Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 142 din 13 mai 2002  privind protejarea patrimoniului pomicol si viticol cu soiuri nobile    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 142 din 13 mai 2002 privind protejarea patrimoniului pomicol si viticol cu soiuri nobile

EMITENT: MINISTERUL ADMINISTRATIEI PUBLICE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 445 din 25 iunie 2002

Ministrul agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor şi ministrul administraţiei publice,
vazand Referatul de aprobare al Direcţiei generale strategii şi politici în agricultura şi produse derivate nr. 132.335 din 15 aprilie 2002, al Direcţiei fond funciar, cadastru agricol şi forestier nr. 119.362 din 15 aprilie 2002 şi al Direcţiei îmbunãtãţiri funciare nr. 128.493 din 15 aprilie 2002, privind protejarea patrimoniului viticol şi pomicol din România,
în temeiul <>Hotãrârii Guvernului nr. 362/2002 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi al <>Hotãrârii Guvernului nr. 8/2001 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Ministerului Administraţiei Publice, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
emit urmãtorul ordin:

ART. 1
Prezentul ordin reglementeazã condiţiile de protejare a patrimoniului pomicol şi viticol cu soiuri nobile din România, indiferent de forma de organizare şi exploatare a proprietãţii, impotriva diminuãrii suprafeţelor cultivate cu vii şi pomi, precum şi a degradãrii şi distrugerii lucrãrilor de îmbunãtãţiri funciare aferente.
ART. 2
Autoritãţile abilitate, prevãzute în anexa nr. 1 care face parte integrantã din prezentul ordin, vor actualiza situaţia patrimoniului pomicol şi viticol cu soiuri nobile pe baza realitãţii existente în teren, şi vor completa la zi registrul agricol pentru perioada 2001-2005 cu datele statistice, în conformitate cu legislaţia în vigoare.
ART. 3
(1) Se vor identifica suprafeţele ocupate cu plantaţii de vii, soiuri nobile, şi pomi, casate sau defrisate, indiferent de forma de proprietate, organizare şi exploatare, dacã se constata ca nu s-au respectat prevederile legislaţiei în vigoare.
(2) Termenul de raportare a situaţiei definitive este 30 iunie 2002.
ART. 4
Distrugerea, degradarea sau aducerea în stare de nefunctionare a lucrãrilor de îmbunãtãţiri funciare de pe suprafeţele cultivate cu vii, soiuri nobile, şi pomi ori împiedicarea accesului la conservarea sau protejarea acestora se pedepseşte conform legislaţiei în vigoare.
ART. 5
Proprietarii şi deţinãtorii de terenuri ocupate cu plantaţii de vii, soiuri nobile, şi pomi sunt obligaţi sa asigure cultivarea acestora în condiţii de protecţie a culturilor, solurilor şi mediului.
ART. 6
(1) Plantaţiile de pomi în masiv, intrate în declin, necorespunzãtoare, aparţinând gospodariilor populaţiei, vor fi defrisate numai cu aprobarea primarului, care va lua toate mãsurile necesare pentru a nu se diminua patrimoniul pomicol din unitatea teritorial-administrativã, în conformitate cu prevederile legale în vigoare.
(2) Defrişarea plantaţiilor de vii, soiuri nobile, în suprafata mai mare de 0,1 ha se face în conformitate cu prevederile <>Legii viei şi vinului nr. 67/1997 , cu modificãrile ulterioare, numai pe baza autorizaţiei de defrişare a viilor, eliberata de direcţia generalã pentru agricultura şi industrie alimentara judeteana, respectiv a municipiului Bucureşti, potrivit <>Ordinului ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 117/2000 privind aprobarea formularelor-tip pentru evidenta patrimoniului viticol, a producţiei vitivinicole şi a bãuturilor alcoolice naturale.
ART. 7
Distrugerea sau degradarea nucilor este interzisã. Taierea şi transportul arborilor de nuc din afarã fondului forestier se fac numai cu acordul primarului şi numai dupã plantarea a trei nuci tineri şi pe baza autorizaţiei emise de direcţia generalã pentru agricultura şi industrie alimentara judeteana, respectiv a municipiului Bucureşti, al carei model este prezentat în anexa nr. 2 care face parte integrantã din prezentul ordin.
ART. 8
Defrişarea plantaţiilor de vii, soiuri nobile, şi pomi, intrate în declin şi neeconomice, de pe terenurile proprietatea domeniului public sau privat al statului, aparţinând persoanelor juridice, se face conform prevederilor <>Legii fondului funciar nr. 18/1991 , republicatã, în baza unei analize temeinice şi legale a fiecãrui caz, de cãtre direcţiile generale pentru agricultura şi industrie alimentara judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, care avizeazã propunerile în vederea aprobãrii de cãtre Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor, cu respectarea actelor normative în vigoare privind amortizarea capitalului imobilizat în active corporale şi necorporale.
ART. 9
(1) Intenţia de casare şi defrişare a plantaţiilor de vii, soiuri nobile, şi pomi, menţionatã la art. 8, se aduce la cunostinta direcţiilor generale pentru agricultura şi industrie alimentara judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, şi primarilor, printr-o cerere motivatã, cu cel puţin 2 ani înaintea începerii acţiunii.
(2) Suprafeţele nou-înfiinţate cu vii, soiuri nobile, şi pomi în arealele consacrate vor beneficia de reducerea preţului de cumpãrare cu pana la 50% pentru materialul sãditor necesar.
ART. 10
Suprafeţele de vii, soiuri nobile, şi pomi, care prin degradare sau poluare şi-au pierdut total sau parţial capacitatea de producţie, vor fi constituite în perimetre de ameliorare, conform prevederilor <>Legii fondului funciar nr. 18/1991 , republicatã, şi ale <>Hotãrârii Guvernului nr. 786/1993 pentru aprobarea Regulamentului privind stabilirea grupelor de terenuri care intra în perimetrele de ameliorare, precum şi componenta, funcţionarea şi atribuţiile comisiilor de specialişti constituite pentru delimitarea perimetrelor de ameliorare, şi vor fi scutite de taxe şi impozite cãtre stat, judeţ sau comuna pe timpul cat dureazã ameliorarea acestora.
ART. 11
Modificãrile survenite în schimbarea categoriei de folosinta, ca urmare a defrişãrii plantaţiilor de pomi şi vie, soiuri nobile, vor fi comunicate oficiilor de cadastru, geodezie şi cartografie judeţene, respectiv al municipiului Bucureşti, în termen de 30 de zile, în vederea înregistrãrii în cadastru.
ART. 12
Persoanele fizice sau juridice din culpa cãrora terenurile ocupate cu vii, soiuri nobile, şi pomi au fost degradate sau poluate sunt obligate sa achite cheltuielile efectuate pentru lucrãrile de refacere a plantaţiilor şi ameliorarea solului, stabilite de organele abilitate, conform proiectului de ameliorare aprobat.
ART. 13
Încãlcarea prevederilor prezentului ordin atrage rãspunderea civilã, contravenţionalã sau penalã, potrivit legii.
ART. 14
Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I.


Ministrul agriculturii,
alimentaţiei şi pãdurilor,
Ilie Sarbu

Ministrul administraţiei publice,
Octav Cozmanca

ANEXA 1

AUTORITĂŢILE ABILITATE
din teritoriu, cu atribuţii în urmãrirea respectãrii prevederilor prezentului ordin, aflate în subordinea

I. Ministerului Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor:
- Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice "Gheorghe Ionescu-Sisesti";
- Agenţia Domeniilor Statului;
- Agenţia Nationala de Consultanţa Agricolã;
- Institutul de Cercetare şi Producţie pentru Pomicultura Pitesti-Maracineni;
- Institutul de Cercetãri pentru Viticultura şi Vinificaţie Valea Calugareasca, judeţul Prahova;
- Societatea Nationala "Îmbunãtãţiri Funciare" - S.A.;
- direcţia generalã pentru agricultura şi industrie alimentara judeteana şi a municipiului Bucureşti;
II. Ministerului Administraţiei Publice:
- Oficiul Naţional de Cadastru, Geodezie şi Cartografie;
- oficiile judeţene de cadastru, geodezie şi cartografie şi al municipiului Bucureşti;
III. Altor autoritãţi:
- primãrii;
- centre de consultanţa agricolã judeţene şi al municipiului Bucureşti.



ANEXA 2

MINISTERUL AGRICULTURII ╔═════════════════════════════╗
ALIMENTAŢIEI ŞI PĂDURILOR ║ MINISTERUL AGRICULTURII, ║
║ ALIMENTAŢIEI ŞI PĂDURILOR ║
DIRECŢIA GENERALĂ PENTRU ║ ║
AGRICULTURA ŞI INDUSTRIE ║ ║
ALIMENTARA ║ DIRECŢIA GENERALĂ PENTRU ║
║ AGRICULTURA ŞI INDUSTRIE ║
............... ║ ALIMENTARA ║
║ ║
AUTORIZAŢIE Nr. ...../..... ║ .................. ║
║ ║
Domnul(a) Societatea__________________________ ║ AUTORIZAŢIE ║
din comuna/oraşul_____________________________ ║ Nr. ...../........ ║
judeţul ______________________________________ ║ ║
solicita taierea a____________________________ ║ În conformitatea cu preve- ║
bucãţi/ha/nuci/castani comestibili____________ ║derile Legii Pomiculturii ║
║nr. ............ se autori- ║
DIRECTOR GENERAL ║zeaza domnul(a)/societatea ..║
║...................... din ║
Nume şi prenume ║comuna oraşul ........... ║
................ ║judeţul .............. pentru║
║taierea de ............nuci/ ║
┌─────────────────────┐ ║castani comestibili,pomi ║
│Semnatura şi ştampila│ ║razleti/masiv din locutile ║
└─────────────────────┘ ║urmãtoare .................. ║
║ ║
Data eliberãrii ........................ ║ ║
║ ║
N.B. Autorizaţia se tipareste pe o singura ║ Solicitantul a plantat nuci/║
fata în registre de 100 de file şi se ║castani ............... buc. ║
complecteazã într-un singur exemplar. ║în zona .................... ║
║ ║
║ DIRECTOR GENERAL ║
║ Nume şi prenume ║
║ ║
║ ┌─────────────┐ ║
║ │Semnatura şi │ ║
║ │ ştampila │ ║
║ └─────────────┘ ║
║ ║
║ ║
║ Data eliberãrii ........... ║
║ ║
╚═════════════════════════════╝






────────────────
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016