Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 113 din 14 iunie 2005  privind aprobarea Normei de metrologie legala NML 040-05 Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 113 din 14 iunie 2005 privind aprobarea Normei de metrologie legala NML 040-05 "Aparate geodezice"

EMITENT: MINISTERUL ECONOMIEI SI COMERTULUI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 664 din 26 iulie 2005

În temeiul <>Ordonanţei Guvernului nr. 20/1992 privind activitatea de metrologie, aprobatã şi modificatã prin <>Legea nr. 11/1994 , cu modificãrile ulterioare,
în baza instrucţiunilor de metrologie legalã I.M.L. 2-04 "Aprobarea de model" şi I.M.L. 3-04 "Trasabilitatea rezultatelor masurarilor efectuate cu mijloace de mãsurare supuse controlului metrologic legal", aprobate prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 862/2004 privind aprobarea instrucţiunilor de metrologie legalã, cu modificãrile ulterioare, şi a <>Hotãrârii Guvernului nr. 193/2002 privind organizarea şi funcţionarea Biroului Roman de Metrologie Legalã, cu modificãrile ulterioare,

directorul general al Biroului Roman de Metrologie Legalã emite urmãtorul ordin:

ART. 1
Se aproba Norma de metrologie legalã NML 040-05 "Aparate geodezice", cuprinsã în anexa care face parte integrantã din prezentul ordin.
ART. 2
Norma de metrologie legalã prevãzutã la art. 1 înlocuieşte Norma tehnica de metrologie NTM 1-305-90 "Verificarea metrologica a teodolitelor" şi procedurile de încercare/verificare metrologica P 209-04 "Aparate de nivelment geometric cu luneta", P 144-00 "Staţii electronice totale" şi P 173-02 "Sisteme de mãsurare geodezice şi de cadastru, tip Leica", cu excepţia cazurilor la care se referã art. 3.
ART. 3
Se admite utilizarea în continuare, în paralel cu norma de metrologie legalã prevãzutã la art. 1, a reglementãrilor prevãzute la art. 2, pentru mijloacele de mãsurare care au aprobãri de model acordate în baza acestor norme, dupã cum urmeazã:
- pana la expirarea valabilitãţii aprobãrilor de model, dar nu mai mult de 5 ani de la data intrãrii în vigoare a prezentului ordin, pentru verificare metrologica iniţialã;
- o perioada de 10 ani de la data intrãrii în vigoare a prezentului ordin, pentru verificãri metrologice periodice şi dupã reparaţii.
ART. 4
Unitãţile din structura şi în subordinea Biroului Roman de Metrologie Legalã, precum şi laboratoarele autorizate de acesta vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
ART. 5
Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi va intra în vigoare la data publicãrii lui.

Directorul general al Biroului Roman de Metrologie Legalã,
Ştefan Ocneanu

Bucureşti, 14 iunie 2005.
Nr. 113.

ANEXA

Norma de metrologie legalã NML 040-05 "Aparate geodezice"

1. Domeniu de aplicare
1.1. Prezenta norma de metrologie legalã stabileşte cerinţele metrologice şi tehnice şi modalitãţile de atestare a legalitãţii aparatelor geodezice, utilizate în masurari efectuate pentru stabilirea bazei de calcul a unor impozite, taxe, amenzi, penalizãri sau altor tipuri de plata, în scopul aplicãrii unor normative geodezice sau de cadastru.
1.2. Prezenta norma de metrologie legalã se referã la urmãtoarele sortimente de aparate geodezice: teodolite, aparate de nivelment geometric, telemetre şi aparate geodezice cu funcţii multiple (staţii totale).
1.3. Pentru a putea fi introduse pe piata, puse în funcţiune sau utilizate în masurarile de interes public, aparatele geodezice prevãzute la punctul 1.1 trebuie sa îndeplineascã atât cerinţele metrologice şi tehnice prevãzute în prezenta norma cat şi cerinţele aplicabile din norma de metrologie legalã NML 001-05 "Cerinţe metrologice şi tehnice comune mijloacelor de mãsurare supuse controlului metrologic legal". Aplicabilitatea cerinţelor din normele mai sus menţionate rezulta din tabelele 4 şi 5.
2. Terminologie
În sensul prezentei norme de metrologie legalã, termenii specifici utilizaţi au urmãtoarele semnificatii:
2.1. cadastru - sistem unitar şi obligatoriu de evidenta tehnica economicã şi juridicã prin care se realizeazã identificarea, înregistrarea, reprezentarea pe harti şi planuri cadastrale a tuturor terenurilor precum şi a celorlalte bunuri imobile de pe întregul teritoriu al tarii, indiferent de destinaţia lor şi de proprietar;
2.2. geodezie - disciplina care se ocupa cu mãsurarea şi reprezentarea suprafeţei pãmântului;
2.3. teodolit - aparat optic sau optico-electronic destinat sa masoare şi sa indice, în condiţiile de mãsurare, unghiuri orizontale şi verticale între doua direcţii;
2.4. aparat de nivelment geometric - aparat optic sau optico-electronic destinat sa masoare împreunã cu mirele de nivelment diferenţe de nivel, pe principiul vizelor orizontale;
2.5. telemetru - aparat optico-electronic destinat sa masoare şi sa indice, în condiţiile de mãsurare, distanţe geodezice;
2.6. aparat geodezic cu funcţii multiple - teodolit electronic cu telemetru incorporat în luneta;
2.7. axa principala (VV) - axa verticala de rotaţie a partii superioare a aparatului. Aducerea axei principale în poziţie verticala se realizeazã cu nivele de cãlare;
2.8. axa secundarã (HH) - axa orizontala de rotaţie a lunetei;
2.9. axa de vizare (OO) - axa care uneste punctul de intersectie al firelor reticulare cu focarul obiectivului;
3. Cerinţe metrologice şi tehnice
3.1. Cerinţe generale
3.1.1. Dispozitivul optic de centrare trebuie sa aibã centru de coincidenta cu linia axei principale. Abaterea admisã este de maxim 0,2 mm pentru aparatele de clasa de exactitate 1 şi 2, respectiv maxim 0,5 mm pentru aparatele de clasa 3 şi 4.
3.1.2. Abaterea varfului firului cu plumb de la linia axei principale, pe doua direcţii perpendiculare, nu trebuie sa depãşeascã 2 mm.
3.1.3. Sensibilitatea nivelelor (torica, sferica, cu coincidenta) funcţie de valoarea diviziunii d nu trebuie sa aibã abateri mai mari de 0,25d.
3.2. Cerinţe pentru mãsurarea unghiurilor
3.2.1. Teodolite şi aparate geodezice cu funcţii multiple
În condiţii nominale de funcţionare şi în absenta oricãrei perturbatii, erorile de mãsurare a unghiurilor teodolitelor şi aparatelor geodezice cu funcţii multiple nu trebuie sa depãşeascã valorile maxime tolerate prevãzute în tabelul 1.
3.2.2. Aparate de nivelment geometric cu luneta
În condiţii nominale de funcţionare şi în absenta oricãrei perturbatii, erorile de mãsurare a unghiurilor orizontale ale aparatelor de nivelment geometric cu luneta nu trebuie sa depãşeascã valoarea diviziunii (▒d).

Tabelul 1

Erorile maxime tolerate pentru mãsurarea unghiurilor


┌────────────────────────────────────────────────────-┬──────────┬────────────-┐
│ │ Clasa de │Valori maxime│
│ Eroarea │exactitate│ tolerate │
│ │ │ gon │
├────────────────────────────────────────────────────-┼──────────┼────────────-┤
│Eroarea de perpendicularitate a axei de vizare pe axa│ 1 │ 0,0015 │
│secundarã (colimatie orizontala) │ 2 │ 0,003 │
│ │ 3 │ 0,05 │
│ │ 4 │ 0,1 │
├────────────────────────────────────────────────────-┼──────────┼────────────-┤
│Eroarea de index (colimatie verticala) │ 1 │ 0,0015 │
│ │ 2 │ 0,003 │
│ │ 3 │ 0,05 │
│ │ 4 │ 0,1 │
├────────────────────────────────────────────────────-┼──────────┼────────────-┤
│Eroarea de perpendicularitate a axei secundare pe axa│ 1 │ 0,0015 │
│principala │ 2 │ 0,0015 │
│ │ 3 │ 0,003 │
│ │ 4 │ 0,003 │
├────────────────────────────────────────────────────-┼──────────┼────────────-┤
│Eroarea medie patratica a unei direcţii masurata în │ 1 │ ±0,0003 │
│cele doua poziţii ale lunetei pentru masurari │ 2 │ ±0,0006 │
│azimutale şi masurari zenitale │ 3 │ ±0,002 │
│ │ 4 │ ±0,01 │
└────────────────────────────────────────────────────-┴──────────┴────────────-┘



3.3. Cerinţe pentru mãsurarea distantelor
3.3.1. Telemetre şi aparate geodezice cu funcţii multiple
În condiţii nominale de funcţionare şi în absenta oricãrei perturbatii, erorile de mãsurare a distantelor la telemetre şi aparate geodezice cu funcţii multiple, funcţie de distanta masurata D, exprimatã în milimetri, nu trebuie sa depãşeascã valorile maxime tolerate prevãzute în tabelul 2.

Tabelul 2

Erorile maxime tolerate pentru mãsurarea distantelor


┌──────────────────────┬──────────────────────────────────────────────────────-┐
│ Eroarea │ Valori maxime tolerate [mm] │
│ │ clase de exactitate │
├──────────────────────┼────────────-┬────────────-┬────────────-┬────────────-┤
│ │ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │
├──────────────────────┼────────────-┼────────────-┼────────────-┼────────────-┤
│Eroarea de mãsurare │ │ │ │ │
│a distantelor │2 +2D ● 10^-6│3 +3D ● 10^-6│4 +4D ● 10^-6│5 +5D ● 10^-6│
└──────────────────────┴────────────-┴────────────-┴────────────-┴────────────-┘



3.4. Cerinţe pentru mãsurarea diferenţelor de nivel
3.4.1. Aparate de nivelment geometric
În condiţii nominale de funcţionare şi în absenta oricãrei perturbatii, erorile de mãsurare ale aparatelor de nivelment geometric nu trebuie sa depãşeascã valorile maxime tolerate prevãzute în tabelul 3.

Tabelul 3

Erorile maxime tolerate pentru mãsurarea diferenţelor de nivel


┌──────────────────────────────────────┬──────────────────────────────────────-┐
│ Eroarea │ Valori maxime tolerate [mm] │
│ │ clase de exactitate │
├──────────────────────────────────────┼────────-┬────────-┬────────-┬────────-┤
│ │ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │
├──────────────────────────────────────┼────────-┼────────-┼────────-┼────────-┤
│Eroarea medie patratica pe kilometru │ │ │ │ │
│de nivelment dublu │ 0,5 │ 3,0 │ 10,0 │ 20,0 │
└──────────────────────────────────────┴────────-┴────────-┴────────-┴────────-┘



NOTA: Erorile maxime tolerate în utilizare (determinate în cadrul inspectiilor şi testarilor inopinate sau activitãţilor de supraveghere metrologica a utilizãrii mijloacelor de mãsurare respective) au valori duble fata de cele prevãzute în tabelele 1, 2 şi 3.

3.5. Condiţii de mediu
Producãtorul trebuie sa specifice condiţiile de mediu climatic, mecanic şi electromagnetic în care este destinat sa funcţioneze aparatul geodezic conform cerintei 2.1.3 din norma NML 001-05.
3.5.1. Condiţii de mediu climatic
În limitele temperaturii de utilizare erorile de mãsurare ale aparatelor geodezice nu trebuie sa depãşeascã valorile maxime ale erorilor tolerate prevãzute în tabelele 1, 2 şi 3.
3.5.2. Condiţii de mediu mecanic
Condiţiile de mediu mecanic aplicabile aparatelor geodezice sunt cele corespunzãtoare clasei M2, conform cerintei 2.1.3.2 din norma NML 001-05.
Efectul admis al unei perturbatii mecanice asupra aparatelor geodezice poate fi unul din urmãtoarele:
- nu se poate efectua mãsurarea;
- variatia rezultatului masurarii nu depãşeşte valoarea erorii tolerate;
- rezultatul masurarii are variatii temporare care nu pot fi interpretate, memorate sau transmise ca rezultat al masurarii;
- rezultatul masurarii are variatii destul de mari pentru a putea fi observate de toţi cei interesaţi de rezultatul masurarii.
3.5.3. Condiţii de mediu electromagnetic
Condiţiile de mediu electromagnetic aplicabile aparatelor geodezice sunt cele corespunzãtoare clasei E1, conform cerintei 2.1.3.3 din norma NML 001-05.
Efectul admis al unei perturbatii electromagnetice asupra aparatelor geodezice poate fi unul din cele specificate la 3.5.2.
4. Atestarea legalitãţii
4.1. Atestarea legalitãţii unui aparat geodezic se realizeazã numai dupã demonstrarea conformitatii acestuia cu cerinţele metrologice şi tehnice aplicabile, prevãzute în tabelele 4 şi 5 pentru fiecare modalitate de control specifica introducerii pe piata, punerii în funcţiune sau utilizãrii.
4.2. Atestarea legalitãţii se realizeazã prin aplicarea marcajelor metrologice şi eliberarea unor documente specifice, în conformitate cu prevederile instrucţiunilor de metrologie legalã în vigoare (certificate de aprobare de model, dupã caz, buletine de verificare metrologica).

Tabelul 4

Cerinţe metrologice şi tehnice specifice, aplicabile teodolitelor şi aparatelor de nivelment geometric


┌────┬────────────────────────────┬────────────────┬──────────────────────────-┐
│ │ │ │ Modalitãţi de control │
│ │ │ Punctul din ├────────┬──────────────────┤
│Nr. │ Cerinta metrologica │ norma de │ │ Verificare │
│crt.│ şi tehnica │ metrologie │Aprobare│ metrologica │
│ │ │ legalã │de model├────────┬────────-┤
│ │ │ │ │iniţialã│periodicã│
├────┼────────────────────────────┼────────────────┼────────┼────────┼────────-┤
│ 1. │Cerinţe generale │ 3.1/NML 040-05│ X │ X │ X │
├────┼────────────────────────────┼────────────────┼────────┼────────┼────────-┤
│ 2. │Erori în condiţii nominale │ 3.2/NML 040-05│ X │ X │ X │
│ │de funcţionare, fãrã │ 3.4/NML 040-05│ X │ X │ X │
│ │perturbatii │ │ │ │ │
├────┼────────────────────────────┼────────────────┼────────┼────────┼────────-┤
│ 3. │Efectul condiţiilor de mediu│3.5.1/NML 040-05│ X │ │ │
│ │climatic │ │ │ │ │
├────┼────────────────────────────┼────────────────┼────────┼────────┼────────-┤
│ 4. │Efectul condiţiilor de mediu│3.5.2/NML 040-05│ X │ │ │
│ │mecanic │ │ │ │ │
├────┼────────────────────────────┼────────────────┼────────┼────────┼────────-┤
│ 5. │Efectul condiţiilor de mediu│3.5.3/NML 040-05│ X │ │ │
│ │electromagnetic │ │ │ │ │
├────┼────────────────────────────┼────────────────┼────────┼────────┼────────-┤
│ 6. │Siguranta în funcţionare │ 2.6/NML 001-05│ X │ │ │
├────┼────────────────────────────┼────────────────┼────────┼────────┼────────-┤
│ 7. │Adecvare │ 2.7/NML 001-05│ X │ │ │
├────┼────────────────────────────┼────────────────┼────────┼────────┼────────-┤
│ 8. │Protecţie impotriva │ 2.8/NML 001-05│ X │ X │ X │
│ │interventiilor neautorizate │ │ │ │ │
│ │şi a degradãrii informatiei │ │ │ │ │
├────┼────────────────────────────┼────────────────┼────────┼────────┼────────-┤
│ 9. │Informaţii furnizate de │ 2.9/NML 001-05│ X │ X │ X │
│ │mijlocul de mãsurare şi │ │ │ │ │
│ │informaţii insotitoare │ │ │ │ │
├────┼────────────────────────────┼────────────────┼────────┼────────┼────────-┤
│10. │Indicarea rezultatului │ 2.10/NML 001-05│ X │ │ │
│ │masurarii │ │ │ │ │
├────┼────────────────────────────┼────────────────┼────────┼────────┼────────-┤
│11. │Posibilitatea evaluãrii │ 2.12/NML 001-05│ X │ │ │
│ │conformitatii │ │ │ │ │
└────┴────────────────────────────┴────────────────┴────────┴────────┴────────-┘



Tabelul 5

Cerinţe metrologice şi tehnice specifice, aplicabile telemetrelor şi aparatelor geodezice cu funcţii multiple


┌────┬────────────────────────────────-┬──────────────-┬──────────────────────-┐
│ │ │ Punctul din │ Modalitãţi de control │
│ │Cerinta metrologica │ norma de ├──────────────────────-┤
│Nr. │şi tehnica │ metrologie │Verificare metrologica │
│crt.│ │ legalã ├──────────-┬──────────-┤
│ │ │ │ iniţialã │ periodicã │
├────┼────────────────────────────────-┼──────────────-┼──────────-┼──────────-┤
│ 1. │Cerinţe generale │ 3.1/NML 040-05│ X │ X │
├────┼────────────────────────────────-┼──────────────-┼──────────-┼──────────-┤
│ 2. │Erori în condiţii nominale de │ 3.2/NML 040-05│ X │ X │
│ │funcţionare, fãrã perturbatii │ 3.3/NML 040-05│ X │ X │
│ │ │ 3.4/NML 040-05│ X │ X │
├────┼────────────────────────────────-┼──────────────-┼──────────-┼──────────-┤
│ 3. │Siguranta în funcţionare │ 2.6/NML 001-05│ X │ │
├────┼────────────────────────────────-┼──────────────-┼──────────-┼──────────-┤
│ 4. │Adecvare │ 2.7/NML 001-05│ X │ │
├────┼────────────────────────────────-┼──────────────-┼──────────-┼──────────-┤
│ 5. │Protecţie impotriva │ 2.8/NML 001-05│ X │ X │
│ │interventiilor neautorizate şi │ │ │ │
│ │a degradãrii informatiei │ │ │ │
├────┼────────────────────────────────-┼──────────────-┼──────────-┼──────────-┤
│ 6. │Informaţii furnizate de mijlocul │ 2.9/NML 001-05│ X │ │
│ │de mãsurare şi informaţii │ │ │ │
│ │insotitoare │ │ │ │
├────┼────────────────────────────────-┼──────────────-┼──────────-┼──────────-┤
│ 7. │Indicarea rezultatului masurarii │2.10/NML 001-05│ X │ X │
├────┼────────────────────────────────-┼──────────────-┼──────────-┼──────────-┤
│ 8. │Posibilitatea evaluãrii │2.12/NML 001-05│ X │ │
│ │conformitatii │ │ │ │
└────┴────────────────────────────────-┴──────────────-┴──────────-┴──────────-┘



----------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016