Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 12 din 10 iulie 2008  pentru punerea in aplicare a Normelor privind procedura de intocmire si eliberare a documentului de introducere in reparatie a vehiculelor    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 12 din 10 iulie 2008 pentru punerea in aplicare a Normelor privind procedura de intocmire si eliberare a documentului de introducere in reparatie a vehiculelor

EMITENT: COMISIA DE SUPRAVEGHERE A ASIGURARILOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 556 din 23 iulie 2008

În temeiul prevederilor art. 4 alin. (27) şi ale <>art. 8 alin. (1) din Legea nr. 32/2000 privind activitatea de asigurare şi supravegherea asigurãrilor, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
potrivit Hotãrârii Consiliului Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor din data de 1 iulie 2008, prin care s-au aprobat Normele privind procedura de întocmire şi eliberare a documentului de introducere în reparaţie a vehiculelor,

preşedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor emite urmãtorul ordin:

ART. 1
(1) Se pun în aplicare Normele privind procedura de întocmire şi eliberare a documentului de introducere în reparaţie a vehiculelor, prevãzute în anexa care face parte integrantã din prezentul ordin.
(2) Prezentele norme intrã în vigoare la 1 ianuarie 2009.
ART. 2
Direcţiile de specialitate din cadrul Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor vor asigura ducerea la îndeplinire a prevederilor prezentului ordin.

Preşedintele Comisiei
de Supraveghere a Asigurãrilor,
Angela Toncescu

Bucureşti, 10 iulie 2008.
Nr. 12.


ANEXĂ

NORME
privind procedura de întocmire şi eliberare a
documentului de introducere în reparaţie a vehiculelor

ART. 1
Asigurãtorii/societãţile din domeniul asigurãrilor ori societãţile specializate şi mandatate în serviciile de constatare şi lichidare a daunelor desemneazã personalul cu atribuţii în constatarea, soluţionarea dosarelor de daunã şi eliberarea documentelor de introducere în reparaţie a vehiculelor, în cazul în care asiguraţii deţin o asigurare facultativã Casco valabilã, emisã de asigurãtorul respectiv, şi se prezintã pentru a înştiinţa despre producerea unor pagube materiale la vehiculul asigurat, în condiţiile prevãzute la art. 79 alin. (2) lit. b), art. 80 alin. (2) şi la <>art. 80^1 din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
ART. 2
Un model faţã-verso al declaraţiei de accident este prezentat în anexa nr. 1. Pot fi folosite şi alte tipizate proprii fiecãrui asigurãtor, dar care sã conţinã minimum informaţiile din modelul prezentat în anexa nr. 1. Documentul se emite/se tipãreşte de cãtre fiecare asigurãtor care practicã asigurãri facultative de vehicule.
ART. 3
Informaţiile cuprinse în anexa nr. 1 vor fi menţinute şi evidenţiate obligatoriu într-o bazã de date a fiecãrui asigurãtor care practicã asigurãri facultative de vehicule sau de rãspundere civilã obligatorie şi se pãstreazã o perioadã de 10 ani. Asigurãtorul va lua mãsurile care se impun astfel încât, într-un termen de 15 zile de la emiterea documentului de introducere în reparaţie a vehiculelor, sã introducã toate datele din anexa nr. 1 într-o bazã de date proprie. Asigurãtorul va transmite datele, în formã statisticã şi în mod electronic, o singurã datã pe an, pânã la data de 31 ianuarie pentru anul anterior, într-o bazã de date comunã, administratã de Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor.
ART. 4
Dacã în urma analizãrii situaţiei prezentate nu se poate desprinde o concluzie clarã privind împrejurãrile în care a avut loc accidentul/evenimentul şi existã neconcordanţe în declaraţia celui implicat, inspectorul constatator, împreunã cu persoana/asiguratul în cauzã, se deplaseazã la locul producerii pagubei, unde va efectua o cercetare amãnunţitã, inclusiv prin identificarea oricãror mijloace de probã şi efectuarea de fotografii.
ART. 5
Documentul de introducere în reparaţie a vehiculelor constituie actul în baza cãruia unitãţile autorizate de profil permit introducerea vehiculului în procesul de reparaţie.
ART. 6
a) Documentul de introducere în reparaţie a vehiculelor are o serie unicã compusã din: numãrul unic din Registrul asigurãtorilor şi brokerilor de asigurare, indicativul abreviat al judeţului în care a fost emis documentul în formatul a douã câmpuri şi o serie numericã formatã din 8 câmpuri.
b) Documentul de introducere în reparaţie a vehiculelor este un formular care poate fi emis direct din sistemul informatic propriu al fiecãrui asigurãtor ori poate fi tipãrit, fiecare formular regãsindu-se în douã exemplare, original şi copie. Asigurãtorii autorizaţi sã practice asigurarea obligatorie de rãspundere civilã pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule, precum şi cei care practicã asigurãri facultative pentru vehicule sunt obligaţi sã emitã/tipãreascã formularul care va conţine în mod obligatoriu cel puţin informaţiile cuprinse în modelul prezentat în anexa nr. 2. În cazul în care sunt tipãrite, formularele se distribuie de cãtre asigurãtori unitãţilor teritoriale ori persoanelor mandatate sã desfãşoare astfel de activitãţi în numele şi pentru asigurãtorul respectiv.
ART. 7
Originalul documentului de introducere în reparaţie a vehiculelor se înmâneazã solicitantului, iar copia rãmâne la asigurãtor pentru arhivare. Documentele tipãrite, inclusiv cele care sunt emise direct din sistemul IT propriu al asigurãtorului/societãţii din domeniul asigurãrilor se înseriazã într-o plajã de numere stabilitã de asigurãtor, cu respectarea prevederilor art. 6 lit. a). În toate cazurile, este interzisã emiterea de cãtre asigurãtori, societãţile din domeniul asigurãrilor ori de cele care sunt specializate în servicii de constatare şi lichidare a daunelor a unor documente de introducere în reparaţie a vehiculelor care sã aibã aceleaşi serie şi numãr, nerespectându-se caracterul de unicitate al documentului.
ART. 8
Documentele de introducere în reparaţie a vehiculelor se înregistreazã şi se pãstreazã la sediul fiecãrei unitãţi teritoriale a asigurãtorului.
ART. 9
(1) Arhivarea documentelor de introducere în reparaţie a vehiculelor, însoţite de declaraţiile proprietarilor/conducãtorilor de vehicule şi de alte documente rezultate din verificãri, se va realiza lunar, în ordinea întocmirii lor.
(2) Termenul de pãstrare este de 10 ani, distrugerea acestora efectuându-se cu respectarea prevederilor legale în vigoare.

Dispoziţii tranzitorii şi finale
ART. 10
(1) Documentele de introducere în reparaţie a vehiculelor se distribuie fie în format electronic, fie pe suport hârtie numai personalului desemnat în condiţiile art. 1, care le primeşte sub semnãturã.
(2) Eliberarea documentelor de introducere în reparaţie a vehiculelor de cãtre persoane neautorizate sau, dupã caz, în alte situaţii decât cele expres prevãzute la art. 79 alin. (2) lit. b şi la <>art. 80 alin. (2) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 195/2002 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, atrage rãspunderea penalã, contravenţionalã, civilã sau administrativã, dupã caz.
ART. 11
Dacã documentele de introducere în reparaţie a vehiculelor au fost completate greşit, acestea se anuleazã prin bararea pe diagonalã şi înscrierea menţiunii "anulat", pãstrându-se atât originalul, cât şi copia. De asemenea, şi în evidenţele electronice se vor face modificãrile care se impun în legãturã cu seria documentului şi cu motivul anulãrii.
ART. 12
Eliberarea documentului de introducere în reparaţie a vehiculelor nu constituie nota tehnicã finalã de constatare a daunelor şi nici obligaţie de platã din partea emitentului poliţei de asigurare. Aceastã reglementare se precizeazã în conţinutul tipizat al documentului. Acest document se elibereazã inclusiv în cazul în care se constatã daunã totalã şi vehiculul nu se mai reparã.
ART. 13
Nerespectarea prevederilor prezentelor norme de cãtre societãţile de asigurare se sancţioneazã în condiţiile şi potrivit prevederilor <>Legii nr. 32/2000 privind activitatea de asigurare şi supravegherea asigurãrilor, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, precum şi ale <>Legii nr. 136/1995 privind asigurãrile şi reasigurãrile în România, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
ART. 14
Anexele nr. 1 şi 2 fac parte integrantã din prezentele norme.


ANEXA 1
-------
la norme
--------



┌────────┐
│ MODEL │
Asigurãtor ..................... │(faţã) │ Data şi ora prezentãrii
└────────┘
Societatea din domeniul Data ....... ora .......
asigurãrilor ................ Documentul de introducere în
reparaţie a vehiculului
Avarii existente Seria ...... Nr. ...........
────────────────
(Se completeazã de cãtre
inspectorul constatator.)
............................... Obţinerea din asigurare de foloase
............................... materiale necuvenite se pedepseşte
............................... conform Codului penal.
...............................
............................... Inspector constatator, Asigurat,


DECLARAŢIE
Subsemnatul/Subsemnata .............., fiul (fiica) lui ...............
şi al/a ........., nãscut(ã) la data de ......... în localitatea .......,
judeţul/sectorul ......., cetãţenie ........., domiciliat(ã) în localitatea
........, str. ....... nr. .., bl. ..., sc. ..., ap. ...., judeţul/sectorul
........, cod numeric personal ........, posesor/posesoare al/a actului de
identitate seria ..... nr. ......, eliberat de ........., şi al/a permisului
de conducere categoria ..... nr. ......., eliberat de ......... la data de
......., cu vechime din ......, de profesie .......... la ......., cu sediul
în str. ....... nr. ...., sectorul ......, telefon acasã ........., telefon
serviciu ................, declar pe propria rãspundere urmãtoarele aspecte
privind cauzele şi consecinţele producerii evenimentului rutier:
La data de .............., în jurul orei ........., am condus/staţionat
auto nr. ........... marca .........., culoarea ..........., proprietatea
..........., în localitatea (în afara localitãţii) ........, pe strada (şos.)
.......... din direcţia .......... cãtre ........... .
Când am ajuns în dreptul imobilului cu nr. ....., în intersecţia ........,
în afara localitãţii .............., pe autostrada ............
..................................................................
..................................................................
..................................................................
..................................................................
Avarii rezultate: ................................................
..................................................................
..................................................................
..................................................................
..................................................................
..................................................................


Data Semnãtura
........... ...........

NOTĂ:
În mod obligatoriu se vor completa corect toate spaţiile punctate din
conţinutul declaraţiei.


┌────────┐
│ MODEL │
│(verso) │
└────────┘


Autovehiculul este asigurat CASCO cu Contractul nr. ..........., emis de
Societatea ............., valabil de la ............. pânã la ..........
Declar pe propria rãspundere cã în urma evenimentului rutier nu a rezultat
decesul sau rãnirea vreunei persoane ori producerea de pagube altor persoane.

Condiţii de luminozitate:

- lumina zilei [] - luminozitate redusã [] - întuneric []

Starea carosabilului:

- uscat [] - altele (umed, îngheţat etc.) []

Categoria vehiculului (înscrisã în documentul internaţional de asigurare):
- categoria "A" autoturism []
- categoria "B" motociclu []
- categoria "C" autocamion sau tractor []
- categoria "D" bicicletã cu motor []
- categoria "E" autobuz sau autocar []
- categoria "F" remorcã []


Prezentarea schematicã a accidentului/evenimentului:

┌───────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
└───────────────────────────────────────────────────────────────────────┘


Data Semnãtura
........... ...........



ANEXA 2
-------
la norme
--------



┌───────────┐
│ MODEL │
┌───────────┐ │(original) │
│ Siglã │ └───────────┘
│asigurãtor │DENUMIRE ASIGURĂTOR Seria XXX/JJ/NNNNNNNN
│ │UNITATEA TERITORIALĂ.........
└───────────┘Tel/Fax ..............


DOCUMENT DE INTRODUCERE ÎN REPARAŢIE A VEHICULULUI

Se elibereazã prezentul document pentru vehiculul marca ______, culoarea ____
Având nr. de înmatriculare/înregistrare ______ şi proprietar/utilizator _____
CNP/CUI _______________________________
Vehiculul a fost implicat în accidentul rutier/evenimentul din data de _____,
ora ____, locul _____ şi poate fi introdus în reparaţii cu urmatoarele avarii:

______________________________________________________________________
______________________________________________________________________
______________________________________________________________________
______________________________________________________________________
______________________________________________________________________

Eliberat astãzi, __________, d-lui/d-nei ______________, CNP _____________

INSPECTOR CONSTRUCTOR

Numele şi prenumele în clar__________ Eliberarea prezentului document nu
constituie notã tehnicã finalã de
constatare a daunelor şi nici
obligaţie de platã din partea
asigurãtorului

Semnãturã _______________
............................................................................

┌───────────┐
│ MODEL │
┌───────────┐ │ (copie) │
│ Siglã │ └───────────┘
│asigurãtor │DENUMIRE ASIGURĂTOR Seria XXX/JJ/NNNNNNNN
│ │UNITATEA TERITORIALĂ.........
└───────────┘Tel/Fax ..............


DOCUMENT DE INTRODUCERE ÎN REPARAŢIE A VEHICULULUI

Se elibereazã prezentul document pentru vehiculul marca ______, culoarea ____
Având nr. de înmatriculare/înregistrare ______ şi proprietar/utilizator _____
CNP/CUI _______________________________
Vehiculul a fost implicat în accidentul rutier/evenimentul din data de _____,
ora ____, locul _____ şi poate fi introdus în reparaţii cu urmatoarele avarii:

______________________________________________________________________
______________________________________________________________________
______________________________________________________________________
______________________________________________________________________
______________________________________________________________________

Eliberat astãzi, __________, d-lui/d-nei ______________, CNP _____________

INSPECTOR CONSTRUCTOR

Numele şi prenumele în clar__________ Eliberarea prezentului document nu
constituie notã tehnicã finalã de
constatare a daunelor şi nici
obligaţie de platã din partea
asiguratorului

Semnãturã _______________


-------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016