Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 116 din 17 septembrie 1998  privind aprobarea Instructiunilor tehnice pentru inchiderea minelor/carierelor    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 116 din 17 septembrie 1998 privind aprobarea Instructiunilor tehnice pentru inchiderea minelor/carierelor

EMITENT: AGENTIA NATIONALA PENTRU RESURSE MINERALE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 27 din 26 ianuarie 1999

    Preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale şi ministrul industriei şi comerţului,
    având în vedere:
    - art. 37 şi 38 din Legea minelor nr. 61/1998;
    - art. 49 şi 50 din Normele pentru aplicarea Legii minelor nr. 61/1998, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 639/1998,
    în temeiul Hotărârii Guvernului nr. 221/1995 privind organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale,
    emit următorul ordin:

    ART. 1
    Se aproba Instrucţiunile tehnice pentru închiderea minelor/carierelor.
    ART. 2
    Prezentul ordin intra în vigoare la data publicării lui în Monitorul Oficial al României, Partea I.



         p. Preşedintele Agenţiei Naţionale
               pentru Resurse Minerale,
                   Nicolae Turdean


                p. Ministrul industriei
                     şi comerţului,
                   Nicolae Staiculescu,
                     secretar de stat



                 INSTRUCŢIUNI TEHNICE
pentru închiderea minelor/carierelor

    ART. 1
    (1) Prezentele instrucţiuni tehnice dezvolta 61/1998 şi ale art. 49 şi 50 din normele pentru aplicarea acesteia, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 639/1998, şi stabilesc condiţiile şi procedurile conservării şi închiderii minelor/carierelor.
    (2) In înţelesul prezentelor instrucţiuni, termenii conservarea şi închiderea minelor/carierelor se definesc după cum urmează:
    a) încetarea temporară a activităţii de explorare si/sau de exploatare reprezintă încetarea activităţii pe o perioada de maximum 9 luni;
    b) conservarea minei reprezintă încetarea activităţii de explorare si/sau de exploatare pe o perioada mai mare de 9 luni;
    c) închiderea definitiva şi parţială a activităţii de explorare si/sau de exploatare reprezintă încetarea activităţilor miniere desfăşurate în unele părţi ale minei/carierei (sectoare, corpuri, lentile, straturi, orizonturi miniere, blocuri geologice etc.), cu dezafectarea acestora şi refacerea mediului, după caz;
    d) închiderea definitiva şi totală a activităţii de explorare si/sau de exploatare reprezintă încetarea activităţilor miniere, cu dezafectarea minei/carierei şi refacerea mediului.
    (3) In acest scop, prin prezentele instrucţiuni se reglementează:
    a) conţinutul-cadru al documentaţiilor prevăzute pentru încetarea temporară a activităţii de explorare si/sau de exploatare, pentru conservarea şi închiderea definitiva, parţială sau totală, a minelor/carierelor;
    b) avizele necesare pentru promovarea spre aprobare a documentaţiilor;
    c) procedurile privind închiderea definitiva şi totală a minelor şi a carierelor care si-au încetat activitatea pana la intrarea în vigoare a Legii minelor nr. 61/1998.
    ART. 2
    Activitatea miniera dintr-un zacamant încetează atunci când:
    a) rezervele de substanţe minerale utile s-au epuizat;
    b) continuarea exploatării în condiţii economice a devenit imposibila datorită unor cauze de forta majoră;
    c) activitatea a devenit nerentabila economic;
    d) continuarea activităţii de explorare nu este oportuna;
    e) neconfirmarea resurselor/rezervelor calculate.
    ART. 3
    Constatarea legală a cauzelor care determina închiderea minelor/carierelor se face de către Agenţia Naţionala pentru Resurse Minerale, ca urmare a cererii titularului licenţei de exploatare, pe baza planului tehnologic de încetare temporară sau de închidere definitiva, parţială sau totală, a activităţii miniere.
    ART. 4
    Încetarea temporară a activităţii miniere pentru o durata de maximum 9 luni se face pe baza planului tehnologic de încetare temporară a activităţii, care cuprinde:
    a) motivarea încetării activităţii, bazată pe un memoriu tehnico-economic;
    b) programul tehnic de conservare a explorării/exploatării;
    c) programul de protecţie socială a personalului.
    ART. 5
    Încetarea activităţii în vederea conservării de lungă durata sau închiderii definitive, parţială sau totală, se face în baza planului de încetare a activităţii (planului tehnologic de închidere a minei/carierei), care cuprinde următoarele documentaţii:
    a) documentaţia tehnico-economică (anexa nr. 1);
    b) programul tehnic de conservare şi de închidere a minei/carierei, după caz (anexele nr. 2.1 şi 2.2);
    c) programul de reconstrucţie ecologica şi de prevenire a deteriorării mediului (anexa nr. 2.3);
    d) programul de protecţie socială a personalului disponibilizat (anexa nr. 2.4);
    e) procedura de eliberare a terenului.
    ART. 6
    Planul tehnologic de încetare temporară a activităţii şi planul tehnologic de închidere a minei/carierei vor fi însoţite de:
    a) memoriu geologic privind situaţia detaliată a resurselor/rezervelor aferente minei/carierei propuse pentru închidere;
    b) raport de evaluare a activelor şi a mijloacelor fixe din patrimoniul agentului economic în cauza, aferent minei/carierei propuse a fi închisă, întocmit de persoane fizice sau juridice atestate în domeniul evaluărilor, în conformitate cu prevederile legale în vigoare.
    ART. 7
    Pentru executarea lucrărilor prevăzute în planul tehnologic de încetare a activităţii se vor elabora proiecte tehnice specifice, avizate de inspectoratele zonale pentru resurse minerale şi aprobate de titular.
    ART. 8
    Încetarea efectivă a activităţii miniere este condiţionată de acceptarea de către Agenţia Naţionala pentru Resurse Minerale a planului tehnologic de închidere a minei/carierei. Pentru companiile şi societăţile naţionale miniere, precum şi pentru alte societăţi comerciale, după caz, este necesar şi avizul prealabil al ministerului de resort.
    ART. 9
    Închiderea definitiva a unei mine/cariere este condiţionată de acceptarea de către Agenţia Naţionala pentru Resurse Minerale a planului tehnologic de închidere a minei/carierei şi de scoaterea din evidenta, prin abandonare, a resurselor/rezervelor neexploatate. Pentru rezervele abandonate, care nu depăşesc 5% pe an din rezerva geologica consumată, scoaterea din evidenta se poate efectua de către inspectoratele zonale pentru resurse minerale.
    Scoaterea din evidenta a unor cantităţi de rezerve care depăşesc 5% pe an din rezervele geologice consumate se efectuează cu aprobarea Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale.
    ART. 10
    In timpul implementării planului tehnologic de încetare temporară a activităţii sau a planului tehnologic de închidere a minei/carierei, titularul licenţei de explorare sau de exploatare trebuie sa îndeplinească condiţiile impuse prin avizele acordate de către alte autorităţi legale.
    ART. 11
    (1) Pentru minele/carierele date în administrare agenţilor economici cu capital integral de stat, care si-au încetat activitatea conform programelor de reorganizare şi restructurare a regiilor autonome din industria miniera, aprobate prin Ordinul ministrului industriei şi comerţului nr. 1.602/1997, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 205 din 22 august 1997, procedura închiderii va respecta şi prevederile Legii nr. 40/1998.
    (2) Pentru închiderea minelor/carierelor prevăzute la alineatul precedent, documentaţiile întocmite conform prezentelor instrucţiuni vor fi înaintate Ministerului Industriei şi Comerţului, însoţite de avizele inspectoratului zonal pentru resurse minerale şi agenţiei teritoriale de protecţie a mediului.
    (3) Agenţii economici care au obţinut dreptul de a efectua activităţi de închidere a minelor şi carierelor sunt obligaţi sa ţină evidenta distinctă a cheltuielilor pentru operaţiunile de întreţinere şi conservare, care reprezintă o parte a cheltuielilor de închidere a minelor/carierelor.
    (4) Finanţarea lucrărilor de închidere a minelor/carierelor, inclusiv a celor pentru întreţinere/conservare, pe o perioada cuprinsă între data încetării activităţii şi data începerii lucrărilor de închidere, se poate face de la bugetul de stat si/sau din alte surse atrase.
    (5) In cazul finanţării de la bugetul de stat, ordonatorii principali de credite vor prezenta Ministerului Finanţelor:
    a) în perioada de elaborare a bugetului de stat, lista cuprinzând minele/carierele care se inchid definitiv prin dezafectare, cu precizarea numărului hotărârii Guvernului de închidere a minelor respective şi a surselor de finanţare, defalcate pe alocaţii bugetare si/sau pe alte surse. Valorile de fundamentare a lucrărilor de închidere vor fi cele extrase din programele menţionate la art. 38 din Legea minelor nr. 61/1998, defalcate pe ani. Lista menţionată mai sus va sta la baza fundamentarii bugetului propriu al ordonatorului principal de credite, anexa la bugetul de stat;
    b) în perioada de execuţie a bugetului de stat, cererile de deschidere a creditelor bugetare vor fi acordate, la solicitarea ordonatorului principal de credite, lunar, cumulat de la începutul anului, în valori fundamentate pe baza cheltuielilor efectiv rezultate din situaţiile de lucrări pentru lunile expirate;
    c) Ministerul Industriei şi Comerţului este ordonator principal de credite pentru fondurile de la bugetul de stat, care se aloca pentru lucrările prevăzute în programul tehnic de conservare si/sau închidere şi în programul de reconstrucţie ecologica şi de prevenire a deteriorării mediului;
    d) ordonatorul principal de credite finanţează executarea lucrărilor de conservare şi de închidere a minelor/carierelor,prevăzute în documentaţii, prin agenţi economici atestaţi, în baza situaţiilor de lucrări efectiv realizate, în limita sumelor aprobate pe fiecare mina/cariera în parte, în conformitate cu lista cuprinzând minele/carierele care se inchid definitiv prin dezafectare, aprobată prin hotărâre a Guvernului;
    e) valorificarea activelor şi a mijloacelor fixe aferente minelor/carierelor aprobate a fi închise se va face în conformitate cu prevederile legale.
    ART. 12
    La solicitarea Agenţiei Naţionale pentru Dezvoltarea şi Implementarea Programelor de Reconstrucţie a Zonelor Miniere, unele active aparţinând minelor/carierelor care se inchid pot fi puse, în condiţiile legii, la dispoziţie acestei instituţii, în conformitate cu Programul de protecţie socială a personalului disponibilizat, în scopul organizării de arii economice destinate dezvoltării de activităţi alternative şi incubatoare de afaceri, pentru crearea în zonele miniere de noi locuri de munca.
    ART. 13
    Anexele nr. 1 şi 2.1-2.5 fac parte integrantă din prezentele instrucţiuni tehnice.


    ANEXA 1
    ---------
la instrucţiuni
----------------

        DOCUMENTAŢIE TEHNICO - ECONOMICĂ
privind situaţia minei/carierei ............................ propuse pentru conservare/închidere

    I. Partea scrisă


 1. Date privind recunoaşterea minei sau carierei .............................
 1.1. Denumirea perimetrului, codul substanţei şi al zacamantului/perimetrului
      şi unitatea de care aparţine
 1.2. Ordonatorul de credite şi ordonatorul principal
 1.3. Localizarea administrativ-teritorială, accesul (cai de comunicaţii) la
      mina sau la cariera
 2. Geologia zacamantului
 2.1. Scurta prezentare geologica a zacamantului
 2.2. Situaţia resurselor/rezervelor geologice, pe zăcăminte, straturi,
      filoane, corpuri etc.(rezerve geologice de bilanţ şi în afară de bilanţ,
      pe categorii de cunoaştere, cantitativ şi calitativ), la ultima omologare,
      precum şi situaţiile statistice la data închiderii minei/carierei,
      condiţiile geominiere si/sau hidrogeologice în care se găsesc (tabelul
      nr. III.1)
 3. Producţia fizica realizată (extras industrial, concentrate, alte produse,
    cantitativ şi calitativ) în anul anterior închiderii şi la data închiderii
    (tabelul nr. III.2)
 4. Stocuri de produse miniere existente - cantitativ, calitativ şi valoric
    (tabelul nr. III.2)
 5. Situaţia terenurilor aflate în folosinţa - în proprietate, închiriere etc.
    (tabelul nr. III.3)
 5.1. Terenuri ocupate în prezent (cariere, halde, incinte, drumuri, altele)
 5.2. Terenuri neocupate, pe categorii de folosinţa (arabil, silvic etc.)
 6. Situaţia lucrărilor de investiţii
 6.1. Situaţia ultimelor lucrări de investiţii finalizate, cu rezervele deschise
      realizate (tabelul nr. III.4)
 6.2. Situaţia lucrărilor de investiţii nefinalizate, cu propuneri pentru partea
      realizată (tabelul nr. III.5)
 7. Situaţia mijloacelor fixe existente la data închiderii minei/carierei
    (tabelul nr. III.6)
 8. Cheltuieli realizate la 1.000 lei producţie-marfa în anul anterior
    închiderii minei/carierei, în preţuri comparabile cu cele realizate în anul
    închiderii acesteia (tabelul nr. III.2)
 9. Situaţia personalului existent la data închiderii minei/carierei (tabelul
    nr. III.2)
 10. Obligaţii financiare aferente minei/carierei, existente la data închiderii
     acesteia (credite, creanţe, arierate etc.)
 11. Lista cuprinzând documentele topografice existente la unitatea de care
     aparţine mina/cariera
 12. Problemele de mediu existente (poluarea solului, a apelor, a aerului,
     modificări ale terenurilor, dinamica utilizării terenurilor, stabilitatea
     haldelor şi a altor depozite, modificarea regimului hidrologic datorită
     marilor exploatări la zi, indicatorii urmăriţi)
 13. Concluzii care motiveaza închiderea/conservarea minei/carierei, in
     conformitate cu Legea minelor nr. 61/1998 şi cu normele pentru aplicarea
     acesteia.


    II. Anexe scrise

    1. Memoriu geologic privind situaţia detaliată a resurselor/rezervelor aferente minei/carierei propuse a fi închisă
    2. Raport de evaluare a activelor şi a mijloacelor fixe din patrimoniul agentului economic în cauza, aferent minei/carierei propuse a fi închisă


    III. Tabele

┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
| Tabelul nr. III. 1 | Situaţia resurselor/rezervelor geologice la mina/cariera|
| | ........................................................|
|──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────|
| Tabelul nr. III. 2 | Situaţia principalilor indicatori realizaţi la |
| | mina/cariera |
| | ........................................................|
|──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────|
| Tabelul nr. III. 3 | Situaţia terenurilor aflate în folosinţa minei/carierei |
| | ........................................................|
| | la data închiderii acesteia |
|──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────|
| Tabelul nr. III. 4 | Situaţia lucrărilor de investiţii finalizate la |
| | mina/cariera ..........................................|
|──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────|
| Tabelul nr. III. 5 | Situaţia lucrărilor de investiţii nefinalizate la |
| | mina/cariera ..........................................|
|──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────|
| Tabelul nr. III. 6 | Situaţia mijloacelor fixe existente la mina/cariere |
| | ........................................................|
| | la data închiderii acesteia |
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘


    IV. Anexe grafice

┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
| 1. | Schita de încadrare în regiune, la scara 1:25.000 - 1:100.000 |
|──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────|
| 2. | Fişa perimetrului de exploatare, aprobată |
|──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────|
| 3. | Planul topografic de ansamblu al minei/carierei, la scara 1:1.000 - |
| | 1:2.000, cu toate lucrările existente la data închiderii |
| | minei/carierei |
|──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────|
| 4. | Planul topografic de ocupare a terenurilor, la scara 1:1.000 - |
| | 1:5.000, conform anexei nr. 2 (inclusiv incintele cu construcţiile |
| | aferente) |
|──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────|
| 5. | Planul sau elevatia longitudinala, cu conturul marginal al |
| | rezervelor exploatate şi rămase |
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘


    Tabelul nr. III.1
    ────────────────

                  SITUAŢIA
resurselor/rezervelor geologice la mina/cariera ....................
(pe total zacamant şi pe corpuri, straturi, lentile, filoane etc.)

┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
| Nr. | | | Ultima | Rezervele | Rezervele geo-|
| crt.| Indicatorul | U.M. | omologare | geologice |logice la data |
| | | | | omologate | închiderii |
| | | | | | minei/carierei|
|──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────|
| 1. | Situaţia rezervelor | | | | |
| |geologice de bulant | | | | |
| |(dovedite) la data 1 | | | | |
| |ianuarie A+B+C(1) | | | | |
|──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────|
| | Cantitate | | | | |
|──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────|
| | Continuturi | | | | |
|──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────|
| | C(2) | | | | |
|──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────|
| | Situaţia rezervelor | | | | |
| 2. |geologice în afară de | | | | |
| |bilanţ (resurse) la | | | | |
| | data de 1 ianuarie | | | | |
| | A+B+C(1) | | | | |
|──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────|
| | Cantitate | | | | |
|──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────|
| | Continuturi | | | | |
|──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────|
| | C(2) | | | | |
|──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────|
| | Situaţia rezervelor | | | | |
| 3. |geologice (resurse) la | | | | |
| |data de 1 ianuarie | | | | |
| |A+B+C(1) | | | | |
|──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────|
| | Cantitate | | | | |
|──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────|
| | Continuturi | | | | |
|──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────|
| | C(2) | | | | |
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘


    Tabelul nr. III.2
    ─────────────────

                  SITUAŢIA
principalilor indicatori realizaţi la mina/cariera .................


┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
| Nr. | Indicatorul | U. M. | In anul anterior | La data închiderii |
| crt.| | | închiderii | minei/carierei |
| | | | minei/carierei | |
|──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────|
| 1. | Cărbune/minereu extras| | | |
|──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────|
| | Cantitate | | | |
| |────────────────────────────────────────────────────────────────────────|
| | Calitate | | | |
|──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────|
| 2. | Metale în concentrate | | | |
|──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────|
| 3. | Stocuri | | | |
|──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────|
| | Cantitate | | | |
| |────────────────────────────────────────────────────────────────────────|
| | Continuturi | | | |
| |────────────────────────────────────────────────────────────────────────|
| | Valoare | | | |
|──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────|
| 4. | Cheltuieli la 1.000 | | | |
| | lei producţie-marfa | | | |
|──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────|
| 5. | Grad de subventionare | | | |
|──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────|
| 6. | Număr de personal | | | |
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



    Tabelul nr. III.3
    ─────────────────


                 SITUAŢIA
 terenurilor aflate în folosinţa minei/carierei ......... la data închiderii acesteia



 ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
| | Actul | Suprafata dobandita (mp) | Suprafata ocupata (mp) |Terenuri neocupate care se pot |
| | de | | |reda pentru alte folosinte (mp)|
|Nr. |dobandire+---------+------+------+------+---------+-------+-----+-------+-------+------+---------+------+------+-------+
|crt.| a | Total, |arabil|silvic|altele| Total, |cariere|halde|incinte|drumuri|altele|Total, |arabil|silvic|altele |
| |terenului|din care:| | | |din care:| | | | | |din care:| | | |
+----+---------+---------+------+------+------+---------+-------+-----+-------+-------+------+---------+------+------+-------+
| | | | | | | | | | | | | | | | |
| | | | | | | | | | | | | | | | |
| | | | | | | | | | | | | | | | |
| | | | | | | | | | | | | | | | |
| | | | | | | | | | | | | | | | |
 ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


        Tabelul nr. III.4
        ─────────────────

                  SITUAŢIA
lucrărilor de investiţii finalizate la mina/cariera .............

┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
| Nr.|Denumirea |Actul | Valoarea |Realizat pana la data |Rezerve des- |
|crt.|obiecti- | de | aprobată |închiderii minei/carierei|chise mii tone|
| |vului de |apro- |──────────────|─────────────────────────| mc |
| |investiţii|bare |Total|din care|Total valoare|din care: |──────────────|
| | | |(mili| C+M |(milioane lei| C+M |cânţi-|conti- |
| | | |oane |milioane| |(milioane |tate |nuturi |
| | | |lei) | lei | | lei) | | |
|──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────|
| | | | | | | | | |
| | | | | | | | | |
| | | | | | | | | |
| | | | | | | | | |
| | | | | | | | | |
| | | | | | | | | |
| | | | | | | | | |
| | | | | | | | | |
| | | | | | | | | |
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



    Tabelul nr. III.5
    ─────────────────

                 SITUAŢIA
lucrărilor de investiţii nefinalizate la mina/cariera .............

┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
|Nr. |Denumi-|Actul| Valoarea | Realizat la data |Valoarea rămasă |
|crt.|rea | de | aprobată |închiderii minei/carierei | nerealizata |
| |obiec- |apro-|---------------|--------------------------|----------------|
| |tivului|bare |Total|din care:| Total | din care: |Total |din care:|
| | de | |(mili| C+M |(milioane | C+M |(mili-| C+M |
| |inves- | |oane |(milioane| lei) |(milioane lei)|oane |(milioa- |
| |titii | |lei) | lei) | | |lei) |ne lei) |
|──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────|
| | | | | | | | | |
| | | | | | | | | |
| | | | | | | | | |
| | | | | | | | | |
| | | | | | | | | |
| | | | | | | | | |
| | | | | | | | | |
| | | | | | | | | |
| | | | | | | | | |
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



    Tabel nr. III.6
    ---------------

                 SITUAŢIA
mijloacelor fixe existente la mina/cariera .............la data închiderii acesteia


┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
| Specifica-| I | II | III | IV | V | VI | VII |
| tie |Cla- |Con- |Maşini |Aparate | Mijloace | Animale | Unelte, |
| |diri |struc- |si in- |si insta-| de | şi |dispoziti-|
| | |tii |stala- |latii de |transport | plantaţii|ve, instru|
| | |speci- |tii de |măsura, | | |mente, mo-|
| | |ale |lucru |control | | |bilier de |
| | | | |si regla-| | |birou |
| | | | |re | | | |
|──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────|
|Valoarea | | | | | | | |
|mijloacelor| | | | | | | |
|fixe | | | | | | | |
|(milioane | | | | | | | |
|lei), din | | | | | | | |
|care, va- | | | | | | | |
|loarea: | | | | | | | |
|- amorţi- | | | | | | | |
|zata | | | | | | | |
|- neamorti-| | | | | | | |
|zata | | | | | | | |
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



    ANEXA 2
    --------
la instrucţiuni
----------------

         PLANUL TEHNOLOGIC DE CONSERVARE/ÎNCHIDERE A MINEI/CARIEREI


    ANEXA 2.1
    -----------

         Programul tehnic de conservare a minei/carierei
    Lucrări necesare în cazul conservării minei/carierei
    1. Lucrări necesare pentru finalizarea exploatării fronturilor în lucru şi pentru evacuarea stocurilor de producţie, excavate, existente (localizarea lucrărilor miniere respective, cantităţi)
    2. Lucrări necesare pentru protecţia zacamantului şi a suprafeţei (rambleieri, echilibrarea zonelor surpate, prevenirea focurilor de mina, taluzari etc.)
    3. Lucrări necesare pentru menţinerea în stare de funcţionare a lucrărilor miniere (puţuri şi galerii de transport, galerii, suitori şi planuri înclinate de acces la abataje, cai de acces la treptele în lucru şi la halde etc.), a benzilor transportoare etc.
    4. Lucrări necesare pentru menţinerea în stare de funcţionare a instalaţiilor şi a căilor de aeraj
    5. Lucrări necesare pentru conservarea şi menţinerea în stare de funcţionare a mijloacelor fixe, construcţiilor, instalaţiilor, utilajelor etc.
    6. Lucrări necesare pentru menţinerea în stare de funcţionare a instalaţiilor de furnizare a energiei electrice şi termice
    7. Lucrări necesare pentru menţinerea în stare de funcţionare a instalaţiilor de măsurare a emanatiilor de gaze în subteran
    8. Lucrări necesare pentru menţinerea în stare de funcţionare a staţiilor de pompare pentru evacuarea apelor şi pentru alimentarea cu apa, atât cat este necesar, a obiectivului
    9. Alte lucrări considerate necesare
    10. Elaborarea documentaţiilor necesare acordării licenţei de exploatare a perimetrelor care se inchid, pentru persoanele juridice sau asociaţiile salariale solicitante, conform Legii minelor nr. 61/1998 şi normelor pentru aplicarea acesteia
    11. Deviz general, conform tabelului nr. 2.1.1, respectiv Conţinutul-cadru pentru calcularea cheltuielilor la lucrările de conservare-întreţinere a minelor/carierelor şi a decontării acestora, graficele de execuţie, necesarul total de personal şi modul de organizare a activităţii.


    ANEXA 2.2
    -----------

           Programul tehnic de închidere a minei/carierei

    Lucrări necesare în cazul închiderii minei/carierei

    1. Lucrările specificate la pct. 1-3 din anexa nr. 2.1
    2. Lucrări necesare pentru recuperarea materialelor, utilajelor, instalaţiilor, mijloacelor de transport şi a celorlalte mijloace fixe ce pot fi recuperate din cele specificate în tabelul nr. III. 4
    3. Lucrări necesare pentru închiderea gurilor de mina şi a celorlalte cai de acces în subteran
    4. Alte lucrări considerate necesare
    5. Devizul general, graficele de execuţie, necesarul total de personal şi modul de organizare a activităţii
    6. Acţiuni pentru valorificarea activelor şi utilajelor recuperate (clădiri, utilaje, materiale etc.), conform prevederilor legale.


    ANEXA 2.3
    ------------

            Programul de reconstrucţie ecologica şi de prevenire a deteriorării mediului


    Ca urmare a încetării activităţii miniere, se vor întocmi documentaţiile prevăzute de Legea protecţiei mediului nr. 137/1995, din care nu trebuie sa lipsească:
    1. specificul activităţii obiectivului, produse rezultate din activitatea acestuia;
    2. poluanti rezultaţi din activitatea obiectivului, bilanţul pe factori de mediu, modul de urmărire a poluantilor, programul de conformare (Ordinul ministrului apelor, pădurilor şi protecţiei mediului nr. 125/1996);
    3. estimarea efectelor conservării/închiderii obiectivului asupra mediului;
    4. apele de mina/cariera, evacuarea şi epurarea lor, estimarea costurilor de evacuare-epurare, soluţii pentru protecţia mediului, conservarea şi destinaţia ulterioara a instalaţiilor de epurare existente;
    5. halde, iazuri de decantare, evidenţierea lor, stabilitatea acestora şi lucrări necesare pentru încadrarea în coeficienţii de stabilitate, efectele asupra mediului şi propuneri privind destinaţia acestora, evaluarea costurilor de conservare şi protecţie a mediului;
    6. stabilitatea suprafeţei, efectele golurilor subterane asupra suprafeţei, evaluarea costurilor de protecţie a acesteia;
    7. eliberarea celorlalte terenuri, lucrările şi cheltuielile aferente.


    ANEXA 2.4
    -----------

            Programul de protecţie socială a personalului disponibilizat

    1. Personalul total, rămas la data închiderii minei/carierei
    2. Personalul disponibilizat la data închiderii minei/carierei (pe categorii de vârsta, sex, pregătire profesională etc.), dintre care cei ce nu au beneficiat de compensaţii băneşti
    3. Personalul disponibilizat, reorganizat în asociaţii salariale conform art. 7 din Ordonanţa de urgenta a Guvernului nr. 51/1997, aprobată şi modificată prin Legea nr. 40/1998
    4. Numărul de personal disponibilizat, rămas în coloniile miniere, şi numărul de personal disponibilizat care a plecat în alte localităţi. Identificarea acestora împreună cu autorităţile administraţiei publice locale
    5. Programe de recalificare, reciclare şi oferte de noi locuri de munca existente în localităţile respective şi în zonele învecinate acestora
    6. Lucrări de infrastructura la care poate fi angajat personal disponibilizat
    7. Programele de măsuri active de combatere a somajului, existente în coordonarea subunitatilor Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale din judeţele respective
    8. Alte măsuri propuse.


    ANEXA 2.5
    -----------

           Sursele de finanţare
propuse pentru fiecare dintre cele 4 programe prezentate în anexele nr. 2.1-2.4.


    Tabelul nr. 2.1.1
    -----------------

                   CONŢINUTUL-CADRU
pentru calcularea cheltuielilor la lucrările de conservare-întreţinere a minelor/carierelor şi a decontării executării acestora

──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Lucrările Operaţiunile Normele tehnice Normele de Normele de
                                                    munca consum
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
   1 2 3 4 5
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1.1.Lucrări nece- * Excavare 1. Metoda-cadru 1. Norme interne 1. Indicator
sare pentru fina- de exploata- de munca, de norme de
lizarea extrac- * Sustinere re, aprobată aprobate de deviz, pe
tiei la pano- de ............ articole de
urile de exploa- * Transport ............ Nr. ........ lucrări,
tare pregătite Nr. ........ Data ....... pentru
si la evacuarea * Aeraj Data ....... 2. Alte prevederi construcţii
stocurilor in- aprobate de miniere si
magazinate * Intreti- 2. Norme speci- .............. montaje in
                     nere fice de pro- Nr. .......... subteran/
                   * Evacuare a tectie a Data ......... suprafaţa,
                     apei muncii pentru aprobat de
                                  industria ...........
                   * Rambleiere miniera, apro- Nr. .......
                                  bate de Data ......
                   * Diguri ............
                                  Anul ....... 2. Norme in-
                   * Consoli- interne de
                     dări 3. Norme gene- deviz, a-
                   * Reprofilari rale de pro- probate de
                                  tecti a mun- ..........
                   * Alte cii, apro- Nr. ......
                     operaţiuni bate de Data .....
                                  ............
                                  Anul ....... 3. Alte preve-
                               4. Alte preve- deri apro-
                                  deri bate de
                                  tehnice ..........
                                  ............. Nr. ......
                                  aprobate de Data .....
                                  .............
                                  Nr. .........
                                  Data ........
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1.2.Lucrări pentru * Excavare 1. Metoda-cadru 1. Norme interne 1. Indicator
protecţia zaca- de exploata- de munca, de norme de
mantului şi a * Sustinere re, aprobată aprobate de deviz, pe
suprafeţei de ............ articole de
                   * Transport ............ Nr. ........ lucrări,
                                  Nr. ........ Data ....... pentru
                   * Aeraj Data ....... 2. Alte prevederi construcţii
                                                   aprobate de miniere si
                   * Intreti- 2. Norme speci- .............. montaje in
                     nere fice de pro- Nr. .......... subteran/
                   * Evacuare a tectie a Data ......... suprafaţa,
                     apei muncii pentru aprobat de
                                  industria ...........
                   * Rambleiere miniera, apro- Nr. .......
                                  bate de Data ......
                   * Diguri ............
                                  Anul ....... 2. Norme in-
                   * Consoli- interne de
                     dări 3. Norme gene- deviz, a-
                   * Reprofilari rale de pro- probate de
                                  tecti a mun- ..........
                   * Alte cii, apro- Nr. ......
                     operaţiuni bate de Data .....
                                  ............
                                  Anul ....... 3. Alte preve-
                               4. Alte preve- deri apro-
                                  deri bate de
                                  tehnice ..........
                                  ............. Nr. ......
                                  aprobate de Data .....
                                  .............
                                  Nr. .........
                                  Data ........
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1.3.Lucrări nece- * Sustinere 1. Metoda-cadru 1. Norme interne 1. Indicator
sare pentru men- de exploata- de munca, de norme de
ţinerea în stare * Transport re, aprobată aprobate de deviz, pe
de funcţionare de ............ articole de
a lucrărilor * Aeraj ............ Nr. ........ lucrări,
miniere Nr. ........ Data ....... pentru
                   * Între- Data ....... 2. Alte prevederi construcţii
                     ţinere aprobate de miniere si
                   * Evacuare 2. Norme speci- .............. montaje in
                     a apei fice de pro- Nr. .......... subteran/
                   * Rambleiere tectie a Data ......... suprafaţa,
                                  muncii pentru aprobat de
                                  industria ...........
                   * Diguri miniera, apro- Nr. .......
                                  bate de Data ......
                   * Consoli- ............
                     dări Anul ....... 2. Norme in-
                   * Reprofilari interne de
                               3. Norme gene- deviz, a-
                   * Revizii rale de pro- probate de
                                  tecti a mun- ..........
                   * Control cii, apro- Nr. ......
                                  bate de Data .....
                   * Alte ............
                     operaţiuni Anul ....... 3. Alte preve-
                               4. Alte preve- deri apro-
                                  deri bate de
                                  tehnice ..........
                                  ............. Nr. ......
                                  aprobate de Data .....
                                  .............
                                  Nr. .........
                                  Data ........
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1.4.Lucrări pentru * Sustinere 1. Norme speci- 1. Norme interne 1. Indicator
menţinerea în fice de pro- de munca, de norme de
stare de functio- * Transport tectie a muncii aprobate de deviz, pe
nare a instala- pentru indus- ............ articole de
tiilor şi a căilor * Aeraj tria miniera, Nr. ........ lucrări,
de aeraj aprobate de Data ....... pentru
                   * Între- ............ 2. Alte prevederi construcţii
                     ţinere Anul ....... aprobate de miniere si
                   * Evacuare 2. Norme generale .............. montaje in
                     a apei de protecţie Nr. .......... subteran/
                   * Consolidări a muncii, Data ......... suprafaţa,
                                  aprobate de aprobat de
                                  .............. ...........
                   * Revizii Anul ......... Nr. .......
                                                                     Data ......
                   * Control 3. Alte prevederi
                                  tehnice 2. Norme in-
                   * Demontare .............. interne de
                                  aprobate de deviz, a-
                   * Montare .............. probate de
                                  Nr. .......... ..........
                   * Suprave- Data ......... Nr. ......
                     ghere Data .....
                   * Alte
                     operaţiuni 3. Alte preve-
                                                                     deri apro-
                                                                     bate de
                                                                     ..........
                                                                     Nr. ......
                                                                     Data .....

───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1.5.Lucrări pentru * Revizii Norme speci- 1. Norme interne 1. Indicator
menţinerea în * Control fice de pro- de munca, de norme de
stare de functio- * Reparaţii tectie a muncii aprobate de deviz, pe
nare a instala- * Demontare pentru indus- ............ articole de
tiilor de furni- * Montare tria miniera, Nr. ........ lucrări,
zare a energiei * Supra- aprobate de Data ....... pentru
electrice şi veghere ............ 2. Alte prevederi construcţii
termice, inclu- * Aeraj Anul ....... aprobate de miniere si
siv pentru * Alte 2. Norme generale .............. montaje in
terţi operaţiuni de protecţie Nr. .......... subteran/
                                  a muncii, Data ......... suprafaţa,
                                  aprobate de aprobat de
                                  .............. ...........
                                  Anul ......... Nr. .......
                                                                     Data ......
                               3. Alte prevederi
                                  tehnice 2. Norme in-
                                  .............. interne de
                                  aprobate de deviz, a-
                                  .............. probate de
                                  Nr. .......... ..........
                                  Data ......... Nr. ......
                                                                     Data .....

                                                                  3. Alte preve-
                                                                     deri apro-
                                                                     bate de
                                                                     ..........
                                                                     Nr. ......
                                                                     Data .....

───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1.6.Lucrări pentru * Revizii Norme speci- 1. Norme interne 1. Norme
menţinerea în * Control fice de pro- de munca, interne de
stare de functio- * Reparaţii tectie a muncii aprobate de deviz,
nare a instala- * Demontare pentru indus- ............ aprobate de
tiilor de masu- * Montare tria miniera, Nr. ........ ..........
rare a emana- * Supra- aprobate de Data ....... Nr. ......
tiilor de gaze veghere ............ 2. Alte prevederi Data ......
                   * Aeraj Anul ....... aprobate de
                   * Alte 2. Norme generale .............. 2. Alte pre-
                     operaţiuni de protecţie Nr. .......... vederi
                                  a muncii, Data ......... aprobate
                                  aprobate de de .......
                                  .............. Nr. ......
                                  Anul ......... Data .....

                               3. Alte prevederi
                                  tehnice
                                  ..............
                                  aprobate de
                                  ..............
                                  Nr. ..........
                                  Data .........


───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1.7.Lucrări pentru * Revizii Norme speci- 1. Norme interne 1. Norme
menţinerea în * Control fice de pro- de munca, interne de
stare de functio- * Reparaţii tectie a muncii aprobate de deviz,
nare a staţiilor * Demontare pentru indus- ............ aprobate de
de pompe pentru * Montare tria miniera, Nr. ........ ..........
evacuarea apelor * Supra- aprobate de Data ....... Nr. ......
si pentru alimen- veghere ............ 2. Alte prevederi Data ......
tarea cu apa a * Aeraj Anul ....... aprobate de
obiectivului şi * Alte 2. Norme generale .............. 2. Alte pre-
pentru terţi operaţiuni de protecţie Nr. .......... vederi
                                  a muncii, Data ......... aprobate
                                  aprobate de de .......
                                  .............. Nr. ......
                                  Anul ......... Data .....

                               3. Alte prevederi
                                  tehnice
                                  ..............
                                  aprobate de
                                  ..............
                                  Anul .........



───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1.8.Lucrări pentru * Revizii şi Norme speci- 1. Norme interne 1. Norme
menţinerea în control la fice de pro- de munca, interne de
stare de functio- masina de tectie a muncii aprobate de deviz,
nare a instala- extracţie pentru indus- ............ aprobate de
tiilor de * Revizii şi tria miniera, Nr. ........ ..........
extracţie control aprobate de Data ....... Nr. ......
                     periodic la ............ 2. Alte prevederi Data ......
                     cablul de Anul ....... aprobate de
                     extracţie 2. Norme generale .............. 2. Alte pre-
                   * Revizii şi de protecţie Nr. .......... vederi
                     control a muncii, Data ......... aprobate
                     periodic aprobate de de .......
                     la vasele .............. Nr. ......
                     de extracţie Anul ......... Data .....
                   * Reparaţii
                     la insta- 3. Alte prevederi
                     latiile de tehnice
                     extracţie ..............
                     în ansamblu aprobate de
                   * Demolări ..............
                     la masina Nr. ..........
                     de extracţie Data .........
                   * Demolări de
                     cablu
                   * Demolări de
                     vase de
                     extracţie
                   * Montari de
                     cablu
                   * Montari de
                     cablu de
                     extracţie
                   * Întreţinere
                     la
                     instalaţiile de
                     extracţie
                   * Alte operaţiuni
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1.9.Lucrări nece- * Revizii Norme speci- 1. Norme interne 1. Norme
sare pentru * Control fice de pro- de munca, interne de
conservarea * Reparaţii tectie a muncii aprobate de deviz,
si menţinerea * Demontare pentru indus- ............ aprobate de
în funcţiune a * Montare tria miniera, Nr. ........ ..........
altor mijloace * Întreţinere aprobate de Data ....... Nr. ......
fixe, a insta- * Supra- ............ 2. Alte prevederi Data ......
latiilor, uti- veghere Anul ....... aprobate de
lajelor etc. * Alte 2. Norme generale .............. 2. Alte pre-
                     operaţiuni de protecţie Nr. .......... vederi
                                  a muncii, Data ......... aprobate
                                  aprobate de de .......
                                  .............. Nr. ......
                                  Anul ......... Data .....

                               3. Alte prevederi
                                  tehnice
                                  ..............
                                  aprobate de
                                  ..............
                                  Anul .........

───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1.10. Alte * Operaţiuni Norme speci- 1. Norme interne 1. Norme
lucrări consi- fice de pro- de munca, interne de
derate nece- tectie a muncii aprobate de deviz,
sare, care nu pentru indus- ............ aprobate de
sunt nominalizate tria miniera, Nr. ........ ..........
                                  aprobate de Data ....... Nr. ......
                                  ............ 2. Alte prevederi Data ......
                                  Anul ....... aprobate de
                               2. Norme generale .............. 2. Alte pre-
                                  de protecţie Nr. .......... vederi
                                  a muncii, Data ......... aprobate
                                  aprobate de de .......
                                  .............. Nr. ......
                                  Anul ......... Data .....

                               3. Alte prevederi
                                  tehnice
                                  ..............
                                  aprobate de
                                  ..............
                                  Nr. ..........
                                  Data .........
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1.11. Deviz general Conform continu-
                                  turilor-cadru,
                                  aprobate de
                                  ...............
                                  Nr. ...........
                                  Data ..........
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


                  ---------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016