Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 142 din 7 mai 2007  pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor titlului XI Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 142 din 7 mai 2007 pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor titlului XI "Renta viagera agricola" din Legea nr. 247/2005 privind reforma in domeniile proprietatii si justitiei, precum si unele masuri adiacente, aprobate prin Ordinul ministrului agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale si al ministrului finantelor publice nr. 1.272/26.503/2005, cu modificarile si completarile ulterioare

EMITENT: MINISTERUL ECONOMIEI SI FINANTELOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 315 din 11 mai 2007

În temeiul <>art. 1 din titlul XI "Renta viagerã agricolã" din Legea nr. 247/2005 privind reforma în domeniile proprietãţii şi justiţiei, precum şi unele mãsuri adiacente, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
având în vedere Referatul de aprobare nr. 965 din 10 aprilie 2007, întocmit de Agenţia Domeniilor Statului,
în temeiul <>art. 46 alin. (3) din Legea nr. 90/2001 privind organizarea şi funcţionarea Guvernului României şi a ministerelor, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,

ministrul agriculturii şi dezvoltãrii rurale şi ministrul economiei şi finanţelor emit urmãtorul ordin:

ART. I
Normele metodologice de aplicare a prevederilor titlului XI "Renta viagerã agricolã" din <>Legea nr. 247/2005 privind reforma în domeniile proprietãţii şi justiţiei, precum şi unele mãsuri adiacente, aprobate prin Ordinul ministrului agriculturii, pãdurilor şi dezvoltãrii rurale şi al ministrului finanţelor publice nr. 1.272/26.503/2005, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1.178 din 27 decembrie 2005, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. La articolul 4, alineatul (1) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 4. - (1) Beneficiazã de rentã viagerã agricolã persoanele fizice care au vârsta de peste 62 de ani şi care deţine în proprietate pânã la 10 ha teren cu destinaţie agricolã situat în extravilan, care înstrãineazã prin acte între vii sau arendeazã terenurile cu destinaţie agricolã dupã intrarea în vigoare a <>Legii nr. 247/2005 privind reforma în domeniile proprietãţii şi justiţiei, precum şi unele mãsuri adiacente."
2. La articolul 4, dupã alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul 1^1), cu urmãtorul cuprins:
"(1^1) Beneficiarii rentei viagere agricole vor putea rãmâne proprietari pe o suprafaţã de teren cu destinaţie agricolã, situatã în extravilan, de pânã la 0,5 ha pentru folosinţã personalã."
3. La articolul 4, alineatul (4) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(4) În cazul contractelor de arendare, proprietarii beneficiazã de rentã viagerã agricolã de 50 euro/ha/an, dacã aceste contracte sunt încã în vigoare la sfârşitul anului calendaristic pentru care se plãteşte renta."
4. La articolul 4, dupã alineatul (4^1) se introduc trei noi alineate, alineatele (4^2), (4^3) şi (4^4), cu urmãtorul cuprins:
"(4^2) În situaţia în care terenul ce face obiectul contractului de arendare, pe baza cãruia rentierul agricol beneficiazã de rentã viagerã agricolã de 50 euro/ha/an, este înstrãinat în perioada de valabilitate a contractului de arendare, renta de 50 euro/ha/an se calculeazã şi se datoreazã de la data încheierii, respectiv a intrãrii în vigoare a contractului de arendare, urmând ca de la data înstrãinãrii terenului rentierul sã beneficieze de renta viagerã agricolã de 100 euro/ha/an.
(4^3) Renta viagerã agricolã se calculeazã şi se datoreazã de la data încheierii contractelor de arendare, respectiv înstrãinare, indiferent de data depunerii cererii, în cazul în care contractele au fost încheiate în anul depunerii cererii.
(4^4) În cazul în care contractele au fost încheiate în anii precedenţi depunerii cererii, renta viagerã agricolã se calculeazã şi se datoreazã de la 1 ianuarie a anului în care s-a depus cererea."
5. La articolul 4, alineatul (5) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(5) În cazul proprietãţii comune, renta viagerã agricolã se acordã individual pentru cota-parte stabilitã în baza declaraţiei autentice notariale, datã de comun acord de toţi coproprietarii."
6. La articolul 5, alineatul (1) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 5. - (1) Persoanele care solicitã renta viagerã agricolã pot sã depunã personal ori prin mandatar la orice birou judeţean, cu condiţia ca toate solicitãrile ulterioare sã fie depuse la acelaşi birou, o cerere, conform anexei nr. 1, însoţitã de urmãtoarele documente:
a) copie de pe actul de identitate al solicitantului;
b) copie de pe actul de înstrãinare autentificat sau, dupã caz, de pe titlul de proprietate al arendatorului şi de pe contractul de arendare încheiat cu respectarea prevederilor <>Legii arendãrii nr. 16/1994 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
c) declaraţie pe propria rãspundere, din care sã rezulte faptul cã nu are în proprietate pentru folosinţã proprie teren cu destinaţie agricolã situat în extravilan, în suprafaţã mai mare de 0,5 ha."
7. La articolul 5, dupã alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (1^1), cu urmãtorul cuprins:
"(1^1) În cazul în care se constatã cã datele declarate de solicitanţi nu corespund realitãţii, dreptul de a primi rentã viagerã agricolã se suspendã pânã la data completãrii dosarului conform prevederilor legale în vigoare."
8. La articolul 5, alineatul (4) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(4) Persoanele care au depus deja dosar pentru a putea beneficia de rentã viagerã agricolã, iar ulterior dobândesc şi alte suprafeţe de teren în condiţiile prevãzute la art. 4 alin. (2) şi (3) pot beneficia de un termen de 6 luni pentru a încheia acte de înstrãinare sau contracte de arendare, în vederea obţinerii rentei viagere agricole pe întreaga suprafaţã pe care o deţin."
9. Articolul 7 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 7. - În termen de maximum 30 de zile Oficiul naţional propune spre aprobare documentaţia primitã de la birourile judeţene, urmând ca dupã soluţionare sã comunice solicitantului şi birourilor judeţene dacã dosarul a fost aprobat, dacã trebuie completat sau dacã a fost respins."
10. Articolul 9 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 9. - Birourile judeţene ţin evidenţa rentierilor agricoli din judeţul respectiv, iar Oficiul naţional arhiveazã documentaţia şi coordoneazã programul informatic de evidenţã şi calcul al rentei viagere agricole."
11. Articolul 10 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 10. - (1) În primul trimestru al anului rentierii se vor prezenta la birourile judeţene de rentã viagerã agricolã în vederea vizãrii carnetelor de rentier agricol, în baza cãrora Agenţia Domeniilor Statului va plãti renta viagerã agricolã.
(2) Odatã cu vizarea carnetelor, rentierii vor depune la birourile judeţene unde au fost înregistrate solicitãrile de acordare a rentei viagere agricole o declaraţie pe propria rãspundere privind situaţia contractelor de arendare, conform anexei nr. 3, precizând dacã acestea au fost în vigoare la sfârşitul anului pentru care se acordã renta."
12. Articolul 12 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 12. - Plata rentei viagere agricole se face în lei, prin raportarea la cursul mediu de schimb valutar calculat de Banca Naţionalã a României din anul pentru care aceasta se datoreazã. Aceasta se efectueazã de cãtre Agenţia Domeniilor Statului, prin mandat poştal, virament bancar sau orice altã modalitate prevãzutã de lege."
13. La articolul 13, dupã alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (2), cu urmãtorul cuprins:
"(2) Dupã decesul rentierului, moştenitorii vor încasa ultima ratã scadentã de la data decesului, în primul trimestru al anului urmãtor celui pentru care aceasta este datoratã, pe baza actelor doveditoare privind calitatea de moştenitor şi a carnetului de rentier agricol al defunctului."
14. Articolul 14 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 14. - Anexele nr. 1-3 fac parte integrantã din prezentele norme metodologice".
15. Anexa nr. 1 la normele metodologice se modificã şi se înlocuieşte cu anexa nr. 1 la prezentul ordin.
16. Dupã anexa nr. 2 la normele metodologice se introduce o nouã anexã, anexa nr. 3, având conţinutul prevãzut în anexa nr. 2 la prezentul ordin.
17. Anexele nr. 1 şi 2 fac parte integrantã din prezentul ordin.
ART. II
Prezentul ordin se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Ministrul agriculturii
şi dezvoltãrii rurale,
Decebal Traian Remeş

p. Ministrul economiei şi finanţelor,
Sebastian Teodor Gheorghe Vlãdescu


ANEXA 1
-------
(Anexa Nr. 1
------------
la normele metodologice)
------------------------


CERERE

Subsemnatul, ......., domiciliat în localitatea ........., str. .........
nr. ....., bl. ..., sc. ..., et. ..., ap. ..., judeţul ......, posesor al
B.I./C.I. seria ... nr. ....., eliberat/eliberatã de ......., CNP ........,
având vârsta de .... ani, solicit acordarea rentei viagere agricole, în
conformitate cu prevederile titlului XI "Renta viagerã agricolã" din Legea
nr. 247/2005 privind reforma în domeniile proprietãţii şi justiţiei, precum
şi unele mãsuri adiacente, cu modificãrile ulterioare.
Deţin/Am deţinut în proprietate suprafaţã agricolã în extravilan de
.... ha, din care:
- suprafaţa înstrãinatã ........... ha;
- suprafaţa arendatã ........... ha.
Anexez:
- copie de pe B.I./C.I.;
- copie de pe actul de înstrãinare;
- copie de pe contractul de arendare;
- declaraţie pe propria rãspundere cã nu am în proprietate pentru
folosinţã proprie teren agricol situat în extravilan în suprafaţã
mai mare de 0,5 ha.


Data Semnãtura
............ ................


Biroul de Rentã Viagerã al Judeţului ..........



ANEXA 2
-------
(Anexa Nr. 3
------------
la normele metodologice)
------------------------


DECLARAŢIE
Subsemnatul/Subsemnata, .........., domiciliat/domiciliatã în localitatea
......., str. ........ nr. ...., bl. ...., sc. ..., et. ...., ap. ....,
judeţul/sectorul ......., posesor/posesoare al/a B.I./C.I. seria .........
nr. ......, eliberat/eliberatã de ......, nãscut/nãscutã la data de ......,
CNP ..........., cunoscând consecinţele falsului în declaraţii prevãzute la
art. 292 din Codul penal, declar pe propria rãspundere cã Contractul de
arendã nr. .... data ......, care se regãseşte la dosarul de rentã viagerã
agricolã, a fost în vigoare la sfârşitul anului pentru care se acordã renta.


Data Semnãtura
............ ................


Biroul de Rentã Viagerã al Judeţului ..........


-------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016