Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 139 din 7 mai 2002  privind aprobarea Normei de metrologie legala CEE Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 139 din 7 mai 2002 privind aprobarea Normei de metrologie legala CEE "NML CEE - 75/33 Contoare de apa rece"

EMITENT: MINISTERUL INDUSTRIEI SI RESURSELOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 602 din 14 august 2002
Ministrul industriei şi resurselor,
având în vedere prevederile <>art. 26 din Hotãrârea Guvernului nr. 1.055/2001 privind condiţiile de introducere pe piata a mijloacelor de mãsurare,
în baza <>art. 3 alin. (1) lit. c) din Hotãrârea Guvernului nr. 193/2002 privind organizarea şi funcţionarea Biroului Roman de Metrologie Legalã,
în temeiul <>Hotãrârii Guvernului nr. 19/2001 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Industriei şi Resurselor, cu modificãrile ulterioare,

emite urmãtorul ordin:

ART. 1
Se aproba Norma de metrologie legalã CEE "NML CEE - 75/33 Contoare de apa rece" prevãzutã în anexa care face parte integrantã din prezentul ordin.
ART. 2
Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi va intra în vigoare la data de 5 noiembrie 2002.

Ministrul industriei şi resurselor,
Dan Ioan Popescu

Bucureşti, 7 mai 2002.
Nr. 139.



ANEXA 1

NORMA
de metrologie legalã CEE "NML CEE - 75/33 Contoare de apa rece"

ART. 1
Prezenta norma de metrologie legalã CEE se aplica în cazul contoarelor de apa rece.
ART. 2
Se admite aplicarea marcajelor CEE pe contoarele de apa rece care îndeplinesc prevederile prezentei norme de metrologie legalã CEE.
ART. 3
Contoarele de apa rece se supun controlului metrologic prin aprobare de model CEE şi verificare iniţialã CEE, în conformitate cu prevederile pct. 1.2 din anexa nr. 2 la <>Hotãrârea Guvernului nr. 1.055/2001 privind condiţiile de introducere pe piata a mijloacelor de mãsurare şi în condiţiile stabilite în anexa la prezenta norma de metrologie legalã CEE.
ART. 4
Introducerea pe piata şi/sau punerea în funcţiune a contoarelor de apa rece nu poate fi împiedicatã, interzisã sau restrictionata, dacã acestea poarta marcajele CEE pentru aprobare de model şi verificare iniţialã prevãzute la pct. 3.2 din anexa nr. 2 la <>Hotãrârea Guvernului nr. 1.055/2001 sau dacã sunt fabricate într-un stat membru al Uniunii Europene şi poarta marcajele CEE corespunzãtoare.
ART. 5
Anexa face parte integrantã din prezenta norma de metrologie legalã CEE.


ANEXA 1
--------
la norma de metrologie legalã CEE
---------------------------------

1. TERMINOLOGIE
1.1. Contoarele de apa rece
1.1.1. Contoarele de apa rece sunt mijloace de mãsurare integratoare, utilizate pentru determinarea continua a volumului de apa care trece prin interiorul lor şi care conţin un dispozitiv de mãsurare conectat la un dispozitiv de indicare. În sensul prezentei norme de metrologie legalã CEE, apa este consideratã rece dacã temperatura sa este cuprinsã între 0°C şi 30°C.
1.1.2. Contoarele de apa rece au la baza procesul de mãsurare mecanic direct, care implica utilizarea camerelor volumetrice cu pereţi mobili sau acţiunea vitezei apei asupra unei pãrţi mobile, cum ar fi turbina, rotorul.
1.2. Debitul
Debitul este volumul de apa care trece prin contor în unitatea de timp. Volumul şi timpul sunt exprimate în unitãţi de mãsura legale, în conformitate cu <>Hotãrârea Guvernului nr. 854/2001 pentru aprobarea Instrucţiunilor de metrologie legalã I.M.L. 9 - 01: Unitãţi de mãsura.
1.3. Volumul livrat
Volumul livrat este volumul total al apei care a trecut prin contor într-un timp dat.
1.4. Debitul maxim [Q(max)]
Debitul maxim Q(max) este cel mai mare debit la care contorul de apa rece poate funcţiona peste perioadele limitate fãrã sa se deterioreze şi fãrã sa depãşeascã erorile tolerate şi valorile maxime pentru pierderea de presiune, prevãzute la pct. 2.1, respectiv la pct. 3.4.
1.5. Debitul nominal [Q(n)]
Debitul nominal Q(n) este egal cu jumãtatea debitului maxim Q(max). Acesta este exprimat în mc/h şi este utilizat pentru a desemna contorul de apa rece.
Contorul de apa rece trebuie sa poatã funcţiona în utilizare normalã la debitul nominal Q(n), în condiţii de operare continua şi intermitenta, fãrã depãşirea erorilor tolerate prevãzute la pct. 2.1.
1.6. Debitul minim [Q(min)]
Debitul minim Q(min) este debitul la care contorul de apa rece nu trebuie sa depãşeascã erorile tolerate prevãzute la pct. 2.1. Acesta este stabilit în funcţie de Q(n).
1.7. Intervalul de debit
Intervalul de debit al contorului de apa rece este delimitat de debitele maxim şi minim, Q(max) şi Q(min). Intervalul de debit al contorului de apa rece este împãrţit în doua zone, denumite zona superioarã şi zona inferioarã, cu erori tolerate diferite.
1.8. Debitul de tranzitie [Q(t)]
Debitul de tranzitie Q(t) este debitul care împarte zonele superioare şi inferioare ale intervalului de debit şi pentru care variatia erorilor tolerate, prevãzute la pct. 2.1, este discontinua.
1.9. Eroarea tolerata
Eroarea tolerata este limita erorii admise de prezenta norma de metrologie legalã CEE pentru aprobarea de model CEE şi pentru verificarea iniţialã CEE a contoarelor de apa rece.
1.10. Pierderea de presiune
Pierderea de presiune reprezintã diferenţa de presiune cauzatã de prezenta contorului de apa rece în circuit.

2. CARACTERISTICI METROLOGICE
2.1. Erori tolerate
Eroarea tolerata în zona inferioarã este ±5%, de la Q(min) inclusiv la Q(t) exclusiv.
2.2. Clase metrologice
Contoarele de apa rece sunt împãrţite, în funcţie de valorile debitelor Q(min) şi Q(t) definite mai sus, în 3 clase metrologice, conform tabelului urmãtor:


─────────────────────────────────────────────
Clasa metrologica Qn
< 15 mc/h ≥ 15 mc/h
─────────────────────────────────────────────
Clasa A
Q(min) 0,04 Q(n) 0,08 Q(n)
Q(t) 0,10 Q(n) 0,30 Q(n)
Clasa B
Q(min) 0,02 Q(n) 0,03 Q(n)
Q(t) 0,08 Q(n) 0,20 Q(n)
Clasa C
Q(min) 0,01 Q(n) 0,006 Q(n)
Q(t) 0,015 Q(n) 0,015 Q(n)
─────────────────────────────────────────────



3. CARACTERISTICI TEHNICE
3.1. Construcţie - prevederi generale
Contoarele de apa rece trebuie sa fie construite astfel încât:
1. sa asigure o funcţionare îndelungatã şi mijloace de evidentiere a accesului neautorizat;
2. sa fie conforme cu prevederile normei de metrologie legalã CEE, în condiţii normale de utilizare.
În situaţia în care contoarele de apa rece sunt supuse inversarii accidentale a sensului de curgere, ele trebuie sa reziste fãrã sa se deterioreze sau sa se schimbe proprietãţile lor metrologice şi, în acelaşi timp, trebuie sa înregistreze aceasta curgere în sens invers.
3.2. Materiale
Contoarele de apa rece trebuie sa fie realizate din materiale cu rezistenta şi stabilitate adecvate pentru destinaţia lor de utilizare. Acestea trebuie construite din materiale rezistente la coroziune interna şi externa normalã şi, dacã este necesar, trebuie protejate prin tratarea corespunzãtoare a suprafeţei acestora. Variatiile temperaturii apei în intervalul temperaturii de lucru nu trebuie sa afecteze materialele utilizate la construcţia contorului de apa rece.
3.3. Etanseitate - rezistenta la presiune
Contorul de apa rece trebuie sa reziste la presiunea pentru care este proiectat, denumita presiune maxima de lucru, fãrã defecte în funcţionare, scurgeri, infiltrari prin pereţi sau deformari permanente. Valoarea minima a acestei presiuni este de 10 bari.
3.4. Pierderea de presiune
Pierderea de presiune prin contorul de apa rece este determinata la incercarile de aprobare de model CEE şi nu trebuie sa depãşeascã 0,25 bari la debitul nominal şi 1 bar la debitul maxim.
Contoarele de apa rece se clasifica în 4 grupe, conform urmãtoarelor valori maxime ale pierderii de presiune: 1; 0,6; 0,3 şi 0,1 bari. Aceasta valoare este indicatã în certificatul de aprobare de model CEE.
3.5. Dispozitivul indicator
Dispozitivul indicator trebuie sa permitã, prin simpla juxtapunere a diferitelor elemente constituente, citirea sigura, uşoarã şi neambigua a volumului de apa mãsurat, exprimat în mc. Volumul este dat prin una dintre urmãtoarele variante:
a) poziţia unuia sau mai multor ace indicatoare pe o scara circulara;
b) afişarea unui rând de cifre consecutive, situate în linie în una sau mai multe ferestre;
c) o combinatie a sistemelor prevãzute la lit. a) şi b).
Metrul cub şi multiplii sãi sunt indicaţi cu culoarea neagra, iar submultiplii acestuia cu culoarea roşie.
Înãlţimea realã sau aparenta a cifrelor nu trebuie sa fie mai mica de 4 mm.
Pe indicatoarele digitale ale dispozitivului indicator, prevãzute la lit. b) şi c), deplasarea vizibila a tuturor cifrelor trebuie efectuatã de jos în sus, în sensul creşterii valorilor indicate. Avansarea unei cifre a decadei trebuie sa se termine în timp ce decada de valoare mai mica, imediat urmãtoare, se schimba de la 9 la 0; rola care arata cifrele cel mai puţin semnificative se poate deplasa continuu în cazul prevãzut la lit. c). Numãrul de mc trebuie sa fie indicat clar.
Dispozitivul de indicare cu ace indicatoare, prevãzut la lit. a) şi c), trebuie sa se roteasca în sensul acelor de ceasornic. Valoarea în mc pentru fiecare diviziune a scãrii trebuie sa fie exprimatã sub forma 10^n, în care n este un numãr întreg pozitiv, negativ sau zero, stabilindu-se astfel sistemul de decade consecutive. Fiecare parte a scãrii gradate trebuie sa aibã inscripţionat un factor de multiplicare (x 1000 - x 100 - x 10 - x 1 - x 0,1 - x 0,01 - x 0,001).
În cazul indicatoarelor cu cadran şi al celor digitale ale dispozitivului indicator:
- simbolul unitãţii mc trebuie sa fie inscripţionat pe cadran sau în imediata vecinãtate a indicatorului digital;
- elementul indicator cu cea mai rapida mişcare continua reprezintã elementul de control, iar valoarea diviziunii scãrii elementului de control reprezintã valoarea diviziunii scãrii de verificare. Acest element de control poate sa fie permanent sau poate sa fie montat temporar prin adãugarea unor piese detasabile. Aceste piese nu trebuie sa aibã influente semnificative asupra proprietãţilor metrologice ale contorului de apa rece.
Lungimea diviziunii scãrii de verificare nu trebuie sa fie mai mica de 1 mm şi mai mare de 5 mm. Scara de verificare trebuie sa fie alcãtuitã:
- din linii de aceeaşi grosime şi lungimi diferite, grosimea liniilor nedepasind un sfert din distanta dintre axele a doua linii consecutive; sau
- din benzi contrastante de latime constanta, egale cu lungimea diviziunii scãrii de verificare.
3.6. Numãrul de cifre al diviziunii scãrii de verificare şi valoarea diviziunii acesteia
Dispozitivul de indicare trebuie sa poatã inregistra un volum exprimat în mc, corespunzãtor a cel puţin 1.999 ore de funcţionare la debitul nominal, fãrã revenire la zero.
Valoarea diviziunii scãrii de verificare trebuie sa fie de forma 1 x 10^n, 2 x 10^n sau 5 x 10^n. În timpul verificãrii valoarea diviziunii scãrii de verificare trebuie sa fie astfel încât eroarea de mãsurare cauzatã de citirea contorului de apa rece sa nu depãşeascã 0,5% din volumul mãsurat (admiţând o eroare de citire mai mica decât jumãtate din valoarea celei mai mici diviziuni a scãrii de verificare), iar durata incercarii la debitul minim sa nu depãşeascã 1 1/2 ore.
Un dispozitiv suplimentar (stea, disc cu marcaje de referinta) poate fi atasat pentru a evidenţia miscarea dispozitivului de mãsurare înainte ca aceasta sa devinã clar vizibila pe indicator.
3.7. Dispozitivul de reglare
Contoarele de apa rece pot fi echipate cu un dispozitiv de reglare care sa permitã modificarea relatiei dintre volumul indicat şi valoarea adevarata a volumului trecut prin contorul de apa rece. Acest dispozitiv este obligatoriu pentru contoarele de apa rece care utilizeazã acţiunea vitezei apei asupra rotatiei partii mobile.
3.8. Dispozitiv de accelerare
Este interzisã utilizarea unui dispozitiv de accelerare pentru creşterea vitezei apei sub Q(min).

4. MARCAJE ŞI INSCRIPŢII
4.1. Inscripţii de identificare
Este obligatoriu pentru toate contoarele de apa rece sa conţinã clar şi lizibil, separat sau grupat, pe carcasa contorului de apa rece, pe cadranul indicatorului sau pe placuta de identificare urmãtoarele informaţii:
a) denumirea sau numele comercial al producãtorului ori marca sa comercialã;
b) clasa metrologica şi debitul nominal Q(n) în mc/h;
c) anul fabricaţiei şi numãrul de serie;
d) una sau doua sageti care sa indice sensul curgerii;
e) simbolul aprobãrii de model CEE;
f) presiunea maxima de lucru în bari, dacã aceasta poate depãşi 10 bari;
g) litera "V" sau "H" dacã contorul poate funcţiona corect numai în poziţie verticala (V) sau orizontala (H).
4.2. Aplicarea marcajelor de verificare CEE
Aplicarea marcajelor de verificare CEE se face pe carcasa contorului de apa rece, care este vizibila fãrã demontare.
4.3. Sigilarea
Contoarele de apa rece trebuie sa includã dispozitive de protecţie care pot fi sigilate astfel încât atât înainte, cat şi dupã instalarea corecta a contoarelor de apa rece, sa nu fie posibila demontarea sau modificarea acestora ori a dispozitivului lor de reglare fãrã deteriorarea dispozitivului de protecţie.

5. APROBAREA DE MODEL CEE
5.1. Procedura
Procedurii de aprobare de model CEE îi sunt aplicabile prevederile <>Hotãrârii Guvernului nr. 1.055/2001 privind condiţiile de introducere pe piata a mijloacelor de mãsurare.
5.2. Incercarile de model
Atunci când din analiza dosarului care însoţeşte cererea s-a constatat ca modelul este conform cerinţelor prezentei norme de metrologie legalã CEE, incercarile de laborator vor fi executate pe un numãr de contoare de apa rece, respectându-se urmãtoarele condiţii:
5.2.1. Numãrul de contoare de apa rece care trebuie încercate
Numãrul de contoare de apa rece care trebuie prezentate de producãtor pentru incercarile de model este dat în tabelul urmãtor:



────────────────────────────────────────────────────────
Debitul nominal Q(n) Numãrul de
(mc/h) contoare
de apa rece
────────────────────────────────────────────────────────
Pana la 5 inclusiv 10
Mai mare de 5 şi pana la 50 inclusiv 6
Mai mare de 50 şi pana la 1.000 inclusiv 2
Mai mare de 1.000 1
────────────────────────────────────────────────────────



5.2.2. Presiunea
Pentru incercarile de model prevãzute la pct. 5.2.4 presiunea la ieşire din contorul de apa rece trebuie sa fie astfel încât sa poatã preveni cavitatia.
5.2.3. Echipamentul de încercare
Contoarele de apa rece trebuie sa fie încercate individual astfel încât sa se evidentieze caracteristicile individuale ale acestora.
Laboratorul de metrologie care efectueazã incercarile trebuie sa asigure o eroare relativã tolerata la mãsurarea volumului de ± 0,2%, incluzând toate sursele de erori ale instalaţiei aprobate de Biroul Roman de Metrologie Legalã.
Eroarea tolerata este de ±5% la mãsurarea presiunii şi de ±2,5% la mãsurarea pierderii de presiune.
În timpul încercãrilor variatia relativã a debitelor nu trebuie sa depãşeascã 2,5% între Q(min) şi Q(t) şi 5% între Q(t) şi Q(max).
Echipamentul de încercare a contoarelor de apa rece trebuie sa fie aprobat de Biroul Roman de Metrologie Legalã.
5.2.4. Procedura de încercare
Incercarile cuprind operaţiile de mai jos, executate în urmãtoarea ordine:
1. încercarea de rezistenta la presiune;
2. determinarea curbelor de erori în funcţie de debit prin evaluarea efectului presiunii, în condiţii de instalare normale pentru acest tip de contor (secţiuni de conducta dreapta în amonte şi în aval de contor, strangulari, obstacole) specificate de producãtor;
3. determinarea pierderii de presiune;
4. încercarea la uzura accelerata.
Încercarea de rezistenta la presiune consta în doua etape:
a) contorul de apa rece trebuie sa suporte, fãrã scurgeri sau infiltrari prin pereţi, presiunea de 16 bari sau de 1,6 ori presiunea maxima de lucru aplicatã timp de 15 minute;
b) contorul de apa rece trebuie sa suporte, fãrã deteriorare sau blocare, presiunea de 20 bari sau de doua ori presiunea maxima de lucru aplicatã timp de 1 minut.
Rezultatele încercãrilor prevãzute la alin. (2) şi (3) trebuie sa prevadã numãrul de puncte care sa permitã trasarea curbelor pe întregul interval de debit.
Încercarea la uzura accelerata trebuie sa fie executatã astfel:



───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Perioada de
Debitul Debitul de Tipul de Numãrul de Durata funcţionare Durata
nominal Q(n) încercare încercare întreruperi pauzelor la debitul de functi-
(mc/h) (s) de onare-
încercare oprire (s)
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Q(n)≤ 10 Q(n) discontinua 100.000 15 15 secunde 0,15 [Q(n)]
cu un
minim de
1 secunda*)
2 Q(n) continua 100 h
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Q(n)> 10 Q(n) continua 800 h
2 Q(n) continua 200 h
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



-------------
*) [Q(n)] este un numãr egal cu valoarea lui Q(n)exprimat în mc/h.

Înaintea primei încercãri şi dupã fiecare serie de încercãri trebuie sa fie determinate erorile de mãsurare, cel puţin la urmãtoarele debite: Q(min), Q(t), 0,3 Q(n), 0,5 Q(n), 1 Q(n), 2 Q(n).
La fiecare încercare volumul de apa care trece prin contorul de apa rece trebuie sa fie suficient pentru a roti acul indicator sau tamburul scãrii de verificare cu una sau mai multe rotatii complete şi sa elimine efectele distorsiunilor ciclice.
5.2.5. Condiţii pentru aprobarea de model CEE
Modelul de contor de apa rece va fi aprobat dacã întruneşte urmãtoarele condiţii:
a) îndeplineşte prevederile administrative, tehnice şi metrologice din prezenta norma de metrologie legalã CEE şi din anexa la aceasta;
b) rezultatele încercãrilor prevãzute la pct. 5.2.4 alin. (1) - (3) demonstreaza conformitatea contorului de apa rece cu cerinţele specificate la cap. 2 şi 3 în ceea ce priveşte caracteristicile metrologice şi tehnice;
c) dupã fiecare încercare de uzura accelerata:
1. variatia erorilor fata de curba iniţialã nu depãşeşte 1,5% între Q(t) şi Q(max) şi 3% între Q(min) şi Q(t);
2. eroarea maxima a contorului de apa rece între Q(min) şi Q(t) este ± 6% şi între Q(t) şi Q(max) este ± 2,5%.

6. VERIFICARE INIŢIALĂ CEE
Verificarea iniţialã CEE se executa pe o instalatie aprobatã de Biroul Roman de Metrologie Legalã. Echipamentul şi condiţiile de încercare trebuie sa fie astfel încât verificarea sa poatã fi executatã în condiţii de siguranta. Cerinţele pct. 5.2.3 trebuie sa fie îndeplinite, dar contoarele de apa rece pot fi încercate şi în serie dacã este necesar. Dacã este folositã aceasta metoda presiunea la ieşire din ultimul contor de apa rece trebuie sa fie suficienta pentru a preveni cavitatia şi pot fi impuse mãsuri speciale pentru a preveni interferenta dintre contoarele de apa rece. Instalatia aprobatã de Biroul Roman de Metrologie Legalã poate include dispozitive automate, robinete de derivatie, reductoare de debit, iar circuitele de încercare dintre contoarele de apa rece supuse verificãrii şi vasele de mãsura trebuie sa fie etanse şi sa permitã verificarea în orice moment a pierderii de presiune.
Se poate utiliza orice tip de circuit de alimentare cu apa, iar în cazul existenţei unor circuite de încercare utilizate în paralel nu trebuie sa existe interferente care sa contravina prevederilor pct. 5.2.3.
Dacã vasul de mãsura are mai multe compartimente, pereţii de separare trebuie sa fie suficient de rigizi pentru a nu se modifica volumul compartimentelor cu mai mult de 0,2% atunci când compartimentele alãturate sunt complet goale.
Verificarea include încercarea de exactitate la cel puţin 3 debite:
a) între 0,9 Q(max) şi Q(max);
b) între Q(t) şi 1,1 Q(t);
c) între Q(min) şi 1,1 Q(min).
Prima încercare cuprinde determinarea pierderii de presiune, care trebuie sa fie mai mica decât valoarea indicatã în certificatul aprobãrii de model CEE.
Erorile tolerate sunt cele prevãzute la pct. 2.1.
La fiecare încercare volumul de apa care trece prin contorul de apa rece trebuie sa fie suficient de mare pentru a roti acul indicator sau tamburul pe scara de verificare cu una sau mai multe rotatii complete şi sa elimine efectele distorsiunii ciclice.
Dacã toate erorile determinate sunt de acelaşi semn, contorul de apa rece trebuie sa fie reglat astfel încât nici o eroare sa nu depãşeascã jumãtate din eroarea tolerata.

---------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016