Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 115 din 14 iunie 2005  privind aprobarea Normei de metrologie legala NML 033-05 Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 115 din 14 iunie 2005 privind aprobarea Normei de metrologie legala NML 033-05 "Analizoare de gaze, altele decat cele de esapament"

EMITENT: MINISTERUL ECONOMIEI SI COMERTULUI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 664 din 26 iulie 2005

În temeiul <>Ordonanţei Guvernului nr. 20/1992 privind activitatea de metrologie, aprobatã şi modificatã prin <>Legea nr. 11/1994 , cu modificãrile ulterioare,
în baza instrucţiunilor de metrologie legalã I.M.L. 2-04 "Aprobarea de model" şi I.M.L. 3-04 "Trasabilitatea rezultatelor masurarilor efectuate cu mijloace de mãsurare supuse controlului metrologic legal", aprobate prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 862/2004 privind aprobarea instrucţiunilor de metrologie legalã, cu modificãrile ulterioare, şi a <>Hotãrârii Guvernului nr. 193/2002 privind organizarea şi funcţionarea Biroului Roman de Metrologie Legalã, cu modificãrile ulterioare,

directorul general al Biroului Roman de Metrologie Legalã emite urmãtorul ordin:

ART. 1
Se aproba Norma de metrologie legalã NML 033-05 "Analizoare de gaze, altele decât cele de esapament", cuprinsã în anexa care face parte integrantã din prezentul ordin.
ART. 2
Norma de metrologie legalã prevãzutã la art. 1 înlocuieşte normele de metrologie legalã: NML 9-09-96 "Gazanalizoare stationare", NML 8-05-97 "Gazanalizoare portabile" şi NML 8-11-98 "Analizoare pentru gaze de ardere", cu excepţia cazurilor la care se referã art. 3.
ART. 3
Se admite utilizarea în continuare, în paralel cu norma de metrologie legalã prevãzutã la art. 1, a normelor de metrologie legalã: NML 9-09-96 "Gazanalizoare stationare", NML 8-05-97 "Gazanalizoare portabile" şi NML 8-11-98 "Analizoare pentru gaze de ardere", pentru mijloacele de mãsurare care au aprobare de model, acordatã în baza acestor norme, dupã cum urmeazã:
- pana la expirarea valabilitãţii aprobãrii de model, dar nu mai mult de 5 ani de la data intrãrii în vigoare a prezentului ordin, pentru verificare metrologica iniţialã;
- o perioada de 10 ani de la data intrãrii în vigoare a prezentului ordin, pentru verificãri metrologice periodice şi dupã reparaţii.
ART. 4
Unitãţile aflate în structura şi în subordinea Biroului Roman de Metrologie Legalã, precum şi laboratoarele autorizate de acesta vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
ART. 5
Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi va intra în vigoare la data publicãrii lui.

Directorul general al Biroului Roman de Metrologie Legalã,
Ştefan Ocneanu

Bucureşti, 14 iunie 2005.
Nr. 115.

ANEXA

Norma de metrologie legalã NML 033-05 "Analizoare de gaze, altele
decât cele de esapament"

1. Domeniul de aplicare
1.1. Prezenta norma de metrologie legalã stabileşte cerinţele metrologice şi tehnice precum şi modalitãţile de atestare a legalitãţii, specifice analizoarelor de gaze altele decât cele pentru analiza gazelor de esapament, cu mãsurare continua sau intermitenta, aparate care servesc la mãsurarea compoziţiei amestecurilor de gaze/vapori, utilizate în activitãţi de supraveghere a unor marimi importante pentru protecţia mediului, în acţiuni de constatare a contravenţiilor şi infracţiunilor la legislaţia privind protecţia mediului, în activitãţi de supraveghere a unor marimi importante pentru sãnãtate şi protecţia muncii.
1.2. Prezenta norma se referã la gazanalizoarele destinate determinãrii calitãţii aerului (mãsurarea compusilor poluanti din aer la imisii sau la nivelul emisiilor, realizate, de regula, în varianta stationara) la gazanalizoarele destinate determinãrii pericolului de explozie, numite şi explozimetre, la gazanalizoarele pentru determinarea concentratiei în aer a unor gaze/vapori toxici, denumite şi toximetre, realizate, de regula, în varianta portabila şi la gazanalizoarele pentru determinarea compoziţiei amestecurilor de gaze rezultate în urma proceselor termochimice de combustie din cazane, denumite şi analizoare pentru gaze de ardere realizate, de regula, ca analizoare portabile de gaze.
1.3. Nu fac obiectul prezentei norme analizoarele de alcool etilic din aerul expirat şi gaz-cromatografele.
1.4. Analizoarele de gaze pot fi aparate de construcţie relativ simpla sau constituite din lanturi de mãsurare complexe. În general, gazanalizoarele sunt constituite dintr-un sistem de prelevare a probei dintr-un spaţiu deschis sau dintr-o incinta, sistemul de prelucrare (condiţionare) a probei de gaze, analizorul propriu-zis cu unitatea de analiza sau detectorul/detectorii care oferã un semnal electric proporţional cu concentratia gazului mãsurat. Semnalele detectorului sunt prelucrate electronic pentru afişarea şi eventual, înregistrarea rezultatelor masurarii.
2. Terminologie
2.1. Concentraţie a unui constituent A (concentraţie în cantitatea de substanta a unui constituent A), c(A) - catul dintre cantitatea de substanta a constituentului A şi volumul amestecului. Se exprima ca raport între unitãţile de mãsura ale cantitãţii de substanta şi volum: mol/mc; kmol/mc; mol/dmc, etc.
2.2. Concentraţie masica a unui constituent A, ro(A) - catul dintre masa unui constituent A şi volumul total al amestecului; Se exprima ca raport între unitãţile de mãsura de masa şi volum: kg/mc; g/mc; mg/mc etc.
2.3. Fractie molara a unui constituent A, x(A) - raportul dintre cantitatea de substanta a constituentului A şi cantitatea totalã de substanta a amestecului. Denumiri similare: fractie a cantitãţii de substanta, raport al cantitãţii de substanta. Substantele pure au fractia molara x(A) = 1. Se exprima adimensional (mol/mol).
2.4. Fractia masica a unui constituent A, w(A) - raportul dintre masa constituentului A şi masa amestecului. Se exprima adimensional (masa/masa, ca raport kg/kg, g/g etc.). Pentru substanta pura, w(A) = 1.
2.5. Fractia volumica a unui constituent A, Ø'4f(A) - raportul dintre volumul constituentului A şi volumul amestecului. Se exprima adimensional (volum-volum, ca raport l/l, ml/ml, etc.). Pentru substanta pura, Ø'4f(A) = 1.
2.6. Analizor stationar de gaz - mijloc de mãsurare destinat masurarii concentratiilor gazelor/vaporilor montat în locuri fixe, cu alimentare de la reţeaua electrica de c.a., de regula protejate fata de variatiile parametrilor de influenta. Sinonim: gazanalizor stationar.
2.7. Analizor portabil de gaze - mijloc de mãsurare destinat masurarii concentratiilor gazelor/vaporilor, cu alimentare electrica independenta, prin baterii sau acumulatori şi utilizate în condiţii de teren. Sinonin: gazanalizor portabil.
2.8. Analizor pentru gaze de ardere - mijloc de mãsurare, de regula portabil, destinat masurarii concentratiilor de gaze rezultate în urma proceselor termochimice de combustie din cazane.
2.9. LIE - limita inferioarã de explozie a unui gaz sau compus organic volatil.
3. Cerinţe metrologice şi tehnice
3.1. Cerinţe metrologice
3.1.1. Erori tolerate
3.1.1.1. Erori intrinseci
În condiţiile de referinta specificate la punctul 3.1.2, erorile de mãsurare nu trebuie sa depãşeascã valorile erorilor intrinseci tolerate menţionate în tabelul 1 (valori exprimate în fractii volumice, %):

Tabelul 1

Erori intrinseci tolerate


┌──────────────────────────-┬──────────────────────────────┐
│ Domeniul de mãsurare │ Eroarea intrinseca tolerata │
├──────────────────────────-┼──────────────────────────────┤
│ (1 ... 100] │ ±2% din valoarea masurata │
├──────────────────────────-┼──────────────────────────────┤
│ [1,0000 ... 0,1000) │ ±2,5% din valoarea masurata │
├──────────────────────────-┼──────────────────────────────┤
│ [0,1000 ... 0,0100) │ ±5% din valoarea masurata │
├──────────────────────────-┼──────────────────────────────┤
│ [0,0100 ... 0,0010) │ ±10% din valoarea masurata │
├──────────────────────────-┼──────────────────────────────┤
│ [0,0010 ... 0) │ ±20% din valoarea masurata │
├──────────────────────────-┼──────────────────────────────┤
│ (0 ... 100)% LIE │ ±5% LIE │
└──────────────────────────-┴──────────────────────────────┘



3.1.1.2. Eroarea de justete trebuie sa fie mai mica decât 0,5 din eroarea intrinseca tolerata.
3.1.1.3. Repetabilitatea trebuie sa fie mai mica decât 0,5 din eroarea intrinseca tolerata.
3.1.1.4. Eroarea de histerezis trebuie sa fie mai mica decât 0,8 din eroarea intrinseca tolerata.
3.1.1.5. Valoarea afişatã a excesului de aer (lambda) nu trebuie sa se abata cu mai mult de ±2,5% din valoarea respectiva fata de valoarea rezultatã din algoritmul de calcul.
3.1.1.6. Valoarea afişatã a parametrului CO(2)(calculat) nu trebuie sa se abata cu mai mult de ±0,3% fata de valoarea rezultatã din algoritmul de calcul.
3.1.1.7. Valoarea afişatã a parametrului randamentul arderii (Eta sau Eff) nu trebuie sa se abata cu mai mult de ±2,5% din valoarea respectiva fata de valoarea rezultatã din algoritmul de calcul.
3.1.2. Condiţiile de referinta şi nominale de funcţionare sunt prezentate în tabelul 2:

Tabelul 2

Condiţii de referinta şi nominale


┌────────────────────────────────┬──────────────────────-┬────────────────────-┐
│ Mãrimea de influenta │ Condiţii de referinta │ Condiţii nominale │
├────────────────────────────────┼──────────────────────-┼────────────────────-┤
│Temperatura,°C*) │ (+18 ... +25) │ (+5 ... +40) │
├────────────────────────────────┼──────────────────────-┼────────────────────-┤
│Umiditatea relativã, % │ 65 ± 5 │ (30 ... 80) │
├────────────────────────────────┼──────────────────────-┼────────────────────-┤
│Presiunea atmosferica, Pa │ Condiţii ambiante │ Valoarea ambianta: │
│ │ stabile: ±750 │ ±2000 │
├────────────────────────────────┼──────────────────────-┼────────────────────-┤
│Alimentarea electrica: │ Tensiunea indicatã de │Tensiunea indicatã de│
│- curent continuu, V c.c. │ producãtor ±2% │ producãtor ±10% │
│- tensiunea reţelei, V c.a. │ 220 ± 4,4 │ 178; 240 │
│- frecventa, Hz │ 50 ± 0,5 │ 50 ± 1 │
├────────────────────────────────┼──────────────────────-┼────────────────────-┤
│Prezenta compusilor gazosi │ Nici unul │ Nici unul │
│interferenti │ │ │
└────────────────────────────────┴──────────────────────-┴────────────────────-┘


*) Temperatura ambianta trebuie menţinutã la o valoarea cunoscutã, cu o abatere tolerata de ±1°C şi/sau sa fie masurata cu o eroare care sa nu depãşeascã ±0,2°C. Dacã încercarea are loc la o temperatura diferita decât cea specificatã trebuie sa se ţinã seama de efectul temperaturii ambiante asupra parametrului de încercat.

3.1.3. Instabilitatea în timp a indicaţiilor (derivele).
3.1.3.1. Deriva semnalului de zero şi de ieşire de scurta durata (24 h) nu trebuie sa depãşeascã 0,1 din valoarea absolutã a erorii intrinseci.
3.1.3.2. Deriva semnalului de lungã durata (10 zile), pentru un semnal de intrare zero şi de 90% din domeniu, nu trebuie sa depãşeascã valoarea absolutã a erorii intrinseci.
3.1.4. Efectul marimilor de influenta la variatiile individuale ale factorilor de influenta prevãzute în ultima coloana a tabelului 2.
La acţiunea individualã a marimilor de influenta în domeniile specificate în ultima coloana a tabelului 2, celelalte marimi de influenta fiind menţinute în condiţii de referinta, valoarea erorii de mãsurare nu trebuie sa depãşeascã eroarea intrinseca tolerata.
3.1.5. Timpul total de rãspuns al gazanalizorului, la urcare, determinat cu etaloanele de gaze, nu trebuie sa depãşeascã 120 de secunde. Timpul total de rãspuns la coborare trebuie sa fie de maximum 120 de secunde.
3.1.6. Condiţii de mediu mecanic.
3.1.6.1. Producãtorul trebuie sa specifice clasa de mediu mecanic în care aparatul este destinat sa funcţioneze prin indicarea unuia dintre simbolurile M1 sau M2 a cãror semnificatie este prezentatã la punctul 2.1.3.2 din NML 001-05 "Cerinţe metrologice şi tehnice specifice mijloacelor de mãsurare supuse controlului metrologic legal".
3.1.6.2. La acţiunea marimilor de influenta (vibratii, socuri mecanice) specifice clasei de mediu mecanic prevãzute la punctul 3.1.6.1, eroarea de mãsurare trebuie sa nu depãşeascã valoarea erorii tolerate.
3.1.7. Efecte admise ale perturbatiilor - imunitate electromagnetica
3.1.7.1. Producãtorul trebuie sa specifice clasa de mediu electromagnetic E1, E2 sau E3 a cãror semnificatie este prezentatã la punctul şi 2.1.3.3 din NML 001-05 "Cerinţe metrologice şi tehnice specifice mijloacelor de mãsurare supuse controlului metrologic legal".
3.1.7.2. Efectul unei perturbatii electromagnetice asupra unui analizor de gaze trebuie sa fie astfel încât:
- variatia rezultatului masurarii sa nu fie mai mare decât valoarea admisã a variaţiei definitã la punctul 3.1.7.4, sau
- indicarea rezultatului masurarii sa se facã într-o asemenea maniera încât acesta sa nu poatã fi interpretat ca un rezultat valabil, ci ca o variatie temporarã care nu poate fi interpretatã, memorata sau transmisã ca rezultat al masurarii.
3.1.7.3. Dupã ce este supus unei perturbatii electromagnetice, analizorul de gaze trebuie sa îndeplineascã simultan urmãtoarele condiţii:
- sa se repuna în funcţiune în limitele erorilor maxime tolerate;
- sa-şi pãstreze toate funcţiile de mãsurare;
- sa permitã recuperarea tuturor informaţiilor de mãsurare prezente anterior perturbatiei.
3.1.7.4. Valoarea admisã a variaţiei este 0,5 din valoarea erorii intrinseci tolerate.
3.2. Cerinţe tehnice
3.2.1. Gazanalizorul şi anexele sale (liniile de prelevare, de transfer, dispozitivele de aspiratie a probei de gaze, aparatele indicatoare de debite, filtrele, uscatoarele, sursele de alimentare cu curent electric, cablurile de alimentare electrica şi de legatura, dispozitivele de indicare, înregistrare etc.) trebuie sa fie montate la locul de utilizare sau în condiţii de laborator. Se va verifica aspectul exterior, integritatea pãrţilor componente şi a ansamblului.
3.2.2. Ca regula generalã, incercarile trebuie sa se efectueze pe analizorul cu dotarea completa. Dacã gabaritul sau configuraţia nu permite încercarea ca întreg sau dacã intereseazã numai un dispozitiv particular al aparatului, încercarea se poate face pe componentul respectiv.
3.2.3. Pompa de aspiratie trebuie sa asigure un debit constant de gaz prelevat, în domeniul de debite indicat în intructiunile de utilizare.
3.2.4. Circuitele de transvazare a probei de gaze, de la intrarea şi pana la evacuarea ei din analizor, trebuie sa fie etanse.
3.2.5. La sistemele de analiza multiple trebuie sa se verifice integritatea fiecãrui analizor component, de la dispozitivele de prelevare pana la sistemele de afişare/înregistrare.
3.2.6. La gazanalizoarele care prezintã funcţii de avertizare optica şi/sau acustica trebuie verificate aceste facilitãţi.
3.2.7. Aparatura de analiza trebuie sa fie verificata în ceea ce priveşte aptitudinile de reglare, etalonare, afişare, înregistrare a rezultatelor masurarilor şi de prelucrare a informaţiilor de mãsurare, conform indicaţiilor din manualul de utilizare.
3.2.8. Din punct de vedere al inscriptionarii, aparatele trebuie sa aibã una sau mai multe etichete fixatã/fixate în mod inamovibil şi uşor citibila/citibile, cu cel puţin urmãtoarele date:
a) Marca aprobãrii de model;
b) Identitatea producãtorului/numele firmei/marca firmei;
c) Denumirea gazanalizorului;
d) Tipul;
e) Anul fabricaţiei;
f) Numerele de serie ale gazanalizorului şi traductorului/traductoarelor;
g) Compusii gazosi analizati şi domeniile de mãsurare;
h) Simbolul unitãţi/unitãţilor de mãsura a concentratiei gazului de etalonare;
i) Domeniul necesar de debite de gaze prelevate;
j) Tensiunea, frecventa reţelei de alimentare electrica şi puterea nominalã.
3.2.9. Constructorul gazanalizorului trebuie sa furnizeze pentru fiecare aparat un manual de utilizare.
4. Atestarea legalitãţii
4.1. Modalitãţile de control metrologic legal aplicabile analizoarelor de gaze altele decât cele de esapament sunt prevãzute în Lista Oficialã a mijloacelor de mãsurare supuse controlului metrologic legal în vigoare.
4.2. Atestarea legalitãţii unui gazanalizor se realizeazã numai dupã demonstrarea conformitatii acestuia cu cerinţele metrologice şi tehnice aplicabile prevãzute în tabelul 3, pentru fiecare modalitate de control metrologic atunci când acestea se introduc pe piata, la punerea în funcţiune sau pentru utilizare.
4.3. Atestarea legalitãţii se realizeazã prin aplicarea marcajelor metrologice şi eliberarea unor documente specifice (certificat de aprobare de model, buletin de verificare metrologica, etc.).

Tabelul 3

Cerinţe metrologice şi tehnice aplicabile modalitãţilor de control metrologic legal


┌────┬────────────────┬────────────────────────────────────┐
│ │ │ Modalitãţi de control │
│Nr. │ Cerinta ├──────────-┬────────────────────────┤
│crt.│metrologica sau │Aprobare de│ Verificare metrologica │
│ │ tehnica │ model ├────────────┬──────────-┤
│ │ │ │ iniţialã │ periodicã │
├────┼────────────────┼──────────-┼────────────┼──────────-┤
│ 1. │ 3.1.1.1 │ X │ X │ X │
├────┼────────────────┼──────────-┼────────────┼──────────-┤
│ 2. │ 3.1.1.2 │ X │ - │ - │
├────┼────────────────┼──────────-┼────────────┼──────────-┤
│ 3. │ 3.1.1.3 │ X │ - │ - │
├────┼────────────────┼──────────-┼────────────┼──────────-┤
│ 4. │ 3.1.1.4 │ X │ - │ - │
├────┼────────────────┼──────────-┼────────────┼──────────-┤
│ 5. │ 3.1.1.5 │ X │ X │ X │
├────┼────────────────┼──────────-┼────────────┼──────────-┤
│ 6. │ 3.1.1.6 │ X │ X │ X │
├────┼────────────────┼──────────-┼────────────┼──────────-┤
│ 7. │ 3.1.1.7 │ X │ - │ - │
├────┼────────────────┼──────────-┼────────────┼──────────-┤
│ 8. │ 3.1.3.1 │ X │ - │ - │
├────┼────────────────┼──────────-┼────────────┼──────────-┤
│ 9. │ 3.1.3.2 │ X │ - │ - │
├────┼────────────────┼──────────-┼────────────┼──────────-┤
│10. │ 3.1.4 │ X │ - │ - │
├────┼────────────────┼──────────-┼────────────┼──────────-┤
│11. │ 3.1.5 │ X │ - │ - │
├────┼────────────────┼──────────-┼────────────┼──────────-┤
│12. │ 3.1.6.1 │ X │ - │ - │
├────┼────────────────┼──────────-┼────────────┼──────────-┤
│13. │ 3.1.6.2 │ X │ - │ - │
├────┼────────────────┼──────────-┼────────────┼──────────-┤
│14. │ 3.1.7.1 │ X │ - │ - │
├────┼────────────────┼──────────-┼────────────┼──────────-┤
│15. │ 3.1.7.2 │ X │ - │ - │
├────┼────────────────┼──────────-┼────────────┼──────────-┤
│16. │ 3.1.7.3 │ X │ - │ - │
├────┼────────────────┼──────────-┼────────────┼──────────-┤
│17. │ 3.1.7.4 │ X │ - │ - │
├────┼────────────────┼──────────-┼────────────┼──────────-┤
│18. │ 3.2.1 │ X │ X │ X │
├────┼────────────────┼──────────-┼────────────┼──────────-┤
│19. │ 3.2.2 │ X │ X │ X │
├────┼────────────────┼──────────-┼────────────┼──────────-┤
│20. │ 3.2.3 │ X │ - │ - │
├────┼────────────────┼──────────-┼────────────┼──────────-┤
│21. │ 3.2.4 │ X │ X │ X │
├────┼────────────────┼──────────-┼────────────┼──────────-┤
│22. │ 3.2.5 │ X │ X │ X │
├────┼────────────────┼──────────-┼────────────┼──────────-┤
│23. │ 3.2.6 │ X │ X │ X │
├────┼────────────────┼──────────-┼────────────┼──────────-┤
│24. │ 3.2.7 │ X │ X │ X │
├────┼────────────────┼──────────-┼────────────┼──────────-┤
│25. │ 3.2.8 │ X │ X │ X │
├────┼────────────────┼──────────-┼────────────┼──────────-┤
│26. │ 3.2.9 │ X │ X │ X │
└────┴────────────────┴──────────-┴────────────┴──────────-┘





────────
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016