Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 15 din 26 ianuarie 2001  privind aprobarea Regulamentului pentru autorizarea si verificarea personalului care desfasoara activitati de proiectare, executie si exploatare in sectorul gazelor naturale si a Regulamentului pentru autorizarea si verificarea agentilor economici care desfasoara activitati de proiectare si executie in sectorul gazelor naturale    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 15 din 26 ianuarie 2001 privind aprobarea Regulamentului pentru autorizarea si verificarea personalului care desfasoara activitati de proiectare, executie si exploatare in sectorul gazelor naturale si a Regulamentului pentru autorizarea si verificarea agentilor economici care desfasoara activitati de proiectare si executie in sectorul gazelor naturale

EMITENT: MINISTERUL INDUSTRIEI SI RESURSELOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 112 din 6 martie 2001
Ministrul industriei şi resurselor,
în temeiul prevederilor <>art. 6 lit. k) din Ordonanta Guvernului nr. 41/2000 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Autoritãţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Gazelor Naturale (ANRGN), cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi ale <>art. 62 alin. (4) din Ordonanta Guvernului nr. 60/2000 privind reglementarea activitãţilor în sectorul gazelor naturale, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
în conformitate cu <>Hotãrârea Guvernului nr. 19/2001 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Industriei şi Resurselor,

emite prezentul ordin.

ART. 1
Se aproba Regulamentul pentru autorizarea şi verificarea personalului care desfãşoarã activitãţi de proiectare, execuţie şi exploatare în sectorul gazelor naturale, prevãzut în anexa nr. I la prezentul ordin.
ART. 2
Se aproba Regulamentul pentru autorizarea şi verificarea agenţilor economici care desfãşoarã activitãţi de proiectare şi execuţie în sectorul gazelor naturale, prevãzut în anexa nr. II la prezentul ordin.
ART. 3
Autoritatea Nationala de Reglementare în Domeniul Gazelor Naturale va aduce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
ART. 4
Anexele nr. I şi II fac parte integrantã din prezentul ordin.
ART. 5
La data intrãrii în vigoare a prezentului ordin se abroga prevederile referitoare la autorizarea instalatorilor şi agenţilor economici, cuprinse în cap. 2 din Normativul pentru proiectarea şi executarea sistemelor de alimentare cu gaze naturale, Indicativ I6/1-1998, aprobat prin Ordinul comun al ministrului industriei şi comerţului nr. 513/12 februarie 1998 şi al ministrului lucrãrilor publice şi amenajãrii teritoriului nr. 11/N/10 februarie 1998, nepublicat, precum şi orice alte dispoziţii contrare.
ART. 6
Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Ministrul industriei şi resurselor,
Dan Ioan Popescu


ANEXA 1

REGULAMENT
pentru autorizarea şi verificarea personalului care desfãşoarã activitãţi de proiectare, execuţie şi exploatare în sectorul gazelor naturale

CAP. 1
Dispoziţii generale

1.1. Scop

ART. 1
(1) Prezentul regulament are ca scop stabilirea condiţiilor şi procedurilor de acordare, de verificare, de suspendare sau de retragere a autorizaţiilor pentru personalul care desfãşoarã activitãţi de proiectare, execuţie şi exploatare în sectorul gazelor naturale.
(2) Autorizaţiile solicitate au ca obiect activitãţile de producţie, de inmagazinare, de transport şi/sau de distribuţie a gazelor naturale.

1.2. Domeniul de aplicare

ART. 2
(1) Prezentul regulament se aplica persoanelor fizice care solicita autorizarea, în vederea desfãşurãrii activitãţilor de proiectare, execuţie şi exploatare în domeniile: producţie, inmagazinare, transport, distribuţie şi utilizare a gazelor naturale.
(2) În scopul respectãrii prevederilor prescripţiilor tehnice şi ale normativelor în vigoare toate instalaţiile din sectorul gazelor naturale vor fi proiectate şi executate exclusiv de instalatori autorizaţi de Autoritatea Nationala de Reglementare în Domeniul Gazelor Naturale (ANRGN), în condiţiile prezentului regulament.
(3) Totodatã prin regulament se stabilesc relaţiile şi schimbul de informaţii între ANRGN şi solicitantii de autorizaţii.

CAP. 2
Tipuri de autorizaţii

ART. 3
Autorizarea se acorda persoanelor fizice pentru activitãţile de:
a) proiectare, execuţie, exploatare a instalaţiilor de gaze naturale care funcţioneazã în regim de presiune mai mica de sau egala cu 6 bari; autorizaţiile aferente acestor activitãţi sunt structurate pe grade: gradul I.D, gradul II.DA, gradul II.DB şi gradul III.D;
b) proiectare, execuţie, exploatare a instalaţiilor de gaze naturale care funcţioneazã în regim de presiune mai mare de 6 bari; autorizaţiile aferente acestor activitãţi sunt structurate pe grade: gradul I.T şi gradul II.T.

CAP. 3
Condiţiile, procedurile şi termenele de acordare a autorizaţiilor

3.1. Condiţii

ART. 4
(1) Autorizarea personalului se face pe baza de examen.
(2) Actele necesare pentru înscrierea la examenul de instalator autorizat sunt:
a) cerere-tip, conform modelului prevãzut în anexa nr. 1;
b) copie de pe actele de pregãtire profesionalã;
c) adeverinta din care sa rezulte activitatea şi vechimea în lucrãri în sectorul gazelor naturale;
d) lista cuprinzând lucrãrile efectuate;
e) copie de pe autorizaţia precedenta, dupã caz;
f) doua fotografii format 3/4;
g) copie de pe chitanţa de achitare a taxei de examinare.
(3) Documentele prevãzute la alin. (2) se depun la sediul ANRGN.
ART. 5
(1) Condiţiile de studii şi practica în proiectare, execuţie şi exploatare pentru domeniile producţie, inmagazinare, transport de gaze naturale, care trebuie dovedite cu acte pentru înscrierea la examenul de autorizare, sunt:
a) gradul I.T - ingineri având una dintre specialitatile: petrol-gaze, mecanicã, instalaţii, construcţii civile şi industriale, care au lucrat ca instalatori autorizaţi gradul II.T minimum 5 ani;
b) gradul II.T - ingineri, subingineri, tehnicieni şi maiştri, având una dintre specialitatile: petrol-gaze, mecanicã, instalaţii, construcţii civile şi industriale, care au lucrat în domeniul producţiei, transportului şi inmagazinarii gazelor naturale minimum 5 ani.
(2) Se pot prezenta la examenul de instalator autorizat gradul I.T şi instalatorii autorizaţi gradul I.D pentru sisteme de alimentare cu gaze în regim de presiune mai mic de sau egal cu 6 bari, care au o vechime în domeniu de mimimum 5 ani.
(3) Inginerii, subinginerii, maistrii şi tehnicienii care sunt autorizaţi gradul II.DA şi gradul II.DB pentru sisteme de alimentare cu gaze naturale în regim de presiune mai mic de sau egal cu 6 bari se pot prezenta la examenul de autorizare pentru gradul II.T.
ART. 6
(1) Condiţiile de studii şi practica în proiectare, execuţie şi exploatare pentru domeniile distribuţie şi instalaţii de utilizare a gazelor naturale, care trebuie dovedite cu acte pentru înscrierea la examenul de autorizare, sunt:
a) gradul I.D - ingineri având una dintre specialitatile: petrol-gaze, mecanicã, instalaţii, construcţii civile şi industriale, care au lucrat efectiv în proiectare sau execuţie şi exploatare utilaje, echipamente şi instalaţii industriale şi neindustriale pentru transportul şi distribuţia gazelor naturale ca instalator autorizat gradul II.DA minimum 2 ani;
b) gradul II.DA - ingineri şi subingineri, având una dintre specialitatile: petrol-gaze, mecanicã, instalaţii, construcţii civile şi industriale, care au lucrat ca instalatori autorizaţi gradul III.D minimum 2 ani;
c) gradul II.DB - tehnicieni şi maiştri, având una dintre specialitatile: petrol-gaze, mecanicã, instalaţii, construcţii civile şi industriale, care au lucrat efectiv ca instalatori autorizaţi gradul III.D minimum 2 ani;
d) gradul III.D - ingineri, subingineri, tehnicieni, maiştri, precum şi lucrãtori calificaţi în specialitatile: petrol-gaze, mecanicã, instalaţii, construcţii civile şi industriale, care au lucrat efectiv în proiectare, execuţie şi exploatare utilaje, echipamente şi instalaţii industriale şi neindustriale pentru distribuţia şi utilizarea gazelor naturale.
(2) Perioada minima de vechime în activitate, care trebuie doveditã cu acte pentru înscrierea la examenul de autorizare pentru gradul III.D, este:
a) un an pentru ingineri şi subingineri din domeniile instalaţii, petrol şi gaze;
b) 2 ani pentru ingineri şi subingineri din domeniile construcţii civile şi industriale, mecanic;
c) 3 ani pentru tehnicieni şi maiştri din domeniile petrol-gaze, instalaţii, construcţii civile şi industriale, mecanic;
d) 4 ani pentru lucrãtorii calificaţi din domeniile petrol-gaze, instalaţii, construcţii civile şi industriale, mecanic.
ART. 7
La depunerea documentaţiei pentru înscrierea la examen solicitantul va achitã un tarif stabilit conform anexei nr. 2.

3.2. Proceduri şi termene

ART. 8
Examinarea personalului se face de cãtre comisii numite prin ordin al preşedintelui ANRGN.
ART. 9
Comisia de examinare are în componenta 5 membri, dintre care: 2 reprezentanţi ai ANRGN şi câte un reprezentant al Ministerului Industriei şi Resurselor, al societãţii comerciale de transport şi de distribuţie, precum şi din învãţãmântul superior de specialitate.
ART. 10
Tematica pe baza cãreia se va susţine examenul va fi afişatã la sediul ANRGN cu 30 de zile calendaristice înainte de data acestuia.
ART. 11
(1) Autorizarea personalului pentru proiectarea, execuţia şi exploatarea sistemelor de alimentare cu gaze naturale la presiune mai mica de sau egala cu 6 bari se face în condiţiile art. 6.
(2) Prin derogare de la prevederile art. 5, pentru autorizarea personalului care la data intrãrii în vigoare a prezentului regulament îşi desfasura activitatea în domeniul proiectãrii, execuţiei şi exploatãrii sistemelor de alimentare cu gaze naturale în regim de presiune mai mare de 6 bari se procedeazã astfel:
a) inginerii care au desfãşurat activitãţi de proiectare în cadrul sistemelor de producţie, de transport şi de inmagazinare a gazelor naturale o perioada de minimum 10 ani, doveditã prin lucrãrile realizate, se pot prezenta la examen în vederea autorizãrii pentru gradul I.T;
b) inginerii, subinginerii, maistrii şi tehnicienii care au desfãşurat activitãţi în cadrul sistemelor de producţie, de transport şi de inmagazinare a gazelor naturale o perioada de minimum 5 ani, doveditã prin lucrãrile executate, se pot prezenta la examen în vederea autorizãrii pentru gradul II.T.
ART. 12
(1) Candidatul declarat admis în urma examenului susţinut primeşte calitatea de instalator autorizat, atestata prin legitimatie.
(2) Dupã 30 de zile calendaristice de la promovarea examenului persoanele admise îşi vor ridica legitimatiile, achitand contravaloarea acestora.
(3) Termenul de valabilitate a autorizaţiilor este de 3 ani de la data eliberãrii.
(4) Dupã expirarea valabilitãţii autorizaţiei personalul autorizat are obligaţia de a se prezenta la reexaminare pentru verificarea cunoştinţelor privind reglementãrile tehnice din domeniu.
ART. 13
Legitimatia este nominalã, netransmisibila şi valabilã pe întregul teritoriu al tarii.
ART. 14
Legitimatiile instalatorilor se înregistreazã în registrul de evidenta în ordinea emiterii. Numãrul legitimatiei este numãrul de ordine din registru. Registrele pot fi consultate la sediul ANRGN cu acordul acesteia, conform unui program care va fi afişat.
ART. 15
Activitatea de instalator autorizat poate fi exercitatã de titularul legitimatiei, ca angajat al unui agent economic cu capital de stat sau privat.

CAP. 4
Competentele instalatorilor autorizaţi pentru proiectarea, execuţia şi exploatarea sistemelor din sectorul gazelor naturale

ART. 16
În domeniul proiectãrii, execuţiei şi exploatãrii sistemelor de alimentare cu gaze naturale, executate din oţel, care funcţioneazã în regim de presiune mai mica de sau egala cu 6 bari şi mai mica de sau egala cu 4 bari pentru reţelele de distribuţie din polietilena, personalul autorizat are urmãtoarele competente:
a) pentru gradul I.D - proiectarea, avizarea, execuţia şi exploatarea tuturor lucrãrilor aferente sistemelor de alimentare cu gaze naturale;
b) pentru gradul II.DA - proiectarea instalaţiilor de utilizare, execuţia, exploatarea şi întreţinerea tuturor lucrãrilor aferente sistemelor de alimentare cu gaze naturale, cu respectarea prevederilor <>Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executãrii construcţiilor şi unele mãsuri pentru realizarea locuinţelor, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
c) pentru gradul II.DB - execuţia, exploatarea şi întreţinerea sistemelor de alimentare cu gaze naturale;
d) pentru gradul III.D - execuţia şi exploatarea instalaţiilor de utilizare industriale şi neindustriale, statiilor şi posturilor de reglare a gazelor naturale.
ART. 17
În domeniul proiectãrii, execuţiei şi exploatãrii instalaţiilor tehnologice de producţie, de transport şi de inmagazinare a gazelor naturale, care funcţioneazã în regim de presiune mai mare de 6 bari, personalul autorizat are urmãtoarele competente:
a) pentru gradul I.T - proiectarea, avizarea, execuţia, exploatarea şi întreţinerea tuturor lucrãrilor aferente sistemelor de producţie, de transport şi de inmagazinare a gazelor naturale;
b) pentru gradul II.T - avizarea, execuţia, exploatarea şi întreţinerea tuturor lucrãrilor aferente sistemelor de producţie, de transport şi de inmagazinare a gazelor naturale.
ART. 18
Instalatorii care au proiectat, au executat sau au supravegheat în execuţie instalaţiile de producţie, de transport, de inmagazinare şi de distribuţie a gazelor naturale sunt obligaţi sa participe la recepţia şi punerea în funcţiune a instalaţiei respective la data stabilitã de executant, de comun acord cu beneficiarul.

CAP. 5
Raspunderi şi sancţiuni

ART. 19
Încãlcarea prevederilor prezentului regulament atrage rãspunderea civilã, contravenţionalã şi penalã, dupã caz, în condiţiile legii.
ART. 20
Stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor se fac potrivit <>art. 87 din Ordonanta Guvernului nr. 60/2000 privind reglementarea activitãţilor în domeniul gazelor naturale, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
ART. 21
Sunt interzise instalatorilor autorizaţi, potrivit legii, urmãtoarele:
a) sa execute lucrãri de gaze naturale fãrã obţinerea aprobãrilor legale prevãzute în normativele de proiectare şi de execuţie şi înaintea avizãrii documentaţiei de cãtre operatorul sistemului de gaze naturale;
b) sa punã în funcţiune instalaţii de gaze naturale care nu au fost avizate, recepţionate şi pentru care nu s-a obţinut autorizaţie de funcţionare;
c) sa racordeze noi puncte de consum de gaze naturale la instalaţiile existente şi sa le punã în funcţiune fãrã aprobarea operatorului;
d) sa semneze documentaţii preliminare sau definitive pentru lucrãri pe care nu le executa sau nu le supravegheazã direct;
e) sa proiecteze sau sa execute lucrãri pentru care nu sunt autorizaţi.
ART. 22
(1) Nerespectarea prevederilor art. 21, în funcţie de gravitatea abaterii, atrage aplicarea de cãtre ANRGN a urmãtoarelor mãsuri:
a) suspendarea autorizaţiei, cu drept de prezentare la o noua examinare;
b) retragerea autorizaţiei, fãrã drept de prezentare la o noua examinare.
(2) Sancţiunile se vor consemna în registrul de evidenta a autorizaţiilor, ţinut la sediul ANRGN, şi în legitimatia de instalator autorizat.

CAP. 6
Dispoziţii tranzitorii şi finale

ART. 23
Instalatorii autorizaţi înainte de data intrãrii în vigoare a prezentului regulament, care au alte specialitãţi decât cele prevãzute la art. 6, se pot prezenta la examenul de reautorizare în limita gradului de competenta deţinut, astfel:
a) inginerii care sunt autorizaţi gradul I, conform normativelor I6-86, pentru proiectarea şi execuţia sistemelor de alimentare cu gaze naturale şi I6-98 pentru proiectarea şi execuţia sistemelor de alimentare cu gaze naturale, se pot prezenta la examenul de autorizare pentru gradul I.D;
b) subinginerii care sunt autorizaţi gradul I sau II, conform normativelor I6-86 şi I6-98, se pot prezenta la examenul de autorizare, cu competente de proiectare conform <>Legii nr. 50/1991 , republicatã, pentru gradul II.DA;
c) tehnicienii şi maistrii care sunt autorizaţi gradele I şi II, conform normativelor I6-86 şi I6-98, se pot prezenta la examenul de autorizare pentru gradul II.DB.
ART. 24
Persoanele autorizate sa desfãşoare activitãţi de proiectare, execuţie şi exploatare a sistemelor de alimentare cu gaze naturale la presiune mai mica de sau egala cu 6 bari, pe baza reglementãrilor existente pana la data intrãrii în vigoare a prezentului regulament, se considera autorizate provizoriu pana la data de 1 iulie 2001.
ART. 25
ANRGN va efectua periodic verificarea activitãţii instalatorilor autorizaţi.
ART. 26
Anexele nr. 1 şi 2 fac parte integrantã din prezentul regulament.


ANEXA 1
-------
la regulament
--------------


CERERE
pentru înscriere la examenul de instalator autorizat


Domnule preşedinte,

Subsemnatul .................., domiciliat în localitatea ........., str. ........, nr. ....., posesor al actului de identitate seria ...... nr. ......., eliberat de Poliţia ......... la data de ..........., nãscut în anul .............., luna ......., ziua ......., în localitatea ..........., judeţul .........., va rog sa-mi aprobaţi înscrierea la examenul de instalator autorizat gradul ....... .
Sunt absolvent al ............. din localitatea .........., posed actul de studii nr. ........., eliberat de ......................... .
Sunt calificat în meseria de ............ posed actul de calificare nr. ........., eliberat de .................... .
Am o practica de ...... ani şi ........ luni în sectorul gazelor naturale, efectuatã la:
- Societatea ................., în perioada ..................
- Societatea ................., în perioada ..................
- Societatea ................., în perioada ..................
Sunt (Nu sunt) instalator autorizat şi am Autorizaţia nr. ........ .
Pana în prezent am efectuat urmãtoarele lucrãri de proiectare, execuţie şi exploatare în sectorul gazelor naturale:
.................................................................
.................................................................
.................................................................

Pentru înscriere anexez:
- copie de pe actele de pregãtire profesionalã;
- adeverinta din care sa rezulte activitatea şi vechimea în lucrãri de gaze naturale;
- lista cuprinzând lucrãrile efectuate;
- copie de pe autorizaţia precedenta, dupã caz;
- doua fotografii format 3/4;
- copie de pe chitanţa prin care s-a achitat taxa de examinare.

Comisiei de examinare pentru autorizarea instalatorilor de gaze naturale



ANEXA 2
-------
la regulament
--------------


TARIFELE
pentru acordarea de autorizaţii instalatorilor care desfãşoarã activitãţi de proiectare, execuţie şi exploatare în sectorul gazelor naturale



───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. Tariful
crt. Domeniul de competenta (lei)
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Autorizarea sau verificarea instalatorilor autorizaţi
pentru sisteme de producţie, de transport şi de
inmagazinare a gazelor naturale:
a) pentru autorizare gradul I.T 1.000.000
b) pentru autorizare gradul II.T 800.000

2. Autorizarea sau verificarea instalatorilor autorizaţi
pentru sisteme de distribuţie a gazelor naturale:
a) pentru autorizare gradul I.D 1.000.000
b) pentru autorizare gradul II.DA 800.000
c) pentru autorizare gradul II.DB 800.000
d) pentru autorizare gradul III.D 600.000
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────




ANEXA 2


REGULAMENT
pentru autorizarea şi verificarea agenţilor economici care desfãşoarã activitãţi de proiectare şi execuţie în sectorul gazelor naturale

CAP. 1
Dispoziţii generale

1.1. Scop

ART. 1
Prezentul regulament are ca scop stabilirea condiţiilor şi procedurilor de acordare şi de verificare a autorizaţiilor pentru agenţii economici care desfãşoarã activitãţi de proiectare şi execuţie în sectorul gazelor naturale.

1.2. Domeniul de aplicare

ART. 2
(1) Prezentul regulament se aplica agenţilor economici care solicita autorizaţie în vederea proiectãrii şi execuţiei unor capacitãţi de producţie, de transport, de inmagazinare, de distribuţie şi de utilizare a gazelor naturale.
(2) În scopul respectãrii prevederilor prescripţiilor tehnice şi ale normativelor în vigoare toate instalaţiile din sectorul gazelor naturale vor fi proiectate şi executate exclusiv de agenţi economici autorizaţi de Autoritatea Nationala de Reglementare în Domeniul Gazelor Naturale (ANRGN), în condiţiile prezentului regulament.
(3) Prezentul regulament are în vedere şi lucrãrile de modificare, extindere sau revizii ale instalaţiilor din sectorul gazelor naturale.
(4) Totodatã prin regulament se reglementeazã relaţiile şi schimbul de informaţii între ANRGN şi solicitantii de autorizaţii.
ART. 3
(1) Lucrãrile şi instalaţiile de producţie, de transport, de inmagazinare, de distribuţie şi de utilizare a gazelor naturale se proiecteazã şi se executa de cãtre agenţi economici, romani sau strãini, în limita competentelor conferite prin autorizaţia obţinutã de personalul acestora.
(2) Proiectarea şi execuţia lucrãrilor din sectorul gazelor naturale se realizeazã în conformitate cu normativele tehnice în vigoare, numai dupã obţinerea acordurilor şi avizelor prevãzute de acestea.
(3) Documentaţiile pentru proiectarea şi execuţia lucrãrilor din cadrul activitãţilor de producţie, de transport, de inmagazinare şi de distribuţie şi instalaţiilor de utilizare a gazelor naturale trebuie sa fie întocmite şi semnate de instalatori autorizaţi de ANRGN, angajaţi ai unui agent economic autorizat în condiţiile prezentului regulament.
(4) Documentaţia pentru obţinerea acordului de racordare la sistemul de transport/distribuţie se întocmeşte de cãtre un agent economic autorizat în condiţiile prezentului regulament.
(5) Avizarea şi verificarea proiectelor de execuţie se efectueazã de cãtre operatorii sistemelor la care consumatorii se racordeaza şi, dupã caz, de cãtre operatorii instalaţiilor de utilizare care le exploateazã.

CAP. 2
Competente

ART. 4
ANRGN emite, acorda, suspenda sau retrage autorizaţiile pentru agenţi economici din sectorul gazelor naturale, în baza autorizaţiei conferite personalului din cadrul acestora.
ART. 5
Autorizarea şi verificarea agenţilor economici care desfãşoarã activitãţi de proiectare şi execuţie în domeniul producţiei, transportului, inmagazinarii, distribuţiei şi instalaţiilor de utilizare a gazelor naturale se fac de ANRGN pentru urmãtoarele categorii de lucrãri:
a) instalaţii tehnologice de suprafata şi staţii de comprimare a gazelor naturale, aferente activitãţilor de producţie şi inmagazinare a gazelor naturale;
b) conducte de transport al gazelor naturale, racorduri, staţii de comprimare şi staţii de reglare-mãsurare-predare a gazelor naturale, aferente activitãţii de transport al gazelor naturale;
c) racorduri de inalta presiune şi staţii de reglare-mãsurare-predare inclusiv pentru noile distributii de gaze naturale;
d) sisteme de alimentare cu gaze naturale, executate din oţel şi polietilena;
e) instalaţii de utilizare a gazelor naturale neindustriale.
ART. 6
Verificarea tehnica de calitate a proiectelor se face de cãtre verificatori atestaţi de ANRGN, potrivit normelor legale în vigoare.
ART. 7
Urmãrirea modului de execuţie a lucrãrilor de construcţii-montaj, în vederea respectãrii proiectelor şi normelor de calitate impuse, se va face de cãtre beneficiar, prin responsabilul tehnic cu execuţia.
ART. 8
Echipamentele, instalaţiile, aparatele, produsele şi procedeele utilizate în sectorul gazelor naturale vor fi în mod obligatoriu atestate tehnic de ANRGN, potrivit normelor legale în vigoare.

CAP. 3
Procedurile, termenele şi condiţiile de acordare a autorizaţiilor

3.1. Documente solicitate pentru toate tipurile de autorizaţii

ART. 9
Pentru eliberarea autorizaţiei se vor prezenta urmãtoarele documente:
a) actul constitutiv al societãţii comerciale, în copie autentificatã, şi certificatul de înmatriculare a societãţii comerciale la oficiul registrului comerţului, în copie;
b) copie de pe bilanţul contabil aferent anului anterior, certificat de organul financiar competent în a cãrui raza teritorialã îşi are sediul societatea comercialã;
c) curriculum vitae pentru echipa managerialã, care sa ateste capabilitatea solicitantului în domeniu;
d) elemente referitoare la sistemul propriu de conducere şi asigurare a calitãţii;
e) organigrama, structura de personal şi dotarea, care sa ateste capabilitatea solicitantului în domeniul pentru care solicita autorizarea;
f) copie de pe autorizaţia de funcţionare din punct de vedere al protecţiei muncii.

3.2. Documentele specifice tipului de autorizaţie

ART. 10
Pentru autorizaţiile destinate proiectãrii instalaţiilor tehnologice de suprafata şi a statiilor de comprimare a gazelor naturale, aferente activitãţilor de producţie şi de inmagazinare a gazelor naturale, se prezintã şi urmãtoarele documente:
a) copii de pe legitimatiile instalatorilor autorizaţi gradul I.T;
b) copii legalizate de pe carnetele de munca ale instalatorilor autorizaţi pentru proiectare;
c) copie de pe carnetul de munca al inginerului specialist în tehnologia sudarii;
d) copie de pe actul de certificare a sistemului de calitate conform familiilor de standarde ISO 9000.
ART. 11
Pentru autorizaţiile destinate execuţiei instalaţiilor tehnologice de suprafata şi a statiilor de comprimare a gazelor naturale, aferente activitãţilor de producţie şi de inmagazinare a gazelor naturale, se prezintã şi urmãtoarele documente:
a) copii de pe legitimatiile instalatorilor autorizaţi gradul II.T;
b) copii legalizate de pe carnetele de munca ale instalatorilor autorizaţi pentru execuţie;
c) copie de pe carnetul de munca al inginerului specialist în tehnologia sudarii;
d) copie de pe carnetul de munca al inginerului specialist în automatizãri;
e) copii de pe carnetele de munca ale sudorilor autorizaţi de Inspecţia de Stat pentru Controlul Cazanelor şi Recipientelor sub Presiune şi Instalaţiilor de Ridicare (ISCIR);
f) copie de pe certificatele de autorizare ISCIR;
g) copie de pe actul de certificare a sistemului de calitate conform familiilor de standarde ISO 9000 şi sistemului de mediu ISO 14000.
ART. 12
Pentru autorizaţiile destinate proiectãrii conductelor de transport al gazelor naturale, a statiilor de comprimare, a racordurilor şi a statiilor de reglare-mãsurare-predare a gazelor naturale, aferente acestora, se prezintã şi urmãtoarele documente:
a) copii de pe legitimatiile instalatorilor autorizaţi gradul I.T;
b) copii legalizate de pe carnetele de munca ale instalatorilor autorizaţi pentru proiectare;
c) lista cuprinzând principalele lucrãri proiectate anterior, vizata de beneficiari.
ART. 13
Pentru autorizaţiile destinate proiectãrii racordurilor şi statiilor de reglare-mãsurare-predare a gazelor naturale, inclusiv a noilor distributii de gaze naturale, se prezintã şi urmãtoarele documente:
a) copie de pe legitimatia instalatorului autorizat gradul I.T;
b) copie legalizatã de pe carnetul de munca al instalatorului autorizat pentru proiectare;
c) lista cuprinzând principalele lucrãri executate anterior, vizata de beneficiari.
ART. 14
Pentru autorizaţiile destinate execuţiei conductelor de transport al gazelor naturale, a statiilor de comprimare, a statiilor de reglare-mãsurare-predare a gazelor naturale, aferente acestora, se prezintã şi urmãtoarele documente:
a) copii de pe legitimatiile instalatorilor autorizaţi - minimum gradul II.T;
b) copii de pe autorizaţiile ISCIR ale sudorilor;
c) copii legalizate de pe carnetele de munca ale instalatorilor autorizaţi pentru execuţie;
d) lista cuprinzând principalele lucrãri executate anterior, dupã caz.
ART. 15
Pentru autorizaţiile destinate execuţiei racordurilor de inalta presiune şi a statiilor de reglare-mãsurare-predare a gazelor naturale, inclusiv a noilor distributii de gaze naturale, se prezintã şi urmãtoarele documente:
a) copii de pe legitimatiile instalatorilor autorizaţi - minimum gradul II.T;
b) copii de pe autorizaţiile ISCIR ale sudorilor;
c) copii legalizate de pe carnetele de munca ale instalatorilor autorizaţi;
d) copii legalizate de pe carnetele de munca ale sudorilor autorizaţi de ISCIR;
e) lista cuprinzând principalele lucrãri executate anterior, vizate de beneficiar, dupã caz.
ART. 16
Pentru autorizaţiile destinate proiectãrii sistemelor de alimentare cu gaze naturale, executate din oţel şi polietilena, se prezintã şi urmãtoarele documente:
a) copii de pe legitimatiile instalatorilor autorizaţi gradul I.D;
b) copie legalizatã de pe carnetul de munca pentru personalul autorizat;
c) lista cuprinzând principalele lucrãri de proiectare executate, vizate de beneficiar;
d) lista cuprinzând dotãrile.
ART. 17
Pentru autorizaţiile destinate execuţiei sistemelor de alimentare cu gaze naturale, executate din oţel, se prezintã şi urmãtoarele documente:
a) copii de pe legitimatiile instalatorilor autorizaţi gradul II.DB;
b) copii de pe carnetele de munca ale sudorilor autorizaţi ISCIR;
c) copii legalizate de pe carnetele de munca ale personalului autorizat;
d) lista privind dotarea tehnico-materialã, în care sa fie evidentiate laboratoarele autorizate conform Regulamentului privind autorizarea şi acreditarea laboratoarelor de analiza şi încercãri în construcţii, aprobat prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 766/1997 , şi altor reglementãri în vigoare pentru laboratoarele statiilor de izolare, probe de presiune şi control nedistructiv sau contractul de colaborare cu laboratoarele autorizate;
e) lista cuprinzând principalele lucrãri executate în sectorul distribuţiei gazelor naturale, vizata de beneficiari, dupã caz;
f) curriculum vitae pentru conducãtorul societãţii comerciale.
ART. 18
Pentru autorizaţiile destinate execuţiei sistemelor de distribuţie a gazelor naturale, executate cu conducte din polietilena, se prezintã şi urmãtoarele documente:
a) copii de pe legitimatiile instalatorilor autorizaţi gradul II.DB;
b) copii legalizate de pe carnetele de munca ale sudorilor autorizaţi de ISCIR;
c) copii legalizate de pe carnetele de munca ale personalului autorizat;
d) lista privind dotarea tehnico-materialã, în care sa fie evidentiate aparatele agrementate, cu verificarea la zi, pentru procedeele de sudare în polietilena pentru conductele de gaze naturale;
e) lista privind dotarea tehnico-materialã, în care sa fie evidentiate laboratoarele autorizate conform <>Hotãrârii Guvernului nr. 766/1997 pentru probe de presiune şi control nedistructiv sau contractul de colaborare cu laboratoarele autorizate;
f) lista cuprinzând principalele lucrãri executate în sectorul distribuţiei gazelor naturale, vizata de beneficiari, dupã caz;
g) curriculum vitae pentru conducãtorul societãţii comerciale.
ART. 19
Pentru autorizaţiile destinate proiectãrii instalaţiilor de utilizare a gazelor naturale neindustriale se prezintã şi urmãtoarele documente:
a) copie de pe legitimatia instalatorului autorizat pentru proiectare - minimum gradul II.DA;
b) copie legalizatã de pe carnetul de munca al instalatorului autorizat;
c) lista cuprinzând dotãrile;
d) lista cuprinzând principalele lucrãri proiectate, vizata de beneficiari, dupã caz;
e) cazier judiciar pentru conducãtorul societãţii comerciale.
ART. 20
Pentru autorizaţiile destinate execuţiei instalaţiilor de utilizare a gazelor naturale, neindustriale se prezintã şi urmãtoarele documente:
a) copie de pe legitimatia instalatorului autorizat pentru execuţie - minimum gradul III.D;
b) copie de pe autorizaţia sudorului autorizat de ISCIR în oţel;
c) copii legalizate de pe carnetele de munca ale instalatorului şi sudorului;
d) lista cuprinzând principalele lucrãri executate, vizata de beneficiari, dupã caz;
e) cazier judiciar pentru conducãtorul societãţii comerciale.

3.3. Procedurile şi termenele de acordare a autorizaţiilor

ART. 21
(1) Pentru obţinerea unei autorizaţii solicitantii se vor adresa ANRGN cu cereri tipizate, conform modelului prevãzut în anexa nr. 1, însoţite de documentele justificative precizate în prezentul regulament.
(2) Cererea va fi înscrisã într-un registru special la Departamentul licentieri, autorizari, reglementãri tehnice din cadrul ANRGN.
(3) Solicitantul trebuie sa fie persoana juridicã, romana sau strãinã, cu sediul în România. Persoanele juridice strãine solicitante trebuie sa stabileascã şi sa menţinã în România, în condiţiile legii, un sediu secundar pe intreaga durata de valabilitate a autorizãrii.
(4) Nu pot primi autorizaţie solicitantii aflaţi în procedura reorganizãrii judiciare sau a falimentului şi nici acei solicitanti cãrora le-a fost retrasã autorizaţia într-o perioada de 5 ani anteriori înregistrãrii cererii, în acelaşi domeniu.
ART. 22
Autorizaţiile vor fi eliberate în maximum 45 de zile calendaristice de la data depunerii solicitãrilor, iar solicitantii vor fi înştiinţaţi în termen de cel mult 15 zile calendaristice de la data eliberãrii acestora.
ART. 23
(1) La depunerea cererii de autorizare, însoţitã de documentele justificative, se va achitã 10% din valoarea tarifului stabilit în conformitate cu prevederile anexei nr. 2.
(2) Achitarea integrala a tarifului de autorizare se va face la eliberarea autorizaţiei.
ART. 24
(1) ANRGN, prin Departamentul licentieri, autorizari, reglementãri tehnice, analizeazã dacã documentaţia depusa de solicitant corespunde prevederilor prezentului regulament şi îi comunica dacã exista documente necorespunzãtoare, în termen de 30 de zile calendaristice de la data înregistrãrii documentaţiei de cãtre acesta. În acest caz solicitantul va completa documentaţia conform observaţiilor fãcute, în termen de maximum 15 zile de la primirea comunicãrii.
(2) În funcţie de autorizaţia solicitatã responsabilul din partea ANRGN poate verifica la fata locului realitatea datelor înscrise în documentaţie. Rezultatul verificãrilor de la fata locului se înscrie într-un proces-verbal semnat de acesta şi de solicitant. În situaţia în care se constata ca datele înscrise în documentaţie nu corespund realitãţii aceasta poate constitui motivare pentru neacordarea autorizaţiei.
(3) Dupã verificarea documentaţiei Departamentul licentieri, autorizari şi reglementãri tehnice întocmeşte un raport prin care propune acordarea/refuzul de acordare a autorizaţiei, care cuprinde şi justificãrile corespunzãtoare. În raport se va preciza şi durata de valabilitate propusã pentru autorizare, dupã cum urmeazã:
a) durata de valabilitate a unei autorizaţii prevãzute la art. 10-15 va fi de 3 ani;
b) durata de valabilitate a unei autorizaţii prevãzute la art. 16-20 va fi de 2 ani.
ART. 25
Acordarea sau refuzul de acordare a autorizaţiei se face prin decizie a preşedintelui ANRGN, care va fi comunicatã solicitantului în termen de maximum 15 zile calendaristice de la data emiterii acesteia.
ART. 26
Decizia preşedintelui ANRGN privind refuzul acordãrii autorizaţiei poate fi atacatã la instanta de contencios administrativ în condiţiile <>Ordonanţei Guvernului nr. 41/2000 .
ART. 27
Autorizaţiile agenţilor economici se înregistreazã în registru în ordinea emiterii. Numãrul autorizaţiei este numãrul de ordine din registru. Registrele pot fi consultate la sediul ANRGN, cu acordul acesteia, conform unui program care va fi afişat.

CAP. 4
Raspunderi şi sancţiuni

ART. 28
Încãlcarea prevederilor prezentului regulament atrage rãspunderea contravenţionalã şi civilã, dupã caz, în condiţiile legii.
ART. 29
Stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor se fac potrivit <>art. 87 din Ordonanta Guvernului nr. 60/2000 privind reglementarea activitãţilor în domeniul gazelor naturale, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.

CAP. 5
Dispoziţii tranzitorii şi finale

ART. 30
(1) În termen de 3 luni de la data intrãrii în vigoare a prezentului regulament agenţii economici care desfãşoarã activitãţi de proiectare şi execuţie în sectorul gazelor naturale sunt obligaţi sa solicite autorizarea.
(2) Pana la obţinerea autorizaţiei conform alin. (1) agenţii economici care desfãşoarã activitãţi de proiectare şi execuţie în sectorul gazelor naturale se considera autorizaţi provizoriu.
ART. 31
Urmãrirea aplicãrii şi controlul respectãrii prevederilor prezentului regulament se efectueazã de specialişti desemnaţi prin decizie a preşedintelui ANRGN.
ART. 32
Anexele nr. 1 şi 2 fac parte integrantã din prezentul regulament.



ANEXA 1
-------
la regulament
--------------


CERERE
pentru acordarea autorizaţiei societãţii comerciale care desfãşoarã activitãţi de proiectare şi execuţie în sectorul gazelor naturale


Cãtre
Autoritatea Nationala de Reglementare în Domeniul Gazelor Naturale


Societatea Comercialã ............., cu sediul în localitatea ..........., str. ......, nr. ......, judeţul .........., cod poştal ..........., telefon ........, fax ........., cod fiscal .........., înregistratã la registrul comerţului sub nr. .........., cod SIRUES ..., cont nr. ........., deschis la ............., reprezentatã prin ........., director general, şi ............, director economic, în conformitate cu prevederile <>art. 6 lit. k) din Ordonanta Guvernului nr. 41/2000 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Autoritãţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Gazelor Naturale, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, solicita eliberarea de autorizaţii pentru:
..................................................................
..................................................................
..................................................................

Pentru înscriere anexãm dosarul conţinând documentele solicitate în Regulamentul pentru autorizarea agenţilor economici care desfãşoarã activitãţi de proiectare şi execuţie în sectorul gazelor naturale.


Director general, Director economic,
................. ..................



ANEXA 2
--------
la regulament
--------------


TARIFELE
pentru autorizarea/verificarea agenţilor economici care desfãşoarã activitãţi de proiectare şi execuţie în sectorul gazelor naturale



───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. Tariful
crt. Activitatea (mii lei)
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Proiectarea de instalaţii tehnologice de suprafata
şi de staţii de comprimare a gazelor naturale 10.000
2. Execuţia de instalaţii tehnologice de suprafata şi
de staţii de comprimare a gazelor naturale 16.000
3. Proiectarea de conducte de transport al gazelor naturale,
staţii de comprimare, racorduri şi de staţii de
reglare-mãsurare-predare a gazelor naturale 10.000
4. Proiectarea de racorduri de inalta presiune şi de staţii
de reglare-mãsurare-predare a gazelor naturale, inclusiv
pentru noile distributii de gaze naturale 8.000
5. Execuţia de conducte de transport al gazelor naturale,
staţii de comprimare, racorduri şi de staţii de
reglare-mãsurare-predare a gazelor naturale 16.000
6. Execuţia de racorduri de inalta presiune şi de staţii de
reglare-mãsurare-predare a gazelor naturale, inclusiv
pentru noile distributii de gaze naturale 12.000
7. Proiectarea de sisteme de alimentare cu gaze naturale
(oţel şi polietilena) 8.000
8. Execuţia de sisteme de alimentare cu gaze naturale,
executate din oţel 12.000
9. Execuţia de sisteme de distribuţie a gazelor naturale,
executate din polietilena 12.000
10. Proiectarea de instalaţii industriale şi neindustriale
de utilizare a gazelor naturale 4.000
11. Execuţia de instalaţii industriale şi neindustriale
de utilizare a gazelor naturale 6.000
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



-------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016