Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 113.106 din 14 martie 2006  pentru punerea in aplicare a Normelor privind metodologia de calcul a marjei de solvabilitate minime si a marjei de solvabilitate disponibile pentru asiguratorul care practica asigurari de viata    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 113.106 din 14 martie 2006 pentru punerea in aplicare a Normelor privind metodologia de calcul a marjei de solvabilitate minime si a marjei de solvabilitate disponibile pentru asiguratorul care practica asigurari de viata

EMITENT: COMISIA DE SUPRAVEGHERE A ASIGURARILOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 299 din 3 aprilie 2006

În temeiul prevederilor art. 4 alin. (27), ale art. 16 alin. (5) şi ale <>art. 16 alin. (5^1) din Legea nr. 32/2000 privind activitatea de asigurare şi supravegherea asigurãrilor, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
potrivit Hotãrârii Consiliului Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor din 6 martie 2006, prin care s-au adoptat Normele privind metodologia de calcul a marjei de solvabilitate minime şi a marjei de solvabilitate disponibile pentru asigurãtorul care practicã asigurãri de viaţã,

preşedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor emite urmãtorul ordin:

ART. 1
Se pun în aplicare Normele privind metodologia de calcul a marjei de solvabilitate minime şi a marjei de solvabilitate disponibile pentru asigurãtorul care practicã asigurãri de viaţã, prevãzute în anexa care face parte integrantã din prezentul ordin.
ART. 2
Direcţia generalã reglementãri şi Direcţia generalã supraveghere solvabilitate şi raportãri financiare din cadrul Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor asigurã ducerea la îndeplinire a prevederilor prezentului ordin.

Preşedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor,
Nicolae Eugen Crişan

Bucureşti, 14 martie 2006.
Nr. 113.106.


ANEXĂ

NORME
privind metodologia de calcul a marjei de
solvabilitate minime şi a marjei de solvabilitate disponibile
pentru asigurãtorul care practicã asigurãri de viaţã

I. Definiţii
ART. 1
În sensul prezentelor norme, termenii şi expresiile de mai jos au urmãtoarele semnificaţii:
1. suma la risc reprezintã diferenţa dintre indemnizaţia de asigurare şi rezerva matematicã, calculatã pentru contractele de asigurare care acoperã riscul de deces;
2. suma la risc brutã reprezintã suma la risc calculatã înainte de cedãrile în reasigurare;
3. suma la risc netã reprezintã suma la risc calculatã dupã cedãrile în reasigurare;
4. rezerva tehnicã brutã reprezintã rezerva tehnicã calculatã înainte de cedãrile în reasigurare;
5. rezerva tehnicã netã reprezintã rezerva tehnicã calculatã dupã cedãrile în reasigurare;
6. rezerva matematicã brutã reprezintã rezerva matematicã calculatã înainte de cedãrile în reasigurare;
7. rezerva matematicã netã reprezintã rezerva matematicã calculatã dupã cedãrile în reasigurare.
II. Determinarea marjei de solvabilitate disponibile
ART. 2
Asigurãtorii autorizaţi sã practice asigurãri de viaţã au obligaţia sã deţinã permanent o marjã de solvabilitate disponibilã, corespunzãtoare activitãţii desfãşurate de cãtre aceştia, cel puţin egalã cu marja de solvabilitate minimã calculatã în conformitate cu prevederile prezentelor norme.
ART. 3
(1) La stabilirea marjei de solvabilitate disponibile asigurãtorul care practicã asigurãri de viaţã va face diferenţa dintre valoarea activelor şi a obligaţiilor care urmeazã sã fie luate în considerare potrivit alin. (2) şi (3).
(2) Valoarea activelor care se iau în considerare la stabilirea marjei de solvabilitate disponibile a asigurãtorului care practicã asigurãri de viaţã se determinã scãzând din valoarea totalã a activelor urmãtoarele: valoarea activelor necorporale, valoarea acţiunilor necotate, valoarea activelor corespunzãtoare pãrţii din rezervele tehnice aferente contractelor cedate în reasigurare şi valoarea activelor asupra cãrora s-au creat sarcini (gaj, ipotecã etc.).
(3) Valoarea obligaţiilor care se iau în considerare la stabilirea marjei de solvabilitate disponibile a asigurãtorului care practicã asigurãri de viaţã se determinã însumând: 50% din valoarea datoriilor subordonate, valoarea rezervelor tehnice nete aferente asigurãrilor de viaţã, valoarea provizioanelor pentru riscuri şi cheltuieli, valoarea depozitelor primite de la reasigurãtori şi valoarea datoriilor, cu excepţia împrumuturilor din emisiuni de obligaţiuni.
(4) Evaluarea activelor şi a obligaţiilor asigurãtorului care practicã asigurãri de viaţã, luate în considerare la stabilirea marjei de solvabilitate disponibile, are la bazã valorile acestora reflectate în evidenţele contabile.
(5) Pentru activele asupra cãrora s-au creat sarcini se va transmite o notã explicativã cu privire la fiecare activ grevat, perioada pentru care nu poate fi liber de sarcini, societatea pentru care se garanteazã cu acest activ şi orice alte informaţii pe care asigurãtorul le considerã utile.
III. Determinarea marjei de solvabilitate minime
ART. 4
(1) Marja de solvabilitate minimã se determinã în funcţie de tipurile de asigurãri de viaţã prevãzute în anexa nr. 1 la <>Legea nr. 32/2000 privind activitatea de asigurare şi supravegherea asigurãrilor, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi este egalã cu suma valorilor prevãzute la alin. (2)-(6).
(2) Pentru tipurile de asigurãri de viaţã prevãzute la titlul A lit. a) şi b) din anexa nr. 1 la <>Legea nr. 32/2000 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, altele decât asigurãrile legate de fonduri de investiţii, marja de solvabilitate minimã este egalã cu suma valorilor prevãzute la lit. a) şi b):
a) produsul dintre 4% din rezervele matematice brute privind activitatea directã şi acceptãrile din reasigurãri şi raportul, pentru ultimul exerciţiu financiar, dintre rezervele matematice nete şi rezervele matematice brute. Raportul luat în calcul nu va fi mai mic de 85%;
b) produsul dintre 0,3% din suma la risc brutã şi raportul, pentru ultimul exerciţiu financiar, dintre suma la risc netã şi suma la risc brutã. Raportul luat în calcul nu va fi mai mic de 50%. Calculul priveşte doar poliţele pentru care suma la risc este pozitivã.
Pentru asigurarea temporarã de deces cu un termen de maximum 3 ani, procentul de 0,3% va fi înlocuit cu 0,1%. Pentru o astfel de asigurare cu un termen mai mare de 3 ani şi maximum de 5 ani, procentul aplicabil este de 0,15%.
(3) Pentru asigurãrile de viaţã suplimentare prevãzute la titlul A lit. c) din anexa nr. 1 la <>Legea nr. 32/2000 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, marja de solvabilitate minimã se calculeazã în conformitate cu prevederile Normelor privind metodologia de calcul a marjei de solvabilitate minime şi a marjei de solvabilitate disponibile pentru asigurãtorul care practicã asigurãri generale, puse în aplicare prin <>Ordinul preşedintelui Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor nr. 113.107/2006 .
(4) Pentru asigurãrile permanente de sãnãtate prevãzute la titlul A lit. d) din anexa nr. 1 la <>Legea nr. 32/2000 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, marja de solvabilitate minimã este egalã cu produsul dintre 4% din rezervele tehnice brute privind activitatea directã şi acceptãrile din reasigurãri şi raportul, pentru ultimul exerciţiu financiar, dintre rezervele tehnice nete şi rezervele tehnice brute. Raportul luat în calcul nu va fi mai mic de 85%.
(5) Pentru tipurile de asigurãri de viaţã prevãzute la titlul A lit. a) şi b), legate de fonduri de investiţii, din anexa nr. 1 la <>Legea nr. 32/2000 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, marja de solvabilitate minimã este egalã cu suma valorilor prevãzute la lit. a), b) şi c):
a) 4% din rezervele tehnice, calculatã în conformitate cu alin. (2) lit. a), dacã asigurãtorul îşi asumã riscul de investiţii;
b) 1% din rezervele tehnice, calculatã în conformitate cu alin. (2) lit. a), dacã asigurãtorul nu îşi asumã riscul de investiţii, dar alocaţia pentru acoperirea cheltuielilor de administrare este fixatã pentru o perioadã mai mare de 5 ani;
c) 0,3% din suma la risc, calculatã în conformitate cu alin. (2) lit. b), în mãsura în care asigurãtorul acoperã riscul de deces.
(6) Pentru asigurãtorii autorizaţi sã practice asigurãri de viaţã, care deţin o autorizaţie pentru practicarea clasei/claselor prevãzute la titlul B pct. 1 şi/sau pct. 2 din anexa nr. 1 la <>Legea nr. 32/2000 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, marja de solvabilitate minimã se calculeazã în conformitate cu prevederile Normelor privind metodologia de calcul a marjei de solvabilitate minime şi a marjei de solvabilitate disponibile pentru asigurãtorul care practicã asigurãri generale, puse în aplicare prin <>Ordinul preşedintelui Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor nr. 113.107/2006 .
IV. Dispoziţii finale
ART. 5
(1) Asigurãtorul este obligat sã îşi determine permanent marja de solvabilitate disponibilã şi cel puţin semestrial marja de solvabilitate minimã, pe baza datelor din raportãrile financiare, şi sã transmitã Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor, la sfârşitul fiecãrui exerciţiu financiar, un formular de raportare privind marja de solvabilitate disponibilã şi marja de solvabilitate minimã, conform modelului prezentat în anexa care face parte integrantã din prezentele norme.
(2) Asigurãtorul care practicã cel puţin unul dintre tipurile de asigurãri prevãzute la titlul A lit. c) şi/sau la titlul B pct. 1 şi/sau pct. 2 din anexa nr. 1 la <>Legea nr. 32/2000 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, este obligat sã îşi calculeze marja de solvabilitate minimã în conformitate cu prevederile Normelor privind metodologia de calcul a marjei de solvabilitate minime şi a marjei de solvabilitate disponibile pentru asigurãtorul care practicã asigurãri generale, puse în aplicare prin <>Ordinul preşedintelui Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor nr. 113.107/2006 , şi sã transmitã Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor şi formularul de raportare privind marja de solvabilitate minimã, prezentat în anexa la respectivele norme.
(3) Asigurãtorul este obligat sã aducã la cunoştinţã Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor, în timpul anului, în termen de douã zile lucrãtoare de la constatare, diminuarea marjei de solvabilitate disponibile sub nivelul marjei minime.
ART. 6
În conformitate cu <>art. 6 alin. (2) din Legea nr. 503/2004 privind redresarea financiarã şi falimentul societãţilor de asigurare, la cererea Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor, societatea de asigurare este obligatã sã îşi determine şi sã comunice Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor, în termen de 48 de ore de la solicitare, situaţia financiarã, precum şi marja de solvabilitate minimã ale acesteia. Informaţiile solicitate se transmit însoţite de o declaraţie a reprezentantului legal al societãţii de asigurare, datã pe propria rãspundere, sub sancţiunile prevãzute de Codul penal pentru infracţiunile de înşelãciune şi fals în declaraţii, prin care se atestã cã datele comunicate sunt corecte şi conforme cu realitatea.
ART. 7
Fãrã a se putea aduce atingere prevederilor art. 5 şi 6, prima raportare privind marja de solvabilitate disponibilã şi marja de solvabilitate minimã se transmite Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor pentru exerciţiul financiar 2005.
ART. 8
Nerespectarea prevederilor prezentelor norme constituie contravenţie şi se sancţioneazã conform prevederilor <>art. 39 din Legea nr. 32/2000 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi ale <>art. 70 şi urmãtoarele din Legea nr. 503/2004 .
ART. 9
La data intrãrii în vigoare a prezentelor norme se abrogã <>Ordinul preşedintelui Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor nr. 11/2001 pentru punerea în aplicare a Normelor privind limita minimã a marjei de solvabilitate a asigurãtorilor care practicã asigurãri de viaţã şi metodologia de calcul a acesteia, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 43 din 22 ianuarie 2002, şi art. 10 din Normele privind metodologia de calcul a marjei de solvabilitate de care dispune asigurãtorul care practicã asigurãri de viaţã, a marjei de solvabilitate minime şi a fondului de siguranţã, puse în aplicare prin <>Ordinul preşedintelui Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor nr. 3.112/2005 , publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 615 din 15 iulie 2005.
ART. 10
Prezentele norme intrã în vigore la data publicãrii în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi îşi vor înceta aplicarea la data aderãrii României la Uniunea Europeanã.


ANEXĂ
la norme

Formular de raportare privind marja de solvabilitate minimã şi
marja de solvabilitate disponibilã pentru asigurãrile de viaţã

Marja de solvabilitate disponibilã


- lei -
┌───────────────────────────────────────────────────────────────────────┬──────┐
│X = Marja de solvabilitate disponibilã = C - D │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────┤
│A = total active, potrivit situaţiilor financiare │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────┤
│AA = active care nu se iau in considerare = A1 + A2 + A3 + A4 │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────┤
│A1 = active necorporale │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────┤
│A2 = actiuni necotate │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────┤
│A3 = partea din rezervele tehnice aferenta contractelor cedate │ │
│ in reasigurare │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────┤
│A4 = activele asupra carora s-au creat sarcini │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────┤
│C = activele care se iau in considerare la stabilirea marjei de │ │
│ solvabilitate disponibile = A - AA │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────┤
│ │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────┤
│D = total obligatii care se iau in considerare = D1 + D2 + D3 + D4 + D5│ │
├───────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────┤
│D1 = 0,5 * valoarea datoriilor subordonate │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────┤
│D2 = rezerve tehnice nete │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────┤
│D3 = provizioane pentru riscuri si cheltuieli │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────┤
│D4 = depozite primite de la reasiguratori │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────┤
│D5 = datorii, cu exceptia imprumuturilor din emisiuni de │ │
│ obligatiuni │ │
└───────────────────────────────────────────────────────────────────────┴──────┘

Marja de solvabilitate minimã
┌───────────────────────────────────────────────────────────────────────┬──────┐
│Y = Marja de solvabilitate minima = M + N + P + Q + T │ │
└───────────────────────────────────────────────────────────────────────┴──────┘

┌───────────────────────────────────────────────────────────────────────┬──────┐
│M = Marja de solvabilitate minima pentru tipuri de asigurãri de viaţã │ │
│ prevãzute la Titlul A, lit. (a) si (b) din Anexa nr. 1 la Legea nr.│ │
│ 32/2000 privind activitatea de asigurare şi supravegherea asigurã- │ │
│ rilor, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, altele decât │ │
│ asigurãrile legate de fonduri de investiţii = [R](1) + [R](2) │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────┤
│[B](1) = Rezervele matematice brute │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────┤
│[b](1) = Raportul dintre rezervele matematice nete si rezervele matema-│ │
│ tice brute │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────┤
│b = max[0,85; [b](1)] │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────┤
│[R](1) = 0,04 * b * [B](1) │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────┤
│[Ba] = Suma la risc brutã aferentã contractelor cu o durata de peste │ │
│ 5 ani │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────┤
│[Bb] = Suma la risc brutã aferentã contractelor cu o duratã între │ │
│ 3 ani şi 5 ani inclusiv │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────┤
│[Bc] = Suma la risc brutã aferentã contractelor cu o durata de pânã │ │
│ la 3 ani inclusiv │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────┤
│[c](1) = Raportul între suma la risc netã şi suma la risc brutã │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────┤
│c = max[0,5; [c](1)] │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────┤
│[R](2) = c * ([Ba] * 0,003 + [Bb] * 0,0015 + [Bc] * 0,001) │ │
└───────────────────────────────────────────────────────────────────────┴──────┘

┌───────────────────────────────────────────────────────────────────────┬──────┐
│[v]N = Marja de solvabilitate minimã pentru tipuri de asigurãri de │ │
│ viaţã suplimentare prevazute la Titlul A, lit (c), din Anexa nr. 1 │ │
│ la <>Legea nr. 32/2000 privind activitatea de asigurare şi suprave- │ │
│ gherea asigurãrilor, cu modificãrile şi completãrile ulterioare │ │
└───────────────────────────────────────────────────────────────────────┴──────┘

┌───────────────────────────────────────────────────────────────────────┬──────┐
│P = Marja de solvabilitate minimã pentru asigurãrile permanente de │ │
│ sãnãtate prevazute la Titlul A, lit (d), din Anexa nr. 1 la │ │
│ <>Legea nr. 32/2000 privind activitatea de asigurare şi supravegherea│ │
│ asigurãrilor, cu modificãrile şi completãrile ulterioare = [C](2) │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────┤
│[C](1) = Rezervele tehnice brute │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────┤
│[d](1) = Raportul dintre rezervele tehnice nete si rezervele tehnice │ │
│ brute │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────┤
│d = max[0,85; d(1)] │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────┤
│[C](2) = 0,04 * d * [C](1) │ │
└───────────────────────────────────────────────────────────────────────┴──────┘

┌───────────────────────────────────────────────────────────────────────┬──────┐
│Q = Marja de solvabilitate minimã pentru tipuri de asigurãri de viaţã │ │
│ prevãzute la Titlul A, lit. (a) şi (b), legate de fonduri de │ │
│ investiţii din Anexa nr. 1 la <>Legea nr. 32/2000 privind activitatea│ │
│ de asigurare şi supravegherea asigurãrilor, cu modificãrile şi │ │
│ completãrile ulterioare = [S](1) + [S](2) + [S](3) │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────┤
│E(1) = Rezervele tehnice pentru cazurile în care asigurãtorul îşi │ │
│ asumã riscul de investiţii │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────┤
│[e](1) = Raportul dintre rezervele tehnice nete si rezervele tehnice │ │
│ brute │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────┤
│e = max[0,85; [e](1)] │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────┤
│[S](1) = 0,04 * e * E(1) │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────┤
│E(2) = Rezervele tehnice pentru cazurile în care asigurãtorul nu îşi │ │
│ asumã riscul de investiţii dar alocaţia pentru acoperirea │ │
│ cheltuielilor de administrare este fixatã pe o perioadã mai │ │
│ mare de 5 ani │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────┤
│[eb](1) = Raportul între rezervele tehnice nete şi rezervele tehnice │ │
│ brute dacã asigurãtorul nu îşi asumã riscul de investiţii şi │ │
│ alocaţia pentru acoperirea cheltuielilor de administrare este │ │
│ fixatã pe o perioadã mai mare de 5 ani │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────┤
│eb = max[0,85; [eb](1)] │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────┤
│[S](2) = 0,01 * eb * E(2) │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────┤
│Sra = Suma la risc brutã aferentã contractelor cu o durata de peste │ │
│ 5 ani │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────┤
│Srb = Suma la risc brutã aferentã contractelor cu o duratã între │ │
│ 3 ani şi 5 ani inclusiv │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────┤
│Src = Suma la risc brutã aferentã contractelor cu o durata de pânã │ │
│ la 3 ani inclusiv │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────┤
│[f](1) = Raportul între suma la risc netã şi suma la risc brutã │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────┤
│f = max[0,5; [f](1)] │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────┤
│[S](3) = f * (Sra * 0,003 + Srb * 0,0015 + Src * 0,001) │ │
└───────────────────────────────────────────────────────────────────────┴──────┘

┌───────────────────────────────────────────────────────────────────────┬──────┐
│[v]T = Marja de solvabilitate minimã pentru clasele de asigurãri prevã-│ │
│ zute la Titlul B, pct. 1 şi pct. 2 din Anexa nr. 1 la Legea nr. │ │
│ 32/2000 privind activitatea de asigurare şi supravegherea asigu- │ │
│ rãrilor, cu modificãrile şi completãrile ulterioare │ │
└───────────────────────────────────────────────────────────────────────┴──────┘


[v] = Asigurãtorul care practicã cel puţin unul din tipurile de asigurãri
prevãzute la Titlul A, lit. (c) şi/sau la Titlul B, pct. 1 şi/sau pct. 2 din
Anexa nr. 1 la <>Legea nr. 32/2000 privind activitatea de asigurare şi suprave-
gherea asigurãrilor, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, este obligat sã
îşi calculeze marja de solvabilitate minimã în conformitate cu prevederile
Normelor privind metodologia de calcul a marjei de solvabilitate minime şi a
marjei de solvabilitate disponibile pentru asigurãtorul care practicã asigurãri
generale şi sã transmitã Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor modul de calcul
potrivit metodologiei prezentate în formularul de raportare privind marja de
solvabilitate minimã prevãzut în anexa la respectivele norme. În acest caz,
formularul privind marja de solvabilitate disponibilã din prezenta anexã va
include şi valorile aferente acestor tipuri de asigurãri.

NOTĂ(CTCE)
[v] = Parantezele pãtrate simbolizeazã faptul cã litera v ocupã poziţia de
indice superior.
[] = Parantezele pãtrate simbolizeazã faptul cã literele din interiorul
lor sunt scrise oblic(înclinat).



------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016