Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 150 din 28 februarie 2006  pentru aprobarea procedurilor privind deschiderea contingentelor tarifare la importul in Romania al unor sortimente de carne de porc si carne de pasare originare din Uniunea Europeana (UE) si a modului de administrare a acestor contingente in perioada 1 martie - 31 decembrie 2006    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 150 din 28 februarie 2006 pentru aprobarea procedurilor privind deschiderea contingentelor tarifare la importul in Romania al unor sortimente de carne de porc si carne de pasare originare din Uniunea Europeana (UE) si a modului de administrare a acestor contingente in perioada 1 martie - 31 decembrie 2006

EMITENT: MINISTERUL AGRICULTURII, PADURILOR SI DEZVOLTARII RURALE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 194 din 1 martie 2006

În temeiul prevederilor <>art. 3 alin. (1) din Hotãrârea Guvernului nr. 255/2006 privind stabilirea produselor pentru care se elibereazã certificate de export şi de import şi a cuantumului garanţiilor aferente exportului şi importului de produse agricole,
având în vedere prevederile Acordului european instituind o asociere între România, pe de o parte, şi Comunitãţile Europene şi statele membre ale acestora, pe de altã parte, semnat la Bruxelles la 1 februarie 1993, ratificat prin <>Legea nr. 20/1993 ,
în baza prevederilor art. 3 şi 10, precum şi ale anexei B(b) la Protocolul adiţional la Acordul european instituind o asociere între România, pe de o parte, şi Comunitãţile Europene şi statele membre ale acestora, pe de altã parte,
pentru a ţine cont de aderarea Republicii Cehe, Republicii Estonia, Republicii Cipru, Republicii Letonia, Republicii Lituania, Republicii Ungare, Republicii Malta, Republicii Polone, Republicii Slovenia şi Republicii Slovace la Uniunea Europeanã, semnat la Bruxelles la 4 mai 2005, ratificat prin <>Legea nr. 220/2005 ,
în temeiul <>Hotãrârii Guvernului nr. 155/2005 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii, Pãdurilor şi Dezvoltãrii Rurale, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,

ministrul agriculturii, pãdurilor şi dezvoltãrii rurale emite urmãtorul ordin:

ART. 1
(1) Se aprobã procedurile privind deschiderea contingentelor tarifare la importul în România al unor sortimente de carne de porc şi carne de pasãre originare din Uniunea Europeanã (UE) şi modul de administrare a acestor contingente în perioada 1 martie - 31 decembrie 2006.
(2) La importul în România de carne de porc şi carne de pasãre originare din UE, cuprinse în anexa nr. 1, se deschid contingente tarifare pentru perioada 1 martie 31 decembrie 2006, în condiţiile prevãzute în aceastã anexã.
ART. 2
Administrarea şi gestionarea contingentelor tarifare de import menţionate la art. 1 alin. (2) se realizeazã de cãtre Agenţia de Plãţi şi Intervenţie pentru Agriculturã, denumitã în continuare Agenţie.
ART. 3
Admiterea la import a mãrfurilor originare din UE în cadrul contingentelor tarifare menţionate la art. 1 alin. (2) se face numai dupã prezentarea la autoritãţile vamale a certificatului de import eliberat conform prevederilor <>Legii nr. 300/2005 privind instituirea sistemului de certificate de import şi de export pentru produse agricole, cu modificãrile ulterioare, şi ale <>Legii nr. 299/2005 privind instituirea sistemului de garanţii pentru importul şi exportul produselor agricole, cu modificãrile ulterioare, precum şi a certificatului de circulaţie a mãrfurilor EUR 1, eliberat de autoritãţile vamale ale UE.
ART. 4
(1) Pentru atribuirea unei pãrţi din contingentele tarifare prevãzute la art. 1 alin. (2), importatorii vor completa şi vor prezenta urmãtoarele documente:
a) cererea pentru eliberarea certificatului, prevãzutã la <>art. 2 alin. (1) lit. c) din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 300/2005 privind instituirea sistemului de certificate de import şi de export pentru produse agricole, aprobate prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 1.517/2005 ;
b) declaraţie suplimentarã a importatorului, conform formularului prevãzut în anexa nr. 2;
c) copie dupã unul dintre urmãtoarele documente: contract extern, comandã confirmatã, facturã externã, facturã pro forma semnatã de partenerul extern.
(2) Cererea pentru eliberarea certificatului se completeazã conform prevederilor din Normele metodologice de aplicare a <>Legii nr. 300/2005 privind instituirea sistemului de certificate de import şi de export pentru produse agricole, aprobate prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 1.517/2005 , iar declaraţia suplimentarã a importatorului se completeazã, prin dactilografiere, cu toate datele şi informaţiile înscrise în acest document.
(3) În cazul în care în anexa nr. 1 sunt menţionate grupe tarifare la nivel de 4 sau 6 cifre, aferente unor grupe de produse, acestea vor fi detaliate la nivel de produse, respectiv coduri tarifare de 8 cifre, şi se vor preciza:
a) codul tarifar de 8 cifre;
b) denumirea comercialã a produsului;
c) cantitatea şi valoarea pe fiecare produs; similar se va proceda pentru codul tarifar de 8 cifre, denumit generic "Altele".
(4) Rãspunderea pentru veridicitatea datelor şi informaţiilor înscrise în aceste formulare revine exclusiv operatorilor economici importatori. Dacã, ulterior, se constatã de autoritãţile cu atribuţii de control cã documentele, datele sau informaţiile prezentate de operatorul economic prin cererea pentru eliberarea certificatului şi anexele acesteia sunt false, importatorul în cauzã va fi exclus de la posibilitatea de a depune o altã cerere pentru eliberarea certificatului, în cadrul contingentului tarifar de import respectiv, pentru un an, dupã primirea la Agenţie a comunicãrii în acest sens din partea autoritãţii de control.
(5) Declaraţia suplimentarã a importatorului va fi semnatã de operatorul economic care solicitã alocarea unei pãrţi din contingentul de import respectiv, sau de reprezentantul delegat al acestuia.
(6) Cererea pentru eliberarea certificatului se depune la sediul central al Agenţiei conform prevederilor din Normele metodologice de aplicare a <>Legii nr. 300/2005 privind instituirea sistemului de certificate de import şi de export pentru produse agricole, aprobate prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 1.517/2005 , împreunã cu celelalte documente prevãzute la alin. (1), începând cu prima zi lucrãtoare din luna în care se deschid contingentele tarifare menţionate în anexa nr. 1.
(7) În cazul expedierii documentelor prin poştã, operatorul economic poate expedia cererea pentru eliberarea certificatului, conform alin. (6), utilizând pentru fiecare contingent tarifar un plic separat. Nu este admisã includerea într-un plic a mai multor cereri pentru eliberarea certificatului, pentru contingente tarifare diferite sau operatori economici diferiţi.
(8) Cantitatea solicitatã o datã prin cererea pentru eliberarea certificatului de cãtre un operator economic nu va depãşi cota maxim alocabilã acestuia conform prevederilor art. 5 alin. (5). Ulterior, operatorul economic poate solicita cote suplimentare, cu respectarea prevederilor art. 6.
ART. 5
(1) Cererile operatorilor economici pentru eliberarea certificatului nu trebuie sã conţinã ştersãturi şi modificãri sau adãugãri la altã maşinã de scris, în cazul când acestea au fost completate prin dactilografiere.
(2) Contingentele tarifare vor fi administrate utilizându-se una dintre metodele urmãtoare de alocare a cotelor individuale, la nivel de operator economic, sau o combinaţie a acestor metode:
a) metoda bazatã pe ordinea în care cererile sunt primite la Agenţie, conform prevederilor art. 4 alin. (6), respectiv conform principiului "primul venit - primul servit", şi în limita cantitãţilor disponibile la data alocãrii contingentului în cauzã;
b) metoda bazatã pe fluxurile comerciale tradiţionale. Operatorii economici tradiţionali sunt consideraţi cei care demonstreazã cã au importat produsul în cadrul contingentului tarifar aferent anului 2005 sau, respectiv, în cel al anului 2006, cu respectarea prevederilor <>Ordinului ministrului de stat, ministrul economiei şi comerţului, nr. 892/2004 privind deschiderea unor contingente tarifare la importul în România al unor produse agricole originare din Uniunea Europeanã (UE) şi modul de administrare a acestor contingente în anul 2005, cu modificãrile ulterioare, şi ale <>Ordinului ministrului economiei şi comerţului nr. 745/2005 privind deschiderea unor contingente tarifare la importul în România al unor produse agricole originare din Uniunea Europeanã (UE) şi modul de administrare a acestor contingente în anul 2006. Aceastã metodã poate fi utilizatã numai în cazul în care la condiţiile prevãzute în anexa nr. 1, la rubrica "Contingente tarifare 2006", sunt rezervate cantitãţi pentru operatorii economici tradiţionali şi, respectiv, nou-veniţi pe piaţã;
c) metoda "examinãrii simultane", prin examinarea tuturor cererilor pentru eliberarea certificatului, primite la Agenţie conform prevederilor art. 4 alin. (6), într-o perioadã limitatã de timp, denumitã în continuare perioadã de referinţã, şi definitã la alin. (10). Alocarea cotelor individuale se va face proporţional cu cantitãţile rezultate, fãrã a depãşi cantitatea maximã alocabilã pe un operator economic conform prevederilor alin. (5).
(3) Criteriile cantitative de alocare a cotelor individuale, la nivel de operator economic, pentru cererile pentru eliberarea certificatului, primite la Agenţie conform prevederilor art. 4 alin. (6), în aceeaşi perioadã de referinţã sunt:
a) în cazul în care totalul cantitãţilor menţionate în cererile primite la Agenţie conform prevederilor art. 4 alin. (6) este egal cu sau mai mic decât nivelul contingentului tarifar total alocabil, cererile vor fi aprobate în întregime, fãrã a depãşi cantitatea individualã maxim alocabilã, conform prevederilor alin. (5). Acest criteriu cantitativ se utilizeazã pentru metoda "primul venit primul servit" pentru operatorii economici nou-veniţi sau tradiţionali, dupã caz;
b) în cazul în care totalul cantitãţilor menţionate în cererile primite la Agenţie conform prevederilor art. 4 alin. (6) depãşeşte nivelul contingentului tarifar total alocabil, cererile vor fi aprobate pro rata, calculându-se coeficientul de reducere conform urmãtoarelor proceduri:
- etapa I - totalul contingentului tarifar alocabil se împarte la numãrul de operatori economici calificaţi pentru obţinerea de cote individuale în cadrul perioadei de referinţã, fãrã a depãşi cantitatea maxim alocabilã pe un operator economic, conform prevederilor alin. (5);
- etapa a II-a - în cazul în care prin cererile pentru eliberarea certificatului se solicitã cantitãţi mai mici decât cota individualã maxim alocabilã şi decât nivelul cotei rezultate conform etapei I, acestea se aprobã în întregime;
- etapa a III-a - totalul cantitãţilor aprobate operatorilor economici conform etapei a II-a se deduce din totalul contingentului total alocabil. Cantitatea totalã astfel rezultatã se împarte la suma cantitãţilor solicitate, rãmase dupã aplicarea procedeului aferent etapei a II-a. Coeficientul de reducere rezultat se aplicã la nivelul cotelor individuale maxim alocabile pentru a calcula nivelul cotelor ce se aprobã pentru operatorii economici aflaţi în aceastã categorie;
- etapa a IV-a - în calcularea coeficientului de reducere, conform prevederilor art. 4 alin. (8), nu se iau în considerare cantitãţile solicitate de operatorii economici peste nivelul cotelor individuale maxim alocabile şi nici cele din cererile de certificate care nu se calificã pentru alocarea de cote în cadrul contingentului în cauzã. Acest criteriu cantitativ se utilizeazã pentru metoda "examinãrii simultane", atât în cazul operatorilor economici tradiţionali, cât şi al celor nou-veniţi dupã caz.
(4) La alocarea cotelor individuale se va urmãri asigurarea unui tratament nediscriminatoriu pentru operatorii economici importatori, în ceea ce priveşte condiţiile de acces la contingentele tarifare de import, pânã la epuizarea cantitãţilor disponibile.
(5) Cantitatea maximã alocatã operatorilor economici importatori cu ocazia prezentãrii unei cereri pentru eliberarea certificatului corect completat nu poate depãşi nivelul prevãzut la rubrica "Cantitate maximã de alocare" din anexa nr. 1, pentru fiecare contingent tarifar.
(6) În cazul în care operatorii economici importatori au în derulare contracte de import cu mai mulţi parteneri externi, li se pot aloca simultan mai multe cantitãţi, cu condiţia ca totalul însumat al cantitãţilor solicitate sã nu depãşeascã, pentru fiecare contingent tarifar, cantitatea maximã de alocare prevãzutã în anexa nr. 1.
(7) Operatorii economici care fac dovada efectuãrii, în condiţii normale de derulare a contractelor de import, a minimum 95% din cota alocatã anterior şi care respectã prevederile art. 6 şi 7 pot beneficia de noi cote, în limitele cantitãţilor disponibile în cadrul contingentelor tarifare, fiind consideraţi importatori tradiţionali.
(8) Certificatele de import se elibereazã conform prevederilor <>Legii nr. 300/2005 , cu modificãrile ulterioare, şi ale <>Legii nr. 299/2005 , cu modificãrile ulterioare.
(9) În cazul în care certificatul este emis pentru o cantitate mai micã decât cea solicitatã, Agenţia restituie operatorului economic respectiv garanţia reţinutã, aferentã cantitãţii neatribuite, în prima zi lucrãtoare ce urmeazã datei eliberãrii certificatului. În cazul în care garanţia s-a constituit sub formã de scrisoare de garanţie bancarã, operatorii economici pot solicita schimbarea scrisorii de garanţie bancarã depuse cu o scrisoare de garanţie bancarã a cãrei valoare este corespunzãtoare cantitãţii pentru care s-a eliberat certificatul.
(10) Perioada de referinţã luatã în considerare pentru alocarea contingentelor tarifare preferenţiale de import este de o zi. Prima perioadã de referinţã va fi prima zi lucrãtoare de la deschiderea contingentului tarifar de import în care s-au primit cereri pentru eliberarea certificatului la Agenţie, în timpul programului de lucru, conform prevederilor art. 4 alin. (6). Urmãtoarele perioade de referinţã se vor stabili conform aceluiaşi principiu, respectiv ziua lucrãtoare în care s-au primit cereri pentru eliberarea certificatului la Agenţie, în timpul orelor de serviciu, conform prevederilor art. 4 alin. (6).
(11) Perioada de alocare a cotelor este 1 martie - 31 decembrie 2006, cu excepţiile stipulate la rubrica "Contingente tarifare 2006" din anexa nr. 1, când, pentru unele contingente tarifare - carne de pasãre -, perioada de alocare este semestrialã. Cantitãţile nealocate într-o subperioadã se adaugã automat la cele care se distribuie în urmãtorul semestru.
ART. 6
(1) Cantitãţile rãmase neefectuate, aferente certificatelor de import eliberate şi neutilizate integral sau parţial în cadrul fiecãrui contingent tarifar, se adaugã la cantitãţile nedistribuite şi vor fi alocate operatorilor economici care transmit cereri pentru eliberarea certificatului conform prevederilor art. 4 alin. (6), conform metodelor şi criteriilor cantitative pertinente, stipulate la art. 5 alin. (2) şi (3), astfel încât termenul de realizare sã nu depãşeascã perioada pentru care contingentul tarifar a fost stabilit.
(2) Nu au acces la cantitãţile rãmase disponibile în cursul anului 2006 operatorii economici importatori care nu se conformeazã prevederilor art. 4-7.
(3) Cantitãţile rãmase disponibile la sfârşitul fiecãrei luni se fac cunoscute operatorilor economici în a 5-a zi lucrãtoare a lunii urmãtoare, prin afişare la avizierul Agenţiei.
ART. 7
În baza prevederilor <>art. 3 alin. (2) din Hotãrârea Guvernului nr. 255/2006 privind stabilirea produselor pentru care se elibereazã certificate de export şi de import şi a cuantumului garanţiilor aferente exportului şi importului de produse agricole, începând cu 1 martie 2006 inclusiv, operatorii economici care deţin certificate de import în curs de valabilitate, pe baza cantitãţii alocate prin acestea şi rãmase neefectuatã la aceastã datã, vor completa cererea pentru eliberarea certificatului de import conform prevederilor <>Legii nr. 300/2005 , cu modificãrile ulterioare, şi ale <>Legii nr. 299/2005 , cu modificãrile ulterioare, în care la rubrica nr. 20 "Informaţii speciale" se înscriu numãrul certificatului de import şi data eliberãrii acestuia. Eliberarea certificatului de import se efectueazã conform prevederilor <>Legii nr. 300/2005 , cu modificãrile ulterioare, şi ale <>Legii nr. 299/2005 , cu modificãrile ulterioare.
ART. 8
Anexele nr. 1 şi 2 fac parte integrantã din prezenul ordin.
ART. 9
Prezentul ordin se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I, intrã în vigoare la data de 1 martie 2006 şi se aplicã pânã la data de 31 decembrie 2006 inclusiv.

Ministrul agriculturii, pãdurilor şi dezvoltãrii rurale,
Gheorghe Flutur

Bucureşti, 28 februarie 2006.
Nr. 150.


ANEXA 1

LISTA
contingentelor tarifare preferenţiale pentru importul în
România al unor sortimente de carne de porc şi carne de pasãre
originare din UE, în perioada 1 martie - 31 decembrie 2006


────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. Codul Contingente Cantitate Taxa Cantitate
crt. tarifar Denumirea tarifare alocatã vamalã maximã de
mãrfii 2006 pânã la aplicatã alocare
(tone) 28 febr. (% ad (tone)
2006 valorem)
(tone)
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. 0203.22 Carne de porc 23.000 *) exceptat 40
0203.29 domestic,
0210.11 congelatã
0210.12
0210.19

2. 02.07 Carne şi organe 4.500 Sem. I, *) exceptat
comestibile de din care: 20
pasãre de la 500 nou-veniţi
grupa 0105 4.000 tradiţionali 20
4.500 Sem. II, Data
din care: deschi-
500 nou-veniţi derii 20
4.000 tradiţionali 3 iulie 20
2006
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



---------
*) Cantitãţile alocate vor fi cele înscrise în protocolul ce se încheie în baza prevederilor <>art. 3 alin. (4) din Hotãrârea Guvernului nr. 255/2006 privind stabilirea produselor pentru care se elibereazã certificate de export şi de import şi a cuantumului garanţiilor aferente exportului şi importului de produse agricole. Cantitãţile nealocate, în cazul în care acestea existã, se afişeazã la sediul Agenţiei şi la sucursalele judeţene ale acesteia la data de 1 martie 2006 şi vor fi alocate conform prevederilor prezentului ordin.


ANEXA 2

Cod unic de înregistrare...

DECLARAŢIA SUPLIMENTARĂ A IMPORTATORULUI

1. Declar pe propria rãspundere cã în obiectul de activitate al societãţii pentru care solicit certificat de import este cuprins şi importul de produse agricole, în conformitate cu Clasificarea activitãţilor din economia naţionalã - CAEN, aprobatã prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 656/1997 , actualizatã prin <>Ordinul preşedintelui Institutului Naţional de Statisticã nr. 601/2002 , publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 908 din 13 decembrie 2002.
2. Mã angajez sã respect prevederile <>Ordinului ministrului agriculturii, pãdurilor şi dezvoltãrii rurale nr. 150/2006 , în baza cãruia am obţinut alocarea unei pãrţi din contingentul tarifar de ....................... .
3. Declar pe propria rãspundere cã în anul 2005 şi/sau 2006 am îndeplinit obligaţiile asumate prin certificatul de import, eliberat în baza prevederilor <>Ordinului ministrului de stat, ministrul economiei şi comerţului, nr. 892/2004 privind deschiderea unor contingente tarifare la importul în România al unor produse agricole originare din Uniunea Europeanã (UE) şi modul de administrare a acestor contingente în anul 2005, cu modificãrile ulterioare, şi ale <>Ordinului ministrului economiei şi comerţului nr. 745/2005 privind deschiderea unor contingente tarifare la importul în România al unor produse agricole originare din Uniunea Europeanã (UE) şi modul de administrare a acestor contingente în anul 2006, pentru produsul ......
- Denumirea firmei ...........................................
- Numele şi prenumele solicitantului, semnãtura şi ştampila
..............................................................
- Numãrul de telefon .........................................
- Persoana de contact ........................................

----------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016