Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 119 din 14 iunie 2005  privind aprobarea Normei de metrologie legala NML 041-05 Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 119 din 14 iunie 2005 privind aprobarea Normei de metrologie legala NML 041-05 "Aparate pentru masurarea elementelor caii ferate sau de metrou"

EMITENT: MINISTERUL ECONOMIEI SI COMERTULUI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 664 din 26 iulie 2005

În temeiul <>Ordonanţei Guvernului nr. 20/1992 privind activitatea de metrologie, aprobatã şi modificatã prin <>Legea nr. 11/1994 , cu modificãrile ulterioare,
în baza instrucţiunilor de metrologie legalã I.M.L. 2-04 "Aprobarea de model" şi I.M.L. 3-04 "Trasabilitatea rezultatelor masurarilor efectuate cu mijloace de mãsurare supuse controlului metrologic legal", aprobate prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 862/2004 privind aprobarea instrucţiunilor de metrologie legalã, cu modificãrile ulterioare, şi a <>Hotãrârii Guvernului nr. 193/2002 privind organizarea şi funcţionarea Biroului Roman de Metrologie Legalã, cu modificãrile ulterioare,

directorul general al Biroului Roman de Metrologie Legalã emite urmãtorul ordin:

ART. 1
Se aproba Norma de metrologie legalã NML 041-05 "Aparate pentru mãsurarea elementelor caii ferate sau de metrou", cuprinsã în anexa care face parte integrantã din prezentul ordin.
ART. 2
Norma de metrologie legalã prevãzutã la art. 1 înlocuieşte Norma tehnica de metrologie NTM 1-18-94 "Verificarea metrologica a aparatelor pentru mãsurarea ecartamentului şi suprainaltarii caii ferate şi a sinei a 3-a de metrou", cu excepţia cazurilor la care se referã art. 3.
ART. 3
Se admite utilizarea în continuare, în paralel cu norma de metrologie legalã prevãzutã la art. 1, a Normei tehnice de metrologie NTM 1-18-94 "Verificarea metrologica a aparatelor pentru mãsurarea ecartamentului şi suprainaltarii caii ferate şi a sinei a 3-a de metrou", pentru mijloacele de mãsurare care au aprobare de model acordatã în baza acestei norme, dupã cum urmeazã:
- pana la expirarea valabilitãţii aprobãrii de model, dar nu mai mult de 5 ani de la data intrãrii în vigoare a prezentului ordin;
- o perioada de 10 ani de la data intrãrii în vigoare a prezentului ordin, pentru verificãri metrologice periodice şi dupã reparaţii.
ART. 4
Unitãţile din structura şi în subordinea Biroului Roman de Metrologie Legalã, precum şi laboratoarele autorizate de acesta vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
ART. 5
Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi va intra în vigoare la data publicãrii lui.

Directorul general al Biroului Roman de Metrologie Legalã,
Ştefan Ocneanu

Bucureşti, 14 iunie 2005.
Nr. 119.

ANEXA

Norma de metrologie legalã NML 041-05 "Aparate pentru mãsurarea
elementelor caii ferate sau de metrou"

1. Domeniu de aplicare
1.1. Prezenta norma de metrologie stabileşte cerinţele metrologice şi tehnice şi modalitãţile de atestare a legalitãţii aparatelor pentru mãsurarea elementelor caii ferate sau de metrou, denumite în continuare "aparate", utilizate în scopul asigurãrii condiţiilor de siguranta în transporturile pe calea feratã sau metrou.
1.2. Pentru a putea fi introduse pe piata, puse în funcţiune sau utilizate în masurarile din domeniile de interes public, aparatele prevãzute la punctul 1.1 trebuie sa îndeplineascã atât cerinţele metrologice şi tehnice prevãzute în prezenta norma, cat şi cerinţele aplicabile din norma de metrologie legalã NML 001-05 "Cerinţe metrologice şi tehnice comune mijloacelor de mãsurare supuse controlului metrologic legal". Aplicabilitatea cerinţelor din normele mai sus menţionate rezulta din tabelul 1.
2. Terminologie
În sensul prezentei norme de metrologie legalã termenii specifici utilizaţi au urmãtoarele semnificatii:
2.1. Ecartament: distanta dintre sine, determinata în plan orizontal la o cota de 14 mm situata sub partea superioarã a ciupercii sinei.
2.2. Suprainaltare (nivelment transversal): denivelarea sinelor de cale feratã sau de metrou fata de planul orizontal, masurata în plan vertical.
2.3. Torsiune (inclinatie): suprainaltarea determinata pe o distanta masurata în prealabil de operator.
3. Cerinţe metrologice şi tehnice
3.1. Cerinţe metrologice
3.1.1. Eroarea de mãsurare a ecartamentului sinei de cale feratã şi sinei a 3-a de metrou trebuie sa nu fie mai mare de ±1 mm în condiţii nominale de funcţionare.
3.1.2. Eroarea de mãsurare a suprainaltarii sinei de cale feratã şi sinei a 3-a de metrou trebuie sa nu fie mai mare de ±1 mm pe domeniul 0 ... 100 mm şi de ±1,5 mm pe domeniul 100 mm ... 160 mm, în condiţii nominale de funcţionare.
3.1.3. Eroarea de mãsurare a torsiunii trebuie sa nu depãşeascã ±1 mm în condiţii nominale de funcţionare.
3.1.4. Eroarea de mãsurare a distantei dintre sina şi contrasina trebuie sa nu depãşeascã ±1,5 mm în condiţii nominale de funcţionare.
Nota: Erorile de mãsurare maxime tolerate (determinate în cadrul inspectiilor şi testarilor inopinate sau activitãţilor de supraveghere metrologica a utilizãrii acestor aparate) au valori duble în utilizare.

3.2. Cerinţe tehnice
3.2.1. Domeniu nominal
Producãtorul trebuie sa specifice, prin inscriptionare, domeniul nominal al aparatului, dupã cum urmeazã:
- ecartament normal 1435 mm;
- ecartament ingust 760 mm sau 1000 mm;
- ecartament larg 1524 mm;
- ecartament sine de metrou: 1432 mm
3.2.2. Unitãţile de mãsura sunt submultipli ai metrului.
3.2.3. Aparatele trebuie sa aibã o construcţie robusta, sa fie îngrijit prelucrate, sa nu prezinte deteriorãri mecanice, care sa afecteze buna funcţionare sau estetica lor şi sa fie uşor de manevrat. Elementele componente mobile trebuie sa aibã o funcţionare uşoarã, fãrã intepeniri sau socuri.
3.2.4. Toate pãrţile componente ale aparatelor trebuie protejate impotriva coroziunii, şi, în special suprafeţele de sprijin, de mãsurare şi ghidajele.
3.2.5. Cele doua picioarele de reazem, fix şi mobil, trebuie sa exercite o forta pe direcţie orizontala asupra sinelor de cale feratã de minim 1 daN.
3.2.6. Valoarea diviziunii, sau dupã caz rezoluţia aparatului trebuie sa fie de maxim 1 mm.
3.2.7. Jocul dintre rigla gradata şi cursor trebuie sa nu depãşeascã 0,5 mm.
3.2.8. Sensibilitatea nivelei acestor aparate, în cazul în care aparatele sunt prevãzute cu nivela, trebuie sa fie maxim de 0,05 mm/m.
3.2.9. Marcaje şi inscripţii
Toate aparatele trebuie sa prezinte marcaje şi inscripţii lizibile, clare şi trebuie sa conţinã cel puţin urmãtoarele informaţii:
- numele sau sigla producãtorului;
- seria şi anul de fabricaţie;
- marcajul aprobãrii de model;
- domeniul de mãsurare;
- orice informaţie cerutã prin certificatul aprobãrii de model.
Marcajele şi inscripţiile trebuie sa fie accesibile, sa permitã o citire uşoarã şi sigura şi sa nu poatã fi şterse. Toate marcajele şi inscripţiile se dispun grupat, într-un loc vizibil direct pe aparat, sau pe o placuta fixatã pe aparat.
4. Atestarea legalitãţii
4.1. Modalitãţile de control metrologic legal aplicabile aparatelor pentru mãsurarea elementelor caii ferate sau de metrou sunt prevãzute în Lista oficialã a mijloacelor de mãsurare supuse controlului metrologic legal, în vigoare.
4.2. Cerinţele metrologice şi tehnice care se verifica în cadrul modalitãţilor de control metrologic legal prin aprobare de model şi verificare metrologica (iniţialã, periodicã) sunt indicate în tabelul 1.
4.3. Atestarea legalitãţii aparatelor pentru mãsurarea elementelor caii ferate sau de metrou se realizeazã numai dupã demonstrarea conformitatii acestora cu cerinţele indicate în tabel, pentru fiecare modalitate de control aplicabilã pentru introducerea pe piata şi punerea în funcţiune, respectiv pentru utilizare.
4.4. Atestarea legalitãţii se realizeazã prin aplicarea marcajelor metrologice şi prin eliberarea unor documente specifice (certificate de aprobare de model, buletine de verificare metrologica).

Tabelul 1

Cerinţele metrologice şi tehnice aplicabile modalitãţilor de control metrologic legal


┌────┬──────────────────────┬────────────────-┬────────────────────────────────┐
│ │ │ │ Modalitãţi de control │
│Nr. │ Cerinta metrologica │Punctul din norma├──────────┬─────────────────────┤
│crt.│ sau tehnica │ de metrologie │ Aprobare │ Verificare │
│ │ │ legalã │ de model ├──────────┬──────────┤
│ │ │ │ │ iniţialã │ periodicã│
├────┼──────────────────────┼────────────────-┼──────────┼──────────┼──────────┤
│ 1 │Erori de mãsurare │ 3.1.1/NML 014-05│ X │ X │ X │
│ │ │ 3.1.2/NML 014-05│ X │ X │ X │
│ │ │ 3.1.3/NML 014-05│ X │ X │ X │
│ │ │ 3.1.4/NML 014-05│ X │ X │ X │
├────┼──────────────────────┼────────────────-┼──────────┼──────────┼──────────┤
│ 2 │Domeniu nominal │ 3.2.1/NML 014-05│ X │ - │ - │
├────┼──────────────────────┼────────────────-┼──────────┼──────────┼──────────┤
│ 3 │Unitãţi de mãsura │ 3.2.2/NML 014-05│ X │ - │ - │
├────┼──────────────────────┼────────────────-┼──────────┼──────────┼──────────┤
│ 4 │Construcţie │ 3.2.3/NML 014-05│ X │ X │ X │
│ │ │ 3.2.4/NML 014-05│ X │ X │ X │
│ │ │ 3.2.5/NML 014-05│ X │ - │ - │
├────┼──────────────────────┼────────────────-┼──────────┼──────────┼──────────┤
│ 5 │Valoarea diviziunii │ 3.2.6/NML 014-05│ X │ - │ - │
├────┼──────────────────────┼────────────────-┼──────────┼──────────┼──────────┤
│ 6 │Jocuri │ 3.2.7/NML 014-05│ X │ X │ X │
├────┼──────────────────────┼────────────────-┼──────────┼──────────┼──────────┤
│ 7 │Sensibilitatea nivelei│ 3.2.8/NML 014-05│ X │ - │ - │
├────┼──────────────────────┼────────────────-┼──────────┼──────────┼──────────┤
│ 8 │Marcaje │ 3.2.9/NML 014-05│ X │ X │ X │
├────┼──────────────────────┼────────────────-┼──────────┼──────────┼──────────┤
│ 9 │Adecvare │ 2.7.5/NML 001-05│ X │ - │ - │
├────┼──────────────────────┼────────────────-┼──────────┼──────────┼──────────┤
│ 10 │Informaţii insotitoare│ 2.9.3/NML 001-05│ X │ X │ X │
├────┼──────────────────────┼────────────────-┼──────────┼──────────┼──────────┤
│ 11 │Indicarea rezultatului│2.10.1/NML 001-05│ X │ X │ - │
│ │masurarii │2.10.2/NML 001-05│ X │ X │ - │
│ │ │2.10.3/NML 001-05│ X │ X │ X │
└────┴──────────────────────┴────────────────-┴──────────┴──────────┴──────────┘



--------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016