Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 110 din 3 iunie 1992  privind autorizarea statiilor de radiodifuziune si televiziune si a sistemelor  de comunicatie audiovizuala cu distributie prin cablu    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 ORDIN nr. 110 din 3 iunie 1992 privind autorizarea statiilor de radiodifuziune si televiziune si a sistemelor de comunicatie audiovizuala cu distributie prin cablu

EMITENT: MINISTERUL COMUNICATIILOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 217 din 31 august 1992

    Având în vedere dispoziţiile art. 3 din Hotărîrea Guvernului nr. 879/1990 privind organizarea şi atribuţiile Ministerului Comunicaţiilor,
    în conformitate cu prevederile Legii audiovizualului nr. 48/1992,
    în temeiul Hotărîrii Senatului nr. 15/1991 şi Hotărîrii Adunării Deputaţilor nr. 20/1991 privind aprobarea componentei Guvernului României, ordon:


    CAP. 1
    Autorizarea staţiilor de emisie pentru radiodifuziune sau televiziune se face conform procedurii următoare:

    ART. 1
    Lista frecventelor disponibile (incluzind şi datele tehnice asociate) la data de 1 iunie 1992 (coordonate, după caz, cu administraţiile de telecomunicaţii ale ţărilor vecine) pentru localităţile importante din ţara se elaborează de către Direcţia generală de reglementări şi va fi propusă Consiliului Naţional al Audiovizualului, pentru anul 1992.
    Direcţia generală de reglementări va elabora anual lista frecventelor disponibile, în funcţie de rezultatul coordonarilor, de evoluţia solicitărilor pentru alte localităţi şi de eliberarea unor noi porţiuni ale spectrului de frecvente în acest scop.
    ART. 2
    Avizul tehnic prealabil conţine datele principale ale solicitantului şi caracteristici tehnice generale ale staţiei de emisie pentru care se solicita autorizarea, conform formularului din anexa nr. 1.
    Aceste caracteristici trebuie sa fie compatibile cu datele tehnice asociate frecventelor disponibile în zona respectiva. Avizul se eliberează de către Direcţia generală de reglementări în termen de maximum 30 de zile de la înregistrarea solicitării, însoţite de toate datele şi actele necesare, sau de la data anunţării concursului de către Consiliul Naţional al Audiovizualului (pentru solicitarile complete înregistrate înaintea acestei date).
    ART. 3
    Parametrii tehnici ai staţiei de emisie (inclusiv frecventa şi alte date necesare de proiectare), precum şi tarifele de autorizare şi utilizare a spectrului se precizează şi se comunica de către Direcţia generală de reglementări, în colaborare cu Inspectoratul General al Radiocomunicatiilor, în termen de maximum 20 de zile de la solicitarea autorizaţiei tehnice de funcţionare de către persoanele juridice care au obţinut licenţa de emisie de la Consiliul Naţional al Audiovizualului. Solicitarea trebuie făcuta în termen de maximum 30 de zile de la eliberarea licenţei de emisie.
    ART. 4
    Acordul de procurare a echipamentului, pentru cazul procurării din import, se eliberează de către Inspectoratul General al Radiocomunicatiilor, în cadrul aceluiaşi termen prevăzut la art. 3, pentru precizarea parametrilor tehnici ai staţiei sau în termen de 5 zile de la primirea documentaţiei tehnice de prezentare a echipamentului.
    ART. 5
    Aprobarea proiectului şi stabilirea împreună cu solicitantul a etapelor de realizare a staţiei se fac de către Direcţia generală de reglementări, în colaborare cu Inspectoratul General al Radiocomunicatiilor, în termen de maximum 30 de zile de la prezentarea proiectului complet (cu toate datele şi avizele necesare. Proiectul trebuie sa fie realizat de o unitate autorizata de Ministerul Comunicaţiilor.
    ART. 6
    Măsurătorile de recepţie ale staţiei se efectuează de către Inspectoratul General al Radiocomunicatiilor, în colaborare cu unităţile teritoriale ale Regiei Autonome "Radiocomunicaţii" şi se referă, în mod deosebit, la respectarea parametrilor tehnici care condiţionează protecţia radiocomunicatiilor.
    Măsurătorile se efectuează în termen de maximum 10 zile de la solicitare, iar rezultatele lor se consemnează în Buletinul de măsurători eliberat de Inspectoratul General al Radiocomunicatiilor.
    ART. 7
    Autorizaţia tehnica de funcţionare cuprinde datele necesare privind persoana juridică autorizata şi parametrii tehnici ai staţiei, conform formularului din anexa nr. 2. Autorizaţia se eliberează de către Direcţia generală de reglementări, în termen de 15 zile de la prezentarea staţiei pentru măsurători, în condiţiile în care rezultatele măsurătorilor sînt conforme cu parametrii precizati la art. 3. Staţia de emisie trebuie realizată, conform legii, în cel mult 18 luni de la data solicitării autorizaţiei. In cazuri de forta majoră, bine fundamentate, acest termen se va putea prelungi de către Direcţia generală de reglementări, numai cu acordul Consiliului Naţional al Audiovizualului (obţinut de solicitant).
    ART. 8
    Intrarea în funcţionare normală (cu program) a staţiei se poate face după eliberarea deciziei de autorizare de către Consiliul Naţional al Audiovizualului. Respectarea acestei prevederi, ca şi a condiţiilor tehnice privind protecţia radiocomunicatiilor în cursul exploatării staţiei, se verifica de către Inspectoratul General al Radiocomunicatiilor, care va aplica în acest sens măsurile prevăzute de lege. In cazul înregistrării de abateri grave sau repetate, Inspectoratul General al Radiocomunicatiilor va informa Ministerul Comunicaţiilor (Direcţia generală de reglementări), în vederea luării deciziilor necesare.
    ART. 9
    Autorizarea staţiilor care funcţionează la data intrării în vigoare a Legii audiovizualului, în baza autorizaţiilor provizorii eliberate de Ministerul Comunicaţiilor, se face ca mai sus. Art. 3-8 se aplica numai pentru staţiile pentru care s-a obţinut licenţa de emisie de la Consiliul Naţional al Audiovizualului, iar art. 4 şi 5, în cazurile necesare. In toate cazurile, funcţionarea, în baza autorizaţiei provizorii, poate continua timp de 5 luni de la intrarea în vigoare a legii.

    CAP. 2
    Autorizarea sistemelor de comunicaţie audiovizuala cu distribuţie prin cablu se face conform procedurii următoare:

    ART. 10
    Avizul tehnic prealabil conţine datele principale ale solicitantului, caracteristicile generale ale sistemului şi echipamentelor propuse şi termenul de realizare a lucrărilor, convenit împreună cu solicitantul. Avizul se eliberează de către Direcţia generală de reglementări, în termen de 15 zile de la solicitare, în baza licenţei de emisie obţinute de solicitant de la Consiliul Naţional al Audiovizualului şi a proiectului reţelei, întocmit de o unitate autorizata de Ministerul Comunicaţiilor şi însoţit de toate avizele şi expertizele necesare. Proiectul va fi expertizat de Inspectoratul General al Radiocomunicatiilor (pentru problemele de protecţie a radiocomunicatiilor) şi de alte unităţi din cadrul Ministerului Comunicaţiilor, ce vor fi stabilite de Direcţia generală de reglementări, după caz.
    ART. 11
    Acordul de procurare a echipamentului, pentru cazul procurării din import, se eliberează de către Inspectoratul General al Radiocomunicatiilor, în termen de 5 zile de la acordarea avizului tehnic prealabil.
    ART. 12
    Verificarea tehnica a reţelei de distribuţie după realizare se face de către Inspectoratul General al radiocomunicarilor numai pentru problemele de protecţie a radiocomunicatiilor şi de unităţi teritoriale ale Regiei Autonome "Radiocomunicaţii" sau Regiei Autonome:Romtelecom", după caz, în termen de maximum 20 de zile de la solicitare. Rezultatele verificărilor se consemnează în Buletinul de verificări, eliberat de Inspectoratul General al Radiocomunicatiilor. Aceasta verificare nu reprezintă un certificat de calitate pentru reţea sau pentru operator.
    ART. 13
    Decizia de autorizare cuprinde datele necesare privind persoana juridică autorizata, parametrii tehnici şi alte caracteristici ale reţelei de distribuţie, precum şi termenul de valabilitate, convenit cu solicitantul, dar nu mai mare de 10 ani. Decizia se eliberează de către Direcţia generală de reglementări, în termen de 30 de zile de la prezentarea pentru verificări, în condiţiile în care rezultatul verificărilor este pozitiv.
    ART. 14
    Intrarea în funcţionare normală (cu program ) a reţelei de distribuţie se face după obţinerea deciziei de autorizare. Direcţia generală de reglementări va informa Consiliul Naţional al Audiovizualului despre acordarea deciziei.
    ART. 15
    Termenul de valabilitate a deciziei de autorizare se poate prelungi, la cererea titularului, de către Direcţia generală de reglementări.
    CAP. 3
    Tarife pentru măsurători şi expertize tehnice
    ART. 16
    Pentru măsurătorile şi expertizele tehnice efectuate în colaborare, conform art. 6, 10 şi 12, Inspectoratul General al Radiocomunicatiilor va propune, cu consultarea unităţilor respective, tarife corespunzătoare, care vor fi achitate de solicitant la Inspectoratul General al Radiocomunicatiilor şi virate unităţilor colaboratoare, după caz.
    Prezentul ordin intra în vigoare la data emiterii, urmînd a fi pus în aplicare prin grija Direcţiei generale de reglementări.


              Ministrul comunicaţiilor,
                  Andrei Chirica

    Bucureşti, 3 iunie 1992.
    Nr. 110.



    ANEXA 1

    MINISTERUL COMUNICAŢIILOR
    Direcţia generală de reglementări


                     AVIZ TEHNIC PREALABIL PENTRU STAŢII RADIOELECTRICE

    1. Titularul staţiei (persoana juridică publica sau privată):
    Denumirea.............................................................
    Înfiinţată prin ...................., nr. ............, data .........
    Numele şi prenumele reprezentantului oficial .........................
    Adresa .......................................
    Telefon ......................
    2. Tipul serviciului: televiziune; radiodifuziune
    3. Caracteristici generale ale serviciului:
    Sistemul .............................................................
    Banda de frecvenţă ...................................................
    Zona de serviciu estimată ............................................
    ......................................................................
    ......................................................................
    Puterea aparentă radiată .............................................
    Amplasamentul probabil pentru:
    - staţie de emisie ...................................................
    ......................................................................
    - studioul ...........................................................
    4. Termenul preliminat pentru realizarea staţiei:
    .................................. de la acordarea licenţei de emisie.
    5. Tipul de echipament ce se va utiliza: .............................
    ......................................................................
    ......................................................................

    NOTA:
    Activitatea legată de autorizarea tehnica a echipamentului şi utilizarea frecvenţei alocate implica plata unor tarife în contul Inspectoratului General al Radiocomunicatiilor, în funcţie de caracteristicile staţiei.


                  Director general,
               ing. Cantemir Ionescu


    Prezentul aviz tehnic
    prealabil a fost discutat
    şi convenit cu solicitantul

    Semnătura...................

    Data........................

            Conţinutul cererii adresate Ministerului Comunicaţiilor - Direcţia
             generală de reglementări, în vederea obţinerii avizului tehnic
                      prealabil pentru staţii radioelectrice

    1. Titularul staţiei:
    Denumirea ............................................................
    Persoana juridică publica sau privată ................................
    Înfiinţată prin: lege sau hotărîre judecătorească, ..., nr. ..., data...
    Numele şi prenumele reprezentantului oficial .........................
    Adresa completă ......................................................
    Telefon .........................
    2. Tipul serviciului: radiodifuziune sau televiziune
    3. Caracteristicile generale ale serviciului solicitat (propunere):
    Sistemul: pentru radiodifuziune: monofonic sau stereofonic
              pentru televiziune: PAL
    Banda de frecvenţă: pentru radiodifuziune: cu MA (unde medii) sau cu MF, într-una din benzile 66-73 MHz; 87,5-104 MHz
              pentru televiziune: VHF sau UHF
    Zona de serviciu dorită ...........................
    Puterea aparent radiată (puterea efectivă a echipamentului, plus cîştigul antenei) .......................................
    Amplasamentul probabil pentru: staţie: oraşul - eventual adresa completa.
    Se recomanda ca pe o raza de cca 200 - 300 m (în funcţie de puterea staţiei) terenul sa fie degajat şi pe o raza de 60 m fata de staţia propusă sa nu se găsească alte staţii de radiodifuziune cu FM sau televiziune;
                   studiou: oraşul - eventual adresa completa.
    Se recomanda ca studioul sa aibă acelaşi amplasament cu staţia de emisie; in caz contrar, este necesară utilizarea unei linii de radioreleu, supuse procedurii de autorizare prin Inspectoratul General al Radiocomunicatiilor.

    OBSERVAŢIE

    In funcţie de posibilităţile tehnice, Ministerul Comunicaţiilor va stabili caracteristicile generale ale serviciului.
    4. Termenul preliminat pentru realizarea staţiei, de la data acordării licenţei de emisie.
    5. Tipul de echipament ce se va utiliza: firma producătoare/ţara (dacă pot fi precizate).
    Este obligatorie utilizarea de echipamente profesionale, omologate de foruri
    competente şi care sa respecte normele tehnice internaţionale.

               Semnătura reprezentantului oficial

               Data


    Se recomandă ca cererea să fie dactilografiată şi să cuprindă toate informaţiile solicitate.
    Se vor anexa următoarele documente (copii xerox):
    - pentru persoane juridice publice: documentul de înfiinţare, din care să rezulte şi obiectul de activitate; statutul şi certificatul de înmatriculare la Registrul comerţului (după caz);
    - pentru persoane juridice private: statutul, hotărîrea judecătorească de înfiinţare, certificatul de înmatriculare la Registrul comerţului (după caz)


    ANEXA 2
    ROMÂNIA

    MINISTERUL COMUNICAŢIILOR
    Direcţia generală de reglementări


        AUTORIZAŢIE TEHNICA DE FUNCŢIONARE PENTRU STAŢII RADIOELECTRICE
                Nr ............. din ................


    1. Titularul licenţei:
    Denumirea ...............................................................
    Reprezentantul oficial ..................................................
    Numele şi prenumele ...................................................
    Adresa .................................................................
    Telefon ............. Fax .................. Telex .....................
    Numărul şi data licenţei de emisie .........................................
    Denumirea în eter a staţiei ................................................
    2. Tipul serviciului: .....................................................
    3. Amplasamentul staţiei de emisie:
    Adresa ..................................................................
    Telefon ........... Fax ................. Telex .........................
    Coordonatele geografice ale amplasamentului .............................
    Cota de teren a amplasamentului .........................................
    Înălţimea turnului suport antena ........................................
    4. Amplasamentul sursei de program (studioul):
    Adresa ..................................................................
    Telefon ................. Fax ................... Telex .................
    Tipul liniei de program .................................................
    5.Caracteristicile tehnice de emisie:
    Frecvenţa sau canalul de emisie .........................................
    Emiţătorul: .............................................................
    tipul .......................... firma/ţara .............................
    anul de fabricaţie .................
    puterea de ieşire radiofrecvenţa ........................................
    (în cazul emitatorului TV, separat puterea emiţătorului de imagine şi de
    sunet)
    Puterea aparent radiată .................................................
    Antena:
    tipul ..................... firma/ţara ..................................
    cîştigul ................................................................
    diagrama de radiaţie: ...................................................
    (în cazul antenei directive se anexează diagrama de radiaţie)
    polarizarea .............................................................
    6. Programul de funcţionare a staţiei: ..................................
    7. Data prevăzută pentru începerea emisiei: .............................
    8. Durata de valabilitate a autorizaţiei: ...............................
    9. Taxele şi tarifele ce trebuie achitate: ..............................
    .........................................................................
    .........................................................................
    .........................................................................
    10. Avize:
    .........................................................................
    .........................................................................
    .........................................................................

    OBSERVAŢIE:

    Titularului staţie îi revine întreaga responsabilitate pentru eliminarea perturbaţiilor ce pot apărea datorită emisiei (interferente, intermodulaţii în receptoare etc.) în vederea protejării recepţiei staţiilor autorizate anterior, în cazul în care aceste fenomene nu au putut fi prevăzute în calculele preliminare.
    Autorizaţia s-a eliberat în baza următoarelor documente:
    - Legea audiovizualului nr. 48/1992:
    - Ordinul ministrului comunicaţiilor nr. .... /1992;
    - Specificaţia tehnică pentru echipamentele de emisie nr. .... /1992;
    - Buletinul de măsurători al staţiei de emisie, eliberat de Inspectoratul General Radiocomunicaţiilor nr. ..../....


                       Director general,
                     ing. Cantemir Ionescu

                   ----------------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016