Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 126 din 18 februarie 2004  pentru aprobarea modelului de contract-cadru de gestionare a fondurilor de vanatoare specifice fiecarei categorii de gestionari prevazute de   Legea fondului cinegetic si a protectiei vanatului nr. 103/1996 , republicata    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 126 din 18 februarie 2004 pentru aprobarea modelului de contract-cadru de gestionare a fondurilor de vanatoare specifice fiecarei categorii de gestionari prevazute de Legea fondului cinegetic si a protectiei vanatului nr. 103/1996 , republicata

EMITENT: MINISTERUL AGRICULTURII, PADURILOR, APELOR SI MEDIULUI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 188 din 4 martie 2004

În temeiul prevederilor art. 8 alin. (1) lit. b) şi ale art. 51 alin. (1) din <>Legea fondului cinegetic şi a protecţiei vânatului nr. 103/1996 , republicatã,
în baza prevederilor art. 5 alin. (1) pct. II lit. j) şi ale <>art. 11 alin. (6) din Hotãrârea Guvernului nr. 739/2003 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii, Pãdurilor, Apelor şi Mediului,

ministrul agriculturii, pãdurilor, apelor şi mediului emite urmãtorul ordin:

ART. 1
Se aprobã modelul contractului-cadru de gestionare a fondurilor de vânãtoare specifice fiecãrei categorii de gestionari prevãzute de <>Legea fondului cinegetic şi a protecţiei vânatului nr. 103/1996 , republicatã, prevãzute în anexele nr. 1-4 care fac parte integrantã din prezentul ordin.
ART. 2
(1) Pentru fiecare fond de vânãtoare se încheie contract de gestionare specific fiecãrei categorii de gestionari prevãzute de lege între autoritatea publicã centralã care rãspunde de silviculturã, prin structurile sale teritoriale de specialitate, şi gestionar.
(2) Clauzele contractuale pot fi modificate dupã încheierea contractului de gestionare a fondurilor de vânãtoare, prin încheierea unui act adiţional la acesta, în conformitate cu reglementãrile legale în vigoare.
ART. 3
(1) La data intrãrii în vigoare a prezentului ordin, Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 62/2001 pentru aprobarea contractelor-cadru de gestionare pentru fiecare categorie de gestionari prevãzutã de <>Legea fondului cinegetic şi a protecţiei vânatului nr. 103/1996 , cu modificãrile ulterioare, precum şi orice alte dispoziţii contrare îşi înceteazã aplicabilitatea.
(2) Contractele de gestionare a fondurilor de vânãtoare încheiate în baza prevederilor Ordinului ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 62/2001 rãmân în vigoare pânã la expirarea termenelor prevãzute de acestea, iar aducerea acestora la forma şi conţinutul celor prevãzute în anexele nr. 1-4 se va face prin încheierea de acte adiţionale.
ART. 4
Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Ministrul agriculturii,
pãdurilor, apelor şi mediului,
Ilie Sârbu

Bucureşti, 18 februarie 2004.
Nr. 126.


ANEXA 1

CONTRACT
de gestionare a fondului de vânãtoare
nr. ....... denumit ...... din judetul ........

CAPITOLUL I
Pãrţile contractante

Art. 1*). - ......, cu sediul in ... str. .....nr. .... judeţul ........ prin reprezentanţii sãi legali, având cod fiscal ............. denumit in continuare administrator, si
Art. 2**). - ......, cu sediul in ......., reprezentata prin, ...... director, si ......, contabil şef, denumita in continuare gestionar, având contul nr. ...... deschis la .......
In temeiul <>Legii fondului cinegetic si a protecţiei vânatului nr. 103/1996 , republicata, se încheie prezentul contract de gestionare a fondului de vânãtoare.

CAPITOLUL II
Obiectul contractului

Art. 3. - (1) Administratorul atribuie, in condiţiile stabilite prin acest contract, gestiunea fondului de vânãtoare nr. ..... denumit ...... situat in judeţul ......., in suprafaţa de ha, având limitele marcate si descrise in schiţa fisei fondului de vânãtoare, anexata, aprobata prin <>Ordinul nr. 193/2002 al ministrului agriculturii, alimentaţiei si pãdurilor privind reactualizarea delimitãrii fondului cinegetic al României in fonduri de vânãtoare, cu modificãrile ulterioare, gestionarului, care se obliga sa respecte toate clauzele înscrise in acesta.
(2) Dreptul de a gestiona acest fond de vânãtoare aparţine exclusiv gestionarului si nu poate fi închiriat, cedat sau înstrãinat.
(3) Contractul asigura gestionarului dreptul de a valorifica in fiecare an cotele de extras aprobate la principalele specii de vânat si de a folosi pentru vânãtoare, in condiţiile legii, terenurile ce sunt arondate fondului de vânãtoare.
Art. 4. - Suprafeţele cuprinse in interiorul fondului de vânãtoare, structura acestora pe destinaţii, folosinţe si proprietãţi, precum si efectivele de vânat evaluate in primãvara anului ....... instalaţiile, amenajãrile si construcţiile vanatoresti sunt cele pe care gestionarul le primeşte in folosinţa, o data cu preluarea fondului de vânãtoare, de la .......... .
Art. 5. - Din cadrul suprafeţei productive cinegetic, se stabileşte si se declara zona de protecţie pentru vânat (circa 10% din cea totala), in suprafaţa de ....... ha, ale cãrei limite sunt marcate pe schiţa fondului de vânãtoare, anexata, zona in care pasunatul este interzis, precum si deranjarea vânatului in perioadele de creştere a progeniturii.
______________
*) Autoritatea publica centrala care rãspunde de silvicultura prin structurile teritoriale de specilalitate
**) Organizaţiile vanatoresti sau Regia Naţionala a Pãdurilor ori, in cazul in care sunt împuternicite pentru încheierea acestora, direcţiile silvice,

CAPITOLUL III
Obligaţiile si responsabilitãţile partilor

Art. 6. - Administratorul
(1) Sa asigure predarea fondului de vânãtoare de la vechiul gestionar noului gestionar, pe baza de protocol, precum si construcţiile si instalaţiile existente in suprafaţa acestuia in condiţiile legii, dupã verificarea in teren.
(2)* a) Sa asigure, in conformitate cu prevederile art. 15 alin. (3) din <>Legea fondului cinegetic si a protecţiei vânatului nr. 103/1996 , republicata, in pãdurile proprietate de stat, prin Regia Naţionala a Pãdurilor - Direcţia Silvica ....., cu titlu de folosinţa gratuita pe durata derulãrii contractului, terenuri libere de vegetaţie forestiera incadrate conform amenajamentului silvic la categoria de folosinţa "terenuri destinate hranei vânatului - V" in suprafaţa de ...... ha, pentru a fi folosite la producerea si depozitarea hranei vânatului.

____________
*) Prevederile referitoare la reducerea tarifului de gestionare a fondului de vânãtoare nu se aplica in cazul Regiei Naţionale a Pãdurilor.

b) In cazul in care direcţia silvica nu asigura in fiecare an suprafaţa prevãzuta in amenajamentul silvic pentru hrana vânatului, cuantumul tarifului ce trebuie plãtit de cãtre gestionar direcţiei silvice se diminueazã cu procentul de neasigurare a suprafeţei menţionate.
(3) Sa comunice gestionarului, in timp util, reglementãrile emise in baza atribuţiilor stabilite prin lege, referitoare la organizarea si practicarea vânãtorii, la modificarea perioadelor de vânãtoare, sau alte instrucţiuni, precum si efectivele optime aprobate de cãtre acesta pentru proncipalele specii de vânat.
(4) Sa comunice gestionarului datele la care trebuie sa organizeze acţiunile de evaluare a vânatului, sa verifice prin sondaje modul cum acesta le efectueazã si sa dispunã refacerea lucrãrilor, atunci când constata nerespectarea reglementarilor in vigoare.
(5) Pe baza datelor din evaluare, sa stabileascã si sa comunice gestionarului, anual, cotele de extras aprobate pentru fiecare specie de vânat.
(6) Sa transmitã gestionarului orice informaţii utile de care dispune si, indeosebi, pe cele care se refera la apariţia unor epizooti, agenţi sau factori dãunãtori vânatului.
(7) Sa analizeze si, in mãsura posibilitãţilor, sa asigure, la solicitarea gestionarului, asistenta tehnica de specialitate pentru optimizarea modului de gospodãrire a fondului de vânãtoare.
(8) Sa reactualizeze periodic situaţia proprietãţii funciare din cuprinsul fondului de vânãtoare, in vederea achitãrii de cãtre gestionar a tarifului de folosinţa.
(9) Sa coordoneze la solicitarea gestionarului, acţiunile necesare in vederea ameliorãrii fondului genetic al populaţiilor de vânat, refacerii potenţialului de vânãtoare afectat de calamitãţi naturale, prevenirii si combaterii braconajului.
(10) Sa isi exercite cu buna-credinta drepturile si îndatoririle care ii revin, potrivit legii, in calitate de administrator.
Art. 7. - Gestionarul
(1) Sa asigure, prin personal de specialitate, preluarea pe baza de protocol a fondului de vânãtoare, a efectivelor de vânat, a construcţiilor si instalaţiilor vanatoresti, inscrise in fisa fondului de vânãtoare anexata, destinate hranirii, ocrotoririi si valorificãrii vânatului, si sa asigure întreţinerea acestora in condiţii bune.
(2) Sa identifice pe teren limitele fondului de vânãtoare si ale zonei de protecţie si sa le aducã la cunoştinţa tuturor membrilor sãi.
(3) Sa preia, daca este cazul, de la vechiul gestionar, prin cumpãrare la valoarea reala, bunurile patrimoniale existente pe fondul de vânãtoare,
(4) Sa respecte toate reglementãrile legale emise de administrator referitoare la gospodãrirea fondului de vânãtoare si a vânatului, la organizarea si practicarea vânãtorii, la restrângerea sau extinderea sezoanelor de vânãtoare si la cotele anuale de extras aprobate.
(5) Sa asigure paza fondului cu personal de specialitate angajat pe perioada nedeterminata pe care sa ii doteze corespunzãtor pentru prevenirea si combaterea braconajului.
(6) Sa foloseascã, numai in scopul pentru care au fost destinate, suprafeţele din fondul forestier puse in mod gratuit la dispoziţie pentru asigurarea hranei vânatului, sa intretina in stare de funcţionare toate instalaţiile vanatoresti preluate sau construite.
(7) Sa asigure anual, pe baza de documente, urmãtoarele cantitãţi minime de hrana complementara, prin administrarea cãreia sa previnã producerea unor pierderi la principalele specii de vânat astfel:
a) furaje fibroase (fân, lucerna, frunzare): cate 75 kg pentru fiecare exemplar de cerb comun sau cerb lopatar, cate 25 kg pentru fiecare cãprior si cate 1,5 kg pentru fiecare iepure;
b) furaje concentrate (cereale, seminţe si fructe, furaje combinate, etc.) sau suculente: pentru fiecare exemplar de cerb comun si cerb lopatar cate 25 kg, pentru fiecare mistreţ cate 60 kg si pentru fazan si potarniche cate 6 kg;
c) suculente, in aceleaşi cantitãţi ca la furajele concentrate prevãzute la lit. b).
(8) Cantitãţile prevãzute la alin. (7) nu cuprind necesarul de hrana ce se poate administra in teren, in scopul abaterii vânatului de la frecventarea culturilor agricole, pentru prevenirea pagubelor.
(9) In scopul administrãrii hranei complementare, la locurile frecventate de vânat in perioada de iarna, in afara de construcţiile si instalaţiile vanatoresti existente la data preluãrii, se vor mai construi si altele, astfel ca pana la data de ....... sa fie completat necesarul stabilit in funcţie de efectivele optime, corespunzãtor numãrului menţionat in fisa fondului de vânãtoare, anexata la contract, inscris in prima coloana din tabelul nr. 6. Pana la aceeaşi data se vor completa pe schiţa fondului de vânãtoare toate instalaţiile vanatoresti, care se vor numerota pe schiţa si pe teren, cu vopsea de ulei, in scopul întreţinerii si verificãrii lor in mod corespunzãtor. Amplasarea lor se va face in locurile solicitate de gestionar, pe baza unui studiu, dupã avizarea lor de cãtre administrator, cu acordul proprietarului de teren.
(10) Sa asigure si sa organizeze evaluarea efectivelor de vânat ori de cate ori este necesar in decursul anului, conform reglementarilor emise de administrator.
(11) Sa practice vânãtoarea sau orice alta activitate care are ca scop dobândirea vânatului, in limitele cotelor de extras aprobate, numai in conformitate cu legea si cu normele emise in acest scop. Sa asigure prin masurile luate realizarea si menţinerea efectivelor la nivel optim, iar la speciile purtãtoare de trofeu, prin extrageri selectiv efectuate, sa ridice calitatea trofeelor.
(12) Sa populeze fondul de vânãtoare cu unele specii de vânat pe baza unor studii intocmite de gestionar si avizate de administrator, in scopul ridicãrii potenţialului cinegetic si al ameliorãrii fondului genetic al vânatului existent, se angajeazã sa facã periodic, la solicitarea administratorului, populari pe acest fond de vânãtoare, dupã specificul fondului, cu cãprior sau cerb comun sau cerb lopatar ori capra neagra.
(13) Sa nu dãuneze, prin organizarea si practicarea vânãtorii sau prin modul de gospodãrire a fondului de vânãtoare, folosinţei de baza a terenului si sa suporte, in condiţiile legii, toate pagubele produse fata de terţi.
(14) Sa ia masuri pentru prevenirea producerii de cãtre vânat a unor pagube la culturile agricole, silvice sau animalelor domestice si sa suporte pagubele, in cazul nerespectarii prevederilor legale.
(15) Sa facã demersurile legale necesare pentru sancţionarea de cãtre organele in drept a cazurilor de braconaj descoperite, precum si la apariţia oricãrui factor dãunãtor potenţialului cinegetic: epizootii, calamitãţi naturale etc.
(16) Sa acţioneze ori de cate ori este nevoie si cu toate mijloacele de care dispune, inclusiv la solicitarea justificata a administratorului, pentru prevenirea si combaterea actelor de braconaj sau pentru diminuarea efectelor unor factori negativi care acţioneazã asupra vânatului.
(17) Sa completeze, sa transmitã la termenele fixate si sa tina la zi evidentele statistice prevãzute de sistemul informaţional, ca de exemplu: fisa fondului de vânãtoare sau alte informaţii in legãtura cu acest fond de vânãtoare solicitate de administrator.
(18) Sa se prezinte, prin personal specializat si imputernicit, ori de cate ori este solicitat, la data si in locul stabilite de administrator, pentru a participa la controlul modului de gospodãrire a fondului de vânãtoare, si sa aplice, in termenele menţionate in procesul-verbal de control, toate masurile legal stabilite de administrator potrivit legii si prezentului contract.
(19) Sa isi exercite cu buna credinţa toate obligaţiile si drepturile prevãzute de prezentul contract.
(20) Sa retina, in vederea anularii, dupã caz, permisele de vânãtoare ale persoanelor care au sãvârşit pe acest fond de vânãtoare fapte contravenţionale sau infracţionale prevãzute de <>Legea nr. 103/1996 , republicata.

CAPITOLUL IV
Termenele contractuale

Art. 8. - Prezentul contract se incheie pe o perioada de 10 ani, respectiv de la ...., la ............. .

CAPITOLUL V
Modalitãţile de plata a sumelor datorate pentru folosirea fondului de vânãtoare

Art. 9*). - (1) Tariful anual care trebuie plãtit de cãtre gestionar pentru folosirea acestui fond de vânãtoare, stabilit in conformitate cu reglementãrile legale in vigoare, este in suma de ........ lei, si are urmãtoarea componenta, determinata in funcţie de natura proprietãţii terenurilor din cuprinsul fondurilor de vânãtoare:

_______________
*) Se reactualizeazã in funcţie de noile suprafeţe, determinate de deţinãtori/proprietari ai terenurilor pe care este arondat fondul de vânãtoare, proporţional cu suprafeţele înscrise in fisa fondului de vânãtoare, in conformitate cu instrucţiunile emise de cãtre autoritaeta publica centrala care rãspunde de silvicultura.

a) .......... lei, corespunzãtor suprafeţelor de pãdure proprietate publica a statului;
b) .......... lei, corespunzãtor celorlalte suprafeţe de teren pe care este arondat fondul de vânãtoare, altele decât suprafeţele de pãdure proprietate publica a statului.
(2) Achitarea acestui tarif de cãtre gestionar se va face dupã cum urmeazã:
a) 50% din suma prevãzuta la lit. a) si b) - in contul constituit la .........*), nr. ....... deschis la Direcţia Generala de Trezorerie si Contabilitate Publica a Municipiului Bucureşti;

________
*) autoritatea publica centrala care rãspunde de silvicultura

b) 50% din suma prevãzuta la lit. a) - Regiei Naţionale a Pãdurilor;
c) 50% din suma prevãzuta la lit. b)- proporţional, funcţie de suprafaţa, deţinãtorilor sau proprietarilor terenurilor pe care este arondat fondul de vânãtoare, in cazul suprafeţelor mai mari de 100 ha, sau bugetelor locale, in cazul suprafeţelor mai mici de 100 ha
(3) Tariful prevãzut la alin. (1) se indexeazã anual cu rata inflaţiei, in baza unei comunicãri in scris.
(4) In cazul in care natura proprietãţii asupra terenurilor pe care s-a constituit fondul de vânãtoare se schimba, gestionarul este obligat sa recalculeze sumele datorate fiecãruia dintre cei prevãzuţi la alin. (2).
(5) Plata tarifelor prevãzute la alin. (1) se va face in doua transe egale, pana la data de 31 martie si, respectiv 30 septembrie a fiecãrui an.
(6) Destinaţia tarifelor prevãzute la alin. (2) se reactualizeazã ori de cate ori intervin modificãri in forma de proprietate a terenului.
(7) Tariful prevãzut la alin. (1) nu include TVA. Achitarea tarifului de gestionare a fondului de vânãtoare, cãtre beneficiarii prevãzuţi de lege ai cotelor-parte din acest tarif se va face in baza facturilor fiscale emise de aceştia, in conformitate cu reglementãrile legale in vigoare.
Art. 10. - Neplata in termenele prevãzute a sumelor datorate fiecãrei pãrţi genereazã penalizãri de 0,12%/zi de întârziere din suma neachitata.

CAPITOLUL VI
Alte clauze

<>Art. 11. - Prezentul contract se completeazã cu prevederile Legii nr. 103/1996 , republicata, si cu cele ale reglementarilor emise de cãtre administrator in scopul aplicãrii legii sau al ocrotirii faunei sãlbatice.
Art. 12. - (1) Oprirea totala sau parţiala ca perioada a vânãtorii la toate speciile de vânat pe acest fond de vânãtoare, stabilita de administrator, cu respectarea legii, ii exonereazã pe gestionar de plata tarifelor de gestionare, total sau parţial, dupã caz, dar nu ii exonereazã de celelalte obligaţii ce ii revin in execuţia acestui contract.
(2) In cazul mãsurii parţiale a plaţii tarifului de gestionare cuantumul tarifului de gestionare care se plãteşte se stabileşte prin diminuarea tarifului cuvenit cu procentul pe care ii reprezintã perioada de interdicţie a vânãtorii, din totalul perioadei de vânãtoare, raportat la anul calendaristic.
Art. 13. - (1) In executarea acestui contract administratorul este obligat sa controleze, cel puţin odatã pe an, modul in care gestionarul isi îndeplineşte obligaţiile contractuale.
(2) Rezultatele controlului se vor consemna intr-un document semnat de ambele pãrţi.
(3) Declararea, potrivit legii, a unor pãrţi din acest fond de vânãtoare ca arii strict protejate sau rezervaţii naturale va produce efecte in momentul declarãrii.
(4) Pentru pãrţile din fondul de vânãtoare prevãzute la alin. (3) gestionarul nu mai datoreazã plata tarifelor de atribuire aferente, determinate proporţional cu suprafaţa ce intra sub incidenţa alin. (3).
(5)*) Reducerea numãrului de vânãtori in baza cãrora s-a adjudecat fondul de vânãtoare, respectiv cu mai mult de 20%, conduce la anularea, de drept, a contractului si urmeazã ca fondul de vânãtoare sa fie reatribuit conform legii.
______________
*) Nu se aplica in cazul Regiei Naţionale a Pãdurilor.

CAPITOLUL VII
Încetarea raporturilor contractuale

Art. 14. - Prezentul contract isi inceteaza aplicabilitatea, de drept, la expirarea termenului prevãzut la art. 8, precum si in situaţiile prevãzute la art. 13 alin. (5).
Art. 15. - Încetarea raporturilor contractuale inainte de termenul prevãzut in contract poate fi solicitata oricând de cãtre gestionar, sau poate sa fie stabilita de cãtre administrator, in condiţiile prevãzute de contract.
Art. 16. - (1) Raporturile contractuale, la solicitarea gestionarului, inceteaza numai din momentul in care fondul de vânãtoare a fost atribuit altei persoane juridice, dar nu mai târziu de 90 zile de la instiintarea de cãtre gestionar a administratorului despre intenţia sa.
(2) In acest caz, încetarea raporturilor contractuale nu exonereazã gestionarul de rãspundere fata de administrator si de terţi pentru perioada in care a fost parte in contract.
Art. 17. - Rezilierea contractului de cãtre administrator este de drept numai in urmãtoarele condiţii:
- gestionarul este in imposibilitate de plata a tarifului prevãzut in contract pentru o perioada mai mare de 60 zile decât termenul prevãzut;
- constata ca gestionarul nu si-a îndeplinit, cu vinovãţie, oricare dintre obligaţiile contractuale in termenele prevãzute;
- încãlcarea grava, in mod repetat, de cãtre persoanele autorizate de gestionar sa practice vânãtoarea pe acest fond de vânãtoare a regulilor de organizare si practicare a vânãtorii sau atunci când se constata ca gestionarul este in imposibilitatea de a stãpâni faptele culpabile;
- neindeplinirea obligaţiei prevãzute la art. 19;
- scãderea cu peste 20% a efectivelor de vânat evaluate la speciile principale, in condiţiile in care aceasta nu este justificata de declanşarea, dovedita cu acte oficiale, a unor epizootii sau a altor factori dãunãtori faunei sãlbatice, daca rãspunderea declanşãrii acestora nu cade in sarcina gestionarului, sau de eventualele migrãri spre fondurile învecinate, dovedite cu acte oficiale.
- in situaţia in care prin hotãrâre judecãtoreasca irevocabila administratorul este obligat sa incheie cu un alt gestionar un contract de gestionare pentru acelaşi fond de vânãtoare.
Art. 18. - La încetarea, sub orice forma, a raporturilor contractuale, gestionarul este obligat sa predea administratorului, in stare de funcţionare, toate construcţiile si instalaţiile vanatoresti primite sau executate, in conformitate cu prevederile art. 6 si 7 din contract, sau sa suporte cheltuielile readucerii acestora in stare de funcţionare.

CAPITOLUL VIII
Daune

Art. 19. - Eventualele daune produse de cãtre gestionar prin acţiunile pe care le întreprinde pe acest fond de vânãtoare unor terţe persoane se suporta de cãtre acesta, potrivit legii.
Art. 20. - Cheltuielile generate de refacerea potenţialului cinegetic al acestui fond de vânãtoare la nivelul la care a fost preluat de cãtre gestionar sunt suportate de cãtre acesta, la rezilierea sau incetarea contractului, numai in mãsura in care se dovedeşte ca a incalcat, cu vinovãţie, clauzele contractuale.

CAPITOLUL IX
Litigii

Art. 21. - (1) Eventualele litigii intre gestionar si administrator se supun, in prealabil, in vederea concilierii, conducerii autoritãţii publice centrale care rãspunde de silvicultura.
(2) In cazurile in care pãrţile nu se înţeleg, litigiile se soluţioneazã de instanţa judecãtoreasca competenta.
Prezentul contract a fost incheiat astãzi ........ in ..... exemplare.

Administrator: Gestionar:

ANEXA 2

CONTRACT Nr.......
de gestionare a fondului de vânãtoare
nr. ..... denumit ..... din judeţul ....

destinat instruirii viitorilor specialişti
in domeniul cinegetic

CAPITOLUL I
Pãrţile contractante

Art. 1*). - ........, cu sediul in ......, str. ....... nr. ..... judeţul ....... prin reprezentanţii sãi legali, având cod fiscal .......... denumit in continuare administrator si
Art. 2**). - ......., cu sediul in ......, str. ....... nr. ..... judeţul ....... reprezentata prin domnul ......... având funcţia de ......... si domnul ..... având funcţia de ...... denumit in continuare gestionar, având contul nr. ...... deschis la .........

______________
*) Autoritatea publica centrala care rãspunde de silvicultura prin structurile teritoriale de specilalitate
**) Unitãţi de invatamant cu profil cinegetic

In temeiul <>Legii fondului cinegetic si a protecţiei vânatului nr. 103/1996 republicata, se incheie prezentul contract de gestionare a fondului de vânãtoare.

CAPITOLUL II
Obiectul contractului

Art. 3. - (1) Administratorul atribuie, in condiţiile stabilite prin acest contract, gestiunea fondului de vânãtoare nr. ..... denumit ......., situat in judeţul ........ in suprafaţa de ha, având limitele marcate si descrise in schiţa fisei fondului de vânãtoare, anexata, aprobata prin <>Ordinul nr. 193/2002 al ministrului agriculturii, alimentaţiei si pãdurilor privind reactualizarea delimitãrii fondului cinegetic al României in fonduri de vânãtoare, cu modificãrile ulterioare, gestionarului, care se obliga sa respecte toate clauzele înscrise in acesta,
(2) Dreptul de a gestiona acest fond de vânãtoare aparţine exclusiv gestionarului si se exercita prin domnul .......... şeful catedrei (disciplinei) de ........ din cadrul unitãţii.
(3) Contractul asigura gestionarului dreptul de a valorifica in fiecare an cotele de extras aprobate la principalele specii de vânat si de a folosi pentru vânãtoare, in condiţiile legii, terenurile ce sunt arondate fondului de vânãtoare.
Art. 4. - Suprafeţele cuprinse in interiorul fondului de vânãtoare, structura acestora pe destinaţii, folosinţe si proprietãţi, precum si efectivele de vânat evaluate in primãvara anului ....... instalaţiile, amenajãrile si construcţiile vanatoresti sunt cele pe care gestionarul le primeşte in folosinţa, o data cu preluarea fondului de vânãtoare, de la .......... .
Art. 5. - Din cadrul suprafeţei productive cinegetic, se stabileşte si se declara o zona de protecţie pentru vânat, in suprafaţa de ....... ha, reprezentând circa 10% din cea totala, ale cãrei limite sunt marcate pe schiţa fondului de vânãtoare, anexata.

CAPITOLUL III
Obligaţiile si responsabilitãţile partilor

Art. 6. - Administratorul
(1) Sa asigure predarea fondului de vânãtoare de la vechiul gestionar noului gestionar, pe baza de protocol, precum si construcţiile si instalaţiile existente in suprafaţa acestuia in condiţiile legii, dupã verificarea in teren.
(2) Sa asigure, in conformitate cu prevederile art. 15 alin. (3) din <>Legea fondului cinegetic si a protecţiei vânatului nr. 103/1996 , republicata, in pãdurile proprietate de stat, prin Regia Naţionala a Pãdurilor - Direcţia Silvica ........... cu titlu de folosinţa gratuita pe durata derulãrii contractului, terenuri libere de vegetaţie forestiera, in suprafaţa de ........ ha, pentru a fi folosite la producerea si depozitarea hranei vânatului.
(3) Sa comunice gestionarului, in timp util, reglementãrile emise in baza atribuţiilor stabilite prin lege, referitoare la organizarea si practicarea vânãtorii, la modificarea perioadelor de vânãtoare, sau alte instrucţiuni.
(4) Sa comunice gestionarului datele la care trebuie sa organizeze acţiunile de evaluare a vânatului, sa verifice prin sondaje modul cum acesta le efectueazã si sa dispunã refacerea lucrãrilor, atunci când constata nerespectarea reglementarilor in vigoare.
(5) Pe baza datelor din evaluare, sa stabileascã si sa comunice gestionarului, anual, cotele de extras aprobate pentru fiecare specie de vânat.
(6) Sa transmitã gestionarului orice informaţii utile de care dispune si, îndeosebi, pe cele care se refera la apariţia unor epizooti, agenţi sau factori dãunãtori vânatului.
(7) Sa analizeze si, in mãsura posibilitãţilor, sa asigure, la solicitarea gestionarului, asistenta tehnica de specialitate pentru optimizarea modului de gospodãrire a fondului de vânãtoare.
(8) Sa solicite de la gestionar reactualizarea periodica a situaţiei proprietãţii funciare din cuprinsul fondului de vânãtoare, in vederea achitãrii de cãtre acesta a tarifului de folosinţa.
(9) Sa coordoneze, direct sau la solicitarea gestionarilor, acţiunile necesare in vederea ameliorãrii fondului genetic al populaţiilor de vânat, refacerii potenţialului de vânãtoare afectat de calamitãţi naturale, prevenirii si combaterii braconajului.
(10) Sa isi exercite cu buna-credinta drepturile si îndatoririle care ii revin, potrivit legii, in calitate de administrator.
Art. 7. - Gestionarul
(1) Sa asigure, prin personal de specialitate, preluarea pe baza de protocol a fondului de vânãtoare, a efectivelor de vânat, a construcţiilor si instalaţiilor vanatoresti, inscrise in fisa fondului de vânãtoare anexata, destinate hranirii, ocrotoririi si valorificãrii vânatului, si sa asigure întreţinerea acestora in condiţii bune.
(2) Sa identifice pe teren limitele fondului de vânãtoare si ale zonei de protecţie si sa le comunice tuturor membrilor sãi.
(3) Sa preia, daca este cazul, de la vechiul gestionar, prin cumpãrare la valoarea reala, bunurile patrimoniale existente pe fondul de vânãtoare.
(4) Sa respecte toate reglementãrile legale emise de administrator
Referitoare la gospodãrirea fondului de vânãtoare si a vânatului, inclusiv a zonei de protecţie pentru vânat, la organizarea si practicarea vânãtorii, la restrângerea sau extinderea sezoanelor de vânãtoare si la cotele anuale de extras aprobate.
(5) Sa asigure paza fondului cu personal de specialitate angajat pe durata de valabilitate a contractului pe care sa ii doteze corespunzãtor pentru prevenirea si combaterea braconajului.
(6) Sa foloseascã, numai in scopul pentru care au fost destinate, suprafeţele din fondul forestier puse in mod gratuit la dispoziţie pentru asigurarea hranei vânatului, sa întreţinã in stare de funcţionare toate instalaţiile vanatoresti preluate sau construite si sa suporte consecinţele folosirii lor in alte scopuri.
(7) Sa asigure anual, pe baza de documente, urmãtoarele cantitãţi minime de hrana complementara, prin administrarea cãreia sa previnã producerea unor pierderi la principalele specii de vânat astfel:
a) furaje fibroase (fân, lucerna, frunzare): cate 75 kg pentru fiecare exemplar de cerb comun sau cerb lopatar, cate 25 kg pentru fiecare cãprior si cate 1,5 kg pentru fiecare iepure;
b) furaje concentrate (cereale, seminţe si fructe, furaje combinate, etc.) sau suculente: pentru fiecare exemplar de cerb comun si cerb lopatar cate 25 kg, pentru fiecare mistreţ cate 60 kg si pentru fazan si potarniche cate 6 kg;
c) suculente, in aceleaşi cantitãţi ca la furajele concentrate prevãzute la lit. b).
(8) Cantitãţile prevãzute la alin. (7) nu cuprind necesarul de hrana ce se poate administra in teren, in scopul abaterii vânatului de la frecventarea culturilor agricole, pentru prevenirea pagubelor.
(9) In scopul administrãrii hranei complementare, la locurile frecventate de vânat in perioada de iarna, in afara de construcţiile si instalaţiile vanatoresti existente la data preluãrii, se vor mai construi si altele, astfel ca pana la data de ....... sa fie completat necesarul stabilit in funcţie de efectivele optime, corespunzãtor numãrului menţionat in fisa fondului de vânãtoare anexata la contract, inscris in prima coloana din tabelul nr. 6. Pana la aceeaşi data se vor completa pe schiţa fondului de vânãtoare toate instalaţiile vanatoresti, care se vor numerota pe schiţa si pe teren, cu vopsea de ulei, in scopul întreţinerii si verificãrii lor in mod corespunzãtor. Amplasarea lor se va face in locurile solicitate de gestionar, pe baza unui studiu, dupã avizarea lor de cãtre administrator, cu acordul proprietarului de teren.
(10) Sa asigure si sa organizeze evaluarea efectivelor de vânat ori de cate ori este necesar in decursul anului, conform reglementarilor emise de administrator.
(11) Sa practice vânãtoarea sau orice alta activitate care are ca scop dobândirea vânatului, in limitele cotelor de extras aprobate, numai in conformitate cu legea si cu normele emise in acest scop. Sa asigure prin masurile luate realizarea si menţinerea efectivelor la nivel optim, iar la speciile purtãtoare de trofeu, prin extrageri selectiv efectuate, sa ridice calitatea trofeelor.
(12) Pe baza unor studii intocmite de gestionar si avizate de administrator, in scopul ridicãrii potenţialului cinegetic si al ameliorãrii fondului genetic al vânatului existent, se angajeazã sa facã periodic, la solicitarea administratorului, populari pe acest fond de vânãtoare, dupã specificul fondului, cu cãprior sau cerb comun sau cerb lopatar ori capra neagra.
(13) Sa nu dãuneze, prin organizarea si practicarea vânãtorii sau prin modul de gospodãrire a fondului de vânãtoare, folosinţei de baza a terenului si sa suporte, in condiţiile legii, toate pagubele produse fata de terţi.
(14) Sa ia masuri pentru prevenirea producerii de cãtre vânat a unor pagube la culturile agricole, silvice sau animalelor domestice si sa suporte pagubele, in cazul nerespectarii prevederilor legale, inclusiv pagubele produse de speciile de vânat declarate prin anexa nr. 2 la <>Legea nr. 103/1996 , republicata ca fiind strict protejate, pentru cazurile in care a fost aprobat un numãr de exemplare pentru a se recolta.
(15) Sa facã demersurile legale necesare pentru sancţionarea de cãtre organele in drept a cazurilor de braconaj descoperite, informând periodic administratorul despre modul de soluţionare a lor, precum si de apariţia oricãrui factor dãunãtor potenţialului cinegetic: epizootii, calamitãţi naturale etc.
(16) Sa acţioneze ori de cate ori este nevoie si cu toate mijloacele de care dispune, la solicitarea administratorului, pentru prevenirea si combaterea actelor de braconaj sau pentru diminuarea efectelor unor factori negativi care acţioneazã asupra vânatului.
(17) Sa completeze, sa transmitã la termenele fixate si sa tina la zi evidentele statistice prevãzute de reglementãrile legale in vigoare, ca de exemplu: fisa fondului de vânãtoare sau alte informaţii in legãtura cu acest fond de vânãtoare solicitate de administrator.
(18) Sa se prezinte, prin personal specializat si împuternicit, ori de cate ori este solicitat, la data si in locul stabilite de administrator, pentru a participa la controlul modului de gospodãrire a fondului de vânãtoare, si sa aplice, in termenele menţionate in procesul-verbal de control, toate masurile stabilite de administrator potrivit legii si prezentului contract.
(19) Sa isi exercite cu buna credinţa toate obligaţiile si drepturile prevãzute de prezentul contract.
(20) Sa retina, in vederea anularii, dupã caz, permisele de vânãtoare ale persoanelor care au sãvârşit pe acest fond de vânãtoare fapte contravenţionale sau infracţionale prevãzute de <>Legea nr. 103/1996 , republicata.
(21) Sa gestioneze acest fond de vânãtoare in scopul instruirii practice a viitorilor specialişti.
(22) Sa nu exercite alte acţiuni de vânãtoare decât cele destinate instruirii vânãtorilor specialişti, inaintea obţinerii aprobãrii administratorului.
(23) Sa experimenteze pe acest fond de vânãtoare alte metode decât cele cunoscute de evaluare, ocrotire si ingrijire a vânatului si sa punã la dispoziţia administratorului rezultatele acestora.

CAPITOLUL IV
Termenele contractuale

Art. 8. - Prezentul contract se încheie pe o perioada de 10 ani, respectiv de la ......... la ............. .

CAPITOLUL V
Modalitãţile de plata a sumelor datorate pentru folosirea fondului de vânãtoare

Art. 9*). - (1) Tariful anual de gestionare pentru folosirea acestui fond de vânãtoare, stabilit in conformitate cu reglementãrile legale in vigoare, este in suma de ......... lei, si are urmãtoarea componenta, determinata in funcţie de natura proprietãţii terenurilor din cuprinsul fondurilor de vânãtoare:

____________
*) Se reactualizeazã in funcţie de noile suprafeţe, determinate de deţinãtori/proprietari ai terenurilor pe care este arondat fondul de vânãtoare, proporţional cu suprafeţele inscrise in fisa fondului de vânãtoare, in conformitate cu instrucţiunile emise de cãtre autoritatea publica centrala care rãspunde de silvicultura.
a) .......... lei, corespunzãtor suprafeţelor de pãdure proprietate publica a statului;
b) .......... lei, corespunzãtor celorlalte suprafeţe de teren pe care este arondat fondul de vânãtoare, altele decât suprafeţele de pãdure proprietate publica a statului.
(2) Gestionarul este scutit de plata sumelor din tariful de gestionare datorate administratorului si Regiei Naţionale a Pãdurilor
(3) Gestionarul are obligaţia de a achita 50% din suma prevãzuta la lit. b) proportional, funcţie de suprafaţa, deţinãtorilor sau proprietarilor terenurilor pe care este arondat fondul de vânãtoare, in cazul suprafeţelor mai mari de 100 ha, sau bugetelor locale, in cazul suprafeţelor mai mici de 100 ha
(4) Tariful prevãzut la alin. (1) se indexeazã anual cu rata inflaţiei, in baza unei comunicãri in scris.
(5) In cazul in care natura proprietãţii asupra terenurilor pe care s-a constituit fondul de vânãtoare se schimba, gestionarul este obligat sa recalculeze sumele datorate fiecãruia dintre cei prevãzuţi la alin. (3).
(6) Plata tarifelor prevãzute la alin. (3) se va face in doua transe egale, pana la data de 31 martie si, respectiv 30 septembrie a fiecãrui an.
(7) Destinaţia tarifelor prevãzute la alin. (3) se reactualizeazã ori de cate ori intervin modificãri in forma de proprietate a terenului.
(8) Tariful prevãzut la alin. (1) nu include TVA. Achitarea tarifului de gestionare a fondului de vânãtoare, cãtre beneficiarii prevãzuţi la alin (3) ai cotelor-parte din acest tarif se va face in baza facturilor fiscale emise de aceştia, in conformitate cu reglementãrile legale in vigoare
Art. 10. - Neplata in termenele prevãzute a sumelor datorate potrivit art. 9 alin (3) genereazã penalizãri de 0,12%/zi de întârziere din suma neachitata.

CAPITOLUL VI
Alte clauze

<>Art. 11. - Prezentul contract se completeazã cu prevederile Legii nr. 103/1996 , republicata, si cu cele ale reglementarilor emise de cãtre administrator in scopul aplicãrii legii sau al ocrotirii faunei sãlbatice, precum si cu prevederile Regulamentului privind gestionarea fondurilor de vânãtoare atribuite unitãţilor de invatamant si cercetare ştiinţifica cu profil cinegetic din România si a rezervaţiilor de genofond.
Art. 12. - Oprirea totala sau parţiala a vânãtorii pe acest fond de vânãtoare, stabilita de administrator, cu respectarea legii, nu ii exonereazã pe gestionar de nici una dintre obligaţiile ce ii revin in execuţia acestui contract.
Art. 13. - (1) In executarea acestui contract administratorul este obligat sa controleze, cel puţin de doua ori pe an, modul in care gestionarul isi îndeplineşte obligaţiile contractuale.
(2) Rezultatele controlului se vor consemna intr-un document semnat de ambele pãrţi.
(3) Documentul prevãzut la alin. 2 face parte integranta din contract.
(4) Declararea, potrivit legii, a unor pãrţi din acest fond de vânãtoare ca arii strict protejate sau rezervaţii naturale va produce efecte in momentul declarãrii.

CAPITOLUL VII
Încetarea raporturilor contractuale

Art. 14. - Prezentul contract isi înceteazã aplicabilitatea, de drept, la expirarea termenului prevãzut la art. 8.
Art. 15. - Încetarea raporturilor contractuale inainte de termenul prevãzut in contract poate fi solicitata oricând de cãtre gestionar, sau poate sa fie stabilita de cãtre administrator, in condiţiile prevãzute de contract.
Art. 16. - (1) Raporturile contractuale, la solicitarea gestionarului, inceteaza numai din momentul in care fondul de vânãtoare a fost atribuit altei persoane juridice, dar nu mai târziu de 90 zile de la înştiinţarea de cãtre gestionar a administratorului despre intenţia sa.
(2) In acest caz, încetarea raporturilor contractuale nu exonereazã gestionarul de rãspundere fata de administrator si de terţi pentru perioada in care a fost parte in contract.
Art. 17. - Rezilierea contractului de cãtre administrator este de drept numai in urmãtoarele condiţii:
- gestionarul este in imposibilitate de plata a sumelor prevãzute la art. 9 alin (3) pentru o perioada mai mare de 60 zile decât termenul prevãzut;
- constata ca gestionarul nu si-a îndeplinit, cu vinovãţie, oricare dintre obligaţiile contractuale in termenele prevãzute;
- încãlcarea grava, in mod repetat, de cãtre persoanele autorizate de gestionar sa practice vânãtoarea pe acest fond de vânãtoare a regulilor de organizare si practicare a vânãtorii sau atunci când se constata ca gestionarul este in imposibilitatea de a stãpâni faptele culpabile;
- neindeplinirea obligaţiei prevãzute la art. 19;
- scãderea cu peste 20% a efectivelor de vânat evaluate la speciile principale, in condiţiile in care aceasta nu este justificata de declanşarea, dovedita cu acte oficiale, a unor epizootii sau a altor factori dãunãtori faunei sãlbatice, daca rãspunderea declanşãrii acestora nu cade in sarcina gestionarului, sau de eventualele migrãri spre fondurile învecinate, dovedite cu acte oficiale.
- profilul de activitate al unitãţii s-a schimbat;
- se face dovada ca fondul de vânãtoare a fost folosit, in mod repetat, in alte scopuri decât cel pentru instruirea viitorilor specialişti;
- in situaţia in care prin hotãrâre judecãtoreasca irevocabila administratorul este obligat sa încheie cu un alt gestionar un contract de gestionare pentru acelaşi fond de vânãtoare.
Art. 18. - La incetarea, sub orice forma, a raporturilor contractuale, gestionarul este obligat sa predea administratorului, in stare de funcţionare, toate construcţiile si instalaţiile vanatoresti primite sau executate, in conformitate cu prevederile art. 6 si 7 din contract, sau sa suporte cheltuielile readucerii acestora in stare de funcţionare.

CAPITOLUL VIII
Daune

Art. 19. - Eventualele daune produse de cãtre gestionar prin acţiunile pe care le întreprinde pe acest fond de vânãtoare unor terţe persoane se suporta de cãtre acesta, potrivit legii.
Art. 20. - Cheltuielile generate de refacerea potenţialului cinegetic al acestui fond de vânãtoare la nivelul la care a fost preluat de cãtre gestionar sunt suportate de cãtre acesta, la rezilierea sau incetarea contractului, numai in mãsura in care se dovedeşte ca a incalcat, cu vinovãţie, clauzele contractuale.

CAPITOLUL IX
Litigii

Art. 21. - (1) Eventualele litigii intre gestionar si administrator se supun, in prealabil, in vederea concilierii, conducerii autoritãţii publice centrale care rãspunde de silvicultura.
(2) In cazurile in care pãrţile nu se inteleg, litigiile se soluţioneazã de instanţa judecãtoreasca competenta.
Prezentul contract a fost incheiat astãzi.......... in ..... exemplare.

Administrator: Gestionar:

ANEXA 3

CONTRACT Nr.......
de gestionare a fondului de vânãtoare
nr. ...... denumit .........., din judeţul ......
constituit ca rezervaţie de genofond pentru .....

CAPITOLUL I
Pãrţile contractante

Art. 1*). - ..........., cu sediul in ....... str. ........ nr. ...... judeţul .......... prin reprezentanţii sãi legali, având cod fiscal ............. denumit in continuare administrator, si
Art. 2**).- ..........., cu sediul in ....... reprezentata prin ...... director, si .........., contabil şef, denumita in continuare gestionar, având contul nr. ..........deschis la .....................
In temeiul <>Legii fondului cinegetic si a protecţiei vânatului nr. 103/1996 , republicata, se incheie prezentul contract de gestionare a fondului de vânãtoare.
________________

*) Autoritatea publica centrala care rãspunde de silvicultura prin structurile teritoriale de specilalitate
**) Organizaţiile vanatoresti sau Regia Naţionala a Pãdurilor ori, in cazul in care sunt împuternicite pentru încheierea acestora, direcţiile silvice

CAPITOLUL II
Obiectul contractului

Art. 3. - (1) Administratorul atribuie, in condiţiile stabilite prin acest contract, gestiunea fondului de vânãtoare nr. ..... denumit .........., situat in judeţul ......., in suprafaţa de ha, având limitele marcate si descrise in schiţa fisei fondului de vânãtoare, anexata, aprobata prin <>Ordinul nr. 193/2002 al ministrului agriculturii, alimentaţiei si pãdurilor privind reactualizarea delimitãrii fondului cinegetic al României in fonduri de vânãtoare, cu modificãrile ulterioare, gestionarului, care se obliga sa respecte toate clauzele inscrise in acesta.
(2) Dreptul de a gestiona acest fond de vânãtoare aparţine exclusiv gestionarului si se exercita numai prin conducãtorul colectivului de cercetare ştiinţifica in domeniul cinegetic.
(3) Contractul asigura gestionarului dreptul de a valorifica in fiecare an potenţialul cinegetic si cel de turism cinegetic aprobat de administrator.
Art. 4. - Suprafeţele cuprinse in interiorul fondului de vânãtoare, structura acestora pe destinaţii, folosinţe si proprietãţi, precum si efectivele de vânat evaluate in primãvara anului ....... instalaţiile, amenajãrile si construcţiile vanatoresti sunt cele pe care gestionarul le primeşte in folosinţa, o data cu preluarea fondului de vânãtoare, de la .......... .
Art. 5. - Din cadrul suprafeţei productive cinegetic, se stabileşte si se declara o zona de protecţie pentru vânat, in suprafaţa de ....... ha, reprezentând circa 10% din cea totala, ale cãrei limite sunt marcate pe schiţa fondului de vânãtoare, anexata.

CAPITOLUL III
Obligaţiile si responsabilitãţile partilor

Art. 6. - Administratorul
(1) Sa asigure predarea de la vechiul gestionar noului gestionar, pe baza de protocol, dupã verificarea in teren, a fondului de vânãtoare, cu construcţiile si instalaţiile existente, pana la data de ............ .
(2)* a) Sa asigure, in conformitate cu prevederile art. 15 alin. (3) din <>Legea fondului cinegetic si a protecţiei vânatului nr. 103/1996 , republicata, in pãdurile proprietate de stat, prin Regia Naţionala a Pãdurilor - Direcţia Silvica ..........., cu titlu de folosinţa gratuita pe durata derulãrii contractului, terenuri libere de vegetaţie forestiera incadrate conform amenajamentului silvic la categoria de folosinţa "terenuri destinate hranei vânatului - V" in suprafaţa de ........ ha, pentru a fi folosite la producerea si depozitarea hranei vânatului.

_____________
*) Prevederile referitoare la reducerea tarifului de gestionare a fondului de vânãtoare nu se aplica in cazul Regiei Naţionale a Pãdurilor.

b) In cazul in care direcţia silvica nu asigura in fiecare an suprafaţa prevãzuta in amenajamentul silvic pentru hrana vânatului, cuantumul tarifului ce trebuie plãtit de cãtre gestionar direcţiei silvice se diminueazã cu procentul de neasigurare a suprafeţei menţionate.
(3) Sa comunice gestionarului, in timp util, reglementãrile emise in baza atribuţiilor stabilite prin lege, referitoare la organizarea si practicarea vânãtorii, la modificarea perioadelor de vânãtoare, sau alte instrucţiuni.
(4) Sa comunice gestionarului datele la care trebuie sa organizeze acţiunile de evaluare a vânatului, sa verifice prin sondaje modul cum acesta le efectueazã si sa dispunã refacerea lucrãrilor, atunci când constata nerespectarea reglementarilor in vigoare.
(5) Pe baza datelor din evaluare, sa stabileascã si sa comunice gestionarului, anual, cotele de extras aprobate pentru fiecare specie de vânat.
(6) Sa transmitã gestionarului orice informaţii utile de care dispune si, indeosebi, pe cele care se refera la apariţia unor epizootii, agenţi sau factori dãunãtori vânatului.
(7) Sa analizeze si, in mãsura posibilitãţilor, sa asigure, la solicitarea gestionarului, asistenta tehnica de specialitate pentru optimizarea modului de gospodãrire a fondului de vânãtoare.
(8) Sa solicite de la gestionar reactualizarea periodica a situaţiei proprietãţii funciare din cuprinsul fondului de vânãtoare, in vederea achitãrii de cãtre acesta a tarifului de folosinţa.
(9) Sa coordoneze, direct sau la solicitarea gestionarilor, acţiunile necesare in vederea ameliorãrii fondului genetic al populaţiilor de vânat, refacerii potenţialului de vânãtoare afectat de calamitãţi naturale, prevenirii si combaterii braconajului.
(10) Sa isi exercite cu buna-credinta drepturile si indatoririle care ii revin, potrivit legii, in calitate de administrator.
Art. 7. - Gestionarul
(1) Sa asigure, prin personal de specialitate, preluarea pe baza de protocol a fondului de vânãtoare, a efectivelor de vânat, a construcţiilor si instalaţiilor vanatoresti, inscrise in fisa fondului de vânãtoare anexata, destinate hranirii, ocrotoririi si valorificãrii vânatului, si sa asigure intretinerea acestora in condiţii bune.
(2) Sa identifice pe teren limitele fondului de vânãtoare si ale zonei de protecţie si sa le comunice tuturor membrilor sãi.
(3) Sa preia, daca este cazul, de la vechiul gestionar, prin cumpãrare la valoarea reala, bunurile patrimoniale existente pe fondul de vânãtoare,
(4) Sa respecte toate reglementãrile legale emise de administrator referitoare la gospodãrirea fondului de vânãtoare si a vânatului, inclusiv a zonei de protecţie pentru vânat, la organizarea si practicarea vânãtorii, la restrângerea sau extinderea sezoanelor de vânãtoare si la cotele anuale de extras aprobate.
(5) Sa asigure paza fondului cu personal de specialitate angajat pe durata de valabilitate a contractului pe care sa ii doteze corespunzãtor pentru prevenirea si combaterea braconajului.
(6) Sa foloseascã, numai in scopul pentru care au fost destinate, suprafeţele din fondul forestier puse in mod gratuit la dispoziţie pentru asigurarea hranei vânatului, sa intretina in stare de funcţionare toate instalaţiile vanatoresti preluate sau construite si sa suporte consecinţele folosirii lor in alte scopuri.
(7) Sa asigure anual, pe baza de documente, urmatorele cantitãţi minime de hrana complementara, prin administrarea cãreia sa previnã producerea unor pierderi la principalele specii de vânat astfel:
a) furaje fibroase (fân, lucerna, frunzare): cate 75 kg pentru fiecare exemplar de cerb comun sau cerb lopatar, cate 25 kg pentru fiecare cãprior si cate 1,5 kg pentru fiecare iepure;
b) furaje concentrate (cereale, seminţe si fructe, furaje combinate, etc.) sau suculente: pentru fiecare exemplar de cerb comun si cerb lopatar cate 25 kg, pentru fiecare mistreţ cate 60 kg si pentru fazan si potarniche cate 6 kg;
c) suculente, in aceleaşi cantitãţi ca la furajele concentrate prevãzute la lit. b).
(8) Cantitãţile prevãzute la alin. (7) nu cuprind necesarul de hrana ce se poate administra in teren, in scopul abaterii vânatului de la frecventarea culturilor agricole, pentru prevenirea pagubelor.
(9) In scopul administrãrii hranei complementare, la locurile frecventate de vânat in perioada de iarna, in afara de construcţiile si instalaţiile vanatoresti existente la data preluãrii, se vor mai construi si altele, astfel ca pana la data de ....... sa fie completat necesarul stabilit in funcţie de efectivele optime, corespunzãtor numãrului menţionat in fisa fondului de vânãtoare anexata la contract, înscris in prima coloana din tabelul nr. 6. Pana la aceeaşi data se vor completa pe schiţa fondului de vânãtoare toate instalaţiile vanatoresti, care se vor numerota pe schiţa si pe teren, cu vopsea de ulei, in scopul întreţinerii si verificãrii lor in mod corespunzãtor. Amplasarea lor se va face in locurile solicitate de gestionar, pe baza unui studiu, dupã avizarea lor de cãtre administrator, cu acordul proprietarului de teren.
(10) Sa asigure si sa organizeze evaluarea efectivelor de vânat ori de cate ori este necesar in decursul anului, conform reglementarilor emise de administrator.
(11) Sa practice vânãtoarea sau orice alta activitate care are ca scop capturarea sau uciderea vânatului, in limitele cotelor de extras aprobate, numai in conformitate cu legea si cu normele emise in acest scop. Sa asigure prin masurile luate realizarea si menţinerea efectivelor la nivel optim, iar la speciile purtãtoare de trofeu, prin extrageri selectiv efectuate, sa ridice calitatea trofeelor.
(12) Pe baza unor studii întocmite de gestionar si avizate de administrator, in scopul ridicãrii potenţialului cinegetic si al ameliorãrii fondului genetic al vânatului existent, se angajeazã sa facã periodic, la solicitarea administratorului populari pe acest fond de vânãtoare, dupã specificul fondului, cu cãprior sau cerb comun sau cerb lopatar ori capra neagra.
(13) Sa nu dãuneze, prin organizarea si practicarea vânãtorii sau prin modul de gospodãrire a fondului de vânãtoare, folosinţei de baza a terenului si sa suporte, in condiţiile legii, toate pagubele produse fata de terţi.
(14) Sa ia masuri pentru prevenirea producerii de cãtre vânat a unor pagube la culturile agricole, silvice sau animalelor domestice si sa suporte pagubele, in cazul nerespectarii prevederilor legale, inclusiv pagubele produse de speciile de vânat declarate prin anexa nr. 2 la <>Legea nr. 103/1996 , republicata, ca fiind strict protejate, pentru cazurile in care a fost aprobat un numãr de exemplare pentru a se recolta.
(15) Sa facã demersurile legale necesare pentru sancţionarea de cãtre organele in drept a cazurilor de braconaj descoperite, informând periodic administratorul despre modul de soluţionare a lor, precum si de apariţia oricãrui factor dãunãtor potenţialului cinegetic: epizootii, calamitãţi naturale etc.
(16) Sa acţioneze ori de cate ori este nevoie si cu toate mijloacele de care dispune, la solicitarea administratorului, pentru prevenirea si combaterea actelor de braconaj sau pentru diminuarea efectelor unor factori negativi care acţioneazã asupra vânatului.
(17) Sa completeze, sa transmitã la termenele fixate si sa tina la zi evidentele statistice prevãzute de reglementãrile legale in vigoare, ca de exemplu: fisa fondului de vânãtoare sau alte informaţii in legãtura cu acest fond de vânãtoare solicitate de administrator.
(18) Sa se prezinte, prin personal specializat si împuternicit, ori de cate ori este solicitat, la data si in locul stabilite de administrator, pentru a participa la controlul modului de gospodãrire a fondului de vânãtoare, si sa aplice, in termenele menţionate in procesul-verbal de control, toate masurile stabilite de administrator potrivit legii si prezentului contract.
(19) Sa isi exercite cu buna credinţa toate obligaţiile si drepturile prevãzute de prezentul contract.
(20) Sa retina, in vederea anularii, dupã caz, permisele de vânãtoare ale persoanelor care au sãvârşit pe acest fond de vânãtoare fapte contravenţionale sau infracţionale prevãzute de <>Legea nr. 103/1996 , republicata.
(21) Obligaţiile prevãzute la alin. (1) - (20) se completeazã cu cele din regulamentul de gestionare specific acestei categorii de fonduri de vânãtoare.

CAPITOLUL IV
Termenele contractuale

Art. 8. - Prezentul contract se incheie pe o perioada de 10 ani, respectiv de la ......... la ............. .

CAPITOLUL V
Modalitãţile de plata a sumelor datorate pentru folosirea fondului de vânãtoare

Art. 9. *) (1) Tariful anual care trebuie plãtit de cãtre gestionar pentru folosirea acestui fond de vânãtoare, stabilit in conformitate cu reglementãrile legale in vigoare, este in suma ......... de lei, si are urmãtoarea componenta, determinata in funcţie de natura proprietãţii terenurilor din cuprinsul fondurilor de vânãtoare:
__________________
*) Se reactualizeazã in funcţie de noile suprafeţe, determinate de deţinãtori/proprietari ai terenurilor pe care este arondat fondul de vânãtoare, proporţional cu suprafeţele înscrise in fisa fondului de vânãtoare, în conformitate cu instrucţiunile emise de cãtre autoritatea publica centrala care rãspunde de silvicultura.
a) .......... lei, corespunzãtor suprafeţelor de pãdure proprietate publica a statului;
b) .......... lei, corespunzãtor celorlalte suprafeţe de teren pe care este arondat fondul de vânãtoare, altele decât suprafeţele de pãdure proprietate publica a statului.
(2) Achitarea acestui tarif de cãtre gestionar se va face dupã cum urmeazã:
a) 50% din suma prevãzuta la lit. a) si b) - in contul constituit la ............*), nr. ............ deschis la Direcţia Generala de Trezorerie si Contabilitate Publica a Municipiului Bucureşti;

___________
*) Autoritatea publica centrala care rãspunde de silvicultura


b) 50% din suma prevãzuta la lit. a) - Regiei Naţionale a Pãdurilor;
c) 50% din suma prevãzuta la lit. b)- proporţional, funcţie de suprafaţa, deţinãtorilor sau proprietarilor terenurilor pe care este arondat fondul de vânãtoare, in cazul suprafeţelor mai mari de 100 ha, sau bugetelor locale, in cazul suprafeţelor mai mici de 100 ha
(3) Tariful prevãzut la alin. (1) se indexeazã anual cu rata inflaţiei, in baza unei comunicãri in scris.
(4) In cazul in care natura proprietãţii asupra terenurilor pe care s-a constituit fondul de vânãtoare se schimba, gestionarul este obligat sa recalculeze sumele datorate fiecãruia dintre cei prevãzuţi la alin. (2).
(5) Plata tarifelor prevãzute la alin. (1) se va face in doua transe egale, pana la data de 31 martie si, respectiv 30 septembrie a fiecãrui an.
(6) Destinaţia tarifelor prevãzute la alin. (2) se reactualizeazã ori de cate ori intervin modificãri in forma de proprietate a terenului.
(7) Tariful prevãzut la alin. (1) nu include TVA. Achitarea tarifului de gestionare a fondului de vânãtoare, cãtre beneficiarii prevãzuţi de lege ai cotelor-parte din acest tarif se va face in baza facturilor fiscale emise de aceştia, in conformitate cu reglementãrile legale in vigoare.
Art. 10. - Neplata in termenele prevãzute a sumelor datorate fiecãrei pãrţi genereazã penalizãri de 0,12%/zi de întârziere din suma neachitata.

CAPITOLUL VI
Alte clauze

<>Art. 11. - Prezentul contract se completeazã cu prevederile Legii nr. 103/1996 , republicata, si cu cele ale reglementarilor emise de cãtre administrator in scopul aplicãrii legii sau al ocrotirii faunei sãlbatice, precum si cu prevederile Regulamentului privind gestionarea fondurilor de vânãtoare atribuite unitãţilor de invatamant si cercetare ştiinţifica cu profil cinegetic din România si a rezervaţiilor de genofond.
Art. 12. - Oprirea totala sau parţiala a vânãtorii pe acest fond de vânãtoare, stabilita de administrator, cu respectarea legii, nu ii exonereazã pe gestionar de nici una dintre obligaţiile ce ii revin in execuţia acestui contract.
Art. 13. - (1) In executarea acestui contract administratorul este obligat sa controleze, cel puţin de doua ori pe an, modul in care gestionarul isi indeplineste obligaţiile contractuale.
(2) Rezultatele controlului se vor consemna intr-un document semnat de ambele pãrţi.
(3) Documentul prevãzut la alin. 2 face parte integranta din contract.
(4) Declararea, potrivit legii, a unor pãrţi din acest fond de vânãtoare ca arii strict protejate sau rezervaţii naturale va produce efecte in momentul declarãrii.


CAPITOLUL VII
Încetarea raporturilor contractuale

Art. 14. - Prezentul contract isi inceteaza aplicabilitatea, de drept, la expirarea termenului prevãzut la art. 8.
Art. 15. - Încetarea raporturilor contractuale inainte de termenul prevãzut in contract poate fi solicitata oricând de cãtre gestionar, sau poate sa fie stabilita de cãtre administrator, in condiţiile prevãzute de contract.
Art. 16. - (1) Raporturile contractuale, la solicitare gestionarului, inceteaza numai din momentul in care fondul de vânãtoare a fost atribuit altei persoane juridice, dar nu mai târziu de 90 zile de la instiintarea de cãtre gestionar a administratorului despre intenţia sa.
(2) In acest caz, incetarea raporturilor contractuale nu exonereazã gestionarul de rãspundere fata de administrator si de terţi pentru perioada in care a fost parte in contract.
Art. 17. - Rezilierea contractului de cãtre administrator este de drept numai in urmãtoarele condiţii:
- gestionarul este in imposibilitatea de plata a tarifului prevãzut in contract pentru o perioada mai mare de 60 de zile decât termenul prevãzut;
- constata ca gestionarul nu si-a îndeplinit, cu vinovãţie, oricare din obligaţiile contractuale, in termenele prevãzute;
- incalcarea grava, in mod repetat, a regulilor de organizare si practicare a vânãtorii, specifice rezervaţiilor de genofond;
- neindeplinirea obligaţiei prevãzute la art. 19;
- scãderea cu peste 20% a efectivele de vânat evaluate la speciile principale, in condiţiile in care aceasta nu este justificata de declanşarea, dovedita cu acte oficiale, a unor epizootii sau a altor factori dãunãtori faunei sãlbatice, daca rãspunderea declanşãrii acestora nu cade in sarcina gestionarului, sau eventualele migrãri spre fondurile învecinate, dovedite cu acte oficiale.
- in situaţia in care prin hotãrâre judecãtoreasca irevocabila administratorul este obligat sa încheie cu un alt gestionar un contract de gestionare pentru acelaşi fond de vânãtoare.
Art. 18. - La incetarea, sub orice forma, a raporturilor contractuale, gestionarul este obligat sa predea administratorului, in stare de funcţionare, toate construcţiile si instalaţiile vanatoresti primite sau executate, in conformitate cu prevederile art. 6 si 7 din contract, sau sa suporte cheltuielile readucerii acestora in stare de funcţionare.

CAPITOLUL VIII
Daune

Art. 19. - Eventualele daune produse de cãtre gestionar prin acţiunile pe care le întreprinde pe acest fond de vânãtoare unor terţe persoane se suporta de cãtre acesta, potrivit legii.
Art. 20. - Cheltuielile generate de refacerea potenţialului cinegetic al acestui fond de vânãtoare la nivelul la care a fost preluat de cãtre gestionar sunt suportate de cãtre acesta, la rezilierea sau incetarea contractului, numai in mãsura in care se dovedeşte ca a încãlcat, cu vinovãţie, clauzele contractuale.

CAPITOLUL IX
Litigii

Art. 21. - (1) Eventualele litigii intre gestionar si administrator se supun, in prealabil, in vederea concilierii, conducerii autoritãţii publice centrale care rãspunde de silvicultura.
(2) In cazurile in care pãrţile nu se înţeleg, litigiile se soluţioneazã de instanţa judecãtoreasca competenta.
Prezentul contract a fost încheiat astãzi... ....... in ..... exemplare.

Administrator: Gestionar:


ANEXA 4

CONTRACT Nr.......
de gestionare a fondului de vânãtoare
nr........ denumit.............. din judeţul ..........
destinat dezvoltãrii cercetãrii ştiinţifice in domeniul cinegetic

CAPITOLUL I
Pãrţile contractante

Art. 1 *). - ........, cu sediul in ...... str. ...... nr. ...., judeţul ......., prin reprezentanţii sãi legali, având cod fiscal ........., denumit in continuare administrator, si
Art. 2**). - ........, cu sediul in ...... str. ...... nr. ...., judeţul ...... reprezentata prin domnul ......... având funcţia de ........ si domnul ........, având funcţia de ......., denumit in continuare gestionar, având contul nr. ...... deschis la ..............

____________
*) Autoritatea publica centrala care rãspunde de silvicultura prin structurile teritoriale de specilalitate
**) Unitãţi de cercetare cu profil cinegetic

In temeiul <>Legii fondului cinegetic si a protecţiei vânatului nr. 103/1996 , republicata, se incheie prezentul contract de gestionare a fondului de vânãtoare.

CAPITOLUL II
Obiectul contractului

Art. 3. - (1) Administratorul atribuie, in condiţiile stabilite prin acest contract, gestiunea fondului de vânãtoare nr. ..... denumit ........., situat in judeţul ..........., in suprafaţa de ha, având limitele marcate si descrise in schiţa fisei fondului de vânãtoare, anexata, aprobata prin <>Ordinul nr. 193/2002 al ministrului agriculturii, alimentaţiei si pãdurilor privind reactualizarea delimitãrii fondului cinegetic al României in fonduri de vânãtoare, cu modificãrile ulterioare, gestionarului, care se obliga sa respecte toate clauzele inscrise in acesta.
(2) Dreptul de a gestiona acest fond de vânãtoare aparţine exclusiv gestionarului si se exercita numai prin conducãtorul colectivului de cercetare ştiinţifica in domeniul cinegetic.
(3) Contractul asigura gestionarului dreptul de a valorifica in fiecare an, in scopul dezvoltãrii cercetãrii ştiinţifice, acele exemplare de vânat pentru care a obţinut aprobarea administratorului.
Art. 4. - Suprafeţele cuprinse in interiorul fondului de vânãtoare, structura acestora pe destinaţii, folosinţe si proprietãţi, precum si efectivele de vânat evaluate in primãvara anului ....... instalaţiile, amenajãrile si construcţiile vanatoresti sunt cele pe care gestionarul le primeşte in folosinţa, o data cu preluarea fondului de vânãtoare, de la .......... .
Art. 5. - Din cadrul suprafeţei productive cinegetic, se stabileşte si se declara o zona de protecţie pentru vânat, in suprafaţa de ....... ha, reprezentând circa 10% din cea totala, ale cãrei limite sunt marcate pe schiţa fondului de vânãtoare, anexata.


CAPITOLUL III
Obligaţiile si responsabilitãţile partilor

Art. 6. - Administratorul
(1) Sa asigure predarea de la vechiul gestionar noului gestionar, pe baza de protocol, dupã verificarea in teren, a fondului de vânãtoare, cu construcţiile si instalaţiile existente, pana la data de ............ .
(2) Sa asigure, in conformitate cu prevederile art. 15 alin. (3) din <>Legea fondului cinegetic si a protecţiei vânatului nr. 103/1996 , republicata, in pãdurile proprietate de stat, prin Regia Naţionala a Pãdurilor - Direcţia Silvica .........., cu titlu de folosinţa gratuita pe durata derulãrii contractului, terenuri libere de vegetaţie forestiera, in suprafaţa de ........ ha, pentru a fi folosite la producerea si depozitarea hranei vânatului.
(3) Sa comunice gestionarului, in timp util, reglementãrile emise in baza atribuţiilor stabilite prin lege, referitoare la organizarea si practicarea vânãtorii, la modificarea perioadelor de vânãtoare, sau alte instrucţiuni.
(4) Sa comunice gestionarului datele la care trebuie sa organizeze acţiunile de evaluare a vânatului, sa verifice prin sondaje modul cum acesta le efectueazã si sa dispunã refacerea lucrãrilor, atunci când constata nerespectarea reglementarilor in vigoare.
(5) Pe baza datelor din evaluare, sa stabileascã si sa comunice gestionarului, anual, cotele de extras aprobate pentru fiecare specie de vânat.
(6) Sa transmitã gestionarului orice informaţii utile de care dispune si, îndeosebi, pe cele care se refera la apariţia unor epizooti, agenţi sau factori dãunãtori vânatului.
(7) Sa analizeze si, in mãsura posibilitãţilor, sa asigure, la solicitarea gestionarului, asistenta tehnica de specialitate pentru optimizarea modului de gospodãrire a fondului de vânãtoare.
(8) Sa solicite de la gestionar reactualizarea periodica a situaţiei proprietãţii funciare din cuprinsul fondului de vânãtoare, in vederea achitãrii de cãtre acesta a tarifului de folosinţa.
(9) Sa coordoneze, direct sau la solicitarea gestionarilor, acţiunile necesare in vederea ameliorãrii fondului genetic al populaţiilor de vânat, refacerii potenţialului de vânãtoare afectat de calamitãţi naturale, prevenirii si combaterii braconajului.
(10) Sa isi exercite cu buna-credinta drepturile si îndatoririle care ii revin, potrivit legii, in calitate de administrator,
Art. 7. - Gestionarul
(1) Sa asigure, prin personal de specialitate, preluarea pe baza de protocol a fondului de vânãtoare, a efectivelor de vânat, a construcţiilor si instalaţiilor vanatoresti, înscrise in fisa fondului de vânãtoare anexata, destinate hranirii, ocrotoririi si valorificãrii vânatului, si sa asigure întreţinerea acestora in condiţii bune.
(2) Sa identifice pe teren limitele fondului de vânãtoare si ale zonei de protecţie si sa le comunice tuturor membrilor sãi.
(3) Sa preia, daca este cazul, de la vechiul gestionar, prin cumpãrare la valoarea reala, bunurile patrimoniale existente pe fondul de vânãtoare.
(4) Sa respecte toate reglementãrile legale emise de administrator referitoare la gospodãrirea fondului de vânãtoare si a vânatului, inclusiv a zonei de protecţie pentru vânat, la organizarea si practicarea vânãtorii, la restrângerea sau extinderea sezoanelor de vânãtoare si la cotele anuale de extras aprobate.
(5) Sa asigure paza fondului cu personal de specialitate angajat pe durata de valabilitate a contractului pe care sa ii doteze corespunzãtor pentru prevenirea si combaterea braconajului.
(6) Sa foloseascã, numai in scopul pentru care au fost destinate, suprafeţele din fondul forestier puse in mod gratuit la dispoziţie pentru asigurarea hranei vânatului, sa întreţinã in stare de funcţionare toate instalaţiile vanatoresti preluate sau construite si sa suporte consecinţele folosirii lor in alte scopuri.
(7) Sa asigure anual, pe baza de documente, urmatorele cantitãţi minime de hrana complementara, prin administrarea cãreia sa previnã producerea unor pierderi la principalele specii de vânat astfel:
a) furaje fibroase (fân, lucerna, frunzare): cate 75 kg pentru fiecare exemplar de cerb comun sau cerb lopatar, cate 25 kg pentru fiecare cãprior si cate 1,5 kg pentru fiecare iepure;
b) furaje concentrate (cereale, seminţe si fructe, furaje combinate, etc.) sau suculente: pentru fiecare exemplar de cerb comun si cerb lopatar cate 25 kg, pentru fiecare mistreţ cate 60 kg si pentru fazan si potarniche cate 6 kg;
c) suculente, in aceleaşi cantitãţi ca la furajele concentrate prevãzute la lit. b).
(8) Cantitãţile prevãzute la alin. (7) nu cuprind necesarul de hrana ce se poate administra in teren, in scopul abaterii vânatului de la frecventarea culturilor agricole, pentru prevenirea pagubelor.
(9) In scopul administrãrii hranei complementare, la locurile frecventate de vânat in perioada de iarna, in afara de construcţiile si instalaţiile vanatoresti existente la data preluãrii, se vor mai construi si altele, astfel ca pana la data de ....... sa fie completat necesarul stabilit in funcţie de efectivele optime, corespunzãtor numãrului menţionat in fisa fondului de vânãtoare anexata la contract, inscris in prima coloana din tabelul nr. 6. Pana la aceeaşi data se vor completa pe schiţa fondului de vânãtoare toate instalaţiile vanatoresti, care se vor numerota pe schiţa si pe teren, cu vopsea de ulei, in scopul întreţinerii si verificãrii lor in mod corespunzãtor. Amplasarea lor se va face in locurile solicitate de gestionar, pe baza unui studiu, dupã avizarea lor de cãtre administrator, cu acordul proprietarului de teren.
(10) Sa asigure si sa organizeze evaluarea efectivelor de vânat ori de cate ori este necesar in decursul anului, conform reglementarilor emise de administrator.
(11) Sa practice vânãtoarea sau orice alta activitate care are ca scop dobândirea vânatului, in limitele cotelor de extras aprobate, numai in conformitate cu legea si cu normele emise in acest scop. Sa asigure prin masurile luate realizarea si menţinerea efectivelor la nivel optim, iar la speciile purtãtoare de trofeu, prin extrageri selectiv efectuate, sa ridice calitatea trofeelor.
(12) Pe baza unor studii întocmite de gestionar si avizate de administrator, in scopul ridicãrii potenţialului cinegetic si al ameliorãrii fondului genetic al vânatului existent, se angajeazã sa facã periodic, la solicitarea administratorului, populari pe acest fond de vânãtoare, dupã specificul fondului, cu cãprior sau cerb comun sau cerb lopatar ori capra neagra.
(13) Sa nu dãuneze, prin organizarea si practicarea vânãtorii sau prin modul de gospodãrire a fondului de vânãtoare, folosinţei de baza a terenului si sa suporte, in condiţiile legii, toate pagubele produse fata de terţi.
(14) Sa ia masuri pentru prevenirea producerii de cãtre vânat a unor pagube la culturile agricole, silvice sau animalelor domestice si sa suporte pagubele, in cazul nerespectarii prevederilor legale, inclusiv pagubele produse de speciile de vânat declarate prin anexa nr. 2 la <>Legea nr. 103/1996 , republicata ca fiind strict protejate, pentru cazurile in care a fost aprobat un numãr de exemplare pentru a se recolta.
(15) Sa facã demersurile legale necesare pentru sancţionarea de cãtre organele in drept a cazurilor de braconaj descoperite, informând periodic administratorul despre modul de soluţionare a lor, precum si de apariţia oricãrui factor dãunãtor potenţialului cinegetic: epizootii, calamitãţi naturale etc,
(16) Sa acţioneze ori de cate ori este nevoie si cu toate mijloacele de care dispune, la solicitarea administratorului, pentru prevenirea si combaterea actelor de braconaj sau pentru diminuarea efectelor unor factori negativi care acţioneazã asupra vânatului.
(17) Sa completeze, sa transmitã la termenele fixate si sa tina la zi evidentele statistice prevãzute de reglementãrile legale in vigoare, ca de exemplu: fisa fondului de vânãtoare sau alte informaţii in legãtura cu acest fond de vânãtoare solicitate de administrator.
(18) Sa se prezinte, prin personal specializat si împuternicit, ori de cate ori este solicitat, la data si in locul stabilite de administrator, pentru a participa la controlul modului de gospodãrire a fondului de vânãtoare, si sa aplice, in termenele menţionate in procesul-verbal de control, toate masurile stabilite de administrator potrivit legii si prezentului contract.
(19) Sa isi exercite cu buna credinţa toate obligaţiile si drepturile prevãzute de prezentul contract.
(20) Sa retina, in vederea anularii, dupã caz, permisele de vânãtoare ale persoanelor care au sãvârşit pe acest fond de vânãtoare fapte contravenţionale sau infracţionale prevãzute de <>Legea nr. 103/1996 , republicata.
(21) Sa gestioneze cu prioritate fondul de vânãtoare in scopul dezvoltãrii cercetãrii ştiinţifice in domeniul cinegetic.
(22) Sa punã la dispoziţia administratorului, in scopul extinderii rezultatelor pozitive obţinute, toate rezultatele cercetãrilor întreprinse.
(23) Sa experimenteze, la solicitarea administratorului, metode si mijloace noi de organizare a producţiei cinegetice.
(24) Sa organizeze fondul de vânãtoare ca model de gospodãrire pentru urmãtoarele specii de vânat: ...............
(25) In cazul in care intr-o anumita perioada, fondul de vânãtoare nu este folosit in scopul dezvzoltarii cercetãrilor, va fi tratat ca rezervaţie de genofond.

CAPITOLUL IV
Termenele contractuale

Art. 8. - Prezentul contract se incheie pe o perioada de 10 ani, respectiv de la ......... la ............. .


CAPITOLUL V
Modalitãţile de plata a sumelor datorate pentru folosirea fondului de vânãtoare

Art. 9*). - (1) Tariful anual de gestionare pentru folosirea acestui fond de vânãtoare, stabilit in conformitate cu reglementãrile legale in vigoare, este in suma de .............. lei, si are urmãtoarea componenta, determinata in funcţie de natura proprietãţii terenurilor din cuprinsul fondurilor de vânãtoare:
_____________
*) Se reactualizeazã in funcţie de noile suprafeţe, determinate de deţinãtori/proprietari ai terenurilor pe care este arondat fondul de vânãtoare, proporţional cu suprafeţele inscrise in fisa fondului de vânãtoare, in conformitate cu instrucţiunile emise de cãtre autoritatea publica centrala care rãspunde de silvicultura.

a) .......... lei, corespunzãtor suprafeţelor de pãdure proprietate publica a statului;
b) .......... lei, corespunzãtor celorlalte suprafeţe de teren pe care este arondat fondul de vânãtoare, altele decât suprafeţele de pãdure proprietate publica a statului.
(2) Gestionarul este scutit de plata sumelor din tariful de gestionare datorate administratorului si Regiei Naţionale a Pãdurilor
(3) Gestionarul are obligaţia de a achita 50% din suma prevãzuta la lit. b) proportional, funcţie de suprafaţa, deţinãtorilor sau proprietarilor terenurilor pe care este arondat fondul de vânãtoare, in cazul suprafeţelor mai mari de 100 ha, sau bugetelor locale, in cazul suprafeţelor mai mici de 100 ha
(4) Tariful prevãzut la alin. (1) se indexeazã anual cu rata inflaţiei, in baza unei comunicãri in scris.
(5) In cazul in care natura proprietãţii asupra terenurilor pe care s-a constituit fondul de vânãtoare se schimba, gestionarul este obligat sa recalculeze sumele datorate fiecãruia dintre cei prevãzuţi la alin. (3).
(6) Plata tarifelor prevãzute la alin. (3) se va face in doua transe egale, pana la data de 31 martie si, respectiv 30 septembrie a fiecãrui an.
(7) Destinaţia tarifelor prevãzute la alin. (3) se reactualizeazã ori de cale ori intervin modificãri in forma de proprietate a terenului.
(8) Tariful prevãzut la alin. (1) nu include TVA. Achitarea tarifului de gestionare a fondului de vânãtoare, cãtre beneficiarii prevãzuţi la alin (3) ai cotelor-parte din acest tarif se va face in baza facturilor fiscale emise de aceştia, in conformitate cu reglementãrile legale in vigoare
Art. 10. - Neplata in termenele prevãzute a sumelor datorate potrivit art. 9 alin (3) genereazã penalizãri de 0,12%/zi de intarziere din suma neachitata.

CAPITOLUL VI
Alte clauze

<>Art. 11. - Prezentul contract se completeazã cu prevederile Legii nr. 103/1996 , republicata, si cu cele ale reglementarilor emise de cãtre administrator in scopul aplicãrii legii sau al ocrotirii faunei sãlbatice, precum si cu prevederile Regulamentului privind gestionarea fondurilor de vânãtoare atribuite unitãţilor de invatamant si cercetare ştiinţifica cu profil cinegetic din România si a rezervaţiilor de genofond.
Art. 12. - Oprirea totala sau parţiala a vânãtorii pe acest fond de vânãtoare, stabilita de administrator, cu respectarea legii, nu ii exonereazã pe gestionar de nici una dintre obligaţiile ce ii revin in execuţia acestui contract.
Art. 13. - (1) In executarea acestui contract administratorul este obligat sa controleze, cel puţin de doua ori pe an, modul in care gestionarul isi indeplineste obligaţiile contractuale.
(2) Rezultatele controlului se vor consemna intr-un document semnat de ambele pãrţi.
(3) Documentul prevãzut la alin. 2 face parte integranta din contract.
(4) Declararea, potrivit legii, a unor pãrţi din acest fond de vânãtoare ca arii strict protejate sau rezervaţii naturale va produce efecte in momentul declarãrii.

CAPITOLUL VII
Încetarea raporturilor contractuale

Art. 14. - Prezentul contract isi inceteaza aplicabilitatea, de drept, la expirarea termenului prevãzut la art. 8.
Art. 15. - Încetarea raporturilor contractuale inainte de termenul prevãzut in contract poate fi solicitata oricând de cãtre gestionar, sau poate sa fie stabilita de cãtre administrator, in condiţiile prevãzute de contract.
Art. 16. - (1) Raporturile contractuale, la solicitarea gestionarului, inceteaza numai din momentul in care fondul de vânãtoare a fost atribuit altei persoane juridice, dar nu mai târziu de 90 zile de la instiintarea de cãtre gestionar a administratorului despre intenţia sa.
(2) In acest caz, încetarea raporturilor contractuale nu exonereazã gestionarul de rãspundere fata de administrator si de terţi pentru perioada in care a fost parte in contract.
Art. 17. - Rezilierea contractului de cãtre administrator este de drept numai in urmãtoarele condiţii:
- gestionarul este in imposibilitate de plata a sumelor prevãzute la art. 9 alin (3) pentru o perioada mai mare de 60 zile decât termenul prevãzut;
- constata ca gestionarul nu si-a îndeplinit, cu vinovãţie, oricare dintre obligaţiile contractuale in termenele prevãzute;
- încãlcarea grava, in mod repetat, de cãtre persoanele autorizate de gestionar sa practice vânãtoarea pe acest fond de vânãtoare a regulilor de organizare si practicare a vânãtorii sau atunci când se constata ca gestionarul este in imposibilitatea de a stãpâni faptele culpabile;
- neindeplinirea obligaţiei prevãzute la art. 19;
- scãderea cu peste 20% a efectivelor de vânat evaluate la speciile principale, in condiţiile in care aceasta nu este justificata de declanşarea, dovedita cu acte oficiale, a unor epizootii sau a altor factori dãunãtori faunei sãlbatice, daca rãspunderea declanşãrii acestora nu cade in sarcina gestionarului, sau de eventualele migrãri spre fondurile invecinate, dovedite cu acte oficiale.
- profilul de activitate al unitãţii s-a schimbat;
- doi ani consecutiv fondul de vânãtoare nu face obiectul nici unei teme de cercetare.
- se face dovada ca fondul de vânãtoare a fost folosit, in mod repetat, in alte scopuri decât cel pentru care a fost atribuit;
- in situaţia in care prin hotãrâre judecãtoreasca irevocabila administratorul este obligat sa incheie cu un alt gestionar un contract de gestionare pentru acelaşi fond de vânãtoare.
Art. 18. - La incetarea, sub orice forma, a raporturilor contractuale, gestionarul este obligat sa predea administratorului, in stare de funcţionare, toate construcţiile si instalaţiile vanatoresti primite sau executate, in conformitate cu prevederile art. 6 si 7 din contract, sau sa suporte cheltuielile readucerii acestora in stare de funcţionare.

CAPITOLUL VIII
Daune

Art. 19. - Eventualele daune produse de cãtre gestionar prin acţiunile pe care le întreprinde pe acest fond de vânãtoare unor terţe persoane se suporta de cãtre acesta, potrivit legii.
Art. 20. - Cheltuielile generate de refacerea potenţialului cinegetic al acestui fond de vânãtoare la nivelul la care a fost preluat de cãtre gestionar sunt suportate de cãtre acesta, la rezilierea sau incetarea contractului, numai in mãsura in care se dovedeşte ca a încãlcat, cu vinovãţie, clauzele contractuale.

CAPITOLUL IX
Litigii

Art. 21. - (1) Eventualele litigii intre gestionar si administrator se supun, in prealabil, in vederea concilierii, conducerii autoritãţii publice centrale care rãspunde de silvicultura.
(2) In cazurile in care pãrţile nu se inteleg, litigiile se soluţioneazã de instanţa judecãtoreasca competenta.

Prezentul contract a fost incheiat astãzi.......... in ..... exemplare.

Administrator: Gestionar:


___________________
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016