Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 15 din 30 septembrie 2010  privind aprobarea Regulamentului Bancii Nationale a Romaniei si al Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare nr. 16/17/2010 pentru modificarea si completarea Regulamentului Bancii Nationale a Romaniei si al Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare nr. 19/24/2006 privind tehnicile de diminuare a riscului de credit utilizate de institutiile de credit si firmele de investitii    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 15 din 30 septembrie 2010 privind aprobarea Regulamentului Bancii Nationale a Romaniei si al Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare nr. 16/17/2010 pentru modificarea si completarea Regulamentului Bancii Nationale a Romaniei si al Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare nr. 19/24/2006 privind tehnicile de diminuare a riscului de credit utilizate de institutiile de credit si firmele de investitii

EMITENT: BANCA NATIONALA A ROMANIEI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 725 din 1 noiembrie 2010

    Având în vedere dispoziţiile art. 126, art. 134 lit. a) şi ale <>art. 278, 384 şi 385 din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 99/2006 privind instituţiile de credit şi adecvarea capitalului, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 227/2007, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, precum şi ale art. 2 lit. a) din Regulamentul Bãncii Naţionale a României şi al Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare nr. 13/18/2006 privind determinarea cerinţelor minime de capital pentru instituţiile de credit şi firmele de investiţii, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
    în temeiul prevederilor <>art. 420 alin. (3) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 99/2006, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 227/2007, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi ale <>art. 48 din Legea nr. 312/2004 privind Statutul Bãncii Naţionale a României, precum şi ale art. 1, 2 şi art. 7 alin. (1), (3), (10) şi (15) din Statutul Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare, aprobat prin <>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 25/2002, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 514/2002, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,

    Banca Naţionalã a României şi Comisia Naţionalã a Valorilor Mobiliare emit urmãtorul ordin:

    ART. 1
    Se aprobã Regulamentul Bãncii Naţionale a României şi al Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare nr. 16/17/2010 pentru modificarea şi completarea Regulamentului Bãncii Naţionale a României şi al Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare nr. 19/24/2006 privind tehnicile de diminuare a riscului de credit utilizate de instituţiile de credit şi firmele de investiţii, aprobat prin Ordinul Bãncii Naţionale a României şi al Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare nr. 16/113/2006, prevãzut în anexa care face parte integrantã din prezentul ordin.
    ART. 2
    Prezentul ordin şi regulamentul menţionat la art. 1 se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I.
    ART. 3
    Banca Naţionalã a României şi Comisia Naţionalã a Valorilor Mobiliare vor urmãri ducerea la îndeplinire a prevederilor prezentului ordin.
    ART. 4
    Ordinul Bãncii Naţionale a României şi al Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare nr. 16/113/2006 pentru aprobarea Regulamentului Bãncii Naţionale a României şi al Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare nr. 19/24/2006 privind tehnicile de diminuare a riscului de credit utilizate de instituţiile de credit şi firmele de investiţii, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1.034 şi 1.034 bis din 27 decembrie 2006, cu modificãrile şi completãrile aduse prin prezentul ordin, se va republica în Monitorul Oficial al României, Partea I, dându-se textelor o nouã numerotare.


        Preşedintele Consiliului de administraţie
              al Bãncii Naţionale a României,
                Mugur Constantin Isãrescu


             Preşedintele Comisiei Naţionale
                 a Valorilor Mobiliare,
                   Gabriela Anghelache

    ANEXÃ

                  <>REGULAMENTUL Nr. 16/17/2010
    pentru modificarea şi completarea Regulamentului Bãncii Naţionale
    a României şi al Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare nr. 19/24/2006
      privind tehnicile de diminuare a riscului de credit utilizate de
            instituţiile de credit şi firmele de investiţii

    ART. I
    Regulamentul Bãncii Naţionale a României şi al Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare nr. 19/24/2006 privind tehnicile de diminuare a riscului de credit utilizate de instituţiile de credit şi firmele de investiţii, aprobat prin Ordinul Bãncii Naţionale a României şi al Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare nr. 16/113/2006, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I. nr. 1.034 şi 1.034 bis din 27 decembrie 2006, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:
    1. La articolul 1, alineatele (1) şi (2) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 1. - (1) Prezentul regulament se aplicã instituţiilor de credit, persoane juridice române, şi sucursalelor din România ale instituţiilor de credit din state terţe şi stabileşte tehnicile de diminuare a riscului de credit eligibile, cerinţele minime ce trebuie respectate în vederea recunoaşterii acestora, precum şi modul în care calculul valorilor ponderate la risc ale expunerilor şi, dupã caz, al valorilor pierderilor aşteptate poate fi modificat.
    (2) Casele centrale sunt responsabile pentru reglementarea cadrului general aferent tehnicilor de diminuare a riscului de credit eligibile şi modificãrii calculului valorilor ponderate la risc ale expunerilor şi, dupã caz, al valorilor pierderilor aşteptate ca urmare a recunoaşterii tehnicilor, al cooperativelor de credit din cadrul reţelelor cooperatiste. Reglementãrile emise vor avea în vedere prevederile prezentului regulament în ceea ce priveşte tehnicile eligibile de diminuare a riscului de credit, cerinţele minime ce trebuie respectate în vederea recunoaşterii acestora şi modul în care calculul valorilor ponderate la risc ale expunerilor şi, dupã caz, al valorilor pierderilor aşteptate poate fi modificat pentru recunoaşterea tehnicilor, la nivelul cooperativelor de credit, şi nu vor putea stabili prevederi mai puţin restrictive decât cele prevãzute de acesta. În acest sens, reglementãrile emise de casa centralã vor fi transmise spre avizare Bãncii Naţionale a României."
    2. La articolul 2, alineatele (3) şi (4) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
    "(3) Pentru scopurile prezentului regulament, termenii şi expresiile instituţie externã de evaluare a creditului, instituţie externã de evaluare a creditului eligibilã, expunere, entitãţi din sectorul public, organisme de plasament colectiv, societãţi, tranzacţie de rãscumpãrare şi rating au semnificaţiile prevãzute de <>Regulamentul BNR-CNVM nr. 14/19/2006 privind tratamentul riscului de credit pentru instituţiile de credit şi firmele de investiţii potrivit abordãrii standard, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
    (4) Expresia operaţiuni de dare sau luare cu împrumut de titluri sau mãrfuri are semnificaţia expresiei operaţiuni de dare de titluri/mãrfuri cu împrumut şi operaţiuni de luare de titluri/mãrfuri cu împrumut, prevãzutã de <>Regulamentul BNR-CNVM nr. 22/27/2006 privind adecvarea capitalului instituţiilor de credit şi al firmelor de investiţii, cu modificãrile şi completãrile ulterioare."
    3. La articolul 2, dupã alineatul (5) se introduce un nou alineat, alineatul (5^1), cu urmãtorul cuprins:
    "(5^1) Expresiile risc de diminuare a valorii creanţei, probabilitate de nerambursare, pierdere, pierdere în caz de nerambursare, factor de conversie şi pierdere aşteptatã au semnificaţiile prevãzute de <>Regulamentul BNR-CNVM nr. 15/20/2006 privind tratamentul riscului de credit pentru instituţiile de credit şi firmele de investiţii potrivit abordãrii bazate pe modele interne de rating, cu modificãrile şi completãrile ulterioare."
    4. La articolul 2 alineatul (6), punctul 1 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "1. instituţie de credit împrumutãtoare - instituţia de credit care are expunerea în cauzã, fie cã aceasta rezultã sau nu dintr-un credit;".
    5. La articolul 2 alineatul (6), punctul 8 se abrogã.
    6. La articolul 2 alineatul (6), dupã punctul 11 se introduc douã noi puncte, punctele 12 şi 13, cu urmãtorul cuprins:
    "12. burse recunoscute - burse recunoscute ca atare de cãtre autoritãţile competente şi care îndeplinesc urmãtoarele condiţii:
    a) funcţioneazã în mod regulat;
    b) au reguli, emise sau aprobate de autoritãţile adecvate din ţara de origine a bursei, care stabilesc condiţiile de funcţionare a bursei, condiţiile de acces la bursã, precum şi condiţiile pe care trebuie sã le îndeplineascã un contract înainte de a putea fi efectiv negociat pe bursã; şi
    c) dispun de un mecanism de compensare potrivit cãruia contractele prevãzute în anexa la <>Regulamentul BNR-CNVM nr. 20/25/2006 privind tratamentul riscului de credit al contrapartidei în cazul instrumentelor financiare derivate, al tranzacţiilor de rãscumpãrare, al operaţiunilor de dare/luare de titluri/mãrfuri cu împrumut, al tranzacţiilor cu termen lung de decontare şi al tranzacţiilor de creditare în marjã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, fac obiectul unor cerinţe zilnice de marjã care, în opinia autoritãţilor competente, furnizeazã protecţie adecvatã;
    13. funcţie de conducere - ansamblul atribuţiilor structurii de conducere reprezentate de directori, în cadrul sistemului unitar de administrare, şi de cãtre directorat, în cadrul sistemului dualist de administrare."
    7. Articolul 3 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 3. - Instituţiile de credit care utilizeazã abordarea standard în conformitate cu prevederile <>Regulamentului BNR-CNVM nr. 14/19/2006, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, sau care utilizeazã abordarea bazatã pe modele interne de rating în conformitate cu prevederile <>Regulamentului BNR-CNVM nr. 15/20/2006, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, dar care nu folosesc estimãri proprii pentru pierderea în caz de nerambursare şi pentru factorii de conversie potrivit art. 22-29 din ultimul regulament menţionat, pot recunoaşte tehnici de diminuare a riscului de credit, în conformitate cu prezentul regulament, în calculul valorilor ponderate la risc ale expunerilor pentru scopurile <>art. 2 lit. a) din Regulamentul BNR-CNVM nr. 13/18/2006 privind determinarea cerinţelor minime de capital pentru instituţiile de credit şi firmele de investiţii, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, sau, dacã este cazul, în calculul valorilor pierderilor aşteptate pentru scopurile art. 14 alin. (3) şi <>art. 22 alin. (1) lit. f) din Regulamentul BNR-CNVM nr. 18/23/2006 privind fondurile proprii ale instituţiilor de credit şi ale firmelor de investiţii, cu modificãrile şi completãrile ulterioare."
    8. La articolul 5, alineatul (1) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 5. - (1) În cazul protecţiei finanţate a creditului, pentru a fi eligibile pentru recunoaştere, activele pe care aceasta se bazeazã trebuie sã fie suficient de lichide, iar valoarea lor îndeajuns de stabilã în timp, astfel încât sã confere un nivel adecvat de certitudine cu privire la protecţia realizatã împotriva riscului de credit, avându-se în vedere abordarea utilizatã pentru calculul valorilor ponderate la risc ale expunerilor şi gradul de recunoaştere permis. Activele eligibile sunt cele prevãzute de cap. II."
    9. Articolul 6 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 6. - În cazul protecţiei nefinanţate a creditului, pentru a fi eligibilã pentru recunoaştere, partea care îşi asumã angajamentul trebuie sã prezinte suficientã credibilitate, iar contractul de protecţie trebuie sã fie valabil din punct de vedere legal şi executoriu în jurisdicţiile relevante, astfel încât sã confere un nivel adecvat de certitudine cu privire la protecţia realizatã împotriva riscului de credit, avându-se în vedere abordarea utilizatã pentru calculul valorilor ponderate la risc ale expunerilor şi gradul de recunoaştere permis. Furnizorii de protecţie şi tipurile de contracte de protecţie eligibile sunt cele prevãzute de cap. II."
    10. Articolul 12 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 12. - (1) Pentru instituţiile de credit care aplicã metoda extinsã a garanţiilor financiare prevãzutã în cap. IV, efectele contractelor de compensare bilateralã ce acoperã tranzacţii de rãscumpãrare, operaţiuni de dare sau luare cu împrumut de titluri sau mãrfuri şi/sau alte operaţiuni ajustate la condiţiile pieţei efectuate cu o contrapartidã pot fi recunoscute.
    (2) Fãrã a se aduce atingere prevederilor anexei II la <>Regulamentul BNR-CNVM nr. 22/27/2006, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, pentru a fi recunoscute, garanţiile reale acceptate în garanţie, precum şi titlurile sau mãrfurile luate cu împrumut în cadrul unor astfel de acorduri trebuie sã îndeplineascã cerinţele de eligibilitate pentru garanţiile reale prevãzute la art. 14-20."
    11. La articolul 15, litera b) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "b) titluri de creanţã emise de acele entitãţi din sectorul public pentru care expunerile faţã de acestea sunt tratate ca expuneri faţã de administraţia centralã în jurisdicţia cãreia sunt stabilite respectivele entitãţi, potrivit prevederilor <>art. 17 alin. (3) şi (4) din Regulamentul BNR-CNVM nr. 14/19/2006, cu modificãrile şi completãrile ulterioare;".
    12. La articolul 17, litera a) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "a) sunt cotate la o bursã recunoscutã;".
    13. La articolul 18, dupã alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (3), cu urmãtorul cuprins:
    "(3) Dacã organismul de plasament colectiv nu este limitat la investirea în instrumentele care sunt eligibile pentru recunoaştere potrivit prevederilor art. 16 şi 17, titlurile de participare pot fi recunoscute cu valoarea activelor eligibile drept garanţie realã sub ipoteza faptului cã organismul de plasament colectiv a investit în active neeligibile la limita maximã permisã în cadrul mandatului sãu. În cazurile în care activele neeligibile pot avea o valoare negativã din cauza datoriilor sau datoriilor potenţiale rezultând din dreptul de proprietate, instituţia de credit trebuie sã calculeze valoarea totalã a activelor neeligibile şi trebuie sã reducã valoarea activelor eligibile cu cea a activelor neeligibile în cazul în care aceasta din urmã este negativã per total."
    14. La articolul 20, dupã alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (3), cu urmãtorul cuprins:
    "(3) Dacã organismul de plasament colectiv nu este limitat la investirea în instrumentele care sunt eligibile pentru recunoaştere conform prevederilor art. 16 şi 17 şi în elementele menţionate la alin. (1) lit. a), titlurile de plasament pot fi recunoscute cu valoarea activelor eligibile drept garanţie realã sub ipoteza faptului cã organismul de plasament colectiv a investit în active neeligibile la limita maximã permisã în cadrul mandatului sãu. În cazurile în care activele neeligibile pot avea o valoare negativã din cauza datoriilor sau datoriilor contingente rezultând din dreptul de proprietate, instituţia de credit trebuie sã calculeze valoarea totalã a activelor neeligibile şi trebuie sã reducã valoarea activelor eligibile cu cea a activelor neeligibile în cazul în care aceasta din urmã este negativã per total."
    15. La articolul 22 alineatul (1), partea introductivã şi litera a) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 22. - (1) Proprietãţile imobiliare locative care sunt sau vor fi locuite sau date cu chirie de proprietar sau de beneficiarul real (beneficial owner) în cazul societãţilor pentru investiţii personale (personal investment companies), precum şi proprietãţile imobiliare comerciale, respectiv birouri şi alte spaţii comerciale, pot fi recunoscute ca fiind garanţii imobiliare eligibile dacã sunt îndeplinite urmãtoarele condiţii:
    a) valoarea proprietãţii nu depinde în mod semnificativ de calitatea creditului asociatã debitorului. Aceastã cerinţã nu priveşte situaţiile în care factori exclusiv de naturã macroeconomicã afecteazã atât valoarea proprietãţii, cât şi performanţa împrumutatului; şi".
    16. La articolul 22, alineatele (4) şi (5) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
    "(4) Banca Naţionalã a României recunoaşte drept garanţie realã eligibilã o proprietate imobiliarã locativã pentru care nu este îndeplinitã condiţia prevãzutã la alin. (1) lit. b), situatã pe teritoriul altui stat membru şi recunoscutã drept garanţie realã eligibilã de cãtre autoritatea competentã din acel stat membru în baza exceptãrii instituţiilor de credit de la obligativitatea respectãrii prevederilor alin. (1) lit. b).
    (5) Banca Naţionalã a României recunoaşte drept garanţie realã eligibilã o proprietate imobiliarã comercialã pentru care nu este îndeplinitã condiţia prevãzutã la alin. (1) lit. b), situatã pe teritoriul altui stat membru şi recunoscutã drept garanţie realã eligibilã în acel stat membru în baza exceptãrii instituţiilor de credit de la obligativitatea respectãrii prevederilor alin. (1) lit. b)."
    17. La articolul 23, alineatul (2) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "(2) Creanţele eligibile nu le includ pe cele asociate cu securitizarea, cu subparticipaţiile sau cu instrumentele financiare derivate de credit şi nici sumele de încasat de la entitãţi aparţinând aceluiaşi grup ca şi instituţia de credit împrumutãtoare sau de la angajaţii acesteia."
    18. La articolul 27, litera e) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "e) entitãţi din sectorul public, dacã expunerile faţã de acestea sunt tratate ca expuneri faţã de instituţii sau administraţii centrale potrivit <>Regulamentului BNR-CNVM nr. 14/19/2006, cu modificãrile şi completãrile ulterioare;".
    19. La articolul 27 litera g), subpunctul (ii) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "(ii) în cazul instituţiilor de credit care calculeazã valorile ponderate la risc ale expunerilor şi valorile pierderilor aşteptate potrivit <>Regulamentului BNR-CNVM nr. 15/20/2006, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, nu au un rating eligibil şi sunt evaluate intern ca având o probabilitate de nerambursare echivalentã celei asociate ratingurilor ce corespund cel puţin nivelului 2 al scalei de evaluare a calitãţii creditului potrivit regulilor de ponderare a expunerilor faţã de societãţi prevãzute de <>Regulamentul BNR-CNVM nr. 14/19/2006, cu modificãrile şi completãrile ulterioare."
    20. La articolul 30, literele c) şi d) ale alineatului (1) şi alineatul (2) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
    "c) furnizorul de protecţie avea atribuit, la momentul la care protecţia creditului a fost furnizatã sau pentru orice perioadã ulterioarã acestuia, un rating intern cu o probabilitate de nerambursare echivalentã sau inferioarã celei asociate cel puţin nivelului 2 al scalei de evaluare a calitãţii creditului potrivit regulilor de ponderare la risc a expunerilor faţã de societãţi prevãzute de <>Regulamentul BNR-CNVM nr. 14/19/2006, cu modificãrile şi completãrile ulterioare; şi
    d) furnizorul de protecţie are atribuit un rating intern cu o probabilitate de nerambursare echivalentã sau inferioarã celei asociate cel puţin nivelului 3 al scalei de evaluare a calitãţii creditului potrivit regulilor de ponderare la risc a expunerilor faţã de societãţi prevãzute de <>Regulamentul BNR-CNVM nr. 14/19/2006, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
    (2) Pentru scopurile acestui articol, protecţia creditului furnizatã de agenţiile de creditare a exportului nu trebuie sã beneficieze de efectul contragaranţiilor explicite furnizate de o administraţie centralã."
    21. La articolul 32, alineatul (2) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "(2) Pentru ca protecţia creditului sã fie recunoscutã pentru scopurile prezentului regulament, în cazul în care o instituţie de credit realizeazã o acoperire internã a riscului prin utilizarea unui instrument financiar derivat de credit - respectiv riscul de credit al unei expuneri neincluse în portofoliul de tranzacţionare se acoperã prin utilizarea unui instrument financiar derivat de credit din portofoliul de tranzacţionare - este necesar ca riscul de credit transferat în portofoliul de tranzacţionare sã fie externalizat uneia sau mai multor terţe pãrţi. În astfel de situaţii, dacã transferul riscului se face cu respectarea cerinţelor privind recunoaşterea diminuãrii riscului de credit stabilite de prezentul regulament, se aplicã regulile prevãzute de cap. IV-VII pentru calculul valorilor ponderate la risc ale expunerilor şi al valorilor pierderilor aşteptate în cazul protecţiei nefinanţate a creditului."
    22. La articolul 33, alineatul (1) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 33. - (1) Instituţiile de credit trebuie sã demonstreze Bãncii Naţionale a României cã dispun de procese adecvate de administrare a riscurilor, care sã le permitã controlul riscurilor la care instituţia este expusã ca urmare a utilizãrii de tehnici de diminuare a riscului de credit."
    23. La articolul 37, alineatul (2) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "(2) Ca excepţie de la prevederile alin. (1) lit. b), obligaţiunile garantate emise de debitor ce îndeplinesc cerinţele prevãzute la <>art. 52-54 din cadrul Regulamentului BNR-CNVM nr. 14/19/2006, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, pot fi recunoscute ca eligibile dacã acestea constituie garanţie financiarã pentru tranzacţii de rãscumpãrare, cu condiţia ca prevederile alin. (1) lit. a) sã fie respectate."
    24. La articolul 39, litera b) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "b) instituţiile de credit trebuie sã implementeze proceduri şi procese temeinice pentru controlul riscurilor decurgând din utilizarea de garanţii reale - incluzând riscul nerealizãrii sau al realizãrii incomplete a garanţei reale, riscurile de evaluare, riscurile asociate cu încetarea contractului de garanţie, riscul de concentrare rezultând din utilizarea garanţiei reale şi interacţiunea cu profilul general de risc al instituţiei de credit;".
    25. La articolul 43, alineatul (1) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 43. - (1) Cerinţele legate de monitorizarea valorilor proprietãţilor imobiliare ce trebuie îndeplinite sunt urmãtoarele:
    a) valoarea proprietãţii imobiliare trebuie monitorizatã frecvent şi cel puţin o datã pe an pentru o proprietate imobiliarã comercialã şi cel puţin o datã la 3 ani pentru o proprietate imobiliarã locativã. În situaţia în care condiţiile pieţei suportã modificãri semnificative, trebuie realizatã o monitorizare mai frecventã;
    b) metode statistice pot fi utilizate pentru monitorizarea valorii proprietãţii imobiliare şi pentru identificarea proprietãţilor imobiliare care necesitã reevaluare;
    c) evaluarea unei proprietãţi imobiliare trebuie revizuitã de un evaluator independent când informaţii indicã faptul cã valoarea respectivei proprietãţi ar fi scãzut semnificativ comparativ cu nivelul general al preţurilor de pe piaţã. Pentru creditele ce depãşesc echivalentul în lei a 3 milioane de euro sau 5% din fondurile proprii ale instituţiei de credit, evaluarea proprietãţii imobiliare trebuie revizuitã de cãtre un evaluator independent cel puţin o datã la 3 ani."
    26. La articolul 51, literele d), f) şi g) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
    "d) politicile de creditare ale instituţiei de credit cu privire la structura tranzacţiei trebuie sã stabileascã cerinţe corespunzãtoare referitoare la garanţiile corporale în ceea ce priveşte valoarea expunerii, capacitatea de valorificare în timp util a garanţiei reale, capacitatea de stabilire în mod obiectiv a unui preţ sau a unei valori de piaţã, frecvenţa cu care valoarea poate fi cunoscutã prompt, incluzând o expertizã sau o evaluare profesionalã, şi volatilitatea sau o aproximare a volatilitãţii valorii garanţiei reale;
    ....................................................................
    f) instituţiile de credit trebuie sã aibã dreptul de a inspecta fizic bunul adus în garanţie; instituţiile de credit trebuie sã dispunã de politici şi proceduri care sã prevadã exercitarea de cãtre ele a acestui drept;
    g) instituţiile de credit trebuie sã dispunã de proceduri de monitorizare a faptului cã bunul acceptat ca protecţie este asigurat în mod corespunzãtor împotriva daunelor."
    27. La articolul 52, litera b) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "b) locatorul realizeazã o administrare riguroasã a riscului în ceea ce priveşte utilizarea activului dat în leasing, vechimea şi durata planificatã de utilizare ale acestuia, incluzând monitorizarea corespunzãtoare a valorii bunului;".
    28. La articolul 54, partea introductivã şi literele a), d) şi e) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 54. - Pentru ca poliţele de asigurare de viaţã gajate în favoarea instituţiei de credit împrumutãtoare sã fie recunoscute, trebuie îndeplinite toate condiţiile urmãtoare:
    a) societatea care furnizeazã asigurarea de viaţã face obiectul Directivei 2002/83/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 5 noiembrie 2002 privind asigurarea de viaţã şi al Directivei 2001/17/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 19 martie 2001 privind reorganizarea şi lichidarea întreprinderilor de asigurare sau este supravegheatã de o autoritate competentã a unui stat terţ care aplicã aranjamente de reglementare şi supraveghere cel puţin echivalente celor aplicate în Comunitate;
    ........................................................................
    d) valoarea de rãscumpãrare este declaratã de societatea care furnizeazã asigurarea de viaţã şi nu poate fi redusã;
    e) instituţia de credit împrumutãtoare are dreptul de a rezilia poliţa şi de a primi valoarea de rãscumpãrare în cazul în care debitorul se aflã în stare de nerambursare;".
    29. La articolul 54, dupã litera h) se introduc douã noi litere, literele i) şi j), cu urmãtorul cuprins:
    "i) valoarea de rãscumpãrare trebuie plãtitã în timp util la cerere;
    j) valoarea de rãscumpãrare nu poate fi solicitatã fãrã acordul instituţiei de credit."
    30. La articolul 55 alineatul (1), partea introductivã şi punctele (ii) şi (iii) ale literei c) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 55. - (1) Cu respectarea prevederilor art. 56, pentru ca protecţia creditului decurgând dintr-o garanţie personalã sau dintr-un instrument financiar derivat de credit sã fie recunoscutã urmãtoarele cerinţe trebuie îndeplinite:
    .....................................................................
    (ii) ar creşte costul efectiv al protecţiei ca rezultat al deteriorãrii calitãţii creditului aferente expunerii acoperite;
    (iii) ar putea exonera furnizorul de protecţie de obligaţia de a plãti în timp util, în cazul în care debitorul iniţial nu efectueazã vreo platã datoratã; sau".
    31. La articolul 56 alineatul (1), litera b) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "b) o bancã multilateralã de dezvoltare sau o organizaţie internaţionalã cãreia, potrivit sau în temeiul prevederilor <>Regulamentului BNR-CNVM nr. 14/19/2006, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, i se aplicã pondere de risc de 0%."
    32. La articolul 56 alineatul (2), litera c) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "c) acoperirea este robustã şi nimic din datele istorice nu sugereazã faptul cã protecţia datã de contragaranţie este mai puţin decât echivalentã în mod efectiv celei aferente unei garanţii directe furnizate de entitatea în cauzã."
    33. La articolul 57, litera a) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "a) în caz de neîndeplinire culpabilã a obligaţiilor contractuale şi/sau orice eveniment de credit prevãzut şi/sau neplatã de cãtre contrapartidã, instituţia de credit împrumutãtoare trebuie sã aibã dreptul sã se îndrepte, în timp util, împotriva garantului pentru orice sume datorate aferente creanţei pentru care este furnizatã protecţia. Efectuarea plãţii de cãtre garant nu trebuie sã fie condiţionatã de obligaţia instituţiei de credit împrumutãtoare de a se îndrepta în prealabil împotriva debitorului. În cazul protecţiei nefinanţate a creditului furnizate pentru credite garantate cu ipoteci pe proprietãţi imobiliare locative, cerinţele prevãzute la art. 55 alin. (1) lit. c) pct. (iii) şi în prezentul articol trebuie îndeplinite doar în timpul a 24 de luni;".
    34. La articolul 61 litera c), punctul (iii) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "(iii) instrumente financiare derivate de credit de tipul nth to default, protecţia obţinutã este eligibilã în acest cadru numai dacã a fost obţinutã şi protecţie eligibilã pentru starea de nerambursare (n-1) sau dacã s-a înregistrat deja starea de nerambursare în legãturã cu (n-1) dintre activele din portofoliu. În acest caz, tratamentul trebuie aplicat acelui activ din portofoliu care are cea mai micã valoare ponderatã la risc a expunerii;".
    35. Articolul 62 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 62. - Cu respectarea prevederilor cap. V-VII, în cazul în care prevederile cap. II şi III sunt îndeplinite, calculul valorilor ponderate la risc ale expunerilor potrivit <>Regulamentului BNR-CNVM nr. 14/19/2006, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, precum şi calculul valorilor ponderate la risc ale expunerilor şi al valorilor pierderilor aşteptate potrivit <>Regulamentului BNR-CNVM nr. 15/20/2006, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, pot fi modificate în conformitate cu prevederile prezentului capitol."
    36. Articolul 66 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 66. - Pentru expunerile ce fac obiectul unui acord cadru de compensare eligibil pentru tranzacţii de rãscumpãrare şi/sau operaţiuni de dare sau luare cu împrumut de titluri sau mãrfuri şi/sau alte operaţiuni ajustate la condiţiile pieţei, valoarea expunerii ajustatã integral (E*) se determinã, în condiţiile utilizãrii abordãrii bazate pe ajustãri de volatilitate reglementate sau a abordãrii bazate pe estimãri proprii ale ajustãrilor de volatilitate, potrivit prevederilor art. 67-71."
    37. La articolul 67, alineatul (1) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 67. - (1) Cu respectarea prevederilor art. 73-80, la determinarea valorii expunerii ajustate integral (E*) pentru expunerile prevãzute la art. 66, ajustãrile de volatilitate ce trebuie aplicate se calculeazã utilizând fie abordarea bazatã pe ajustãri de volatilitate reglementate, fie abordarea bazatã pe estimãri proprii ale ajustãrilor de volatilitate, aşa cum sunt acestea prevãzute la art. 89-119, pentru metoda extinsã a garanţiilor financiare."
    38. Articolul 68 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 68. - (1) Poziţia netã pe fiecare categorie de titluri sau pe fiecare marfã va fi determinatã prin scãderea din valoarea totalã a titlurilor sau a mãrfurilor din categoria respectivã, date cu împrumut, vândute sau livrate în baza unui acord-cadru de compensare, a valorii totale a titlurilor din aceeaşi categorie sau a mãrfurilor respective luate cu împrumut, achiziţionate sau primite în baza acordului.
    (2) Pentru scopurile alin. (1), categorie de titluri înseamnã titluri emise de aceeaşi entitate, având aceeaşi datã de emisiune şi aceeaşi scadenţã, care se supun aceloraşi clauze contractuale şi au aceeaşi perioadã de deţinere potrivit prevederilor art. 93-118."
    39. Articolul 72 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 72. - Utilizarea abordãrii bazate pe modele interne în scopul calculului valorii expunerii ajustate integral (E*) trebuie sã se realizeze cu respectarea prevederilor art. 73-80."
    40. La articolul 73, alineatul (3) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "(3) Cu aprobarea Bãncii Naţionale a României, instituţiile de credit pot utiliza propriile modele interne şi pentru tranzacţiile de creditare în marjã, dacã acestea sunt acoperite de un acordcadru de compensare bilateralã care îndeplineşte cerinţele prezentate în cadrul <>Regulamentului BNR-CNVM nr. 20/25/2006, cu modificãrile şi completãrile ulterioare."
    41. La articolul 75, alineatul (2) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "(2) Instituţiile de credit care nu au primit din partea Bãncii Naţionale a României aprobarea de a utiliza un astfel de model potrivit prevederilor <>Regulamentului BNR-CNVM nr. 22/27/2006, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, pot solicita aprobarea utilizãrii unui model intern de cuantificare a riscului pentru scopurile art. 72."
    42. La articolul 76, partea introductivã şi literele a), b) şi g) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 76. - Aprobarea la care se face referire la art. 75 va fi acordatã numai dacã instituţia de credit demonstreazã Bãncii Naţionale a României cã sistemul implementat pentru administrarea riscurilor rezultate din tranzacţiile şi operaţiunile acoperite de acordul-cadru de compensare este solid din punct de vedere conceptual şi implementat cu integritate şi, îndeosebi, cã urmãtoarele standarde calitative sunt îndeplinite:
    a) modelul intern de cuantificare a riscurilor utilizat pentru determinarea volatilitãţii potenţiale a preţurilor pentru tranzacţii şi operaţiuni face parte integrantã din procesul zilnic de administrare a riscurilor şi serveşte ca bazã pentru raportarea expunerilor la risc cãtre organele cu funcţie de conducere ale instituţiei de credit;
    b) instituţia de credit dispune de o unitate de control al riscurilor, independentã de unitãţile ce desfãşoarã activitãţi de tranzacţionare şi care raporteazã direct organelor cu funcţie de conducere. Unitatea în cauzã trebuie sã fie responsabilã cu configurarea şi implementarea sistemului de administrare a riscurilor al instituţiei de credit. Aceasta trebuie sã producã şi sã analizeze rapoarte zilnice asupra rezultatelor produse de modelul de cuantificare a riscurilor şi asupra mãsurilor adecvate ce trebuie luate cu privire la limitele aferente unei poziţii;
    ......................................................................
    g) instituţia de credit deruleazã în mod frecvent un program riguros de simulare a condiţiilor de crizã, iar rezultatele acestor teste sunt examinate de cãtre organele cu funcţie de conducere şi sunt reflectate în politicile şi în limitele pe care acestea le stabilesc;".
    43. La articolul 78, dupã alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (2), cu urmãtorul cuprins:
    "(2) Instituţiile de credit pot utiliza corelaţii empirice în cadrul categoriilor de riscuri şi între categoriile de riscuri, dacã Banca Naţionalã a României este convinsã cã sistemul folosit de instituţia de credit pentru cuantificarea corelaţiilor este solid şi implementat cu integritate."
    44. La articolul 81, alineatele (2) şi (3) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
    "(2) Pentru scopurile <>art. 5 din Regulamentului BNR-CNVM nr. 14/19/2006, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, valoarea expunerii ajustatã integral E* determinatã potrivit art. 67-80 este consideratã valoarea expunerii pentru expunerea faţã de contrapartidã, ce rezultã din tranzacţiile şi operaţiunile acoperite de acordul-cadru de compensare.
    (3) Pentru scopurile prevederilor <>Regulamentului BNR-CNVM nr. 15/20/2006, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, valoarea expunerii ajustatã integral E* determinatã potrivit art. 67-80 este consideratã valoarea expunerii pentru expunerea faţã de contrapartidã, ce rezultã din tranzacţiile şi operaţiunile acoperite de acordul-cadru de compensare."
    45. La articolul 83, alineatul (2) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "(2) O instituţie de credit nu poate utiliza simultan metoda simplã a garanţiilor financiare şi metoda extinsã a garanţiilor financiare decât pentru scopurile <>art. 133 din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 99/2006 privind instituţiile de credit şi adecvarea capitalului, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 227/2007, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi ale <>art. 8 şi 30 din Regulamentul BNR-CNVM nr. 15/20/2006, cu modificãrile şi completãrile ulterioare; instituţiile de credit trebuie sã demonstreze Bãncii Naţionale a României cã aceastã aplicare cu caracter excepţional a ambelor metode nu este utilizatã selectiv cu scopul de a obţine cerinţe minime de capital reduse şi nu conduce la arbitraj de reglementare."
    46. Articolul 84 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 84. - Potrivit metodei simple a garanţiilor financiare, garanţiei financiare recunoscute ca eligibilã pentru diminuarea riscului de credit i se atribuie o valoare egalã cu valoarea sa de piaţã, determinatã în conformitate cu prevederile art. 36."
    47. La articolul 85, alineatul (1) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 85. - (1) Ponderea de risc care ar fi aplicatã potrivit <>Regulamentului BNR-CNVM nr. 14/19/2006, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, dacã instituţia de credit împrumutãtoare ar fi avut o expunere directã la instrumentul ce constituie garanţie financiarã, se aplicã acelor pãrţi ale valorilor expunerilor garantate cu valoarea de piaţã a garanţiei financiare recunoscute. În acest scop, valoarea expunerii pentru un element din afara bilanţului prevãzut de anexa la <>Regulamentul BNR-CNVM nr. 14/19/2006, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, este de 100% din valoarea acesteia, şi nu valoarea expunerii indicatã în art. 3 alin. (1) şi (2) din regulamentul menţionat."
    48. La articolul 85, alineatele (2) şi (3) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
    "(2) Ponderea de risc corespunzãtoare pãrţii garantate este de cel puţin 20%, cu excepţiile prevãzute la art. 86-88.
    (3) Pãrţii rãmase a valorii expunerii i se aplicã ponderea de risc care s-ar aplica unei expuneri negarantate faţã de contrapartidã potrivit <>Regulamentului BNR-CNVM nr. 14/19/2006, cu modificãrile şi completãrile ulterioare."
    49. La articolul 87 alineatul (3), litera c) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "c) titlurile de creanţã emise de organizaţii internaţionale cãrora, potrivit <>Regulamentului BNR-CNVM nr. 14/19/2006, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, li se aplicã o pondere de risc de 0%."
    50. Articolul 90 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 90. - Cu respectarea tratamentului pentru neconcordanţele de monede în cazul tranzacţiilor pe pieţe nereglementate (OTC) cu instrumente financiare derivate prevãzut la art. 91, în cazul în care garanţia financiarã este exprimatã într-o monedã diferitã de cea în care este exprimatã expunerea-suport, o ajustare care sã reflecte volatilitatea monedei trebuie adãugatã la ajustarea de volatilitate corespunzãtoare garanţiei financiare în conformitate cu prevederile art. 93-118."
    51. Articolul 91 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 91. - În cazul tranzacţiilor pe pieţe nereglementate (OTC) cu instrumente financiare derivate acoperite de acorduri de compensare recunoscute de cãtre Banca Naţionalã a României conform prevederilor <>Regulamentului BNR-CNVM nr. 20/25/2006, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, în cazul în care existã o neconcordanţã între moneda în care este exprimatã garanţia financiarã şi moneda de decontare, trebuie aplicatã o ajustare de volatilitate care sã reflecte volatilitatea monedei. Indiferent de numãrul monedelor implicate în tranzacţiile acoperite de acordul de compensare, nu se aplicã decât o singurã ajustare de volatilitate."
    52. La articolul 92, alineatele (2) şi (3) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
    "(2) Valoarea ajustatã în funcţie de volatilitate a expunerii care se ia în considerare se calculeazã dupã cum urmeazã:
    E(VA = E x [1+H(E)] şi, în cazul tranzacţiilor pe pieţe nereglementate (OTC) cu instrumente financiare derivate, E(VA)= E,
    unde:
    - E(VA) este valoarea ajustatã în funcţie de volatilitate a expunerii;
    - E este valoarea expunerii aşa cum ar fi aceasta determinatã în urma aplicãrii prevederilor <>Regulamentului BNR-CNVM nr. 14/19/2006, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, sau ale <>Regulamentului BNR-CNVM nr. 15/20/2006, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, dupã caz, dacã expunerea nu ar fi fost garantatã;
    - H(E) este ajustarea de volatilitate corespunzãtoare expunerii (E), determinatã conform art. 93-118.
    (3) Valoarea expunerii ajustatã integral, care ţine cont atât de volatilitate, cât şi de efectele de diminuare a riscului ale garanţiei financiare, se calculeazã astfel:
    E* = max(0, [E(VA) - C VAM]),
    unde:
    - C(VAM) este C(VA) ajustatã suplimentar pentru a ţine cont de orice decalaj de scadenţã, conform prevederilor cap. V;
    - E* este valoarea expunerii ajustatã integral, care ia în considerare volatilitatea şi efectele de diminuare a riscului ale garanţiei financiare."
    53. La articolul 92, alineatul (4) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "(4) Pentru instituţiile de credit care calculeazã valorile ponderate la risc ale expunerilor conform <>Regulamentului BNR-CNVM nr. 14/19/2006, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, valoarea expunerii pentru un element din afara bilanţului prevãzut de anexa la acelaşi regulament este de 100% din valoarea acesteia, şi nu valoarea expunerii indicatã la art. 3 alin. (1) şi (2) din respectivul regulament."
    54. La articolul 92, alineatul (5) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "(5) Pentru instituţiile de credit care calculeazã valorile ponderate la risc ale expunerilor conform <>Regulamentului BNR-CNVM nr. 15/20/2006, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, valoarea expunerii pentru elementele prevãzute de art. 108-110 din regulamentul menţionat se calculeazã utilizând un factor de conversie de 100%, şi nu factorii de conversie sau procentele prevãzute de respectivele dispoziţii."
    55. La articolul 95, litera c) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "c) pentru alte operaţiuni ajustate la condiţiile pieţei, perioada de deţinere este de 10 zile lucrãtoare."
    56. Articolul 96 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 96. - În cadrul tabelelor 1-4 la care se face referire în art. 94 şi în cadrul art. 97-99, nivelul scalei de evaluare a calitãţii creditului cu care ratingul unui titlu de creanţã corespunde reprezintã nivelul scalei de evaluare a calitãţii creditului cu care ratingul corespunde sub prevederile <>Regulamentului BNR-CNVM nr. 14/19/2006, cu modificãrile şi completãrile ulterioare. Pentru scopul prezentului articol se aplicã şi prevederile art. 19."
    57. La articolul 98, alineatul (1) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 98. - (1) Pentru titlurile de participare eligibile în organismele de plasament colectiv, ajustarea de volatilitate este media ponderatã a ajustãrilor de volatilitate care s-ar aplica, luând în considerare perioada de deţinere aferentã tranzacţiei în conformitate cu art. 95, activelor în care fondul a investit."
    58. Articolul 99 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 99. - Pentru titlurile de creanţã emise de instituţii care nu au ratinguri şi care îndeplinesc criteriile de eligibilitate prevãzute la art. 17, ajustãrile de volatilitate sunt aceleaşi ca cele pentru titlurile emise de instituţii sau societãţi cu un rating extern ce corespunde cu nivelul 2 sau 3 al scalei de evaluare a calitãţii creditului."
    59. Articolul 101 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 101. - În cazul titlurilor de creanţã care beneficiazã de un rating eligibil echivalent sau superior ratingului aferent unei investiţii cu risc scãzut (investment grade), Banca Naţionalã a României permite instituţiilor de credit sã calculeze o estimare a volatilitãţii pentru fiecare categorie de titluri."
    60. Articolul 103 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 103. - În cazul titlurilor de creanţã care beneficiazã de un rating eligibil inferior ratingului aferent unei investiţii cu risc scãzut (investment grade), precum şi în cazul altor garanţii financiare eligibile, ajustãrile de volatilitate trebuie calculate pentru fiecare element în parte."
    61. Articolul 107 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 107. - (1) Pentru tranzacţiile de creditare garantate, perioada de deţinere este de 20 de zile lucrãtoare.
    (2) Pentru tranzacţiile de rãscumpãrare (cu excepţia celor care presupun transferul de mãrfuri sau de drepturi garantate referitoare la proprietatea mãrfurilor) şi pentru operaţiunile de dare ori luare cu împrumut de titluri, perioada de deţinere este de 5 zile lucrãtoare, iar pentru alte operaţiuni ajustate la condiţiile pieţei, perioada de deţinere este de 10 zile lucrãtoare."
    62. Articolul 108 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 108. - Instituţiile de credit pot utiliza valori ale ajustãrilor de volatilitate calculate pe baza unor perioade de deţinere mai lungi sau mai scurte, modificate în sensul mãririi ori diminuãrii în funcţie de perioada de deţinere stabilitã la art. 107 pentru tipul de tranzacţie respectiv, folosind urmãtoarea formulã:


                          T(M)
    H(M) = H(N) x radical ──── ,
                          T(N)


   unde:
    - T(M) este perioada de deţinere relevantã;
    - H(M) este ajustarea de volatilitate corespunzãtoare perioadei de deţinere T(M);
    - H(N) este ajustarea de volatilitate calculatã pe baza perioadei de deţinere utilizate de instituţia de credit, T(N)."
    63. Articolul 112 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 112. - Estimãrile de volatilitate trebuie sã fie utilizate de cãtre instituţiile de credit în procesul zilnic de administrare a riscurilor, inclusiv în legãturã cu limitele interne pentru expuneri."
    64. Articolul 114 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 114. - Instituţia de credit trebuie sã dispunã de proceduri pentru monitorizarea şi asigurarea conformitãţii cu un set formalizat de politici şi controale pentru operarea sistemului pentru estimarea ajustãrilor de volatilitate şi pentru integrarea acestor estimãri în procesul de administrare a riscurilor."
    65. Articolul 115 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 115. - (1) În cadrul procesului de audit intern al instituţiei de credit trebuie realizatã cu regularitate o examinare independentã a sistemului pentru estimarea ajustãrilor de volatilitate ale instituţiei de credit.
    (2) O examinare a sistemului global pentru estimarea ajustãrilor de volatilitate şi pentru integrarea acestor ajustãri în procesul de administrare a riscurilor trebuie realizatã cel puţin o datã pe an şi trebuie sã abordeze în mod expres cel puţin urmãtoarele aspecte:
    a) integrarea ajustãrilor de volatilitate estimate în administrarea zilnicã a riscurilor;
    b) validarea oricãrei modificãri semnificative în procesul de estimare a ajustãrilor de volatilitate;
    c) verificarea coerenţei, a caracterului oportun şi a fiabilitãţii surselor de date utilizate pentru operarea sistemului pentru estimarea ajustãrilor de volatilitate, incluzând independenţa acestor surse de date; şi
    d) acurateţea şi adecvarea ipotezelor aferente volatilitãţii."
    66. La articolul 117, alineatul (2) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "(2) Posibilitatea prevãzutã la alin. (1) nu este disponibilã instituţiilor de credit care utilizeazã abordarea bazatã pe modele interne prevãzutã la art. 73-80."
    67. La articolul 117 alineatul (3), literele a) şi c) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
    "a) entitãţile menţionate la art. 14 lit. b), faţã de care expunerilor li se aplicã o pondere de risc de 0% potrivit prevederilor <>Regulamentului BNR-CNVM nr. 14/19/2006, cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
    .................................................................
    c) alte societãţi financiare (inclusiv societãţile de asigurãri), faţã de care expunerilor li se aplicã o pondere de risc de 20% potrivit <>Regulamentului BNR-CNVM nr. 14/19/2006, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, sau faţã de care expunerile, în cazul instituţiilor de credit care calculeazã valorile ponderate la risc ale expunerilor şi valorile pierderilor aşteptate potrivit <>Regulamentului BNR-CNVM nr. 15/20/2006, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, nu au un rating eligibil, dar sunt evaluate intern ca având o probabilitate de nerambursare echivalentã celei asociate ratingurilor ce corespund cel puţin nivelului 2 al scalei de evaluare a calitãţii creditului potrivit regulilor de ponderare a expunerilor faţã de societãţi conform <>Regulamentului BNR-CNVM nr. 14/19/2006, cu modificãrile şi completãrile ulterioare;".
    68. La articolul 119, alineatul (2) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "(2) În cazul utilizãrii abordãrii standard, E*, determinatã potrivit art. 92, se considerã ca fiind valoarea expunerii pentru scopurile <>art. 5 din Regulamentul BNR-CNVM nr. 14/19//2006, cu modificãrile şi completãrile ulterioare. Pentru elementele din afara bilanţului prevãzute de anexa la acelaşi regulament, E* este valoarea la care se aplicã procentele prevãzute de regulamentul menţionat la art. 3 alin. (1) pentru a obţine valoarea expunerii."
    69. La articolul 121, alineatul (1) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 121. - (1) Proprietatea imobiliarã trebuie evaluatã de cãtre un evaluator independent la valoarea de piaţã sau la o valoare mai micã decât aceasta. În cazul în care sunt stabilite, prin legi sau reglementãri, criterii riguroase de evaluare a valorii de garantare a creditului ipotecar, proprietatea poate fi evaluatã de evaluatorul independent la o valoare mai micã sau egalã cu valoarea de garantare a creditului ipotecar."
    70. La articolul 125, alineatul (3) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "(3) Dacã raportul dintre valoarea garanţiei reale (C) şi valoarea expunerii (E) este inferior pragului C* (nivelul minim de acoperire cu o garanţie realã, pentru o anumitã expunere), prezentat în tabelul nr. 5, valoarea LGD* va fi cea prevãzutã pentru LGD (pierderea în caz de nerambursare) de <>Regulamentul BNR-CNVM nr. 15/20/2006, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, pentru expuneri negarantate faţã de contrapartidã. În acest scop, valoarea expunerii elementelor menţionate în <>art. 108-110 din Regulamentul BNR-CNVM nr. 15/20/2006, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se calculeazã folosind un factor de conversie sau un procent de 100%, şi nu factorii de conversie sau procentele indicate în articolele respective."
    71. Articolul 127 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 127. - În situaţiile în care autoritãţile competente ale unui stat membru permit instituţiilor de credit pe care le supravegheazã sã atribuie, în anumite condiţii, ca alternativã la tratamentul prevãzut la art. 125 şi 126, o pondere de risc de 50% acelei pãrţi de expunere integral garantate cu proprietãţi imobiliare locative sau comerciale situate pe teritoriul acelui stat membru, Banca Naţionalã a României poate autoriza instituţiile de credit din România sã aplice ponderea de risc de 50% în cazul expunerilor garantate cu proprietãţi imobiliare locative sau comerciale situate pe teritoriul acelui stat membru, cu respectarea aceloraşi condiţii care se aplicã în statul membru respectiv."
    72. Articolul 130 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 130. - (1) În condiţiile îndeplinirii cerinţelor prevãzute la art. 54, pãrţii de expunere garantate de valoarea de rãscumpãrare curentã a protecţiei creditului care se înscrie în condiţiile prevãzute la art. 26 alin. (2):
    a) i se aplicã ponderile de risc indicate la alin. (3), dacã expunerea este supusã prevederilor <>Regulamentului BNR- CNVM nr. 14/19/2006, cu modificãrile şi completãrile ulterioare; sau
    b) i se atribuie o LGD (pierdere în caz de nerambursare) de 40%, dacã expunerea este supusã prevederilor <>Regulamentului BNR-CNVM nr. 15/20/2006, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, dar nu propriilor estimãri ale LGD (pierderea în caz de nerambursare) ale instituţiei de credit.
    (2) În cazul unei neconcordanţe de devize, valoarea de rãscumpãrare curentã se reduce conform art. 133, valoarea protecţiei creditului fiind valoarea de rãscumpãrare curentã a poliţei de asigurare de viaţã.
    (3) Pentru scopurile alin. (1) lit. (a), urmãtoarele ponderi de risc se atribuie pe baza ponderii de risc atribuite unei expuneri de rang prioritar negarantate faţã de societatea care furnizeazã asigurarea de viaţã:
    a) o pondere de risc de 20% în cazul în care expunerii de rang prioritar negarantate faţã de societatea care furnizeazã asigurarea de viaţã i se aplicã o pondere de risc de 20%;
    b) o pondere de risc de 35% în cazul în care expunerii de rang prioritar negarantate faţã de societatea care furnizeazã asigurarea de viaţã i se atribuie o pondere de risc de 50%;
    c) o pondere de risc de 70% în cazul în care expunerii de rang prioritar negarantate faţã de societatea care furnizeazã asigurarea de viaţã i se atribuie o pondere de risc de 100%;
    d) o pondere de risc de 150% în cazul în care expunerii de rang prioritar negarantate faţã de societatea care furnizeazã asigurarea de viaţã i se atribuie o pondere de risc de 150%."
    73. Articolul 135 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 135. - În cazul în care instituţia de credit transferã o parte a riscului aferent unui credit în cadrul uneia sau mai multor tranşe, se vor aplica regulile stabilite prin <>art. 3-13 din Regulamentul BNR-CNVM nr. 18/16/2010 privind tratamentul riscului de credit aferent expunerilor securitizate şi poziţiilor din securitizare. Pragurile de semnificativitate ale plãţilor, praguri sub nivelul cãrora nu se va face nicio platã în cazul unei pierderi, sunt considerate ca fiind echivalente cu poziţii pãstrate care suportã primele pierderea (first loss positions) şi ca dând naştere unui transfer de risc segmentat pe tranşe."
    74. Articolul 136 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 136. - Pentru scopurile <>art. 5 din Regulamentul BNR-CNVM nr. 14/19/2006, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, g este ponderea de risc ce se atribuie unei expuneri a cãrei valoare (E) este protejatã integral cu protecţie nefinanţatã [G(A)], unde:
    - E este valoarea expunerii în conformitate cu <>Regulamentul BNR-CNVM nr. 14/19/2006, cu modificãrile şi completãrile ulterioare; în acest scop, valoarea expunerii pentru un element din afara bilanţului prevãzut de anexa la acelaşi regulament este de 100% din valoarea acesteia, şi nu valoarea expunerii indicatã la art. 3 alin. (1) şi (2) din respectivul regulament;
    - g este ponderea de risc a expunerilor faţã de furnizorul de protecţie în conformitate cu <>Regulamentul BNR-CNVM nr. 14/19/2006, cu modificãrile şi completãrile ulterioare; şi
    - G(A) este valoarea lui G* aşa cum a fost aceasta calculatã conform art. 133, ajustatã în continuare pentru orice decalaj de scadenţã potrivit prevederilor cap. V."
    75. La articolul 137 alineatul (2), definiţia lui E se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "- E este valoarea expunerii în conformitate cu <>art. 3 din Regulamentul BNR-CNVM nr. 14/19/2006, cu modificãrile şi completãrile ulterioare. În acest scop, valoarea expunerii pentru un element din afara bilanţului prevãzut de anexa la regulamentul menţionat este de 100% din valoarea acesteia, şi nu valoarea expunerii indicatã la art. 3 alin. (1) şi (2) din respectivul regulament;".
    76. Articolul 139 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 139. - (1) Pentru partea garantatã a valorii expunerii (E) (având în vedere valoarea ajustatã a protecţiei creditului G(A)), probabilitatea de nerambursare (PD) pentru scopurile <>cap. III din Regulamentul BNR-CNVM nr. 15/20/2006, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, poate fi probabilitatea de nerambursare a furnizorului de protecţie sau o probabilitate de nerambursare situatã între cea a împrumutatului şi cea a garantului, dacã o substituire integralã nu este consideratã justificatã.
    (2) În cazul expunerilor subordonate şi protecţiei nefinanţate cu rang prioritar, valoarea LGD (pierderea în caz de nerambursare) care se aplicã pentru scopurile <>cap. III din Regulamentul BNR-CNVM nr. 15/20/2006, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, poate fi cea asociatã unei creanţe cu rang prioritar."
    77. Articolul 140 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 140. - Pentru orice parte negarantatã a valorii expunerii (E), probabilitatea de nerambursare (PD) este cea aferentã împrumutatului, iar pierderea în caz de nerambursare (LGD) este cea aferentã expunerii-suport."
    78. Articolul 141 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 141. - (1) G(A) este valoarea lui G* aşa cum este aceasta calculatã conform art. 133, ajustatã în continuare pentru orice decalaj de scadenţã conform prevederilor cap. V.
    (2) E este valoarea expunerii în conformitate cu prevederile <>cap. IV din Regulamentul BNR-CNVM nr. 15/20/2006, cu modificãrile şi completãrile ulterioare; pentru acest scop, valoarea expunerii pentru elementele prevãzute de art. 108-110 din regulamentul menţionat se calculeazã folosind un factor de conversie sau un procent de 100%, şi nu factorii de conversie sau procentele indicate în articolele respective."
    79. La articolul 151, alineatul (1) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 151. - (1) În cazul în care protecţia creditului obţinutã de o instituţie de credit pentru un ansamblu de expuneri prevede cã prima nerambursare care survine în cadrul respectivului ansamblu declanşeazã plata şi cã acest eveniment de credit conduce la încetarea contractului, instituţia de credit poate sã modifice, în conformitate cu prevederile prezentului regulament, calculul valorii ponderate la risc şi, dacã este cazul, al pierderii aşteptate pentru expunerea care, în absenţa protecţiei creditului, ar avea cea mai micã valoare ponderatã la risc potrivit prevederilor <>Regulamentului BNR-CNVM nr. 14/19/2006, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, sau, dupã caz, ale <>Regulamentului BNR-CNVM nr. 15/20/2006, cu modificãrile şi completãrile ulterioare."
    80. Menţiunea privind transpunerea normelor comunitare se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Prezentul regulament transpune prevederile art. 4 pct. (30)-(32), (35) şi (47), ale art. 91-93 şi ale anexei nr. VIII la Directiva 2006/48/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 14 iunie 2006 privind iniţierea şi exercitarea activitãţii instituţiilor de credit, publicatã în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. L 177 din 30 iunie 2006."
    ART. II
   Art. I pct. 13, 14, 28, 29, 31, 45, 47, 53, 70-72 şi 74-78 intrã în vigoare la data de 31 decembrie 2010.

                         *

    Prezentul regulament transpune prevederile art. 1 paragrafele 6-8 din Directiva 2009/83/CE a Comisiei din 27 iulie 2009 de modificare a unor anexe la Directiva 2006/48/CE a Parlamentului European şi a Consiliului în ceea ce priveşte normele tehnice referitoare la administrarea riscurilor, publicatã în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. L 196 din 28 iulie 2009.

                   ___________
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016