Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 136 din 26 aprilie 2006  privind stabilirea conditiilor speciale pentru importul de fistic si de anumite produse derivate din fistic, originare ori expediate din Iran    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 136 din 26 aprilie 2006 privind stabilirea conditiilor speciale pentru importul de fistic si de anumite produse derivate din fistic, originare ori expediate din Iran

EMITENT: AUTORITATEA NATIONALA PENTRU PROTECTIA CONSUMATORILOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 425 din 17 mai 2006

Având în vedere prevederile <>art. 4 alin. (5) din Legea nr. 150/2004 privind siguranţa alimentelor şi a hranei pentru animale, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
ţinând cont de prevederile <>art. 10 lit. b) din Ordonanţa Guvernului nr. 42/2004 privind organizarea activitãţii sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, aprobatã cu modificãri prin <>Legea nr. 215/2004 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi de prevederile <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 97/2001 privind reglementarea producţiei, circulaţiei şi comercializãrii alimentelor, aprobatã cu modificãri prin <>Legea nr. 57/2002 ,
în temeiul prevederilor art. 3 alin. (3) şi ale <>art. 4 alin. (3) din Hotãrârea Guvernului nr. 130/2006 privind organizarea şi funcţionarea Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi a unitãţilor din subordinea acesteia, ale <>art. 9 alin. (6) din Hotãrârea Guvernului nr. 155/2005 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii, Pãdurilor şi Dezvoltãrii Rurale, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, ale <>art. 7 alin. (4) din Hotãrârea Guvernului nr. 168/2005 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sãnãtãţii, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi ale <>art. 4 alin. (4) din Hotãrârea Guvernului nr. 755/2003 privind organizarea Autoritãţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
vãzând Referatul de aprobare nr. 41.118 din 16 noiembrie 2005, întocmit de Direcţia generalã siguranţa alimentelor din cadrul Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor,

preşedintele Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, ministrul agriculturii, pãdurilor şi dezvoltãrii rurale, ministrul sãnãtãţii şi preşedintele Autoritãţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor emit prezentul ordin.

ART. 1
(1) Importul de fistic şi de anumite produse derivate din fistic, originare ori expediate din Iran, este permis numai dacã transportul este însoţit de rezultatele prelevãrilor oficiale de probe şi ale analizelor, precum şi de un certificat de sãnãtate elaborat în conformitate cu modelul prezentat în anexa nr. 1, completat, semnat şi verificat de cãtre un reprezentant al Ministerului Sãnãtãţii din Iran. Certificatul de sãnãtate este valabil, pentru realizarea importului, 4 luni de la data emiterii sale.
(2) Categoriile de produse prevãzute la alin. (1) sunt:
a) fistic ce se încadreazã la codul CN 0802 50 00;
b) fistic prãjit care se încadreazã la codurile CN 2008 19 13 şi CN 2008 19 93.
ART. 2
(1) Produsele menţionate la art. 1 alin. (2) sunt importate numai prin unul dintre punctele de trecere a frontierei de stat în care este organizat controlul vamal al Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor.
(2) De la data aderãrii României la Uniunea Europeanã, produsele la care se face referire la art. 1 alin. (2) se importã în Uniunea Europeanã prin unul dintre punctele de intrare în Comunitate aprobate de Comisie în acest sens.
ART. 3
Fiecare import al produselor menţionate la art. 1 alin. (2) se identificã printr-un cod care corespunde codului de pe certificatul de sãnãtate şi de pe raportul care îl însoţeşte şi care conţine rezultatele prelevãrilor oficiale de probe şi ale analizelor menţionate în art. 1 alin. (1).
ART. 4
Inspectorii oficiali din posturile de inspecţie la frontierã ale Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor asigurã, prin controlul documentelor, cã importul produselor menţionate la art. 1 alin. (2) respectã cerinţele prevãzute în certificatul de sãnãtate, precum şi rezultatele prelevãrilor de probe menţionate în art. 1 alin. (1).
ART. 5
(1) Inspectorii oficiali din posturile de inspecţie la frontierã ale Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor asigurã împreunã cu autoritatea sanitarã veterinarã şi pentru siguranţa alimentelor teritorialã prelevarea de probe prin metoda randomizãrii din fiecare import de produse menţionate la art. 1 alin. (2), pentru analiza de aflatoxinã B1 şi aflatoxinã totalã, înainte de punerea pe piaţã a acestora.
(2) Analizele se realizeazã în secţiile zonale de control al reziduurilor şi în Institutul de Igienã şi Sãnãtate Publicã Veterinarã, subordonate Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, precum şi în alte laboratoare acreditate conform standardelor ISO.
ART. 6
(1) Direcţiile sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti, precum şi alte laboratoare acreditate conform standardelor ISO înainteazã Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, la fiecare 3 luni, un raport cuprinzând rezultatele analitice ale controalelor oficiale ale importurilor de fistic sau produse derivate din fistic, originare ori expediate din Iran.
(2) Autoritatea Naţionalã Sanitarã Veterinarã şi pentru Siguranţa Alimentelor înainteazã Comisiei, la fiecare 3 luni, un raport al rezultatelor analitice ale controalelor oficiale privind importurile produselor menţionate la art. 1 alin. (2). Acest raport se înainteazã în prima lunã a trimestrului urmãtor (aprilie, iulie, octombrie şi ianuarie).
ART. 7
(1) Orice import care este subiectul prelevãrii de probe şi analize este reţinut la depozitele de destinaţie, înainte de punerea produselor pe piaţã, pentru maximum 15 zile lucrãtoare.
(2) De la data aderãrii României la Uniunea Europeanã reţinerea importurilor la care se face referire la art. 1 alin. (1) va fi efectuatã la punctele de intrare în Comunitate sau la depozitele de destinaţie.
(3) Dupã efectuarea analizelor, direcţiile sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti elibereazã un document oficial însoţitor ce stabileşte faptul cã importul a fãcut obiectul prelevãrii oficiale de probe şi analize, anexând rezultatele analizei, respectiv buletinul de analizã.
ART. 8
În cazul în care un import este divizat, copii ale certificatului de sãnãtate şi ale documentelor însoţitoare la care se face referire la art. 1 alin. (1) şi la art. 7 alin. (1), certificate de autoritatea competentã din statul membru pe teritoriul cãruia a avut loc divizarea, respectiv România, dacã divizarea a avut loc pe teritoriul României, trebuie sã însoţeascã fiecare diviziune a transportului pânã la şi inclusiv la etapa vânzãrii angro.
ART. 9
Prezentul ordin este revizuit permanent în lumina informaţiilor şi garanţiilor oferite de autoritãţile competente din Iran şi pe baza rezultatelor testelor efectuate de statele membre, respectiv de laboratoarele Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, precum şi de alte laboratoare acreditate conform standardelor ISO, dacã testele au fost realizate de România, pentru a se stabili dacã condiţiile speciale impuse de art. 1 alin. (1) oferã un nivel suficient de garantare a siguranţei alimentare pe teritoriul României.
ART. 10
(1) Prevederile prezentului ordin sunt obligatorii pentru toţi importatorii şi distribuitorii de astfel de produse.
(2) Cheltuielile pentru prelevarea probelor, efectuarea analizelor, depozitarea şi eliberarea documentelor însoţitoare vor fi suportate de cãtre importatori.
(3) Toate cheltuielile pentru mãsurile luate de Autoritatea Naţionalã Sanitarã Veterinarã şi pentru Siguranţa Alimentelor, prin direcţiile sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti, precum şi prin inspectorii oficiali din posturile de inspecţie la frontierã ale acesteia, privind transporturile neconforme de fistic şi de anumite produse derivate din fistic, originare ori provenind din Iran, vor fi suportate de cãtre importatori.
ART. 11
Autoritatea Naţionalã Sanitarã Veterinarã şi pentru Siguranţa Alimentelor, prin direcţiile sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti, precum şi prin inspectorii oficiali din posturile de inspecţie la frontierã ale acesteia, va duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
ART. 12
Anexele nr. 1 şi 2 fac parte integrantã din prezentul ordin.
ART. 13
La data intrãrii în vigoare a prezentului ordin se abrogã Ordinul preşedintelui Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, al ministrului agriculturii, pãdurilor şi dezvoltãrii rurale, al ministrului sãnãtãţii şi al preşedintelui Autoritãţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor nr. 40/591/1.071/217/2004 privind stabilirea mãsurilor speciale pentru importul de fistic şi de anumite produse derivate din fistic, care provin din Iran sau care sunt expediate din Iran, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 859 din 20 septembrie 2004.
ART. 14
Prezentul ordin transpune Decizia Comisiei Europene nr. 85/2005 ce impune condiţii speciale la importul fisticului şi anumitor produse derivate din fistic, originare ori expediate din Iran, publicatã în Jurnalul Oficial al Comunitãţilor Europene (JOCE) nr. L 30 din 3 februarie 2005.
ART. 15
(1) Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi va intra în vigoare în termen de 30 de zile de la data publicãrii.
(2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1):
a) prevederile art. 2 alin. (1), precum şi cele din anexa nr. 1 se aplicã pânã la data aderãrii României la Uniunea Europeanã;
b) prevederile art. 6 alin. (2), precum şi cele din anexa nr. 2 intrã în vigoare la data aderãrii României la Uniunea Europeanã.

Preşedintele Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare
şi pentru Siguranţa Alimentelor,
Ion Agafiţei

Ministrul sãnãtãţii,
Gheorghe Eugen Nicolãescu

Ministrul agriculturii, pãdurilor şi dezvoltãrii rurale,
Gheorghe Flutur

Preşedintele Autoritãţii Naţionale
pentru Protecţia Consumatorilor,
Cãtãlin Florin Teodorescu


ANEXA 1

CERTIFICAT DE SĂNĂTATE
Health Certificate

pentru importul de fistic şi al unor produse derivate din fistic
for the importation of pistachios and certain products derived from pistachios

originare ori provenind din Iran
originating in, or consigned from Iran

Codul importului ..................... Numãrul certificatului ..............
Consignment Code ..................... Certificate No. .....................

În conformitate cu prevederile Ordinului preşedintelui Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. ..../2006 privind stabilirea condiţiilor speciale pentru importul de fistic încadrat la codul CN 0802 50 00 şi fisticului prãjit încadrat la codul CN 2008 19 13 şi CN 2008 1993, originar ori expediat din Republica Iran.
According to the provisions of European Commission Decision 2004/.../EC imposing special conditions on the import of pistachios falling within CN code 0802 50 00 and roasted pistachios falling within CN codes 2008 19 13 and 2008 19 93 originating in or consigned from the republic of Iran.

.................................................................
.................................................................
(Autoritatea pentru Sãnãtate sub controlul
direct al Ministerul Sãnãtãţii din Republica
Islamicã din Iran)
the (Health authority under direct control of
Ministry of Health, Islamic Republic of Iran)

CERTIFICĂ
CERTIFIES

faptul cã fisticul din prezentul import, cu numãrul de
cod.............(se completeazã numãrul codului importului)
that the pistachios of this consignment, Code
No. ...............(Insert Consignment Code No.)

compus din: ..............................................................
composed of: ............................................................
(descrierea expedierii de marfã: produsul, numãrul şi tipul de
ambalaj, greutatea brutã sau netã)
(description of consignment. product,
number and type of packages, gross or net weight)

îmbarcat la............(locul de îmbarcare)...........
embarked at............(embarkation place)............
de cãtre .........(identificarea transportatorului).........
by ............(identification of transporter)..............

cu destinaţia ..........(locul şi ţara de destinaţie)..............
going to .............(place and country of destination)...........

care provine de la .......(numele şi adresa unitãţii)............
which comes from the establishment ....(name and address of establishment)....

a fost produs, sortat, manevrat, procesat, împachetat şi
transportat în conformitate cu bunele practici de igienã,

have been produced, sorted, handled, processed,
packged and transported in line with good hygiene practices

Din acest import. .................... (numãrul de probe) probe de fistic au fost preluate la data de .............. au fost supuse analizei de laborator la data de...................... la .......(numele laboratorului)....., laboratorul Ministerului Sãnãtãţii al Republicii Islamice Iran, pentru a se determina nivelul de contaminare cu aflatoxinã B1 şi cu aflatoxinã totalã iar detaliile prelevãrii de probe, ale metodelor de analizã utilizate şi toate rezultatele obţinute sunt ataşate.
From this consignment, .......... (number of samples) samples of pistachios were taken on ......(date)...., subjected to laboratory analysis on ................ (date) in the ........(name of laboratory)......, laboratory of the Ministry of Health, Islamic Republic of Iran, to determine the level of aflatoxin B1 and level of total aflatoxin contamination, and the details of sampling, methods of analysis used and all results are attached.

Realizat la.......... (localitatea), la data de.............
Done at ............ on....................................

Ştampila şi semnãtura
Stamp and signature of

Reprezentantului Ministerului Sãnãtãţii din Republica Islamicã Iran
Representative of the Ministry of Health, Islamic Republic of Iran


ANEXA 2

CERTIFICAT DE SĂNĂTATE
Health Certificate

pentru importul de fistic şi al unor produse derivate din fistic
for the importation of pistachios and certain products derived from pistachios

originare ori provenind din Iran
originating in, or consigned from Iran

Codul importului ..................... Numãrul certificatului ..............
Consignment Code ..................... Certificate No. .....................

În conformitate cu prevederile Deciziei Comisiei Europene 2004/..../EC privind stabilirea condiţiilor speciale pentru importul de fistic încadrat la codul CN 0802 50 00 şi fisticului prãjit încadrat la codul CN 2008 19 13 şi CN 2008 1993, originar ori expediat din Republica Iran.
According to the provisions of European Commission Decision 2004/.../EC imposing special conditions on the import of pistachios falling within CN code 0802 50 00 and roasted pistachios falling within CN codes 2008 19 13 and 2008 19 93 originating in or consigned from the republic of Iran.

................................................................
.................................................................
(Autoritatea pentru Sãnãtate sub controlul
direct al Ministerul Sãnãtãţii din Republica
Islamicã din Iran)
the (Health authority under direct control of
Ministry of Health, Islamic Republic of Iran)

CERTIFICĂ
CERTIFIES

faptul cã fisticul din prezentul import, cu numãrul de
cod.............(se completeazã numãrul codului importului)
that the pistachios of this consignment, Code
No. ...............(Insert Consignment Code No.)

compus din: ..............................................................
..........................................................................
composed of: ............................................................
..........................................................................
(descrierea expedierii de marfã: produsul, numãrul şi tipul de
ambalaj, greutatea brutã sau netã)
(description of consignment. product,
number and type of packages, gross or net weight)

îmbarcat la...........(locul de îmbarcare)..........
embarked at...........(embarkation place)...........
de cãtre .........(identificarea transportatorului).........
by ............(Identification of transporter)..............

cu destinaţia ..........(locul şi ţara de destinaţie)..............
going to .............(place and country of destination)...........

care provine de la .......(numele şi adresa unitãţii)............
which comes from the establishment ....(name and address of establishment)....

a fost produs, sortat, manevrat, procesat, împachetat şi
transportat în conformitate cu bunele practici de igienã,

have been produced, sorted, handled, processed,
packged and transported in line with good hygiene practices

Din acest import. .................... (numãrul de probe) probe de fistic au fost preluate la data de .............. au fost supuse analizei de laborator la data de...................... la .......(numele laboratorului)....., laboratorul Ministerului Sãnãtãţii al Republicii Islamice Iran, pentru a se determina nivelul de contaminare cu aflatoxinã B1 şi cu aflatoxinã totalã iar detaliile prelevãrii de probe, ale metodelor de analizã utilizate şi toate rezultatele obţinute sunt ataşate.
From this consignment, .......... (number of samples) samples of pistachios were taken on ......(date)...., subjected to laboratory analysis on ................ (date) in the ........(name of laboratory)......, laboratory of the Ministry of Health, Islamic Republic of Iran, to determine the level of aflatoxin B1 and level of total aflatoxin contamination, and the details of sampling, methods of analysis used and all results are attached.

Realizat la.......... (localitatea), la data de.............
Done at ............ on....................................

Ştampila şi semnãtura
Stamp and signature of

Reprezentantului Ministerului Sãnãtãţii din Republica Islamicã Iran
Representative of the Ministry of Health, Islamic Republic of Iran

-----------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016