenta:
- aparat de mãsurat tensiunea arteriala;
- trusa de urgenta:
- 2-3 tipuri de marimi de atele;
- fesi simple şi fesi elastice;
- pansamente sterile;
- dezinfectante (alcool, iod, unguent cu antibiotic);
- 2-3 tipuri de medicatie antialgica administrabila oral sau rectal (algocalmin, piafen, paracetamol etc., câte 10 bucãţi);
- 1 spray cu bronhodilatator (salbutamol, berotec);
- nitroglicerina, 10 tablete;
- nifedipin (simplu nu retard), 10 tablete, pentru administrarea sublinguala;
- furosemid, 10 tablete;
- atenolol sau metoprolol, 10 tablete.

Ortopedie infantila
Dotare:
- trusa de instrumente compusa din:
- 5 pense Kocher;
- 5 pense Pean;
- 2 foarfece;
- 2 pense anatomice;
- 2 pense chirurgicale;
- 4 raci Bachaus;
- portac;
- ace curbe triunghiulare;
- material sutura atraumatic;
- comprese sterile;
- fesi;
- stetoscop;
- negatoscop;
- tensiometru;
- fesi gipsate;
- trusa cu dezinfectante diverse (alcool, iod etc.);
- cantar;
- centimetru;
- ciocan reflexe.

Medicina sportiva
Dotare:
- atele Kramer;
- ace de sutura de diferite marimi;
- agrafe;
- banda hemostatica Esmarch;
- casoleta;
- cantar medical cu taliometru;
- cristalizator;
- dinamometre;
- miotonometru;
- pense Pean, pense Kocher;
- foarfece diferite (dreapta, curba, mica, mare);
- bisturiu;
- pensa en colur;
- fise-tip;
- galeata medicalã cu capac;
- manusi din cauciuc;
- pelvimetru;
- panglica metrica;
- pensa portac;
- spirometru cu canule;
- seringi de 5, 10, 20 cmc;
- seringa Guyon;
- tavita renala;
- tub din cauciuc;
- tub de oxigen;
- trusa antropometrica tip Ministerul Sãnãtãţii şi Familiei;
- trusa cu tensiometru, stetoscop;
- cronometru, metronom, scarita reglabila;
- EKG cu un canal;
- cicloergometru;
- adipocentimetru;
- termometru cu mercur;
- specul nazal;
- otoscop;
- panou pentru acuitate vizuala (optotip);
- cãrţi pentru simtul cromatic.

Obstetrica-ginecologie
Dotare:
Aparatura medicalã:
- aparat de mãsurat tensiunea arteriala cu stetoscop;
- masa ginecologica;
- reflector cu picior;
- cantar pentru adulti;
- taliometru;
- sterilizator;
- etuva-pupinel.
Instrumentar medical:
- instrumentar de specialitate - valve, specule vaginale, pense porttampon + buton, trusa de chiuretaj uterin, trusa de mica chirurgie;
- pelvimetru;
- centimetru;
- stetoscop obstetrical;
- seringi diverse.

Medicina de laborator
Dotarea minima obligatorie este prevãzutã în <>Ordinul ministrului sãnãtãţii şi familiei nr. 609/2002 pentru aprobarea Normelor de autorizare şi funcţionare a laboratoarelor ce efectueazã analize medicale în sistem ambulatoriu.



────────────────
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016