Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 12 din 24 iulie 2009  pentru modificarea si completarea unor acte normative privind calculul marjei de solvabilitate de care dispune asiguratorul/reasiguratorul, al marjei de solvabilitate minime si al fondului de siguranta    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 12 din 24 iulie 2009 pentru modificarea si completarea unor acte normative privind calculul marjei de solvabilitate de care dispune asiguratorul/reasiguratorul, al marjei de solvabilitate minime si al fondului de siguranta

EMITENT: COMISIA DE SUPRAVEGHERE A ASIGURARILOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 543 din 5 august 2009
ORDIN nr. 12 din 24 iulie 2009
pentru modificarea şi completarea unor acte normative privind calculul marjei de solvabilitate de care dispune asigurãtorul/reasigurãtorul, al marjei de solvabilitate minime şi al fondului de siguranţã
EMITENT: COMISIA DE SUPRAVEGHERE A ASIGURÃRILOR
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 543 din 5 august 2009


Având în vedere prevederile <>art. 16 alin. (5^1) şi (6) din Legea nr. 32/2000 privind activitatea de asigurare şi supravegherea asigurãrilor, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, prevederile art. 9 alin. (3) din Normele privind metodologia de calcul al marjei de solvabilitate de care dispune asigurãtorul care practicã asigurãri generale, al marjei de solvabilitate minime şi al fondului de siguranţã, puse în aplicare prin <>Ordinul preşedintelui Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor nr. 3/2008 , prevederile <>art. 5 alin. (3) din Normele privind metodologia de calcul al marjei de solvabilitate de care dispune asigurãtorul care practicã asigurãri de viaţã, al marjei de solvabilitate minime şi al fondului de siguranţã, puse în aplicare prin <>Ordinul preşedintelui Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor nr. 4/2008 , şi prevederile art. 30 alin. (3) din Normele privind autorizarea şi supravegherea reasigurãtorilor, puse în aplicare prin <>Ordinul preşedintelui Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor nr. 5/2008 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
în temeiul prevederilor <>art. 4 alin. (27) din Legea nr. 32/2000 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
potrivit Hotãrârii Consiliului Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor din data de 21 iulie 2009, prin care s-au adoptat modificãrile şi completãrile la <>Normele privind metodologia de calcul al marjei de solvabilitate de care dispune asigurãtorul care practicã asigurãri generale, al marjei de solvabilitate minime şi al fondului de siguranţã, puse în aplicare prin <>Ordinul preşedintelui Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor nr. 3/2008 , la <>Normele privind metodologia de calcul al marjei de solvabilitate de care dispune asigurãtorul care practicã asigurãri de viaţã, al marjei de solvabilitate minime şi al fondului de siguranţã, puse în aplicare prin <>Ordinul preşedintelui Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor nr. 4/2008 , şi la <>Normele privind autorizarea şi supravegherea reasigurãtorilor, puse în aplicare prin <>Ordinul preşedintelui Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor nr. 5/2008 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare,

preşedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor emite urmãtorul ordin:

ART. I
Normele privind metodologia de calcul al marjei de solvabilitate de care dispune asigurãtorul care practicã asigurãri generale, al marjei de solvabilitate minime şi al fondului de siguranţã, puse în aplicare prin <>Ordinul preşedintelui Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor nr. 3/2008 , publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 346 din 6 mai 2008, se modificã şi completeazã dupã cum urmeazã:
1. La articolul 5, alineatul (4) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(4) La valoarea astfel obţinutã se aplicã un procent de 18% pentru sumele a cãror valoare este de pânã la echivalentul a 57,5 milioane euro şi, respectiv, de 16% pentru sumele reprezentând excedentele peste echivalentul a 57,5 milioane euro, iar rezultatele astfel obţinute se adunã."
2. La articolul 6, alineatul (5) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(5) Conform perioadei de referinţã prevãzute la art. 4 alin. (1) lit. b), la o treime din valoarea obţinutã în cazul perioadei de referinţã de 36 de luni sau la o şeptime din valoarea obţinutã în cazul perioadei de referinţã de 84 de luni, dupã caz, se aplicã un procent de 26% pentru sumele a cãror valoare este de pânã la echivalentul a 40,3 milioane euro şi, respectiv, de 23% pentru sumele reprezentând excedentele peste echivalentul a 40,3 milioane euro, iar rezultatele astfel obţinute se adunã."
3. La articolul 9, alineatul (2) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Valoarea minimã a fondului de siguranţã pentru asigurãrile generale este echivalentul în lei a 2,3 milioane euro. Dacã asigurãtorul subscrie unul sau mai multe riscuri încadrate în clasele 10, 11, 12, 13, 14 sau 15 menţionate la titlul B «Asigurãri generale» din anexa nr. 1 la <>Legea nr. 32/2000 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, valoarea minimã a fondului de siguranţã va fi echivalentul în lei a 3,5 milioane euro. În cazul societãţilor mutuale, valoarea minimã a fondului de siguranţã se reduce cu o pãtrime."
4. La articolul 9 alineatul (4), litera c) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"c) totalul rezervelor tehnice brute, aferente activitãţii de reasigurare generalã, la data raportãrii, reprezintã mai mult de 10% din totalul rezervelor tehnice brute aferente întregii activitãţi de asigurãri generale, la data raportãrii, valoarea minimã a fondului de siguranţã este echivalentul în lei a 3,2 milioane euro."
5. Dupã articolul 13 se introduce un nou articol, articolul 13^1, cu urmãtorul cuprins:
"Art. 13^1. - (1) Dacã marja de solvabilitate disponibilã scade sub valoarea fondului de siguranţã, consiliul de administraţie şi/sau consiliul director sunt/este obligate/obligat, de îndatã, sã convoace adunarea generalã extraordinarã pentru efectuarea majorãrii capitalului social al societãţii.
(2) În termen de 5 zile de la publicarea în Monitorul Oficial al României a convocãrii adunãrii generale extraordinare a acţionarilor, societatea va prezenta Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor:
a) dovada convocãrii adunãrii generale extraordinare şi propunerea de hotãrâre de majorare a capitalului social;
b) analiza detaliatã a factorilor care au dus la scãderea marjei de solvabilitate disponibile sub valoarea fondului de siguranţã;
c) planul detaliat de mãsuri pe care societatea le va lua în vederea evitãrii scãderii marjei de solvabilitate disponibile sub valoarea fondului de siguranţã, pentru o perioadã de cel puţin un an.
(3) Efectuarea operaţiunii de majorare a capitalului social, inclusiv vãrsarea capitalului social subscris, nu va putea depãşi 60 de zile calendaristice de la data convocãrii adunãrii generale extraordinare a acţionarilor."
6. La anexa la norme, valorile B(14) şi C(12) din formularul de raportare se modificã potrivit noilor limite: "B(14) = echivalentul în lei a 57,5 milioane euro", respectiv "C(12) = echivalentul în lei a 40,3 milioane euro".
ART. II
Normele privind metodologia de calcul al marjei de solvabilitate de care dispune asigurãtorul care practicã asigurãri de viaţã, al marjei de solvabilitate minime şi al fondului de siguranţã, puse în aplicare prin <>Ordinul preşedintelui Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor nr. 4/2008 , publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 346 din 6 mai 2008, se modificã dupã cum urmeazã:
1. La articolul 5, alineatul (2) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Valoarea minimã a fondului de siguranţã pentru asigurãrile de viaţã este echivalentul în lei a 3,5 milioane euro. În cazul societãţilor mutuale, valoarea minimã a fondului de siguranţã se reduce cu o pãtrime."
2. Dupã articolul 9 se introduce un nou articol, articolul 9^1, cu urmãtorul cuprins:
"Art. 9^1. - (1) Dacã marja de solvabilitate disponibilã scade sub valoarea fondului de siguranţã, consiliul de administraţie şi/sau consiliul director sunt/este obligate/obligat, de îndatã, sã convoace adunarea generalã extraordinarã pentru efectuarea majorãrii capitalului social al societãţii.
(2) În termen de 5 zile de la publicarea în Monitorul Oficial al României a convocãrii adunãrii generale extraordinare a acţionarilor, societatea va prezenta Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor:
a) dovada convocãrii adunãrii generale extraordinare şi propunerea de hotãrâre de majorare a capitalului social;
b) analiza detaliatã a factorilor care au dus la scãderea marjei de solvabilitate disponibile sub valoarea fondului de siguranţã;
c) planul detaliat de mãsuri pe care societatea le va lua în vederea evitãrii scãderii marjei de solvabilitate disponibile sub valoarea fondului de siguranţã, pentru o perioadã de cel puţin un an.
(3) Efectuarea operaţiunii de majorare a capitalului social, inclusiv vãrsarea capitalului social subscris, nu va putea depãşi 60 de zile calendaristice de la data convocãrii adunãrii generale extraordinare a acţionarilor."
ART. III
Normele privind autorizarea şi supravegherea reasigurãtorilor, puse în aplicare prin <>Ordinul preşedintelui Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor nr. 5/2008 , publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 351 din 7 mai 2008, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se modificã dupã cum urmeazã:
1. La articolul 30, alineatul (2) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Valoarea minimã a fondului de siguranţã pentru activitatea de reasigurare este echivalentul în lei a 3,2 milioane euro."
2. Dupã articolul 33 se introduce un nou articol, articolul 33^1, cu urmãtorul cuprins:
"Art. 33^1. - (1) Dacã marja de solvabilitate disponibilã scade sub valoarea fondului de siguranţã, consiliul de administraţie şi/sau consiliul director sunt/este obligate/obligat, de îndatã, sã convoace adunarea generalã extraordinarã pentru efectuarea majorãrii capitalului social al societãţii.
(2) În termen de 5 zile de la publicarea în Monitorul Oficial al României a convocãrii adunãrii generale extraordinare a acţionarilor, societatea va prezenta Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor:
a) dovada convocãrii adunãrii generale extraordinare şi propunerea de hotãrâre de majorare a capitalului social;
b) analiza detaliatã a factorilor care au dus la scãderea marjei de solvabilitate disponibile sub valoarea fondului de siguranţã;
c) planul detaliat de mãsuri pe care societatea le va lua în vederea evitãrii scãderii marjei de solvabilitate disponibile sub valoarea fondului de siguranţã, pentru o perioadã de cel puţin un an.
(3) Efectuarea operaţiunii de majorare a capitalului social, inclusiv vãrsarea capitalului social subscris, nu va putea depãşi 60 de zile calendaristice de la data convocãrii adunãrii generale extraordinare a acţionarilor."
ART. IV
Prevederile prezentului ordin intrã în vigoare începând cu data de 1 noiembrie 2009.
ART. V
Prezentele norme transpun avizele Comisiei Europene privind adaptarea, în funcţie de inflaţie, a unor valori stabilite prin directivele din domeniul asigurãrilor de viaţã, al asigurãrilor generale şi al reasigurãrilor, publicate în Jurnalul European al Uniunii Europene Seria C nr. 41, p.1, din data de 19 februarie 2009, respectiv în Jurnalul European al Uniunii Europene Seria C nr. 63, p.11, din data de 18 martie 2009.
ART. VI
Direcţiile de specialitate din cadrul Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor asigurã ducerea la îndeplinire a prevederilor prezentului ordin.

Preşedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor,
Angela Toncescu

Bucureşti, 24 iulie 2009.
Nr. 12.
----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016