Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 112 din 15 aprilie 2002  privind aprobarea procedurilor de metrologie legala referitoare la verificarile produselor preambalate    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 112 din 15 aprilie 2002 privind aprobarea procedurilor de metrologie legala referitoare la verificarile produselor preambalate

EMITENT: MINISTERUL INDUSTRIEI SI RESURSELOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 332 din 20 mai 2002

Ministrul industriei şi resurselor,
având în vedere prevederile <>art. 21 din Ordonanta Guvernului nr. 20/1992 privind activitatea de metrologie, aprobatã şi modificatã prin <>Legea nr. 11/1994 , cu modificãrile ulterioare, precum şi ale art. 10 şi 12 din Instrucţiunile de metrologie legalã IML 8-01 "Preambalarea unor produse în funcţie de masa sau volum", aprobate prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 530/2001 ,
în baza <>art. 2 lit. d) din Hotãrârea Guvernului nr. 193/2002 privind organizarea şi funcţionarea Biroului Roman de Metrologie Legalã,
în temeiul <>Hotãrârii Guvernului nr. 19/2001 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Industriei şi Resurselor, cu modificãrile ulterioare,
emite urmãtorul ordin:

ART. 1
Se aproba procedurile de metrologie legalã, prevãzute în anexele nr. 1 şi 2 care fac parte integrantã din prezentul ordin.
ART. 2
Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Ministrul industriei şi resurselor,
Dan Ioan Popescu

ANEXA 1

PROCEDURA DE METROLOGIE LEGALĂ

Cod PML 8-01

"Produse preambalate. Verificãri metrologice efectuate de
personalul împuternicit al Biroului Roman de Metrologie Legalã"

1. Generalitati
Prezenta procedura stabileşte modul de efectuare de cãtre personalul împuternicit al Biroului Roman de Metrologie Legalã a verificãrilor metrologice pentru produsele preambalate şi stabileşte etapele care trebuie parcurse în cadrul acestor activitãţi specifice.
Se supun verificãrilor metrologice toate produsele preambalate prevãzute la art. 1 din Instrucţiunile de metrologie legalã IML 8-01.
Produselor preambalate în funcţie de masa sau volum şi introduse în recipiente rigide, incluse în anexa nr. 6 la Instrucţiunile de metrologie legalã IML 8-01, nu le sunt aplicabile prevederile incluse în anexele nr. 4 şi 5 la acestea.
2. Domeniu de aplicare
Procedura se aplica în urmãtoarele activitãţi de verificare metrologica a produselor preambalate:
- verificãri efectuate prin mãsurare şi analiza statistica a loturilor de preambalate;
- verificãri efectuate prin analiza documentelor care conţin rezultate ale verificãrilor efectuate şi înregistrate de ambalator;
- verificãri ale dovezilor prezentate de importator, în baza cãrora îşi asuma responsabilitatea, privind respectarea cerinţelor prevãzute în Instrucţiunile de metrologie legalã IML 8-01.
3. Responsabilitãţi
3.1. Responsabilitãţile Biroului Roman de Metrologie Legalã
a) Coordoneazã activitatea de verificare metrologica a produselor preambalate.
b) Emite instrucţiuni de lucru specifice în domeniul verificãrii produselor preambalate.
c) Solicita şi primeşte de la ambalatorii şi importatorii de produse preambalate informaţiile necesare pentru întocmirea bazei de date.
d) Efectueazã, prin personalul propriu împuternicit, activitãţile de verificare metrologica şi de supraveghere a pieţei de produse preambalate, în conformitate cu prevederile <>Hotãrârii Guvernului nr. 530/2001 , ale prezentei proceduri şi ale instrucţiunilor de lucru specifice.
e) Întocmeşte acte de constatare şi aplica sancţiuni în condiţiile legii.
f) Instruieste şi împuterniceşte personalul propriu pentru efectuarea activitãţilor de verificare metrologica şi de supraveghere a pieţei de produse preambalate.
3.2. Responsabilitãţile ambalatorului, ale reprezentantului sau stabilit în România şi ale importatorului de produse preambalate
a) Ambalatorul asigura accesul personalului împuternicit al Biroului Roman de Metrologie Legalã în toate locurile în care se ambaleaza sau se depoziteaza produsele preambalate.
b) Importatorul sau reprezentantul ambalatorului stabilit în România asigura accesul personalului împuternicit al Biroului Roman de Metrologie Legalã în toate locurile în care se depoziteaza produsele preambalate şi/sau în care exista dovezi privind garanţiile necesare care permit importatorului sa îşi asume responsabilitatea pentru respectarea cerinţelor prevãzute în <>Hotãrârea Guvernului nr. 530/2001 .
c) Ambalatorul, reprezentantul sau stabilit în România sau importatorul asigura condiţiile tehnice şi materiale pentru buna desfãşurare a activitãţilor de verificare metrologica a produselor preambalate (personal ajutator, mijloace de transport şi de manevrare, documentaţie şi înregistrãri).
d) Ambalatorul, reprezentantul sau stabilit în România sau importatorul furnizeazã personalului împuternicit al Biroului Roman de Metrologie Legalã informaţii reale şi relevante privind preambalarea şi, dupã caz, importul produselor.
e) Ambalatorul, reprezentantul sau stabilit în România sau importatorul declara în scris, pe propria rãspundere, numãrul de sortimente de produse preambalate pe care le ambaleaza sau, dupã caz, le importa.
f) Ambalatorul, reprezentantul sau stabilit în România sau importatorul achitã contravaloarea activitãţilor de verificare metrologica a produselor preambalate, stabilitã pe baza tarifelor aprobate.
3.3. Responsabilitãţile angrosistului sau ale comerciantului de produse preambalate
a) Asigura accesul personalului împuternicit al Biroului Roman de Metrologie Legalã în toate locurile în care se depoziteaza produsele preambalate.
b) Pune la dispoziţie personalului împuternicit al Biroului Roman de Metrologie Legalã informaţii (documente, înscrisuri) privind provenienta produselor preambalate oferite spre comercializare.
4. Descrierea procedurii
4.1. Planificarea verificãrilor metrologice ale produselor preambalate Activitãţile de verificare metrologica a produselor preambalate se efectueazã în baza unor programe de control aprobate de Biroul Roman de Metrologie Legalã. La întocmirea programelor se va urmãri ca fiecare ambalator, reprezentant al sau stabilit în România sau importator sa fie controlat o data sau de doua ori pe an. Controlul poate fi planificat sa fie efectuat în mai multe etape.
În cazul în care la un control anterior sau în cadrul activitãţii de supraveghere a pieţei se constata neconformitãţi, se efectueazã verificãri neplanificate.
4.2. Locurile în care se efectueazã verificãrile metrologice ale produselor preambalate în general, verificarea metrologica a produselor preambalate se efectueazã în urmãtoarele locatii:
- la locul în care se efectueazã ambalarea;
- în depozitul de produse preambalate al importatorului.
Verificarea metrologica a produselor preambalate se poate efectua şi în urmãtoarele locatii:
- în depozitul de produse preambalate al ambalatorului, al reprezentantului sau stabilit în România, dacã nu s-a fãcut verificarea în locaţia în care se efectueazã ambalarea;
- în depozitul de produse preambalate al unui angrosist, atunci când nu este posibil sa se efectueze verificarea în locatiile menţionate mai sus sau atunci când exista indicii clare ca anumite loturi de preambalate necorespunzãtoare se afla la angrosist;
- la sediile unitãţilor din cadrul Biroului Roman de Metrologie Legalã, numai dacã în locurile menţionate mai sus nu sunt îndeplinite condiţiile stabilite în instrucţiunile de lucru specifice pentru a se efectua verificãrile.
4.3. Supravegherea pieţei de produse preambalate
Ca regula generalã, activitãţile de supraveghere a pieţei de produse preambalate se efectueazã în locurile de vânzare cu amãnuntul. Aceste activitãţi au urmãtoarele obiective principale:
- identificarea ambalatorilor şi importatorilor în scopul completãrii bazei de date;
- identificarea preambalatelor inselatoare;
- verificarea marcajelor şi inscriptiilor;
- analiza sesizarilor şi reclamatiilor.
4.4. Analiza documentelor care conţin rezultatele verificãrilor efectuate şi înregistrate de ambalator, reprezentantul sau stabilit în România sau de importator
4.4.1 Analiza înregistrãrilor ce conţin rezultatele verificãrilor efectuate de ambalator, reprezentantul sau stabilit în România sau de importator se face pentru un numãr de sortimente, stabilit conform tabelului nr. 1.


Tabelul nr. 1
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Numãrul de sortimente
Numãrul de sortimente de preambalate
la care se analizeazã
înregistrãrile
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
≤ 10 4
11 ... 50 8
51 ... 250 16
> 250 32
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


4.4.2. Sortimentul de preambalat este tipul de preambalat care poate fi diferenţiat de celelalte preambalate dupã cel puţin unul dintre urmãtoarele criterii: producãtor (filiala a producãtorului), importator (filiala a importatorului), produs, cantitate nominalã, tipodimensiunea ambalajului (exemplul 1: zahãr tos, ambalat în punga de hârtie, la masa nominalã de 1 kg, de cãtre unitatea abc a firmei xyz; exemplul 2: praf de budinca cu gust de ciocolata, ambalat în punga de hârtie, la masa nominalã de 50 g, de cãtre unitatea def a firmei uvw).
4.4.3. Numãrul de sortimente se stabileşte pentru locaţia unde se desfãşoarã verificarea, luându-se în calcul ultimele 12 luni anterioare controlului. Se va lua în considerare declaraţia scrisã pe propria rãspundere a ambalatorului, a reprezentantului sau stabilit în România sau a importatorului.
4.4.4. Sortimentele de preambalate la care se analizeazã înregistrãrile vor fi alese în mod aleatoriu, dar se va tine seama ca trebuie sa fie reprezentative pentru toate sortimentele produse sau importate. La fiecare sortiment se vor analiza înregistrãrile pentru minimum doua loturi diferite.
4.5. Verificarea prin mãsurare a produselor preambalate
4.5.1. Stabilirea numãrului de loturi
În cadrul verificãrilor planificate personalul împuternicit al Biroului Roman de Metrologie Legalã stabileşte numãrul de loturi de preambalate care vor fi verificate prin mãsurare, conform tabelului nr. 2.


Tabelul nr. 2
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Numãrul de loturi
Numãrul de sortimente de preambalate care
vor fi verificate prin mãsurare
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
≤ 10 2
11 ... 50 4
51 ... 250 8
> 250 16
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


Loturile de preambalate care se verifica prin mãsurare vor fi alese în mod aleatoriu dintre loturile de preambalate în curs de ambalare sau dintre cele existente în depozit.
4.5.2. Stabilirea metodei de mãsurare
În funcţie de mãrimea lotului, de tipul ambalajului utilizat, de modul de exprimare a cantitãţii nominale (în unitãţi de masa sau de volum) şi de locaţia în care se face verificarea, se stabilesc tipul verificãrii (nedistructiva sau distructiva) şi tipul masurarii (directa sau indirecta). Metodele de mãsurare vor fi detaliate în instrucţiuni de lucru specifice.
4.6. Verificãri ale dovezilor prezentate de importator
Importatorul are posibilitatea ca, în loc sa masoare şi sa verifice, sa aducã dovezi ca este în posesia tuturor garanţiilor necesare care îi permit sa îşi asume responsabilitatea pentru respectarea cerinţelor din Instrucţiunile de metrologie legalã IML 8-01, aprobate prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 530/2001 .
Constituie dovezi în sensul prezentei proceduri:
a) marca "e" aplicatã pe produsele preambalate realizate în ţãrile din Uniunea Europeanã;
b) în toate celelalte cazuri, declaraţia pe propria rãspundere a producãtorului, însoţitã de documente emise de organismul care îl supravegheazã.
4.7. Preambalatul inselator
4.7.1. Prevederea privind preambalatul care poate fi considerat inselator dacã peste 30% din volumul ambalajului nu este ocupat de produs (pct. 2.5 din anexa nr. 1 la Instrucţiunile de metrologie legalã IML 8-01) este aplicabilã numai ambalajelor care îşi pãstreazã forma iniţialã.
4.7.2. La evaluarea preambalatului presupus inselator se vor analiza argumentele prezentate de ambalator, de reprezentantul acestuia stabilit în România sau de importator, privind existenta în interiorul ambalajului a unor spaţii libere mai mari decât cele admise, din motive cum sunt:
- asigurarea protecţiei conţinutului preambalatului;
- asigurarea functionarii corespunzãtoare a dispozitivelor ce inchid ambalajul;
- tasarea inerenta a produsului în timpul manevrarii şi transportului.
4.7.3. Cazurile speciale de preambalate menţionate la pct. 4.7.2 vor fi prevãzute în instrucţiuni de lucru specifice.
4.8. Verificarea inscriptiilor şi marcarii produselor preambalate
4.8.1. Verificarea inscriptiilor se face vizual şi prin mãsurare.
4.8.2. Preambalatele care nu sunt marcate cu marca "e" pot fi comercializate dacã îndeplinesc toate celelalte cerinţe prevãzute în Instrucţiunile de metrologie legalã IML 8-01.
5. Înregistrãri
În urma fiecãrei verificãri metrologice a produselor preambalate personalul împuternicit al Biroului Roman de Metrologie Legalã încheie un proces-verbal de constatare cu urmãtorul conţinut minim:
- date de identificare a ambalatorului, a reprezentantului sau stabilit în România sau a importatorului şi locaţia în care s-a efectuat verificarea;
- date de identificare a personalului împuternicit al Biroului Roman de Metrologie Legalã;
- data efectuãrii verificãrii;
- identificarea dovezilor, sortimentelor şi loturilor verificate;
- tipurile verificãrilor efectuate;
- constatãrile rezultate în urma verificãrilor;
- eventualele mãsuri de remediere a deficienţelor;
- semnãturi.
Procesele-verbale de constatare se întocmesc în doua exemplare, dintre care un exemplar se înmâneazã ambalatorului, reprezentantului sau stabilit în România sau importatorului.


ANEXA 2

PROCEDURA DE METROLOGIE LEGALĂ

Cod PML 8-02

"Produse preambalate. Metodologia de recunoaştere de cãtre
Biroul Roman de Metrologie Legalã a procedurilor proprii ale
ambalatorului privind verificãrile produselor preambalate"

1. Generalitati
Prezenta procedura stabileşte metodologia de recunoaştere de cãtre Biroul Roman de Metrologie Legalã a procedurilor proprii ale ambalatorului privind verificãrile efectuate de acesta în cursul producţiei de produse preambalate.
2. Domeniu de aplicare
Procedura se aplica în activitãţile de recunoaştere de cãtre Biroul Roman de Metrologie Legalã a procedurilor proprii ale ambalatorilor privind verificãrile prin esantionare efectuate de aceştia asupra produselor preambalate conform prevederilor pct. 4 din anexa nr. 1 la Instrucţiunile de metrologie legalã IML 8-01 "Preambalarea unor produse în funcţie de masa sau volum".
Procedura nu se aplica în cazurile în care ambalatorul mãsoarã bucata cu bucata fiecare produs preambalat, utilizând pentru stabilirea conţinutului real al preambalatului mijloace de mãsurare legale adecvate (aparate de cantarit cu funcţionare neautomata, aparate de cantarit cu funcţionare automatã de sortare, dozatoare etc.). în aceasta situaţie nu este necesarã recunoaşterea de cãtre Biroul Roman de Metrologie Legalã a procedurilor de verificare respective.
3. Responsabilitãţi
3.1. Responsabilitãţile Biroului Roman de Metrologie Legalã
a) Primeşte, analizeazã şi, dupã caz, recunoaşte procedurile ambalatorilor privind verificãrile cantitative din timpul fabricaţiei produselor preambalate.
b) Pãstreazã exemplarele martor ale procedurilor recunoscute.
3.2. Responsabilitãţile ambalatorului
a) Întocmeşte şi revizuieste procedurile proprii privind verificãrile cantitative din cursul producţiei produselor preambalate şi, dupã caz, prezintã dovezi privind echivalenta metodelor de esantionare.
b) Prezintã Biroului Roman de Metrologie Legalã procedurile şi reviziile acestora spre recunoaştere.
4. Descrierea procedurii
4.1. Cerinţe privind conţinutul procedurilor ambalatorului
Procedurile ambalatorului trebuie sa conţinã cel puţin urmãtoarele:
- schema logica a procesului de preambalare, în care sa fie indicate punctele de determinare a conţinutului real din preambalate;
- metoda statistica utilizata pentru esantionare;
- metoda de verificare a conţinutului real;
- prevederi privind mijloacele de mãsurare utilizate, caracteristicile metrologie ale acestora şi dovezile privind etalonarea sau verificarea lor;
- atribuţii şi responsabilitãţi ale personalului implicat în verificarea conţinutului real în cursul fabricaţiei produselor preambalate;
- prevederi privind acţiunile corective necesar a fi efectuate în cazul gasirii unor neconformitãţi;
- prevederi privind identificarea, colectarea, indexarea, accesul, completarea, depozitarea, menţinerea şi folosirea înregistrãrilor, oricare ar fi suportul acestora (hârtie, electronic etc.).
4.2. Metode de esantionare
În cadrul metodei de control statistic utilizate de ambalator sau de reprezentantul sau stabilit în România nivelul de calitate acceptabil (AQL) va fi de cel mult 2,5, astfel încât sa asigure încadrarea în cerinţele metodelor de referinta prezentate în anexa nr. 2 la Instrucţiunile de metrologie legalã IML 8-01.
În cazul în care metoda de esantionare statistica nu este standardizata la nivel naţional sau internaţional, producãtorul trebuie sa prezinte dovezi teoretice şi practice care sa confirme echivalenta metodei cu metodele standardizate.
4.3. Metode de mãsurare a conţinutului real al preambalatelor din esantion Metodele de mãsurare trebuie sa asigure obţinerea rezultatelor masurarilor cu o incertitudine totalã de mãsurare (la un nivel de încredere de 95%) care sa nu depãşeascã 1/5 din valoarea absolutã a erorii negative tolerate.
Metodele de mãsurare a conţinutului real se bazeazã pe urmãtoarele tipuri de masurari:
- mãsurare directa (de exemplu, mãsurarea masei cu ajutorul aparatelor de cantarit);
- mãsurare indirecta (de exemplu, mãsurarea volumului prin mãsurarea masei şi a densitatii).
4.4. Cerinţe privind mijloacele de mãsurare utilizate în cazul masurarilor directe aparatele folosite trebuie sa fie mijloace de mãsurare legale.
În cazul masurarilor indirecte (de exemplu, la determinarea densitatii) pot fi folosite şi aparate care nu sunt cuprinse în Lista oficialã a mijloacelor de mãsurare supuse obligatoriu controlului metrologic al statului. Aceste aparate trebuie sa fie verificate sau etalonate prin metode recunoscute, de un laborator de metrologie.
În toate cazurile prezentate mai sus trebuie sa se asigure trasabilitatea la etaloanele naţionale şi incertitudinea de mãsurare adecvatã.
În procedurile ambalatorului trebuie sa fie prevãzut modul de ţinere sub control a mijloacelor de mãsurare utilizate.
În procedurile ambalatorului trebuie sa fie prevãzute acţiuni corective pe care acesta le ia pentru un mijloc de mãsurare gãsit necorespunzãtor.
4.5. Recunoaşterea procedurilor ambalatorului
Ambalatorul va solicita în scris unitãţii Biroului Roman de Metrologie Legalã pe raza cãreia îşi desfãşoarã activitatea recunoaşterea procedurilor proprii. Solicitarea va fi însoţitã de doua exemplare ale acestor proceduri.
Dacã procedurile proprii ale ambalatorului sunt conforme, Biroul Roman de Metrologie Legalã le recunoaşte prin avizare pe prima pagina şi prin stampilarea fiecãrei pagini.
Un set din procedurile recunoscute, stampilat şi datat, va fi restituit ambalatorului.
5. Înregistrãri
Un set din procedurile recunoscute, stampilat şi datat, va fi pãstrat la sediile Biroului Roman de Metrologie Legalã.
Un set din procedurile recunoscute, stampilat şi datat, va fi pãstrat la sediul ambalatorului.

--------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016