Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 15 din 31 iulie 2009  pentru punerea in aplicare a Normelor privind dreptul de stabilire si libertatea de a presta servicii pe teritoriul Romaniei de catre intermediarii in asigurari/reasigurari, autorizati si/sau inregistrati de o autoritate competenta dintr-un stat membru al Uniunii Europene    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 15 din 31 iulie 2009 pentru punerea in aplicare a Normelor privind dreptul de stabilire si libertatea de a presta servicii pe teritoriul Romaniei de catre intermediarii in asigurari/reasigurari, autorizati si/sau inregistrati de o autoritate competenta dintr-un stat membru al Uniunii Europene

EMITENT: COMISIA DE SUPRAVEGHERE A ASIGURARILOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 569 din 14 august 2009
ORDIN nr. 15 din 31 iulie 2009
pentru punerea în aplicare a Normelor privind dreptul de stabilire şi libertatea de a presta servicii pe teritoriul României de cãtre intermediarii în asigurãri/reasigurãri, autorizaţi şi/sau înregistraţi de o autoritate competentã dintr-un stat membru al Uniunii Europene
EMITENT: COMISIA DE SUPRAVEGHERE A ASIGURÃRILOR
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 569 din 14 august 2009


Potrivit Hotãrârii Consiliului Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor din data de 21 iulie 2009, prin care s-au adoptat Normele privind dreptul de stabilire şi libertatea de a presta servicii pe teritoriul României de cãtre intermediarii în asigurãri/reasigurãri, autorizaţi şi/sau înregistraţi de o autoritate competentã dintr-un stat membru al Uniunii Europene,
în temeiul prevederilor <>art. 4 alin. (26) şi (27) şi ale <>art. 8 alin. (1) din Legea nr. 32/2000 privind activitatea de asigurare şi supravegherea asigurãrilor, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,

preşedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor emite urmãtorul ordin:

ART. 1
(1) Se pun în aplicare Normele privind dreptul de stabilire şi libertatea de a presta servicii pe teritoriul României de cãtre intermediarii în asigurãri/reasigurãri, autorizaţi şi/sau înregistraţi de o autoritate competentã dintr-un stat membru al Uniunii Europene, prevãzute în anexa care face parte integrantã din prezentul ordin.
(2) Normele prevãzute la alin. (1) intrã în vigoare la data publicãrii în Monitorul Oficial al României, Partea I.
ART. 2
Direcţiile de specialitate din cadrul Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor asigurã ducerea la îndeplinire a prevederilor prezentului ordin.

Preşedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor,
Angela Toncescu

Bucureşti, 31 iulie 2009.
Nr. 15.


ANEXÃ
NORME
privind dreptul de stabilire şi libertatea de a presta
servicii pe teritoriul României de cãtre intermediarii
în asigurãri/reasigurãri, autorizaţi şi/sau
înregistraţi de o autoritate competentã dintr-un stat membru
al Uniunii Europene
CAP. I
Dreptul de stabilire al unui intermediar în asigurãri/reasigurãri pe teritoriul României

ART. 1
Orice intermediar în asigurãri/reasigurãri, autorizat şi/sau înregistrat de o autoritate competentã dintr-un stat membru al Uniunii Europene, poate sã exercite, pe teritoriul României, activitatea de intermediere în asigurãri/reasigurãri, în baza dreptului de stabilire, cu notificarea prealabilã a autoritãţii competente din statul membru de origine.
ART. 2
Autoritatea competentã din statul membru de origine transmite Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor, în procesul de notificare, urmãtoarele documente şi informaţii:
a) formularul de notificare privind intermediarii în asigurãri/reasigurãri, în forma prevãzutã în anexa nr. 1, care face parte integrantã din prezentele norme;
b) structura organizatoricã a intermediarului;
c) copia documentului care atestã autorizarea/înregistrarea;
d) numele şi competenţele conducãtorului general, care are capacitatea sã reprezinte şi sã angajeze sucursala în relaţiile cu terţii, pe teritoriul României.

CAP. II
Libertatea de a presta servicii a unui intermediar în asigurãri/reasigurãri, pe teritoriul României

ART. 3
Orice intermediar în asigurãri/reasigurãri, autorizat şi/sau înregistrat de o autoritate competentã dintr-un stat membru al Uniunii Europene, poate sã exercite, pe teritoriul României, activitatea de intermediere în asigurãri/reasigurãri, în baza libertãţii de a presta servicii, cu notificarea prealabilã a autoritãţii competente din statul membru de origine.
ART. 4
Autoritatea competentã din statul membru de origine transmite Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor formularul de notificare, în forma prevãzutã în anexa nr. 2, care face parte integrantã din prezentele norme, privind intermediarii care i-au comunicat intenţia de a exercita, pe teritoriul României, activitãţi de intermediere în asigurãri/reasigurãri, în baza libertãţii de a presta servicii.

CAP. III
Activitatea de control

ART. 5
Intermediarul în asigurãri/reasigurãri, cu domiciliul sau sediul social într-un stat membru, care doreşte sã exercite activitate de intermediere în asigurãri/reasigurãri pe teritoriul României, în baza dreptului de stabilire sau a libertãţii de a presta servicii, are obligaţia respectãrii şi se supune reglementãrilor legislaţiei române.
ART. 6
Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor solicitã unui intermediar în asigurãri/reasigurãri, care îşi desfãşoarã activitatea pe teritoriul României, în baza dreptului de stabilire sau a libertãţii de a presta servicii, orice informaţii şi documente necesare, în vederea verificãrii respectãrii de cãtre acesta a legislaţiei naţionale.
ART. 7
În cazul în care Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor constatã nerespectarea prevederilor legislaţiei naţionale de cãtre intermediarii în asigurãri/reasigurãri, care exercitã activitãţi pe teritoriul României, în baza dreptului de stabilire sau a libertãţii de a presta servicii, solicitã acestora sã adopte mãsurile necesare pentru remedierea situaţiei.
ART. 8
În cazul în care Comisia de Supravegherea a Asigurãrilor constatã cã intermediarul în asigurãri/reasigurãri nu adoptã toate mãsurile necesare pentru remedierea situaţiei şi are motive sã considere cã activitãţile acestuia pot dãuna pieţei asigurãrilor, informeazã autoritatea competentã din statul membru de origine. Autoritatea respectivã verificã dacã intermediarul în cauzã respectã cerinţele prudenţiale şi informeazã Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor cu privire la orice decizie pe care o adoptã.
ART. 9
În situaţia în care mãsurile luate de autoritatea competentã din statul membru de origine se dovedesc a fi inadecvate şi/sau insuficiente şi dacã intermediarul în cauzã continuã sã încalce prevederile legislaţiei naţionale, Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor îşi exercitã atribuţiile ce îi revin conform legii, fiind în drept sã aplice sancţiunile prevãzute de lege, inclusiv interzicerea desfãşurãrii activitãţii de intermediere în asigurãri/reasigurãri pe teritoriul României.
ART. 10
Împotriva deciziilor adoptate de Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor intermediarii în asigurãri/reasigurãri pot face plângere la Curtea de Apel Bucureşti, în termen de 30 de zile de la comunicarea deciziei. Plângerea adresatã Curţii de Apel nu suspendã, pe timpul soluţionãrii acesteia, mãsurile dispuse de Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor.
ART. 11
Înaintea retragerii autorizaţiei unui intermediar sau a radierii acestuia din registrul special, autoritatea competentã din statul membru de origine informeazã Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor cu privire la intenţia sa.
ART. 12
Activitãţile de publicitate ale intermediarilor în asigurãri/reasigurãri trebuie sã fie efectuate cu respectarea prevederilor legale, în scopul protejãrii interesului public.
ART. 13
În cazul în care Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor constatã încãlcarea prevederilor art. 12 de cãtre intermediarii în asigurãri/reasigurãri, care îşi desfãşoarã activitatea în baza dreptului de stabilire sau a libertãţii de a presta servicii, solicitã încetarea imediatã a acestor practici, în caz contrar urmând sã informeze autoritatea competentã din statul membru de origine.
ART. 14
Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor adoptã mãsurile necesare pentru a asigura publicarea corespunzãtoare a condiţiilor în care trebuie sã se desfãşoare activitatea de intermediere în asigurare/reasigurare, pe teritoriul României.
ART. 15
Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor oferã autoritãţii competente din statul membru de origine, atunci când i se aduc la cunoştinţã, informaţii specifice, adecvate exercitãrii controlului prudenţial.
ART. 16
Informaţiile menţionate la art. 15 se pot referi la standardele de conduitã profesionalã, la practicile comerciale neadecvate, la persoanele fizice din conducerea intermediarului în asigurãri/reasigurãri sau la reclamaţiile primite de la asiguraţi, de la beneficiarii poliţelor de asigurare sau de la terţe persoane interesate.

CAP. IV
Dispoziţii comune

ART. 17
În cazul primirii unei notificãri incomplete, Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor solicitã imediat autoritãţii competente din statul membru de origine sã îi furnizeze informaţiile netransmise.
ART. 18
Comisia de Supravegherea a Asigurãrilor comunicã, în scris şi cât mai curând posibil dupã primirea notificãrii, autoritãţii competente din statul membru de origine cadrul legal şi condiţiile în care trebuie sã se desfãşoare activitatea de intermediere pe teritoriul României, prevãzute în anexa nr. 3, care face parte integrantã din prezentele norme.
ART. 19
Autoritatea competentã din statul membru de origine aduce la cunoştinţa Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor orice modificare a informaţiilor notificate conform prevederilor art. 2 şi 4.
ART. 20
Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor confirmã, fãrã întârziere, primirea acestor informaţii, printr-o scrisoare sau prin orice alte mijloace convenite cu autoritatea competentã în cauzã.
ART. 21
Toate informaţiile se transmit în limba englezã sau în limba convenitã între Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor şi autoritatea respectivã.
ART. 22
În cazul în care un intermediar în asigurãri/reasigurãri desfãşoarã, pe teritoriul României, activitãţi care nu au fost cuprinse în notificarea transmisã de autoritatea competentã din statul membru de origine, Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor informeazã imediat autoritatea respectivã.
ART. 23
Autoritatea competentã din statul membru de origine informeazã Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor despre mãsurile adoptate în privinţa intermediarului în asigurãri/reasigurãri, inclusiv despre orice sancţiune aplicatã acestuia.
ART. 24
Prezentele norme transpun prevederile Directivei 2002/92/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 9 decembrie 2002 privind intermedierea în asigurãri şi ale Protocolului referitor la cooperarea dintre autoritãţile competente ale statelor membre ale Uniunii Europene, în special cu privire la aplicarea Directivei 2002/92/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 9 decembrie 2002 privind intermedierea în asigurãri.


ANEXA 1
la norme
FORMULAR DE NOTIFICARE
privind intermediarii în asigurãri/reasigurãri
care desfãşoarã activitate pe teritoriul României,
în baza dreptului de stabilire




┌───┬─────────────────────────────────────────────┬──────────────────────────────────────┐
│ 1.│Denumire/Nume şi prenume intermediar │ .................................... │
├───┼─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┤
│ │Adresa sediului social sau numãrul de │ .................................... │
│ 2.│înregistrare │ .................................... │
│ │ │ .................................... │
├───┼─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┤
│ │Categoria de intermediari, dacã este cazul │ .................................... │
│ │În situaţia în care un intermediar desfãşoarã│ .................................... │
│ 3.│activitãţi de intermediere pentru, în numele │ .................................... │
│ │şi sub deplina responsabilitate a unui asi- │ .................................... │
│ │gurãtor/reasigurãtor, se recomandã ca numele │ .................................... │
│ │acestuia sã fie consemnat în registru. │ .................................... │
├───┼─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┤
│ │Clasele/categoriile de asigurare pentru care │[] Toate clasele de asigurãri de viaţã│
│ 4.│a fost autorizat/înregistrat sã intermedieze,│[] Toate clasele de asigurãri generale│
│ │dacã este cazul │[] Una sau mai multe clase/categorii │
│ │ │de asigurãri │
├───┼─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┤
│ │Activitatea în statul membru-gazdã │ .................................... │
│ │Numele şi adresa sucursalei pe teritoriul │ .................................... │
│ 5.│României │ .................................... │
│ │Numele conducãtorului general care reprezintã│ .................................... │
│ │sucursala │ .................................... │
├───┼─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┤
│ 6.│Numele autoritãţii competente actuale │ .................................... │
├───┼─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┤
│ 7.│Adresa registrului online │ .................................... │
├───┼─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┤
│ 8.│Data │ .................................... │
│ │Numele şi funcţia expeditorului │ .................................... │
└───┴─────────────────────────────────────────────┴──────────────────────────────────────┘




ANEXA 2
la norme
FORMULAR DE NOTIFICARE
privind intermediarii în asigurãri/reasigurãri care
desfãşoarã activitate pe teritoriul României, în baza libertãţii
de a presta servicii




┌───┬─────────────────────────────────────────────┬──────────────────────────────────────┐
│ 1.│Denumirea/Numele şi prenumele intermediarului│ .................................... │
├───┼─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┤
│ │Adresa/Ssediul social sau numãrul de │ .................................... │
│ 2.│înregistrare │ .................................... │
│ │ │ .................................... │
├───┼─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┤
│ 3.│Numele autoritãţii competente actuale │ .................................... │
├───┼─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┤
│ 4.│Adresa registrului online │ .................................... │
├───┼─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┤
│ │Clasele/Categoriile de asigurãri pentru care │[] Toate clasele de asigurãri de viaţã│
│ 5.│a fost autorizat/înregistrat sã intermedieze,│[] Toate clasele de asigurãri generale│
│ │dacã este cazul │[] Una sau mai multe clase/categorii │
│ │ │de asigurãri │
├───┼─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┤
│ 6.│Data │ .................................... │
│ │Numele şi funcţia expeditorului │ .................................... │
└───┴─────────────────────────────────────────────┴──────────────────────────────────────┘




ANEXA 3
la norme
CADRUL LEGAL ŞI CONDIŢIILE
în care trebuie sã se desfãşoare activitatea de
intermediere în asigurãri/reasigurãri, pe teritoriul României

Cadrul legal ce trebuie respectat, în interesul public ("general good"), de cãtre societãţile de asigurare/reasigurare care desfãşoarã activitate pe teritoriul României, în baza dreptului de stabilire sau a libertãţii de a presta servicii, este urmãtorul:
1. Legislaţia specificã asigurãrilor:
a) <>Legea nr. 32/2000 privind activitatea de asigurare şi supravegherea asigurãrilor, cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
b) <>Ordinul preşedintelui Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor nr. 3.111/2004 pentru punerea în aplicare a <>Normelor privind informaţiile pe care asigurãtorii şi intermediarii în asigurãri trebuie sã le furnizeze clienţilor;
c) <>Ordinul preşedintelui Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor nr. 24/2008 pentru punerea în aplicare a 1 0 8> Normelor privind prevenirea şi combaterea spãlãrii banilor şi a finanţãrii actelor de terorism prin intermediul pieţei asigurãrilor.
2. Dreptul civil: Codul civil .
3. Dreptul muncii: <>Codul muncii .
4. Oficiul Naţional al Registrului Comerţului:
a) <>Legea nr. 31/1990 privind societãţile comerciale, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
b) <>Legea nr. 26/1990 privind registrul comerţului, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
5. Regimul taxelor fiscale: <>Legea nr. 571/2003 privind <>Codul fiscal , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi <>normele metodologice de aplicare a <>Codului fiscal .
6. Drepturile din publicitate, comunicare şi dreptul la proprietate:
a) <>Decizia Consiliului Naţional al Audiovizualului nr. 187/2006 privind <>codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
b) <>Legea nr. 504/2002 a audiovizualului, cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
c) <>Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
d) <>Legea nr. 56/2003 pentru ratificarea <>Convenţiei europene privind televiziunea transfrontierã a Consiliului Europei, adoptatã la Strasbourg la 5 mai 1989, şi acceptarea <>Protocolului de amendare a <>Convenţiei europene privind televiziunea transfrontierã a Consiliului Europei, adoptat la Strasbourg la 1 octombrie 1998.
7. Protecţia consumatorului:
a) <>Legea nr. 296/2004 privind <>Codul consumului , republicatã;
b) <>Legea nr. 449/2003 privind vânzarea produselor şi garanţiile asociate acestora, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
8. Sancţiunile internaţionale: <>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 202/2008 privind punerea în aplicare a sancţiunilor internaţionale, aprobatã cu modificãri prin <>Legea nr. 217/2009 .

----


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016