Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 118 din 14 iunie 2005  privind aprobarea Normei de metrologie legala NML 075-05 Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 118 din 14 iunie 2005 privind aprobarea Normei de metrologie legala NML 075-05 "Mijloace de masurare a densitatii"

EMITENT: MINISTERUL ECONOMIEI SI COMERTULUI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 664 din 26 iulie 2005

În temeiul <>Ordonanţei Guvernului nr. 20/1992 privind activitatea de metrologie, aprobatã şi modificatã prin <>Legea nr. 11/1994 , cu modificãrile ulterioare,
în baza instrucţiunilor de metrologie legalã I.M.L. 2-04 "Aprobarea de model" şi I.M.L. 3-04 "Trasabilitatea rezultatelor masurarilor efectuate cu mijloace de mãsurare supuse controlului metrologic legal", aprobate prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 862/2004 privind aprobarea instrucţiunilor de metrologie legalã, cu modificãrile ulterioare, şi a <>Hotãrârii Guvernului nr. 193/2002 privind organizarea şi funcţionarea Biroului Roman de Metrologie Legalã, cu modificãrile ulterioare,

directorul general al Biroului Roman de Metrologie Legalã emite urmãtorul ordin:
ART. 1
Se aproba Norma de metrologie Legalã NML 075-05 "Mijloace de mãsurare a densitatii", cuprinsã în anexa care face parte integrantã din prezentul ordin.
ART. 2
Norma de metrologie legalã prevãzutã la art. 1 înlocuieşte Norma tehnica de metrologie NTM 8-09-80 "Verificarea metrologica a areometrelor", Norma tehnica de metrologie NTM 8-14-86 "Verificarea metrologica a balantelor Mohr-Westphal" şi Procedura de încercare/verificare metrologica P 83-99 "Densimetre electronice de laborator", cu excepţia cazurilor la care se referã art. 3.
ART. 3
Se admite utilizarea în continuare, în paralel cu norma de metrologie legalã prevãzutã la art. 1, a reglementãrilor prevãzute la art. 2, pentru mijloacele de mãsurare care au aprobãri de model acordate în baza acestor norme, dupã cum urmeazã:
- pana la expirarea valabilitãţii aprobãrilor de model, dar nu mai mult de 5 ani de la data intrãrii în vigoare a prezentului ordin, pentru verificare metrologica iniţialã;
- o perioada de 10 ani de la data intrãrii în vigoare a prezentului ordin, pentru verificãri metrologice periodice şi dupã reparaţii.
ART. 4
Unitãţile din structura şi în subordinea Biroului Roman de Metrologie Legalã, precum şi laboratoarele autorizate de acesta vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
ART. 5
Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi va intra în vigoare la data publicãrii lui.

Directorul general al Biroului Roman de Metrologie Legalã,
Ştefan Ocneanu

Bucureşti, 14 iunie 2005.
Nr. 118.

ANEXA

Norma de metrologie legalã NML 075-05 "Mijloace de mãsurare a densitatii"

1. Domeniu de aplicare
1.1. Prezenta norma de metrologie legalã stabileşte cerinţele metrologice şi tehnice şi modalitãţile de atestare a legalitãţii, specifice mijloacelor de mãsurare a densitatii lichidelor, utilizate în masurari efectuate cu prilejul tranzacţiilor comerciale cu produse petroliere, produse lactate şi bãuturi alcoolice, în laboratoarele de expertiza care emit buletine de analiza oficiale, în scopul asigurãrii corectitudinii masurarilor efectuate.
1.2. Pentru a putea fi introduse pe piata, puse în funcţiune sau utilizate în masurarile de interes public, mijloacele de mãsurare a densitatii prevãzute la punctul 1.1 trebuie sa îndeplineascã cerinţele metrologice şi tehnice prevãzute în prezenta norma cat şi cerinţele aplicabile din norma de metrologie legalã NML 001-05 "Cerinţe metrologice şi tehnice comune mijloacelor de mãsurare supuse controlului metrologic legal". Aplicabilitatea cerinţelor din normele mai sus menţionate rezulta din tabelele 5, 6, 7, 8.
1.3. Prezenta norma de metrologie legalã nu se referã la mijloacele de mãsurare a densitatii utilizate exclusiv în scopuri industriale, de control al calitãţii producţiei sau de control interfazic, şi nu este aplicabilã mijloacelor de mãsurare a densitatii lichidelor cu densitatea mai mica de 650 kg/mc.
1.4. Terminologie
În sensul prezentei norme de metrologie legalã, termenii specifici utilizaţi au urmãtoarele semnificatii:
1.4.1. Densitate: catul dintre masa şi volumul lichidului la o temperatura specificatã.
1.4.2. Densimetre de sticla: mijloace de mãsurare din sticla, utilizate pentru determinarea densitatii lichidelor în domeniul de mãsurare (650 ... 2000) kg/mc, gradate la o temperatura de referinta de 20°C sau 15°C.
1.4.3. Densimetre electronice: aparate destinate sa masoare densitatea lichidelor în domeniul de mãsurare (650 ... 3000) kg/mc, afişarea rezultatului masurarii fãcându-se sub forma numericã pe un dispozitiv de afişare.
1.4.4. Lactodensimetre: mijloace de mãsurare din sticla folosite la mãsurarea densitatii laptelui având domeniul de mãsurare (1020 ... 1040) kg/mc.
1.4.5. Balante Mohr-Westphall: mijloace de mãsurare utilizate la determinarea densitatii lichidelor în domeniul de mãsurare (650 ... 2000) kg/mc, pe principiul cantaririi hidrostatice.
2. Cerinţe metrologice şi tehnice comune tuturor tipurilor de mijloace de mãsurare a densitatii
2.1. Unitãţi de mãsura
Densitatea masurata trebuie sa fie afişatã în kg/mc sau g/cmc. Simbolul unitãţii de mãsura trebuie sa fie inscripţionat sau sa fie afişat pe dispozitivul indicator al aparatului.
3. Cerinţe metrologice şi tehnice specifice densimetrelor din sticla
3.1. Erorile de mãsurare, determinate în condiţii nominale de funcţionare, trebuie sa fie mai mici decât eroarea maxima tolerata, care are valoarea unei diviziuni.
3.2. Erorile de mãsurare pentru termometrele încorporate în densimetre sau neincorporate dar utilizate împreunã cu acestea, nu trebuie sa depãşeascã erorile maxime tolerate prevãzute în tabelul 1.

Tabelul 1

Erorile maxime tolerate pentru termometre


┌────────────────────────────────────-┬────────-┬────────-┬──────────┬────────-┐
│Valoarea diviziunii, °C │ 0,1 │ 0,2 │ 0,5 │ 1 │
├────────────────────────────────────-┼────────-┼────────-┼──────────┼────────-┤
│Eroare maxima tolerata °C │ ±0,10 │ ±0,20 │ ±0,20 │ ±0,50 │
└────────────────────────────────────-┴────────-┴────────-┴──────────┴────────-┘



3.3. Sticla din care sunt construite densimetrele trebuie sa fie transparenta, incolora, fãrã tensiuni interne, fãrã bule de aer, incluziuni sau ingrosari vizibile cu ochiul liber pe suprafata tijei şi trebuie sa aibã un coeficient de dilatare volumica de (25 ± 2) ● 10-^6 K-^1.
3.4. Suprafata exterioarã trebuie sa fie simetrica fata de axa principala.
3.5. Lestul trebuie sa fie imobilizat în camera de lest.
3.6. Substanta lianta cu care se fixeazã lestul trebuie sa aibã punctul de inmuiere de minimum 80°C.
3.7. Tija trebuie sa fie de forma cilindrica şi sa aibã secţiune circulara, cu acelaşi diametru pe toatã lungimea sa, astfel încât diferenţa dintre diametrele mãsurate în orice secţiune sa nu fie mai mare de 0,1 mm.
3.8. Diametrul exterior al tijei trebuie sa nu fie mai mic de 3 mm.
3.9. Lungimea totalã a densimetrelor trebuie sa fie de maximum 500 mm.
3.10. Diametrul exterior al corpului trebuie sa fie cuprins între 19 mm şi 40 mm.
3.11. Introduse într-un lichid, densimetrele trebuie sa pluteasca în poziţie verticala, fãrã ca lichidul sa pãtrundã în interiorul lor; se admite o abatere maxima de la verticalitate de 1,5°.
3.12. Scara gradata trebuie: sa fie gradata în kg/mc sau g/cmc, la 20°C pentru densimetrele de uz general şi/sau la 15°C pentru densimetrele pentru produse petroliere.
3.12.1. Scara gradata trebuie sa fie imprimata fie pe hârtie alba, opaca şi fãrã rasuciri, fie pe material plastic rezistent la temperaturi cu cel puţin 40°C mai mari decât temperatura ambianta şi cu cel puţin 20°C mai mari decât temperatura de utilizare.
3.12.2. Scara gradata trebuie sa fie bine lipita de peretele interior al tijei astfel încât sa nu se deplaseze în timpul utilizãrii.
3.12.3. Substanta folositã la lipirea scãrii gradate trebuie sa fie incolora şi sa aibã punctul de inmuiere de cel puţin 70°C, astfel încât la aceasta temperatura culoarea scãrii gradate sa nu se modifice.
3.12.4. Pe peretele exterior al tijei trebuie sa fie trasat un reper în dreptul primului sau ultimului reper al scãrii gradate, pentru a se putea observa o eventuala deplasare a acesteia.
3.12.5. Densimetrele trebuie sa aibã o singura scara gradata dacã suportul de scara este cilindric; se admit doua randuri de cifre, care sa coincida, în dreptul aceluiaşi reper. Dacã suportul de scara este plan se admit scãri duble de acelaşi tip inscriptionate identic.
3.13. Densimetrele folosite pentru lichide opace trebuie sa fie gradate pentru citirea la partea de sus a meniscului; densimetrele folosite pentru lichide transparente trebuie sa fie gradate pentru citirea la partea de jos a meniscului.
3.14. Reperele scãrii gradate trebuie sa fie de grosime uniforma, paralele între ele şi perpendiculare pe axa densimetrului.
3.14.1. Grosimea unui reper trebuie sa fie de maximum 0,2 mm.
3.14.2. Distanta dintre axele a câte doua repere consecutive trebuie sa fie de cel puţin 1 mm. Distanta dintre doua repere consecutive sa nu fie mai mica de 0,8 mm.
3.14.3. Reperele scurte ale scãrii gradate trebuie sa aibã o lungime de minimum 1/2 din circumferinta tijei; reperele medii trebuie sa aibã o lungime de minimum 1/3 din circumferinta tijei; reperele lungi trebuie sa aibã o lungime de minimum 1/2 din circumferinta tijei.
3.14.4. În cazul densimetrelor care au valoarea diviziunii de 10 kg/mc, 1 kg/mc, 0,1 kg/mc reperele trebuie sa aibã forma din figura 1 A.
3.14.5. În cazul densimetrelor care au valoarea diviziunii de 2 kg/mc, 0,2 kg/mc reperele trebuie sa aibã forma din figura 1 (B sau C).
3.14.6. În cazul densimetrelor care au valoarea diviziunii de 5 kg/mc, 0,5 kg/mc reperele trebuie sa aibã forma din figura 1 D.
3.14.7. Pentru scarile de forma celor din figura 1 (A, C, D) fiecare reper lung trebuie sa fie numerotat, pentru scarile de forma 1 B fiecare al cincilea reper lung trebuie sa fie numerotat.
3.14.8. Cifrele care indica domeniul nominal al scãrii gradate trebuie sa fie complete.
3.15. Termometrele încorporate în densimetre trebuie sa îndeplineascã urmãtoare condiţii:
3.15.1. Scara termometrica trebuie sa fie gradata în grade Celsius, cu valoarea diviziunii de 0,1; 0,2; 0,5 sau 1.
3.15.2. Distanta minima între reperele scãrii termometrice trebuie sa fie de:
- minimum 0,7 mm pentru termometrele cu valoarea diviziunii de 0,1°C şi 0,2°C;
- minimum 1 mm pentru termometrele cu valoarea diviziunii minime de 0,5°C şi 1°C.
3.15.3. Limita superioarã a scãrii termometrice sa fie de maximum 70°C.
3.15.4. Capilarul termometrului sa fie prevãzut la partea superioarã cu o bula pentru dilatare calculatã pentru o supraincalzire de 50°C peste limita superioarã a scãrii gradate.
3.16. Inscriptionarile trebuie sa fie clare şi trebuie sa cuprindã: tipul densimetrului, unitatea de mãsura, temperatura de referinta: 20°C sau 15°C; numele sau sigla producãtorului; seria şi anul de fabricaţie.
3.17. Densimetrele trebuie sa aibã un domeniu de mãsurare cuprins în domeniul maxim de mãsurare (650 ... 2000) kg/mc.

FIGURA 1

Tipuri de scãri

4. Cerinţe metrologice şi tehnice specifice densimetrelor electronice
4.1. Erorile de mãsurare, determinate în condiţii nominale de funcţionare şi în absenta oricãrei perturbatii, trebuie sa nu depãşeascã erorile maxime tolerate prevãzute în tabelul 2.

Tabelul 2

Erorile maxime tolerate pentru densimetre electronice


┌──────────────────────────────────────────┬────────-┬────────┬────────┬──────-┐
│Rezoluţie (kg/mc) │ 0,001 │ 0,01 │ 0,1 │ 1,0 │
├──────────────────────────────────────────┼────────-┼────────┼────────┼──────-┤
│Eroare maxima tolerata (kg/mc) │ ±0,05 │ ±0,2 │ ±1,0 │ ±10 │
└──────────────────────────────────────────┴────────-┴────────┴────────┴──────-┘


Nota: Erorile maxime tolerate în utilizare (determinate în cadrul inspectiilor şi testarilor inopinate sau activitãţilor de supraveghere metrologica a utilizãrii traductoarelor) au valori duble fata de cele prevãzute la punctul 2.3.1

4.2. Erorile de mãsurare pentru termometrele încorporate în densimetrele electronice, nu trebuie sa depãşeascã erorile maxime tolerate prevãzute în tabelul 3.

Tabelul 3

Erorile maxime tolerate pentru termometre


┌────────────────────────────────────┬────────────┬────────────-┬──────────────┐
│Rezoluţie (°C) │ 0,1 │ 0,01 │ 0,001 │
├────────────────────────────────────┼────────────┼────────────-┼──────────────┤
│Eroare maxima tolerata (°C) │ ±0,5 │ ±0,05 │ ±0,005 │
└────────────────────────────────────┴────────────┴────────────-┴──────────────┘



4.3. Domeniul de mãsurare a densitatii este: (650 ... 3000) kg/mc.
4.4. Carcasa trebuie sa asigure protecţia componentelor din interior fata de atingere, praf, umiditate şi sa fie prevãzutã cu posibilitãţi de aplicare a sigiliilor metrologice.
4.5. Tastele şi comutatoarele trebuie sa fie inscriptionate astfel încât sa se înţeleagã rolul lor şi sa nu permitã confuzii în manevrare. De asemenea, ele trebuie sa îndeplineascã funcţiile cãrora le sunt destinate conform documentaţiei tehnice.
4.6. Mijloacele de mãsurare electronice pot fi echipate cu diverse dispozitive auxiliare, (de exemplu schimbator automat de probe, etc.) cu condiţia ca acestea sa nu afecteze funcţionarea corecta.
4.7. Condiţii de mediu
Producãtorul trebuie sa precizeze condiţiile de mediu climatic, mecanic şi clasa de mediu electromagnetic în care este destinat sa funcţioneze mijlocului de mãsurare, conform cerinţelor 2.1.3.1; 2.1.3.2; 2.1.3.3 din norma NML 001-05 «Cerinţe metrologice şi tehnice comune mijloacelor de mãsurare supuse controlului metrologic legal».
4.7.1. Condiţii de mediu climatic
În limitele temperaturii de utilizare, erorile de mãsurare ale traductoarelor nu trebuie sa depãşeascã valorile erorilor maxime tolerate prevãzute în tabelul 2.
4.7.2. Condiţii de mediu mecanic
Efectul admis al unei perturbatii mecanice asupra traductorului poate fi unul din urmãtoarele:
- variatia rezultatului masurarii nu depãşeşte valoarea erorii maxime tolerate;
- rezultatul masurarii are variatii temporare care nu pot fi interpretate, memorate sau transmise ca rezultat al masurarii;
- rezultatul masurarii are variatii destul de mari pentru a putea fi observate de toţi cei interesaţi de rezultatul masurarii.
4.7.3. Condiţii de mediu electromagnetic
Efectul admis al unei perturbatii mecanice asupra traductorului poate fi unul din cele specificate la punctul 4.7.2.
5. Cerinţe metrologice şi tehnice specifice lactodensimetrelor
5.1. Erorile de mãsurare, determinate în condiţii nominale de funcţionare, trebuie sa fie mai mici decât eroarea maxima tolerata care este ±0,5 kg/mc.
5.2. Domeniul de mãsurare este: (1020 ... 1040) kg/mc.
5.3. Eroarea maxim tolerata pentru termometrele încorporate este: ±0,5°C.
5.4. Sticla utilizata la construcţia lactodensimetrelor trebuie sa fie transparenta şi sa nu prezinte defecte care pot impiedica citirea scãrii gradate. Sticla trebuie sa aibã un coeficient maxim de dilatare volumica de (25 ± 2) ● 10-^6 K-^1.
5.5. Lactodensimetrele trebuie sa aibã o singura scara gradata de forma din figura 1 D.
5.6. Inscriptionarile şi reperele scãrii gradate trebuie sa fie marcate pe un suport care are suprafata opaca şi neteda. Acest suport trebuie sa fie fixat rigid în interiorul tijei şi sa prezinte reperele de referinta care trebuie realizate astfel încât orice deplasare a scãrii şi a suportului ei fata de tija sa poatã fi observata.
5.7. Lactodensimetrele trebuie sa aibã scara nominalã gradata în kg/mc sau g/cmc la 20°C.
5.8. Lestul trebuie sa fie fixat în partea inferioarã a mijlocului de mãsurare. Dupã ce mijlocul de mãsurare este menţinut timp de 1 ora în poziţie verticala, la temperatura de 80°C şi ulterior racit în aceiaşi poziţie, acesta trebuie sa pluteasca în poziţie verticala, cu o abatere maxima de la verticalitate de 1,5°.
5.9. Intervalul nominal al scãrii gradate trebuie sa nu depãşeascã 20 kg/mc; valoarea minima a diviziunii trebuie sa fie de 0,5 kg/mc.
5.10. Inscriptionarile trebuie sa fie clare şi trebuie sa cuprindã: unitatea de mãsura, temperatura de referinta: 20°C; numele sau sigla producãtorului; seria şi anul de fabricaţie.
6. Cerinţe metrologice şi tehnice specifice balantelor Mohr-Westphall
6.1. Domeniul de mãsurare (650 ... 2000) kg/mc.
6.2. Erorile de mãsurare, determinate în condiţii nominale de funcţionare, trebuie sa fie mai mici decât eroarea maxima tolerata care este ±0,5 kg/mc.
6.3. Sensibilitatea balanţei Mohr-Westphall trebuie sa asigure o deplasare de cel puţin 1 mm a indicatorului parghiei de la poziţia de echilibru (dupã echilibrarea balanţei în aer cu plutitor) prin aşezarea fãrã soc, pe ultima crestatura a unei suprasarcini de 5 mg.
6.4. Erorile maxime tolerate pentru greutatile calareti sunt prevãzute în tabelul 4:

Tabelul 4

Erorile maxime tolerate pentru greutatile calareti


┌────────────────────-┬────────────────────┐
│ Valoarea nominalã │ Eroarea tolerata │
│ a greutatii, g │ mg │
├────────────────────-┼────────────────────┤
│ 10 │ ±0,6 │
├────────────────────-┼────────────────────┤
│ 1 │ ±0,3 │
├────────────────────-┼────────────────────┤
│ 0,1 │ ±0,15 │
├────────────────────-┼────────────────────┤
│ 0,01 │ ±0,08 │
├────────────────────-┼────────────────────┤
│ 5 │ ±0,5 │
├────────────────────-┼────────────────────┤
│ 0,5 │ ±0,25 │
├────────────────────-┼────────────────────┤
│ 0,05 │ ±0,12 │
├────────────────────-┼────────────────────┤
│ 0,005 │ ±0,006 │
└────────────────────-┴────────────────────┘



6.5. Erorile maxime tolerate pentru indicaţiile termometrelor incluse în plutitorul balanţei sau folosite împreunã cu acestea sunt cele prevãzute în tabelul 1.
6.6. Balantele trebuie sa fie prevãzute cu toate accesoriile specificate de producãtor.
7. Atestarea legalitãţii
7.1. Atestarea legalitãţii unui mijloc de mãsurare a densitatii se realizeazã numai dupã demonstrarea conformitatii acestuia cu cerinţele metrologice şi tehnice aplicabile prevãzute în prezenta norma de metrologie legalã.
7.2. Atestarea legalitãţii se realizeazã prin aplicarea marcajelor metrologice şi emiterea unor documente specifice întocmite conform prevederilor instrucţiunilor de metrologie legalã.
7.3. Este interzisã aplicarea marcajelor într-o maniera care ar putea sa provoace confuzii privind semnificatia, forma, vizibilitatea sau claritatea lor.
7.4. În cazul densimetrelor din sticla marcajele se pot aplica pe ambalaj şi/sau pe documentaţia insotitoare.

Tabelul 5

Cerinţe metrologice şi tehnice aplicabile modalitãţilor de control metrologic legal al densimetrelor din sticla


┌────┬──────────────────────────-┬────────────────-┬──────────────────────────-┐
│ │ │ │ Modalitãţi de control │
│Nr. │ Cerinta metrologica │Punctul din norma├────────┬──────────────────┤
│crt.│ sau tehnica │ de metrologie │Aprobare│ Verificare │
│ │ │ legalã │de model├────────┬────────-┤
│ │ │ │ │iniţialã│periodicã│
├────┼──────────────────────────-┼────────────────-┼────────┼────────┼────────-┤
│ 0 │ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │
├────┼──────────────────────────-┼────────────────-┼────────┼────────┼────────-┤
│ 1 │Informaţii inscriptionate │ 2.9/NML 001-05 │ X │ X │ X │
│ │pe aparat şi informaţii ├────────────────-┼────────┼────────┼────────-┤
│ │insotitoare (specificaţii │ 3.16/NML 075-05 │ X │ X │ X │
│ │ale producãtorului) │ │ │ │ │
├────┼──────────────────────────-┼────────────────-┼────────┼────────┼────────-┤
│ 2 │Verificarea construcţiei │ 3.3/NML 075-05 │ X │ │ │
│ │ ├────────────────-┼────────┼────────┼────────-┤
│ │ │ 3.4/NML 075-05 │ X │ │ │
│ │ ├────────────────-┼────────┼────────┼────────-┤
│ │ │ 3.5/NML 075-05 │ X │ │ │
│ │ ├────────────────-┼────────┼────────┼────────-┤
│ │ │ 3.6/NML 075-05 │ X │ │ │
│ │ ├────────────────-┼────────┼────────┼────────-┤
│ │ │ 3.7/NML 075-05 │ X │ │ │
│ │ ├────────────────-┼────────┼────────┼────────-┤
│ │ │ 3.8/NML 075-05 │ X │ │ │
│ │ ├────────────────-┼────────┼────────┼────────-┤
│ │ │ 3.9/NML 075-05 │ X │ │ │
│ │ ├────────────────-┼────────┼────────┼────────-┤
│ │ │ 3.10/NML 075-05 │ X │ │ │
│ │ ├────────────────-┼────────┼────────┼────────-┤
│ │ │ 3.11/NML 075-05 │ X │ X │ X │
│ │ ├────────────────-┼────────┼────────┼────────-┤
│ │ │ 3.12/NML 075-05 │ X │ │ │
│ │ ├────────────────-┼────────┼────────┼────────-┤
│ │ │ 3.13/NML 075-05 │ X │ │ │
│ │ ├────────────────-┼────────┼────────┼────────-┤
│ │ │ 3.14/NML 075-05 │ X │ │ │
│ │ ├────────────────-┼────────┼────────┼────────-┤
│ │ │ 3.15/NML 075-05 │ X │ │ │
│ │ ├────────────────-┼────────┼────────┼────────-┤
│ │ │ 3.17/NML 075-05 │ X │ X │ X │
├────┼──────────────────────────-┼────────────────-┼────────┼────────┼────────-┤
│ 3 │Indicarea rezultatului │ 2.10/NML 001-05 │ X │ X │ X │
│ │masurarii ├────────────────-┼────────┼────────┼────────-┤
│ │ │ 2.1/NML 075-05 │ X │ X │ X │
├────┼──────────────────────────-┼────────────────-┼────────┼────────┼────────-┤
│ 4 │Posibilitatea evaluãrii │ 2.12/NML 001-05 │ X │ X │ X │
│ │conformitatii │ │ │ │ │
├────┼──────────────────────────-┼────────────────-┼────────┼────────┼────────-┤
│ 5 │Erorii în condiţii nominale│ 3.1/NML 075-05 │ X │ X │ X │
│ │de funcţionare ├────────────────-┼────────┼────────┼────────-┤
│ │ │ 3.2/NML 075-05 │ X │ X │ X │
└────┴──────────────────────────-┴────────────────-┴────────┴────────┴────────-┘



Tabelul 6

Cerinţe metrologice şi tehnice aplicabile modalitãţilor de control metrologic legal al densimetrelor electronice


┌────┬──────────────────────────-┬────────────────-┬──────────────────────────-┐
│ │ │ │ Modalitãţi de control │
│Nr. │ Cerinta metrologica │Punctul din norma├────────┬──────────────────┤
│crt.│ sau tehnica │ de metrologie │Aprobare│ Verificare │
│ │ │ legalã │de model├────────┬────────-┤
│ │ │ │ │iniţialã│periodicã│
├────┼──────────────────────────-┼────────────────-┼────────┼────────┼────────-┤
│ 0 │ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │
├────┼──────────────────────────-┼────────────────-┼────────┼────────┼────────-┤
│ 1 │Informaţii inscriptionate │ 2.9/NML 001-05 │ X │ X │ X │
│ │pe aparat şi informaţii ├────────────────-┼────────┼────────┼────────-┤
│ │insotitoare (specificaţii │ 4.7/NML 075-05 │ X │ X │ X │
│ │ale producãtorului) │ │ │ │ │
├────┼──────────────────────────-┼────────────────-┼────────┼────────┼────────-┤
│ 2 │Verificarea construcţiei │ 4.4/NML 075-05 │ X │ │ │
│ │ ├────────────────-┼────────┼────────┼────────-┤
│ │ │ 4.5/NML 075-05 │ X │ X │ X │
│ │ ├────────────────-┼────────┼────────┼────────-┤
│ │ │ 4.6/NML 075-05 │ X │ │ │
├────┼──────────────────────────-┼────────────────-┼────────┼────────┼────────-┤
│ 3 │Indicarea rezultatului │ 2.10/NML 001-05 │ X │ X │ X │
│ │masurarii ├────────────────-┼────────┼────────┼────────-┤
│ │ │ 2.1/NML 075-05 │ X │ X │ X │
├────┼──────────────────────────-┼────────────────-┼────────┼────────┼────────-┤
│ 4 │Protecţia impotriva │ 2.8/NML 001-05 │ X │ │ │
│ │interventiilor neautorizate│ │ │ │ │
│ │şi a degradãrii informatiei│ │ │ │ │
├────┼──────────────────────────-┼────────────────-┼────────┼────────┼────────-┤
│ 5 │Posibilitatea evaluãrii │ 2.12/NML 001-05 │ X │ X │ X │
│ │conformitatii ├────────────────-┼────────┼────────┼────────-┤
│ │ │ 1.11/NML 001-05 │ X │ X │ X │
├────┼──────────────────────────-┼────────────────-┼────────┼────────┼────────-┤
│ 6 │Erori în condiţii nominale │ 4.1/NML 075-05 │ X │ X │ X │
│ │de funcţionare fãrã ├────────────────-┼────────┼────────┼────────-┤
│ │perturbatii │ 4.2/NML 075-05 │ X │ X │ X │
│ │ ├────────────────-┼────────┼────────┼────────-┤
│ │ │ 4.3/NML 075-05 │ X │ X │ X │
├────┼──────────────────────────-┼────────────────-┼────────┼────────┼────────-┤
│ 7 │Funcţionarea în prezenta │4.7.1/NML 075-05 │ X │ │ │
│ │factorilor de influenta ├────────────────-┼────────┼────────┼────────-┤
│ │ │4.7.2/NML 075-05 │ X │ │ │
│ │ ├────────────────-┼────────┼────────┼────────-┤
│ │ │4.7.3/NML 075-05 │ X │ │ │
└────┴──────────────────────────-┴────────────────-┴────────┴────────┴────────-┘



Tabelul 7

Cerinţe metrologice şi tehnice aplicabile modalitãţilor de control metrologic legal al lactodensimetrelor


┌────┬─────────────────────────-┬──────────────────┬──────────────────────────-┐
│ │ │ │ Modalitãţi de control │
│Nr. │ Cerinta metrologica │Punctul din norma ├────────┬──────────────────┤
│crt.│ sau tehnica │ de metrologie │Aprobare│ Verificare │
│ │ │ legalã │de model├────────┬────────-┤
│ │ │ │ │iniţialã│periodicã│
├────┼──────────────────────────┼─────────────────-┼────────┼────────┼────────-┤
│ 0 │ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │
├────┼──────────────────────────┼─────────────────-┼────────┼────────┼────────-┤
│ 1 │Informaţii inscriptionate │ 2.9/NML 001-05 │ X │ X │ X │
│ │pe aparat şi informaţii ├─────────────────-┼────────┼────────┼────────-┤
│ │insotitoare (specificaţii │ 5.10/NML 075-05 │ X │ X │ X │
│ │ale producãtorului) │ │ │ │ │
├────┼──────────────────────────┼─────────────────-┼────────┼────────┼────────-┤
│ 2 │Verificarea construcţiei │ 5.4/NML 075-05 │ X │ │ │
│ │ ├─────────────────-┼────────┼────────┼────────-┤
│ │ │ 5.5/NML 075-05 │ X │ │ │
│ │ ├─────────────────-┼────────┼────────┼────────-┤
│ │ │ 5.6/NML 075-05 │ X │ │ │
│ │ ├─────────────────-┼────────┼────────┼────────-┤
│ │ │ 5.7/NML 075-05 │ X │ X │ X │
│ │ ├─────────────────-┼────────┼────────┼────────-┤
│ │ │ 5.8/NML 075-05 │ X │ │ │
│ │ ├─────────────────-┼────────┼────────┼────────-┤
│ │ │ 5.9/NML 075-05 │ X │ │ │
├────┼──────────────────────────┼─────────────────-┼────────┼────────┼────────-┤
│ 3 │Indicarea rezultatului │ 2.10/NML 001-05 │ X │ X │ X │
│ │masurarii ├─────────────────-┼────────┼────────┼────────-┤
│ │ │ 2.1/NML 075-05 │ X │ X │ X │
├────┼──────────────────────────┼─────────────────-┼────────┼────────┼────────-┤
│ 4 │Posibilitatea evaluãrii │ 2.11/NML 001-05 │ X │ X │ │
│ │conformitatii │ │ │ │ │
├────┼──────────────────────────┼─────────────────-┼────────┼────────┼────────-┤
│ 5 │Erori în condiţii nominale│ 5.1/NML 075-05 │ X │ X │ X │
│ │de funcţionare ├─────────────────-┼────────┼────────┼────────-┤
│ │ │ 5.2/NML 075-05 │ X │ X │ X │
│ │ ├─────────────────-┼────────┼────────┼────────-┤
│ │ │ 5.3/NML 075-05 │ X │ X │ X │
└────┴──────────────────────────┴──────────────────┴────────┴────────┴────────-┘



Tabelul 8

Cerinţe metrologice şi tehnice aplicabile modalitãţilor de control metrologic legal al balantelor Mohr-Westphall


┌────┬─────────────────────────-─┬─────────────────┬──────────────────────────-┐
│ │ │ │ Modalitãţi de control │
│Nr. │ Cerinta metrologica │Punctul din norma├────────┬──────────────────┤
│crt.│ sau tehnica │ de metrologie │Aprobare│ Verificare │
│ │ │ legalã │de model├────────┬────────-┤
│ │ │ │ │iniţialã│periodicã│
├────┼───────────────────────────┼─────────────────┼────────┼────────┼────────-┤
│ 0 │ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │
├────┼───────────────────────────┼─────────────────┼────────┼────────┼────────-┤
│ 1 │Informaţii inscriptionate │ 2.9/NML 001-05 │ X │ X │ X │
│ │pe aparat şi informaţii │ │ │ │ │
│ │insotitoare (specificaţii │ │ │ │ │
│ │ale producãtorului) │ │ │ │ │
├────┼───────────────────────────┼─────────────────┼────────┼────────┼────────-┤
│ 2 │Verificarea construcţiei │ 6.6/NML 075-05 │ X │ X │ X │
├────┼───────────────────────────┼─────────────────┼────────┼────────┼────────-┤
│ 3 │Indicarea rezultatului │ 2.10/NML 001-05 │ X │ X │ X │
│ │masurarii ├────────────────-┼────────┼────────┼────────-┤
│ │ │ 2.1/NML 075-05 │ X │ X │ X │
├────┼───────────────────────────┼─────────────────┼────────┼────────┼────────-┤
│ 4 │Posibilitatea evaluãrii │ 2.12/NML 001-05 │ X │ X │ X │
│ │conformitatii ├────────────────-┼────────┼────────┼────────-┤
│ │ │ 1.11/NML 001-05 │ X │ X │ X │
├────┼───────────────────────────┼─────────────────┼────────┼────────┼────────-┤
│ 5 │Erori în condiţii nominale │ 6.1/NML 075-05 │ X │ X │ X │
│ │de funcţionare ├────────────────-┼────────┼────────┼────────-┤
│ │ │ 6.2/NML 075-05 │ X │ X │ X │
│ │ ├────────────────-┼────────┼────────┼────────-┤
│ │ │ 6.3/NML 075-05 │ X │ X │ X │
│ │ ├────────────────-┼────────┼────────┼────────-┤
│ │ │ 6.4/NML 075-05 │ X │ │ │
│ │ ├────────────────-┼────────┼────────┼────────-┤
│ │ │ 6.5/NML 075-05 │ X │ │ │
└────┴──────────────────────────-┴────────────────-┴────────┴────────┴────────-┘



-------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016