Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 117 din 20 noiembrie 1998  pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind marcarea si certificarea carnii proaspete destinate consumului uman    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 117 din 20 noiembrie 1998 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind marcarea si certificarea carnii proaspete destinate consumului uman

EMITENT: MINISTERUL AGRICULTURII SI ALIMENTATIEI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 8 din 15 ianuarie 1999
Ministrul agriculturii şi alimentaţiei,
în temeiul prevederilor <>art. 31 alin. 1 din Legea sanitarã veterinara nr. 60/1974 , republicatã, cu modificãrile ulterioare, şi ale <>art. 2 pct. 28 din Hotãrârea Guvernului nr. 390/1997 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii şi Alimentaţiei, cu modificãrile ulterioare,

emite urmãtorul ordin:

ART. 1
Se aproba Norma sanitarã veterinara privind marcarea şi certificarea carnii proaspete destinate consumului uman, prevãzutã în anexa care face parte integrantã din prezentul ordin.
ART. 2
Agenţia Nationala Sanitarã Veterinara din cadrul Ministerului Agriculturii şi Alimentaţiei va lua mãsuri de instruire a personalului din cadrul direcţiilor sanitare veterinare judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, în vederea aplicãrii prevederilor prezentului ordin.
ART. 3
Agenţia Nationala Sanitarã Veterinara şi direcţiile sanitare veterinare judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, vor aduce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
ART. 4
Agenţia Nationala Sanitarã Veterinara va controla modul de aplicare a prevederilor prezentului ordin.
ART. 5
La data intrãrii în vigoare a prezentului ordin se abroga orice dispoziţii contrare cu privire la marcarea şi certificarea carnii proaspete destinate consumului uman.
ART. 6
Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi va intra în vigoare începând cu data de 1 februarie 1999.

Ministrul agriculturii şi alimentaţiei,
Dinu Gavrilescu

ANEXA 1

NORMA SANITARĂ VETERINARA
privind marcarea şi certificarea carnii proaspete destinate consumului uman

CAP. 1
Definiţii

ART. 1
În sensul prezentei norme sanitare veterinare, se înţelege prin:
- administraţie veterinara - serviciul veterinar central din cadrul Ministerului Agriculturii şi Alimentaţiei reprezentat de Agenţia Nationala Sanitarã Veterinara, care are competenta asupra teritoriului tarii în domeniul sanitar veterinar;
- autoritate veterinara - serviciul veterinar de stat direct responsabil cu aplicarea mãsurilor zoosanitare şi de sãnãtate publica;
- medic veterinar oficial - medicul veterinar desemnat de administraţia veterinara centrala sau localã sa îndeplineascã unele atribuţii publice;
- personal veterinar auxiliar - personalul veterinar cu studii medii, agreat de autoritatea veterinara;
- sãnãtate publica veterinara - totalitatea activitãţilor în relaţia directa sau indirecta cu animalele sau cu produsele şi subprodusele lor, destinate sa contribuie la apãrarea şi ameliorarea sãnãtãţii omului sub toate aspectele sale;
- marca de sãnãtate - ştampila care se aplica pe carnea şi organele provenite de la animale tãiate în abator, destinate consumului uman;
- certificat de sãnãtate publica veterinara - documentul emis de cãtre medicul veterinar oficial pentru carnea şi organele destinate consumului uman;
- numãrul de autorizare sanitarã veterinara - codul cifric acordat de direcţia sanitarã veterinara unitãţilor care deţin autorizaţie sanitarã veterinara de funcţionare;
- carne - toate pãrţile comestibile obţinute de la animale domestice din speciile bovine, porcine, ovine şi caprine, cabaline domestice, precum şi de la alte specii de animale;
- carne proaspãta - carnea care nu a fost supusã nici unui tratament de natura sa-i asigure conservarea, cu excepţia tratamentului prin frig;
- carcasa - întregul corp al animalului de macelarie, rezultat dupã sangerare, eviscerare, îndepãrtarea extremitatii membrelor la nivelul capului şi tarsului, a capului, cozii, cecumului şi mamelei, în cazul bovinelor, ovinelor, caprinelor şi solipedelor, dupã îndepãrtarea pielii, iar în cazul porcinelor, dupã oparire, curãţire şi flambare;
- organe - viscerele comestibile care se gãsesc în cavitatile toracica, abdominala şi pelvina, inclusiv traheea şi esofagul, precum şi pãrţile comestibile din cavitatea craniana şi bucala;
- condiţionare (preambalare) - operaţiunea prin care se realizeazã protecţia carnii proaspete prin folosirea unui prim invelis în contact direct cu produsul;
- ambalare - operaţiunea prin care se realizeazã protecţia carnii condiţionate într-un al doilea invelis (ambalaj);
- unitate - abatorul, sala de transare, depozitul frigorific sau un combinat incluzând pe cele menţionate;
- mijloc de transport - vehicule auto, vagoane de cale feratã, aeronave, vapoare, precum şi containere pentru transportul rutier, naval sau aerian al carnii şi al organelor destinate consumului uman.

CAP. 2
Dispoziţii generale

ART. 2
Carnea şi organele provenite din taierea în abator a animalelor de macelarie, a pasarilor sau a altor specii de animale comestibile sunt admise pentru consum uman numai dacã poarta marca de sãnãtate şi dacã sunt însoţite de certificat de sãnãtate publica veterinara.
ART. 3
Carnea şi organele provenite din taierea animalelor de macelarie, a pasarilor sau a altor specii de animale, în gospodãria proprie, pot fi admise fãrã marca de sãnãtate, dar numai pentru consum propriu.
ART. 4
Marca de sãnãtate se aplica în unitatea de producere a carnii, iar certificatul de sãnãtate publica veterinara se emite de cãtre medicul veterinar oficial din aceeaşi unitate.

CAP. 3
Marcarea carnii proaspete

ART. 5
Marcarea carnii proaspete în scopul admiterii acesteia pentru consum uman se efectueazã sub responsabilitatea medicului veterinar oficial.
Medicul veterinar oficial pãstreazã, în condiţii de siguranta, sub responsabilitatea proprie:
a) instrumentele destinate marcarii, pe care le preda personalului veterinar auxiliar la începerea operaţiunii de marcare şi numai pe perioada necesarã desfãşurãrii acesteia. Instrumentele se pãstreazã în cutii metalice, închise cu sistem de siguranta. Pe fata interioarã a capacului cutiei sau în cutie se va pãstra o fişa cuprinzând inventarul stampilelor. Cutia metalicã se pãstreazã într-un dulap metalic cu cheie. Predarea şi primirea stampilelor se înscriu în registrul de evidenta;
b) etichetele şi materialele de condiţionare, stampilate conform prevederilor prezentei norme sanitare veterinare, a cãror evidenta o tine şi pe care le preda, pe baza de inventar, personalului auxiliar în momentul folosirii acestora, în numãrul necesar. Fişa de inventar se pãstreazã în dulapul metalic prevãzut la lit. a).
Unitatea este obligatã sa punã la dispoziţie medicului veterinar oficial etichetele şi materialele de condiţionare prevãzute la lit. b) şi sa asigure condiţiile pentru pãstrarea în siguranta a instrumentelor şi materialelor prevãzute mai sus.
ART. 6
Marcarea carnii şi a organelor provenite de la animalele din speciile bovine, porcine, ovine, caprine, cabaline şi pãsãri se efectueazã cu o ştampila de forma ovala, cu diametrul mare (lungime) de 6,5 cm şi cu diametrul mic (latime) de 4,5 cm.
Ştampila care se aplica pe carnea şi organele destinate consumului uman pentru piata interna cuprinde urmãtoarele informaţii inscriptionate cu caractere perfect lizibile:
- în partea superioarã: numele tarii - ROMÂNIA -, cu majuscule;
- în centru: codul judeţului, urmat fãrã întrerupere de numãrul de autorizare sanitarã veterinara a unitãţii. Imediat sub acesta se înscrie numãrul de identificare a medicului veterinar oficial care a efectuat inspecţia carnii;
- în partea inferioarã: menţiunea CONTROLAT SANITAR VETERINAR, cu majuscule.
Ştampila care se aplica pe carnea şi organele destinate exportului în statele membre ale Uniunii Europene cuprinde:
- în partea superioarã: numele tarii exportatoare, în limba engleza sau franceza;
- în centru: numãrul de aprobare acordat de administraţia veterinara centrala pentru efectuarea unor activitãţi de export;
- în partea inferioarã: initialele Comunitãţii Europene, în limba engleza sau franceza.
Ştampila care se aplica pe carnea destinatã exportului în alte state decât cele care sunt membre ale Uniunii Europene cuprinde:
- în partea superioarã: numele tarii exportatoare, în limba engleza sau franceza;
- în centru: numãrul de aprobare acordat de administraţia veterinara centrala pentru efectuarea unor activitãţi de export;
- în partea inferioarã: menţiunea GOVERNMENT INSPECTION, cu majuscule.
Caracterele au înãlţimea de 0,8 cm pentru litere, 1 cm pentru cifre şi 0,8 cm pentru numãrul de identificare a medicului veterinar oficial.
ART. 7
Marcarea carnii de vanat salbatic se efectueazã cu o ştampila de forma pentagonala.
Ştampila care se aplica pe carnea de vanat salbatic, destinatã consumului uman pentru piata interna, cuprinde urmãtoarele informaţii, cu caractere perfect lizibile:
- în partea superioarã: numele tarii - ROMÂNIA -, cu majuscule;
- în centru: codul judeţului, urmat fãrã întrerupere de numãrul de autorizare sanitarã veterinara a unitãţii; imediat sub acesta se înscrie numãrul de identificare a medicului veterinar oficial care a efectuat inspecţia vânatului salbatic;
- în partea inferioarã: menţiunea CONTROLAT SANITAR VETERINAR, cu majuscule.
Ştampila care se aplica pe carnea de vanat salbatic, destinatã exportului în statele membre ale Uniunii Europene, cuprinde:
- în partea superioarã: numele tarii exportatoare, în limba engleza sau franceza, cu majuscule;
- în centru: numãrul de aprobare acordat de administraţia veterinara centrala pentru efectuarea unor activitãţi de export;
- în partea inferioarã: initialele Comunitãţii Europene, în limba engleza sau franceza.
Ştampila care se aplica pe carnea de vanat salbatic, destinatã exportului în alte state decât cele care sunt membre ale Uniunii Europene, cuprinde:
- în partea superioarã: numele tarii exportatoare, în limba engleza sau franceza, cu majuscule;
- în centru: numãrul de aprobare acordat de administraţia veterinara centrala pentru efectuarea unor activitãţi de export;
- în partea inferioarã: GOVERNMENT INSPECTION, cu majuscule.
Înãlţimea literelor şi a cifrelor este precizatã la art. 6. În funcţie de opţiunea tarii importatoare şi cu acordul Agenţiei Naţionale Sanitare Veterinare din cadrul Ministerului Agriculturii şi Alimentaţiei, înscrisurile cuprinse în marca de sãnãtate pot fi confectionate şi în alta limba de circulaţie internationala.
ART. 8
Carcasele se marcheaza prin aplicarea ştampilei cu tus comestibil sau prin foc:
- cele cu greutatea de peste 65 kg se marcheaza pe fiecare semicarcasa, cel puţin în urmãtoarele zone: fata externa a pulpei, pe spate, pe piept, pe spata şi pe maseteri;
- cele cu greutatea mai mica de 65 kg se marcheaza cel puţin pe fiecare pulpa, pe fata externa a fiecãrei spete şi pe una dintre fetele laterale ale capului.
Carnea de pasare se marcheaza prin aplicarea ştampilei prevãzute la art. 6 pe o eticheta aderenta la ambalaj sau imprimata pe ambalaj.
ART. 9
Piesele obţinute în sãlile de transare din carcasele marcate conform prevederilor art. 8 se marcheaza cu tus sau prin foc, prin aplicarea ştampilei prevãzute la art. 6. Piesele destinate conditionarii sau ambalarii, inclusiv cele care conţin coaste, poarta marca de sãnãtate aplicatã în abatorul de origine.
Marca de sãnãtate se aplica pe eticheta aderenta la ambalaj, dacã aceasta nu este imprimata pe ambalaj, astfel încât sa nu poatã fi distrusa decât la deschiderea ambalajului. Aceasta eticheta trebuie sa poarte un numãr de serie.
Atunci când piesele şi organele sunt ambalate într-un abator se aplica ştampila cu numãrul de autorizare sanitarã veterinara a abatorului.
ART. 10
Carnea proaspãta şi organele condiţionate în porţiuni, destinate vânzãrii directe cãtre consumatori, vor purta pe materialul de condiţionare ştampila unitãţii care a efectuat condiţionarea, prevãzutã la art. 6. Aceasta ştampila poate avea dimensiuni mai mici decât cele prevãzute la art. 6.
ART. 11
Carnea de cabaline va fi marcata şi cu o ştampila de forma dreptunghiulara, cu lungimea de 5 cm şi cu lãţimea de 2 cm, care în interiorul ei va cuprinde menţiunea CARNE DE CAL, cu majuscule. Înãlţimea caracterelor va fi de 0,8 cm. Aceasta ştampila se aplica sub ştampila ovala, pe aceleaşi porţiuni anatomice şi în acelaşi numãr ca şi în cazul ştampilei ovale prevãzute la art. 8.
ART. 12
Atestarea executãrii examenului trichineloscopic, cu rezultat negativ, la carnea provenitã de la animale din speciile receptive se efectueazã prin aplicarea pe fata interna a pulpei şi pe fata laterala a capului a unei ştampile de forma rotunda, cu diametrul de 2,5 cm, în care sunt cuprinse urmãtoarele informaţii inscriptionate cu caractere perfect lizibile:
- în centru: litera T, majuscula, cu înãlţimea de 1 cm şi cu lãţimea de 0,2 cm;
- sub litera T: initialele Comunitãţii Europene, cu majuscule, cu înãlţimea de 0,4 cm, în limba engleza sau franceza, pentru carnea destinatã exportului.
Ştampila se aplica cu tus sau prin foc. În cazul carnii condiţionate sau ambalate, aceasta însoţeşte marca de sãnãtate.
ART. 13
Stampilele utilizate pentru marcarea carnii şi a organelor vor fi confectionate conform modelului prevãzut în anexa nr. I la prezenta norma sanitarã veterinara.
ART. 14
Pentru stampilarea cu tus pot fi utilizaţi numai coloranti autorizaţi de cãtre Ministerul Sãnãtãţii.
ART. 15
Direcţiile sanitare veterinare vor monitoriza unitãţile autorizate sanitar veterinar, vor acorda codul cifric al fiecãrei unitãţi, precum şi numãrul de identificare a medicului veterinar oficial care efectueazã inspecţia carnii.

CAP. 4
Certificarea de sãnãtate publica veterinara

ART. 16
Certificatul de sãnãtate publica veterinara se emite de medicul veterinar oficial din unitatea de tãiere, transare sau depozitare a carnii pentru cantitatea de carne şi/sau de organe cuprinsã în fiecare mijloc de transport, dupã terminarea încãrcãrii.
Emiterea certificatului este condiţionatã de inspecţia carnii şi/sau a organelor care fac obiectul expedierii şi a mijlocului de transport.
Certificatul se completeazã la toate rubricile, citeţ, fãrã ştersãturi şi fãrã ambiguitãţi, în trei exemplare (pentru mijlocul de transport, unitate şi medicul veterinar oficial care l-a eliberat). Pe primul exemplar se inscriptioneaza cuvântul ORIGINAL, iar pe exemplarele doi şi trei, cuvântul COPIE.
ART. 17
Originalul certificatului de sãnãtate publica veterinara însoţeşte mijlocul de transport pana la destinaţia finala.
Atunci când produsele certificate se distribuie mai multor destinatari, fiecãrui destinatar cuprins în certificat i se elibereazã o fotocopie de pe certificatul de sãnãtate publica veterinara original, iar originalul rãmâne la ultimul destinatar. Fotocopiile vor purta suplimentar, în coltul din dreapta sus, menţiunea: Conform cu originalul, numele complet, semnatura, ştampila şi parafa medicului veterinar oficial emitent.
ART. 18
Certificatul de sãnãtate publica veterinara trebuie sa fie tipãrit pe o singura fila, fata-verso, format A4. Numãrul certificatului se tipareste o data cu acesta şi este format din codul judeţului, urmat fãrã întrerupere de seria formatã din şase cifre.
ART. 19
Modelul certificatului de sãnãtate publica veterinara pentru carnea proaspãta şi/sau organe este prevãzutã în anexa nr. II la prezenta norma sanitarã veterinara.
ART. 20
Codul judeţelor este prevãzut în anexa nr. III la prezenta norma sanitarã veterinara.
ART. 21
Certificatul de sãnãtate publica veterinara care însoţeşte carnea şi/sau organele destinate exportului se emite de cãtre medicul veterinar oficial. Copiile vor fi inscriptionate cu menţiunea Copy.
Modelul certificatului de sãnãtate publica veterinara se stabileşte de cãtre administraţiile sanitare veterinare centrale, în conformitate cu convenţiile şi acordurile încheiate.

ANEXA 1
-------
la norma sanitarã veterinara
----------------------------




MODELE DE ŞTAMPILE PENTRU MARCAREA CARNII

Figura nr. 1


Modelul ştampilei de sãnãtate pentru marcarea carnii destinate utilizãrii în ţara

ROMÂNIA
AR597
362
CONTROLAT SANITAR VETERINAR

Figura nr. 2
------------
Modelul ştampilei de sãnãtate pentru marcarea carnii destinate exportului în statele membre ale Uniunii Europene

ROMÂNIA
2
C.E.

Figura nr. 3
------------
Modelul ştampilei de sãnãtate pentru marcarea carnii destinate exportului în alte state decât cele care sunt membre ale Uniunii Europene

ROMÂNIA
AR567
234
GOVERNMENT INSPECTION

Figura nr. 4
------------
Modelul ştampilei de sãnãtate pentru marcarea carnii de vanat salbatic, destinatã utilizãrii în ţara

---------------
/ ROMÂNIA
/ AR597
/ 362
CONTROLAT SANITAR VETERINAR
/
/
/
/

Figura nr. 5
------------
Modelul ştampilei de sãnãtate pentru marcarea carnii de vanat salbatic, destinatã exportului în statele membre ale Uniunii Europene

---------------
/ ROMÂNIA
/
/ 2

/
C.E. /
/
/
/

Figura nr. 6
------------
Modelul ştampilei de sãnãtate pentru marcarea carnii de vanat salbatic, destinatã exportului în alte state decât cele care sunt membre ale Uniunii Europene


---------------
/ ROMÂNIA
/ AR597
/ 362
GOVERNMENT INSPECTION
/
/
/
/

Figura nr. 7
------------
Modelul ştampilei pentru marcarea suplimentarã a carnii de cabaline

--------------
| CARNE DE CAL |
--------------

Figura nr. 8
------------
Modelul ştampilei pentru marcarea suplimentarã a carnii de cabaline destinate exportului

--------------
| HORSE MEAT |
--------------

Figura nr. 9
------------
Modelul ştampilei de atestare a examenului pentru decelarea Trichinella spiralis, cu rezultat negativ, pentru marcarea carnii destinate utilizãrii în ţara
----
( T )
----

Figura nr. 10
------------
Modelul ştampilei de atestare a examenului pentru decelarea Trichinella spiralis, cu rezultat negativ, pentru marcarea carnii destinate exportului

----
( T )
( C.E.)
----


ANEXA 2
-------
la norma sanitarã veterinara
----------------------------



ROMÂNIA
MINISTERUL AGRICULTURII ŞI ALIMENTAŢIEI
AGENŢIA NATIONALA SANITARĂ VETERINARA
Direcţia sanitarã veterinara .......

CERTIFICAT DE SĂNĂTATE PUBLICA VETERINARA
pentru carne proaspãta/organe


****** ORIGINAL ******
Nr. ........
Autoritatea localã competenta:
Direcţia sanitarã veterinara ...........................................

Emitent: - medic veterinar oficial: Dr. ................................
- Circumscripţia sanitarã veterinara/Circumscripţia sanitarã veterinara pentru controlul alimentelor de origine animala: ...................

I. Identitatea carnii
Carne de ..................................................................
(specia de animal)
Natura produselor .........................................................
Natura ambalajelor ........................................................
Numãrul pieselor sau al unitãţilor de ambalaj .............................
Data tãierii ..............................................................
Anul şi luna congelarii ...................................................
(în cazul carnii congelate)
Greutatea neta ............................................................

II. Provenienta carnii
Adresa/adresele şi numãrul/numerele de autorizare veterinara ale abatorului producãtor ....................................................................
Adresa şi numãrul de autorizare veterinara ale sãlii de transare: ...............................................................................
Adresa şi numãrul de autorizare veterinara ale frigoriferului: ...............................................................................

III. Destinaţia carnii
Carnea este expediatã din .................................................
(localitatea de expediţie)
la ........................................................................
(localitatea de destinaţie)
prin urmãtoarele mijloace de transport: ...................................
(pentru vagon şi auto, numãrul de
înmatriculare)

IV. Atestat de sãnãtate publica veterinara
Subsemnatul, medic veterinar oficial, certific urmãtoarele:
- carnea/organele provine/provin de la animale sanatoase, originare din efective şi localitãţi nesupuse unei restrictii veterinare de sãnãtate;
- ca urmare a inspecţiei ante-mortem şi post-mortem, carnea/organele a fost/au fost gasita/gãsite apta/apte necondiţionat pentru consum uman;
- mijloacele de transport îndeplinesc condiţiile de igiena.

Marca de sãnãtate Emis în .........................
publica veterinara (localitatea)
la ..............................
(data)

Numele, prenumele, numãrul de autentificare şi parafa medicului veterinar oficial .....................................................................

NOTA:
* Certificatul se foloseşte numai pe teritoriul României.
* Se bareaza ceea ce nu corespunde.


ROMÂNIA
MINISTERUL AGRICULTURII ŞI ALIMENTAŢIEI
AGENŢIA NATIONALA SANITARĂ VETERINARA
Direcţia sanitarã veterinara .....

CERTIFICAT DE SĂNĂTATE PUBLICA VETERINARA
pentru carne proaspãta/organe

Nr. ........

****** COPIE ******

Autoritatea localã competenta:
Direcţia sanitarã veterinara ...........................................

Emitent: - medic veterinar oficial: Dr. ................................
- Circumscripţia sanitarã veterinara/Circumscripţia sanitarã veterinara pentru controlul alimentelor de origine animala: ...................

I. Identitatea carnii
Carne de ..................................................................
(specia de animal)
Natura produselor .........................................................
Natura ambalajelor ........................................................
Numãrul pieselor sau al unitãţilor de ambalaj .............................
Data tãierii ..............................................................
Anul şi luna congelarii ...................................................
(în cazul carnii congelate)
Greutatea neta ............................................................

II. Provenienta carnii
Adresa/adresele şi numãrul/numerele de autorizare veterinara ale abatorului producãtor: ...................................................................
Adresa şi numãrul de autorizare veterinara ale sãlii de transare: ...............................................................................
Adresa şi numãrul de autorizare veterinara ale frigoriferului: ...............................................................................

III. Destinaţia carnii
Carnea este expediatã din .................................................
(localitatea de expediţie)
la ........................................................................
(localitatea de destinaţie)
prin urmãtoarele mijloace de transport: ...................................
(pentru vagon şi auto, numãrul de
înmatriculare)

IV. Atestat de sãnãtate publica veterinara
Subsemnatul, medic veterinar oficial, certific urmãtoarele:
- carnea/organele provine/provin de la animale sanatoase, originare din efective şi localitãţi nesupuse unei restrictii veterinare de sãnãtate;
- ca urmare a inspecţiei ante-mortem şi post-mortem, carnea/organele a fost/au fost gasita/gãsite apta/apte necondiţionat pentru consum uman;
- mijloacele de transport îndeplinesc condiţiile de igiena.

Marca de sãnãtate Emis în .........................
publica veterinara (localitatea)
la ..............................
(data)

Numele, prenumele, numãrul de autentificare şi parafa medicului veterinar oficial .....................................................................

NOTA:
* Certificatul se foloseşte numai pe teritoriul României.
* Se bareaza ceea ce nu corespunde.



ANEXA 3
-------
la norma sanitarã veterinara
----------------------------



CODUL JUDEŢELOR

──────────────────────────────────────────────
Judeţul Codul
──────────────────────────────────────────────
ALBA AB
ARAD AR
ARGES AG
BACAU BC
BIHOR BH
BISTRITA BS
BOTOSANI BT
BRAŞOV BV
BRĂILA BR
BUZAU BZ
CARAS-SEVERIN CS
CLUJ CJ
CONSTANTA CT
COVASNA CV
DAMBOVITA DB
DOLJ DJ
GALAŢI GL
GIURGIU GR
GORJ GJ
HARGHITA HR
HUNEDOARA HD
IALOMITA ÎL
IAŞI IS
ILFOV IF
MARAMURES MM
MEHEDINTI MH
MURES MR
NEAMT NT
OLT OT
PRAHOVA PH
SATU MARE SM
SALAJ SL
SIBIU SB
SUCEAVA SV
TELEORMAN TR
TIMIS TM
TULCEA TL
VASLUI VS
VALCEA VL
VRANCEA VR
MUNICIPIUL BUCUREŞTI B
──────────────────────────────────────────────


-----------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016