Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 113.122 din 19 iulie 2006  privind modificarea si completarea   Ordinului presedintelui Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor nr. 3.116/2005 pentru punerea in aplicare a Normelor privind aplicarea legii in domeniul asigurarilor obligatorii de raspundere civila pentru pagube produse prin accidente de autovehicule si autorizarea asiguratorilor pentru practicarea asigurarii obligatorii de raspundere civila pentru pagube produse prin accidente de autovehicule    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 113.122 din 19 iulie 2006 privind modificarea si completarea Ordinului presedintelui Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor nr. 3.116/2005 pentru punerea in aplicare a Normelor privind aplicarea legii in domeniul asigurarilor obligatorii de raspundere civila pentru pagube produse prin accidente de autovehicule si autorizarea asiguratorilor pentru practicarea asigurarii obligatorii de raspundere civila pentru pagube produse prin accidente de autovehicule

EMITENT: COMISIA DE SUPRAVEGHERE A ASIGURARILOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 654 din 28 iulie 2006

Ţinând seama de dispoziţiile <>art. 5 şi 53 din Legea nr. 136/1995 privind asigurãrile şi reasigurãrile în România, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
în temeiul prevederilor art. 4 alin. (26) şi (27), ale art. 5 lit. c) şi ale <>art. 47 pct. 2 lit. k) din Legea nr. 32/2000 privind activitatea de asigurare şi supravegherea asigurãrilor, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
potrivit Hotãrârii Consiliului Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor din data de 19 iulie 2006, prin care s-au adoptat modificãrile la Normele privind aplicarea legii în domeniul asigurãrilor obligatorii de rãspundere civilã pentru pagube produse prin accidente de autovehicule şi autorizarea asigurãtorilor pentru practicarea asigurãrii obligatorii de rãspundere civilã pentru pagube produse prin accidente de autovehicule, puse în aplicare prin <>Ordinul preşedintelui Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor nr. 3.116/2005 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare,

preşedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor emite urmãtorul ordin:

ART. I
Normele privind aplicarea legii în domeniul asigurãrilor obligatorii de rãspundere civilã pentru pagube produse prin accidente de autovehicule şi autorizarea asigurãtorilor pentru practicarea asigurãrii obligatorii de rãspundere civilã pentru pagube produse prin accidente de autovehicule, prevãzute în anexa la <>Ordinul preşedintelui Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor nr. 3.116/2005 , publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 615 din 15 iulie 2005, modificate şi completate prin <>Ordinul preşedintelui Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor nr. 3.127/2005 , publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1.154 din 20 decembrie 2005, se modificã dupã cum urmeazã:
1. Alineatul (1) al articolului 1 va avea urmãtorul cuprins:
"ART. 1. - (1) Fiecare document de asigurare obligatorie RCA încheiat cu un asigurãtor RCA, în schimbul unei prime unice plãtite de asigurat, garanteazã despãgubirea prejudiciilor provocate prin accidente de autovehicule produse în limitele teritoriale de acoperire, în conformitate cu prevederile prezentelor norme sau cu dispoziţiile legislaţiei privind asigurarea obligatorie RCA în vigoare la data accidentului în statul în care acesta s-a produs."
2. Alineatul (1) al articolului 3 va avea urmãtorul cuprins:
"ART. 3. - (1) Persoanele care au în proprietate autovehicule înmatriculate sau supuse înmatriculãrii în România, precum şi tramvaie sunt obligate sã încheie asigurarea obligatorie RCA, primele de asigurare fiind plãtite potrivit tarifelor de primã anuale, practicate de fiecare asigurãtor. Prima de asigurare poate fi plãtitã pentru întregul an de subscriere sau fracţionat, pentru perioade de câte 6 luni. Persoanele fizice şi juridice care au în proprietate parcuri auto formate din cel puţin 10 autovehicule înmatriculate sau supuse înmatriculãrii în România pot negocia cu asigurãtorii RCA plata primelor de asigurare anuale în maximum 12 fracţiuni."
3. Alineatele (2), (3), (4), (5), (6) şi (7) ale articolului 3 se abrogã.
4. Alineatul (9) al articolului 3 va avea urmãtorul cuprins:
"(9) Documentele de asigurare RCA se vor emite pe perioada corespunzãtoare pentru care s-a plãtit prima de asigurare. Primele de asigurare aferente acestor documente de asigurare se calculeazã în conformitate cu tariful de primã stabilit de asigurãtorul RCA şi publicat potrivit art. 2 alin. (1)."
5. Alineatul (4) al articolului 8 va avea urmãtorul cuprins:
"(4) Limita minimã de despãgubire nu poate fi mai micã de 50 euro ori echivalentul în lei la cursul de schimb al pieţei valutare comunicat de Banca Naţionalã a României la data producerii accidentului."
6. Articolul 10 va avea urmãtorul cuprins:
"ART. 10. - (1) Forma, conţinutul şi seriile poliţelor de asigurare RCA sunt prevãzute în anexa nr. 7. Fiecare asigurãtor va avea alocatã o serie unicã, care va fi menţionatã pe poliţele de asigurare.
(2) Pentru asigurãtorii care au practicat asigurarea obligatorie RCA, seriile poliţelor de asigurare rãmân neschimbate sau, la cererea acestora, se vor aloca, prin tragere la sorţi, serii noi.
(3) În cazul asigurãtorilor care solicitã autorizare de practicare a asigurãrii obligatorii RCA pentru prima datã, se vor repartiza serii pentru poliţele de asigurare, prin tragere la sorţi, în termen de 5 zile lucrãtoare de la depunerea documentaţiei de autorizare.
(4) Poliţele de asigurare se vor tipãri cu respectarea prevederilor alin. (1).
(5) Asigurãtorii RCA vor putea comanda tipãrirea poliţelor de asigurare în condiţiile alin. (1) numai în baza aprobãrii Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor. Valabilitatea aprobãrii înceteazã numai în cazul retragerii sau al suspendãrii autorizaţiei de a practica asigurarea obligatorie RCA."
7. Articolul 13 va avea urmãtorul cuprins:
"ART. 13. - A. CEDAM va avea urmãtoarele atribuţii:
1. stocarea urmãtoarelor informaţii:
- numerele de înmatriculare/înregistrare şi seriile cãrţilor de identitate ale autovehiculelor, inclusiv datele tehnice ale acestora, datele personale ale proprietarilor sau ale utilizatorilor, dupã caz;
- numerele documentelor de asigurare RCA, inclusiv data de expirare a acoperirii asigurãrii;
- denumirea şi sediul asigurãtorilor RCA emitenţi de documente de asigurare RCA;
- denumirea şi sediul reprezentanţelor de despãgubiri numite de asigurãtorii RCA;
- denumirea şi sediul organismului de compensare;
2. coordonarea colectãrii şi furnizãrii informaţiilor prevãzute la pct. 1;
3. asistarea persoanelor îndreptãţite şi garantarea obţinerii de cãtre acestea a informaţiilor solicitate.
B. Persoana pãgubitã este îndreptãţitã pentru o perioadã de 7 ani dupã expirarea poliţei de asigurare sã obţinã din partea CEDAM urmãtoarele informaţii:
1. denumirea şi sediul asigurãtorului RCA;
2. numãrul documentului de asigurare RCA;
3. denumirea şi sediul reprezentantului de despãgubiri în statul de reşedinţã al persoanei pãgubite.
Procesarea datelor personale, conform paragrafelor de mai sus, se va realiza în conformitate cu prevederile legale în vigoare privind protecţia datelor personale.
Accesarea bazei de date se va realiza conform regulamentului elaborat de Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor."
8. Anexa nr. 7 la norme se înlocuieşte cu anexa la prezentul ordin.
ART. II
Sintagma "asigurarea obligatorie de rãspundere civilã pentru pagube produse prin accidente de autovehicule" din titlul şi cuprinsul ordinului, precum şi din normele prevãzute în anexa la acesta, se înlocuieşte cu sintagma "asigurarea obligatorie de rãspundere civilã pentru prejudicii produse prin accidente de autovehicule".
ART. III
<>Ordinul preşedintelui Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor nr. 3.116/2005 pentru punerea în aplicare a Normelor privind aplicarea legii în domeniul asigurãrilor obligatorii de rãspundere civilã pentru pagube produse prin accidente de autovehicule şi autorizarea asigurãtorilor pentru practicarea asigurãrii obligatorii de rãspundere civilã pentru pagube produse prin accidente de autovehicule, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 615 din 15 iulie 2005, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, precum şi cu modificãrile aduse prin prezentul ordin, se va republica în Monitorul Oficial al României, Partea I, dându-se textelor o nouã numerotare.
ART. IV
Secretarul general şi Direcţia generalã asigurãri obligatorii din cadrul Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor vor asigura ducerea la îndeplinire a prevederilor prezentului ordin.

Preşedintele Comisiei de
Supraveghere a Asigurãrilor,
Angela Toncescu

Bucureşti, 19 iulie 2006.
Nr. 113.122.

ANEXĂ
-----
(Anexa nr. 7 la norme)
----------------------

Model POLIŢĂ DE ASIGURARE RCA



┌─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ POLIŢĂ DE ASIGURARE OBLIGATORIE S.C....................... S.A.│
│ DE RĂSPUNDERE CIVILĂ AUTO Sucursala/Agenţia............. │
│Seria......nr. .....din data de ZZ/LL/AAAA R.C.:......................... │
│ Tel./Fax ...... C.U.I.: ...... │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Asigurat ................................ Adresã ....................... │
│CUI/CNP ................................. .......Tel./Fax: ............. │
│Utilizator .............................. Adresã ....................... │
│CUI/CNP ................................. .......Tel/Fax:............... │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│AUTOVEHICUL: Fel ......, Marca ........... Capacitate cilindricã ........ │
│Tip ......., Numãr înmatriculare......... .........................(cmc) │
│Nr.identificare/serie şasiu ............. Putere motor...........(CP/KW),│
│Serie carte de identitate ............... Nr. locuri....................,│
│ Masa totalã maximã autorizatã │
│ ..........................(kg);│
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Valabilitate: de la......./......./...., Prima de asigurare........Lei, │
│ la....../......./...... s-a plãtit la ..............., │
│ (ziua,luna,anul) │
│Asigurator: ............................. cu ........................... │
│ (nume, semnãturã şi ştampilã) (chitanţa nr.,O.P. nr. etc.) │
│Broker/Agent: ........................... Asigurat ..................... │
│ (CUI/CNP/nume) (nume,semnãtura şi │
│ ştampilã) │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘


------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016