Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 148 din 14 martie 2003  pentru aprobarea Prescriptiei tehnice PT R4-2003, editia 1, Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 148 din 14 martie 2003 pentru aprobarea Prescriptiei tehnice PT R4-2003, editia 1, "Cerinte tehnice privind montarea, punerea in functiune, utilizarea, repararea si verificarea tehnica a nacelelor si platformelor autoridicatoare"

EMITENT: MINISTERUL INDUSTRIEI SI RESURSELOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 342 din 20 mai 2003

În aplicarea <>Hotãrârii Guvernului nr. 1.340/2001 privind organizarea şi funcţionarea Inspecţiei de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune şi Instalaţiilor de Ridicat, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 37 din 21 ianuarie 2002,
în temeiul <>Hotãrârii Guvernului nr. 19/2001 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Industriei şi Resurselor, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,

ministrul industriei şi resurselor emite urmãtorul ordin:

ART. 1
Se aproba Prescripţia tehnica PT R4-2003, editia 1, "Cerinţe tehnice privind montarea, punerea în funcţiune, utilizarea, repararea şi verificarea tehnica a nacelelor şi platformelor autoridicatoare", cuprinsã în anexa care face parte integrantã din prezentul ordin.
ART. 2
Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Ministrul industriei
şi resurselor,
Dan Ioan Popescu

Bucureşti, 14 martie 2003.
Nr. 148.

ANEXA

PRESCRIPŢIE TEHNICA
PT R4-2003 privind montarea, punerea în funcţiune, utilizarea, repararea şi verificarea tehnica a nacelelor şi platformelor autoridicatoare


MINISTERUL INDUSTRIEI ŞI RESURSELOR
INSPECŢIA DE STAT PENTRU CONTROLUL CAZANELOR, RECIPIENTELOR
SUB PRESIUNE ŞI INSTALAŢIILOR DE RIDICAT - ISCIR

ANEXA

- REGLEMENTARE TEHNICA NATIONALA -

editia 1, "Cerinţe tehnice privind montarea, punerea în funcţiune, utilizarea, repararea şi verificarea tehnica a nacelelor şi platformelor autoridicatoare"

Colecţia Inspecţiei de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune şi Instalaţiilor de Ridicat - ISCIR
- Editie oficialã -

Nr. de referinta: PT R4-2003

Editia 1
Scopul principal al prescripţiilor tehnice este crearea unui cadru legal unitar în vederea aplicãrii întocmai a prevederilor <>Hotãrârii Guvernului nr. 1.340/2001 privind asigurarea protecţiei utilizatorilor, mediului înconjurãtor şi proprietãţii.
Prevederile prezentei prescripţii tehnice sunt obligatorii pentru toţi cei care monteaza, repara, întreţin, deţin, exploateazã sau verifica nacele şi platforme autoridicatoare.
Utilizatorii prezentei prescripţii tehnice sunt rãspunzãtori de aplicarea corecta a acesteia.
ISCIR
Str. Sf. Elefterie nr. 47-49, sector 5
BUCUREŞTI www.iscir.ro
Cod: 726I11
Telefon: (+4021) 411.97.60; 411.97.61
Fax: (+4021) 411.98.70
E-mail: iscir@fx.ro

Reproducerea sau utilizarea integrala sau parţialã a prezentei prescripţii tehnice în orice publicaţie şi prin orice procedeu (electronic, mecanic, fotocopiere, microfilmare etc.) este interzisã dacã nu exista acordul scris al ISCIR. Utilizatorii prezentei prescripţii tehnice sunt obligaţi sa se asigure ca sunt în posesia editiei oficiale tipãrite.

1 GENERALITATI

1.1 Scop

Prezenta prescripţie tehnica face parte din reglementãrile tehnice naţionale referitoare la montarea, punerea în funcţiune, utilizarea, repararea şi verificarea tehnica a nacelelor şi platformelor autoridicatoare.
Prezenta prescripţie tehnica stabileşte cerinţele tehnice minime obligatorii pe care trebuie sa le satisfacã nacelele şi platformele autoridicatoare pentru a putea fi autorizata funcţionarea lor la utilizatorii (deţinãtorii) din România.
Cerinţele tehnice privind proiectarea, construirea şi introducerea pe piata a componentelor de securitate se adreseazã producãtorilor acestora.
Cerinţele tehnice privind utilizarea, repararea, întreţinerea, deţinerea şi siguranta în exploatare se adreseazã agenţilor economici autorizaţi de ISCIR-INSPECT IT şi deţinãtorilor.
Cerinţele tehnice privind verificarea tehnica înaintea punerii în funcţiune, verificãrile tehnice periodice şi verificãrile dupã reparaţii ale nacelelor şi platformelor autoridicatoare se adreseazã ISCIR-INSPECT IT, agenţilor economici, autorizaţi de ISCIR-INSPECT IT, şi deţinãtorilor.
Aceste cerinţe au drept scop asigurarea protecţiei sãnãtãţii şi securitãţii utilizatorilor şi a persoanelor expuse din zona periculoasa şi a protecţiei mediului înconjurãtor şi proprietãţii.
De asemenea, prescripţia tehnica stabileşte modul de verificare a respectãrii acestor cerinţe tehnice.
Autoritatea tehnica ce asigura punerea în aplicare şi respectarea prevederilor din prezenta prescripţie tehnica este ISCIR- Inspecţia de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune şi Instalaţiilor de Ridicat, care, în conformitate cu prevederile <>Hotãrârii Guvernului nr. 1.340/2001 , este organ de specialitate cu personalitate juridicã în subordinea Ministerului Industriei şi Resurselor având ca principal obiect de activitate asigurarea în numele statului a protecţiei utilizatorilor şi securitatea în funcţionare pentru instalaţiile în categoria cãrora se integreaza şi nacelele şi platformele autoridicatoare.
Documentele, documentaţia tehnica (cartea nacelei/platformei autoridicatoare şi informaţii furnizate de montator) precum şi inscriptionarile privind informarea şi avertizarea utilizatorilor trebuie sa fie redactate sau traduse în limba romana.

1.2 Domeniu de aplicare

1.2.1 Prezenta prescripţie tehnica se aplica urmãtoarelor tipuri de instalaţii:
- platforme autoridicatoare;
- nacele suspendate pe cabluri;
- nacele mobile.
1.2.2 Prezenta prescripţie tehnica stabileşte cerinţele tehnice minime obligatorii pentru montarea, punerea în funcţiune, utilizarea, repararea şi verificarea tehnica a nacelelor şi platformelor autoridicatoare şi componentelor de securitate destinate acestora.

1.3 Referinte normative

Prezenta prescripţie tehnica face referiri explicite sau implicite la acte legislative, standarde, prescripţii tehnice şi alte reglementãri naţionale.

1.3.1 Legi şi hotãrâri
- <>Legea nr. 608/2001 privind evaluarea conformitatii produselor
- <>Hotãrârea Guvernului nr. 1.340/2001 privind organizarea şi funcţionarea Inspecţiei de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune şi Instalaţiilor de Ridicat
- <>Legea nr. 90/1996 privind protecţia muncii şi normele metodologice de aplicare a acesteia, aprobate prin Ordinul ministrului de stat, ministrul muncii şi protecţiei sociale nr.388/1996
- <>Legea nr. 10/1995 privind calitatea în construcţii

1.3.2 Standarde
Standardele aplicabile sunt menţionate în anexa P.

1.4 Termeni şi definiţii

Termenii şi definiţiile menţionate se aplica numai în sensul prezentei prescripţii tehnice.
1.4.1 activitate de reparare - ansamblu de lucrãri şi operaţiuni specializate de investigare a defectelor apãrute, asigurare a pieselor de schimb, efectuare a depanarilor şi/sau inlocuirilor de componente defecte şi încercare funcţionalã a nacelei şi platformei autoridicatoare pentru demonstrarea calitãţii reparatiei efectuate, menite sa le readuca în stare buna de funcţionare în condiţii de securitate. Capacitatea unui agent economic de a efectua lucrãrile de reparare trebuie sa fie atestata printr-o autorizaţie emisã de ISCIR-INSPECT IT.
1.4.2 autorizarea functionarii - ansamblu de activitãţi de verificare şi validare a rezultatelor masurarilor şi încercãrilor functionale executate la punerea în funcţiune a nacelelor şi platformelor autoridicatoare sau cu ocazia verificãrilor tehnice periodice ale acestora, în scopul confirmãrii îndeplinirii condiţiilor de funcţionare în securitate. Se efectueazã numai de cãtre ISCIR-INSPECT IT sau de cãtre RSVTI autorizat şi împuternicit de ISCIR-INSPECT IT în acest sens.
1.4.3 basculare braţ - miscarea unghiulara a bratului în plan vertical.
1.4.4 cerinta esenţialã - cerinta care are în vedere, în special, protecţia sãnãtãţii, securitatea utilizatorilor, protecţia proprietãţii şi a mediului, astfel cum este prevãzutã în actele normative în vigoare.
1.4.5 cursa de ridicare - distanta pe verticala între poziţiile de lucru inferioarã şi superioarã.
1.4.6 declaraţie de conformitate - procedura prin care un producãtor sau un reprezentant autorizat al acestuia da o asigurare scrisã ca un produs este conform condiţiilor specificate.
1.4.7 dispozitiv de reţinere a fluidului din cilindri - componenta de securitate destinatã reţinerii fluidului în cilindri la scãderea brusca a presiunii.
1.4.8 gabaritul nacelei/platformei autoridicatoare- spaţiul determinat de condiţiile functionarii în siguranta în timpul executãrii operaţiilor de ridicare/coborare.
1.4.9 importator - orice persoana fizica sau juridicã cu sediul în România care introduce pe piata un produs provenit dintr-o alta ţara.
1.4.10 introducere pe piata a nacelei/platformei autoridicatoare - acţiune care are loc atunci când producãtorul le pune pentru prima data la dispoziţia deţinãtorului.
1.4.11 înãlţimea de ridicare - distanta pe verticala de la nivelul solului pana la nivelul platformei când acesta se afla în poziţia de lucru superioarã maxima.
1.4.12 încercãri dinamice - încercarea unei nacele/platforme autoridicatoare prin executarea miscarilor de lucru cu o sarcina care depãşeşte cu Y% capacitatea de ridicare.
1.4.13 încercãri statice - încercarea unei nacele/platforme autoridicatoare prin aplicarea unei sarcini statice care depãşeşte cu X% capacitatea de ridicare.
1.4.14 limitator de sarcina şi de moment al sarcinii - componenta de securitate destinatã sa intrerupa automat actionarea mecanismului de ridicare în cazul depãşirii sarcinilor nominale, respectiv a momentelor, permitand actionarea mecanismelor în sensul coborarii sarcinii, respectiv micsorarii momentului de sarcina.
1.4.15 limitator de sfârşit de cursa - componenta de securitate destinatã sa intrerupa automat actionarea mecanismelor când se depãşeşte poziţia limita superioarã de lucru stabilitã, permitand actionarea în sens invers celui în care s-a limitat miscarea respectiva.
1.4.16 mecanism de ridicare - mecanism acţionat şi utilizat pentru ridicarea şi coborârea nacelei/platformei autoridicatoare.
1.4.17 mecanism de rotire - mecanism acţionat şi utilizat pentru rotire în plan orizontal a nacelei.
1.4.18 moment produs de sarcina - produsul între raza de acţiune şi sarcina corespunzãtoare.
1.4.19 nacela - instalatie care permite stabilirea unui post de lucru cu nivel variabil la poziţia dorita.
1.4.20 opritor - componenta de securitate destinatã limitãrii deplasarii peste poziţiile limita de lucru stabilite.
1.4.21 organism de inspecţie - ISCIR - INSPECT, organism desemnat şi recunoscut de Ministerul Industriei şi Resurselor pentru supravegherea şi verificarea tehnica în funcţionare a nacelelor/platformelor autoridicatoare.
1.4.22 organism notificat - laborator de încercãri, de etalonare, organism de certificare sau organism de inspecţie, persoana juridicã cu sediul în România, care a fost desemnatã de o autoritate competenta sa efectueze evaluarea conformitatii într-un domeniu reglementat şi care este înscris în registrul organismelor notificate.
1.4.23 persoana expusã - orice persoana care se gãseşte integral sau parţial în zona periculoasa.
1.4.24 platforma autoridicatoare - instalatie cu sistem articulat destinatã deplasarii pe verticala a persoanelor şi/sau materialelor.
1.4.25 producãtor - persoana responsabilã pentru proiectarea şi realizarea unui produs (nacela/platforma autoridicatoare sau componenta de securitate) în scopul introducerii pe piata, în numele sau; responsabilitãţile producãtorului se aplica oricãrei persoane fizice sau juridice care asambleaza sau eticheteaza produse în vederea introducerii pe piata sub nume propriu; termen echivalent=fabricant.
1.4.26 producãtorul componentelor de securitate - persoana fizica sau juridicã ce îşi asuma responsabilitatea proiectãrii şi fabricãrii componentelor de securitate.
1.4.27 proiectant - persoana fizica sau juridicã ce îşi asuma responsabilitatea proiectãrii nacelelor/platformelor autoridicatoare, componentelor de securitate şi a proiectelor de reparaţii.
1.4.28 punerea în funcţiune - prima utilizare a produsului pe teritoriul României de cãtre deţinãtor.
1.4.29 reprezentant autorizat al producãtorului - persoana juridicã imputernicita de producãtor sa acţioneze în numele acestuia.
1.4.30 ridicare (coborare) sarcina - deplasarea unei sarcini pe verticala.
1.4.31 sarcina nominalã - sarcina pentru care a fost proiectata şi construitã nacela/platforma autoridicatoare.
1.4.32 troliu - mecanism care transmite forta de tracţiune prin intermediul unui organ flexibil (cablu, lant) de la un tambur acţionat.
1.4.33 utilizator - persoana fizica sau juridicã deţinãtoare a unei instalaţii, pe care o exploateazã în folos propriu şi care are obligaţia de a o utiliza numai dacã aceasta a fost supusã verificãrilor tehnice periodice şi a obţinut autorizaţia de funcţionare în urma acestora. Termen echivalent = deţinãtor.
1.4.34 verificare tehnica periodicã - activitate solicitatã de deţinãtor, la intervale predeterminate sau ori de câte ori deţinãtorul considera necesar, pentru a se asigura ca instalatia pe care o deţine şi o utilizeazã satisface cerinţele de funcţionare în securitate. Activitatea cuprinde un ansamblu de verificãri şi încercãri menite sa constate starea de buna funcţionare în condiţii de securitate a instalaţiei şi aptitudinea acesteia de a-şi îndeplini rolul funcţional conform specificatiilor montatorului. Activitatea se efectueazã de cãtre ISCIR-INSPECT IT sau , dupã caz, de RSTVI autorizat şi împuternicit de ISCIR-INSPECT IT în acest sens.
1.4.35 viteza de deplasare - viteza de deplasare în regim stabilizat.
1.4.36 zona periculoasa - orice zona din interiorul şi/sau din apropierea unei nacele/platforme autoridicatoare, în care prezenta unei persoane expuse constituie un risc pentru sãnãtatea sau securitatea sa.

1.5 Abrevieri

IT - Inspecţia teritorialã
PT - Prescripţie tehnica
RSVTI - Responsabil cu supravegherea şi verificarea tehnica a instalaţiilor
RTS - Responsabil tehnic cu sudura

2 CERINŢE ESENŢIALE DE SĂNĂTATE ŞI DE SECURITATE CE TREBUIE ASIGURATE LA PROIECTAREA ŞI CONSTRUIREA NACELELOR ŞI PLATFORMELOR AUTORIDICATOARE ŞI COMPONENTELOR DE SECURITATE

2.1 Dispoziţii preliminare

Cerinţele esenţiale de sãnãtate şi de securitate conţinute în prezenta prescripţie tehnica sunt obligatorii.
Nacelele şi platformele autoridicatoare sau componentele de securitate trebuie sa fie proiectate şi construite astfel încât sa se atinga obiectivele acestor cerinţe esenţiale.
Producãtorul instalaţiilor sau al componentelor de securitate are obligaţia sa efectueze analiza de risc în vederea identificarii acelor riscuri care corespund produselor sale, fiind obligat sa proiecteze şi sa construiascã produsele ţinând seama de aceasta analiza.

2.2 Generalitati

2.2.1 Principii de integrare a securitãţii
2.2.1.1 Prin construcţie nacelele şi platformele autoridicatoare trebuie sa fie apte de a-şi asigura funcţia, sa fie reglate şi întreţinute fãrã ca persoanele sa fie expuse riscului atunci când aceste operaţii sunt efectuate în condiţii prevãzute de fabricant.
Mãsurile adoptate trebuie sa asigure eliminarea riscurilor de accidentare pe intreaga durata de viata previzibila, inclusiv fazele de montare şi demontare, chiar dacã aceste riscuri de accidentare rezulta din situaţii anormale previzibile.
2.2.1.2 La alegerea celei mai corespunzãtoare soluţii fabricantul trebuie sa aplice urmãtoarele principii:
- eliminarea sau reducerea riscurilor într-o mãsura maxim posibila (integrarea elementelor de securitate încã din faza de proiectare şi de execuţie);
- adoptarea mãsurilor de protecţie necesare pentru riscurile care nu au putut fi eliminate;
- informarea utilizatorilor despre riscurile reziduale datorate eficacitatii incomplete a mãsurilor de protecţie adoptate.
2.2.1.3 La proiectarea şi construcţia nacelei/platformei autoridicatoare, precum şi la elaborarea cãrţii tehnice, fabricantul trebuie sa ia în considerare nu numai utilizarea sa normalã, ci şi alte situaţii rezonabil previzibile.
Nacelele/platformele autoridicatoare trebuie sa fie astfel proiectate încât sa se evite utilizarea lor anormala, dacã aceasta comporta un risc. Eventual, cartea tehnica trebuie sa atragã atenţia utilizatorului asupra contraindicatiilor privind folosirea lor.
2.2.1.4 În condiţiile de utilizare prevãzute ale nacelei/platformei autoridicatoare trebuie reduse la minimum disconfortul, oboseala şi tensiunile psihice ale personalului manevrant, aplicând principiile ergonomiei.

2.2.2 Iluminatul
Fabricantul trebuie sa furnizeze nacela/platforma autoridicatoare cu un sistem de iluminat incorporat, adecvat situaţiilor în care chiar în condiţiile unui iluminat ambiant normal, lipsa acestui sistem ar putea duce la apariţia unor riscuri.

2.2.3 Organe de comanda

Organele de comanda trebuie sa fie:
- vizibile, uşor de identificat şi, când este necesar, sa fie marcate corespunzãtor;
- dispuse astfel încât sa se garanteze o manevra sigura, univoca şi rapida;
- proiectate astfel încât sensul de mişcare al organului de comanda sa corespundã cu sensul miscarii organului sau mecanismului comandat;
- amplasate în afarã zonelor periculoase dispuse astfel încât actionarea lor sa nu provoace riscuri suplimentare;
- proiectate sau protejate astfel încât actionarea lor, dacã poate provoca un risc, sa nu se poatã produce fãrã o manevra intenţionatã;
- executate astfel încât sa reziste la eforturi previzibile.
Nacela/platforma autoridicatoare trebuie sa fie prevãzutã cu mijloace de semnalizare (cadrane, LED-uri etc.) şi indicaţii a cãror cunoaştere este necesarã pentru funcţionarea în securitate. De la locul sau de comanda personalul manevrant trebuie sa perceapã semnalele indicatoarelor sus menţionate.
De la locul de comanda personalul manevrant trebuie sa se poatã asigura de absenta persoanelor expuse în zonele periculoase. Orice punere în funcţiune sa fie precedatã de un semnal de avertizare sonor şi/sau vizual.

2.2.4 Pornirea

Pornirea nacelei/platformei autoridicatoare trebuie sa fie posibila numai printr-o acţiune voluntara a organului de comanda prevãzut special pentru acest scop.
Aceasta cerinta este obligatorie:
- în cazul repunerii în funcţiune dupã o oprire, independent de cauza ei;
- pentru comandarea oricãrei modificãri semnificative a condiţiilor de funcţionare.

2.2.5 Oprirea normalã

Orice nacela/platforma autoridicatoare trebuie sa fie prevãzutã cu un organ de comanda care sa permitã oprirea completa în condiţii de securitate.
Orice post de lucru trebuie sa fie prevãzut cu un organ de comanda care sa permitã oprirea, în funcţie de riscurile existente, a tuturor elementelor mobile ale instalaţiei sau a unei pãrţi dintre acestea, astfel încât acesta sa fie adusã în stare de securitate.
Comanda de oprire a nacelei/platformei autoridicatoare trebuie sa fie prioritara în comparatie cu comanda de pornire.

2.2.6 Oprirea de urgenta

Orice nacela/platforma autoridicatoare trebuie sa fie prevãzutã cu unul sau mai multe dispozitive de oprire de urgenta care permit evitarea situaţiilor periculoase, care risca sa se producã iminent sau care sunt în curs de producere.
Dupã ce înceteazã actionarea comenzii de oprire de urgenta, dupã ce s-a declansat un ordin de oprire, acest ordin trebuie menţinut prin blocarea dispozitivului de oprire de urgenta pana la deblocarea acestuia.

2.2.7 Defectarea alimentarii cu energie

Întreruperea, restabilirea dupã o întrerupere, sau variatia, oricare ar fi sensul, alimentarii cu energie a nacelei/platformei autoridicatoare nu trebuie sa creeze situaţii periculoase.

În mod special se va evita:
- pornirea neasteptata;
- împiedicarea opririi în cazul în care comanda a fost deja data;
- împiedicarea opririi elementelor mobile de orice tip;
- ineficacitatea dispozitivelor de protecţie.

2.2.8 Defectarea circuitului de comanda

Defectarea logicii circuitului de comanda sau deteriorarea circuitului de comanda nu trebuie sa ducã la situaţii periculoase.

2.2.9 Stabilitatea

Nacela/platforma autoridicatoare şi subansamblurile sale trebuie sa fie proiectate şi executate astfel încât, în condiţiile de funcţionare prevãzute, stabilitatea sa fie cat mai mare încât sa permitã utilizarea sa fãrã risc de rasturnare, de cadere sau deplasare intempestiva.

2.2.10 Mijloace de acces

Fabricantul trebuie sa prevadã mijloacele de acces la postul de lucru sau la punctele de intervenţie.

2.2.11 Separarea surselor de energie

Orice nacela/platforma autoridicatoare trebuie sa fie prevãzutã cu dispozitive care sa permitã separarea acesteia de oricare din sursele de alimentare cu energie.
Aceste dispozitive trebuie sa fie identificabile şi blocabile atunci când recuplarea lor reprezintã un pericol pentru persoanele expuse.
Dispozitivul trebuie sa fie de asemenea blocabil dacã operatorul nu poate verifica de la toate posturile de lucru starea realã de separare de sursa de alimentare cu energie.
Eventuala energie reziduala sau inmagazinata, dupã separarea de sursa de alimentare a instalaţiei, trebuie sa poatã fi disipata fãrã pericol pentru persoanele expuse.

2.2.12 Dispozitive de alarmare

Dacã nacela/platforma autoridicatoare este prevãzutã cu un sistem de alarmare, acesta trebuie sa fie uşor perceptibil, clar şi uşor de înţeles, fãrã ambiguitãţi.

2.2.13 Rezistenta mecanicã

Nacela/platforma autoridicatoare şi accesoriile de ridicare trebuie sa poatã rezista la solicitarile la care sunt supuse în timpul functionarii.
Aceasta cerinta trebuie, de asemenea, sa fie îndeplinitã în timpul transportului, montarii şi demontarii.
Nacela/platforma autoridicatoare şi accesoriile de ridicare trebuie sa fie proiectate şi construite în asa fel încât sa se evite defecţiunile datorate oboselii sau uzurii, având în vedere utilizarea prevãzutã.
Materialele folosite trebuie sa fie alese luându-se în consideraţie mediile de utilizare prevãzute de fabricant, în special în ceea ce priveşte coroziunea, abraziunea, socurile, fragilitatea la frig şi imbatranirea.
Nacela/platforma autoridicatoare şi accesoriile de ridicare trebuie sa fie proiectate şi construite pentru a suporta suprasarcinile aplicate la probele statice, fãrã a prezenta deformatii permanente sau disfimctii.
Nacela/platforma autoridicatoare şi accesoriile de ridicare trebuie sa fie proiectate şi construite pentru a suporta probele dinamice.

2.2.14 Scripeti, tamburi, lanturi şi cabluri

Diametrele scripetilor, ale tamburilor şi ale rolelor trebuie sa fie compatibile şi adecvate dimensiunilor cablurilor sau ale lanturilor cu care pot fi echipate.
Tamburii şi rolele trebuie sa fie proiectate, construite şi instalate astfel încât cablurile sau lanţurile sa se poatã infasura fãrã a ieşi din locasul prevãzut.

2.2.15 Controlul miscarilor

Dispozitivele de control al miscarilor trebuie sa acţioneze în vederea asigurãrii securitãţii nacelei/platformei autoridicatoare pe care sunt instalate, astfel:
a) nacela/platforma autoridicatoare trebuie sa fie proiectata şi echipata cu dispozitive care sa menţinã amplitudinea miscarilor elementelor lor între limitele prevãzute; acţiunea acestor dispozitive trebuie, dupã caz, sa fie precedatã de un avertisment.
b) mecanismele trebuie sa fie proiectate şi construite astfel încât sarcinile sa nu poatã devia în mod periculos sau sa cada liber pe neaşteptate, în cazul întreruperii parţiale sau totale a energiei electrice sau când înceteazã acţiunea personalului manevrant;
c) elementele de prindere trebuie sa fie proiectate şi construite astfel încât sa se evite cãderea neasteptata a sarcinilor.

2.3 Riscuri

2.3.1 Riscuri datorate energiei electrice
Nacela/platforma autoridicatoare alimentata cu energie electrica trebuie sa fie astfel proiectata, construitã şi echipata încât sa previnã sau sa permitã prevenirea riscurilor de origine electrica.

2.3.2 Riscuri datorate energiilor, altele decât cele electrice

Dacã nacela/platforma autoridicatoare este alimentata cu o sursa de energie diferita de cea electrica (hidraulica, pneumatica, termica etc.) trebuie sa fie proiectata, construitã şi echipata astfel încât sa se previnã toate riscurile care pot decurge din utilizarea acestor tipuri de energie.

2.3.3 Riscuri datorate fulgerelor

Nacela/platforma autoridicatoare expusã fulgerelor în timpul utilizãrii trebuie sa fie echipata astfel încât eventualele sarcini electrice sa se scurgã în pãmânt.

2.3.4 Riscuri reziduale

Dacã riscurile continua sa persiste, cu toate mãsurile luate sau dacã se prevede existenta unor riscuri, fabricantul trebuie sa prevadã avertizari.
Avertizarile trebuie sa utilizeze, de preferinta, simboluri uşor de înţeles şi sa fie redactate în limba romana.

2.4 Marcarea

Fiecare nacela/platforma autoridicatoare trebuie sa aibã afişate lizibil şi inteligibil, astfel încât sa nu poatã fi şterse, urmãtoarele:
- numele fabricantului şi adresa lui;
- marcajul de conformitate şi anul de fabricaţie;
- indicarea seriei sau a tipului;
- parametrii de funcţionare.

3 PROIECTAREA ŞI FABRICAREA

3.1 Condiţia de baza pe care trebuie sa o îndeplineascã proiectarea şi fabricarea nacelelor/platformelor autoridicatoare şi a componentelor de securitate este asigurarea functionarii acestora în condiţii de securitate pe toatã perioada de utilizare prevãzutã în documentaţia tehnica.
3.2 Proiectantul trebuie sa-şi asume responsabilitatea privind conceptia soluţiilor constructive, alegerea materialelor, calculul de rezistenta al tuturor elementelor instalaţiilor şi componentelor, potrivit condiţiilor de funcţionare date, precum şi pentru stabilirea metodelor pentru încercãri şi verificãri tehnice, în conformitate cu legislaţia în vigoare.
3.3 La proiectarea şi fabricarea nacelelor/platformelor autoridicatoare, producãtorul trebuie sa ia în considerare nu numai utilizarea normalã ci şi alte situaţii rezonabile previzibile.
3.4 Proiectantul va trebui sa nominalizeze componentele de securitate pentru fiecare nacela/platforma autoridicatoare, care asigura funcţionarea în condiţii de securitate a acesteia.
Componentele de securitate ce se folosesc, dupã caz, la nacele/platforme autoridicatoare sunt urmãtoarele:
a) Limitatoare de sfârşit de cursa
b) Limitatoare pentru reglarea inclinarii platformei
c) Limitatoare de viteza
d) Limitatoare de sarcina şi de moment al sarcinii
e) Dispozitive de reţinere a fluidului din cilindri
f) Dispozitive anticadere
g) Dispozitive de coborare de urgenta
h) Tampoane şi opritoare
i) Contacte electrice de siguranta.
3.5 Producãtorii nacelei/platformei autoridicatoare şi componentelor de securitate aferente acesteia sunt obligaţi sa respecte întocmai cerinţele esenţiale de securitate precizate la capitolul 2.
3.6 Producãtorii nacelei/platformei autoridicatoare şi componentelor de securitate rãspund de alegerea corecta a procedeelor tehnologice de execuţie, de calitatea execuţiei şi a materialelor folosite.

4 INTRODUCEREA PE PIATA A NACELELOR ŞI PLATFORMELOR
AUTORIDICATOARE ŞI COMPONENTELOR DE SECURITATE
AFERENTE ACESTORA

4.1 Pentru introducerea pe piata în România a nacelelor/platformelor autoridicatoare şi componentelor de securitate aferente acestora din import este necesarã eliberarea de ISCIR-INSPECT a unui document/dovada de luare în evidenta.
4.2 Documentul/dovada de luare în evidenta pentru nacelele/platformele autoridicatoare şi componentele de securitate aferente acestora va fi eliberat în conformitate cu reglementãrile ISCIR-INSPECT în vigoare la data efectuãrii importului.
4.3 În vederea introducerii pe piata în România, orice nacela/platforma autoridicatoare şi componenta de securitate aferentã acesteia trebuie sa îndeplineascã cerinţele esenţiale de securitate menţionate la capitolul 2.
4.4 Producãtorul sau reprezentantul sau autorizat în România va întocmi instrucţiuni de utilizare şi de mentenanta în limba romana şi va aplica pe nacela/platforma autoridicatoare informaţii cu caracter permanent.

5 MONTAREA ŞI REPARAREA

5.1 Proiectarea

5.1.1 Pentru efectuarea lucrãrilor de montare/reparare trebuie sa se întocmeascã proiecte care sa fie în conformitate cu prevederile prescripţiilor tehnice, actelor normative şi legilor în vigoare.
5.1.2 Unitatea de proiectare trebuie sa fie autorizata de ISCIR-INSPECT în acest scop şi rãspunde de conceptia corecta a soluţiilor constructive, de alegerea materialelor, de calculul de rezistenta al elementelor proiectate potrivit condiţiilor de funcţionare în condiţii de securitate, de stabilirea condiţiilor tehnice de execuţie şi control.
5.1.3 Condiţiile de autorizare ale unitãţilor de proiectare sunt precizate în anexa E.

5.2 Montarea

5.2.1 Condiţia de baza pe care trebuie sa o satisfacã montarea nacelelor/platformelor autoridicatoare şi componentelor de securitate aferente acestora este asigurarea functionarii în condiţii de securitate pe toatã perioada de utilizare .
5.2.2 Montarea nacelelor/platformelor autoridicatoare şi componentelor de securitate aferente acestora trebuie sa fie efectuatã de agenţi economici autorizaţi de ISCIR-INSPECT IT, denumiţi în continuare "montatori", care dispun de mijloacele tehnice corespunzãtoare şi personal tehnic calificat.
5.2.3 Condiţiile de autorizare a montatorului sunt precizate în anexa B.
5.2.4 Lucrãrile de montaj se vor executa pe baza unui proiect detaliat pe faze şi defalcat pe responsabilitãţi, care va respecta prevederile prezentei prescripţii tehnice, standardele, actele normative în vigoare şi instrucţiunile de montaj ale producãtorului.
5.2.5 Documentaţia tehnica de montaj se completeazã pentru fiecare nacela/platforma autoridicatoare în parte, care necesita o operaţie de montaj la locul de funcţionare, şi se va anexa la cartea nacelei.
Documentaţia tehnica de montaj trebuie sa cuprindã cel puţin urmãtoarele :
a) lista documentaţiei de montaj, piese scrise şi desenate;
b) certificat de calitate al sistemului de sustinere a acestora;
c) fişele de omologare şi specificaţiile procedurilor de sudare;
d) tabelul nominal cu sudorii autorizaţi care au executat lucrarea şi cu valabilitatea autorizaţiilor;
e) certificatele de calitate ale materialelor de adaos folosite la imbinarile sudate;
f) certificatul privind calitatea imbinarilor sudate;
g) certificatul masurarilor izolatiei, reglarii automatelor de protecţie şi verificãrii impotriva tensiunilor de atingere;
h) schita cuprinzând dimensiunile de gabarit şi spaţiile de siguranta;
i) procesul-verbal încheiat cu ocazia încercãrilor de casa, semnat de montator şi beneficiar;
j) proiectul care a stat la baza efectuãrii montajului nacelei.
5.2.6 Înaintea efectuãrii probelor de casa trebuie sa fie îndeplinite urmãtoarele condiţii:
a) toate lucrãrile de montaj au fost complet terminate;
b) toate elementele componente ale nacelei, respectiv mecanismele supuse frecarii, au fost gresate;
c) componentele de securitate, franele, dispozitivele de semnalizare, aparatele de comanda şi instalatia de protecţie impotriva tensiunilor de atingere au fost verificate şi au corespuns;
d) limitatoarelor de sfârşit de cursa au fost reglate în conformitate cu indicaţiile documentaţiei tehnice.
5.2.7 Dupã finalizarea lucrãrilor de montaj se va întocmi un proces-verbal cu rezultatul probelor de casa. Verificãrile şi incercarile care constituie probele de casa sunt cel puţin urmãtoarele:
a) verificãri:
- dacã s-au montat toate ansamblele şi subansamblele nacelei conform documentaţiei tehnice, conform prevederilor prezentei prescripţii tehnice şi normativelor în vigoare;
- dacã imbinarile sudate ale construcţiei metalicã nu prezintã defecte;
- dacã locurile de lucru sunt uşor accesibile pentru personalul care executa lucrãri de revizie, întreţinere, reparare şi verificare;
- dacã sunt respectate gabaritele de libera trecere şi spaţiile de siguranta prevãzute;
- dacã instalatia electrica este echipata cu dispozitive de protecţie şi prevãzutã cu inscriptionarile reglementare;
- dacã releele electromagnetice funcţioneazã corespunzãtor;
- dacã se respecta orizontalitatea nacelei/platformei autoridicatoare;
- dacã nacelele/platformele autoridicatoare sunt legate la instalatia de protecţie impotriva tensiunilor de atingere şi dacã aceasta instalatie este executatã corespunzãtor;
- dacã nacela/platforma autoridicatoare este echipata cu componentele de securitate prevãzute în prezenta prescripţie tehnica;
b) încercãri:
- încercarea în gol, care se executa prin actionarea nacelelor/platformelor autoridicatoare, fãrã ca acestea sa fie încãrcate cu sarcina; cu aceasta ocazie se verifica şi funcţionarea componentelor de securitate;
- incercarile sub sarcina, care se efectueazã atât static cat şi dinamic; aceste încercãri se efectueazã numai cu sarcina nominalã, dupã ce incercarile în gol au dat rezultate corespunzãtoare.
5.2.8 Montatorul are obligaţia sa participe la verificarea tehnica oficialã pentru autorizarea de funcţionare a nacelei/platformei autoridicatoare şi sa prezinte procesul-verbal al încercãrilor de casa semnat de montator şi beneficiar, care va fi anexat la cartea instalaţiei.
5.2.9 La lucrãrile de montare, montatorul va respecta Normele Tehnice de protecţia muncii specifice şi Normele Tehnice pentru prevenirea şi stingerea incendiilor valabile pe teritoriul României.

5.3 Repararea

5.3.1 Condiţia de baza pe care trebuie sa o satisfacã repararea nacelelor/platformelor autoridicatoare este asigurarea functionarii în condiţii de securitate pe toatã perioada de utilizare.
5.3.2 Repararea nacelelor/platformelor autoridicatoare trebuie sa fie facuta de agenţi economici care dispun de mijloacele tehnice corespunzãtoare şi sunt autorizaţi de ISCIR-INSPECT IT în acest scop.
5.3.3 Documentaţia tehnica pentru repararea nacelelor/platformelor autoridicatoare se va elabora de cãtre proiectanţi autorizaţi de ISCIR-INSPECT, în limitele şi condiţiile prevãzute în anexa I. Proiectantul rãspunde de conceptia corecta a soluţiilor constructive, de alegerea materialelor, de calculul de rezistenta al tuturor elementelor, potrivit condiţiilor de funcţionare date, precum şi de stabilirea metodelor şi volumului de verificare dupã reparare.
5.3.4 Reparatorul rãspunde de alegerea corecta a procedeelor tehnologice de execuţie şi de calitatea execuţiei şi a materialelor folosite, în conformitate cu prevederile prezentei prescripţii tehnice, cu prevederile documentaţiei tehnice pentru reparare şi cu instrucţiunile de reparare. Condiţiile privind autorizarea reparatorilor precum şi obligaţiile şi responsabilitãţile ce le revin sunt prevãzute în anexa B.
5.3.5 Autorizaţia de reparare a nacelelor/platformelor autoridicatoare nu este necesarã atunci când reparaţia se efectueazã de cãtre unitatea constructoare a instalaţiei.
5.3.7 La lucrãrile de reparaţii ale nacelelor/platformelor autoridicatoare trebuie folosit personal calificat şi instruit anume în acest scop.
5.3.8 Agenţii economici autorizaţi de ISCIR-INSPECT IT pentru reparare pot efectua şi lucrãri de întreţinere şi revizie la nacele/platforme autoridicatoare.
5.3.9 La efectuarea lucrãrilor de reparaţii ale nacelelor/platformelor autoridicatoare se vor lua mãsuri corespunzãtoare pentru prevenirea avariilor şi accidentelor.
5.3.10 La lucrãrile de reparare, reparatorul va respecta Normele Tehnice de protecţia muncii şi Normele Tehnice pentru prevenirea şi stingerea incendiilor valabile pe teritoriul României.

6 AUTORIZAREA DE FUNCŢIONARE

6.1 Generalitati
6.1.1 Nacelele/platformele autoridicatoare pot fi puse în funcţiune numai dupã obţinerea autorizaţiei de funcţionare în urma unei verificãri tehnice oficiale efectuate în conformitate cu prevederile prezentei prescripţii tehnice.
6.1.2 Nacelele/platformele autoridicatoare vor fi înregistrate în evidentele agenţilor economici deţinãtori.
6.1.3 Verificarea tehnica oficialã a nacelelor/platformelor autoridicatoare, la autorizarea pentru punerea în funcţiune va fi efectuatã de inspectorii de specialitate ai ISCIR-INSPECT IT, sau de cãtre RSVTI numai cu acordul scris din partea ISCIR-INSPECT IT.
6.1.4 Pentru obţinerea autorizaţiei de funcţionare a nacelelor/platformelor autoridicatoare, beneficiarul de acord, dupã caz, cu unitatea de montaj trebuie sa solicite în scris la ISCIR-INSPECT IT, efectuarea verificãrii propunand şi data în acest scop. Totodatã, va prezenta urmãtoarea documentaţie:
- cartea nacelei/platformei autoridicatoare - completatã cu documentaţia de montaj, dupã caz. În cazul instalaţiilor importate se va prezenta şi documentul/dovada de luare în evidenta eliberat(a) de ISCIR-INSPECT la efectuarea importului;
- declaraţia de conformitate a nacelei/platformei autoridicatoare;
- procesul-verbal de probe de casa cu rezultate corespunzãtoare.
6.1.5 Documentaţia va fi înregistratã la ISCIR - INSPECT IT care va stabili cu beneficiarul:
a) fie data certa la care urmeazã sa se efectueze verificarea de cãtre inspectorul de specialitate al ISCIR - INSPECT IT;
b) fie acordul scris în vederea verificãrii şi eliberãrii autorizaţiei de cãtre RSVTI, din cadrul unitãţii deţinãtoare.
6.1.6 Documentaţia incompleta va fi înapoiatã unitãţii deţinãtoare pentru a fi completatã, iar data verificãrii va fi stabilitã în condiţiile arãtate anterior, dupã completarea acesteia.
6.1.7 Instalaţiile care necesita montare la locul de funcţionare vor fi pregãtite şi prezentate la verificarea în vederea autorizãrii functionarii de cãtre unitatea care executa montajul. La verificare trebuie sa participe responsabilul tehnic cu supravegherea lucrãrilor din unitatea de montaj respectiva.
6.1.8 Toate nacelele/platformele autoridicatoare supuse prevederilor prezentei prescripţii tehnice se vor autoriza la prima punere în funcţiune de cãtre inspectorii de specialitate ai ISCIR-INSPECT IT sau de cãtre RSVTI cu acordul scris al ISCIR-INSPECT IT.

6.2 Cartea nacelei/platformei autoridicatoare

6.2.1 Cartea nacelei/platformei autoridicatoare pentru instalaţiile noi, trebuie sa conţinã:
1) Cartea nacelei/platformei autoridicatoare - partea tehnica, care va conţine:
- indicaţii privind marcarea;
- caracteristici tehnice de baza ale nacelei/platformei autoridicatoare;
- caracteristicile dispozitivelor pentru ridicarea sarcinii (limite de utilizare, condiţii normale de utilizare, instrucţiuni de utilizare şi mentenanta);
- planuri şi scheme necesare pentru:
● punerea în funcţiune;
● întreţinerea şi inspecţia (scheme electrice, de ungere, hidraulice etc.);
● verificarea functionarii;
● reparare;
- instrucţiuni pentru:
● transportul nacelei/platformei autoridicatoare şi subansamblelor;
● montare şi demontare;
● instalare şi reglare;
● contraindicatii privind utilizarea nacelei/platformei autoridicatoare;
Aceasta carte trebuie sa fie redactatã sau tradusa în limba romana.
2) Cartea nacelei/platformei autoridicatoare - partea de exploatare, în care se completeazã procesele-verbale de verificare şi de inspecţie.
Cartea nacelei/platformei autoridicatoare va fi completatã cu documentaţia de montaj (acolo unde este cazul), întocmitã de montatorul autorizat de ISCIR-INSPECT IT.
6.2.2 Cartea nacelei/platformei autoridicatoare pentru instalaţiile care au documentaţie incompleta sau lipsa şi aflate în perioada de exploatare, la care nu se poate reconstitui, în nici un fel, cartea nacelei/platformei autoridicatoare -partea de construcţie elaborata iniţial de producãtor, se va completa respectând urmãtoarea procedura:
a) se va întocmi documentaţia tehnica de cãtre o unitate de proiectare autorizata de ISCIR-INSPECT care va stabili parametri de utilizare ai nacelei/platformei autoridicatoare (dacã este cazul);
b) unitatea de proiectare va elabora un plan de verificare a nacelei/platformei autoridicatoare cu menţionarea metodelor şi volumului de încercãri la care va fi supusã instalatia (dacã este cazul);
c) o unitate autorizata de ISCIR-INSPECT pentru activitatea de montare/reparare a nacelelor/platformelor autoridicatoare va derula planul de verificare şi va emite concluziile testelor într-un raport tehnic de încercãri şi verificãri, însoţit de buletine de analiza ale examinarilor distructive şi nedistructive, eliberate de laboratoare autorizate de ISCIR-INSPECT (dacã este cazul);
d) se vor elabora instrucţiuni de exploatare, întreţinere şi revizie ale nacelei/platformei autoridicatoare;
e) dupã autorizarea de funcţionare a nacelei/platformei autoridicatoare de cãtre ISCIR-INSPECT IT, montatorul/reparatorul va marca pe instalatie (dacã este cazul):
- un numãr de înregistrare (corespunzãtor poziţiei din registrul de evidenta al proiectantului);
- parametrii de exploatare ai nacelei/platformei autoridicatoare.
Cartea nacelei/platformei autoridicatoare trebuie sa conţinã:
1) Cartea nacelei/platformei autoridicatoare - partea tehnica, care va conţine:
- partea de proiectare:
- caracteristici tehnice de baza ale nacelei/platformei autoridicatoare;
- lista componentelor de securitate;
- planuri şi scheme necesare pentru:
● punerea în funcţiune;
● întreţinerea şi inspecţia (scheme electrice, de ungere, hidraulice etc.);
- instrucţiuni pentru:
● montare şi demontare;
● instalare şi reglare;
● întreţinere şi revizie;
● exploatare etc.;
- raportul tehnic de încercãri şi verificãri:
● metode de încercare folosite;
● buletine de analiza ale examinarilor distructive şi nedistructive;
● concluziile raportului.
2) Cartea nacelei/platformei autoridicatoare - partea de exploatare, în care se completeazã procesele-verbale de verificare şi de inspecţie.

6.3 Verificarea tehnica oficialã (la prima punere în funcţiune)

6.3.1 Înainte de începerea verificãrii, se va face instructajul de protecţia muncii persoanelor participante de cãtre beneficiarul instalaţiei. Celelalte persoane se vor îndepãrta din raza de acţiune a acesteia.
Verificarea va fi condusã de cãtre inspectorul de specialitate al ISCIR-INSPECT IT sau de cãtre RSVTI, dupã caz.
6.3.2 Verificarea tehnica oficialã trebuie sa stabileascã dacã:
- exista cartea nacelei/platformei autoridicatoare - completatã cu documentaţia de montaj, dupã caz;
- exista declaraţia de conformitate a nacelei/platformei autoridicatoare;
- exista procesul-verbal de probe de casa cu rezultate corespunzãtoare;
- nacela/platforma autoridicatoare a fost executatã, echipata, montata şi instalata în conformitate cu prevederile prezentei prescripţii tehnice;
- nacela/platforma autoridicatoare supusã la încercãri a corespuns şi funcţioneazã normal;
- este asigurata întreţinerea şi revizia de cãtre un agent economic autorizat;
- personalul de manevrare este instruit;
- construcţia metalicã şi imbinarile acesteia (sudate etc.) nu prezintã defecte vizibile;
- instalatia electrica este echipata cu dispozitivele de protecţie necesare şi prevãzutã cu inscriptionarile corespunzãtoare.
Acestea trebuie sa corespundã cu nacela/platforma autoridicatoare prezentatã pentru verificãri.
6.3.3 Verificarea tehnica oficialã consta din:
a) verificarea principalelor elemente componente ale nacelei/platformei autoridicatoare;
b) încercãri în gol;
c) încercãri în sarcina:
● statice;
● dinamice;
d) încercãri de stabilitate;
e) alte încercãri.
6.3.4 Incercarile în gol se executa prin actionarea nacelei/platformei autoridicatoare, fãrã sarcina.
Cu aceasta ocazie se verifica şi funcţionarea componentelor de securitate.
Verificarea componentelor de securitate pentru nacelele suspendate se face în felul urmãtor:
a) verificarea dispozitivului de coborare de urgenta:
- se comanda ridicarea nacelei la 1 m de sol;
- se debranseaza alimentarea nacelei de la alimentarea cu energie electrica;
- se acţioneazã comanda de coborare de urgenta;
- nacela trebuie sa coboare cu viteza constanta;
b) verificarea dispozitivului antiinclinare:
- se comanda ridicarea nacelei la 1 m de sol;
- se comanda manual actionarea unui singur troliu;
- la 10% inclinare are loc oprirea funcţiilor urcare-coborare;
- se comanda coborârea de urgenta a celui de al doilea troliu cu o viteza constanta;
- la 15% inclinare declanseaza contactul general;
- la 20% inclinare declanseaza dispozitivul anticadere;
c) verificarea dispozitivului anticadere:
- se trage în sus de cablul de securitate;
- se realizeazã blocarea bacurilor;
- pentru deblocare se comanda rearmarea dispozitivului.
6.3.5 Încercarea statica se efectueazã cu o suprasarcina cu 25% mai mare decât sarcina nominalã ridicatã la circa 100 mm de sol timp de 10 minute şi numai dacã verificãrile şi incercarile anterioare au avut rezultate corespunzãtoare.
Ridicarea suprasarcinii de încercare se va face cu viteza minima pe care o poate realiza nacela/platforma autoridicatoare.
În cazul în care suprasarcina nu se poate ridica, mecanismul de ridicare nefiind dimensionat în acest scop, încercarea se va face ridicandu-se suprasarcina de 10% şi adãugându-se fãrã socuri diferenţa pana la valoarea suprasarcinii cu care trebuie verificata nacela/platforma autoridicatoare.
Nu este admisã nici un fel de deformatie permanenta a structurii portante.
La nacelele cu brate articulate sau care îşi modifica lungimea bratului prin telescopare, încercarea statica se face atât la deschiderea minima cat şi la deschiderea maxima, sarcina de încercare fiind sarcina maxima admisã pentru poziţiile respective.
Dacã la încercarea statica nacela s-a comportat corespunzãtor, se va trece la efectuarea încercãrilor dinamice.
6.3.6 Incercarile dinamice se efectueazã cu sarcina nominalã marita cu 10% şi consta în efectuarea repetatã a tuturor miscarilor admise, verificandu-se funcţionarea normalã a mecanismelor, franelor şi componentelor de securitate.
Miscarile se vor executa în felul urmãtor:
- separat pentru fiecare mişcare;
- porniri şi opriri pentru fiecare mişcare;
- lent şi fãrã socuri pe toatã cursa.
6.3.7 Incercarile de stabilitate pentru nacele/platforme autoridicatoare se realizeazã cu sarcina maxima admisã plasata în poziţia cea mai defavorabila în ceea ce priveşte stabilitatea instalaţiei.
6.3.8 Nacelele/platformele autoridicatoare acţionate hidraulic se supun şi urmãtoarelor încercãri cu sarcina nominalã:
- încercarea de etanseitate, care se executa prin actionarea mecanismului de ridicare la presiunea maxima a fluidului de lucru; dupã întreruperea actionarii sarcina nu trebuie sa coboare timp de 10 minute peste limitele prevãzute în documentaţia tehnica a instalaţiei şi nu trebuie sa se constate scapari de fluid;
- încercarea dinamica, ce se efectueazã prin actionarea succesiva a distribuitorului în poziţiile opuse (ridicare, apoi coborare); sarcina trebuie sa fie deplasata cu o viteza uniforma, fãrã smucituri, trepidatii sau intepeniri; nu este permisã scãparea lichidului, prin garnituri şi armãturi;
- încercarea la scãparea brusca a presiunii fluidului de lucru se executa cu distribuitorul în poziţie de ridicare, desfacandu-se brusc conducta de alimentare; sarcina nu trebuie sa coboare cu o viteza mai mare de 0,15 m/min; se admite utilizarea la aceasta încercare a unui dispozitiv care sa simuleze desfacerea brusca a conductei de alimentare.

6.4 Concluziile verificãrii tehnice oficiale

6.4.1 Autorizarea de funcţionare se acorda numai dacã rezultatele verificãrii tehnice oficiale satisfac prevederile prezentei prescripţii tehnice, printr-un proces-verbal, conform modelului din anexa D, în care se consemneazã parametrii de funcţionare aprobaţi, precum şi data scadentei urmãtoarei verificãri (luna şi anul), care nu va fi mai mare de patru ani.
6.4.2 Evidenta nacelelor/platformelor autoridicatoare va fi ţinuta de cãtre unitãţile deţinãtoare într-un registru ca în modelul din anexa Q.
6.4.3 Agentul economic deţinãtor este obligat sa pãstreze în bune condiţiuni cartea nacelei/platformei autoridicatoare -partea de exploatare, la care se va ataşa documentaţia tehnica.
6.4.4 Este interzisã acordarea autorizãrii de funcţionare cu condiţia inlaturarii ulterioare a unor deficiente care afecteazã securitatea în funcţionare.
6.4.5 Deficientele menţionate în procesul-verbal de autorizare trebuie sa fie inlaturate în termenele stabilite.
Neîndeplinirea dispoziţiilor date prin procesul-verbal atrage dupã sine anularea autorizaţiei de funcţionare, la expirarea termenului stabilit pentru remedieri.
6.4.6 Se interzice acordarea autorizaţiei de funcţionare în urmãtoarele cazuri:
- cartea nacelei/platformei autoridicatoare şi documentaţia de montaj lipsesc sau sunt incomplete;
- componentele de securitate lipsesc, nu funcţioneazã sau funcţioneazã defectuos;
- franele mecanismelor funcţioneazã defectuos;
- protecţia impotriva tensiunilor de atingere nu este asigurata, creând pericol de electrocutare;
- lipsesc sau nu funcţioneazã dispozitivele de semnalizare, optice sau acustice;
- instalatia electrica este executatã defectuos, prezentând pericol de electrocutare;
- modul de fixare al elementelor de rezistenta, cablurilor, lanturilor nu este corespunzãtor, putând conduce la producerea de avarii sau accidente;
- se constata fisuri în structura portanta;
- sunt slabite sau lipsesc suruburile de la imbinarile construcţiei metalice;
- exista deformatii permanente, vizibile cu ochiul liber, la construcţia metalicã;
- la incercarile la care a fost supusã nacela/platforma autoridicatoare nu s-au obţinut rezultate corespunzãtoare;
- stabilitatea nacelei/platformei autoridicatoare nu este asigurata;
- instalatia hidraulica prezintã scapari de fluid.
De asemenea, nu se acorda autorizaţia de funcţionare dacã se constata la verificare orice alte deficiente care pot genera avarii sau accidente.

6.5 Verificãri tehnice programate şi neprogramate (inopinate)

6.5.1 În timpul exploatãrii, nacelele/platformele autoridicatoare sunt supuse la termenul scadent unor verificãri tehnice oficiale periodice. Cu aceasta ocazie se verifica starea tehnica a instalaţiei şi se acorda, dupã caz, autorizaţia de funcţionare în continuare. Verificãrile se vor efectua de cãtre RSVTI al agentului economic deţinãtor, autorizat de ISCIR-INSPECT IT. Dacã rezultatele verificãrilor tehnice şi încercãrilor, comparativ cu prevederile documentaţiei tehnice insotitoare şi ale prezentei prescripţii tehnice, au corespuns se întocmeşte un proces-verbal de verificare prin care se acorda autorizarea de funcţionare în continuare, fixându-se şi data (luna şi anul) urmãtoarei verificãri tehnice oficiale care nu va fi mai mare de 3 ani. Scadenta se stabileşte în funcţie de complexitatea, locul de instalare, condiţiile de mediu şi regimul de funcţionare, vechimea în serviciu şi starea tehnica a nacelelor/platformelor autoridicatoare.
Dacã rezultatele sunt necorespunzãtoare, deficientele se consemneazã în procesul-verbal şi nu se acorda autorizaţia de funcţionare.
6.5.2 Verificarea tehnica periodicã are ca scop sa stabileascã pe lângã cele menţionate la autorizarea de funcţionare, şi urmãtoarele:
- dacã registrul de evidenta supravegherii este corect completat şi ţinut la zi;
- dacã exploatarea, întreţinerea şi revizia se fac în condiţii satisfãcãtoare şi asigura funcţionarea în condiţii de securitate;
- dacã gradul de uzura şi deficientele elementelor componente ale nacelelor/platformelor autoridicatoare (inclusiv cabluri, lanturi etc.), nu constituie un pericol pentru funcţionarea instalaţiei şi nu s-au depãşit limitele admise.
6.5.3 Verificarea tehnica periodicã se efectueazã în conformitate cu prevederile pct. 6.3.3, cu precizarea ca încercarea statica se va face cu sarcina nominalã marita cu 10%.
6.5.4 Autorizarea de funcţionare în continuare se va acorda numai dacã la verificãrile tehnice şi incercarile efectuate se constata îndeplinirea tuturor cerinţelor de securitate prevãzute în prezenta prescripţie tehnica.
Rezultatele verificãrii tehnice se vor consemna într-un proces-verbal din cartea nacelei/platformei autoridicatoare -partea de exploatare.
6.5.5 Este interzisã funcţionarea nacelei/platformei autoridicatoare cu scadenta de verificare depãşitã.
6.5.6 Este interzisã acordarea autorizaţiei de funcţionare cu condiţia inlaturarii ulterioare a unor deficiente care afecteazã securitatea în funcţionare sau în cazurile menţionate la pct. 6.4.6.
6.5.7 Inspectorii de specialitate ai ISCIR-INSPECT IT au dreptul de a efectua verificãri tehnice prin sondaj, neprogramate, la toate nacelele/platformele autoridicatoare supuse prevederilor prezentei prescripţii tehnice precum şi de a efectua verificãri prin sondaj asupra modului în care reparatorii, intretinatorii şi deţinãtorii respecta prevederile prezentei prescripţii tehnice.
De asemenea, personalul responsabil cu supravegherea şi verificarea tehnica a instalaţiilor (RSVTI) al deţinãtorului şi personalul tehnic de specialitate responsabil cu supravegherea lucrãrilor de întreţinere au dreptul de a efectua verificãri tehnice inopinate la nacelele/platformele autoridicatoare aflate în exploatare, luând, dupã caz, mãsurile necesare pentru respectarea prevederilor prezentei prescripţii tehnice.
6.5.8 Examinarile şi incercarile periodice nu trebuie sa fie mai dure decât cele cerute înainte de punerea în funcţiune a nacelei/platformei autoridicatoare. Aceste încercãri nu trebuie, prin repetarea lor, sa cauzeze uzura excesiva sau scãderea rezistentei care ar duce la diminuarea securitãţii instalaţiei.

7 EXPLOATAREA

7.1 Supravegherea

7.1.1 Pentru funcţionarea în condiţii de siguranta, nacelele/platformele autoridicatoare vor fi supuse unui regim special de supraveghere, în conformitate cu prevederile prezentei prescripţii tehnice şi ale instrucţiunilor de exploatare elaborate de producãtor.
7.1.2 Unitãţile care deţin şi/sau exploateazã nacelele/platformele autoridicatoare sunt direct rãspunzãtoare pentru funcţionarea acestora în condiţii de siguranta.
7.1.3 În vederea aplicãrii prevederilor prezentei prescripţii tehnice, privind securitatea în funcţionare a nacelelor/platformelor autoridicatoare, unitãţile care deţin şi exploateazã aceste instalaţii vor numi personal tehnic, ingineri şi tehnicieni de specialitate, în raport cu numãrul şi complexitatea instalaţiilor, care vor fi autorizaţi de ISCIR-INSPECT IT şi vor poseda o autorizaţie conform modelului din anexa K.
Personalul autorizat (RSVTI) rãspunde împreunã cu conducerea unitãţilor menţionate de luarea mãsurilor pentru aplicarea prevederilor prezentei prescripţii tehnice privind securitatea în funcţionare a nacelelor/platformelor autoridicatoare.
7.1.4 Responsabilul cu supravegherea şi verificarea tehnica a instalaţiilor (RSVTI), autorizat de ISCIR-INSPECT IT, trebuie sa posede cunoştinţe teoretice şi practice în domeniul nacelelor/platformelor autoridicatoare şi are urmãtoarele sarcini principale:
- sa ţinã evidenta nacelelor/platformelor autoridicatoare şi sa urmãreascã efectuarea la termen a verificãrii tehnice oficiale, fãrã de care acestea nu pot funcţiona;
- sa urmãreascã pregãtirea nacelelor/platformelor autoridicatoare şi a sarcinilor de încercare necesare pentru verificãrile tehnice oficiale şi sa participe la efectuarea lor;
- sa supravegheze ca nacelele/platformele autoridicatoare sa fie folosite în conformitate cu prevederile prezentei prescripţii tehnice, instrucţiunile de exploatare şi normele specifice de protecţia muncii;
- sa urmãreascã realizarea la termen a dispoziţiilor date prin procesele-verbale încheiate cu ocazia verificãrii tehnice oficiale, sa examineze în mod regulat registrul de evidenta a supravegherii şi sa ia mãsuri pentru remedierea imediata a defectelor semnalate;
- sa interzicã manevrarea nacelelor/platformelor autoridicatoare de cãtre persoane neinstruite;
- sa efectueze instructajul profesional şi de protecţia muncii cu manevrantii nacelelor/platformelor autoridicatoare, o data pe semestru;
- sa organizeze reexaminarea periodicã anuala a manevrantilor nacelelor/platformelor autoridicatoare şi sa participe în comisia de reexaminare;
- sa urmãreascã efectuarea reparaţiilor numai de cãtre agenţi economici autorizaţi conform prevederilor prezentei prescripţii tehnice;
- sa ţinã evidenta manevrantilor instruiti.

7.2 Registrul de evidenta a supravegherii
nacelelor/platformelor autoridicatoare

7.2.1 Pentru fiecare nacela/platforma autoridicatoare unitatea deţinãtoare va întocmi un registru de evidenta a supravegherii în care manevrantii instruiti şi şeful echipei de întreţinere şi revizie sunt obligaţi sa scrie sub semnatura toate observaţiile avute asupra instalaţiei respective. De asemenea vor înscrie sub semnatura remedierile care se executa ca urmare a observaţiilor precum şi descrierea succintã a reparaţiilor.
În registrul de evidenta a supravegherii se vor înscrie, de asemenea, sub semnatura dispoziţiile pentru oprirea nacelelor/platformelor autoridicatoare din funcţiune, ca urmare a unor deficiente care afecteazã siguranta în funcţionare inclusiv natura deficienţelor respective.
7.2.2 Registrul de evidenta a supravegherii se va întocmi dupã modelul dat în anexa A, se va numerota, snurui şi viza de cãtre conducerea unitãţii deţinãtoare.

7.3 Norme de exploatare

7.3.1 Exploatarea (manevrarea) nacelelor/platformelor autoridicatoare trebuie sa se facã în conformitate cu prevederile prezentei prescripţii tehnice, cu normele specifice de protecţia muncii, cu instrucţiunile de exploatare specifice instalaţiei respective şi cu instrucţiunile interne elaborate de unitatea deţinãtoare.
7.3.2 Este interzisã funcţionarea nacelelor/platformelor autoridicatoare în cazul în care componentele de securitate nu sunt în stare perfecta de funcţionare sau nu îndeplinesc condiţiile tehnice prevãzute.
Nacelele/platformele autoridicatoare nu pot funcţiona dacã zonele periculoase nu sunt îngrãdite corespunzãtor.
7.3.3 Este interzisã folosirea nacelelor/platformelor autoridicatoare pentru ridicarea unor sarcini mai mari decât sarcina maxima admisã.
7.3.4 Nacelele/platformele autoridicatoare prevãzute sa lucreze calat vor funcţiona numai în aceste condiţii. Sub bratele de cãlare se vor aseza elemente de sprijin rezistente, care sa nu se deplaseze în timpul efectuãrii manevrelor şi care sa aibã o suprafata astfel determinata, în funcţie de natura terenului, încât sa asigure funcţionarea în condiţii de siguranta.
7.3.5 Nacelele/platformele autoridicatoare prevãzute sa lucreze necalat vor funcţiona în condiţiile prevãzute în instrucţiunile de exploatare ale producãtorului.
7.3.6 Se interzice funcţionarea nacelelor/platformelor autoridicatoare dacã în raza lor de acţiune se gãsesc conductoare electrice aeriene.
7.3.7 Este interzis a se executa ungerea, curãţirea, întreţinerea sau repararea nacelelor/platformelor autoridicatoare în timpul functionarii lor.
7.3.8 Este interzisã folosirea nacelelor/platformelor autoridicatoare când viteza vantului depãşeşte valoarea maxima admisã consemnatã în documentaţia tehnica.
7.3.9 Este interzisã folosirea nacelelor/platformelor autoridicatoare pe timp de noapte dacã nu sunt asigurate condiţiile de iluminat corespunzãtoare.
7.3.10 Este interzisã actionarea brusca a comenzilor sau inversarea sensului de mişcare înainte de oprirea completa.
7.3.11 Este interzisã folosirea nacelelor/platformelor autoridicatoare de cãtre manevranti neinstruiti.
7.3.12 Este interzisã manevrarea nacelelor/platformelor autoridicatoare fãrã echipament de protecţie individual adecvat condiţiilor de munca (centura de siguranta şi casca de protecţie).
7.3.13 Este interzisã ridicarea materialelor periculoase(tuburi cu gaze sub presiune, recipiente cu acizi sau similare) pentru care nacela/platforma autoridicatoare.
7.3.14 Este interzisã exploatarea nacelelor/platformelor autoridicatoare sub temperaturi de -10°C.
7.3.15 Este interzisã exploatarea nacelelor dacã peretele pe care se sprijinã prezintã protuberante periculoase de care s-ar putea eventual agata, sau conductori electrici.
7.3.16 Este interzisã deplasarea nacelelor/platformelor autoridicatoare cu platforma ridicatã sau bratul extins.

7.4 Manevrarea

7.4.1 Manevrantii nacelelor/platformelor autoridicatoare trebuie sa fie instruiti în conformitate cu prevederile anexei M.
7.4.2 Îndatoririle manevrantilor nacelelor/platformelor autoridicatoare rezulta din prevederile prezentei prescripţii tehnice, ale instrucţiunilor de exploatare, precum şi din instrucţiunile interne ale unitãţii deţinãtoare.
7.4.3 În exercitarea atribuţiilor sale, manevrantul nacelelor/platformelor autoridicatoare are urmãtoarele obligaţii principale:
- sa cunoascã instalatia pe care lucreazã şi normele de exploatare, pe care sa le aplice întocmai;
- sa ia în primire şi sa predea serviciul prin notare în registrul de evidenta a supravegherii; dacã nacela/platforma autoridicatoare prezintã defecte care pericliteazã siguranta în funcţionare, va opri instalatia şi va anunta RSVTI, autorizat de ISCIR-INSPECT IT şi echipa de întreţinere şi revizie;
- sa nu se urce pe nacela/platforma autoridicatoare în stare de oboseala sau de ebrietate;
- sa instaleze nacelele/platformele autoridicatoare numai pe un teren corespunzãtor (bine compactat, orizontal); la nacelele/platformele autoridicatoare pentru care se prevede calarea, sa se execute aceasta operaţie în mod corespunzãtor;
- sa verifice ungerea pieselor supuse frecarii, nivelul fluidului hidraulic, al electrolitului din bateriile de acumulatoare şi funcţionarea componentelor de securitate;
- sa verifice starea tuturor mecanismelor, cablurilor de tracţiune şi a cablurilor electrice;
- sa verifice existenta legãturii electrice la instalaţiile de protecţie impotriva tensiunilor de atingere;
- sa verifice funcţionarea instalaţiilor de semnalizare şi iluminat;
- sa interzicã accesul pe nacela/platforma autoridicatoare a persoanelor ce nu au legatura cu locul de munca;
- sa nu manevreze sarcini mai mari decât sarcina nominalã a nacelei/platformei autoridicatoare;
- sa deconecteze intrerupatorul general şi sa aducã în poziţia "zero" toate comenzile, în cazul întreruperii accidentale a curentului electric de alimentare;
- sa opreascã din funcţiune nacela/platforma autoridicatoare dacã se aud zgomote anormale, dacã franele sau componentele de securitate nu acţioneazã în bune condiţii sau când constata orice alt defect care poate periclita siguranta în funcţionare;
- sa opreascã funcţionarea nacelei/platformei autoridicatoare care lucreazã în aer liber atunci când vantul depãşeşte limita pana la care funcţionarea instalaţiilor este permisã;
- dupã terminarea lucrului, nacela/platforma autoridicatoare va fi adusã în poziţia de stationare şi se va deconecta de la intrerupatorul principal.

8 ÎNTREŢINEREA ŞI REVIZIA NACELELOR/PLATFORMELOR
AUTORIDICATOARE

8.1 Întreţinerea şi revizia periodicã a nacelelor/platformelor autoridicatoare trebuie sa fie executatã de cãtre un agent economic autorizat de ISCIR-INSPECT IT, care dispune de personal calificat şi instruit în acest scop compus din mecanici, lacatusi şi electricieni cu o practica de cel puţin 2 ani în meserie, constituiţi în echipe conduse de personal de specialitate (tehnicieni, ingineri).
Documentaţia tehnica de autorizare a agenţilor economici de întreţinere şi revizie nacelelor/platformelor autoridicatoare de cãtre ISCIR-INSPECT IT va fi întocmitã conform prevederilor anexei L.
Autorizaţia eliberata de ISCIR-INSPECT IT va fi conform modelului din anexa G.
8.2 Pentru efectuarea operatiilor de întreţinere şi revizie se determina starea tehnica a nacelei/platformei autoridicatoare şi principalele operaţii ce urmeazã a se efectua. Acestea constau în general din:
- curãţirea nacelei/platformei autoridicatoare;
- controlul nivelului uleiului şi al electrolitului din bateria de acumulatoare;
- verificarea stãrii de uzura a lagarelor şi a bunei funcţionari a sistemului de ungere;
- ungerea pieselor supuse frecarii conform schemei de ungere;
- verificarea uzurii cablurilor şi lanturilor de tracţiune şi a fixãrii acestora;
- verificarea functionarii componentelor de securitate şi reglarea acestora;
- verificarea functionarii mecanismelor nacelelor/platformelor autoridicatoare şi remedierea sau înlocuirea subansamblelor uzate;
- strângerea elementelor de imbinare, a articulatiilor, verificarea fixãrii tampoanelor şi a opritoarelor;
- verificarea functionarii sistemului electric de forta, comanda şi semnalizare;
- verificarea rezistentei de izolatie, a infasurarilor motoarelor electrice fata de pãmânt, a rezistentei prizei de punere la pãmânt a echipamentelor electrice;
- verificarea functionarii şi etanseitatii circuitelor hidraulice.
8.3 Periodicitatea şi volumul lucrãrilor de întreţinere şi revizie se vor stabili în funcţie de complexitatea nacelei/platformei autoridicatoare, regimul de funcţionare şi condiţiile de mediu în care lucreazã.
8.4 Evidenta lucrãrilor de întreţinere şi revizie se va tine într-un registru întocmit conform modelului din anexa F.

9 AVARII ŞI ACCIDENTE

9.1 Deţinãtorul sau cel care are în folosinta nacele/platforme autoridicatoare are obligaţia sa anunţe imediat ISCIR-INSPECT IT în raza cãreia se afla instalaţiile avariile şi accidentele de persoane în timpul functionarii, prin mijloacele cele mai rapide (telefon, fax etc.), în vederea efectuãrii cercetãrilor tehnice necesare şi obligatorii.
9.2 Deţinãtorul sau cel ce utilizeazã nacela/platforma autoridicatoare sunt obligaţi sa ia toate mãsurile necesare astfel ca situaţia produsã de avarie sau în timpul accidentului sa rãmânã nemodificata pana la sosirea inspectorului de specialitate al ISCIR-INSPECT IT în raza cãreia se afla aceasta, cu excepţia cazului când situaţia respectiva ar pune în pericol viata persoanelor sau ar crea alte situaţii periculoase. Atunci când este necesar sa se modifice starea de fapt din momentul avariei sau accidentului, deţinãtorul instalaţiei va face fotografii sau schite ale locului unde s-a produs avaria sau accidentul.
9.3 În vederea stabilirii cauzelor care au produs avarii sau accidente, deţinãtorul nacelei/platformei autoridicatoare va trimite la laboratoare de specialitate, pentru cercetare, piese sau dispozitive precum şi probe de materiale, conform dispoziţiilor consemnate în procesul-verbal de constatare.
9.4 Dacã avaria sau accidentul s-a produs ca urmare a unei defectiuni a nacelei/platformei autoridicatoare aceasta se va scoate din funcţiune. Repunerea ei în exploatare se va face dupã o reparare şi o verificare tehnica oficialã completa.

10 DISPOZIŢII FINALE

10.1 Prevederile prezentei prescripţii tehnice se aplica nacelelor/platformelor autoridicatoare în condiţiile precizate la subcapitolul 1.2.
10.2 În cazul unor abateri de la prevederile prezentei prescripţii tehnice referitoare la montarea, repararea şi exploatarea nacelelor/platformelor autoridicatoare, deţinãtorii, montatorii şi reparatorii, vor putea stabili, pe propria rãspundere, soluţii compensatoare, motivate corespunzãtor din punct de vedere tehnic, care sa nu afecteze securitatea în funcţionare a instalaţiilor şi sa excludã pericolul de avarii sau accidente. Deţinãtorii, montatorii şi reparatorii care au stabilit astfel de soluţii le vor supune avizãrii principalilor factori interesaţi: proiectant, producãtori ISCIR-INSPECT.
10.3 În vederea efectuãrii în bune condiţii a verificãrii tehnice a instalaţiilor, agenţii economici montatori, reparatori, utilizatori şi deţinãtori de instalaţii, dupã caz, sunt obligaţi sa punã la dispoziţia inspectorilor de specialitate ai ISCIR-INPECT IT sau RSVTI, autorizat de ISCIR-INSPECT IT:
a) datele, informaţiile sau documentele în legatura cu verificarea tehnica a instalaţiilor;
b) instalatia, personalul şi echipamentul de lucru şi protecţie necesar;
c) mijloace de transport, dacã nu exista mijloace publice de transport la şi de la locul respectiv.
10.4 Nerespectarea prevederilor prezentei prescripţii tehnice se sancţioneazã conform legislaţiei în vigoare, mergand pana la retragerea autorizaţiilor acordate.
Nerespectarea prevederilor prezentei prescripţii tehnice referitoare la componentele de securitate conduce la retragerea autorizaţiei acordate.
10.5 Trimiterile fãcute în text la alte reglementãri tehnice sau documente normative se referã la editiile în vigoare pe perioada aplicãrii prezentei prescripţii tehnice.
10.6 Prezenta prescripţie tehnica intra în vigoare la data publicãrii în Monitorul Oficial al României.
10.7 Orice alte dispoziţii contrare prevederilor prezentei prescripţii tehnice îşi înceteazã valabilitatea.

ANEXA A

REGISTRU DE EVIDENTA A SUPRAVEGHERII PENTRU NACELE/PLATFORME
AUTORIDICATOARE

Registrul de evidenta a supravegherii se întocmeşte pentru fiecare nacela/platforma autoridicatoare în parte şi va cuprinde urmãtoarele:

A.1 Pe coperta se vor mentiona urmãtoarele:

1) REGISTRU DE EVIDENTA A SUPRAVEGHERII
2) Denumirea şi adresa unitãţii deţinãtoare:
3) Numãrul şi anul fabricaţiei nacelei/platformei autoridicatoare:
4) Numãrul de înregistrare în evidenta unitãţii deţinãtoare:
5) Caracteristicile tehnice principale ale nacelei/platformei autoridicatoare:
6) Periodicitatea stabilitã pentru lucrãrile de întreţinere, revizie periodicã şi revizie generalã:

A.2 În interior se vor înscrie, pe coloane:

1) Numãrul curent;
2) Data;
3) Operaţiile de întreţinere, revizie periodicã, revizie generalã efectuate, precum şi, dupã caz, constatarea unor deficiente sau deranjamente în timpul exploatãrii;
4) Principalele lucrãri executate, ca urmare celor de la punctul 3);
5) Numele, prenumele şi semnatura persoanei care a constatat deficiente sau deranjamente ale nacelei/platformei autoridicatoare;
6) Numele, prenumele şi semnatura persoanei responsabile pentru efectuarea lucrãrilor de întreţinere, revizie periodicã, revizie generalã sau pentru înlãturarea deficienţelor şi deranjamentelor constatate în timpul exploatãrii;
7) Semnatura RSVTI, autorizat de ISCIR-INSPECT IT;
8) Observaţii;

A.3 Pe ultima pagina se va scrie:

Se certifica de noi ca prezentul registru, snuruit, conţine ........... pagini numerotate (în cifre şi litere).
(Semnatura şi ştampila deţinãtorului).

ANEXA B


AUTORIZAREA AGENŢILOR ECONOMICI PENTRU EXECUTAREA
LUCRĂRILOR DE MONTARE/REPARARE NACELE/PLATFORME
AUTORIDICATOARE

B.1 În vederea acordãrii/reactualizarii autorizaţiei, agentul economic va inainta la ISCIR-INSPECT IT în raza cãreia îşi are sediul o documentaţie întocmitã conform anexei C.
B.2 Prin "agenţi economici" se înţeleg toate Societãţile Comerciale cu sediul în România având personalitate juridicã, constituite într-una din formele de organizare definite la art. 2 din Legea 31/1990 şi a cãror activitate, înscrisã la Registrul Comerţului, cuprinde cel puţin unul din domeniile reglementate de prezenta anexa precum şi asociaţii sau organizaţii nonprofit având personalitate juridicã şi sediul în România.
B.3 Autorizaţia pentru executarea lucrãrilor de montare/reparare nacele/platforme autoridicatoare are valabilitate de maximum 2 ani.
B.4 Agentul economic autorizat sa execute lucrãri de montare/reparare nacele/platforme autoridicatoare are urmãtoarele obligaţii şi raspunderi:
a) sa execute lucrãri în conformitate cu documentaţia de montare/reparare cu respectarea prevederilor prescripţiilor tehnice ISCIR, standardelor în vigoare şi normele specifice de securitatea muncii;
b) sa pregãteascã şi sa prezinte nacelele/platformele autoridicatoare şi toate documentaţiile tehnice necesare, în timpul şi la sfârşitul montarii/repararii, la verificãrile care se efectueazã de inspectorii de specialitate ai ISCIR-INSPECT IT sau de RSVTI;
c) sa întocmeascã şi sa prezinte pentru nacela/platforma autoridicatoare care trebuie verificata documentaţia tehnica pentru lucrãrile efectuate;
d) sa foloseascã la lucrãrile de montare/reparare nacele/platforme autoridicatoare personal calificat;
e) sa numeascã personal tehnic propriu: responsabil tehnic pentru supravegherea lucrãrilor care fac obiectul autorizãrii şi responsabil tehnic cu sudura, (ingineri şi tehnicieni de specialitate) în raport cu numãrul şi complexitatea instalaţiilor, care sa fie autorizaţi în acest scop de ISCIR-INSPECT IT în raza cãreia îşi are sediul agentul economic;
f) personalul menţionat la lit. e), trebuie sa fie examinat odatã cu verificarea în vederea acordãrii/reactualizarii autorizaţiei agentului economic şi sa facã dovada ca are cunoştinţele de specialitate teoretice şi practice. Rezultatele examinãrii/reexaminarii vor fi consemnate într-un proces-verbal de verificare, conform modelului din anexa D.
g) sa posede prescripţiile tehnice specifice domeniului de lucrãri pentru care solicita autorizarea;
h) sa întocmeascã şi sa ţinã la zi un registru de evidenta a lucrãrilor din domeniul în care a fost autorizat. Registrul va fi numerotat şi vizat de ISCIR-INSPECT IT în raza cãreia îşi are sediul agentul economic şi va cuprinde datele prevãzute în anexa F; pentru agenţii economici care au subunitati în teritoriu va exista pentru fiecare subunitate un registru de evidenta a lucrãrilor;
i) sa ia mãsuri corespunzãtoare astfel ca personalul tehnic propriu, autorizat de ISCIR-INSPECT IT, sa-şi poatã îndeplini în bune condiţii sarcinile prevãzute la pct. B.6 şi sa comunice în scris la ISCIR-INSPECT IT în raza cãreia îşi are sediul agentul economic orice schimbare a personalului tehnic menţionat la lit. e), şi sa o definitiveze numai dupã confirmarea acestuia de cãtre ISCIR-INSPECT; pana la definitivarea schimbãrii personalului tehnic respectiv nu se vor putea efectua lucrãri care fac obiectul autorizaţiei.
B.5 Numai agenţii economici autorizaţi vor monta şi repara nacele/platforme autoridicatoare din categoria celor care se supun prevederilor prescripţiei tehnice.
B.6 Personalului tehnic propriu autorizat de ISCIR-INSPECT IT pentru supravegherea lucrãrilor de montare/reparare nacele/platforme autoridicatoare îi revin, conform specificului sau de activitate, urmãtoarele obligaţii şi raspunderi:
- sa cunoascã legislaţia, prescripţiile tehnice specifice nacelelor/platformelor autoridicatoare şi standardele în domeniu;
- sa verifice ca lucrãrile de montare/reparare sa se execute dupã documentaţii tehnice întocmite de agenţi economici de proiectare autorizaţi de ISCIR-INSPECT;
- sa întocmeascã documente de verificare în care sa consemneze constatãrile şi rezultatele verificãrilor şi examinarilor;
- sa verifice registrele de evidenta a lucrãrilor executate şi sa urmãreascã ţinerea la zi a acestora;
- sa participe la instructaje şi testarile periodice organizate de ISCIR-INSPECT;
- sa verifice periodic, cel puţin odatã pe an, pregãtirea tehnica a personalul de montare/ reparare a nacelelor/platformelor autoridicatoare, consemnand rezultatele într-un proces-verbal.
B.7 Responsabilul tehnic cu sudura (RTS) autorizat de ISCIR-INSPECT IT are urmãtoarele obligaţii şi raspunderi:
a) sa cunoascã legislaţia, prescripţiile tehnice specifice nacelelor/platformelor autoridicatoare şi standardele în domeniu;
b) sa asigure condiţiile necesare pentru efectuarea probelor şi încercãrilor în vederea omologãrii procedurilor de sudare;
c) sa ţinã la zi evidenta poansoanelor sudorilor autorizaţi şi a procedurilor de sudare omologate;
d) sa verifice proiectele şi tehnologiile de execuţie înainte de lansarea lor în lucru;
e) sa verifice dacã tehnologia de execuţie şi de examinare a imbinarilor sudate este în concordanta cu procedura de sudare omologata folositã;
f) sa participe la instructaje şi testarile periodice organizate de ISCIR-INSPECT;
B.8 În vederea autorizãrii agenţilor economici pentru efectuarea lucrãrilor de montare/reparare la nacele/platforme autoridicatoare, ISCIR-INSPECT IT trebuie sa efectueze urmãtoarele:
a) sa verifice concordanta dintre datele din documentaţia prezentatã de agenţii economici care solicita autorizarea şi situaţia existenta la agentul economic;
b) sa verifice personalul tehnic propus, privind pregãtirea în domeniu şi cunoaşterea prevederilor prescripţiilor tehnice specifice;
c) sa verifice existenta la agentul economic a prescripţiilor tehnice specifice în domeniu şi a standardelor specifice;
d) sa întocmeascã un proces-verbal asupra constatãrilor fãcute privind verificãrile prevãzute la lit. a).. .c).
B.9 În cazul îndeplinirii condiţiilor de autorizare prevãzute de anexa şi pe baza constatãrilor fãcute în conformitate cu prevederile pct. B.8, ISCIR-INSPECT IT în raza cãreia îşi are sediul agentul economic va elibera autorizaţia conform modelului din anexa G.

ANEXA C

CONŢINUTUL DOCUMENTAŢIEI PENTRU OBŢINEREA/REACTUALIZAREA
AUTORIZAŢIEI DE A EFECTUA LUCRĂRI DE MONTARE/REPARARE LA
NACELE/PLATFORME AUTORIDICATOARE

Documentaţia se întocmeşte de cãtre agenţii economici montatori şi/sau reparatori şi se înainteazã la ISCIR-INSPECT IT. Documentaţia va conţine un memoriu în care se vor preciza urmãtoarele:
a) felul lucrãrilor (montare, reparare);
b) domeniul autorizaţiei (nacele/platforme autoridicatoare) cu precizarea parametrilor maximi şi a caracteristicilor principale ale instalaţiilor respective;
c) procedurile de sudare ce vor fi folosite în execuţie;
d) metodele şi mijloacele de examinare nedistructiva din dotare, pentru punerea în evidenta a eventualelor defecte ce ar putea sa apara în execuţie, în materialele de baza şi imbinarile sudate, în funcţie de calitatea şi grosimea acestora precum şi a procedeelor de sudare aplicate;
e) punctele de control în fluxul de montare/reparare care concura la realizarea lucrãrilor în conformitate cu prevederile prescripţiilor tehnice - colecţia ISCIR;
f) numele, pregãtirea şi vechimea în specialitate a personalului tehnic pentru montare/reparare a nacelelor/platformelor autoridicatoare precum şi a responsabilului tehnic cu sudura, propuşi de agentul economic sa fie autorizaţi de cãtre ISCIR-INSPECT IT.
La memoriu se vor ataşa urmãtoarele documente:
a) dotarea cu utilaje de execuţie, conform datelor din tabelul 1;
b) procedurile de sudare omologate, conform datelor din tabelul 2;
c) metodele folosite pentru verificarea calitãţii produselor executate, precum şi dotarea cu laborator de efectuare a examinarilor nedistructive (autorizat de ISCIR-INSPECT) şi laborator de efectuare a încercãrilor mecanice, tehnologice, metalografice şi analize chimice, autorizat de ISCIR-INSPECT; în cazul în care unitatea economicã nu dispune de laboratoare proprii, se va anexa contractul de colaborare (copie) încheiat cu alta unitate economicã autorizata de ISCIR-INSPECT pentru efectuarea examinarilor; de asemenea, se va preciza şi dotarea cu standuri pentru încercãri şi verificãri, conform datelor din tabelul 3;
d) pregãtirea şi activitatea practica în domeniu a personalului de execuţie şi control, conform datelor din tabelul 4;
e) natura şi volumul lucrãrilor efectuate în colaborare cu alţi agenţi economici, conform datelor din tabelul 5.



Tabelul 1
┌─────┬────────────────────────────────────┬────────────────┬────┐
│ Nr. │ │ │Obs.│
│ crt.│ Utilajul pentru execuţie │Tipul(marca) şi │ │
│ │ │caracteristicile│ │
│ │ │ principale*) │ │
├─────┼────────────────────────────────────┼────────────────┼────┤
│ 1 │Tãiere: │ │ │
│ │a) foarfeci; │ │ │
│ │b) ghilotine; │ │ │
│ │c) aparate oxiacetilenice; │ │ │
│ │d) alte maşini şi aparate. │ │ │
│ 2 │Formare: │ │ │
│ │a) indoire (valturi); │ │ │
│ │b) maşini de indoit; │ │ │
│ │c) maşini şi dispozitive pentru │ │ │
│ │ prelucrarea rostuluila table │ │ │
│ │ şi ţevi; │ │ │
│ │d) maşini unelte (strunguri, maşini │ │ │
│ │ de frezat, raboteze, maşini │ │ │
│ │ de alezat, maşini de rectificat, │ │ │
│ │ maşini de gaurit). │ │ │
│ 3 │Sudare: │ │ │
│ │a) convertizoare; │ │ │
│ │b) transformatoare; │ │ │
│ │c) tractoare de sudare; │ │ │
│ │d) aparatura WIG, TIG sau MIG; │ │ │
│ │e) aparate pentru sudare în baie │ │ │
│ │ de zgura. │ │ │
│ 4 │Tratament termic: │ │ │
│ │a) cuptoare; │ │ │
│ │b) instalaţii de tratament local; │ │ │
│ │c) dispozitive de preincalzire │ │ │
│ │ înainte de sudare. │ │ │
└─────┴────────────────────────────────────┴────────────────┴────┘





──────────
*) Pentru utilajul de sudare se va mentiona, dupã caz, aparatura de stabilire, mãsurare şi reglare a parametrilor regimurilor de sudare.





Tabelul 2
┌─┬──────┬─────┬─────────┬────────┬────────┬────────────┬──────────┬───────────┐
│N│Proce-│Tipul│Nr.fisei │Grupa de│Grupa de│ Grupa de │ │ │
│r│dura │imbi-│de omo- │oteluri │grosimi │ grosimi │Poziţia de│ Obs. │
│c│de │narii│logare │acoperit│şi dia- │şi diametrul│ sudare │ │
│r│sudare│ │Ag.econ./│de fişa │metrul │acoperit de │ │ │
│t│ │ │ISCIR- │de omo- │acoperit│fişa de │ │ │
│ │ │ │INSPECT │logare │de fişa │omologare │ │ │
│ │ │ │ │ │de omo- │ │ │ │
│ │ │ │ │ │logare │ │ │ │
└─┴──────┴─────┴─────────┴────────┴────────┴────────────┴──────────┴───────────┘


Tabelul 3
┌─────┬─────────────────────────────────────────────────┬────────────────┬────┐
│ Nr. │ │ │ │
│ crt.│ Utilajul pentru verificare şi control │Tipul (marca) │ │
│ │ │ şi buc. │Obs.│
│ │ │Caracteristicile│ │
│ │ │ principale │ │
├─────┼─────────────────────────────────────────────────┼────────────────┼────┤
│ 1 │Pentru mãsurarea şi verificarea dimensiunilor: │ │ │
│ │a) dispozitive pentru mãsurarea diametrelor şi │ │ │
│ │ ovalitatii; │ │ │
│ │b) sabloane pentru verificarea abaterilor de la │ │ │
│ │ forma geometrica; │ │ │
│ │c) aparate şi dispozitive pentru verificarea │ │ │
│ │ paralelismului, denivelarilor şi │ │ │
│ │ verticalitatii; │ │ │
│ │d) aparate şi dispozitive pentru mãsurarea │ │ │
│ │ deformatiilor; │ │ │
│ 2 │ Standuri pentru rodaje la mecanisme; │ │ │
│ 3 │ Standuri pentru verificarea subansamblelor │ │ │
│ │ la nacele/platforme autoridicatoare; │ │ │
│ 4 │ Standuri pentru încercãri, echipamente cu │ │ │
│ │ aparatura de mãsura şi control, în │ │ │
│ │ conformitate cu prevederile Prescripţiilor │ │ │
│ │ tehnice, │ │ │
│ │ Colecţia ISCIR şi normele de fabricaţie: │ │ │
│ │ a) la presiune hidraulica; │ │ │
│ │ b) sub sarcina; │ │ │
│ │ c) a componentelor de securitate (pentru │ │ │
│ │ limitarea presiunii, sarcinii, │ │ │
│ │ momentului de sarcina). │ │ │
└─────┴─────────────────────────────────────────────────┴────────────────┴────┘

Tabelul 4
┌───┬─────────────────────────────────────────────┬──────────────┬───────┬─────┐
│Nr │ │ │ │ │
│crt│ Personalul de execuţie, nominalizat │Specialitatea │ Numãr │ Obs.│
│ │ │ │ │ │
├───┼─────────────────────────────────────────────┼──────────────┼───────┼─────┤
│ 1 │ Sudori autorizaţi. │ │ │ │
│ 2 │ Personal pentru examinari nedistructive, │ │ │ │
│ │ din care: │ │ │ │
│ │ - ingineri; │ │ │ │
│ │ - tehnicieni; │ │ │ │
│ │ - operatori. │ │ │ │
└───┴─────────────────────────────────────────────┴──────────────┴───────┴─────┘

Tabelul 5
┌────┬──────────────────┬─────────────────────┬──────────────────────┬─────────┐
│Nr. │Natura colaborãrii│Lucrãrile cuprinse │Denumirea agentului │ │
│crt.│ │în contractul de │economic cu care se │ Obs. │
│ │ │colaborare şi felul │efectueazã colaborarea│ │
│ │ │în care se realizeazã│ │ │
└────┴──────────────────┴─────────────────────┴──────────────────────┴─────────┘






ANEXA D

┌────────────────────────────────────┬──────────────────┬──────────────────────┐
│ ROMÂNIA │Proces-verbal de │INSPECŢIA │
│Inspecţia de stat pentru controlul │verificare tehnica│TERITORIALĂ...........│
│cazanelor, recipientelor sub │nr. ........... │Adresa .............. │
│presiune şi instalaţiilor de ridicat│ │Telefon ............. │
│ -ISCIR- │ │Fax ................. │
└────────────────────────────────────┴──────────────────┴──────────────────────┘



Încheiat astãzi ..... cu ocazia ....... efectuat în baza H.G. 1.340/2001, H.G. 19/2001 şi <>Decretului nr. 587/1973 , modificat şi completat prin <>Decretul nr. 417/1985 , aplicabile şi Prescripţiilor tehnice, Colecţia ISCER, la ......... tip ....... cu numãrul de fabricaţie/inventar ........... şi cartea instalaţiei nr. ........ având parametrii ultimei verificãri ...........
Denumirea agentului economic ..... din localitatea ..... str. .... nr. ..... judeţ/sector ..... CUI ....... .
Verificarea s-a efectuat la ..... din localitatea ...... str. ........ nr. ...... judeţ/sector .........
Subsemnatul*1) ........... am constatat urmãtoarele: ......................
Am dat urmãtoarele dispoziţii: ............................................
Dupã aceasta verificare s-a admis*2) ......................................
Scadenta urmãtoarei verificãri se fixeazã la data de ......................
Pentru aceasta verificare se va plati suma de ........ lei de cãtre ....... din localitatea ...... str. ...... nr. ..... judeţ/sector ..... în cont ....... deschis la Banca ....... filiala .............

Am luat la cunostinta




Organ de Directorul agentului Responsabil cu Delegatul agentului
verificare economic sau supravegherea şi economic montator,
delegatul sau verificarea reparator
tehnica
.......... ................... ................ .................
.......... ................... ................ .................




────────────
*1) Funcţia, numele şi prenumele,
*2) Se vor înscrie parametrii de funcţionare ai instalaţiei, funcţie de felul (tipul) acesteia.



ANEXA E

AUTORIZAREA AGENŢILOR ECONOMICI PENTRU ELABORAREA
PROIECTELOR LUCRĂRILOR DE MONTARE/REPARARE LA
NACELE/PLATFORME AUTORIDICATOARE

E.1 Proiectele de montare/reparare a nacelelor/platformelor autoridicatoare se elaboreazã de cãtre agenţi economici de proiectare autorizaţi de ISCIR-INSPECT. Proiectele pot fi elaborate şi de cãtre alţi agenţi economici, urmând ca proiectele respective, pentru a putea fi folosite, sa fie, în prealabil, verificate de o unitate de proiectare autorizata de ISCIR-INSPECT şi avizate în conformitate cu prevederile pct. E.3.
Agenţii economici de proiectare vor confirma în proiectele pe care le elaboreazã ca au respectat prevederile prescripţiilor tehnice specifice în domeniu şi ca îndeplinesc prevederile pct. E.3 lit. a), b) şi c).
E.2 În vederea autorizãrii, agenţii economici de proiectare sau agenţii economici care au unitãţi de proiectare pentru lucrãrile menţionate la pct. E.1 vor inainta la ISCIR-INSPECT o documentaţie care va fi constituitã din:
a) adresa (domeniul solicitat, documente anexate etc.);
b) acte agent economic (copie):
- statut (actul constitutiv) actualizat;
- certificat de înmatriculare;
- certificat de înregistrare fiscalã sau CUI (cod unic de înregistrare fiscalã);
c) procedura privind modul de efectuare a activitãţii de proiectare (organizare şi responsabilitãţi, prescripţii tehnice, standarde şi normative de proiectare specifice domeniului de proiectare solicitat);
d) lista personalului calificat propus pentru autorizare (original);
e) deciziile de numire a personalului propriu propus pentru autorizare (original), conform modelului din anexa J şi adaptat corespunzãtor;
f) curriculum vitae pentru personalul propriu propus pentru autorizare (original);
g) documentele de studii şi calificare pentru personalul propriu propus pentru autorizare (în original şi o copie);
h) lista principalelor proiecte elaborate de personalul pentru care se solicita autorizarea (original).

NOTA : În cazul existenţei unor subunitati (filiale, ateliere etc.) pentru care se solicita autorizarea şi care au un alt sediu decât agentul economic solicitant, se vor indica adresele acestora şi, dupã caz, datele menţionate la aliniatele a), d), e), f) şi g).
E.3 Agenţii economici autorizaţi, respectiv unitãţile de proiectare autorizate, au urmãtoarele obligaţii şi raspunderi:
a) sa posede prescripţiile tehnice specifice domeniului pentru care solicita autorizarea;
b) sa numeascã personal tehnic de specialitate, în numãr necesar, care sa verifice proiectele elaborate din punct de vedere al siguranţei în funcţionare şi care sa rãspundã împreunã cu proiectantul de aplicarea prevederilor prescripţiei tehnice, semnand proiectele în acest sens;
c) sa adopte soluţii constructive care sa permitã funcţionarea în condiţii de securitate a nacelelor/platformelor autoridicatoare şi sa prevadã în documentaţia tehnica examinarile şi incercarile ce trebuie sa fie efectuate de agenţii economici montatori şi reparatori la locul de funcţionare pentru verificarea parametrilor de siguranta în funcţionare, rãspunzând de alegerea corecta a acestora şi de respectarea prevederilor prescripţiei tehnice;
d) sa solicite în scris la ISCIR-INSPECT avizarea conformã a proiectelor elaborate, prezentând în acest scop desenul de ansamblu verificat de personalul tehnic de specialitate propriu menţionat la lit. b); Este interzisã folosirea proiectelor, care nu au avizul conform al ISCIR-INSPECT sau al personalului autorizat;
e) sa propunã, în vederea autorizãrii de cãtre ISCIR-INSPECT, personalul tehnic de specialitate care urmeazã sa avizeze conform proiectele proprii sau elaborate de unitãţi neautorizate.
Orice schimbare a personalului tehnic de specialitate, autorizat de ISCIR-INSPECT pentru verificare şi avizare conformã, va fi comunicatã la ISCIR-INSPECT şi va deveni definitiva dupã confirmarea acesteia;
f) sa înregistreze la ISCIR-INSPECT IT proiectele pe care le avizeazã conform şi sa ţinã evidenta acestora ;
g) sa comunice periodic (cel puţin o data pe trimestru) la ISCIR-INSPECT IT, lista proiectelor elaborate şi avizate conform pentru perioada expiratã precum şi lista proiectelor pe care le vor elabora şi care trebuie sa fie avizate conform în perioada urmãtoare;
h) sa avizeze conform proiectele, respectiv desenele de ansamblu, pentru care primeşte împuternicire scrisã din partea ISCIR-INSPECT IT.
E.4 Personalul tehnic de specialitate care verifica proiectele din punct de vedere al siguranţei în funcţionare, numit de agentul economic de proiectare şi autorizat de ISCIR-INSPECT, are urmãtoarele obligaţii şi raspunderi:
a) sa verifice proiectele din punct de vedere al respectãrii prevederilor prescripţiei tehnice;
b) sa confirme ca a efectuat verificarea pieselor scrise şi desenate ale proiectului prin aplicarea ştampilei pe desenul tip de ansamblu, în conformitate cu prevederile pct. E.8.
E.5 Personalul tehnic de specialitate autorizat de ISCIR-INSPECT sa avizeze conform proiectele are urmãtoarele obligaţii şi raspunderi:
a) sa avizeze conform desenele de ansamblu ale proiectelor pentru care a primit împuternicire din partea ISCIR-INSPECT, conform prevederilor pct. E.9;
b) sa confirme avizarea conformã prin aplicarea ştampilei pe desenul de ansamblu, conform prevederilor pct. E. 10, precizând şi numãrul de exemplare avizate;
c) sa participe la instructajele periodice organizate de ISCIR-INSPECT.
E.6 Personalul tehnic de specialitate ce urmeazã a fi autorizat de ISCIR-INSPECT pentru avizarea conformã de proiecte trebuie sa fie absolvent al unui institut de învãţãmânt superior tehnic de specialitate de lungã durata şi sa aibã o vechime în specialitate de cel puţin 8 ani, din care cel puţin 3 ani în proiectare sau 5 ani în construcţia, exploatarea sau verificarea nacelelor/platformelor autoridicatoare.
E.7 În vederea autorizãrii agenţilor economici de proiectare, în conformitate cu prevederile prezentei anexe, ISCIR-INSPECT are urmãtoarele obligaţii şi raspunderi:
a) sa verifice concordanta dintre datele înscrise în documentaţia prezentatã de unitatea de proiectare care solicita autorizarea şi situaţia din unitatea respectiva precum şi existenta prescripţiilor tehnice specifice în domeniu, întocmind un proces-verbal asupra constatãrilor fãcute;
b) sa verifice, din punct de vedere al cunoaşterii prevederilor prescripţiei tehnice, personalul tehnic de specialitate propus pentru autorizare;
c) sa elibereze în baza constatãrilor fãcute, în cazul îndeplinirii conditiilor de autorizare, autorizaţia de proiectare conform modelului din anexa H.
E.8 Verificarea proiectelor, în ceea ce priveşte concordanta acestora cu prevederile prescripţiilor tehnice - Colecţia ISCIR şi ale legislaţiei în vigoare, se efectueazã de cãtre agenţii economici de proiectare autorizaţi de ISCIR-INSPECT.
În acest scop, agenţii economici de proiectare autorizaţi vor numi personal de specialitate care sa efectueze verificarea pieselor scrise şi desenate ale proiectului.
Confirmarea verificãrii se va face pe desenul de ansamblu, consemnand pe acesta prin stampilare pe copii, urmãtoarele:

- Denumirea agentului economic de proiectare autorizat
de ISCIR-INSPECT " Verificat, corespunde prevederilor
prescripţiei tehnice PT ..............."
___________________________________________________

- Numele şi prenumele _______________________________
- Data __________________
- Semnatura _____________

E.9 Avizarea conformã a desenului de ansamblu, cu privire la respectarea prevederilor prescripţiei tehnice şi ale legislaţiei în vigoare, se efectueazã de cãtre ISCIR-INSPECT IT sau de cãtre personal autorizat de ISCIR-INSPECT.
Avizarea conformã de cãtre ISCIR-INSPECT IT se va efectua numai dupã verificarea proiectelor respective de cãtre un agent economic de proiectare autorizat de ISCIR-INSPECT.
Aceasta avizare conformã se poate efectua şi de cãtre personalul propriu de specialitate din unitãţile de proiectare, dar numai cu acordul scris al ISCIR-INSPECT IT.
E.10 Confirmarea avizãrii conforme pe desenul tip de ansamblu se face consemnand prin stampilare pe copii, urmãtoarele:
a) în cazul în care avizarea se face de cãtre ISCIR-INSPECT:
AVIZAT conform
ISCIR-INSPECT
Numele_____________ Prenumele ______________
Data _____________ Semnatura _______________

b) în cazul în care avizarea se face de cãtre personalul propriu de specialitate din unitãţile de proiectare, autorizat de ISCIR-INSPECT şi împuternicit în scris de ISCIR-INSPECT IT pentru proiectul respectiv:

AVIZAT conform
AUTORIZAT de ISCIR-INSPECT
Denumirea unitãţii______________________________
Scrisoarea ISCIR-INSPECT IT de împuternicire nr. _____/_______
Numele _____________ Prenumele _______________
Data ______________ Semnatura _______________

E.11 Unitatea de proiectare în cadrul cãreia se avizeazã conform desenele tip de ansamblu va retine câte un exemplar din fiecare.
Acestea vor fi înscrise într-un registru de evidenta.






ANEXA F

REGISTRU
PENTRU EVIDENTA LUCRĂRILOR DE*)......... NACELE/PLATFORME
AUTORIDICATOARE
┌────┬─────────┬────────┬────────────┬────────┬───────┬─────────┬────────┬─────┐
│Nr. │Felul şi │Denumire│ Proiect │Nr. şi │Parame-│Benefici-│Proces- │ │
│crt.│tipul │şi sediu│de execuţie │data │nacelei│arul │verbal │ │
│**) │nacelei/ │fabri- │(unitatea │actului │plat- │(denumire│de │ Obs.│
│ │Platfor- │cant │proiectanta │de omo- │formei │şi sediu)│recep- │ │
│ │mei auto-│ │nr. şi data)│logare/ │autori-│ │tie (nr.│ │
│ │ridica- │ │ │Certifi-│dicat- │ │şi data)│ │
│ │toare │ │ │care │toare │ │ │ │
│ │ │ │ │ │***) │ │ │ │
└────┴─────────┴────────┴────────────┴────────┴───────┴─────────┴────────┴─────┘




────────────
*) Se va scrie dupã caz: MONTARE, REPARARE, ÎNTREŢINERE ŞI REVIZIE, conform obiectului autorizaţiei.
**) Este acelaşi cu numãrul de fabricaţie menţionat în cartea nacelei/platformei autoridicatoare
***) Sarcina nominalã (tf); înãlţimea de ridicare (m);


NOTA:
Pentru agenţii economici autorizaţi sa efectueze reparaţii, întreţinere şi revizie la nacele/platforme autoridicatoare, se va folosi modelul de registru completat cu trei coloane în plus, în care se vor scrie:
- numãrul şi anul fabricaţiei;
- numãrul autorizaţiei de funcţionare (cartea instalaţiei);
- elementele reparate sau înlocuite, caracteristicile lor constructive.



ANEXA G

ISCIR INSPECŢIA DE STAT PENTRU CONTROLUL
CAZANELOR, RECIPIENTELOR SUB
PRESIUNE ŞI INSTALAŢIILOR DE RIDICAT

ISCIR-INSPECTIT.......................................
Str. ............ nr. ......... telefon ..............

AUTORIZAŢIE
nr. ..........din......................

În baza prevederilor legale în vigoare şi a prescripţiei tehnice PT R 4 şi în urma verificãrilor efectuate şi consemnate în procesul-verbal nr. .......... din ...............
I Se autorizeaza pentru*1) ......... agentul economic ....... din ..... str. ...... nr. ...... urmare a cererii nr. ........ din ..........
II Se autorizeaza pentru supravegherea lucrãrilor de mai sus urmãtorul personal tehnic de specialitate: .....................................
şi responsabilul tehnic cu sudura: ...............................
În cazul schimbãrii denumirii, întreruperii activitãţii sau desfiinţãrii ..............*2)...... are obligaţia sa anunţe în termen de 15 zile ISCIR - INSPECT IT emitenta a autorizaţiei.
Autorizaţia poate fi retrasã de ISCIR-INSPECT IT în baza documentului de constatare a comiterii unor abateri de la prevederile legale.
Prezenta autorizaţie este valabilã pana la data de*3) ................
Se considera reînnoirea autorizaţiei numai cazul în care cererea scrisã de reinnoire va fi depusa la ISCIR-INSPECT IT cu cel puţin 30 de zile calendaristice înainte de expirarea termenului de valabilitate al autorizaţiei, în caz contrar se considera autorizare noua.

INSPECTOR ŞEF Inspector de specialitate
(numele, prenumele şi semnatura) (numele, prenumele şi semnatura)

────────────
*1) Se va indica succint domeniul autorizaţiei.
*2) Se va indica agentul economic.
*3) Se va indica data efectivã (ziua, luna, anul)-maxim 2 ani.

ANEXA H

ISCIR
INSPECŢIA DE STAT PENTRU CONTROLUL
CAZANELOR, RECIPIENTELOR SUB PRESIUNE ŞI
INSTALAŢIILOR DE RIDICAT
ISCIR-INSPECT

AUTORIZAŢIA DE PROIECTARE
Nr........................ din...................
în baza prevederilor legale în vigoare şi a prescripţiei tehnice PT R4 şi în urma verificãrilor efectuate şi consemnate în procesul-verbal nr..............................
din................................
I Se autorizeaza pentru proiectare de*1) ...... agentul economic ..... din .... str. ..... nr. ..... judeţ/sector ........ din cadrul*2)..... unitatea deproiectare ..... din ..... str. ..... nr. ....judeţ/sector ..... urmare cererii nr. ...... din ..........
II Se autorizeaza pentru avizare conformã de proiecte proprii sau elaborate de unitãţi neautorizate urmãtoarele persoane, salariaţi ai unitãţii de proiectare:*3)
În cazul schimbãrii denumirii, întreruperii activitãţii sau desfiinţãrii ......*4) are obligaţia sa anunţe în termen de 15 zile ISCIR-INSPECT.
Autorizaţia poate fi retrasã de ISCIR-INSPECT în baza documentului de constatare a comiterii unor abateri de la prevederile legale.
Prezenta autorizaţie este valabilã pana la data de*5).........

──────────────
*1) Se indica succint domeniul autorizaţiei.
*2) Se completeazã pentru filialele sau unitate având alt sediu.
*3) Se indica numele şi prenumele persoanelor.
*4) Se va indica unitatea de proiectare.
*5) Se va indica data efectivã (ziua, luna, anul)-maxim 2 ani.


INSPECTOR DE STAT ŞEF

INSPECTOR ŞEF ISCIR-INSPECT

Inspector de specialitate

ANEXA I

VERIFICAREA REPARAŢIILOR NACELELOR/PLATFORMELOR
AUTORIDICATOARE

I.1 Prezenta anexa conţine prevederi tehnice minime obligatorii care se referã la verificarea tehnica a reparaţiilor efectuate la nacelele/platformele autoridicatoare care fac obiectul prescripţiei tehnice, efectuate de cãtre RSVTI al deţinãtorului, autorizat de ISCIR-INSPECT IT.
I.2 Lucrãrile care constituie reparaţii sunt urmãtoarele:
a) refacerea sau remedierea imbinarilor sudate ale structurii portante;
b) modificarea de principiu a schemei electrice sau hidraulice de actionare;
c) înlocuirea totalã a instalaţiei electrice sau hidraulice;
d) înlocuirea sau modificarea componentelor de securitate ale nacelei/platformei autoridicatoare cu alte tipo-dimensiuni, care diferã de cele prevãzute în documentaţia tehnica iniţialã.
I.3 Înaintea începerii lucrãrilor de reparaţii, unitatea reparatoare va întocmi o documentaţie de reparatie din care sa rezulte lucrãrile ce urmeazã a se efectua, precum şi condiţiile tehnice de execuţie, verificãri şi încercãri.
I.4. În vederea efectuãrii verificãrii tehnice a reparatiei, unitatea reparatoare va întocmi o documentaţie care va cuprinde:
a) lista lucrãrilor efectuate sau, dupã caz, proiectul sau tehnologia de reparatie;
b) certificatele de calitate ale materialelor şi subansamblelor întrebuinţate; la componentele de securitate se vor anexa certificatele de conformitate;
c) fişele de omologare şi specificaţiile procedurilor de sudare folosite;
d) tabelul nominal cu sudorii autorizaţi care au executat lucrarea şi cu valabilitatea autorizaţiilor;
e) schema electrica sau hidraulica şi desenul de ansamblu al instalaţiei, dacã s-au efectuat modificãri ale acestora cu ocazia reparatiei;
f) certificatul privind calitatea imbinarilor sudate;
g) procesul-verbal în care sunt consemnate rezultatele încercãrilor de casa;
h) certificatele de calitate şi garanţie ale lucrãrilor executate;
i) la documentaţie nu este obligatorie atasarea fişelor de omologare a procedurilor de sudare, acestea putând fi înlocuite cu un tabel din care sa rezulte numãrul fisei de omologare (numãrul dat de unitate şi ISCIR-INSPECT IT) şi domeniul de valabilitate.
I.5 Documentaţia tehnica de reparaţii se va anexa la cartea instalaţiei.
I.6 Efectuarea lucrãrilor de reparaţii se va înscrie în registrul de evidenta a supravegherii nacelei/platformei autoridicatoare.
I.7 Unitãţile autorizate de ISCIR-INSPECT IT sa efectueze reparaţii la nacele/platforme autoridicatoare vor tine la zi evidenta lucrãrilor executate într-un registru, numerotat, snuruit şi parafat de ISCIR-INSPECT IT.

ANEXA J

MODEL DE DECIZIE PENTRU NUMIREA RESPONSABILULUI CU
SUPRAVEGHEREA ŞI VERIFICAREA TEHNICA A INSTALAŢIILOR (RSVTI)

ANTETUL AGENTULUI ECONOMIC

DECIZIE NR. ..........
din ........
Unitatea ........... reprezentatã prin ................ manager (director).
Având în vedere legislaţia cu privire la funcţionarea în condiţii de securitate a instalaţiilor prin care agenţii economici care deţin şi exploateazã aceste instalaţii sunt obligaţi sa numeascã personal tehnic de specialitate (ingineri, subingineri, maiştri sau tehnicieni de specialitate) în raport cu numãrul şi complexitatea instalaţiilor, care sa fie autorizat de ISCIR-INSPECT IT, în vederea aplicãrii prevederilor prescripţiilor tehnice-Colecţia ISCIR,

DECIDE:
1 D-ul (D-na) ....... de specialitate ......... având funcţia de ....... începând cu data de ..........se numeşte responsabil cu supravegherea şi verificarea tehnica a instalaţiilor ....... din cadrul ........... urmând a fi autorizat de ISCIR-INSPECT IT.
2 Responsabilul cu supravegherea şi verificarea tehnica a instalaţiilor este obligat sa cunoascã şi sa aplice întocmai prevederile legislaţiei în vigoare şi ale prescripţiilor tehnice-Colecţia ISCIR, sarcinile lui fiind cele care rezulta din prescripţiile tehnice-Colecţia ISCIR.
3 Activitatea responsabilului cu supravegherea şi verificarea tehnica a instalaţiilor va fi coordonata şi indrumata din partea conducerii de ........ care rãspunde împreunã cu acesta de luarea mãsurilor pentru aplicarea prevederilor legislaţiei în vigoare şi ale prescripţiilor tehnice-Colecţia ISCIR.
4 Încãlcarea obligaţiilor prevãzute în prescripţiilor tehnice-Colecţia ISCIR, atrage, dupã caz, rãspunderea disciplinarã, materialã, civilã sau penalã a celor vinovaţi.
5 Prezenta decizie anuleazã decizia anterioarã nr. ..... din ......... şi devine definitiva dupã autorizarea responsabilului de cãtre ISCIR-INSPECT IT.

MANAGER, OFICIUL JURIDIC
Numele şi prenumele Numele şi prenumele
(Semnatura şi ştampila) (Semnatura)

ANEXA K
MODEL DE AUTORIZAŢIE PENTRU RESPONSABILUL CU
SUPRAVEGHEREA ŞI VERIFICAREA TEHNICA A INSTALAŢIILOR (RSVTI)


INSPECŢIA DE STAT PENTRU CONTROLUL
CAZANELOR, RECIPIENTELOR SUB PRESIUNE
ŞI INSTALAŢIILOR DE RIDICAT
ISCIR-INSPECTIT .....................

AUTORIZAŢIE PENTRU SUPRAVEGHEREA ŞI VERIFICAREA TEHNICA
A INSTALAŢIILOR

AUTORIZAŢIA Nr.*)...............
Numele şi prenumele ........ Data şi locul naşterii ..........
Cod numeric personal ......................
În baza prevederilor legale în vigoare şi urmare adresei nr. ..... din ....... a agentului economic ......... se autorizeaza sa execute în cadrul unitãţii:
a) supravegherea **).......... din dotarea sau folosinta agentului economic.

Data ...............

INSPECTOR ŞEF,
(Semnatura, ştampila)

Posesorul autorizaţiei are obligaţia şi rãspunderile prevãzute de legislaţia în vigoare şi prevederile prescripţiilor tehnice specifice. Rãspunde, împreunã cu conducerea agentului economic, de luarea mãsurilor pentru aplicarea prevederilor prescripţiilor tehnice specifice.
Autorizaţia este valabilã numai în cadrul agentului economic pentru care a fost autorizat personalul.
Autorizaţia poate fi retrasã de ISCIR-INSPECT IT în baza documentului de constatare a comiterii unor abateri de la prevederile legale.
Prezenta autorizaţie este valabilã pana la data de***).......

NOTA:
*) Se va trece numãrul de înregistrare al agentului economic în evidenta ISCIR-INSPECT IT, supra numãrul de ordine al autorizaţiei.
Exemple: B 175/1; B 275/2; G 1305/1.
**) Se va trece, dupã caz: instalaţii sub presiune, instalaţii de ridicat, instalaţii sub presiune şi de ridicat, recipiente transportabile etc.
***) Se va indica data efectivã (ziua, luna, anul) - maxim 2 ani.

ANEXA L

CONŢINUTUL DOCUMENTAŢIEI PENTRU OBŢINEREA AUTORIZAŢIEI
PENTRU LUCRĂRILE DE ÎNTREŢINERE ŞI REVIZIE TEHNICA
A NACELELOR/PLATFORMELOR AUTORIDICATOARE

L.1 Documentaţia se întocmeşte de cãtre agenţii economici care efectueazã lucrãri de întreţinere şi revizie la nacele/platforme autoridicatoare.
L.2 Documentaţia va fi constituitã dintr-un memoriu tehnic din care sa rezulte domeniul pentru care se solicita autorizarea. Acesta va cuprinde urmãtoarele:
a) felul lucrãrilor (întreţinere şi revizie tehnica nacele/platforme autoridicatoare cu sarcina maxima de....tf);
b) dotarea minima cu materiale şi piese de schimb;
c) numele, pregãtirea şi vechimea în specialitate a responsabilului tehnic pentru supravegherea lucrãrilor de întreţinere şi revizie a nacelelor/platformelor autoridicatoare;
d) decizia de numire, conform anexei J.

L.3 Memoriul va fi însoţit de documente din care sa rezulte urmãtoarele:
a) dotarea cu scule, dispozitive, verificatoare, aparatura de mãsurare şi control etc.;
b) numele, prenumele, pregãtirea şi activitatea practica în domeniu a personalului de execuţie (electricieni, mecanici etc.).

ANEXA M

INSTRUIREA MANEVRANTILOR
M.1 Manevrantii pentru nacele/platforme autoridicatoare, denumiţi în continuare "manevranti" trebuie sa fie instruiti de cãtre agentul economic deţinãtor, printr-un curs de adaptare profesionalã.
M.2 Pentru a fi admişi în vederea instruirii, candidaţii trebuie sa îndeplineascã urmãtoarele condiţii:
a) au varsta de cel puţin 18 ani împliniţi;
b) îndeplinesc condiţiile de sãnãtate pentru manevrarea nacelelor/platformelor autoridicatoare şi prezintã o adeverinta medicalã cu menţiunea "Apt pentru manevrarea nacelelor/platformelor autoridicatoare";
c) fac dovada ca au absolvit învãţãmântul obligatoriu.
M.3 Instruirea teoreticã se va efectua pe baza programei analitice specificate în anexa N, care prevede minimum de cunoştinţe necesare şi de durata a cursurilor.
De la caz la caz, în funcţie de complexitatea nacelelor/platformelor autoridicatoare programa analitica va fi dezvoltata corespunzãtor.
M.4 Practica obligatorie pentru manevrarea nacelelor/platformelor autoridicatoare va cuprinde minim 16 ore şi se va efectua sub stricta supraveghere a RSVTI, autorizat de ISCIR-INSPECT IT sau de cãtre un manevrant instruit.
M.5 La finalizarea instruirii teoretice şi practice, candidaţii vor fi examinati de o comisie numita prin decizie, din care va face parte în mod obligatoriu RSVTI al agentului economic.
M.6 Rezultatele examinãrii vor fi consemnate într-un proces-verbal. Candidaţilor admişi li se va elibera un carnet de manevrant al cãrui model este prezentat în anexa O .
M.7 Carnetul de manevrant este valabil numai în cadrul unitãţii care l-a eliberat.
M.8 Pentru improspatarea cunoştinţelor profesionale, manevrantii vor fi instruiti periodic, odatã cu instructajul de protecţia muncii, de cãtre personalul tehnic de specialitate desemnat pentru acest scop de cãtre conducerea agentului economic deţinãtor de instalaţii, iar rezultatele instruirii periodice vor fi consemnate într-un proces-verbal.
M.9 Persoanele instruite, în conformitate cu prevederile prezentei anexe, vor fi examinate anual pentru verificarea cunoştinţelor profesionale şi a deprinderilor practice de cãtre o comisie numita de conducerea agentului economic deţinãtor la care acestea îşi desfãşoarã activitatea.
Din comisie va face parte obligatoriu şi responsabilul cu supravegherea şi verificarea tehnica a instalaţiilor (RSVTI), autorizat de ISCIR-INSPECT IT. Rezultatele examinarilor vor fi consemnate într-un proces-verbal de verificare.
M.10 Persoanele instruite, în conformitate cu prevederile prezentei anexe, au obligaţia sa se prezinte anual la examinarea medicalã, prezentând rezultatul comisiei menţionate la pct. M.9.
M.11 Persoanelor instruite care deţin carnet de manevrant şi nu se prezintã la examinarile menţionate la pct. M.9 şi M.10 sau persoanelor instruite care, în urma examinarilor respective, obţin rezultate necorespunzãtoare li se vor retrage carnetele de cãtre agentul economic deţinãtor, pe timp limitat sau definitiv, dupã caz
M.12 Personalul instruit, conform prevederilor prezentei anexe, este obligat sa poarte permanent asupra sa carnetul.






ANEXA N

PROGRAMA ANALITICA PENTRU CURSUL DE INSTRUIRE
A MANEVRANTILOR

┌─────────────────────────────────────────────────────────┬────────────────────┐
│ │ Numãrul orelor de │
│ I Partea teoreticã şi practica │ predare │
│ ├──────────┬─────────┤
│ │Teoretic │ Practic │
├─────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┼─────────┤
│a) Descrierea detaliatã a tipurilor de nacele/platforme │ │ │
│ autoridicatoare. │ 4 │ 2 │
│ Echipamentul de actionare electric şi hidraulic. │ │ │
├─────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┼─────────┤
│b) Componente de securitate la nacele/platforme │ │ │
│ autoridicatoare: │ │ │
│ - limitatoare de sfârşit de cursa; │ │ │
│ - limitatoare pentru reglarea inclinarii platformei; │ │ │
│ - limitatoare de viteza; │ │ │
│ - limitatoare de sarcina şi de moment al sarcinii; │ 4 │ 2 │
│ - dispozitive de reţinere a fluidului din cilindri; │ │ │
│ - dispozitive anticadere; │ │ │
│ - dispozitive de coborare de urgenta; │ │ │
│ - tampoane şi opritoare; │ │ │
│ - contacte electrice de siguranta. │ │ │
├─────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┼─────────┤
│c) Cabluri şi lanturi (materiale, construcţie, mod de │ │ │
│ fixare, uzura permisã, întreţinere etc.). │ 2 │ 2 │
├─────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┼─────────┤
│d) Mecanismul de ridicare/coborare. │ 4 │ 2 │
├─────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┼─────────┤
│e) Obligaţiile manevrantului. │ 2 │ - │
├─────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┼─────────┤
│f) Manevrarea şi exploatarea nacelelor/platformelor │ │ │
│ autoridicatoare: │ │ │
│ - manevre permise şi nepermise, cauzele │ │ │
│ deranjamentelor; │ 4 │ 4 │
│ - exploatarea, cartea instalaţiei, registrul de │ │ │
│ evidenta a supravegherii. │ │ │
├─────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┼─────────┤
│g) Întreţinerea, revizia, reparaţia şi verificarea │ │ │
│ tehnica oficialã: │ │ │
│ - întreţinerea nacelei/platformei autoridicatoare; │ │ │
│ - revizia nacelei/platformei autoridicatoare; │ 4 │ 4 │
│ - reparaţia nacelei/platformei autoridicatoare; │ │ │
│ - verificarea tehnica oficialã; autorizaţia de │ │ │
│ funcţionare, încercãri statice şi dinamice, │ │ │
│ verificãri periodice la scadenta. │ │ │
├─────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┼─────────┤
│h) Avarii şi accidente la nacele/platforme │ │ │
│ autoridicatoare: │ │ │
│ - cauzele avariilor şi accidentelor │ 2 │ - │
│ - mãsuri pentru evitarea şi eliminarea avariilor │ │ │
│ şi accidentelor. │ │ │
├─────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┼─────────┤
│i) Tehnica securitãţii muncii: │ │ │
│ - legislaţia în vigoare privind protecţia muncii; │ │ │
│ - echipamentul de protecţie; │ 2 │ - │
│ - mãsuri de prim ajutor în caz de avarii, │ │ │
│ de incendiu şi în caz de accidente la nacele/ │ │ │
│ platforme autoridicatoare. │ │ │
├─────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┼─────────┤
│j) Legislaţie, regulamente, instrucţiuni │ │ │
│ HG 1340/2001 │ │ │
│ Decret 587/1973 şi 417/1985 │ 2 │ - │
│ Prescripţii tehnice - Colecţia ISCIR │ │ │
│ Instrucţiuni tehnice interne întocmite de deţinãtor │ │ │
├─────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┼─────────┤
│k) Disciplina în munca, respectarea legislaţiei, a │ │ │
│ Prescripţiilor tehnice │ │ │
│ - Colecţia ISCIR, a normelor de tehnica securitãţii │ │ │
│ şi protecţiei muncii etc. │ 2 │ - │
└─────────────────────────────────────────────────────────┴──────────┴─────────┘


Recapitulatie:

I Partea teoreticã ................. 32 ore
Partea practica .................. 16 ore
II Verificarea însuşirii cunoştinţelor -
o ora pentru fiecare candidat.

ANEXA O

CARNET DE MANEVRANT

┌─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│┌─────────────────────────────────────┐ ┌───────────────────────────────────┐│
││Agent economic ................*1) │ │ VIZE ANUALE*4) ││
││RC/CUI ........................*2) │ ├─────────┬────────────┬────────────┤│
││ │ │ │ │ ││
││ CARNET DE MANEVRANT │ │ │ │ ││
││Nr. ... din ..................... │ │ │ │ ││
││Nume ............................ │ │ │ │ ││
││Prenume ......................... │ ├─────────┼────────────┼────────────┤│
││CNP*3) .......................... │ │ │ │ ││
││Tipul │ │ │ │ ││
││instalaţiei ..................... │ │ │ │ ││
││ │ │ │ │ ││
││ DIRECTOR/MANAGER │ │ │ │ ││
││ (semnatura şi ştampila) │ ├─────────┼────────────┼────────────┤│
││ │ │ │ │ ││
││ ........................... │ │ │ │ ││
││ │ │ │ │ ││
││Prezentul carnet este valabil numai │ │ │ │ ││
││pentru agentul economic sus │ │ │ │ ││
││menţionat. │ │ │ │ ││
│└─────────────────────────────────────┘ └─────────┴────────────┴────────────┘│
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘





──────────────────
*1) Se va înscrie denumirea completa a agentului economic
*2) RC/CUI - Numãr de înregistrare la Registrul Comerţului sau Codul Unic de înregistrare.
*3) CNP - Cod numeric personal al manevrantului.
*4) Se vor înscrie: numãr proces-verbal/data, semnatura directorului
(managerului) şi ştampila agentului economic.






ANEXA P

STANDARDE
SR EN 292-1:1996 - Securitatea maşinilor. Concepte de baza, principii
generale de proiectare.
Partea 1 Terminologie de baza, metodologie
SR EN 292-2+A1:1998 - Securitatea maşinilor. Concepte de baza, principii
generale de proiectare.
Partea 2 : Principii şi condiţii tehnice
SR EN 294:1997 - Securitatea maşinilor. Distanţe de securitate pentru
prevenirea patrunderii membrelor superioare în
zonele periculoase
SR EN 418:1996 - Securitatea maşinilor. Echipament pentru oprirea de
urgenta, aspecte functionale. Principii de proiectare
SR EN 614-1:1997 - Securitatea maşinilor. Principii ergonomice de
proiectare. Partea 1: Terminologie şi principii
generale
SR EN 954-1:2000 - Securitatea maşinilor. Pãrţi referitoare la
securitatea din sistemele de comanda. Partea 1:
Principii generale de proiectare
SR EN 982:2001 - Securitatea maşinilor. Cerinţe de securitate
referitoare la sistemele de actionare hidraulice
şi pneumatice şi la componentele acestora. Hidraulica
SR EN 50081-1:1998 - Compatibilitate electromagnetica. Standard generic de
emisie. Partea 1: Mediu rezidential, comercial
şi uşor industrializat
SR EN 50082-1:1999 - Compatibilitate electromagnetica. Standard generic
de imunitate. Partea 1: Mediu rezidential, comercial
şi uşor industrializat
SR EN 1808:1999 - Safety requirements on suspended access equipment.
Design calculations, stability criteria,
construction. Tests
SR ISO 2262:1994 - Rodante de uz general pentru cabluri de oţel.
Condiţii tehnice
SR ISO 4309:1993 - Instalaţii de ridicat. Cabluri. Criterii de examinare
şi de scoatere din funcţiune
SR ISO 4347:2000 - Lanturi de ridicat fãrã spaţiu liber între eclise,
articulatii şi role de transmisie
SR ISO 9477:1995 - Oteluri turnate de inalta rezistenta pentru
construcţii mecanice şi construcţii de uz general
SR EN 10155:1995 - Oteluri de construcţie cu rezistenta imbunatatita la
coroziune atmosferica.
Condiţii tehnice de livrare
SR EN 60204-1:2000 - Securitatea maşinilor. Echipamentul electric al
maşinilor. Partea 1: Cerinţe generale
SR EN 60529:1995 - Grade de protecţie asigurate prin carcase (Cod IP)
SR EN 60947-5-1:
2001/A1 :2001 - Aparataj de joasa tensiune. Partea 5: Aparate şi
elemente de comutatie pentru circuite de comanda.
Secţiunea 1: Aparate electromecanice pentru circuite
de comanda
STAS 500/1-89 - Oteluri de uz general pentru construcţii. Condiţii
tehnice generale de calitate
STAS 500/2-80 - Oteluri de uz general pentru construcţii. Mãrci
STAS 500/3-80 - Oteluri de uz general pentru construcţii rezistente
la coroziune atmosferica
STAS 791-88 - Oteluri aliate pentru tratament termic, destinate
construcţiei de maşini.
Mãrci şi condiţii tehnice de calitate
STAS 880-88 - Oteluri carbon de calitate pentru tratament termic,
destinate construcţiei de maşini.
Mãrci şi condiţii tehnice de calitate
STAS 3208-72 - Instalaţii de ridicat. Role pentru cabluri de oţel.
Diametre de infasurare şi profilul şanţului
STAS 7526-91 - Instalaţii de ridicat. Transmisii prin cablu.
Reguli de calcul şi prescripţii de proiectare
STAS 7952-87 - Lanturi industriale cu zale sudate pentru tracţiune
şi ridicat. Lanturi de uz general cu zale sudate
lungi. Parametri principali
STAS R 8542-79 - Alegerea otelurilor pentru construcţii metalice
STAS 8638-88 - Instalaţii de ridicat. Papuc pentru fixarea capetelor
de cablu din oţel
STAS 12350-85 - Instalaţii de ridicat. Cleme pentru cabluri din oţel
STAS 12351-85 - Instalaţii de ridicat. Mansoane de presare pentru
cabluri din oţel





ANEXA Q

EVIDENTA NACELELOR/PLATFORMELOR AUTORIDICATOARE
┌────┬────────────┬───────────┬──────────┬────────┬───────────┬────────┬───────┐
│Nr. │ Locul │Denumirea │Nr. de │Unitatea│Proces │Scadenta│ Obs. │
│în- │functionarii│instalaţiei│fabricaţie│construc│verbal/ │urma- │ │
│re- │instalaţiei │parametrii │sau inven-│toare │autorizaţie│toarei │ │
│gis-│(secţia, │principali │tar/anul │ │functio- │verifi- │ │
│tra-│localitatea,│ │fabrica- │ │nare/data │cari │ │
│re │strada, nr. │ │tiei │ │autori- │ │ │
│ │sector, │ │ │ │zarii │ │ │
│ │judeţ) │ │ │ │ │ │ │
├────┼────────────┼───────────┼──────────┼────────┼───────────┼────────┼───────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │
└────┴────────────┴───────────┴──────────┴────────┴───────────┴────────┴───────┘






──────────────────
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016